Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν παρέμβαση Σακελαροπούλου για τον δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα


 

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι ακροαριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή την φορά ζητάνε την παρέμβαση της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου για να μεταφερθεί ο αμετανόητος τρομοκράτης δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας.

Η "Εφημερίδα των Συντακτών" δημοσιεύει σήμερα επιστολή, που συνυπογράφουν ακροαριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ζητείται  η παρέμβασή της ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του επικίνδυνου και αμετανόητου τρομοκράτη εκτελεστή Κουφοντίνα.

Στο κείμενο μάλιστα τους ενοχλεί που τον αποκαλούν όπως του αρμόζει ("δολοφόνος", "σίριαλ κίλερ", "πολυδολοφόνος" που "ζητά προνόμια" κ.ο.κ.) και δεν κάνουν καμία παρέμβαση οι ακροαριστεροί "ευαίσθητη" στον ίδιο για να ζητήσει ένα συγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων που δολοφόνησε. Τους ενοχλεί που δεν παίρνει πλέον προκλητικές άδειες κάθε μήνα, και το ότι τον πήραν απο το εξοχικό που τον είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Αγροτικές Φυλακές.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι: ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Άλκης Ρήγος, ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Εκπαίδευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Σπαθής, η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Πορτάλιου και ο επικεφαλής βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός.

 Η επιστολή των ακροαριστερών που τρέφουν αισθήματα υπέρ του εκτελεστή τρομοκράτη Κουφοντίνα:

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με την πεποίθηση ότι η ευαισθησία και η ακεραιότητά σας ως πολιτειακής λειτουργού δεν θα σας επιτρέψουν να μείνετε αδιάφορη μπροστά στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός ανθρώπου που εξωθείται στα άκρα όρια της ζωής, με κίνδυνο τον θάνατο ή την βαριά βλάβη, ενώ το μόνο που ζητά είναι να ισχύσει το Κράτος Δικαίου και να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς να αξιώνει οτιδήποτε παραπάνω για τον εαυτό του.

Αν ο νόμος αυτός, ένας νόμος φωτογραφικός (που προαναγγέλθηκε, μάλιστα, ως νόμος για την δική του περίπτωση), ερχόταν στα χέρια σας, με την ιδιότητά σας ως δικαστή θα τον κηρύσσατε αντισυνταγματικό.

Αν ερχόταν στα χέρια σας μια διοικητική πράξη δυσμενούς μεταχείρισης, παρά τον νόμο, από μονοπρόσωπο όργανο της Διοίκησης, που ακύρωνε απόφαση πολυπρόσωπου οργάνου, αρμόδιου κατά το νόμο να αποφασίζει, θα την κρίνατε άκυρη.

Αν έφθανε στα χέρια σας έγγραφο της Διοίκησης που βεβαιώνει ψευδώς γεγονός που δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε να συμβεί (τη μεταγωγή κρατουμένου, μέσα σε μία ώρα, από τον Βόλο στον Κορυδαλλό και στη συνέχεια στο Δομοκό), θα θεωρούσατε ότι συνιστά απάτη του διαδικτύου.

Τι θα σκεφτόσασταν, ως δικαστής, αν στελέχη της Διοίκησης δήλωναν έπειτα από αυτά ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος "ζητά προνόμια" και ότι "δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα βγει σύντομα από τη φυλακή" (δήλωση κας Σοφίας Νικολάου, Γεν. Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής), δήλωση που παραπέμπει είτε σε σκοπούμενη επέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο είτε σε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να μην εφαρμόσει το υφιστάμενο;

Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας, όντας αποδέκτης των προαναφερθέντων, και στόχος, επιπλέον, μια πολεμικής ρητορικής, προερχόμενης ανεπίτρεπτα από αξιωματούχους της Πολιτείας ("δολοφόνος", "σίριαλ κίλερ", "πολυδολοφόνος" που "ζητά προνόμια" κ.ο.κ.). Η πολεμική αυτή δεν αφορά την διαγωγή του μέσα στη φυλακή (που επί 19 χρόνια ήταν άμεμπτη), ούτε κρίση της Δικαιοσύνης ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία.

Η πολεμική αυτή οργανώνεται σε βάρος του, διότι η ποινή που του επιμέτρησε η Δικαιοσύνη πριν από 18 χρόνια δεν ικανοποιεί στελέχη της δημόσιας ζωής. Γι’ αυτό και η πολιτική εξουσία επιχειρεί να την επιβαρύνει: αφενός με σκληρή τροποποίηση βασικών διατάξεων του σωφρονιστικού δίκαιου, προκειμένου να επιδεινωθούν οι συνθήκες της κράτησής του και οι όροι έκτισης της ποινής του· αφετέρου, με σκληρή διακριτική μεταχείριση (εν προκειμένω με απόφαση μεταγωγής πάρα τον νόμο και μάλιστα σε μία φυλακή με υπερπληθυσμό) (ιδτ. επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, 20/1/2021).

Ηδη, στο πλαίσιο που προαναφέρουμε, η υπόθεση της άδειας του Δ. Κουφοντίνα, όσο και η μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές, δέχθηκαν έντονη και συστηματική πολεμική από Μέσα, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα που, με δημόσιες δηλώσεις ζητούσαν διακοπή της άδειας και εκδίωξή του από τις αγροτικές φυλακές. Ως αποτέλεσμα, η άδεια διακόπηκε, με αβάσιμες αιτιολογίες, από τον Ιούλιο του 2019.

Εξάλλου, με τον φωτογραφικό ν. 4760/20, που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, τροποποιήθηκαν μετά από 21 χρόνια, οι σχετικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που αφορούν την πρόσβαση των κρατουμένων στην άδεια, προκειμένου να αποκλειστεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος από αυτήν, όπως είχε προαναγγελθεί.

Επιπλέον, τροποποιήθηκε επί το αυστηρότερο η διάταξη του ν. 4256/2015 για τις αγροτικές φυλακές, ώστε να απαγορεύεται η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές, αλλά και η παραμονή σε αυτές, κρατούμενων που καταδικάστηκαν για "εγκλήματα τρομοκρατίας". Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια, έγινε και πάλι ρητή αναφορά ονομαστικά στον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Στις 23/12/2020, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη αιφνίδια από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου στις φυλακές Δομοκού, αντί για αυτές του Κορυδαλλού, όπως έπρεπε βάσει του ν. 4760/2020. Αυτός που επί συναπτά έτη αντιμετώπισε συνθήκες κράτησης με υψηλή αντιληπτική αποστέρηση, τοποθετήθηκε σε κελί λίγων τετραγωνικών μέτρων. Με δύο ακόμη κρατούμενους, σε συνθήκες ασφυκτικής στενότητας, παρέμενε έγκλειστος επί 15 ώρες την ημέρα, χωρίς προσωπικό χώρο ή χρόνο, ούτε δυνατότητα για άλλη προσωπική ασχολία (μελέτη, γράψιμο κ.λπ.).

Στο αίτημα να του χορηγηθούν αντίγραφα της απόφασης μεταγωγής, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε ότι δεν μπορεί να το ικανοποιήσει, προσθέτοντας ότι, με απόφαση της ΚΕΜ, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού (!) και ότι, στη συνέχεια, με δική της απόφαση, μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού "για λόγους δημόσιας τάξης και… για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού".

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα αντίκειται στο νόμο, είναι εκδικητική και τιμωρητική. Εξαιτίας της, ο κρατούμενος οδηγήθηκε στην απονενοημένη επιλογή της απεργίας πείνας, με αίτημα να μεταφερθεί στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει τα 16 προηγούμενα χρόνια της ποινής του, καθώς και να σταματήσει η σε βάρος του διακριτική μεταχείριση.

Στην υπόθεση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας από την Διοίκηση και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα που ετίθεντο.


 


 


Ο κρατούμενος απεργός πείνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας στο Νοσοκομείο Λαμίας, αρνούμενος να λάβει οτιδήποτε εκτός από νερό, αρνούμενος να δεχθεί οποιαδήποτε ιατρική ενέργεια, και σε κατάσταση μέγιστης πλέον αδυναμίας. Οι γιατροί επισημαίνουν πιεστικά ότι, από στιγμή σε στιγμή, κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικές βλάβες, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική παράλυση.


 


Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει διανοουμένους, καλλιτέχνες, γιατρούς, νομικούς και δημοσιογράφους. Οι πρωτοβουλίες όχι μόνο από άτομα αλλά από φορείς και οργανώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης. Οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο μετάγοντας τον κρατούμενο στην πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού που κατασκευάστηκε ειδικά για τους κρατούμενους της 17Ν, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.


 


 


Κατόπιν τούτων,


Οσες και όσοι υπογράφουμε, απευθυνόμαστε στην ευαισθησία και την ακεραιότητά σας, ως έσχατη δυνατότητα μιας παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που, αυτή την στιγμή, φαίνεται αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη. Καταθέτουμε την αγωνία μας, πιστεύοντας ότι δεν θα επιτρέψετε να αποκτήσει η Δημοκρατία μας τον τίτλο πολιτείας που οδήγησε στον ηθικό ή βιολογικό θάνατο έναν κρατούμενο απεργό πείνας.


Υπογραφές:


Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας


Θεόδωρος Ζδούκος, γιατρός


Θανάσης Καμπαγιάννης, νομικός


Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός


Κώστας Παπαδάκης, νομικός


Ελένη Πορτάλιου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ


Αλκης Ρήγος, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου


Μάκης Σπαθής, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης ΕΜΠ


Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος απεργού πείνας



Η γραμματέας του Παυλόπουλου έστελνε email παράνομα απο το email της προεδρίας

 



Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, και την εφημερίδα «Τα Νέα», το email της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρακολουθείτο, έγινε καταγγελία και εκλήθη η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ επιβλήθηκαν και ποινές σε δύο άτομα, μετά από ΕΔΕ.

Επί έναν μήνα μετά την ανάληψη της Προεδρίας από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου είχε πρόσβαση στο email του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας!

Η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου, όσο εκείνος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε αποχωρίσει μαζί του και τότε υπηρετούσε στο πολιτικό του γραφείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξακολουθούσε να έχει, χωρίς να δικαιούται, πρόσβαση στο email της Προεδρίας, από το οποίο και έστειλε μήνυμα σε φίλη της, επίσης πρώην υπάλληλο της Προεδρίας.

Μάλιστα, η φίλη απάντησε και σχολίασε στο email που της εστάλη, θεωρώντας ότι τα όσα έγραψε θα τα διάβαζε μόνο η πρώην ιδιαιτέρα του Προκόπη Παυλόπουλου. Μόνο που το μήνυμα το είχε λάβει και το ιδιαίτερο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται δε ότι το μήνυμα αυτό είχε σταλεί στις 00:44 μετά τα μεσάνυχτα, όταν στην Προεδρία δεν υπήρχε υπάλληλος. Και έτσι έγινε αντιληπτό πως κάποιος… εκτός είχε πρόσβαση στο email της Προέδρου και μάλιστα την έκανε και… forward σε άλλους!

Η αντίδραση ήταν άμεση και ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας, Ηλίας Νάτσιος έκανε καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ο γγ της Προεδρίας διέταξε ΕΔΕ.

Από την έρευνα που έγινε, προέκυψε ότι το μήνυμα είχε σταλεί από το κινητό της πρώην γραμματέως του Προκόπη Παυλόπουλου, κάτι που το παραδέχτηκε εξάλλου και στην ΕΔΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, η υπάλληλος δεν είχε ενημερώσει τον διάδοχό της στη διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας, αλλά συνέχιζε να έχει πρόσβαση στο email και προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό τα μηνύματα που την ενδιέφεραν.

Στο Πειθαρχικό υποστήριξε ότι το έκανε μέχρι να ξεκινήσει η αποστολή των εφημερίδων στον τέως ΠτΔ. Αλλά οι ισχυρισμοί της δεν έγιναν δεκτοί γιατί φέρεται να έπαιρνε τα… μέτρα της για να μην την καταλάβει κανείς και να μην εντοπίζεται η πρόσβασή της στο λογαριασμό της Προεδρίας. Η δε πρόσβαση συνεχιζόταν έως τις 14 Απριλίου, ενώ ο κ. Παυλόπουλος είχε αρχίσει να παίρνει τις εφημερίδες. Ισχυρίστηκε επίσης (κάτι που επίσης δεν έγινε δεκτό) ότι δεν μπορούσε να διαβάσει καλά τα μέιλ από την οθόνη του κινητού της γι’ αυτό τα έκανε προώθηση στο προσωπικό της email. Το μήνυμα στη φίλη της, που την «έκαψε» είχε σταλεί από το κινητό της.

Το… δεύτερο πρόσωπο

Στην υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκεται και ο υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας που ήταν αρμόδιος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης.

Όταν το θέμα έγινε αντιληπτό από τον Ηλία Νάτσιο, ο τεχνικός κλήθηκε για εξηγήσεις και τρεις φορές ισχυρίστηκε ότι οι κωδικοί είχαν αλλάξει.

Όταν όμως κλήθηκε στο Πειθαρχικό, παραδέχτηκε ότι οι κωδικοί ήταν ίδιοι και ότι γνώριζε για την πρόσβαση της ιδιαιτέρας του πρώην Προέδρου. Ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή των κωδικών δεν ήταν αρμοδιότητά του αλλά ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός.

Οι ποινές

Σύμφωνα με την καταγγελία η ιδιαίτερα γραμματεύς του κυρίου Παυλόπουλου, η οποία έχει πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό του γραφείο, προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό μηνύματα που απευθύνονταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να ενημερώνεται ο τέως πρόεδρος (για την αποδελτίωση του τύπου) καθώς ακόμα δεν παραλάμβανε το σώμα των εφημερίδων.

Το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, επέβαλε στην μεν πρώην γραμματέα στέρηση αποδοχών 4 μηνών και στον πληροφορικάριο στέρηση αποδοχών 2 μηνών.

Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. πληροφορικάριου. Το ίδιο καταλόγισε και στον πληροφορικάριο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα και ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Τώρα, όμως, η ΔΟΥ τού ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε.



Στο αρχείο οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατωρου για σεξουαλική κακοποίηση

 


Κλείνει με την αρχειοθέτηση της δικογραφίας η υπόθεση των καταγγελιών της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου σε βάρος παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Όπως αναμενόταν, ο εισαγγελέας Νίκος Στεφανάτος που διενέργησε την προκαταρκτική εξέταση, αρχειοθέτησε τη δικογραφία που αφορά τις καταγγελλόμενες πράξεις σε βάρος της Ολυμιονίκη καθώς τα αδικήματα τελέστηκαν πριν 23 χρόνια και επομένως δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη, καθώς έχουν παραγραφεί.

Η δικογραφία ωστόσο που άνοιξε με την κατάθεση της Ολυμπιονίκου οδήγησε στην υπόθεση της αθλήτριας ιστιοπλοΐας που κατήγγειλε βιασμό της ενόσω ήταν σε ηλικία 11 χρονών από τον τότε προπονητή της ο οποίος βρίσκεται ήδη προσωρινά κρατούμενος.

Η υπόθεση του εν λόγω πρώην προπονητή, που συνελήφθη με ένταλμα που εξέδωσε η ανακρίτρια μετά την δίωξη που άσκησε ο κ. Στεφανάτος, φαίνεται να αποκτά και νέα διάσταση καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός αποστέλλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα Θήβας προκειμένου να ερευνηθούν καταγγελίες του πατέρα της αθλήτριας περί όπλων που κατείχε η οικογένεια του κατηγορούμενου. Σύμφωνα με τον πατέρα της αθλήτριας, σε εξοχική κατοικία της οικογένειας του προφυλακισμένου προπονητή, στην Βοιωτία, υπήρχε μεγάλος αριθμός όπλων, μεταξύ των οποίων και ένα Καλάσνικοφ.

Ο κ. Στεφανάτος αποστέλλει τη σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία Θήβας προκειμένου να ερευνηθεί η βασιμότητά της.

Η κ. Μπεκατώρου είχε αναφερθεί στην κατάθεσή της και σε δύο ακόμη περιπτώσεις αθλητριών οι οποίες ωστόσο δεν κλήθηκαν από τον εισαγγελικό λειτουργό καθώς οι καταγγελλόμενες συμπεριφορές ήταν ήσσονος ποινικής βαρύτητας και για την αξιολόγησή τους απαιτούνταν έγκληση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε ανακοίνωση για Λιγνάδη, σιωπή για Κιμούλη εκλεκτό του Τσίπρα

 


Συμφωνούμε με τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, αρκεί να ισχύει και για τα αριστερά εγκλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και λεκτικής βίας.

Είναι απίστευτο το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ που πιάστηκε να κάνει αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την καταγγελία σε βάρος του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδης.

Βρήκε χρόνο λοιπόν ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλει ανακοίνωση σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ήταν επιλογή του η τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στο εθνικό θέατρο.



Πρίν λίγες ημέρες για τις δεκάδες καταγγελίες κατά του εκλεκτού του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργο Κιμούλη δεν έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως έκανε και τότε με τον πρέσβη της Βενεζουέλας η αριστερή λεκτική κακοποίηση, η ακόμα χειρότερα η σεξουαλική παρενόχληση βλέπε πρέσβη της Βενεζουέλας δεν είναι άξιες σχολιασμών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τσίπρας διόρισε με προσωπική του επιλογή, τον Γιώργο Κιμούλη μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και Πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος.

Και έγραψε στην ανακοίνωση του ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ 

«Την περασμένη εβδομάδα η κα Μενδώνη έσπευσε να διαψεύσει ως αναξιόπιστο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που εμφάνιζε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου να τελεί υπό παραίτηση. Χθες όμως ο ίδιος παραιτήθηκε, χωρίς να εξηγεί το γιατί. Η κυρία Μενδώνη αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή. Οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις. Ποιος ο λόγος παραίτησης του εκλεκτού του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Ποιος ο λόγος που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια έκανε διαψεύσεις; Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Όταν δε συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι συνενοχή», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.



Κατηγορούμενος φλέρταρε την δικαστή του αλλά δεν την γλίτωσε


 

Ένας κατηγορούμενος για ληστεία, αντίκρυσε μια πραγματικά όμορφη δικαστή και άρχισε να την φλερτάρει.

Η δίκη έγινε με τηλεδιάσκεψη λόγω COVID-19 και μόλις είδε την δικαστή ο κατηγορούμενος εντυπωσιάστηκε.

Μόλις έγινε η σύνδεση, ο  Demetrius Lewis είδε την δικαστή Tabitha Blackmon εντυπωσιάστηκε και άρχισε να "καμακώνει"

«Τι κάνετε, τι κάνετε;» την ρώτησε αρχικά και αμέσως ξεκίνησε το… πέσιμο: «Είστε πανέμορφη. Πρέπει να σας το πω, είστε πανέμορφη», με την δικαστή εμφανώς αμήχανη αλλά και γοητευμένη να του λέει: «ΟΚ κ. Lewis. Το φλερτ θα σας βοηθήσει σχεδόν παντού, αλλά όχι εδώ».

Κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα όταν του όρισε εγγύηση 5.000 δολαρίων για να μείνει ελεύθερος.





Πλήρης απαλλαγή ενοικίου τον Μάρτιο για λιανεμπόριο και εστίαση

 


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα 5 μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

1ον. Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές – κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο.

Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Το κόστος, για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.


2ον. Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σηκώνουν – με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης – ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, μέχρι σήμερα:

• Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.

• Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

Επίκειται:

• Ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.

• Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.

• Καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

• Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.


3ον. Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη.

Επίσης περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί.

Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.


4ον. Καταβάλλεται, μέσα στην εβδομάδα, το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές.

Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Παράλληλα, προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής διαχωρίζεται σε δύο κύκλους, τον 6ο και τον 7ο, και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου.

Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Καθώς η ενίσχυση αφορά έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.


Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου.

Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.

Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Έτσι, η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του επιτυχημένου μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.


5ον. Μέχρι αύριο, στις 10.00 το πρωί, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό.

Ήδη 3.000 εξ αυτών το έπραξαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η πίστωση του ποσού στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

Μέχρι σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι, δηλαδή το 94% όσων πραγματοποίησαν αγορές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.   


Έτσι, το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή σήμερα ανακοινώνονται, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ.

Περισσότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Αποδεικνύεται έτσι ότι, ως Υπουργείο Οικονομικών, αντιδρούμε με αμεσότητα, στηρίζοντας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης.

Ακούμε το σφυγμό της κοινωνίας, αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, κατανοούμε τους προβληματισμούς, σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών.

Διαχειριζόμαστε με ευελιξία τις συνέπειες της κρίσης.

Ενεργούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα.

Αναδεικνύουμε, μαζί με την κοινωνία, αντοχές.

Αποδεικνύουμε ως χώρα, με πρωτεργάτη την κοινωνία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!




Ταραντίλης : Ο κ. Τσίπρας επιλέγει την τακτική του διχασμού

 



Απάντηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, αναφορικά με την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις εικόνες από το γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το Σάββατο τα ακριτικά νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και Ικαρία προκειμένου να δει από κοντά την πορεία των εμβολιασμών, να συζητήσει για τα τοπικά προβλήματα και να ασχοληθεί με την προώθηση αναπτυξιακών έργων. Η ανακοίνωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παραβίασης των υγειονομικών μέτρων από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια ενός πρόχειρου και σύντομου γεύματος που προσέφερε σε αυτόν ο βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, με αναφορά σε «γλέντι στην Ικαρία», στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

Ο κ. Ταραντίλης στην απάντησή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Ήταν μια πρόσκληση του βουλευτού, την οποία δέχτηκε ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας το γεύμα σε υπαίθριο χώρο με χρήση μάσκας, την οποία και έβγαλαν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μη συμβάλλοντας εποικοδομητικά στον αγώνα της χώρας να καταπολεμήσει τις συνέπειες της πανδημίας, απευθύνει ανακριβείς χαρακτηρισμούς, ενώ την ίδια στιγμή προσκαλεί σε πορείες και συγκεντρώσεις υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών μέτρων. Το ίδιο δε έπραξε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Τη στιγμή που ξεδιπλώνεται το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού θέτοντας τις βάσεις για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης μέσα στους επόμενους μήνες, το οποίο απαιτεί τη στήριξη και την επίδειξη ενότητας και ομοψυχίας από όλους τους πολιτικούς χώρους, ο κ. Τσίπρας επιλέγει την τακτική του διχασμού και του αποπροσανατολισμού. Σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα».



Οι Τουρκοκύπριοι ονειρεύονται αναγνώριση του ψευδοκράτους προκαλώντας


 

Έτοιμος να εξετάσει το μοντέλο λύσης συνομοσπονδίας στην Κύπρο, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη του σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Σε συνέντευξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ  εάν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία και απάντησε: «Εάν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας, εάν γίνει θα το εξετάσουμε αλλά δεν θέλουμε να του δώσουμε όνομα τώρα. Προτεραιότητά μας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Τουρκοκυπρίων για πάντα».

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να πάνε είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη, όπου πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τον Μάρτιο, για να εξηγήσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.




Σε Κύπρο και Ισραήλ σήμερα ο πρωθυπουργός


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Στις 11.15, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 12.15, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Στις 16.45, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu και στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 18.00, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.



Κατώτερη των περιστάσεων η Γερμανία, έχει χάσει την μπάλα με την πανδημία

 


Ανοργάνωτο κράτος η Γερμανία που δείχνει και έτσι είναι να έχει χάσει την μπάλα με την πανδημία.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα φθάνει τους 61.675 νεκρούς μέχρι σήμερα και καθημερινά αυξάνεται ραγδαία.

Τα κρούσματα του COVID-19 τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4.535 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.288.545

158 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο.






Αυτοί που οργανώνουν πορείες με 2 και 3.000 άτομα τους πείραξε το γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία

 


Οργή και γέλια προκαλούν στους πολίτες, οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Με τεράστιο θράσος και υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, που οργανώνουν πορείες συνωστισμού 2, 3 και 4.000 ατόμων και ο ένας δίπλα στον άλλο και σε διάφορες πόλεις, κάνουν αντιπολίτευση για το γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα, και μετά από επίσημο ταξίδι που ήθελαν να τον τιμήσουν.


Μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του γεύματος, να βγάλουν και μία ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες, για τις πορείες που διοργανώνουν εν μέσω πανδημίας αγνοώντας τις απαγορεύσεις.








Βραχυκύκλωμα άφησε χωρίς ρεύμα 1 εκατομμύριο κατοίκους


 

Ένα βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή μέσα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕστον Ασπροπυργο ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη και την πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα.

Συνολικά πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας εκτιμάται πως δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα.

Χωρίς ρεύμα έμειναν έως και μία ώρα το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Παλαιό Φάληρο, Κερατσίνι, Νέα Σμύρνη, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα, ενώ επανηλεκτροδοτήθηκαν αργά τη νύχτα με τις παρεμβάσεις των τεχνικών συνεργείων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Πελοπόννησο σε περιοχές όπως η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Καλαμάτα αλλά και η Αίγινα, ο Πόρος και το Αγκίστρι. 

12 πυροσβέστες με 4 οχήματα επιχείρησαν άμεσα στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αμέσως μετά την τεράστια έκρηξη, η επιχείρηση κατάσβεσης εξελίχθηκε ομαλά κατά τη διάρκεια της νυχτας. Ωστόσο, στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε αναζωπύρωση.

Τα αίτια της έκρηξης ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.