Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα:

Κάνοντας αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο

  • Ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα -ας μην κρυβόμαστε- δύσκολα χρόνια
  • Η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας
  • Υπάρχει μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά και αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η διαφύλαξη του καλού κλίματος είναι μία σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες.
  • Δεν είναι προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης. Υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έπρεπε να κάνουμε, αλλά είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι από το να είμαστε «στα κόκκινα», όπως δυστυχώς ήμασταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας
  • Δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Για τη συζήτηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 5%

Δεν είναι μία συζήτηση που με αφορά και δεν είναι κάτι το οποίο βλέπω να συμβαίνει. Δεν νομίζω ότι είναι κατ’ ανάγκη και αυτή η απάντηση. Η λύση δεν είναι κατ’ ανάγκη να αυξάνουμε τα όρια, αν και έχουμε ένα όριο το οποίο είναι από τα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια. Αν είχαμε όριο 5%, όπως έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, θα είχαμε τέσσερα κόμματα στη Βουλή και όχι οκτώ. Η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό.

Για τη μάχη κατά της αισχροκέρδειας

Είμαστε από τις χώρες που τα καταφέρνει καλύτερα στον πληθωρισμό. Όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος. Είναι σαφές ότι δεν είναι αποτέλεσμα αυξήσεων στους συντελεστές παραγωγής οι οποίοι μειώνονται, όπως το κόστος ενέργειας, αλλά αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Εκεί το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει και μπορεί να παρέμβει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Εξ αρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ανάγκη να χρειάζεται η παρέμβαση της κανονικής, οπλισμένης, αστυνομίας.

  • Αυτοί οι άνθρωποι ήδη υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα πέριξ των πανεπιστημίων. Εκεί είναι ήδη οι οργανικές τους θέσεις. Και θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια. Η έκταση, ο τρόπος και σε ποιά πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα το οποίο αξιολογείται.
  • Είναι γεγονός, ότι ο θεσμός αυτός συνάντησε δυσκολίες στην υλοποίησή του. Στην ανάγκη όμως να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Το ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πριν από τέσσερα χρόνια είναι ότι υπήρχε ένα πρόβλημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμιά μας.

Η κατάσταση σήμερα πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Με την επέμβαση, σε κάποιες περιπτώσεις και βαριά οπλισμένων μονάδων της αστυνομίας, μέσα στα πανεπιστήμια, όπως στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, αδειάζοντας πολλές καταλήψεις.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου