Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Κόντεψαν να κάψουν κόσμο όπως στην Marfin οι ακροαριστεροί κακοποιοί βάζοντας φωτιά σε πολυκατοικία

 


Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν από τα επεισόδια που ξέσπασαν τα μεσάνυχτα στα Εξάρχεια μεταξύ ανεξέλεγκτων ακροαριστερών κακοποιών και αστυνομικών δυνάμεων.

Για περίπου μία ώρα η περιοχή θύμιζε πεδίο μάχης ανάμεσα στους κακοποιούς που έστησαν οδοφράγματα στην Καλλιδρομίου και στα γύρω στενά και ακολούθησαν οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μία μηχανή και 13 αυτοκίνητα αθώων κάηκαν ολοσχερώς, άλλα τρία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ μία πολυκατοικία επί της Εμμανουήλ Μπενάκη πήρε φωτιά στην είσοδο και στο ισόγειο, και κόντεψαν να καούν άνθρωποι όπως έγινε στην Marfin το 2011 μετά απο επίθεση ακροαριστερών κακοποιών που πρόσκεινται σε γνωστές πολιτικές παρατάξεις που τους ελέγχουν.

Αμέσως έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες εκκένωσαν το κτήριο και απομάκρυναν με ασφάλεια όλους τους κατοίκους.

Δείτε φωτογραφίες από την πολυκατοικία:







Ο Ρώσος δικτάτορας Πούτιν χτύπησε πούλμαν με αθώους επιβάτες στην Ουκρανία - 31 νεκροί

 


Ο αιμοδιψής δολοφόνος δικτάτορας της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σκοτώνει αδιάκριτα αθώους Ουκρανούς πολίτες.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν μεταξύ τους και 10 παιδιά σε ρωσική πυραυλική επίθεση στο κέντρο της ουκρανικής πόλης Σούμι, την Κυριακή των Βαΐων.

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν κατοικημένες περιοχές την ώρα που πλήθος κόσμου κατευθυνόταν προς την εκκλησία κρατώντας κλαδιά ιτιάς, όπως συνηθίζεται για τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω της Κυριακής των Βαΐων. 

Ένας από τους πυραύλους έπεσε πάνω σε τρόλεϊ γεμάτο επιβάτες, προκαλώντας χάος.



Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για στοχευμένη τρομοκρατία και κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να αντιδράσουν «σκληρά».

«Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν κανονικό δρόμο, κανονική ζωή: σπίτια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αυτοκίνητα στον δρόμο... Και όλα αυτά μια μέρα που οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία – Κυριακή των Βαΐων», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του. «Μόνο ένα καθίκι μπορεί να το κάνει αυτό. Η Ρωσία θέλει ακριβώς αυτού του τύπου την τρομοκρατία και παρατείνει σκόπιμα τον πόλεμο. Χωρίς πίεση στον επιτιθέμενο, δεν θα υπάρξει ειρήνη».

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι πύραυλοι «κατέστρεψαν ολοσχερώς» το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πόλης και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια του κέντρου.



Η ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση

 


Με ανάρτησή της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση  Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην Hellenic Train.

Οι κακοποιοί της τρομοκρατικής οργάνωσης με το μακροσκελές κείμενό της αναλαμβάνει επίσης και την βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί το 2024 στο υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές είχαν εντοπίσει πολλές ομοιότητες της επίθεσης στην Ηellenic Train με αυτή που είχε σημειωθεί προ μηνών στο υπουργείο Εργασίας και αναζητούσαν στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τις δύο υποθέσεις.

Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «το δίλημμα στο οποίο καλούμαστε πλέον να τοποθετηθούμε, δίλημμα στο οποίο η ιστορική απεργία – ξεσηκωμός της 28ης Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα έδωσε μια εξίσου ιστορική απάντηση είναι σαφές: “Αλυσίδες ή όπλα”. Να επιλέξουμε αποφασιστικά το δεύτερο»!

Κάνει επίσης εκτενείς αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών, τις μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που ακολούθησαν και αφιερώνει  τις δυο αυτές ενέργειες (σ.σ. την επίθεση στην Hellenic Train και το υπουργείο Εργασίας) στον παλαιστινιακό λαό και την ηρωική αντίσταση του. 



Η νέα γερμανική κυβέρνηση υιοθετεί ελληνικές μεταρρυθμίσεις

 


Παράδειγμα η Ελλάδα!!

Σημαντικά κοινωνικά και εργασιακά μέτρα, που θυμίζουν έντονα μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, περιλαμβάνει η συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αντιστροφή ρόλων σε σχέση με την εποχή της κρίσης, με το Βερολίνο πλέον να προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στη γερμανική οικονομία και να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό του AfD.

Το προγραμματικό κείμενο του νέου συνασπισμού προβλέπει δυνατότητα ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με εβδομαδιαίο –και όχι ημερήσιο– καθορισμό των εργατοωρών. Η ρύθμιση παραπέμπει στην ελληνική μεταρρύθμιση του 2021, που επέτρεψε σε εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερες ώρες ορισμένες ημέρες και να παίρνουν ρεπό εντός της ίδιας εβδομάδας.

Παραδείγματος χάρη, κάποιος μπορεί να απασχοληθεί 10 ώρες από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη και να έχει ελεύθερη την Παρασκευή. Κύριος στόχος της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ή οικογενειακής ζωής, όπως ήταν και της ελληνικής.

Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τότε είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση του ακατάλληλου και ανεπαρκή ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγγειλε «κατάργηση του 8ώρου» και κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα, ο νόμος περιέχει σαφείς πρόνοιες ώστε να μην καταστρατηγηθούν κεκτημένα, καθώς το σύνολο των ωρών εργασίας ανά εξάμηνο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το άθροισμα που αντιστοιχεί στις 40 ώρες ανά εβδομάδα, ενώ καθιερώθηκαν κι άλλες δικλίδες ασφαλείας, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα φαίνεται πως είναι, άλλωστε, μία ακόμα ελληνική πρωτοβουλία που «καλοκοιτούν» οι Γερμανοί, καθώς στη δημοσιευμένη προγραμματική συμφωνία CDU/CSU και SPD υπάρχει αναφορά σε «υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής των εργατοωρών με έναν μη γραφειοκρατικό τρόπο».

Σημαντικές ομοιότητες καταγράφονται και στη φορολογική αντιμετώπιση των υπερωριών. Η προκαταρκτική συμφωνία των δύο γερμανικών κομμάτων προβλέπει τη μη φορολόγηση των προσαυξήσεων για υπερωριακή εργασία, επιλογή που θυμίζει ιδιαίτερα την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να απαλλάξει τις προσαυξήσεις για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες από ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας έτσι τις καθαρές απολαβές των εργαζόμενων.

Στις δεσμεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων στη Γερμανία για φορολογικά κίνητρα υπέρ των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι το σχέδιο "Κάντο όπως η Ελλάδα". Συγκεκριμένα, βάσει των θέσεων που έχουν δημοσιευτεί, όσοι απόμαχοι της εργασίας πάνω από την ηλικία συνταξιοδότησης θέλουν να παραμείνουν οικονομικά ενεργοί θα έχουν αφορολόγητο όριο 2.000 ευρώ ανά μήνα στις μισθολογικές αποδοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι το φορολογικό καθεστώς για τους εργαζόμενους συνταξιούχους στην Ελλάδα αναθεωρήθηκε ριζικά το 2023, όταν καταργήθηκε η περικοπή της σύνταξης κατά 30%, η οποία είτε αποθάρρυνε συνταξιούχους με πολύτιμες δεξιότητες να παραμείνουν στην εργασία είτε τους οδηγούσε σε αδήλωτη απασχόληση.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 221.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει ότι εργάζονται στην σχετική πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να «ασπρίσει» ένας χώρος όπου παραδοσιακά επικρατούσαν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Πριν την εν λόγω μεταρρύθμιση οι δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στη χώρα μας ήταν λιγότεροι από 30.000.

Αυτό δεν είναι το μόνο φορολογικό μέτρο που θυμίζει την ελληνική στρατηγική των τελευταίων πέντε ετών. Στην προγραμματική συμφωνία CDU/CSU και SPD αναγράφεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά μία μονάδα, αρχής γενομένης από το 2028. Η Ελλάδα ακολούθησε ακόμα πιο επιθετική μείωση των φορολογικών βαρών στο κεφάλαιο από το 2019 κι έπειτα, μειώνοντάς τον συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα κατά έξι μονάδες, από το 28% στο 22% που είναι σήμερα.

Στο μέτωπο των κοινωνικών πολιτικών, κύρια ομοιότητα είναι η απόφαση του νέου συνασπισμού στη Γερμανία να βελτιώσει τον έλεγχο των επιδομάτων, ειδικά του επιδόματος ανεργίας, με ποινές ακόμα και διακοπής της καταβολής των χρημάτων για ανέργους που επανειλημμένα αρνούνται να δουλέψουν ενώ τους προσφέρονται κατάλληλες θέσεις.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που θυμίζει τη μεταρρύθμιση που εφάρμοσαν το υπουργείο Εργασίας και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στα τέλη του 2022, με στόχο την καταπολέμηση καταχρήσεων και την ανακατεύθυνση πόρων σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Τότε, είχε θεσμοθετηθεί η προσωρινή διαγραφή από το μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ για όσους αρνούνται τρεις θέσεις εργασίας οι οποίες ταιριάζουν με τα προσόντα, τις επιδιώξεις και τον τόπο διαμονής τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης η δέσμευση των δύο εταίρων στο Βερολίνο να εξετάσουν τη διάθεση πόρων για οικογενειακούς βοηθούς, οι οποίοι θα υποστηρίζουν νοικοκυριά με μικρά παιδιά ή μέλη που έχουν έκτακτες ανάγκες και αναπηρίες. Το συγκεκριμένο μέτρο παραπέμπει στα προγράμματα του Προσωπικού Βοηθού και των Νταντάδων της Γειτονιάς, που έχουν γίνει πράξη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας την τελευταία διετία.

Τις ομοιότητες παρατήρησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του βρετανικού περιοδικού «Monocle»: «Κοιτάζοντας, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, διαπιστώνω ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πριν τις εκλογές είχε «μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον επερχόμενο Καγκελάριο, τον Φρίντριχ Μερτς ο οποίος ήταν πάρα πολύ τολμηρός όσον αφορά τις ανακοινώσεις του».


Με πληροφορίες από το iefimerida.gr



Νέα αεροπορική τραγωδία στις ΗΠΑ

 


Ένα αεροπλάνο που μετέφερε έξι άτομα συνετρίβη σε ανοιχτό χωράφι κοντά στο Κοπέικ της Νέας Υόρκης το Σάββατο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια σερίφης της κομητείας Κολούμπια, Jacqueline Salvatore, σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει πόσοι από τους επιβάτες επιβίωσαν.

Το αεροσκάφος δεν χτύπησε καμία κατασκευή κατά την πτώση, ανέφερε η Salvatore στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σημείο της συντριβής είναι δύσκολα προσβάσιμο λόγω των λασπωδών συνθηκών. Μέχρι το Σάββατο δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου.

Το αεροπλάνο Mitsubishi MU-2B-40 κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της κομητείας Κολούμπια στο Χάντσον της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την FAA.



Η ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση «Fever» για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων

 


Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην πανευρωπαϊκή επιχειρησιακή δράση με κωδική ονομασία «Fever», για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Στη δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο 2025, υπό την αιγίδα των πολωνικών Αρχών και το συντονισμό της Europol, συμμετείχαν Αρχές επιβολής του νόμου συνολικά -12- χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, συνολικά ταυτοποιήθηκαν -166- άτομα, εκ των οποίων τα -111- συνελήφθησαν, καθώς -κατά περίπτωση- κατείχαν ή διακινούσαν οπτικοακουστικό υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, διαχειρίζονταν ιστοσελίδες που υπήρχε αναρτημένο όμοιο υλικό, ή, ακόμα, κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικους.

Στη χώρα μας, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων, εντοπίστηκαν -4- διαδικτυακοί χρήστες οι οποίοι, κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησαν πρόσβαση σε ιστότοπους και εφαρμογές και κατείχαν πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πρόσφορο προς διαμοιρασμό.

Κατόπιν έκδοσης σχετικού Βουλεύματος από δικαστικές Αρχές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ανωτέρω ατόμων και το διάστημα από 26 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αττική και Αγρίνιο, με τη συνδρομή έτερων Υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν -2- εξ΄αυτών, οι οποίοι, κατά τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες, εντοπίστηκαν να κατέχουν πλήθος υλικού σε σκληρούς δίσκους.

Συνολικά, από τις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -13- σκληροί δίσκοι,
  • -2- κινητά τηλέφωνα,
  • κάρτα αποθήκευσης τύπου microSD και
  • κεραία ασύρματου δικτύου.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα ερευνηθούν εργαστηριακά στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ σε βάρος των έτερων -2- ταυτοποιημένων ατόμων, έχει σχηματισθεί και υποβληθεί σχετική δικογραφία.




Fake news από στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατά της Ομάδας Αλήθειας εργαλειοποιώντας τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών

 


Οι αθλιότητες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και το εύκολο ψέμα εργαλειοποιώντας νεκρούς και τραγωδίες είναι γνωστές, αλλά ότι και το ΠΑΣΟΚ θα συνέχιζε την κατρακύλα με fake news εργαλειοποιώντας τα θύματα των Τεμπών αυτό παραπάει, και δείχνει την ποιότητα των στελεχών της αντιπολίτευσης.

Μετά της αθλιότητες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Τεμπονέρα, πήρε την σκυτάλη και το στελέχος του ΠΑΣΟΚ Γκλαβίνας εργαλειοποιώντας χυδαία και αυτός τα θύματα των Τεμπών.

Σε λίγο καιρό όχι 10 αλλά 5% θα φτάσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ.

Η ανάρτηση της Ομάδας Αλήθειας

Μέχρι τέλους.

Μετά τον κ. Τεμπονέρα, σειρά έχει ο κ. Γλαβίνας του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους ισχυρισμούς του κατά της Ομάδας Αλήθειας.

Ο κ. Γλαβίνας καλείται να παρουσιάσει έστω και μία ανάρτηση της Ομάδας Αλήθειας στην οποία γίνεται επίθεση σε θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Η λάσπη δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η ανοχή μας στη συκοφαντία τελείωσε.






Με πυροβόλο όπλο έριξαν οι διακινητές στο Λιμενικό στα ανοιχτά της Λέσβου


 

Πυροβόλο όπλο χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι διακινητές εναντίον των στελεχών του Λιμενικού Σώματος έξω από τον Άγιο Φωκά στην Λέσβο όταν και πυροβόλησαν προς τους Έλληνες λιμενικούς αφότου είχαν αποβιβάσει λαθρομετανάστες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα τουρκικό ξύλινο σκάφος αποβίβασε 25 λαθρομετανάστες στην ακτή του Αγίου Φωκά στη Λέσβο. Οι τρεις διακινητές που επέβαιναν σε αυτό, μόλις αντιλήφθηκαν την προσέγγιση ελληνικού περιπολικού σκάφους, έβγαλαν βαρέα όπλα και εξαπέλυσαν καταιγισμό πυρών, διαπερνώντας την καρίνα του ελληνικού σκάφους, σύμφωνα με το nealesvou.gr.

Το ελληνικό πλήρωμα, παρά τη σφοδρή επίθεση, δεν υποχώρησε τη δράση του. Συνέχισε την καταδίωξη του τουρκικού σκάφους, έως ότου επενέβη τουρκική ακτοφυλακή, η οποία προσέγγισε και συνόδευσε το ύποπτο σκάφος εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, και όπως ενημερώθηκε το λιμενικό, αλήθεια, ψέματα οι διακινητές συνελήφθησαν, η κατά την γνώμη μας απλά τους φυγάδευσε το Τούρκικο λιμενικό.

Όπως διαπιστώθηκε, σφαίρες εξοστρακίστηκαν στην καμπίνα του σκάφους, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς στα στελέχη του Λιμενικού, αν δεν βρίσκονταν καλυμμένοι στο εσωτερικό του σκάφους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του το Λιμενικό Σώμα:

«Αποβίβαση αλλοδαπών στη Λέσβο και καταδίωξη τουρκικού αλιευτικού με διακινητές από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) ενημερώθηκε ότι ένα αλιευτικό σκάφος (Α/Κ) αποβιβάζει αλλοδαπούς στην περιοχή Αγίου Φωκά νότια ν. Λέσβου. Το πλωτό περιπολικό εντόπισε το τουρκικό αλιευτικό, αφού είχε αποβιβάσει τους αλλοδαπούς στη παραλία. Κατά τη προσέγγιση, ένας εκ των τεσσάρων επιβαινόντων διακινητών στο Τ/Κ-Α/Κ έβαλε με πυροβόλο όπλο κατά του περιπολικού σκάφους. Κατόπιν αυτών ερρίφθησαν βολές σε ασφαλή τομέα από το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι τουρκικά παράλια. Το ΠΛΣ ακολούθησε το Τ/Κ-Α/Κ μέχρι τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκαν οι ομόλογες τουρκικές Αρχές, οι οποίες σταμάτησαν το αλιευτικό.

Στην ευρύτερη χερσαία περιοχή εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.. Από το περιστατικό δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης».




Η Ομάδα Αλήθειας κινείται νομικά κατά του Τεμπονέρα και των αθλιοτήτων που ξεστόμισε


 

Η Ομάδα Αλήθειας κινείται νομικά εναντίον του Τεμπονέρα για όσα ψευδή και συκοφαντικά ανέφερε το πρωί της Κυριακής, σε εκπομπή του MEGA. 

Καλό θα ήταν να μπεί και στο κάδρο και η Γιάμαλη που κάνει την δημοσιογράφο φερέφωνο στο MEGA.

Η ανάρτηση της Ομάδας Αλήθειας :

Συγκεκριμένα, ο κ. Τεμπονέρας προέβη σε ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι δήθεν η Ομάδα Αλήθειας παίρνει κρατικό χρήμα για να βρίζει συγγενείς των νεκρών. Αρχικά, θα επιδοθεί στον κ. Τεμπονέρα εξώδικο και, αν δεν ανακαλέσει ή δεν υποδείξει ποια ακριβώς ανάρτηση της Ομάδας Αλήθειας εξυβρίζει συγγενείς, θα προχωρήσουμε σε αγωγή και μήνυση.

Με τον κ. Τεμπονέρα θα γίνει η αρχή. Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε από εδώ και πέρα με όποιον επιχειρεί να μας συκοφαντήσει. Η ανοχή μας για όσα τερατώδη έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες τελείωσε.

Οφείλουμε μια απάντηση, όμως, και στην οργανωμένη προσπάθεια από κάποιους να μας συνδέσουν με ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ουδεμία σχέση έχουν με την Ομάδα Αλήθειας.

Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμη φορά ότι εμείς, ό,τι έχουμε να πούμε, το λέμε δημόσια και με τα πρόσωπά μας στα μέσα της ΟΑ.

Για τις δε κατηγορίες περί κρατικού χρήματος, έχουμε ήδη απαντήσει, αλλά με την ευκαιρία ας ξεκαθαρίσουμε άλλη μία φορά το εξής: Έχουν βαφτίσει «κρατικές επιχορηγήσεις» κάποιες λίγες διαφημιστικές καμπάνιες του Ελλάδα24 gr, το οποίο είναι επίσης ιδιοκτησίας μας. Πρόκειται για site με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, εγγεγραμμένο στο Μητρώο, που — όπως και όλες οι υπόλοιπες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες — δικαιούται διαφημιστικά κονδύλια, ανάλογα με την επισκεψιμότητά του. Για την ακρίβεια, έχει λάβει πολύ μικρότερα ποσά σε σχέση με το μέγεθός του. Το δε Inside Story, που έκανε τις δήθεν «αποκαλύψεις», έχει λάβει πολλαπλάσια ποσά.





Πεδίο μάχη τα Εξάρχεια με υποκινούμενους κακοποιούς να καίνε σπίτια και αυτοκίνητα


 

Οι επιθέσεις κακοποιών σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή των Εξαρχείων λίγο μετά τα μεσάνυχτα ανάμεσα από ομάδα γνωστών στην ασφάλεια κακοποιών που υποκινούνται από γνωστά κέντρα, για να δημιουργήσουν ένταση.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιδρομίου, όταν μία ομάδα 50 κακοποιών που αποχωρούσε από συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον λόφο του Στρέφη, επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να απομακρύνουν τους κακοποιούς.

Η πυροσβεστική κλήθηκε για φωτιές που είχαν ξεσπάσει σε κάδους και αυτοκίνητα μεταξύ οδών Καλλιδρομίου, Μπενάκη, Χαριλάου Τρικούπη και Μεθώνης και έσπευσε στο σημείο με 18 πυροσβέστες και 7 οχήματα.

Η Αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε σε 72 προσαγωγές.

Οι αρχές άρχισαν να εκκενώνουν οικίες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο λόγω των καπνών, ενώ επιχείρησαν σε ένα από τα σπίτια, το ισόγειο του οποίου είχε αρπάξει φωτιά, με αποτέλεσμα να καούν αθώοι πολίτες.

Οι κακοποιοί που είναι στην πλειοψηφία τους ακροαριστεροί και πλήρως ελεγχόμενοι από γνωστά ακροαριστερά κόμματα, έκαψαν και αυτοκίνητα αθώων πολιτών καταστρέφοντας τα ολοσχερώς.

Για περίπου μία ώρα η περιοχή μύριζε καμμένο, με τους κακοποιούς που διέπρατταν όλη την ώρα κακουργήματα να στήνουν οδοφράγματα στην Καλλιδρομίου και στα γύρω στενά και ακολούθησαν οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τα επεισόδια 11 αυτοκίνητα και μία μηχανή αθώων πολιτών κατοίκων της περιοχής που είναι απροστάτευτοι στις ορέξεις ακροαριστερών κακοποιών κάηκαν ολοσχερώς. Οι αρχές άρχισαν να εκκενώνουν οικίες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο λόγω των καπνών, ενώ επιχείρησαν σε ένα από τα σπίτια, το ισόγειο του οποίου είχε αρπάξει φωτιά. Ανάμεσα στις υλικές ζημιές υπολογίζονται και δεκάδες κάδοι απορριμμάτων. 

Προσήχθησαν 72 άτομα και είμαστε περίεργοι εάν θα μετατραπούν κάποιες από αυτές σε συλλήψεις.












Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ραδιόφωνο του «Monocle», στην εκπομπή Foreign Desk του Andrew Mueller

 



Andrew Mueller: Καταρχάς, και μπορεί να μην υπάρχει σύντομη απάντηση σε αυτό, αλλά υπάρχει κάποιος τρόπος να περιγράψετε πώς ήταν οι τελευταίοι δύο μήνες στην προσπάθεια να είναι κάποιος Πρωθυπουργός ενός κράτους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν περίπλοκοι και γεμάτοι προκλήσεις. Αλλά σε κάθε κρίση, θα έλεγα, θέλω να βλέπω τις πιθανές ευκαιρίες. Σίγουρα, οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν, κατά μία έννοια, μια απότομη αφύπνιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για όσους από εμάς υποστηρίζουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Χαίρομαι που βλέπω ότι τουλάχιστον έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά στις αποφάσεις που έχουμε λάβει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Andrew Mueller: Πού βλέπετε αυτές τις ευκαιρίες, όμως; Μήπως στην ιδέα μιας πιο ενωμένης, πιο συνεκτικής Ευρώπης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε απαιτούν τολμηρές αποφάσεις. Όταν μιλάω για τολμηρές αποφάσεις, προφανώς αναφέρομαι και στη χρηματοδότηση, να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι, ειδικά όταν πρόκειται για την άμυνα. Για παράδειγμα, έχω ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες.

Όταν έθεσα για πρώτη φορά το ζήτημα αυτό, οι συνάδελφοί μου δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτόν τον δρόμο. Χαίρομαι που βλέπω τώρα ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, πρόκειται για δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν είναι η προτιμότερη λύση κατά την άποψή μου, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, βλέπω χώρες όπως η Φινλανδία να μιλούν ανοιχτά για διερεύνηση όλων των τρόπων χρηματοδότησης για έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Κατά μία έννοια, αυτό μου θυμίζει λίγο τους μήνες πριν συμφωνήσουμε για το σχέδιο NextGenerationEU, όταν πολλές χώρες ήταν αντίθετες με αυτή την ιδέα, για να συμφωνήσουν τελικά την τελευταία στιγμή.

Andrew Mueller: Πιστεύετε, όμως, ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες, και ίσως ειδικά μετά την ομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance στο Μόναχο, το σημείο να θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένες; Υπάρχει τώρα μια αίσθηση στις τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών ότι ίσως αυτή η σχέση δεν θα επανέλθει; Ίσως ο Donald Trump να μην είναι μια μικρή «δυσλειτουργία»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι είναι σχεδόν κλισέ να επισημάνουμε ότι για πολλά χρόνια η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένες τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχε, με την έννοια ότι δεν δαπανούσαμε όσα θα έπρεπε για την άμυνά μας. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα λόγω των ιδιαίτερων ανησυχιών μας για την ασφάλεια. Πάντα ξοδεύαμε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. Αυτό το επιχείρημα διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Trump το 2017, επομένως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Η Ευρώπη δεν είναι σήμερα σε θέση να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ και τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ εντός της Συμμαχίας, όσον αφορά στη συλλογική μας ασφάλεια. Επομένως, αναμφισβήτητα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να κρατήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως όχι με τον ρυθμό που θα ήθελα, αλλά σίγουρα έχει σημειωθεί πρόοδος.

Andrew Mueller: Όσον αφορά την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας, όπως το θέτετε με λεπτότητα, πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να διδάξει κάτι στη Δανία ή ίσως στον Καναδά σχετικά με το πώς να διαχειρίζεσαι δύσκολες σχέσεις με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πούμε ότι η ιστορία μας με την Τουρκία μετρά αιώνες. Είναι μια περίπλοκη σχέση. Πιστεύω όμως ότι, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να ικανοποιούνται δύο πράγματα: αφενός, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει πολύ αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ όσον αφορά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, πρέπει να διερευνηθούν οδοί προς την οικοδόμηση μιας πιο παραγωγικής σχέσης. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε το περίπλοκο υποκείμενο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ειλικρινά δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Επομένως, ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς συνθήκες έντασης, ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε άλλα μέτωπα. Και, ασφαλώς, αυτό απαιτεί ειλικρινείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, τους οποίους νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά.

Andrew Mueller: Έχει γίνει, όμως, εκτενής συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς θα διαχειριστούν τις αρκετά ξεκάθαρες απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της επικράτειας δύο άλλων μελών της Συμμαχίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειλικρινά, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κοινή θέση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Αν το δούμε από την οπτική γωνία της Ελλάδας, για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που υπερβαίνει τον εκάστοτε Πρόεδρο. Είναι μια εταιρική σχέση που θέλω να καλλιεργήσω και να ενισχύσω.

Ταυτόχρονα, είμαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και αφοσιωμένος Ευρωπαίος, οπότε πρέπει επίσης να διαχειριστούμε τη σχέση με τις ΗΠΑ εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για δασμούς και πιθανούς εμπορικούς πολέμους, υποστηρίζω την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι στιγμής είναι μετρημένη.

Χάρηκα όταν είδα ότι ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε να κάνει πίσω από τα πιο επιθετικά δασμολογικά του μέτρα και να μας δώσει τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία.

Andrew Mueller: Αλλά αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα… Είμαι βέβαιος ότι είναι απογοητευτικό για κάθε ευρωπαϊκή χώρα που εμπλέκεται σε αυτό, αλλά για μια μεγάλη ναυτιλιακή χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία ελέγχει, νομίζω, το ένα πέμπτο της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σχεδόν το ένα τέταρτο.

Andrew Mueller: Σχεδόν το ένα τέταρτο, πράγματι. Αλλά δεν μπορείς να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα χωρίς να γνωρίζεις τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει, λοιπόν, η Ευρώπη, και πράγματι ο υπόλοιπος κόσμος, να σκεφτεί πώς θα αναμορφώσουμε μια διεθνή εμπορική τάξη που δεν θα έχει απαραίτητα τις ΗΠΑ στο επίκεντρο της;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να χωρίζουν η μία από την άλλη όσον αφορά στο εμπόριο. Η Κίνα είναι μια πιο…

Andrew Mueller: Το λέτε με μεγάλη σιγουριά αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι. Αλλά δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος αν μιλούσα για την Κίνα. Στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη βασίζεται σε μια ανοιχτή διεθνή τάξη, μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία έχει στο επίκεντρό της το ελεύθερο εμπόριο. Και, ασφαλώς, η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Ελέγχουμε, όπως είπατε, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται διά θαλάσσης, μέσω πλοίων. Άρα, έχουμε επίσης ιδιαίτερο συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά ρέουν από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο, επειδή ο ναυτιλιακός μας κλάδος παρέχει αυτή την υπηρεσία.

Πιστεύω κατά βάση ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει τόσο σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού και αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα, που θα αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν. Και πιστεύω ότι οι αγορές στέλνουν επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι πολύ επιθετικές αποφάσεις και τα μέτρα θα προκαλέσουν οδυνηρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα. Στο τέλος της ημέρας, οι αγορές είναι σημαντικές, σίγουρα για μία μικρή χώρα -κάτι ξέρουμε γι’ αυτό. Αλλά πιστεύω ότι είναι επίσης σημαντικές και για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που είναι οι ΗΠΑ.

Andrew Mueller: Υπάρχει όμως ο πειρασμός, ή θα μπουν στον πειρασμό ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα συγκεκριμένα, ίσως λόγω της εξάρτησής της από το θαλάσσιο εμπόριο, να προσπαθήσει να σκεφτεί τον εαυτό της ως μια ενδεχόμενη εξαίρεση σε όσα σκέφτεται ο Donald Trump για την Ευρώπη; Γνωρίζω ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη πιστεύει ότι έχει μια ειδική σχέση, αλλά πιθανώς να σκεφτείτε «ίσως εμείς είμαστε οι ξεχωριστοί», επειδή γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Trump πάντα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και, όπως φαίνεται, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για εσάς, το έκανε μόλις τις τελευταίες ημέρες. Μπαίνετε στον πειρασμό να σκεφτείτε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν είμαι αφελής. Δεν θα έρθουμε αποκλίνουμε από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Θα το ξαναπώ, όταν μιλάμε για το εμπόριο, αυτή είναι κυρίως ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, συνεπώς χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι. Αλλά όταν συζητάμε για την ασφάλεια και την άμυνα, τότε πιστεύω ότι τα εθνικά συμφέροντα εξακολουθούν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, όπως σας είπα, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί το 2026, και σκοπός μου είναι να την ανανεώσω.

Θεωρώ ότι είναι μια δύσκολη πρόκληση να διατηρήσουμε την ισορροπία σε αυτές τις σχέσεις και προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα με το θέμα το οποίο εξετάζουμε.

Andrew Mueller: Θέλω να ρωτήσω για ορισμένα ζητήματα στο εσωτερικό, επειδή συζητάμε εδώ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο επηρεάστηκε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά του πραγματοποιήθηκε μια γενική απεργία, η οποία σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την τρομερή σιδηροδρομική καταστροφή πριν από δύο χρόνια.
Σας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα ξεκάθαρα όχι μικρό ποσοστό Ελλήνων το θεωρεί ως σύμβολο για τα πάντα; Αυτό συμβαίνει συχνά με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός στη ζωή μιας χώρας -το βλέπουμε να συμβαίνει στη Σερβία αυτή τη στιγμή- οι πολίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι ένα απαίσιο γεγονός αντιπροσωπεύει κάτι ευρύτερο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ουσιαστικές ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει στη Σερβία και του τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Σίγουρα αυτό το δυστύχημα ήταν ένα μεγάλο συλλογικό τραύμα. Ήμουν απόλυτα ξεκάθαρος ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστη να το διερευνήσει ενδελεχώς και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες. Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, ποτέ, και ότι παρέχουμε ασφαλή και αξιόπιστα τρένα στους Έλληνες πολίτες. Για αυτό εργαζόμαστε.

Δυστυχώς, όταν η κατάσταση γίνεται πολύ συναισθηματική και «θερμή», πολλές θεωρίες τείνουν να κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε ακόμα όλη την αλήθεια, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτή την τραγωδία για να πλήξει την κυβέρνηση. Στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν υπηρετεί την απόδοση δικαιοσύνης, ούτε βοηθάει την προσπάθεια, ειδικά των συγγενών εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία, οι οποίοι, τελικά, θέλουν την αλήθεια, θέλουν δικαιοσύνη και θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, ποτέ.

Andrew Mueller: Κλείνοντας, γνωρίζω ότι πρόσφατα δηλώσατε ότι σκοπεύετε να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2027 και ότι ελπίζετε να συνεχίσετε ως Πρωθυπουργός. Ποιες εκκρεμότητες θεωρείτε ότι έχετε ακόμη; Αν αναλογιστείτε τι προσδοκούσατε ότι θα μπορούσατε να κάνετε για την Ελλάδα όταν αναλάβατε τον θώκο, σε σχέση την απόσταση που έχετε διανύσει μέχρι τώρα σε αυτό το εγχείρημα, τι απομένει να κάνετε ακόμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τόσο πολλά. Κοιτάξτε, πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ενός βαθύτατου μετασχηματισμού. Πιστεύω ότι έχουμε λάβει πολλά εύσημα για την οικονομική μας διαχείριση. Δεν είμαστε πλέον το «άρρωστο παιδί» της Ευρώπης. Η οικονομία μας έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Κοιτάζοντας, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, διαπιστώνω ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα.

Andrew Mueller: Θα πρέπει να απολαμβάνετε ιδιαίτερα αυτή την ειρωνεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το εκλαμβάνω ως ειρωνεία. Είχα, πιστεύω, μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον επερχόμενο Καγκελάριο, τον Friedrich Merz, ο οποίος ήταν πάρα πολύ τολμηρός όσον αφορά τις ανακοινώσεις του.

Αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη χαμένο έδαφος που πρέπει να καλύψουμε για να συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Αυτή παραμένει η κύρια προτεραιότητά μας και απαιτεί ακόμη σημαντικές διαρθρωτικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις.

Πάρτε για παράδειγμα τη φοροδιαφυγή. Όλοι πίστευαν ότι αυτή ήταν ενδημική στην Ελλάδα. Κάθε κυβέρνηση στο παρελθόν είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Καμία δεν το πέτυχε. Εμείς το καταφέραμε και αυτό μας δίνει μεγάλη δημοσιονομική δύναμη πυρός. Όταν μιλάω για την επιστροφή στους πολίτες του συλλογικού πλούτου που δημιουργούμε, αυτό ακριβώς εννοώ. Χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 8%. Θέλουμε να τη μειώσουμε πολύ γρήγορα στον μέσο όρο της ΕΕ.

Επιθυμώ υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερους φόρους. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεσαι μια υγιή και ισχυρή δημοσιονομική θέση. Η Ελλάδα σταθερά παράγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Το κόστος δανεισμού μας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε όλες τις πολιτικές μας. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι το 2027 και θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και μετά το 2027, εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μας εμπιστευτεί και πάλι.



Δέκα χρόνια νωρίτερα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα

 


Η πρόωρη αποπληρωμή θα βοηθήσει την Ελλάδα να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕE, τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης στο Reuters. Κάτω από το 135% του ΑΕΠ το χρέος έως το 2027.

Η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης έως το 2031, ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters. 

Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Reuters, επιβεβαίωσε την πρόθεση πρόωρης εξόφλησης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τα ποσά.

Oι πληρωμές, οι οποίες θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος 10 χρόνια προτού λήξουν τα δάνεια, πρόσθεσαν οι πηγές. 

«Ο στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους. 

H Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, τα έσοδα από τα υψηλότερα από τις προβλέψεις πρωτογενή πλεονάσματα και νέες εκδόσεις ομολόγων για να χρηματοδοτήσει την πρόωρη αποπληρωμή. 

«Έχουμε την πεποίθηση ότι η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε. εντός των επόμενων ετών. Είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να πέσει κάτω από το 140% έως το 2027, πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης. 

Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το χρέος αναμένεται να πέσει κάτω από το 135% του ΑΕΠ έως το 2027.

Yποστήριξε επίσης ότι το χρέος θα υποχωρήσει το 2024 σε απόλυτα νούμερα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα βγήκε από το τρίτο μνημόνιο, στα 365,8 δισ. ευρώ. 

Η κρίση ξεκίνησε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, αποτέλεσμα δεκαετιών φοροδιαφυγής και διογκωμένου κράτους. Η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2015, συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ εξοφλήθηκε πλήρως το 2022, ενώ έως το τέλος του 2024 η χώρα θα έχει αποπληρώσει 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το υπόλοιπο αναμένεται να αποπληρωθεί έως το 2031.