Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Στεναχώρια ο Συριζαίος Λάμπρου που φεύγει ο σύντροφος Κουφοντίνας από της Αγροτικές φυλακές

 



Δεν είναι ο μόνος μέσα φιλοτρομοκράτης στο ΣΥΡΙΖΑ που στεναχωρήθηκε που ο σύντροφος εκτελεστής αμετανόητος τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας θα γυρίσει πίσω εκεί που ανήκει.

Διαβάζουμε στο omadaalithias.gr, για την αγανάκτηση και την πικρία του φιλοτρομοκράτη Πάνου Λάμπρου, που του παίρνουν τον σύντροφο Δημήτρη Κουφοντίνα από εκεί που τον είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει βόλτες και να παίρνει άδειες, και να τον πάνε εκεί που πραγματικά ανήκει.

Για «πανδημία αυταρχισμού» από πλευράς της κυβέρνησης με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα, έκανε λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου.

«Η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ακολουθεί ακροδεξιά πολιτική. Να το πούμε διαφορετικά; Ακολουθεί πολιτική Όρμπαν και Σαλβίνι. Χθες ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό. Σήμερα είναι πλέον νόμος. Ένας νόμος, που μας γυρνάει στην κυριολεξία δεκαετίες πίσω, καθώς ο θεσμός της άδειας μπαίνει σε.... καραντίνα, ενώ οι αγροτικές φυλακές θα είναι άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λάμπρου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

«Και ναι, έφερε φωτογραφική διάταξη για έναν και μόνο κρατούμενο, τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος σχεδόν είκοσι χρόνια συνεχόμενου εγκλεισμού δεν θα έχει το δικαίωμα να είναι σε αγροτική φυλακή», κατέληξε ο κ. Λάμπρου.

Panos Lambrou
την Πέμπτη

Πανδημία αυταρχισμού - τα δικαιώματα στο στόχαστρο

Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει την πολιτική της, σκληρή και απάνθρωπη, κοινωνικά και ταξικά μεροληπτική. Αλλά αυτή την πολιτική είχε εξαγγείλει, με αυτή την πολιτική εκφώνηση κέρδισε τις εκλογές. Υπό αυτή την έννοια δείχνει συνέπεια ανάμεσα στο λόγο και την πράξη.

Η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ακολουθεί ακροδεξιά πολιτική. Να το πούμε διαφορετικά; Ακολουθεί πολιτική Όρμπαν και Σαλβίνι. 

...Δείτε περισσότερα
97
2
13

Αναλυτικά, η ανάρτηση του συντρόφου Δημήτρη Κουφοντίνα, Πάνο Λάμπρου:

"Πανδημία αυταρχισμού - τα δικαιώματα στο στόχαστρο

Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει την πολιτική της, σκληρή και απάνθρωπη, κοινωνικά και ταξικά μεροληπτική. Αλλά αυτή την πολιτική είχε εξαγγείλει, με αυτή την πολιτική εκφώνηση κέρδισε τις εκλογές. Υπό αυτή την έννοια δείχνει συνέπεια ανάμεσα στο λόγο και την πράξη.

Η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ακολουθεί ακροδεξιά πολιτική. Να το πούμε διαφορετικά; Ακολουθεί πολιτική Όρμπαν και Σαλβίνι.

Χθες ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό. Σήμερα είναι πλέον νόμος. Ένας νόμος, που μας γυρνάει στην κυριολεξία δεκαετίες πίσω, καθώς ο θεσμός της άδειας μπαίνει σε.... καραντίνα, ενώ οι αγροτικές φυλακές θα είναι άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνθλίβει το κράτος δικαίου αναλαμβάνοντας ρόλο ενός νέου, υπέρτατου δικαστηρίου. Και ξαναρίχνει επιπλέον ποινές.

Και όχι, δεν συγκινήθηκε από την είδηση του νέου θανάτου στις φυλακές Διαβατών από τον covid 19. Δεν θορυβήθηκε από τον αριθμό των κρουσμάτων στις φυλακές της Λάρισας, της Κέρκυρας, των Γρεβενών, της Νιγρίτας....

Και όχι, δεν ενοχλήθηκε από την εικόνα στις φυλακές νέων Αυλώνα, που ο υπερπληθυσμός υπερβαίνει κατά πολύ τα υπάρχοντα κρεβάτια και οι νεαροί κοιμούνται στο πάτωμα ή δυο δυο σε ένα στρώμα.

Και όχι, δεν έφερε χθες αποσυμφορητικά μέτρα. Έφερε πανδημία στέρησης δικαιωμάτων, έφερε κακία, εκδίκηση, αυταρχισμό.

Και ναι, έφερε φωτογραφική διάταξη για έναν και μόνο κρατούμενο, τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος σχεδόν είκοσι χρόνια συνεχόμενου εγκλεισμού δεν θα έχει το δικαίωμα να είναι σε αγροτική φυλακή".



Με 1.000 άοπλους αστυνομικούς η φύλαξη των πανεπιστημίων από την ΕΛ.ΑΣ.

 



Ολοκληρώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων από το νεοσύστατο σώμα της «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» της ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στις Πρυτανικές Αρχές Πανεπιστημίων και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη.

Οι βασικοί άξονες για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων προβλέπουν:

α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),

β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ,

γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Πώς θα λειτουργεί η αστυνομία πανεπιστημίων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» θα λειτουργεί στα πρότυπα φρούρησης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τη Σκότλαντ Γιαρντ και θα πιάσει «δουλειά» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η «πρεμιέρα» της αστυνομικής δύναμης για τη φύλαξη των πανεπιστημίων θα γίνει στα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δεν θα φέρουν όπλα, παρά μόνο ράβδους (γκλοπ) και χειροπέδες, ενώ θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να προχωρούν σε προανακρίσεις για διάφορα αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοικτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και με έναν αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ΕΛ.ΑΣ. Ομως, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του σχεδίου που εκπόνησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τα οποία παρουσίασαν «Τα Νέα» εκτός των ιδρυμάτων θα υπάρχει παρουσία –τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα-  αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν καταδρομικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές.

Eιδικές στολές και «μαλακή» συμπεριφορά

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί αρχικά στην Πανεπιστημιούοπολη του Ζωγράφου, στην ΑΣΟΟΕ, στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αστυνομικοί που θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια θα είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, θα φορούν ειδική στολή και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν απέναντι στους φοιτητές.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι αστυνομικοί θα υπηρετούν στις υπηρεσίες των ΑΕΙ για περίπου τέσσερα έως πέντε χρόνια προτού μετακινηθούν. Τα βασικά τους καθήκοντα θα είναι να επεμβαίνουν σε αδικήματα αυτόφωρου χαρακτήρα, όπως κλοπές και ληστείες, ενώ αν λαμβάνουν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές αγνώστων θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς – αποτρεπτικούς ελέγχους.

Κάμερες και πύλες ελεγχόμενης εισόδου

Μια ριζική αλλαγή που φέρνει το σχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων θα είναι η τοποθέτηση καμερών σε χώρους όπου θα δώσει την άδεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με τις κάμερες θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία και με τους φύλακες των πανεπιστημίων.

Η απόφαση για τις κάμερες ελήφθη με στόχο την προστασία πανεπιστημιακών χώρων που έχουν ευαίσθητο ή ακριβό εξοπλισμό που κατά το παρελθόν είχαν μπει στο στόχαστρο αγνώστων ή και διαρρηκτών. Πέρα από τις κάμερες, ωστόσο, ο σχεδιασμός για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων προβλέπει την τοποθέτηση πυλών ελεγχόμενης εισόδου.

Οπως σημειώνουν «Τα Νέα», οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι προ της εγκαθίδρυσης της ΕΛ.ΑΣ. εντός των ΑΕΙ θα υπάρχει συνεχής διάλογος με πανεπιστημιακούς φορείς και συλλόγους φοιτητών (ήδη έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις) προκειμένου να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για τον ρόλο τους εκεί αλλά και να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών.


Πηγή



Το "Αστέρι της Βηθλεέμ" επιστρέφει μετά από 800 χρόνια

 


Την τελευταία φορά που κατέστη ορατό το "Αστέρι της Βηθλεέμ" ήταν στον Μεσαίωνα: στις 4 Μαρτίου 1226. Πότε θα είναι η επόμενη.

Κοιτάξτε τον νυχτερινό ουρανό στο χειμερινό ηλιοστάσιο φέτος και θα μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο θέαμα. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Δίας και ο Κρόνος θα εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο από ό,τι σε οκτώ αιώνες ιστορίας.

Οι ευθυγραμμίσεις μεταξύ των πλανητών, γνωστές ως «σύζευξη», είναι «μάλλον σπάνιες», εξήγησε ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου Ράις Πάτρικ Χάρτιγκαν σε μια δήλωση, «αλλά αυτή η σύζευξη είναι εξαιρετικά σπάνια λόγω του πόσο κοντά θα εμφανιστούν οι πλανήτες ο ένας στον άλλο».

Την τελευταία φορά που αυτοί οι γίγαντες εμφανίστηκαν τόσο στενά, σε ορατό διαχωρισμό μόλις 0,1 βαθμών, ήταν στον Μεσαίωνα: στις 4 Μαρτίου 1226.

Φυσικά, η εμφάνιση του «Χριστουγεννιάτικου Αστέρα» ή του «Αστέρα της Βηθλεέμ» - που ονομάστηκε έτσι επειδή η εγγύτητα των πλανητών δημιουργεί ένα λαμπρό σημείο φωτός - είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο από τη Γη. Στην πραγματικότητα, ο Δίας και ο Κρόνος απέχουν εκατομμύρια μίλια.

Πού θα δείτε το "Χριστουγεννιάτικο Αστέρι"

Ο Κρόνος και ο Δίας κινούνται σταθερά μεταξύ τους από το καλοκαίρι του 2020.

Αξίζει τον κόπο να ψάξετε αυτούς τους πλανήτες τις επόμενες νύχτες. «Μπορείτε να τους παρακολουθήσετε να κινούνται -στην πραγματικότητα βλέπετε πλανήτες σε τροχιά», δήλωσε ο Χάρτιγκαν και η παρακολούθηση του ζευγαριού να έρχεται μαζί πριν από το ηλιοστάσιο θα κάνει τον εντοπισμό τους λίγο πιο εύκολο στην 21η ημέρα.

Αν και είναι ορατό σε όλο τον κόσμο, το καλύτερο μέρος για να δείτε τη σύζευξη είναι κοντά στον ισημερινό, μεταξύ σούρουπου και λίγο μετά το βράδυ, όταν ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός για να εμφανιστεί ο αμυδρός Κρόνος.

Κοιτώντας χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, οι δύο πλανήτες φαίνεται να χωρίζονται κατά λιγότερο από το ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας πανσελήνου.

Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα τηλεσκόπιο, πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια των πλανητών θα είναι επίσης ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το βράδυ.

Κι αν έχει συννεφιά εκείνη την ημέρα; Ο Δίας και ο Κρόνος θα εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο για ολόκληρη την εβδομάδα γύρω από το ηλιοστάσιο.

Και αν χάσετε εντελώς το φαινόμενο; Υπάρχει πάντα η 15η Μαρτίου 2080. Τότε αναμένεται να συμβεί η επόμενη στενή σύνδεση των πλανητών, σύμφωνα με το Good News Network.


Πηγή : News247.gr



Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές από καταστήματα στα Νότια Προάστια

 



Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αλίμου, εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες κλοπές, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων, από τα οποία αφαιρούσαν επαγγελματικό εξοπλισμό, φιάλες αερίου, μεταλλικά βαρέλια με οινοπνευματώδη ποτά και άλλα αντικείμενα αξίας.

Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 8-12-2020 στον Άλιμο, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 3 αλλοδαποί ως μέλη της συμμορίας

Λίγο πριν, τα μέλη της συμμορίας είχαν μεταβεί με φορτηγό σε ισόγειο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Άλιμο και αφού έθραυσαν τον υαλοπίνακα, εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν μεταλλικά βαρέλια με οινοπνευματώδη ποτά και φιάλες αζώτου.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσαν άμεσα στο σημείο τους εντόπισαν εντός του καταστήματος και αφού τους ακινητοποίησαν, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αλίμου.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν σιδερένιος λοστός, κόφτης, τρία κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό.

Από την έρευνα, εξιχνιάσθηκαν επιπλέον -7- περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων.

Στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, επαγγελματικός εξοπλισμός που είχε αφαιρεθεί από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μικροποσότητα κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.



Με Βενιζέλο συνεχίζονται οι καταθέσεις για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου»

 



Συνεχίζεται σήμερα η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου» στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει να καταθέτει τη μαρτυρία του στις 6 Νοεμβρίου και έχει προγραμματιστεί να επανέλθει σήμερα. Ο Ευ. Βενιζέλος χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για την ουσία των όσων είχε πει στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του στον Αρειο Πάγο, είχε κάνει λόγο σε δηλώσεις του για «συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών και θεσμών του πολιτεύματος», άποψη την οποία έχει πολλές φορές υποστηρίξει δημοσίως, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια ενοχοποίησής του» από παραθεσμικά κέντρα, σχετικά με την έρευνα για τη Novartis.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην «υπόθεση Novartis», με την Ελ. Τουλουπάκη να βάζει τελικά την υπόθεση στο αρχείο για επτά από αυτά, μεταξύ αυτών και για τον κ. Βενιζέλο.

Η κατάθεσή του πριν από ένα μήνα είχε διακοπεί όταν τέθηκε ένα σημαντικό διαδικαστικό θέμα, το εάν θα έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων προς τους μάρτυρες και τους κατηγορούμενους η εισαγγελέας που μετέχει στην ανακριτική διαδικασία, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου. Ζήτημα που προέκυψε όταν η κ. Θεοδώρου κατά πληροφορίες ζήτησε διευκρινίσεις επί μίας τοποθέτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την ανακρίτρια να μην την επιτρέπει, υποστηρίζοντας πως η εισαγγελέας απλώς παρίσταται στη διαδικασία.

Το ζήτημα επιλύθηκε τελικά από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου υπέρ της ανακρίτριας με οριακή πλειοψηφία (3-2). Σύμφωνα με το σκεπτικό των τριών δικαστών, «ο εισαγγελέας δεν δύναται να έχει ανάμειξη, όπως να υποβάλλει ερωτήσεις ή να κάνει υποδείξεις στον ανακριτή κατά τις ανακριτικές πράξεις», σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Κατά την άποψη των δύο δικαστών της μειοψηφίας, «ο εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει απλώς αιτήσεις ή προτάσεις, όπως π.χ. να υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις στον εξεταζόμενο μάρτυρα ή τον απολογούμενο κατηγορούμενο ή να ζητήσει να καταχωρηθούν στη σχετική έκθεση ορισμένες παρατηρήσεις». Ετσι η κατάθεση του κ. Βενιζέλου θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, ενώ για το πρωί της Δευτέρας έχει κληθεί να καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.


Πηγή



Αναστολή λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια

 



Ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το τι θα ανοίξει και τι όχι τις γιορτές.

Τι αποφασίστηκε:

Αναστολή λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Από την Κυριακή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα μπορούν να εξυπηρετούν με click away.

Ανοίγουν την Δευτέρα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων στις εκκλησίες. Εννέα άτομα εντός των εκκλησιών και έως 25 άτομα στις Μητροπόλεις.

Δεν θα γίνει Αγιασμός των υδάτων σε ανοιχτές περιοχές

Διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί από τη Δευτέρα έως τις 7 Ιανουαρίου.

Από τις 10 ημέρες θα πέσει σε 3 ημέρες η προληπτική καραντίνα

Για μετακινήσεις λιανεμπόριο, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία θα γίνεται με το SMS 2.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι όποια επιχείρηση δεν ακολουθήσει τα μέτρα και διαπιστωθεί ότι υπάρχει κόσμος στο μαγαζί θα τιμωρείται με πρόστιμο από δύο ώρες 50.000 ευρώ και με κλείσιμο του καταστήματος που θα ξεκινά από 15 ημέρες.

Το μέτρο του click away επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα. Αν παρατηρηθεί συνωστισμός τότε θα απαγορευτεί το μέτρο click away.

Για το χονδρεμπόριο θα επιτρέπεται πλέον η παρουσία ανθρώπων μέσα σε καταστήματα μόνο για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως το επίδομα των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά, παρά τη λειτουργία του click away, καθώς οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως κλειστές.





Ο Τσίπρας χωρίς ντροπή είπε ότι στο σπίτι ήταν 10 χρόνια ανεκμετάλλευτο το λυπήθηκε και το νοίκιασε φτωχά

 


Αντί να πει ξεκάθαρα την αλήθεια να τελειώνουμε, προτίμησε να μας παραμυθιάσει και πάλι με στημένες απαντήσεις και όποιος τον πίστεψε, τον πίστεψε.

Το γελοιότερο όλων ήταν η δήλωση του «Νομίζω ότι οι πολιτικοί οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις και να ελεγχόμαστε», είπε , Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη, για την εξοχική του κατοικία στο Σούνιο.

Ξέχασε ο Τσίπρας να προσθέσει στο οφείλουμε να δίνουμε απαντήσει, τις απαντήσεις που θέλει ο ίδιος με το ψέμα που θέλει να στήσει για να εξαπατήσει. 

Η εξοχική κατοικία 140 τετραγωνικών μέτρων που ξέχασε να αναφέρει «είναι ένα όμορφο, μικρό σπίτι σε μια ωραία περιοχή. Είμαι στην περιοχή εδώ και έξι χρόνια από το 2015 έως το 2019, νοικιάζω με τη σεζόν για 3 μήνες ένα μεγαλύτερο σπίτι για 3600 ευρώ το χρόνο και τώρα δίνω 6000 το χρόνο με μια συμφωνία που έκανα με τον ιδιοκτήτη».

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν είναι επιχειρηματίες με συναλλαγές με το δημόσιο , ούτε κάποιος διαπλεκόμενος επιχειρηματίας, αλλά ένας έντιμος άνθρωπος, γνωστός στην περιοχή. Το ακίνητο ήταν αυτό για δέκα χρόνια ανεκμετάλλευτο. H γνώση της ύπαρξης αυτής της κατοικίας προς εμέ έγινε σε ένα δείπνο που κάναμε μαζί (σ.σ με τον Γιώργο Παπαδάκη) στην ταβέρνα της περιοχής, όπου ο ταβερνιάρης μου είπε εγώ θα ψάξω να βρω μήπως υπάρχει εδώ κανένα σπίτι να μείνεις.

Εσύ πρώην πρωθυπουργός θα πας να μείνεις σε ένα σπίτι 70 τετραγωνικά;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ρωτήθηκε από τον ιδιοκτήτη συνεχίζοντας να εξαπατά τον κόσμο που τον άκουγε γιατί το σπίτι είναι 142 τετραγωνικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το καλοκαίρι, ακόμη και τον Αύγουστο, δεν μπορείς όταν κάνεις τη δουλειά που κάνω εγώ να παραθερίζεις σε ένα νησί». 

«Μου είπε ο άνθρωπος αυτός ότι εγώ θα ήθελα να κάνω μια ανακαίνιση, θα μπορείς τα μείνεις για τα επόμενα 3-4 χρόνια» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το σπιτονοικοκύρη του και σημείωσε πως «την επόμενη φορά που θα πάω να νοικιάσω ένα σπίτι θα πάρω μαζί μου και τον κ. Μητσοτάκη».

Κανένας δεν τον ρώτησε γιατί 500; Όταν ο Παπαδημούλης νοικιάζει ακίνητο 50 τ.μ. στα Πατήσια για 500; Κανένας δεν το ρώτησε πώς ανακαινίζει τώρα το σπίτι δήθεν ο ιδιοκτήτης μετά από 10 χρόνια για να το νοικιάσει δήθεν 500; Και γενικά κανένας δεν τον ρώτησε γιατί παραμένει απατεώνας;



Έρχονται 31,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το ταμείο ανάκαμψης

 



Για να καταφέρει να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, η γερμανική προεδρία δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει με το ταμείο ανάκαμψης χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία που μπλόκαραν και αντιδρούσαν. 

Δύο χώρες που χρειάζονται τα χρήματα περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην ΕΕ. Βαρσοβία και Βουδαπέστη αναγκάστηκαν να δεχθούν την μπλόφα και να υποχωρήσουν αποδεχόμενες το καρότο που προσέφερε η Γερμανία. Ήτοι, τον λόγο για την εφαρμογή του κανονισμού για τον σεβασμό στο κράτος δικαίου να τον έχει ουσιαστικά το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, δηλαδή το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Η καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Βερολίνο, Βουδαπέστη και Βαρσοβία έγινε δεκτή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες (COREPER) την Πέμπτη, οι οποίοι αποφάσισαν να την υπερψηφίσουν καθώς δεν ξεπερνούσε τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και συγκεκριμένα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο η Δανία και το Λουξεμβούργο. 

Η Ελλάδα δικαιούται από το ταμείο ανάκαμψης 31,9 δισ. εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.



Κάποιος να μαζέψει τον ανεύθυνο Βελόπουλο επειδή έχει ασυλία δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος

 


Αυτός που πουλούσε ατιμώρητος κηραλοιφές, εξαπατώντας και κοροιδεύοντας τον κόσμο λέγοντας ότι  πολεμάνε τον κορωνοϊό, συνεχίζει να παραμένει ατιμώρητος και προκλητικός. 

Αυτός που πουλούσε ατιμώρητος κηραλοιφές βγάζοντας λεφτά εξαπατώντας τους πολίτες, μιλάει για υπόνοιες περί χρηματισμού των μελών της επιτροπής προκειμένου να εκφοβίζουν τον κόσμο.

Την άμεση αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε το αντι-εμβολιαστικό παραλήρημα Βελόπουλου από το βήμα της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων προχώρησε και σε συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον μελών της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό.

Ο επικίνδυνος Βελόπουλος, αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «προτιμώ να είμαι ψεκασμένος, παρά μπολιασμένος», ωστόσο δεν έμεινε εκεί: Εξαπέλυσε επίθεση κατά μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατονομάζοντας και αφήνοντας υπόνοιες περί χρηματισμού τους προκειμένου να εκφοβίζουν τον κόσμο.

«Έχουν βάλει τους ειδικούς να κάνουν μονομερή ενημέρωση. Το περίεργο είναι ότι όλοι αυτοί οι ειδικοί έχουν πάρει πολλά λεφτά. Ποσά 500 – 700 χιλ. ευρώ από δήθεν ερευνητικά προγράμματα», είπε.

Κατόπιν έκανε και ονομαστικές αναφορές: «Η Λινού είναι στέλεχος, αν όχι η ίδια ιδρύτρια, της Πρόληψης. Μιας ΜΚΟ για λαθρομετανάστες. Συμπτωματικά έμμεσα ή άμεσα ρουφάνε χρήματα και βγαίνουν στα κανάλια για να μας λένε πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός και να μας κλείσουν στα σπίτια. Τι δουλειά έχει η κυρία Λινού που έχει ΜΚΟ; Τι δουλειά έχει ο Μαγιορκίνης που κάνει έρευνα για το aids να μιλάει για τον κορωνοϊό; Τι δουλειά έχει ο Σύψας να βγαίνει και να τρομοκρατεί;».

«Προτιμώ να είμαι ψεκασμένος. Μπολιασμένος δεν θέλω να είμαι. Μπολιασμένος με τον κάθε Χασάν, που ήθελε ο πρωθυπουργός μας», συνέχισε και συμπλήρωσε κατόπιν: «Τον δικό μου πατέρα πειραματόζωο δεν θα τον κάνω ποτέ, το δικό μου σώμα μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω, αλλά το σώμα του φίλου μου, του θείου μου, του πολίτη, του Έλληνος, δεν θα το κάνω πειραματόζωο».

«Γιατί κανείς δεν λέει ότι υπάρχει φάρμακο, το έλεγα πριν κάνα μήνα, ότι υπάρχει φάρμακο», είπε και άφησε αιχμές εναντίον της Pfizer, αποκαλώντας… «κτηνίατρο» τον CEO της φαρμακευτικής εταιρίας Αλμπέρτ Μπουρλά.

Απαντώντας, ο υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε το βήμα Βουλής για τη διάδοση τέτοιων αντιεπιστημονικών απόψεων.

«Ας αφήσουμε την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς να δώσουν την κατεύθυνση. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει την επιλογή του. Όμως το βήμα της Βουλής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας», είπε.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να αντιδράσουν δυναμικά και πειστικά στην ρητορική του φόβου.

«Εκτιμώ πως η ρητορική του κ. Βελόπουλου ήταν ευθεία και συνειδητή τροφοδότηση του πνεύματος φοβίας των εμβολιασμών μέσα σε μια κοινωνία που έχει ερωτηματικά και φόβο αλλά πρέπει να βοηθήσουμε ώστε ό,τι φέρουν οι επιστήμονες να χρησιμοποιηθεί για να ορθοποδήσει η χώρα», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα των κομμάτων να έχουν την ευαισθησία και να αισθανθούν το χρέος ώστε άμεσα να υπάρχει απάντηση με στοιχεία σε αυτή τη ρητορική».

Θαυμάστε τον επικίνδυνο για την κοινωνία Βελόπουλο :





Συναγερμός: «Σαρώνει» η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο

 



Με την πανδημία να κρατάει τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, αυξάνεται ο κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης, με πρόσφατη έκθεση της Europol να κάνει λόγο για «έκρηξη» της διακίνησης πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

Το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) που συμμετέχει εκ μέρους της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον περιορισμό του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, διαπιστώνει στην έρευνά του ότι οι περισσότεροι γονείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τις διαφορετικές μορφές παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τους τρόπους πρόληψής της.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΚΜΟΠ κυρίως για τα έτη 2018-2019, τα τελευταία χρόνια ενώ ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποίηση των παιδιών είναι αυξημένος, το ποσοστό που αφορά σεξουαλική κακοποίηση είναι πολύ μικρό, αποδίδοντάς το όχι στο γεγονός ότι το φαινόμενο είναι περιορισμένο στη χώρα, αλλά αντιθέτως ότι ακόμα παραμένουν κρυφά πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Επικαλούμενο στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού, μέσα στο 2018, έγιναν 271.996 κλήσεις-καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών, με μόλις το 0,3% να αφορά σεξουαλική κακοποίηση. Τα παραπάνω νούμερα παραμένουν σταθερά και την τρέχουσα χρονιά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσα στο 2020 έχουν χειριστεί 252 υποθέσεις που αφορούσαν πορνογραφία ανηλίκων και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το προφίλ του κακοποιημένου παιδιού, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της ΚΜΟΠ, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κορίτσι στην ηλικία των 13-18, ενώ η αμέσως επόμενη ηλικία που δέχεται κακοποίηση κυμαίνεται μεταξύ 1-6 ετών. Το 22% των υποθέσεων που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση αφορά τον βιασμό.

Το προφίλ του θύτη είναι συνήθως άνδρας, άνω των 30 ετών, με το συντριπτικό ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 70%-90%, να βρίσκεται στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ακόμα και στην περίπτωση της καταγγελίας, μικρός αριθμός υποθέσεων έρχεται στο φως. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, το 72% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά αρνούνται το γεγονός και μόλις το 7% περιγράφει ολόκληρη την τραυματική εμπειρία, με το υπόλοιπο συντριπτικό ποσοστό να κρύβει λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχθηκε. Ο θυμός, ο φόβος και η ντροπή φαίνεται ότι είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και τα κάνουν να κρύψουν τα όσα πέρασαν.

Οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι κόρες είναι αυτές που προχωρούν στις καταγγελίες, σε ποσοστό 59%, ενώ μόλις σε ποσοστό 15,1% τα ίδια τα παιδιά που έχουν δεχθεί κακοποίηση προχωρούν μόνα τους στις καταγγελίες.

Η έκθεση της ΚΜΟΠ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει ελλείψεις στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με αποτέλεσμα μαθητές και γονείς να είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για ζητήματα κακοποίησης, είτε αφορούν στην αναγνώρισή της είτε στη διαχείρισή της.

Τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων καταδεικνύουν ότι οι γονείς ενημερώνονται γι’ αυτά τα θέματα είτε από συζητήσεις με άλλους είτε μέσω διαδικτύου από έρευνες ή δημοσιεύσεις. Οι εκπαιδεύσεις μέσω των σχολείων ή συλλόγων γονέων είναι λιγότερο διαδεδομένες, με αποτέλεσμα οι γονείς να παραμένουν ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα.

Παρότι οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους, δεν γνωρίζουν όλες τις μορφές των κινδύνων με τους οποίους μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά τους, πέραν των socialmedia και του onlinechat.

Η έρευνα του STOP, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Κροατία, έδειξε πως οι γονείς χρησιμοποιούν κυρίως λειτουργίες γονικού ελέγχου στις συσκευές με τις οποίες τα παιδιά τους μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, καθώς και προγράμματα προστασίας των υπολογιστών από εξωτερικές «επιθέσεις» και ιούς. Σε έναν μικρότερο βαθμό, κάποιοι συζητούν με τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους που «κρύβει» το διαδίκτυο. Στην πλειονότητά τους, πάντως, συμφωνούν πως για να μειωθούν οι κίνδυνοι σεξουαλικής παρενόχλησης χρειάζεται μια ισχυρή στήριξη από το νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας καθώς και η υλοποίηση περισσότερων εκπαιδεύσεων σε επίπεδο σχολείων.

Αριθμοί

ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

93% των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης έχουν ως θύτη γνωστό της οικογένειας του παιδιού

15% των περιπτώσεων αναφέρουν ως δράστη τον πατέρα του παιδιού και 19,1% κάποιον συγγενή

72% των κακοποιημένων παιδιών θα αρνηθεί ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση, ενώ μόλις 7% θα περιγράψει όλα όσα βίωσε

76% των καταγγελιών αφορούν παιδιά ελληνικής καταγωγής

79% των θυμάτων είναι κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών



ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Έκρυβαν τα πραγματικά νούμερα των νεκρών Μαρτίου-Μαΐου στην Ισπανία - 70% υψηλότερος

 



Σοκ στην Ισπανία με τον αριθμό των νεκρών το διάστημα Μαρτίου- Μαΐου

Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου ήταν σχεδόν 70% υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό εκείνη την περίοδο, δείχνουν σήμερα τα στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE), με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του INE αναφέρουν πως 32.652 άνθρωποι πέθαναν έχοντας επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό εκείνη την περίοδο, ενώ υπάρχουν υποψίες πως άλλοι 13.032 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, αφού εκδήλωσαν συμπτώματα συμβατά με εκείνα της νόσου Covid-19, ωστόσο δεν διαγνώστηκαν ποτέ επισήμως.

Η νόσος συνέβαλε εμμέσως στον θάνατο επιπλέον 4.218 ανθρώπων το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το INE.

Οι αριθμοί αυτοί συγκρίνονται με τον επίσημο απολογισμό θανάτων του υπουργείου Υγείας της χώρας στα τέλη Μαΐου, ύψους 27.127. Πλέον, ο απολογισμός αυτός ανέρχεται σε 47.344.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας (INE), μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας απάντησε πως η απόκλιση οφείλεται στα διαφορετικά συστήματα συλλογής δεδομένων. Την ώρα που τα δεδομένα του INE, που βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, είναι πιο εμπεριστατωμένα, τα αποτελέσματα δεν αποκτώνται παρά έξι έως εννέα μήνες έπειτα από έναν θάνατο, επισήμανε. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι λιγότερο διεξοδικά, αλλά διαθέσιμα ταχύτερα, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος τύπου.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγορεί την αριστερή κυβέρνηση ότι απέκρυψε τα πραγματικά στοιχεία : «Η Ισπανία δεν αξίζει μια κυβέρνηση που ψεύδεται και κρύβει τους θανάτους Covid», έγραψε στο Twitter.



Ο Πάνος Καμμένος καταδικάστηκε και καλείται να καταβάλει στον Γιάννη Κουρτάκη 20.000 ευρώ

 



Ο Γιάννης Κουρτάκης δημοσιοποίησε την απόφαση δικαστηρίου που υποχρεώνει τον Πάνο Καμμένο να του καταβάλει 20.000 ευρώ.

Την καταδίκη του Πάνου Καμμένου σε καταβολή 20.000 ευρώ αποφάσισε δικαστήριο, που επιδίκασε αγωγή που κατέθεσε εναντίον του πρώην υπουργού ο εκδότης και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έκανε δεκτή την αγωγή και υποχρεώνει τον κ. Καμμένο στην καταβολή του ποσού.

«Για τις αθλιότητες που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς ο Καμμένος, καταδικάστηκε από το δικαστήριο, να μου καταβάλει 20.000 ευρώ. Μπορεί να καθυστερεί, ωστόσο κάποια στιγμή οι συκοφάντες σ αυτή την ώριμη Δημοκρατία, πληρώνουν για όσα είπαν και έκαναν», έγραψε στην ανάρτησή του. 


Για τις αθλιότητες που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς ο Καμμένος, καταδικάστηκε από το δικαστήριο, να μου καταβάλει 20.000 ευρώ. Μπορεί να καθυστερεί, ωστόσο κάποια στιγμή οι συκοφάντες σ αυτή την ώριμη Δημοκρατία, πληρώνουν για όσα είπαν και έκαναν.
Εικόνα
Εικόνα



Σύνοδος Κορυφής: «H καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην ΕΕ υπήρξε απόλυτη και σαφής»

 




«Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση».


Πηγή : protothema.gr



Επικράτησε η ήπια γραμμή για την Τουρκία

 



Σε συμφωνία, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία. Το τελικό κείμενο, παρότι βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, απέχει σημαντικά από τη στιβαρή απάντηση που επιθυμούσε η Αθήνα.

Στην τελική τους μορφή, όπως προέκυψε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα τοπική ώρα, τα συμπεράσματα ζητούν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» (το σημείο αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ). Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ καλείται να συμπεριλάβει στην έκθεση αποτίμησης των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα καταθέσει στους προσεχείς μήνες την εκτίμησή του για τη δυνατότητα «επέκτασης της εμβέλειας» των κυρώσεων αυτών (ενδεχομένως ώστε να συμπεριλάβουν τη δραστηριότητα του Oruç Reis), καθώς και «άλλες επιλογές και εργαλεία». Η προθεσμία που δίνεται για την αξιολόγηση της έκθεσης Μπορέλ είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου «το αργότερο».  

Στα συμπεράσματα καταδικάζονται οι «μονομερείς και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την καταδίκη αυτή «απόλυτη και σαφή», ενώ τονίζουν ότι τίθεται ως όρος για την επανέναρξη και τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών επαφών η αποχή της Άγκυρας από παράνομες δραστηριότητες. «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

Ωστόσο διατηρήθηκε στα συμπεράσματα και η αναφορά στο «στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε.» για μία «συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία». Η πρόταση για μία θετική ατζέντα «παραμένει στο τραπέζι», όπως αναφέρεται, «σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμήσει να προωθήσει μία γνήσια εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει διαφορές μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Αναφέρονται μάλιστα και τα πιθανά πεδία μίας τέτοιας θετικής ατζέντας: η οικονομία και το εμπόριο, οι επαφές σε επίπεδο πολιτών, διάλογοι σε υψηλό επίπεδο και «συνεχιζόμενη συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης».

Στον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων προστέθηκε μία αναφορά στην ετοιμότητα της Ε.Ε. «να συνεργαστεί [με την Τουρκία] για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη-μέλη και την ενίσχυση των προσπαθειών στη μάχη κατά των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών» (κάτι στο οποίο επέμεινε η ελληνική πλευρά). Για το Κυπριακό, στο σημείο που αναφέρεται η προσήλωση της Ε.Ε. σε λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προστέθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «περιμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Ως αργά χθες, το γνωστό μπλοκ Βερολίνου-Ρώμης-Μαδρίτης επέμενε στη γραμμή της αναβολής σοβαρών αποφάσεων – με τους Ιταλούς ιδιαίτερα αρνητικούς στην προοπτική νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αποδυναμώθηκε από την διαφαινόμενη απροθυμία της Γαλλίας να επιμείνει σε πιο ουσιαστικά μέτρα, ενώ και η Αυστρία φάνηκε να επαναπαύεται με τις χλιαρές διατυπώσεις των αρχικών προσχεδίων.

Το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία που κυκλοφόρησε χθες (Πέμπτη) το πρωί δεν περιείχε παρά μηδαμινές αλλαγές σε σχέση με αυτό της Τετάρτης. Η Αθήνα και η Λευκωσία, από τις 8 το βράδυ τοπική ώρα που ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία (η οποία διακόπηκε επανειλημμένως για να συζητηθούν άλλα θέματα, ειδικά οι κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε. για το 2030), άσκησαν πιέσεις για πιο αυστηρές διατυπώσεις. Τα αποτελέσματα που πέτυχαν ήταν μάλλον περιορισμένα.


Γιάννης Παλαιολόγος 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αυστηρό μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι παράδοξο οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις και η ΕΕ όχι

 



Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε 'αν' και 'αλλά'» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του προσερχόμενος στη σύνοδο με την λατινική φράση που επικαλούνταν συνεχώς η γερμανική πλευρά, αλλά και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την εποχή των Μνημονίων: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται - pacta sunt servanda.

H αναφορά Μητσοτάκη είχε να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο του Οκτωβρίου -όταν μετά από σκληρό παζάρι περιελήφθησαν στα συμπεράσματα αναφορές για διεύρυνση των κυρώσεων στην Τουρκία, με κατάληξη το αποψινό δείπνο κορυφής, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν άλλαζε την επιθετική της τακτική, όπως και συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με την δήλωση του κυρίως προς την γερμανική αντιπροσωπεία -όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει εμπάργκο στην προμήθεια επιθετικών όπλων στην Άγκυρα, τη στιγμή που έξι «αόρατα» υποβρύχια κατασκευάζονται στα γερμανικά ναυπηγεία μετά από παραγγελία του κ. Ερντογάν.