Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Αναίσθητος αντιδήμαρχος στη Χίο σκότωσε σκύλο και αδιαφόρησε

 



Τον θάνατο ενός αδέσποτου σκύλου προκάλεσε με το αυτοκίνητό του ο Γιάννης Ξενάκης, αντιδήμαρχος στη Χίο, σύμφωνα με καταγελία, ενώ στη συνέχεια αδιαφόρησε που το σκότωσε.

Την καταγγελία κάνει στο zoosos.gr o δικηγόρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, Παύλος Τομάζος.

Όπως αναφέρει, το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη 6 Ιουλίου. 

Το αναίσθητος αντιδήμαρχος παραδέχτηκε την πράξη του, αλλά δήλωσε πως «βιαζόταν για να προλάβει ραντεβού του».

«Την Πέμπτη 06-07-2023, στις 19:17 το απόγευμα, αντιδήμαρχος της Χίου οδηγούσε το αυτοκίνητο του, κοντά στο χωριό Αρμόλια, όταν προσπέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα έτερο αυτοκίνητο που προπορευόταν. Κατά την προσπέραση και ενώ το αυτοκίνητο του αντιδημάρχου ευθυγραμμιζόταν ξανά στο δεξί τμήμα του οδοστρώματος, παρέσυρε αδέσποτο σκύλο που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου.

» Κατά την περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα, που ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου που προσπέρασε ο αντιδήμαρχος, ο σκύλος εκσφενδονίστηκε στον αέρα και σωριάστηκε στο οδόστρωμα, πεθαίνοντας ακαριαία. Ο αντιδήμαρχος δεν σταμάτησε ποτέ και συνέχισε την πορεία του.

» Ο αυτόπτης μάρτυρας σταμάτησε το αυτοκίνητό του για να ελέγξει την κατάσταση του σκύλου. Το ίδιο έκαναν και άλλοι οδηγοί που τον ακολουθούσαν. Ο εν λόγω κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί έφυγαν για να μην δώσουν καταθέσεις. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, έλεγξαν τον σκύλο με ανιχνευτή για μικροτσίπ αλλά δεν εντοπίστηκε.

» Ο αρμόδιος αστυνομικός κάλεσε τον αντιδήμαρχο μπροστά στον αυτόπτη μάρτυρα, όταν μετέβησαν στον Α.Τ. Καλαμωτής για κατάθεση, τον ρώτησε αν όντως είχε χτυπήσει τον σκύλο και ο αντιδήμαρχος απάντησε καταφατικά και επιπλέον ότι βιαζόταν για να προλάβει ραντεβού του.

» Κατά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, ο αντιδήμαρχος χτύπησε τον σκύλο στις 19:17 και δήθεν τηλεφώνησε στην αστυνομία για να ενημερώσει στις 19:19, δηλαδή δύο λεπτά μετά.

» Κατά την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον κάποιος σκοτώσει ζώο εξ αμελείας σε τροχαίο, οφείλει να καλέσει είτε τον δήμο είτε την αστυνομία για να ενημερώσει. Δεν τίθεται ζήτημα ποινικού αδικήματος στην προκειμένη αλλά μόνο διοικητικής παράβασης με τη μορφή προστίμου 500,00 €, το οποίο επιβάλλεται μόνο αν ο υπαίτιος δεν ειδοποιήσει τον δήμο ή την αστυνομία για την πράξη του».

Τι απαντά ο αναίσθητος αντιδήμαρχος

Από την πλευρά του ο κ. Ξενάκης σε ανάρτησή του μιλά για «παραλήρημα των αντιπολιτεύσεων για ένα σύνηθες ατύχημα».

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Με αφορμή το παραλήρημα των αντιπολιτεύσεων για ένα σύνηθες ατύχημα με ζώο σε επαρχιακή οδό, λυπηρό μεν αλλά ατύχημα, ειδικά της τοπικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Κος Παρλαμάς, του επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κου Τριαντάφυλλου, του μέλους της Συμμαχίας Αξιών Κου Αμέντα, επειδή αφορά Αντιδήμαρχο κι όχι απλό Πολίτη έχω να καταθέσω τα εξής.

» Τόση φαντασιοπληξία και μυθοπλασία θα την ζήλευαν και οι ειδήμονες. Υπερβολική ταχύτητα, εκσφενδόνιση του ζώου στον αέρα, προσπέραση αντικανονική, το ζώο βρισκόταν στην άκρη του δρόμου και πήγε ο Αντιδήμαρχος με υπερβολική ταχύτητα στην άκρη του δρόμου για να χτυπήσει το ζώο, είχε ραντεβού και βιαζόταν, τον ρώτησε τηλεφωνικά η Αστυνομία αν έκανε εκείνος το ατύχημα.

» Αλήθεια από που τα έμαθαν αυτά; Γιατί ρώτησα την Αστυνομία και ο καταγγέλων συμπολίτης, δικαίωμα του, πήρε τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα και το μόνο που είπε είναι ότι ο Αντιδήμαρχος δεν σταμάτησε.

» Πως συνάδει αλήθεια το ένα με το άλλο, αφού η Αστυνομία στο πόρισμα της αναφέρει ότι η καταγγελία του συμπολίτη έγινε στις 19,17 και ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ως όφειλε στις 19,19, δηλαδή 2 λεπτά αργότερα, βάσει του νόμου 4830/2021 άρθρο 24 παράγραφος 3 άρθρα 34 και 35 που δεν έχει το ατύχημα καμιά ποινική ευθύνη και ούτε πρόστιμο αν ενημερωθεί η Αστυνομία ή ο οικείος Δήμος.

» Στην φώτο είναι μια αλεπού σκοτωμένη σήμερα το πρωί 22/07/23 και το απόγευμα ήταν ακόμα στον δρόμο, σίγουρα από ίδιο περιστατικό. Τόση φτηνή αντιπολίτευση, τόση μανιώδης προσπάθεια για κατακρεούργηση πολιτικών αντιπάλων όχι για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και για το έργο της για τον Τόπο, αλλά για θέματα που δεν έχουν σχέση, αλλά και ο νόμος τα θεωρεί ατυχήματα, είναι προφανές ότι δείχνουν το ήθος, το ανάστημα και εν τέλει ότι οι Πολίτες ξέρουν να αξιολογούν!!! Δεν θα αναφερθώ στις φιλοζωικές που μονοπωλούν την ανθρώπινη ευαισθησία για τα ζώα, αλλά αν θεωρούν ότι τα ζώα πρέπει να προτάσσονται της ανθρώπινης ζωής και εξ αιτίας της απρόβλεπτης εισόδου τους από το βουνό ή αγροτικούς δρόμους σε επαρχιακές οδούς πρέπει να γίνονται ατυχήματα με ανθρώπινες απώλειες δεν το συμμερίζομαι κι ας φροντίζω 11 οικόσιτα 4 σκύλους και 7 γάτες. Κανένα σχόλιο δεν θα κάνω επιπλέον».




Παραδόθηκε ο Αλβανός που σκότωσε τον 50χρονο

 


Παραδόθηκε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου Αλβανού που πυροβολήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από πρατήριο υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Ανάληψης, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ο άντρας παραδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/7). Πρόκειται για έναν 45χρονο υπήκοο Αλβανίας, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος παραδόθηκε συνοδεία του δικηγόρου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος επικίνδυνος Αλβανός κακοποιός υποστηρίζει πως ήταν φίλος με το θύμα και πως είχε προηγηθεί τσακωμός μεταξύ τους.

Ο λόγος του καβγά φέρεται να ήταν οικονομικές διάφορες που είχαν θύμα και δράστης.

Σε βάρος του 45χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί σε εισαγγελέα και ανακριτή.




«Πράσινο φως» για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 



Σε τροχιά ανανέωσης μπαίνει ο στόλος των λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή της σύμβασης για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία.

  • Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια ανανέωσης του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα πρώτα νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία αναμένονται στις αρχές του 2024.
  • Παράλληλα, δρομολογούνται και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού για άλλα 400 λεωφορεία, ενώ προετοιμάζεται και δεύτερη φάση προμήθειας για επιπλέον 650 λεωφορεία.Όλα τα νέα οχήματα θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προκειμένου να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκοινωνιακού έργου.

Η απόκτηση συνολικά 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καταδεικνύει από πλευράς της πολιτείας ότι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και στις πράσινες μεταφορές δεν γίνεται μόνο με την αγορά ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων, αλλά εφαρμόζεται οριζόντια στα ΜΜΜ. Ταυτόχρονα, είναι συμβατή με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την Ηλεκτροκίνηση και την Οδική Ασφάλεια, τομείς που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για αυτήν την τετραετία, σταθερά στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας.



Η δέσμευσή του πρωθυπουργού για πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών:

  • Και βέβαια, έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα την υλοποίηση αυτού που αποκαλούμε νέα πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των Περιφερειών και των Δήμων.
  • Από εκεί και πέρα, θα δουλέψουμε πολύ για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό του Δημοσίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν.
  • Είναι συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα Βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Όπως γνωρίζετε, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους.
  • Να τονίσω ξεχωριστά τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, γι’ αυτό και διατηρούμε -θα έλεγα- και ενισχυμένο το Υφυπουργείο αυτό, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αφορούν και την παρακολούθηση των αναπτυξιακών σχεδίων των τριών Περιφερειών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.
  • Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε την παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.Επαναλαμβάνω ότι οι προσλήψεις όλες περνάνε μέσα από αυτό τον κεντρικό προγραμματισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων μας υποχρεώνει μερικές φορές να γινόμαστε και λίγο δυσάρεστοι, διότι πρέπει να κάνουμε κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες. Όμως οι βασικές μας δεσμεύσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.


Ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα:

Κάνοντας αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο

  • Ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα -ας μην κρυβόμαστε- δύσκολα χρόνια
  • Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας
  • Υπάρχει μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η διαφύλαξη του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες.
  • Δεν είναι προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης. Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έπρεπε να κάνουμε, αλλά είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι από το να είμαστε «στα κόκκινα», όπως δυστυχώς ήμασταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας
  • Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Για τη συζήτηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 5%

Δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο βλέπω να συμβαίνει. Δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκη και αυτή η απάντηση. Η λύση δεν είναι κατ’ ανάγκη να αυξάνουμε τα όρια, αν και έχουμε ένα όριο το οποίο είναι από τα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια. Αν είχαμε όριο 5%, όπως έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα είχαμε τέσσερα κόμματα στη Βουλή και όχι οκτώ. Η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό.

Για τη μάχη κατά της αισχροκέρδειας

Είμαστε από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα στον πληθωρισμό. Όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος. Είναι σαφές ότι δεν είναι αποτέλεσμα αυξήσεων στους συντελεστές παραγωγής οι οποίοι μειώνονται, όπως το κόστος ενέργειας, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει και μπορεί να παρέμβει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Εξ αρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ανάγκη να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής, οπλισμένης, αστυνομίας.

  • Αυτοί οι άνθρωποι ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα πέριξ των πανεπιστημίων. Εκεί είναι ήδη οι οργανικές τους θέσεις. Και θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια. Η έκταση, ο τρόπος και σε ποιά πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα το οποίο αξιολογείται.
  • Είναι γεγονός, ότι ο θεσμός αυτός συνάντησε δυσκολίες στην υλοποίησή του. Στην ανάγκη όμως να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πριν από τέσσερα χρόνια είναι ότι υπήρχε ένα πρόβλημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμιά μας.

Η κατάσταση σήμερα πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Με την επέμβαση, σε κάποιες περιπτώσεις και βαριά οπλισμένων μονάδων της αστυνομίας, μέσα στα πανεπιστήμια, όπως στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις.

 



14 ερωτήσεις-απαντήσεις για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας»


 

Ποια είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών;

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών της τάξεως των 4,4 δισ. ευρώ και καλύπτουν το σύνολο της τετραετίας. Όσα περιλαμβάνονται σε αυτό είχαν προαναγγελθεί και υλοποιούνται άμεσα. Ουσιαστικά καλύπτουν το 50% περίπου των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εστιάζουν στην ενίσχυση του εισοδήματος τόσο των μισθωτών, δηλαδή των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, όσο και των νέων και συνολικά των ελληνικών οικογενειών. Συγκεκριμένα:

  • Οι παρεμβάσεις που αφορούν τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων συνοψίζονται ως εξής:
    • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.
    • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
    • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
    • Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.
    • Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.
  • Πέραν αυτών, με το ίδιο νομοσχέδιο:
    • Αυξάνεται το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.
    • Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το «market pass».
    • Θεσπίζεται από εφέτος το «youth pass» ύψους 150 ευρώ για 200.000 νέους.
    • Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
    • Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.
    • Τίθεται πλαφόν 3 % στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.
    • Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Όλα τα παραπάνω δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας η οποία - όπως έδειξε και η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας - αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Εξαντλούμε τα περιθώρια, μένοντας όμως πιστοί στις βασικές αρχές για σοβαρή δημοσιονομική και συνολικότερα οικονομική πολιτική.


2. Ποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους;

Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, θα δουν οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στις αποδοχές τους από 1/1/2024. Οι αυξήσεις εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο τόσο στο Ενιαίο όσο και στα Ειδικά Μισθολόγια. Είναι μάλιστα οι πρώτες αυξήσεις που βλέπουν εδώ και 14 χρόνια. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί (π.χ. αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα η οικογενειακή παροχή όσων έχουν 2 παιδιά και φτάνει στα 120 ευρώ τον μήνα).


3. Τι ισχύει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα δουν έως 5 διαφορετικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Όλα τα στελέχη θα δουν την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου, προϋπηρεσίας και θέσης.
  • Όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα λάβουν και αυτοί αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο.
  • Όσα στελέχη κατέχουν θέση ευθύνης θα δουν και αυτοί να αυξάνεται κατά 30% το επίδομα ευθύνης.
  • 21.200 στελέχη θα δουν αύξηση κατά 30% των επιδομάτων παραμεθορίου.
  • 112.000 στελέχη έγγαμα ή με παιδιά θα δουν αύξηση κατά 15 ευρώ των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο ένας π.χ. Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δύο παιδιά, θέση ευθύνης και ο οποίος υπηρετεί στην παραμεθόριο μπορεί να δει πενταπλή αύξηση στις αποδοχές του (οριζόντια αύξηση 70 ευρώ τον μήνα, αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα 2 παιδιά κατά 50 ευρώ τον μήνα, αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου). Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.


4. Τι ισχύει με τις αυξήσεις στις απολαβές των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό);

Αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές), είναι τα πλέον ωφελημένα από τις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο καθώς πέραν των παραπάνω αυξήσεων θα δουν επιπλέον αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης της τάξεως των 100-200 ευρώ τον μήνα αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα. Έτσι, ένας λέκτορας με 2 παιδιά και με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω:

  • Της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ
  • Της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης
  • Της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ
  • Την αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ).

Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8% και σε αυτήν δεν συνυπολογίζεται και η ωφέλεια που θα έχει από την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

 

5. Τα παραπάνω μέτρα είναι τα μόνα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων;

Τα μέτρα που προαναφέρθηκαν είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών μέσα από πολιτικές άμεσης εφαρμογής. Ήδη από τις αρχές του 2023 έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μιας σειράς επιπλέον θετικών μέτρων για τους δημοσίους υπαλλήλους όπως:

  • η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
  • η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων,
  • η διευθέτηση ειδικών μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.

Έτσι, το μέσο ετήσιο όφελος για το κάθε δημόσιο υπάλληλο από τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023. Πρόκειται επομένως για μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια ενός –και παραπάνω- επιπλέον μισθού για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο.
 

6. Οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου αντιστοιχούν σε ένα τμήμα των περικοπών που έγιναν τα προηγούμενα 14 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός που μεσολάβησε. Τι απαντάτε σε αυτό;

Είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να καλυφθούν οι απώλειες 14 ετών σε ένα χρόνο. Το τελικό κόστος ακόμη και αν υπήρχαν τα χρήματα για κάτι τέτοιο, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το υποτιθέμενο όφελος των υπαλλήλων του Δημοσίου καθώς η χώρα θα έμπαινε και πάλι σε σπιράλ ελλειμμάτων, αποκλεισμού από τις αγορές, ύφεσης και τελικά περικοπών. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ρισκάρει τις βαριές θυσίες των Ελλήνων πολιτών που προηγήθηκαν, ούτε να διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα και την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες των νοικοκυριών και ιδίως των εργαζόμενων στο Δημόσιο, οι μισθοί των οποίων παρέμειναν παγωμένοι τα προηγούμενα χρόνια και για το λόγο αυτό προχωρούμε τώρα, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά περιθώρια σε αυξήσεις αποδοχών οι οποίες κινούνται στο μέτρο του εφικτού.


7. Πότε θα καταβληθεί το νέο market pass και με ποια διαδικασία;

Καταρχάς, το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος. Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022. Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου. Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

8. Το Youth Pass θα καταβληθεί εφάπαξ ή αποτελεί μόνιμη παρέμβαση; Και ποιους αφορά;

Είναι μόνιμη παρέμβαση που ξεκινά να ισχύει από εφέτος. Δικαιούχοι είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, συγκεκριμένα όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους. Σε αυτούς θα καταβάλλεται ενίσχυση 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Η πρώτη καταβολή θα γίνει τον Σεπτέμβριο σε 200.000 νέους.

 

9. Σύμφωνα με την ρύθμιση που ανακοινώσατε, προϋπόθεση για να ισχύσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες κατά 10% είναι η ασφάλιση για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες το προηγούμενο έτος. Αν κάποιος π.χ. ασφάλισε το σπίτι του την 1η Ιουλίου 2022, τι έκπτωση θα έχει;

Στην περίπτωση αυτή το όφελος θα προσδιορίζεται αναλογικά, σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεδομένου ότι το ακίνητο ήταν ασφαλισμένο για τους 6 από τους 12 μήνες του χρόνου, ο ιδιοκτήτης θα επωφεληθεί το ήμισυ της μείωσης: 5% αντί για 10%. Όμως δεδομένου ότι το μέτρο ισχύει και τα επόμενα χρόνια, αν ο ίδιος ιδιοκτήτης συνεχίσει να ασφαλίζει το ακίνητό του σύμφωνα με τις προβλέψεις της ρύθμισης, τα επόμενα χρόνια θα έχει την πλήρη έκπτωση.
 

10. Τι προβλέπει η ρύθμιση για τους τόκους των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου;

Με τη ρύθμιση αυτή, η απαλλαγή από́ τον φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμμάτιων του Δημοσίου που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, επεκτείνεται σε όλα τα νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν διατηρούν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση.

Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η βελτίωση του πλαισίου για τις τοποθετήσεις επενδυτών σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, αφετέρου η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού προς τις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να αυξηθούν τα επιτόκια σε αυτές και να κλείσει η “ψαλίδα” με τα επιτόκια χορηγήσεων.

Επιπλέον με την πλήρη απαλλαγή των τόκων από το φόρο εισοδήματος και τη συγκέντρωση όλων των σχετικών προβλέψεων σε μία διάταξη απλοποιείται το ισχύον πλαίσιο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια καθίστανται ελκυστικότερα στο σύνολο των επενδυτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, αυξάνεται η ζήτηση και η εμπορευσιμότητά τους και διευκολύνεται η διαδικασία έκδοσης και διάθεσής τους στους επενδυτές, στοιχεία που αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, ακόμα και πριν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας.


11. Για ποιο λόγο καταθέσατε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023;

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός χρειάζεται για να καλυφθούν οι πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με τις ενισχύσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και θα καταβληθούν εφέτος (market pass, youth pass, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ). Επίσης θα καλυφθούν έκτακτες δαπάνες που προέκυψαν λόγω των διπλών εκλογών Μαΐου και Ιουνίου, έκτακτες ανάγκες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και επιβαρύνσεις φορέων του Δημοσίου – βασικά συγκοινωνιακών – που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση οι δαπάνες αυτές δεν επηρεάζουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% στο τέλος της χρονιάς.

Αναλυτικά ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700 εκατ. Ευρώ καλύπτει τα εξής:

  • 251 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Market Pass έως τον Οκτώβριο,
  • 30 εκατ. ευρώ για το Youth Pass,
  • 50 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ από 07/10/2022,
  • 100 εκατ. ευρώ για τη διεκπεραίωση των αυτοδιοικητικών εκλογών Α΄ και Β΄ βαθμού, σε συνέχεια των διπλών εκλογών τον Μάιο και τον Ιούνιο,
  • 150 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη αναγκών του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με προμήθειες φαρμάκων, αμοιβές νοσηλευτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, του ΕΚΑΒ και λοιπές λειτουργικές δαπάνες,
  • 120 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη δαπανών φορέων Γενικής Κυβέρνησης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών.


12. Γιατί δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος;

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για το επόμενο έτος (2024). Όπως είναι γνωστό, η ΝΔ δεσμεύθηκε για μείωση του τέλους κατά 20% το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Συνεπώς το θέμα θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα.


13. Ποιοι δικαιούνται την μόνιμη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων;

Είναι περίπου πρώην 200.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για τους οποίους η απαλλαγή ανανεωνόταν κάθε χρόνο προκειμένου να ισχύσει τον επόμενο. Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η απαλλαγή μονιμοποιείται από το 2024.

 

14. Γιατί επιβλήθηκε πλαφόν στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του;

Έως τώρα ίσχυε νομοθετικό «πάγωμα» των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο. Για το 2023 επιτρέπεται αύξηση έως 3 %, με την οποία ευθυγραμμίζεται το καθεστώς με το αντίστοιχο πλαφόν που ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις μεταξύ ιδιωτών.