Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Αεροπορική επίδειξη του ακροβατικού σμήνους «Red Arrows» στο Παλαιό Φάληρο



Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00, το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος δήλωσε: 

“Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε σε άριστο κλίμα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προκειμένου να προσφέρουμε σε κατοίκους αλλά  και επισκέπτες της πόλης μας τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία φαντασμαγορική πολύχρωμη επίδειξη του κορυφαίου ακροβατικού σμήνους Red Arrows“.





Πάνω από 800 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία την τελευταία εβδομάδα και 6.419 έλεγχοι για νεανική παραβατικότητα

 



Την περασμένη εβδομάδα από 6 Μαΐου έως 12 Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 828 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 59 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 493 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 305 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 9 θύματα. Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως safe houses, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία (σχετ. η από 12-04-2024 Ανακοίνωση).

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:


6.419 έλεγχοι ατόμων,


313 προσαγωγές,


126 συλλήψεις, ενώ


βεβαιώθηκαν 248 παραβάσεις.


Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 6 Μαΐου έως 12 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν 414 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:


ελέγχθηκαν 97.008 άτομα,


προσήχθησαν 4.587 και


συνελήφθησαν 1.848.


Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 230 κλοπές – διαρρήξεις, 28 απάτες, 32 κλοπές τροχοφόρων, 24 ληστείες, 8 απάτες με υπολογιστή καθώς και 269 υποθέσεις περί όπλων και 272 περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν 117.706 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 26.115 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:


-7.320 για παράνομες σταθμεύσεις,


-6.635 για υπερβολική ταχύτητα,


-1.297 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,


-1.263 για μη χρήση κράνους,


-841 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,


-662 για ΚΤΕΟ,


-660 για μέθη και


-284 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.


Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.



Έπιασαν τον κλέφτη του χρηματοκιβωτίου με λίρες, χρυσαφικά και τιμαλφή 550.000 ευρώ


 

Στην εξιχνίαση κλοπής με λεία περίπου 550.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 από μονοκατοικία στο Πανόραμα προχώρησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ως δράστης ταυτοποιήθηκε 33χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή.

Η κλοπή σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου του 2023 όταν ο 33χρονος με τρεις ακόμη συνεργούς του, διέρρηξαν τη μονοκατοικία από την οποία αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε χρυσές λίρες, χρυσαφικά και τιμαλφή, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στις 550.000 ευρώ περίπου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του δράστη στην περιοχή της Τούμπας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:







• Χρηματικό ποσό 1.800 ευρώ,

• 2 κλειδαριές – λουκέτα και 1 μύλος – κλειδαριά θύρας οικίας μαζί με κλειδιά τους, πρόσφορα για παρατήρηση – εξάσκηση τρόπου λειτουργίας και ξεκλειδώματος,

• Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων

• 1 φορητός πομποδέκτης,

• 18 κινητά τηλέφωνα,

• πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών (USB και σκληροί δίσκοι), η νόμιμη κατοχή των οποίων ερευνάται και

• 1 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να προσεγγίσουν και να διαφύγουν από την οικία των παθόντων.

Σημειώνεται ότι ο 33χρονος είναι σεσημασμένος για υποθέσεις πλαστογραφίας και ναρκωτικών, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή


 

Έφοδο πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ στη Νομική Σχολή της Αθήνας το πρωί της Τρίτης.

Το κτήριο βρισκόταν υπό κατάληψη από το βράδυ της Δευτέρας ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, από ακροαριστερούς και αριστερούς φοιτητές.

Οι φοιτητές μάλιστα κρέμασαν πανό με σχετικά συνθήματα στο κτήριο.



Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ τριπλάσια στην καταλληλότητα η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη - Κασσελάκη

 



Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει και άλλο την ψαλίδα με τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από ένα πτωτικό σερί που παρουσίαζε η ΝΔ εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, η δημοσκόπηση της Interview που παρουσιάζει σήμερα η POLITIC, για τις Ευρωεκλογές, ανεβάζει τα ποσοστά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.



Παρά την επικράτηση της αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές, και το γεγονός ότι δεν θα συμμετάσχουν οι Σπαρτιάτες μετά από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, οι ψηφοφόροι στα δεξιά της ΝΔ δε φαίνεται να μετακινήθηκαν προς την Ελληνική Λύση που μείωσε τα ποσοστά της.



Ούτε στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός δεν έχει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη - Κασσελάκη είναι σχεδόν τριπλάσια. 

Η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει από 7 έως 8 ευρωβουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έως 4 και το ΠΑΣΟΚ 3 ευρωβουλευτές.

Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ προηγείται η Βόζεμπεργκ Ελίζα με ποσοστό 34,5%. Ακολουθούν ο Μπελέρης Φρέντι (28,1%), ο Μεϊμαράκης Βαγγέλης (27,3%), ο Αυτιάς Γιώργος (20,4%), η Μελέτη Ελεονώρα (19%), ο Τσιόδρας Δημήτρης (17,9%), ο Δήμας Πύρρος (16,4%) και ο Κυμπουρόπουλος Στέλιος (15,9%).

Αντίστοιχα, στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Αρβανίτης Κώστας (42,3%) ενώ ακολουθεί ο Παππάς Νίκος (37,3%). Ο Φαραντούρης Νίκος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 36,5% και ακολουθεί η Μπεκατώρου Σοφία με 24,4%



Δέσμη μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

 



  1. Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών:
  • Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40,416 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου. Συγκεκριμένα αφορά όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί́ έως και την 31η/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού́ δικαιώματος λόγω γήρατος.
  • Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού́, και συγκεκριμένα στους Δήμους: Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέων, Ορχομενού́, Χαλκιδέων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Καστοριάς, Σερβίων – Βελβεντού και Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.
  • Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται έως 7 έτη.
  1.  Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών:
  • Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19,525 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, και είναι ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί́ από́ 1η/1/1971 και εφεξής.
  • Αντικείμενο του προγράμματος, είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  • Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.
  • Επίσης οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά́ προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/ και την επανακατάρτιση τους (reskilling) σε θεματικά́ αντικείμενα σχετικά́ με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος και η πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

 




Μητσοτάκης : Διαρκής και έμπρακτη η στήριξή μας στις μητέρες

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση-απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • [Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας] να σας πω ότι η δική μας στήριξη στις μητέρες είναι διαρκής και έμπρακτη.Μερικά μόνο παραδείγματα από τη δεύτερη θητεία μας, είναι:
    • η εκ νέου αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (αφού έχουμε ήδη αυξήσει κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί στην πρώτη θητεία μας),
    • η επέκταση του επιδόματος μητρότητας, από 4 σε 9 μήνες για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, και
    • η αύξηση του επιδόματος γέννησης που θεσπίσαμε στην πρώτη θητεία μας, από €2.000 για κάθε παιδί σε €2.400 έως €3.500, αναλόγως του αριθμού των παιδιών.
  • Επιστολική ψήφος: Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων με το εκλογικό υλικό σε όσους συμπολίτες μας έχουν γραφτεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών -και είναι πολλοί, παραπάνω από 200.000, για την ακρίβεια 202.556 ψηφοφόροι, κάτοικοι Ελλάδας και άλλων 127 χωρών! Την αποστολή των φακέλων έχουν αναλάβει η υπηρεσία ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ και μία ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών, για να τους παραδώσουν στη διεύθυνση που δηλώθηκε.
  • Πάμε τώρα στην ειδική 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων που υλοποιείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τη γραμμή 10201 που ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και έχει στόχο να συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις. Κανένα παιδί δεν πρέπει να νιώθει μόνο και ευάλωτο. Γι’ αυτό και η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί συνεχώς, όλο το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Και η επόμενη δράση για την οποία θέλω να σας πω αφορά επίσης παιδιά, είναι όμως πιο ευχάριστη. Πρόκειται για τα δύο προγράμματα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024 που υλοποιούν η ΔΥΠΑ και ο ΕΦΚΑ με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ. Μέσω των προγραμμάτων αυτών λοιπόν χορηγούνται voucher για συνολικά 106.000 παιδιά 6 έως 16 ετών (τα 70.000 εξ αυτών χορηγούνται από τη ΔΥΠΑ και τα 36.000 από τον ΕΦΚΑ), και έτσι τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν 15νθημερες διακοπές με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες -από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 ημέρες.
  • Έρχομαι στον χώρο της υγείας. Σας έχω μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτό, αλλά σήμερα είναι σημαντικό να πούμε ότι μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι νέες ηλικιακές ομάδες είναι γυναίκες 45-49 και 70-74 ετών, δηλαδή σχεδόν 567.000 γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες. Όσες δεν έχετε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο, δημόσιο ή ιδιωτικό, για να κλείσετε το ραντεβού σας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Να θυμίσω ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα πάνω από 20.000 γυναίκες, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους.
  • Μένω στον χώρο της υγείας για να θυμίσω ότι πλέον υπάρχει και η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό ραντεβού για δωρεάν Αιματολογικές Εξετάσεις στις Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλαδή μπορείτε να επισκεφτείτε τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.finddoctors.gov.gr, και να αναζητήσετε και να επιλέξετε την κατάλληλη δομή και την ημερομηνία που σας εξυπηρετεί στην περιοχή σας. Έτσι, και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα μπορούν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες.
  • Επόμενο θέμα είναι τα νέα, πιο ευνοϊκά μέτρα για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου ή συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση κατοίκων (ιδιοκτητών και ενοικιαστών) των περιοχών που έχουν πληγεί από τις ακραίες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 -συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια και στην Ανατολική Αττική. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μέτρα;
    • Πρώτον, η επιδότηση για κτίρια κατάλληλα προς χρήση που πλημμύρισαν διευρύνεται χρονικά για επιπλέον 6 μήνες και φτάνει τους 12 μήνες -κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Για τις περιπτώσεις των άλλων κατηγοριών κτιρίων, δηλαδή όσων χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και «κόκκινα» ισχύει από την πρώτη στιγμή η επιδότηση για δύο χρόνια.
    • Δεύτερον, επισπεύδεται η χορήγηση της επιδότησης προσωρινής στέγασης του δευτέρου τριμήνου, και δίνονται σημαντικές διευκολύνσεις στους δικαιούχους για να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Για να έχετε μια εικόνα πώς προχωράει αυτό το πρόγραμμα, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 1,65 εκ. ευρώ σε 1.490 οικογένειες ως επιδότηση του πρώτου τριμήνου, δηλαδή σε 9 στους 10 δικαιούχους που κατέθεσαν εμπρόθεσμα αιτήσεις και δικαιολογητικά. Φυσικά η εξέταση των δηλώσεων και οι καταβολές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 300 ευρώ το μήνα.
  • Όμως η στήριξή μας των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες και επλήγησαν από τις πυρκαγιές δεν σταματά στο ζήτημα της στέγασης. Επιχειρήσεις που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τα φαινόμενα αυτά μπορούν να υποβάλουν αίτημα ενίσχυσης στην πλατφόρμα mybusinesssupport της ΑΑΔΕ έως τις 31 Μαΐου. Για τη μεν Θεσσαλία η οικονομική ενίσχυση αφορά 5 διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων (των Δήμων Παλαμά και Φαρκαδόνας, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφοράς επιβατών, καταλύματα, επιχειρήσεις αλιείας) ενώ στον Έβρο το σχήμα στήριξης εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του Δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών. Τα ειδικά αυτά σχήματα έρχονται να συμπληρώσουν το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και νοικοκυριά. Πλαίσιο που, μέσω της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, έχει καταβάλει μέχρι τώρα 242 εκ. ευρώ σε δικαιούχους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του δεύτερου εξαμήνου του 2023.
  • «Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας, να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους». Με αυτόν τον στίχο από το ποίημα «Ιθάκη» του μεγάλου μας ποιητή Κ. Π. Καβάφη θα κλείσω τη σημερινή ανάρτηση, κάνοντας ένα γρήγορο «ταξίδι» στην Αλεξάνδρεια, όπου γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Οικίας Καβάφη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού της πατρίδας μας. Η αποκατάσταση έγινε με χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Και έτσι, η παγκόσμια κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί πίσω στον χρόνο, στο μέρος όπου ο μεγάλος μας ποιητής έγραψε μερικά από τα πιο σπουδαία έργα του και που αναμφίβολα διαμόρφωσε την ποιητική του ταυτότητα.


Γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και στον διευθυντή της Πάνο Αμυρά:

Το σύνθημά μας για τις Ευρωεκλογές είναι «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη». Πέντε λέξεις που συνοψίζουν τον στόχο μας να πλησιάσουμε τις αναπτυγμένες χώρες της ηπείρου μας με σίγουρα βήματα και χωρίς πειράματα που θα μας πήγαιναν πίσω. Δύο είναι οι προϋποθέσεις γι’ αυτό:

  • πρώτον, ο τόπος μας να παραμείνει στην τροχιά προόδου την οποία έχει χαράξει. Χωρίς να ρισκάρει περιπέτειες και πειραματισμούς. Για να το πω διαφορετικά, για να φτάσουμε το 2027 να έχουμε μέσο μισθό 1.500 ευρώ και κατώτατο στα 950, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και συνέχεια στην προσπάθεια που οι πολίτες καταβάλουν από το 2019 έως τώρα.
  • Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η δεύτερη προϋπόθεση. Στην Ευρωβουλή, δηλαδή, να ενισχυθεί εκείνη η πολιτική δύναμη που θα δυναμώσει την εθνική φωνή στις Βρυξέλλες και θα διεκδικήσει τα νέα ευρωπαϊκά στοιχήματα:περισσότερους πόρους για τους αγρότες μας. Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Δυναμική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού από όλα τα κράτη-μέλη. Και μία ανταγωνιστική οικονομία στην ήπειρο προς όφελος των πολιτών της.

Από την πλευρά μας θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει τόσο τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, όσο και τη δύναμή μας να προωθούμε τις εθνικές θέσεις. Θυμίζω ότι τα ελληνικά σύνορα έχουν καθιερωθεί, πλέον, ως ευρωπαϊκά. Η χώρα κέρδισε πάνω από 60 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ενώ στις Βρυξέλλες έχουν κατατεθεί 11 ελληνικές προτάσεις για μία πιο ευέλικτη και αποτελεσματική Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όλα αυτά απέναντι σε ποιους; Σε κόμματα που δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να δυσφημούν τη χώρα μας. Πότε καταγγέλλοντάς την γιατί προστατεύει τα σύνορά της από τους διακινητές. Και πότε γιατί οι Έλληνες ζουν, τάχα, σε μία χούντα και σε ένα καθεστώς πείνας και δυστυχίας. Σε έναν κόσμο, δηλαδή, που μόνο στο κεφάλι των μίζερων εισηγητών του υπάρχει.

Προφανώς και κανένα ποσοστό στις Ευρωεκλογές δεν θα ταράξει τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας. Αν, ωστόσο, δεν είναι μήνυμα συνέπειας και συνέχειας, τότε ίσως δώσει το δικαίωμα σε μία αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τους συσχετισμούς που οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν πριν από 10 μήνες. Και το χειρότερο: θα ενισχύσει εκείνες τις ακραίες φωνές που ζητούν να γκρεμιστούν όσα με κόπο έχουμε χτίσει, εδώ και μία πενταετία.

Να γιατί αυτές οι εκλογές δεν προσφέρονται ούτε για αδράνεια, ούτε για δήθεν «ψήφους διαμαρτυρίας». Γιατί οι τελευταίες θα είναι αψήφιστες ψήφοι: άλλο θα θέλουν να δηλώσουν όποιοι τις ρίξουν επιπόλαια στην κάλπη και άλλες συνέπειες θα προκύψουν, τελικά, για τη ζωή τους από το αποτέλεσμα. Χρειάζεται, συνεπώς, ευθύνη και ωριμότητα. Ρεαλισμός, σκέψη και αποφασιστικότητα.




Συνελήφθη από Ο.Π.Κ.Ε. 41χρονος για κλοπές από αυτοκίνητα στην περιοχή του Αμαρουσίου

 



Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες την 9-5-2024 στο Μαρούσι από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 41χρονος ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε, στο πλαίσιο της περιπολίας τους έκριναν ύποπτο τον 41χρονο και τον κάλεσαν σε έλεγχο, μετά το πέρας του οποίου βρέθηκαν στην κατοχή του πλήθος αντικειμένων και τιμαλφή,  τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχε αφαιρέσει νωρίτερα από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος αφού έθραυε τα φινιστρίνια σταθμευμένων αυτοκινήτων, αφαιρούσε αντικείμενα από το εσωτερικό τους.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν -2- περιπτώσεις κλοπών από οχήματα, ενώ μετά από έρευνα στην  οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αφαιρεθέντων αντικειμένων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για ομοειδή αδικήματα.



Απετράπησαν κλοπές σε οικία και εταιρεία σε Βούλα και Μαρκόπουλο μετά από επέμβαση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.


 

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τo αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της 10-5-2024 στην περιοχή της Βούλας, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), δύο αλλοδαποί ηλικίας 25 και 27 ετών για απόπειρα κλοπής και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους έσπευσαν σε μονοκατοικία όπου λάμβανε χώρα διάρρηξη. Μετά από αναζητήσεις στο σημείο, εντόπισαν τους κατηγορούμενους να κρύβονται πίσω από θάμνους, τους ακινητοποίησαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.

Οι ανωτέρω ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της απόπειρας διάρρηξης και κλοπής στην εν λόγω οικία και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρι και εργαλεία που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρρηξη.

Επιπλέον, βραδινές ώρες της 10-5-2024 στην περιοχή του Μαρκοπούλου, συνελήφθη από αστυνομικούς Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 37χρονος αλλοδαπός για απόπειρα διάρρηξης και κλοπής από εγκατάσταση εταιρείας.

Ειδικότερα, ο 37χρονος από κοινού με έτερα άτομα προσπάθησαν να παραβιάσουν πόρτες της εν λόγω επιχείρησης, ωστόσο μετά την άφιξη των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. δεν ολοκλήρωσαν την εγκληματική τους πράξη.

Ακολούθως, οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Μαρκοπούλου, όπου ταυτοποιήθηκε ως δράστης της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.






Δεν θέλουν με τίποτα να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί και κάνουν σήμερα απεργία! Γιατί άραγε δεν θέλουν;;;;;;;

 


Όλοι οι γονείς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί; Τι φοβούνται; 

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για σήμερα Τρίτη (14/5/2024) αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε εξώδικο στις 10 Μαΐου, προχώρησε στην προκήρυξη νέας απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η οποία ξεκινά σήμερα, Τρίτη 14 του μήνα, και όλα δείχνουν ότι κάποιοι φοβούνται για την επάρκεια τους και την ικανότητα τους να διδάσκουν αλλιώς δεν εξηγείται.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

«Συνάδελφοι/ισσες,

μετά τη νέα δικαστική προσφυγή του ΥΠΑΙΘΑ ενάντια στον αγώνα της ΟΛΜΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει νέα απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η ΑΔΕΔΥ αποδέχθηκε το αίτημα της ΟΛΜΕ και κατέθεσε το σχετικό εξώδικο στις 10.5.24. Ως εκ τούτου, η νέα απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση είναι σε νόμιμη ισχύ από την Τρίτη 14.5.24.

Για να συμμετέχουμε στην νέα απεργία αποχή υπογράφουμε την σχετική δήλωση (ακολουθεί στο τέλος του εγγράφου) και την καταθέτουμε στο πρωτόκολλο του σχολείου από την Τρίτη 14.5.24.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι σε ισχύ και οι προκηρυγμένες στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα κατά της ατομικής αξιολόγησης! Δεν τρομοκρατούμαστε από τις δικαστικές προσφυγές!

Με ενότητα και μαζικότητα θα νικήσουμε!»

Με πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας, η οποία θα συμπίπτει χρονικά με τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων της ελληνικής Pisa στις 22 Μαΐου, εκφράζει την αντίθεσή της η ΟΛΜΕ, καλώντας τα μέλη της να μην λάβουν μέρος στις διαδικασίες διεξαγωγής των εξετάσεων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των εκπαιδευτικών, οι συγκεκριμένες εξετάσεις καλλιεργούν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών, ενισχύουν την αποστήθιση, είναι ενάντιες στις παιδαγωγικές αρχές.

Επίσης, υποστηρίζεται ότι εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες, μέσω της διοχέτευσης των πιο αδύναμων μαθητών σε σχολεία ‘υποβαθμισμένα’, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Και αναρωτιόμαστε και πάλι γιατί αντιδρούν στις εξετάσεις Pisa; Δέν έχουν εκπαιδεύσει σωστά τα παιδιά και αυτό θα φανεί και θα ξεφτιλιστούν διεθνώς; Πολλά ερωτηματικά έχουμε ώς γονείς;;;;;;;



Απίστευτες βλακείες του Κασσελάκη, αντί να ντρέπεται για την συμφωνία των Πρεσπών που ξεπουλήθηκε η Μακεδονία

 



Κάθε μέρα ο Στέφανος Κασσελάκης εκτοξεύει και μία βλακεία, και έχει αποφασίσει επειδή δεν έχει πολιτικό λόγο και είναι ένας τύπος πρωινάδικων, να μιλάει για  «πατριδοκαπηλία» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να χαρακτηρίζει την Ν.Δ. «ελλαδέμπορους», νομίζοντας ότι θα στριμώξει ένα σοβαρό άνθρωπο όπως είναι ο πρωθυπουργός.

Αντί να ντρέπεται για την συμφωνία των Πρεσπών, γυρνάει με ένα τροχόσπιτο που δεν γράφει ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει μόνο την μούρη του και προσπαθεί να μπερδέψει τα πράγματα εκτοξεύοντας βλακείες και ηλιθιότητες γιατί αυτό μπορεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στην Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αντί να κάνουν κριτική για το έγκλημα που διέπραξαν κατά της Ελλάδας. Είναι δε τέτοιο το θράσος των συριζαίων, που εγκαλούν την κυβέρνηση για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, δήθεν για «Ι.Χ. εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη», τον οποίο αποκαλεί «άβουλο», με φόντο τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο μιλώντας σκληρά και ανοικτά στον Ερντογάν . 

Βέβαια ούτε ο Κασσελάκης έχει την ικανότητα να αντιληφθεί τι σημαίνει εξωτερική πολιτική, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την σοβαρότητα να του το εξηγήσει μήπως το καταλάβει.