Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Βασική προτεραιότητα η φορολογική δικαιοσύνη και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής


 

Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγο διάστημα η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κ.λπ

  • Το «ψηφιακό μάτι» της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) από τα σημεία που ελέγχονται π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.
  • Παράλληλα, όλα τα σημεία ελέγχου αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι υπηρεσιακοί της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα τόσο του αριθμού όσο και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια.
  • Από την Αίθουσα Επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων. Ταυτόχρονα, μέσω της Αίθουσας Επιχειρήσεων επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός και καλύτερη διασπορά δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου. 
  • Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή θα φτάσει στην πλήρη λειτουργία της το φθινόπωρο, απασχολώντας πάνω από 100 υπαλλήλους και θα έχει σταδιακά τη δυνατότητα σύνδεσης με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.

 



Την πρότασή της για αύξηση 5,8 δισ. ευρώ στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε η Ελλάδα


 

Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκεται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 795 εκατ. €, που στοχεύει στην  ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. €, που θα προστεθούν στο υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας αυξάνονται κατά 5,8 δισ. €, ανεβάζοντας  τον συνολικό προϋπολογισμό του «Ελλάδα 2.0» σε 36 δισ. €.
  • Το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. € που κατευθύνονται στην ιδιωτική οικονομία ανταποκρίνεται στην υψηλή ζήτηση που παρουσιάζει το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ήδη υποβληθεί  500 επενδυτικά σχέδια συνολικού π/υ 18,1 δισ.€, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες και το εύρος χρηματοδότησης επενδύσεων.

Στο Αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» δίνεται έμφαση στην πρόληψη φυσικών καταστροφών. Επεκτείνεται σημαντικά το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-nero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης Έξυπνες Γέφυρες.




Νέα μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο

 



Νέα πτώση της ανεργίας, στο 10,8%, σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ παράλληλα η απασχόληση φαίνεται ότι σταθεροποιείται στους 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

  • Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009 και έχει υποχωρήσει κατά 6,7 μονάδες από τον Ιούνιο του 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στο 17,5%.
  • Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ακόμα τη σημαντική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας κατά την τελευταία τετραετία.
    • Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε περισσότερα από 4,22 εκατομμύρια άτομα, ενώ τον Ιούνιο του 2019 μετά βίας υπερέβαινε τα 3,9 εκατομμύρια. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 106.000.
    • Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε σε 512,7 χιλιάδες, τη στιγμή που στο τέλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι άνεργοι ξεπερνούσαν τους 825 χιλιάδες.
    • Ιδιαίτερα θετικό σημείο είναι η μείωση και της νεανικής ανεργίας, η οποία παραμένει υψηλή, τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 23,2%, όμως ήταν 6,1 μονάδες κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι εποχικά διορθωμένα, δηλαδή δεν «φουσκώνουν» την απασχόληση χάρη στη θετική επίδραση του τουρισμού. Χωρίς την εποχική διόρθωση η ανεργία τον Ιούλιο μετρήθηκε στο 9,9%, δηλαδή υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009.

 



Εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών σχέσεων Ελλάδας και Ιταλίας


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας:

  • Συζητήθηκε η εμβάθυνση και διεύρυνση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία. Έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.
  • Συζητήθηκαν ακόμη κοινές πρωτοβουλίες τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και κοινές προκλήσεις.
  • Στο Μεταναστευτικό ζήτημα, επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από τις τρίτες χώρες.
  • Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να αφορά κατ’ ελάχιστον την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ.
  • Συμφωνήθηκε η σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Ιταλία.

 




Πυρκαγιές: απαντήσεις σε πέντε καίρια ερωτήματα

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στη συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές, μεταξύ άλλων, έδωσε απαντήσεις σε πέντε καίρια ερωτήματα:

1) Γιατί κάηκαν τόσα πολλά στρέμματα φέτος στην Ελλάδα;  

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις των απωλειών. Αυτό το οποίο μετράμε αυτή τη στιγμή και εμφανίζεται από τους επιστήμονες ως καμένη έκταση, αφορά τη συνολική περίμετρο της φωτιάς, η οποία πράγματι σήμερα στη Δαδιά υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα και δυστυχώς, καθώς φαίνεται, ο αριθμός αυτός ακόμα θα αυξηθεί. Όταν θα κάνουμε την πλήρη αποτύπωση, όπως έγινε και πέρυσι, θα υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο. Αυτό, προφανώς, δεν μετριάζει την έκταση του προβλήματος. Κάνει, όμως, πιο εύκολη στη συνέχεια τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης. Άρα, τα πράγματα ενδεχομένως θα είναι οριακά καλύτερα από αυτό το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται από κάποιους επιστήμονες σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν έχουν όλες οι φωτιές την  ίδια οικολογική σημασία. Ούτε όλες οι φωτιές έχουν την ίδια επίπτωση τελικά στο περιβάλλον. Για παράδειγμα στη Ρόδο  η αντιπολίτευση έκανε λόγο για 160.000 καμένα στρέμματα. Και πράγματι, αυτή ήταν η περίμετρος της φωτιάς με βάση την αρχική εκτίμηση του  Copernicus. Το Copernicus όμως  έκανε την εκτίμηση της πραγματικής οικολογικής επίπτωσης στη ζημιά στη Ρόδο, όπου η πραγματικά σοβαρή οικολογική ζημία είναι λίγο παραπάνω από το 10% της συνολικής έκτασης. Όλα τα καμένα στρέμματα τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται σε έναν συνολικό απολογισμό δεν έχουν την ίδια αξία.

2) Μόνο η Ελλάδα άραγε έχει προβλήματα στη διαχείριση των πυρκαγιών;

Το φαινόμενο των ΜΕΓΑ-πυρκαγιών απασχολεί κράτη που έχουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα από εμάς και αδυνατούν να το διαχειριστούν (Καναδάς, Ισπανία, Ιταλία). Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει -και επιστημονικά- είναι γιατί εκδηλώνονται στατιστικά περισσότερες τέτοιες φωτιές και τι μπορούμε να κάνουμε, για να είμαστε πιο έτοιμοι για ένα φαινόμενο το οποίο, όταν πάρει τέτοιες διαστάσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο πια να μπορέσει να ελεγχθεί.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Σύμφωνα με τα στατιστικά των πυρκαγιών υπάρχουν καλές χρονιές και μετά υπάρχουν κάποιες πολύ κακές χρονιές. Το πρόβλημα είναι ότι οι κακές χρονιές αρχίζουν να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Στην Πορτογαλία η οποία πράγματι έχει κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι του 2017 όταν έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι κάηκαν 5,5 εκατομμύρια στρέμματα. Η Ισπανία έχασε πέρυσι 3 εκατομμύρια στρέμματα.
 
3) Πως το “ανθρώπινο χέρι” γίνεται ο μεγαλύτερος σύμμαχος της κλιματικής κρίσης για την εκδήλωση πυρκαγιών;  

Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για την πρόκληση των πυρκαγιών, η πλειονότητα των οποίων προκαλείται από ανθρώπινο χέρι, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια. Ευνοεί όμως και πολλαπλασιάζει την εξάπλωσή της.

Ο εμπρησμός είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις που απειλούν την ευημερία όσο και την ασφάλεια της πατρίδας, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στον Έβρο. Η ανθρώπινη εμπλοκή άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των συλλήψεων που ήδη έχουν γίνει για εμπρησμό από αμέλεια, αλλά δυστυχώς και για εμπρησμό από πρόθεση. Η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος καραδοκεί παντού: από τον αγρότη που καίει χόρτα στο κτήμα του μέχρι τον μελισσοκόμο που καπνίζει τις κυψέλες του, από τον παράνομο σκουπιδότοπο μέχρι ένα τσιγάρο ή ένα άσκοπο πικ-νικ στο δάσος.

4) Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους εμπρηστές;

Οι ποινές είναι ήδη πολύ αυστηρές. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η πρόκληση πυρκαγιάς από δόλο σε δάσος συνιστά κακούργημα. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα κατατεθούν επιπρόσθετες διατάξεις για αύξηση των προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και για τις περιπτώσεις απλής αμέλειας.

5) Υπάρχουν ελλείψεις σε πυροσβέστες και μέσα, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση;

Διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το απλοϊκό επιχείρημα των προσλήψεων, που δημιουργούν όσοι τους αρέσουν οι αριθμητικές αλχημείες. Έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα και περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις από ό,τι είχαμε. Το πώς πρέπει να τις εκπαιδεύσουμε για το πώς πρέπει να επιχειρούν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορούμε να το συζητήσουμε.

Το 2019 είχαμε 61 αεροσκάφη ενώ φέτος 89 μαζί με τα αεροσκάφη τα οποία προστίθενται από τον μηχανισμό του rescEU. 3.410 οχήματα είχαμε το 2022, 3.654 έχουμε σήμερα. Το 2019 είχαμε 15.158 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες και σήμερα 16.080. Βάσει του πληθυσμού της Ελλάδας, ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος της Ευρώπης. Επίσης υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2019 είναι οι 5.500 εκπαιδευμένοι εθελοντές που πλαισιώνουν τους πυροσβέστες.

Σημαντική είναι και η ενίσχυση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που ήρθαν και πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες πυροσβέστες, δίνοντας αυτή τη συχνά άνιση μάχη. Κάποιες από αυτές είναι μόνιμα σταθμευμένες στην Ελλάδα στα πλαίσια του μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης του rescEU και κάποιες κινητοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης. Η δυνατότητά μας να φιλοξενούμε σε μόνιμη βάση ευρωπαϊκές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των δύσκολων μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι κάτι το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε.




Οργή από τα βίντεο της επικίνδυνης 15χρονης παραβατικής που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του 14χρονου


 

Βίντεο που προκαλούν οργή, ανήρτησε στα social media, μόλις λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, η 15χρονη κακοποιός που είχε «πρωταγωνιστικό» ρόλο στον άγριο ξυλοδαρμό του 14χρονου, στη Θεσσαλονίκη.

Η ανήλικη κακοποιός που ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα συνολικά επτά άτομα που ξυλοκόπησαν με απίστευτη βιαιοτητα τον 14χρονο, το βράδυ της Τετάρτης, στην περιοχή της Χαριλάου, συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης, όμως λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη κακός όπως αποδεικνύεται με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Την ώρα που το ανήλικο θύμα εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, έχοντας τραύματα στο κεφάλι και διάσειση από τα ισχυρά χτυπήματα που δέχθηκε, η 15χρονη κακοποιός επιδεικνύει στους ακόλουθούς της στο «TikTok» τις ικανότητές της στην... πυγμαχία. 

Η ανήλικη επικίνδυνη κακοποιός, που συστήνεται και ως... «σλατίνα», φαίνεται στο βίντεο να ρίχνει μπουνιές στον αέρα, την ώρα που η φίλη της χρησιμοποιεί τα δάχτυλά της για να δείξει πως... πυροβολεί με «πιστόλι».

Μάλιστα, σε ένα από τα σχόλια στο συγκεκριμένο βίντεο, μια κοπέλα της γράφει «έπρεπε», αναφερόμενη πιθανότατα στον ξυλοδαρμό του άτυχου παιδιού.

Δείτε τα βίντεο:

«Θα τον φάω ζωντανό»





Σε βάρος της νεαρής κακοποιού και ενός ακόμα ατόμου που ταυτοποιήθηκαν για τον ξυλοδαρμό του 14χρονου, σχηματίσθηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Παράλληλα, οι έμπειροι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση, συνεχίζουν τις έρευνες για την ταυτοποίηση και των υπόλοιπων εμπλεκομένων.

Οι γονείς του 14χρονου κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό του, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε να συλλέγει καταθέσεις και να αναζητά στοιχεία που θα την οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών, ενώ θεωρείται θέμα χρόνου να ταυτοποιηθουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και ακολούθως να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Σημαντικό ρόλο στην έρευνα της υπόθεσης, παίζει ο φίλος του θύματος που, σύμφωνα με τα καταγγελλομενα, είδε μπροστά στα μάτια του τα επτά άτομα να χτυπούν βάναυσα, με μπουνιές και κλωτσιές, τον ανήλικο, ακόμα και όταν εκείνος είχε πέσει στο έδαφος. Ο νεαρός έχει καταθέσει στην αστυνομία και η βοήθειά του στην εξιχνίαση της υπόθεσης κρίνεται σημαντική.

Σημειώνεται ότι ο 14χρονος εξετάστηκε από ιατροδικαστή και δε γνωρίζει τα άτομα που του επιτέθηκαν.

Όλα έγιναν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης (30/8)στην οδό Άλκη Καμπανού, μόλις λίγα μέτρα μακρυά από το σημείο της δολοφονίας του 19χρονου φοιτητή.

Ο 14χρονος είχε βγει βόλτα με έναν συνομήλικο φίλο του και τα δύο παιδιά κάθονταν κοντά στο σχολείο της περιοχής. Λίγη ώρα πριν την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο ανήλικος, είχε λεκτική διαμάχη με μια κοπέλα που γνώριζε, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε έξω από το σχολείο άλλο ένα κορίτσι μαζί με μια μεγάλη παρέα ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου επτά ατόμα, ηλικίας 14-17 ετών, επιτέθηκαν στον 14χρονο και ξεκίνησαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές κυρίως στο κεφάλι. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ανήλικος, ακόμα και όταν έπεσε στο έδαφος, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει απώλεια μνήμης και θυμάται ελάχιστα πράγματα από το περιστατικό.

Μόλις η παρέα των "νταήδων" αποχώρησε από το σημείο της επίθεσης, ο φίλος του 14χρονου ειδοποίησε τη μητέρα του η οποία πήγε να τους πάρει με το αυτοκίνητό της. Η γυναίκα με τη σειρά της κάλεσε τους γονείς του θύματος και τους ανέφερε ότι ο γιος τους ξυλοκοπήθηκε, είχε απώλεια μνήμης και ότι έλεγε ασυναρτησίες.



Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορία του Αλέξη Τσίπρα αφού ούτε απ΄έξω δεν πέρασε

 



Με μιαμιση ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να δοθεί χώρος ώστε να ξεδιπλώσουν την πολιτική τους πλατφόρμα και να τοποθετηθούν οι πέντε υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημειώνεται πως στις εργασίες του συνεδρίου δεν δίνει το «παρών» ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάντια του κόμματος του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει ποτέ απο την χώρα.



Επείγουσα εισαγγελική έρευνα από τον Άρειο Πάγο για τους «Σπαρτιάτες»

 


Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσαν οι καταγγελίες του επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα για τη λειτουργία του κόμματος, και συμπεριφορές υπόκοσμού.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης και έχει καλέσει σε κατάθεση ενώπιόν της τον κ.Στίγκα την ερχόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στις 10.00 π.μ.

Ο Βασίλης Στίγκας είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη την απουσία των υπολοίπων βουλευτών από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις πυρκαγιές κατηγορώντας τους ότι είναι «καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα εξωκοινοβουλευτικά κέντρα», τα οποία όπως σημείωσε «παραπέμπουν σε Greek mafia ή Δον Κορλεόνε που λένε πώς και τι θα κάνουν και ποτε θα το κάνουν». Προχώρησε μάλιστα και στη διαγραφή τριών βουλευτών των «Σπαρτιατών», αναφέροντας πως «πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη», ενώ έχει κάνει λόγο για «εκβιασμούς» και «μεθοδεύσεις» που σχετίζονται με την κρατική επιχορήγηση προς το κόμμα.

Οι δημόσιες αναφορές του επικεφαλής των «Σπαρτιατών» μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, ο ρόλος του καταδικασμένου Κασιδιάρη, και ο ρόλος όλων των βουλευτών του κόμματος.




Δυστυχώς ο Βελόπουλος δεν προβληματίστηκε που ο πρωθυπουργός τον είπε "σαχλαμάρα"




Με μια προϊστορία, με θεραπείες για τον κορονοιό, με φάρμακο για την φαλάκρα για να σου φυτρώνουν μαλλιά, με επιστολές του Ιησού, κάποιος σοβαρός θα ήταν προσεκτικότερος σε όσα λέει και κάνει για να μην συνεχίσει να ξεφτιλίζεται στον κόσμο που προσπάθησε να εξαπατήσει.

Ο πρωθυπουργός δεν κρατήθηκε χθες, και χαρακτήρισε όσα προσπαθεί να περάσει στον κόσμο ο Βελόπουλος «σαχλαμάρες».

Ο Βελόπουλος πόνεσε μόλις άκουσε ότι τον αποκάλεσε ο πρωθυπουργός σαχλαμάρα, γιατί δεν θέλει να τον πάρει χαμπάρι ο αφελής που του πλασάρει το fake news και την θεωρία συνομωσίας.

Ο πρόεδρος της βουλής κ. Τασούλας, ακούγοντας την ανεξέλεγκτη απάντηση του Βελόπουλου προς τον πρωθυπουργό, προσπάθησε να τον προστατέψει να μην ξεφτιλίζεται, και αυτός αντί να μαζευτεί συνέχισε να προσβάλει τον πρωθυπουργό και να εκτοξεύει ύβρεις.

Έφτασε στο σημείο να παραδεχθεί ότι πρόσβαλε συνειδητά με τα όσα απαντούσε τον πρωθυπουργό της χώρας, γιατί τελικά είναι σαχλαμάρας και δεν του αρέσει που πλέον τον χαρακτηρίζει ανοιχτά έτσι ο πρωθυπουργός, που τον έχει πάρει χαμπάρι όπως και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, πλην ορισμένων. 

Το χειρότερο είναι ότι τον ανεχόμαστε με το αζημίωτο, αφού τον πληρώνει ο Ελληνικός λαός για να ακούει «σαχλαμάρες», και θεωρίες συνομωσίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές στον Βελόπουλο, στέλνοντας του ένα μήνυμα με την τοποθέτηση του, ότι στην νέα τετραετία δεν θα ανεχθεί τέτοια φαινόμενα, και δεν θα αντιμετωπίσει πολιτισμένα την «σαχλαμάρα» οποιουδήποτε, ειδικά του Βελόπουλου.

Το  ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας αρέσκεται και επιλέγει τη «σαχλαμάρα» του Βελόπουλου, δεν του δίνει το δικαίωμα να λέει ότι του κατέβει.

Πιστεύουμε τώρα που ο χαρακτηρισμός σαχλός είναι επίσημος, τουλάχιστον να κατάλαβε ότι τον έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά όπως φαίνεται δεν έχει προβληματιστεί καθόλου.



Ρατσιστικό ξέσπασμα βίας στην Κύπρο

 


Η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα για τα επεισόδια στη Λεμεσό, τα οποία τερματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νεαροί κουκουλοφόροι, άφησαν πίσω τους σπασμένα και λεηλατημένα μαγαζιά που ανήκουν σε αλλοδαπούς, καμένα αυτοκίνητα και τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.


Τα επεισόδια άρχισαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό, που έχουν αγανακτήσει. Παρά το ότι η αστυνομία γνώριζε για την εκδήλωση και είχε λάβει μέτρα δεν μπόρεσε να τα αποτρέψει και αυτά επεκτάθηκαν από την παραλία στο κέντρο της πόλης.



Οι ταραξίες, φορώντας κουκούλες και κρατώντας ξύλα και λοστούς άρχισαν να κυνηγάνε αλλοδαπούς και να καταστρέφουν επιχειρήσεις που ανήκουν σε ξένους.

Πολίτες που βρισκόντουσαν στους δρόμους, απομακρύνθηκαν καθώς η κατάσταση έγινε επικίνδυνη με ρίψη μολότοφ και φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.



Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μετέβη εσπευσμένα στη Λεμεσό και προήδρευσε σύσκεψης με τους αξιωματικούς που είχαν αναλάβει την αστυνόμευση, η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ανεπαρκής. 

Πληροφορίες του protothema.gr, αναφέρουν πως τα επεισόδια είχαν προσχεδιαστεί από οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων που πρωτοστατούν σε επίδειξη ρατσισμού. Οι ταραξίες επιτέθηκαν και κατά δημοσιογράφων φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική», «έξω οι μετανάστες από τη Κύπρο», «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι», «π…… γιοι, πολιτικοί» κλπ

Θύμα των επιθέσεων και μία γυναίκα από την Ασία της οποία κατέστρεψαν το κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε. Η γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο έξω από το κατεστραμμένο κατάστημα της και έκλαιγες λέγοντας πως δεν ξέρει πως θα μεγαλώσει α 4 παιδιά της.



Επεισόδια στη Πάφο

Πριν λίγες ημέρες, σημειώθηκαν επεισόδια και στο χωριό Χλώρακα στη Πάφο, και πάλι μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό. Έγιναν επιθέσεις σε καταστήματα Σύρων μεταναστών και υπήρξαν συγκρούσεις, καθώς στη Πάφο ζουν χιλιάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική.

Η αστυνομία συνέλαβε και Ελληνοκύπριους και Σύρους οι οποίοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Διατυπώθηκαν έντονες επικρίσεις κατά της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου – Κουκκίδου και του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, καθώς συμμετείχαν σε σύσκεψη με αλλοδαπούς, ένας εκ των οποίων ήταν καταζητούμενος για σοβαρά αδικήματα. Πρόκειται για Σύρο, ο οποίος μετά τη σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου, αντί να συλληφθεί μεταφέρθηκε στο σπίτι του με περιπολικό. Έκανε μάλιστα και δηλώσεις στα ΜΜΕ, απειλώντας πως οι ξένοι θα κάνουν τη Πάφο άνω κάτω και θα μπουν στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων όπως μπήκαν και στα δικά τους.

Περίεργη απαγωγή

Εν τω μεταξύ η αστυνομία κάνει έρευνα για μια υπόθεση η οποία έχει πολλά κενά και αφορά «απαγωγή» Ελληνοκύπριου στρατιώτη από ομάδα Σύρων και εκφοβισμό του. Μάλιστα οι Σύροι «ανέβασαν» και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ο στρατιώτης δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία είναι επιφυλακτική ως προς τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος. Έχουν συλληφθεί δύο άτομα και οι ανακρίσεις συνεχίζονται.

Πηγή φωτογραφιών: Photo Kokos

protothema.gr



Εγκρίθηκε το νέο εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό

 


Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 για την αντιμετώπιση της COVID-19, που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer.

Αυτό το εμβόλιο σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι η τρίτη προσαρμογή αυτού του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19. Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.

Κυριακίδου (Κομισιόν): Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με τη γρίπη το φθινόπωρο και τον χειμώνα

«Χαιρετίζω αυτή την πολύ έγκαιρη έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου για την COVID, το οποίο θα στοχεύει σε αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνει επίσης ότι «αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών, και ως εκ τούτου ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν».




Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους φορέων της Ρόδου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

 


Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους φορέων της Ρόδου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.


Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο, αγαπητοί εκπρόσωποι των φορέων, κυρίες και κύριοι, θέλω καταρχάς να πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσες και σε όσους, στις Ροδίτισσες και τους Ροδίτες, που πάλεψαν μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να θέσουν υπό έλεγχο μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά. Όχι μόνο στις κρατικές υπηρεσίες αλλά και στους εθελοντές. Η Ρόδος έχει μια πλούσια παράδοση εθελοντών στα ζητήματα της δασοπροστασίας.


Αλλά θέλω να πω και ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» σε κάθε Ροδίτισσα και σε κάθε Ροδίτη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε τη δύσκολη επόμενη μέρα. Την υποστήριξη την οποία παρείχατε στους επισκέπτες του νησιού οι οποίοι αναγκάστηκαν να εκκενωθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.


Και βέβαια, να σας πω ένα «ευχαριστώ» για την εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία την οποία καταφέρατε να επιδείξετε, με τον όποιο συντονισμό απαιτείτο από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτή η εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση να τρέξει.


Παρά τη μεγάλη καταστροφή -θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτήν και στην ακριβή της έκταση- καταφέραμε και εκκενώσαμε με απόλυτη ασφάλεια σχεδόν 20.000, 25.000 πολίτες, επισκέπτες αλλά και Ροδίτες, πολλοί εκ των οποίων εκκενώθηκαν από τη θάλασσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει ούτε τραυματισμός.


Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι η συνολική εικόνα, την οποία απεκόμισαν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και όσοι παρακολούθησαν αυτή τη μεγάλη περιπέτεια από απόσταση, δεν προφύλαξε μόνο, αγαπητέ Δήμαρχε, τη φήμη του νησιού, την ενίσχυσε.


Και θυμάμαι ότι όταν μιλούσαμε με τον Περιφερειάρχη στη διάρκεια αυτής της μεγάλης κρίσης και τότε τα βλέπαμε τα πράγματα όλα σκοτεινά και μαύρα και λέγαμε «Παναγία μου, θα χάσουμε τη σεζόν» και πόσο μεγάλο θα είναι το οικονομικό αποτύπωμα, θυμάμαι ότι του είπα ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αυτό το απόθεμα της φιλοξενίας το οποίο έδειξαν οι Ροδίτες αυθόρμητα, όχι γιατί τους το υπέδειξε κανείς, να το μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη φήμη του νησιού.


Και πιστεύω ότι αυτό, με τη βοήθεια όλων, καταφέραμε να το πετύχουμε. Διότι, πράγματι, τα νούμερα για την τουριστική κίνηση είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Νομίζω ότι ούτε οι πιο αισιόδοξοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η Ρόδος θα ξαναέβρισκε τον ρυθμό της τόσο γρήγορα, αναγνωρίζοντας απόλυτα ότι υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις στη νότια Ρόδο που έχουν υποστεί μια πιο εστιασμένη ζημιά.


Εδώ είμαστε να εξετάσουμε, αφού κάνουμε το τελικό ταμείο, αν απαιτείται και πώς απαιτείται κάποια πρόσθετη υποστήριξη για αυτές ειδικά τις επιχειρήσεις της νότιας Ρόδου που ενδεχομένως επλήγησαν περισσότερο, ειδικά την κρίσιμη για αυτές περίοδο.


Όμως, το συνολικό τουριστικό προϊόν του νησιού προστατεύτηκε. Και βέβαια, μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια την οποία έτρεξε αμέσως το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια, νομίζω ότι μετατρέψαμε αυτό που ήταν μια μεγάλη φυσική καταστροφή σε ένα ουσιαστικά πλεονέκτημα περαιτέρω ενίσχυσης της φήμης του νησιού.


Βέβαια, ευελπιστούμε ότι και οι τελευταίοι μήνες -αυτό δείχνουν τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία- θα είναι εξαιρετικά καλοί για το νησί μας, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στρατηγικό στόχο της τουριστικής μας πολιτικής.


Και εκεί, με έναν θα έλεγα παράξενο, ίσως απρόβλεπτο τρόπο, η κλιματική κρίση να μπορεί να είναι ένας σύμμαχος. Διότι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες θα επιδιώκουν να ταξιδεύουν εκτός των μηνών του Ιουλίου και του Αυγούστου, εκεί εξάλλου δεν έχουμε πρόβλημα να τους προσεγγίσουμε.


Θέλουμε περισσότερους επισκέπτες τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και εσείς είστε στην πρώτη γραμμή και έχετε δώσει δείγματα γραφής για το πώς μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.


Και βέβαια, για να ολοκληρώσω την ενότητα τουρισμός, να πω ότι το «Ρόδος pass» είναι μία προσωπική μου δέσμευση. Απ’ τη στιγμή, λοιπόν, που είναι προσωπική μου δέσμευση θα υλοποιηθεί. Είμαστε αυτή τη στιγμή στα τελικά στάδια της παραμετροποίησης του τρόπου με τον οποίο θα χορηγηθεί αυτή η παροχή.


Είναι μια παροχή για την οποία ζητάμε αυτό το οποίο αποκαλούμε έναν επιμερισμό του κόστους μεταξύ του κράτους, των ξενοδόχων, των tour operators. Θα βρούμε μία φόρμουλα η οποία πιστεύω ότι θα είναι δίκαιη, έτσι ώστε όσοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις διακοπές τους, να μπορούν, εφόσον το θέλουν, να επιστρέψουν δωρεάν στο νησί τις περιόδους εκείνες που θέλουμε περισσότερους επισκέπτες και το 2024 να είναι η ευκαιρία να ολοκληρώσουν δωρεάν τις διακοπές που δεν κατάφεραν να κάνουν τον φετινό χρόνο.


Οπότε, πραγματικά, για το κομμάτι αυτό, πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους επαγγελματίες του νησιού, στους τοπικούς φορείς, για τον τρόπο με τον οποίον καταφέρατε να ανακάμψετε στον κλάδο εκείνο της οικονομίας που είναι απολύτως καθοριστικός για τη συνολική ευημερία του νησιού.


Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές. Είναι μία κατάκτηση για την ελληνική Πολιτεία το γεγονός ότι έχουμε πια, εντός του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, μία άρτια οργανωμένη και έμπειρη πια δομή κρατικής αρωγής. Υπό τον Υφυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο, έχουμε πια τυποποιήσει διαδικασίες και μπορούμε να προχωράμε σε όλη αυτή την περίπλοκη διαδικασία της διάγνωσης των ζημιών και στη συνέχεια όλης της γραφειοκρατίας που απαιτεί μία κρατική αποζημίωση με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι το κάναμε στο παρελθόν.


Σας εγγυώμαι, επειδή έχουμε τρέξει αυτήν την διαδικασία και σε άλλες περιοχές, ότι η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει στην αγροτική παραγωγή. Κάποιες μπορεί να χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο προκειμένου να εκτιμηθεί η ακριβής τους έκταση.


Διέκρινα αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, είπε για τα ελαιόδεντρα, μερικές φορές αυτό το δέντρο το οποίο φαίνεται μισοκαμένο, τελικά να μπορούμε να το σώσουμε. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει σε πολλές άλλες περιοχές, ειδικά εκεί που η φωτιά περνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις εικόνες από εκείνες τις δύσκολες μέρες, ο τελικός απολογισμός είναι σίγουρα καλύτερος από αυτό το οποίο περιμέναμε εκείνες τις ημέρες. Έχουμε τρία μόλις -τρία, να το τονίσω- κόκκινα σπίτια, αν λάβει κανείς υπόψη την έκταση της καταστροφής, πιστεύω ότι είναι μάλλον ένας θετικός απολογισμός. Και βέβαια, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη προσπάθεια της Πυροσβεστικής και των εθελοντών για να προστατεύσουμε την περιουσία, τα χωριά. Θυμάμαι τις εικόνες που βλέπαμε εμείς, «καίγεται το ένα χωριό, καίγεται το άλλο χωριό». Τελικά, ευτυχώς, κανένα χωριό δεν κάηκε και οι ζημιές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες.


Και βέβαια, οφείλω να επισημάνω και σε εσάς ότι πρέπει σε μία κρίση να προτεραιοποιούμε τις επιλογές μας. Πρώτη προτεραιότητα, πάντα: η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αδιαπραγμάτευτη, αλλά και του ζωικού μας κεφαλαίου. Ακολουθούν οι περιουσίες και οι κρίσιμες υποδομές, ακολουθεί στη συνέχεια το δάσος και το φυσικό περιβάλλον.


Και αυτές τις προτεραιότητες, ειδικά εδώ στη Ρόδο, τις υπηρετήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το τονίζω, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Διότι αυτή η φωτιά -όπως και πολλές άλλες φωτιές που κληθήκαμε και καλούμαστε, δυστυχώς, ακόμα να αντιμετωπίσουμε αυτό το καλοκαίρι- είχε πολύ άγρια χαρακτηριστικά. Το ξέρετε εσείς καλύτερα, με πολύ πιεστικό άνεμο, με μεγάλη ξηρασία και με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά. Γι’ αυτό και βλέπατε εξάλλου τις φωτιές να σβήνουν και να ξαναθεριεύουν τις μεσημεριανές ώρες.


Γι’ αυτό και διαπιστώσατε και διαπιστώσαμε ότι ενδεχομένως και φυσικά εμπόδια όπως κοίτες ποταμών -200, 300 μέτρα- δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν τη φωτιά η οποία έκανε κηλιδώσεις ένα χιλιόμετρο πιο μακριά. Αυτά τα λέω για κάποιους ερασιτέχνες πυροσβέστες του καναπέ, οι οποίοι θεωρούν ότι οι φωτιές σβήνουν χωρίς υπερπροσπάθεια και χωρίς ενίοτε και τη συνεργασία της φύσης.


Όμως, για να μιλήσω για το φυσικό περιβάλλον σε λίγο περισσότερη λεπτομέρεια, προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή, η αποκατάσταση. Έχει δύο χαρακτηριστικά: την αποζημίωση όσων έχουν πληγεί, τα μέτρα τα οποία τα γνωρίζετε, ήδη δρομολογούνται, τα τρέχει ο κ. Τριαντόπουλος σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Και μετά, τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα. Και τη διαδικασία μετά της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.


Όπως σας είπε και ο κ. Γκουντούφας, οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Είναι μελέτες αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές. Έχουμε μια πρώτη εκτίμηση του κόστους των βασικών αντιδιαβρωτικών έργων, θα καλύψουμε το κόστος. Έχουμε και μια γενναιόδωρη προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας που θέλουμε να σκεφτούμε πώς, σε ποια κατεύθυνση θα την αξιοποιήσουμε. Και βέβαια, τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι απολύτως απαραίτητα μαζί με τα αντιπλημμυρικά, όχι μόνο για να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά για να επιτρέψουμε στη φύση να ξεκινήσει τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης. Η Ρόδος είναι ένα πολύ ζωντανό νησί, έχετε δει γύρω σας, βλέπετε εκτάσεις που είχαν καεί στο παρελθόν, ξαναγεννιούνται πολύ γρήγορα. Το ίδιο θα συμβεί και εδώ.


Και οφείλω, βέβαια, να επισημάνω -το είπα και χθες στη Βουλή και θέλω να το τονίσω- ότι μερικές φορές οι ξεροί αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Πράγματι, η περίμετρος της πυρκαγιάς ήταν γύρω στα 170 χιλιάδες στρέμματα. Μέσα σε αυτή την περίμετρο υπήρχαν και άκαυτες εκτάσεις, αλλά η ένταση της φωτιάς δεν ήταν η ίδια σε όλες τις περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά στο περιβάλλον, τελικά, όταν είδαμε τους αναλυτικούς χάρτες του Κοπέρνικου, ήταν πολύ μικρότερη από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε. Δεν λέμε, προς Θεού, ότι δεν έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά, ήταν μικρότερη όμως από ό,τι πιστεύαμε στην αρχή. Αυτό είναι κάτι το παρήγορο. Το δάσος, για να το πούμε απλά, που έχει καταστραφεί, είναι πολύ μικρότερο από αυτή την έκταση. Και βέβαια, το δάσος αυτό έχει μεγάλες δυνατότητες φυσικής αναγέννησης, ειδικά τα πεύκα μας. Θα ξαναγίνουν τα πεύκα όπως έχουν ξαναγίνει σε πολλά άλλα σημεία.


Έβλεπα και εδώ, καθώς ερχόμουν από το αεροδρόμιο, έχουμε γίνει και εμείς λίγο πιο έμπειροι στο να διακρίνουμε ποια δάση είναι παλιά, ποια είναι καινούργια. Το ίδιο θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύσουμε τα εδάφη και φυσικά θα αποτρέψουμε προφανώς το ενδεχόμενο μιας νέας φωτιάς. Και είμαι απολύτως σίγουρος ότι τα έργα αυτά θα γίνουν. Και θα σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τεχνητή αναδάσωση και εκεί θα ζητήσουμε και τη συνδρομή όχι μόνο στη μελέτη, εννοώ και στο ίδιο το έργο, να προχωρήσουμε σε τεχνητές αναδασώσεις. Πού; Εκεί που η εικόνα, ας μην κοροϊδευόμαστε, έχει τη σημασία της. Δηλαδή στο παράκτιο μέτωπο και κυρίως κοντά στα ξενοδοχεία μας και κυρίως γύρω από τους οικισμούς οι οποίοι τραυματίστηκαν. Δεν θέλω να βλέπετε αυτή την εικόνα του μαύρου.


Και βέβαια, αυτά τα οποία φυτεύουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατά κανόνα φυτά, μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί, τα οποία είναι ανθεκτικά στις φωτιές, έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε ουσιαστικά και μια ζώνη προστασίας για το μέλλον. Είναι κάτι στο οποίο θα επιμείνω πολύ και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοια έργα και να έχουμε κάνει τις πρώτες φυτεύσεις πριν την επόμενη τουριστική περίοδο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για αυτές τις περιοχές που σε αισθητικό επίπεδο νομίζω ότι έχουν μια ξεχωριστή σημασία.


Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε κάτι που είπε ο Πρόεδρος του Αρχάγγελου -αν δεν κάνω λάθος- γιατί έχει ξεχωριστή σημασία για εμένα. Τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Έχουμε ακόμα πολλά δάση και το σχέδιό μας για την αντιπυρική προστασία της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε και να το εκπονούμε. Δεν υπάρχουν εδώ μαγικές λύσεις, αλλά υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στις περιοχές εκείνες τις οποίες κατά προτεραιότητα θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Και νομίζω ότι λίγο-πολύ γνωρίζετε στο νησί και εσείς πολύ καλύτερα από εμένα, ξέρετε ποιες είναι οι περιοχές εκείνες που πρέπει να στρέψουμε την ιδιαίτερη προσοχή μας.


Και βέβαια, του χρόνου, θέλω να τονίσω, θα είμαστε πιο έτοιμοι, ακόμα πιο έτοιμοι θα έλεγα, ως Πολιτική Προστασία, με συστήματα έγκαιρης διάγνωσης τα οποία θα μπορούν να μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό το οποίο είναι πάντα το ζητούμενο σε μια πυρκαγιά, την πρώτη γρήγορη προσβολή, είτε από αέρα είτε από εδάφους. Διότι αν μια φωτιά ανάψει το βράδυ, η μόνη περίπτωση είναι να μπορείς να παρέμβεις. Και εκεί, βέβαια, θα ζητήσουμε και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου.


Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η κλιματική κρίση απαιτεί μια πανστρατιά. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε ούτε όλα από το Δήμο. Τονίζω και επαναλαμβάνω πόσο σημαντική είναι η κουλτούρα των εθελοντών στη Ρόδο. Πρέπει να δουλέψετε και να δουλέψουμε να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ειδικά για ένα πρόβλημα το οποίο ξέρουμε ότι ουσιαστικά μας απασχολεί δύο μήνες το χρόνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κράτος πάντα να προσλαμβάνει έστω και πάρα πολλούς εποχικούς υπαλλήλους όταν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στήριξη κι από την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Νομίζω ότι αυτό το πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι ήταν ένα καμπανάκι για όλους μας. Και εμείς κάναμε την αυτοκριτική μας σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης.


Η σκέψη μας, σήμερα, και θέλω και η σκέψη σας να είναι στην άλλη άκρη, σε μια άλλη ακριτική περιοχή, στον Έβρο, ο οποίος δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη Ρόδο. Και εκεί θα αφιερώσουμε μεγάλο κομμάτι της ενέργειάς μας για να δούμε αντίστοιχες δράσεις οι οποίες απλά εκεί θα είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα.


Αλλά γνωρίζουμε πια ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και η κλιματική κρίση έχει πολλές εκφάνσεις. Δεν είναι μόνο οι φωτιές, μπορεί να είναι τα ακραία φαινόμενα, πλημμύρες, διαβρώσεις και απαιτείται πια μία τελείως άλλη προσέγγιση σε αυτό το οποίο ονομάζουμε ανθεκτικότητα των υποδομών μας, της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα.


Έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα, θα τρέξουμε πιο γρήγορα. Αλλά θέλω να γνωρίζετε, και να κλείσω με αυτό, ότι όπως η αντίδραση του κράτους πιστεύω ότι στην περίπτωση της Ρόδου ήταν άμεση και στο κομμάτι της προσβολής της φωτιάς -εγώ χαίρομαι που αυτό το δύσκολο καλοκαίρι δεν ακούσαμε από κανέναν «πού είναι το κράτος, πού είναι τα πυροσβεστικά, πού είναι τα αεροπλάνα». Εκεί ήταν, απλά μερικές φορές τα φυσικά φαινόμενα μας ξεπέρασαν. Αλλά το κράτος ήταν εκεί σε όλα τα επίπεδα, με ξάγρυπνους ανθρώπους, το ξέρετε εσείς πολύ καλύτερα από εμένα, για πολλές μέρες. Και νομίζω ότι έγινε το καλύτερο δυνατό, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και θα το πω πάλι: κανείς δεν είναι αλάθητος και αν στο πεδίο μπορεί να γίνει κάποιο λάθος, εδώ είμαστε για να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να φροντίζουμε πάντα να τα διορθώνουμε.


Όπως, λοιπόν, η Κυβέρνηση ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή, έτσι θα επιβλέπω και προσωπικά ότι όλα αυτά τα οποία σας είπαμε θα γίνουν πράξη, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν πράξη. Και χαίρομαι, και να κλείσω με αυτό, που η Ρόδος, ένα μήνα και κάτι μετά τις φωτιές, εκεί που όλα ήταν πολύ μαύρα, σήμερα έχει κάθε λόγο να είναι πολύ πιο χαμογελαστή, πολύ πιο αισιόδοξη και να προσβλέπει σε ένα πολύ καλό κλείσιμο της τουριστικής περιόδου.


Οπότε να πω «εις το επανιδείν», καθώς είμαι τακτικός επισκέπτης της Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι η διμερής συνάντηση την οποία έχουμε κανονίσει με τους φίλους μας τους Κυπρίους θα γίνει εδώ στη Ρόδο. Θα είναι και μια πρώτη ευκαιρία να βάλουμε κάποιους στόχους και μέχρι τον επόμενο μήνα κάτι από αυτά που έχουμε πει να έχουν ήδη γίνει. Οπότε θα είμαστε ξανά εδώ σε ένα μήνα από τώρα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή δύναμη.



Με 8 αστυνομικούς και 2 υπηρεσιακά αυτοκίνητα κυκλοφορούσε ο Κασσελάκης με τον σύντροφο του

 


Με αστυνομική φρουρά την οποία είχε αιτηθεί για λόγους ασφαλείας επικαλούμενος και ομοφοβικές επιθέσεις κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αιτηθεί αστυνομική προστασία για τον ίδιο, ως υποψηφίος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με θράσος και για τον συντροφό του, γεγονός που ο ίδιος απέκρυψε όταν χθες το βράδυ αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες περί αστυνομικής φρουράς με ανάρτησή του στα social καταφέρθηκε εναντίον όσων... δημοσιοποίησαν την είδηση αλλά και όσων είχαν απορίες για τους λόγους για τους οποίους του δόθηκε αστυνομική φρουρά. 

Μετά το κράξιμο, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι παραιτείται της αστυνομικής προστασίας.



Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κασσελάκης ανέφερε: «Έχω δεχτεί με στωικότητα χιλιάδες ακραία ομοφοβικά μηνύματα καθώς και απειλές για τη ζωή μου. Σήμερα, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, συνεχίζοντας τον βρόμικο πόλεμο εναντίον μου, βγήκαν και είπαν ότι "ο Κασσελάκης κυκλοφορεί με τρεις αστυνομικούς!", αναφερόμενα "σε εύλογες απορίες".

Με το πρώτο έγγραφο που επισυνάπτω, η Γενική Διεύθυνση Επίσημων και Ευπαθών Στόχων έκρινε ότι δικαιούμαι αστυνομική φύλαξη, μέχρι το πέρας των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προφανώς λόγω των περιοδειών και δημόσιων εμφανίσεων που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Παρότι η αστυνομική συνοδεία ακολουθεί οπουδήποτε τα φυλασσόμενα πρόσωπα με έξοδα του Κράτους, εγώ δεν το δέχθηκα και πλήρωσα ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του αστυνομικού, γιατί δε θέλω να επιβαρύνω ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο. Στο δεύτερο έγγραφο παραθέτω το τιμολόγιο της διαμονής, ενώ τη Δευτέρα θα έχω στα χέρια μου και το τιμολόγιο των εισιτηρίων.

Τα ΜΜΕ έχουν "εύλογες απορίες" που ένα πρόσωπο το οποίο έχει δεχτεί τόσο έντονο ομοφοβικό μίσος, θα έχει αστυνομική φρουρά για 10 ως 17 μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η προεκλογική περίοδος για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραιτούμαι λοιπόν της αστυνομικής φρουράς που διέταξε η Πολιτεία να μου διατεθεί. Και στο εξής τα ΜΜΕ που ρίχνουν λάσπη εναντίον μου για να στηρίξουν το σύστημα Μητσοτάκη, θα είναι υπεύθυνα για οτιδήποτε συμβεί σ’ εμένα και την οικογένειά μου».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΛΑΣ, επιβεβαιώνοντας τα περί αίτησης για αστυνομική προστασία και του συντρόφου του Στέφανου Κασσελάκη. 

«Σχετικά με τη διάθεση αστυνομικών για την προστασία υποψηφίου προέδρου κόμματος (σ.σ.: εννοεί τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη), από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ο συγκεκριμένος υποψήφιος αιτήθηκε τη φύλαξη του ιδίου, καθώς και προσώπου του περιβάλλοντός του.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για τη διαχείριση του αιτήματος και τη διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κατόπιν δημόσιας τοποθέτησης για τη μη διάθεση του εν λόγω αστυνομικού προσωπικού η αστυνομική δύναμη που είχε διατεθεί θα αποσυρθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη σχετική αίτηση του κ. Κασσελάκη στις 25/8, δηλαδή ημέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία έστειλε το μήνυμα «προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού», αιτήθηκε για αστυνομική συνοδεία.

Έτσι, από τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε ότι θα του χορηγηθούν αστυνομικοί για φύλαξη μέχρι το πέρας της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΑΔΑ στον κ. Κασελάκη, είχε διατεθεί ένα όχημα με αστυνομικό οδηγό και επιπλέον τρία άτομα για φύλαξη. Ταυτόχρονα όχημα με αστυνομικό οδηγό και φύλαξη (κατά πληροφορίες τρία άτομα) φέρεται να είχε χορηγηθεί και στον σύντροφό του, ενώ φέρεται ότι υπήρχε και πρόβλεψη για 24ωρη φύλαξη της οικίας τους.



Έτσι θα είναι οι απαραίτητες νέες ταυτότητες, μην πιστεύετε απατεώνες που προσπαθούν να σας εκμεταλλευτούν

 




Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, παρά τον πόλεμο των λίγων ψεκασμένων απατεώνων που αποτελούνται από ιερείς, μοναχούς, όχι την επίσημη εκκλησία, και πολιτικούς, που προσπαθούν να επηρεάσουν εύκολους αδαείς και δυστυχώς έχουμε μπόλικους στην χώρα.

Οι Ελληνες πολίτες θα κληθούν στα επόμενα δυο χρόνια να αλλάξουν τις παλιές -απαρχαιωμένες- ταυτότητες που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας και να τις αντικαταστήσουν με τις ταυτότητες νέου τύπου που είναι πιο ασφαλείς, δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και συμβαδίζουν με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας.

Η ημερομηνία λήξης των υπαρχουσών ταυτοτήτων είναι ο Αύγουστος του 2026, το ανώτατο περιθώριο που έχει δώσει η ΕΕ για τη συμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας. Από εκεί και μετά οι παλιές ταυτότητες δεν θα ισχύουν.

Μία επιλογή που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα διευκολύνει την καθημερινότητα στις συναλλαγές, μετακινήσεις και στη ζωή στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Η διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων είναι απλή και άμεση και θα πραγματοποιείται σε 367 σημεία. Οι πολίτες όλης της χώρα θα μπορούν από τις 25 του μήνα να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού -εκτός των εξαιρέσεων- και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας. 

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

Εμπρόσθια πλευρά: 

Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας,Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.

Πίσω πλευρά: 

Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.

Ποιες πληροφορίες θα περιέχονται στην ταυτότητα

Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή

Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης

Δύο δακτυλικά αποτυπώματα

Επώνυμο πατρός

Επώνυμο μητρός

Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου

Τόπος έκδοσης

Από τι είναι φτιαγμένη η νέα ταυτότητα

Το νέο δελτίο ταυτότητας είναι διαστάσεων 85,6mm ± 0,75mm * 54,0mm ± 0,75mm και κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό.

Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών κατασκευάζεται από πολυκαρμπονικό υλικό και είναι μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Μέθοδος εκτύπωσης. Η εκτύπωση γίνεται μέσω εγχάραξης laser. Όλα τα στοιχεία καθώς επίσης και η έγχρωμη φωτογραφία εκτυπώνονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.

Ενσωματώνει σύγχρονα μέτρα ασφαλείας που ενισχύουν την ασφάλεια και αποτρέπουν προσπάθειες πλαστογραφησης.

Περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ)

Ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ανέπαφα (contactless)

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας

Πρόκειται για μία ασφαλή, εύκολη και άμεση διαδικασία. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά sms και email. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Οι πολίτες όλης της χώρα θα μπορούν από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού -εκτός των εξαιρέσεων- και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

Ποιο είναι το κόστος έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας;

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 10,00 €, το οποίο αντιστοιχεί:

α) στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου,

β) στα έξοδα εκτύπωσής του

γ) στη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα

δ) στη φωτογραφία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να την βγάλει στο τμήμα ασφαλείας.

Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00€, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Γιατί το κόστος έκδοσης βαραίνει τον πολίτη;

Η τεχνολογία που ενσωματώνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας είναι αντίστοιχη των διαβατηρίων και έχει αυξημένο κόστος. Στην περίπτωση του νέου δελτίου ταυτότητας πετύχαμε το κόστος να είναι το ελάχιστο δυνατό και υποπολλαπλάσιο εκείνου της έκδοσης διαβατηρίων, συμπεριλαμβάνοντας και τη φωτογραφία.

Σε πόσες ημέρες θα βγαίνει η νέα ταυτότητα;

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, από την ημερομηνία της αίτησης στο Αστυνομικό Τμήμα μέχρι και την παραλαβή θα κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

Οι νέες ταυτότητες θα ισχύουν για 10 χρόνια

Η διάρκεια ισχύος από την ημερομηνία έκδοσης είναι τα 10 έτη, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου. Παράλληλα, η διάρκεια ισχύος των 10 ετών είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνίσταται από τον ICAO.

Είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση του παλιού με νέου τύπου δελτίου ταυτότητας;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026.

Θα υπήρχε πρόβλημα στην ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων Πολιτών στην Ε.Ε. αν δεν εκσυγχρονίζονταν τα δελτία ταυτότητας;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν MRZ παύουν να ισχύουν.Σε αυτήν την κατηγορία εγγράφων υπάγεται και το σημερινό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο δε διαθέτει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.