Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολική αναδιαμόρφωση της αγοράς ακινήτων


 

Η Νέα Δημοκρατία κατανόησε εξαρχής τον ρόλο και τη σημασία της αγοράς ακινήτων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμπεριέλαβε στον στρατηγικό σχεδιασμό της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και δυναμικού σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, αλλά και την ολική αναδιαμόρφωσή της. Σχέδιο που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:

Υλοποίησε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα:

Μείωσε μόνιμα τον ΕΝΦΙΑ, κατά 35%, μεσοσταθμικά, με συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Και προχώρησε στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.

Νομοθέτησε, πρόσφατα, την παράταση της αναστολής, έως το τέλος του 2024, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

Αναστάλθηκε τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Θέσπισε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.

Κατάργησε τον φόρο γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.

Καθιέρωσε φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων. Πρόσφατα ανακοινώσαμε αύξηση στο όριο για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ, περιορίζοντας ορισμένες στρεβλώσεις.

Εξορθολόγησε τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Προωθεί μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας:

Ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνθηκε η φορολογητέα βάση και κατέστη εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας.

Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους πολίτες, μέσω του gov.gr. Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας στα βραβεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022.

Εκσυγχρόνισε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Βεβαίως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτό το κομμάτι, απαιτείται περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή.

Θέσπισε σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.

Χορήγησε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακίνητων.

Έθεσε τα θεμέλια, ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση – κατά τον βέλτιστο τρόπο και με συγκεκριμένα κριτήρια – της δημόσιας περιουσίας. Κάτι που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, αφού πέρα από την είσπραξη του κατάλληλου τιμήματος, η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημόσιου και στην κοινωνική συνοχή. Συγκεκριμένα, και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ:

Κατάφερε, με εντατική και μεθοδική προσπάθεια, επιδεικνύοντας προσήλωση στον στόχο, να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταβίβασης της «Ελληνικόν Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο.

Ολοκλήρωσε μία εκ των μεγαλύτερων – σε αντίτιμο – αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, με την πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και με προβλεπόμενες επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ.

Ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» με ικανοποιητικούς όρους και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία, με την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, για τους λιμένες Καβάλας και Ηγουμενίτσας, προχωράμε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου και αναμένεται η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον λιμένα Βόλου.

Ολοκλήρωσε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, προχωράμε την παραχώρηση των τουριστικών λιμένων Πύλου και Αργοστολίου και τη δημιουργία νέας μαρίνας στην Κέρκυρα.

Αξιοποίησε εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι οι Γούρνες στον Νομό Ηρακλείου, το Golf – Βόρειο Αφάντου στη Ρόδο και το ακίνητο στην Ηρακλείτσα Καβάλας.

Προχώρησε στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας, έχοντας ολοκληρώσει τη μεταβίβαση του «Ξενία» και των Ιαματικών πηγών στα Λουτρά Κύθνου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων και θα εκκινήσουμε τον διαγωνισμό για τις Ιαματικές Πηγές στις Θερμοπύλες, στον Κονιαβίτη και στην Υπάτη, στη Φθιώτιδα.

Προχώρησε, με ταχύτητα, την υλοποίηση του κυβερνητικού πάρκου στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, με χώρους διοίκησης και ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Το έργο της υλοποίησης του κυβερνητικού πάρκου είναι εμβληματικό για την οικονομία της χώρας και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξή της. Θα απελευθερωθούν πάνω από 100 κτίρια, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών.

Υλοποίησε πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια. Επιγραμματικά, οι κύριοι άξονες της νέας στεγαστικής μας πολιτικής είναι:

Η χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων, μέσω συγχρηματοδότησης, για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια.

Η αύξηση, τουλάχιστον κατά 50%, του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Η επιδότηση σε νέους για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση της ιδιοκατοικούμενης κατοικίας.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» για Κενά Σπίτια, με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κενών κατοικιών.

Η δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας, μέσω ΣΔΙΤ.

Η αξιοποίηση της ακίνητη περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της θεσμοθέτησης ενός νέου εργαλείου, την «κοινωνική αντιπαροχή».

Η ενεργοποίηση του Προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα, προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους.

Η υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης πάνω στους παραπάνω άξονες οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα ρεκόρ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου