Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση ζητάει 10.000 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα ενώ κοροϊδεύει ότι προστατεύει




Δείτε το έγγραφο με το οποίο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητά από τις τράπεζες  να αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά ημέρα

Ενώ τα μέλη της κυβέρνησης επισημαίνουν δημοσίως ότι δίνουν σκληρές μάχες για να υπερασπιστούν τους μη έχοντες, όσους έχουν γονατίσει από την οικονομική κρίση και τους ανήμπορους, ενώ στο οικονομικό επιτελείο διατείνονται ότι αγωνίζονται για να μην αφήσουν τα κόκκινα δάνεια να περιέλθουν στα «κοράκια» και ενώ υποτίθεται ότι προστατεύουν την πρώτη κατοικία όσων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ντοκουμέντο που φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ» αποτυπώνει τη σκληρή και ωμή πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει τσουνάμι κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο! Η μυστική κυβερνητική πολιτική για τις κατασχέσεις αποκαλύπτεται σε έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ». Πρόκειται για επιστολή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών προς τις τράπεζες-μέλη της με θέμα: «Αίτημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για αύξηση του ανώτατου ημερήσιου ορίου αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά πιστωτικό ίδρυμα». Το σημερινό όριο είναι 1.800 ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα, εκ των οποίων οι 1.200 αφορούν τη ΓΓΔΕ για χρέη προς το Δημόσιο και οι υπόλοιπες 600 για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών από το ΙΚΑ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - ΚΕΑΟ). 

Τώρα, η ΓΓΔΕ ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν κατά 50% τις καθημερινές κατασχέσεις ώστε τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια να ανέλθουν στον αριθμό των 2.400 κάθε 24ωρο (1.800 για τη ΓΓΔΕ, ενώ παραμένουν 600 αυτά για το ΚΕΑΟ-ΙΚΑ), με αποτέλεσμα ο αριθμός των κατασχέσεων να ανέρχεται σε 10.000 κάθε μέρα, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η επιστολή απευθύνεται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Εurobank. 


Το έγγραφο της ΕΕΤ που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» αφήνει βαριά εκτεθειμένη την κυβέρνηση, η οποία δήθεν έδινε μάχη για τα κόκκινα δάνεια, για να υπερασπιστεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και να ενισχύσει -υποτίθεται- τους μη προνομιούχους.

Ενώ δημοσίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επικαλείται το συμφέρον των αδυνάμων, από την πίσω πόρτα εκτελεί εν ψυχρώ τη μεσαία τάξη αξιώνοντας από τις τράπεζες να αυξήσουν κατακόρυφα τις κατασχέσεις. Είναι πραγματικά παράδοξο πώς την ίδια ώρα που δηλώνουν υποκριτικά ότι προστατεύουν τις κατοικίες των πολιτών από τους «ανάλγητους» τραπεζίτες, οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου ετοιμάζουν καταιγίδα κατασχέσεων για να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα! Η κατά 50% αύξηση των κατασχέσεων θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία τάξη και προφανώς σηματοδοτεί την οριστική ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τα ευρύτερα στρώματα που στήριξαν την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα πιστεύοντας τις υποσχέσεις για τερματισμό της σκληρής οικονομικής πολιτικής. Πλέον, γίνεται σαφές σε όλους ότι η καταιγίδα των φορομπηχτικών μέτρων που ψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έρχεται χωρίς κόστος. Διότι δεν είναι μόνο ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, οι επιπλέον άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Η απόφαση της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει ότι αγριεύει και ο τρόπος αντιμετώπισης των Ελλήνων που πλέον δεν μπορούν να καταβάλλουν τους φόρους τους.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο Δημόσιο. Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2016 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε κατά 2,755 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,445 δισ. αφορούν φορολογικές οφειλές. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φτάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 84,154 δισ. ευρώ. 

Κι ενώ το σύνολο των δανειστών προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιβάλει νέους φόρους επειδή δεν θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, η κυβέρνηση όχι μόνο θεσμοθέτησε νέα φορολογικά μέτρα αλλά επιβάλλει και την αναγκαστική είσπραξή τους μέσω κατασχέσεων. Η εντατικοποίηση των κατασχέσεων, σε συνδυασμό με τα νέα σκληρά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού.  

Οπως επισημαίνουν παράγοντες με γνώση των φορολογικών, τα περισσότερα από τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αφορούν δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ενώ σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται οι κατασχέσεις να αφορούν και σπίτια. 

Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, όσοι πολίτες ή επιχειρήσεις χάνουν τη ρύθμιση για αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών σε 100 δόσεις, γίνονται αμέσως «κόκκινοι» και το κράτος λαμβάνει σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα με κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες φορολογούμενοι τίθενται εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων επειδή δεν μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον διακανονισμό τους. «Τα ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο αυξάνονται και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ και τους νέους φόρους», παρατηρεί στέλεχος με μεγάλη πείρα στα φορολογικά θέματα. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποστολή κατασχετηρίων σε όσους έχουν οφειλές από ένα συγκεκριμένο ύψος και πάνω. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα κατασχετήρια θα αποσταλούν αδιακρίτως σε όσους πολίτες έχουν χρέη προς το Δημόσιο, όσα και αν χρωστούν!


Πηγή : protothema.gr


Επίσχεση από 1η Ιουνίου από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς




Δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιανουάριο και τώρα μαθαίνουν ότι θα δουν κι άλλες περικοπές στο εισόδημά τους… Ο λόγος για τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι σταματούν την συνεργασία με τον Οργανισμό από μεθαύριο Τετάρτη. Οι ασφαλισμένοι που τους επισκέπτονται από την ημέρα εκείνη και μετά θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο για την ιατρική επίσκεψη και αργότερα να διεκδικήσουν πιθανώς τα χρήματα από το ταμείο τους.

Διαβάστε την ανακοίνωση των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ:

Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ ασκούν βιοποριστικό ιδιωτικό επάγγελμα, μετά από πολυετείς σπουδές, εξειδίκευση, μετεκπαίδευση και ατελείωτες εργατοώρες σκληρής δουλειάς. Φρούδες οι ελπίδες για μία κίνηση καλής θέλησης από τον ΕΟΠΥΥ, να αναγνωρίσει την ανοχή και την συμμετοχή μας στην ΠΦΥ, όντας απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι έχουμε υπογράψει σύμβαση δουλοπαροικίας.

Η άδικη λεόντεια διαχρονική πολιτική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έχει επιφέρει την απαξίωση του ιατρικού έργου σε μία οικονομικά ζημιογόνο και άκρως ψυχοφθόρα σύμβαση:

-Η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου, χρεώνει τους κλινικούς ιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με την δήλωση εισοδήματος.

-Χωρίς να έχουμε πληρωθεί ούτε 1 ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που ΔΕΝ έχει καν εισπραχθεί.

-Καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο, καθώς με την αλλαγή του συστήματος εκκαθάρισης με δειγματοληπτικό έλεγχο, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η κοινή Υπουργική Απόφαση που να καθορίζει την ακριβή διαδικασία.

Από καταγγελίες μελών μας μιλάμε για περικοπή 200 ευρώ! Κατά την εκκαθάριση επίσκεψης αξίας 10 ευρώ, προέκυψε αιτιολογικό ότι το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασε σφάλμα ταυτοποίησης της ασφαλιστικής ενημερότητας του ΑΜΚΑ ασθενών, που στην ουσία ήταν ανασφάλιστοι! Χωρίς υπαιτιότητα του ιατρού αλλά του συστήματος!

Ενημερωθήκαμε ότι κατά την εκκαθάριση των επισκέψεων των πρώτων μηνών προκύπτει μίαπερικοπή που δεν ξεπερνάει το 0,20%, όπου προσμετρώνται και η αμέλεια της σφραγίδας ή της υπογραφής και το ηλεκτρονικό σφάλμα του ΑΜΚΑ, που δε συνιστά παραβατική συμπεριφορά αλλά παρόλα αυτά μας καταλογίζεται αδίκως και με πάγωμα πληρωμής !!, εάν ασκηθεί το δικαίωμα της ένστασης !! Εξυπηρετήσαμε ανασφάλιστους και χρεωνόμαστε τουλάχιστον 200 ευρώ ανά παραπεμπτικό... Δεν υπάρχουν πια λόγια. Τα αφήνουμε στην κρίση των πολιτών αυτής της χώρας.

Ενημερώνουμε τους αγαπητούς ασφαλισμένους και τα σωματεία των ασθενών που επικοινώνησαν μαζί μας σε ένδειξη συμπαράστασης ότι τους ευχαριστούμε θερμά για την κατανόησή τους, γιατί το πάθημά τους είναι και δικό μας.

Για αυτούς, και μόνο για αυτούς, προσπαθούμε να αντικρούσουμε το άδικο και ανελέητο χρόνιο μαστίγωμα.

Επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές που τους παρακρατούνται δεν καταλήγουν στο δικό μας πορτοφόλι, τους ενημερώνουμε ότι την ασφάλισή τους δεν την καλύπτει ο Οργανισμός, αλλά εμείς οι ιατροί.

Μόνο που πολλοί από εμάς, έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις και αδυνατούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε απλήρωτοι. Από 01/06/2016. Και λυπούμαστε ειλικρινά.

Συνιστούμε στους ιατρούς μέλη μας, να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία, στα μέτρα του δυνατού, στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Αρχές Μεξικού: Ο Πουλίδο χτύπησε έναν από τους απαγωγείς του




Ο Αλαν Πουλίδο τελικά απελευθερώθηκε από την απαγωγή στην οποία υπήρξε θύμα τις τελευταίες ημέρες, με τις Αρχές σήμερα να δίνουν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες.

Στο Kυβερνείο της πολιτείας Ταμαουλίπας οι τοπικές αρχές παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση του Πουλίδο, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.

«Το κίνητρο της απαγωγής ήταν οικονομικό. Δεν έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ γνωστό πρόσωπο» ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας τονίζοντας ότι οι δράστες ήξεραν ποιος επέβαινε στο αυτοκίνητο στο οποίο έστησαν καρτέρι. Γνώριζαν ότι η οικογένεια του ποδοσφαιριστή είναι εύπορη και θέλησαν να ζητήσουν λύτρα. Χρήματα τελικά δεν δόθηκαν, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις υπάρχει ένας συλληφθείς, ο οποίος κατάγεται από τη Βέρακρουζ. Ο παίκτης κρατήθηκε σε ένα σπίτι στα βόρεια της Βικτόρια. Σημαντικό ρόλο για τον εντοπισμό του έπαιξε το γεγονός ότι ο Πουλίδο, όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση,. κατάφερε να κάνει μια κλήση σε αριθμό έκτακτης ανάγκης και χτύπησε έναν από τους απαγωγείς του όπως αναφέρουν μεξικανικά ΜΜΕ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Ληστεία με πυροβολισμούς στον Λαγκαδά



Δύο ένοπλοι με μοτοσικλέτα άρπαξαν τσάντα από ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα στον Λαγκαδά.

«Κινηματογραφική» ληστεία έγινε πριν από λίγο στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Θύμα δυο άγνωστων δραστών που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, είναι ιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Η γυναίκα πήγε το πρωί να καταθέσει τις εισπράξεις του Σαββατοκύριακου από το πρατήριο σε Τράπεζα, όταν οι δυο άγνωστοι που ήταν οπλισμένοι και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα της άρπαξαν στο κεντρικότερο σημείο του Λαγκαδά την τσάντα με τις εισπράξεις, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 50.000 ευρώ.

Οι δράστες προς εκφοβισμό πυροβόλησαν στον αέρα. Ευτυχώς, τραυματίες δεν υπήρξαν, όμως το γεγονός ότι έγινε γύρω στις 9.30' το πρωί ληστεία με τέτοιο τρόπο στο πιο κεντρικό σημείο του Λαγκαδά έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη αστυνόμευσης και για την έλλειψη προσωπικού και μέσων στα λιγοστά αστυνομικά τμήματα της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα θέμα αιχμής για τη δημοτική αρχή του Λαγκαδά, που έχει επισημάνει πολλάκις το πρόβλημα αστυνόμευσης και τα ζητήματα που ανακύπτουν για την ασφάλεια στην περιοχή. Ειδικά μετά και τη λειτουργία των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, πλέον οι δυνάμεις καθημερινής αστυνόμευσης έχουν περιοριστεί, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει αίσθημα έντονης ανασφάλειας.




Πηγή: voria.gr


Στη Βουλή φέρνει η Ν.Δ. το ζήτημα με τις offshore



Επίκαιρη επερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, με αντικείμενο την αλλαγή του νόμου περί «πόθεν έσχες», βάσει της οποίας υπό προϋποθέσεις υπουργοί και βουλευτές μπορούν να είναι μέτοχοι σε εταιρείες με έδρα χώρες οι οποίες έχουν ευνοϊκή φορολογική πολιτική.
Οι γαλάζιοι ζητούν από τους κ. Ν. Παρασκευόπουλο και Δημ.Παπαγγελόπουλο να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία αναφορικά με τη "σκοπιμότητα της εν λόγω ρύθμισης", κάνοντας λόγο για "σκανδαλώδη τροποποίηση της νομοθεσίας".
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης επερώτησης έχει ως εξής:
Προς τους:
1. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο,
2. Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Θέμα: Σκανδαλώδης τροποποίηση της νομοθεσίας πόθεν έσχες από την Κυβέρνηση δίνει δικαίωμα κατοχής εξωχώριων εταιρειών (offshore) σε πολιτικά πρόσωπα.
Η Κυβέρνηση  των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελεί το πρότυπο κακής νομοθέτησης. Μέχρι τώρα υπήρχε η αίσθηση ότι η υπολειτουργία του Κοινοβουλίου  ήταν το τραγικό αποτέλεσμα της παροιμοιώδους ανεπάρκειας της Kυβέρνησης.
Όμως μετά και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, είναι ολοφάνερο ότι η πρακτική των πολυνομοσχεδίων με τις χιλιάδες σελίδες και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξυπηρετεί συγκεκριμένες κυβερνητικές σκοπιμότητες και φανερώνει το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας.
Η Kυβέρνηση παρέδωσε στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ένα σχέδιο νόμου πολλών χιλιάδων σελίδων με διαθέσιμο χρόνο λιγότερο από δύο ημέρες για την συζήτησή του  στις αρμόδιες Επιτροπές και λιγότερο από τέσσερις ημέρες πριν από την ψήφισή του από την Ολομέλεια.
Μία από τις ρυθμίσεις που παρεισέφρυσαν στο πολυνομοσχέδιο, είναι και μία φαινομενικά τεχνική τροποποίηση του νόμου περί πόθεν έσχες.
Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 178 του νομοσχεδίου αντικαθίσταται το άρθρο 8 του ν. 3213/2003, όπως αυτό ίσχυε μετά το ν. 3849/2010.
Ο ν. 3849/2010, πριν την τροποποίησή του, προέβλεπε, κατά τρόπο σαφέστατο, ότι δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή Υπουργών και βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες, είτε με έδρα σε Κράτη  μη συνεργάσιμα (από φορολογικής άποψης) είτε και (σωρευτικά) σε Κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς το οποίο εξασφαλίζει, πέραν της πλήρους αδιαφάνειας, κραυγαλέα φοροδιαφυγή, έως και πλήρη φοροαποφυγή.
Το προηγούμενο, δηλαδή, καθεστώς απαγόρευε, τη φοροαποφυγή για όσους κατέχουν σημαντικά πολιτειακά αξιώματα. Προέβλεπε μάλιστα και αυστηρές κυρώσεις για τη συμμετοχή σε offshore εταιρείες, όπως την φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.
Υποτίθεται, ότι με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, η Κυβέρνηση αντικατέστησε, για λόγους εκσυγχρονισμού,  τον όρο «εξωχώριες εταιρείες» με τον όρο «εταιρείες που έχουν ως έδρα Κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα».
Στην πραγματικότητα, όμως, άλλαξε εντελώς το νόημα της διάταξης κατά τρόπο απαράδεκτο.
Πιο συγκεκριμένα, εκεί που με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν η συμμετοχή σε εταιρείες που εδρεύουν σε Κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, συνεργάσιμες ή μη, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.
Έτσι, επιτρέπεται πλέον η φοροαποφυγή, εφ’ όσον αυτή γίνεται μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη.

Σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών (βλ. ΠΟΛ 1277/2015 περί του καθορισμού των Κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, για το έτος 2015) υπάρχουν 26 Κράτη τα οποία εξυπηρετούν τη λογική της νέας διάταξης καθώς είναι φορολογικά συνεργάσιμα, αλλά έχουν παράλληλα και προνομιακό φορολογικό καθεστώς όπως για παράδειγμα οι Βερμούδες, οι νήσοι Κεϋμαν, οι Νήσοι Τερκς και Κάϊκος, ο Νήσος του Μαν κ.λ.π.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση με τη διάταξη που ψήφισε θεωρεί νόμιμο πλέον τα πολιτικά πρόσωπα να μπορούν να έχουν εξωχώριες (offshore) εταιρείες με έδρα σε ένα από τα ανωτέρω Κράτη, όπου εξασφαλίζεται η αδιαφάνεια, η φοροδιαφυγή και σε πολλές περιπτώσεις η πλήρης φοροαποφυγή!
Επιπλέον, με την εν λόγω διάταξη είναι σαφές ότι τυχόν πράξεις φοροαποφυγής που είχαν γίνει μέχρι σήμερα παύουν πλέον να είναι αξιόποινες, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα («1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις. 2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της»). Ενδέχεται, δηλαδή, το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου να τακτοποιεί υφιστάμενες εκκρεμότητες με ουσιαστική αναδρομική ισχύ.
Κατόπιν τούτων, επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί ενώ με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχε απόλυτη απαγόρευση να κατέχουν πολιτικοί εξωχώριες εταιρείες (offshore),  σε 39 Κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, τώρα με το νομοθέτημα σας επιτρέπεται στα 26 απ’ αυτά; Ποια είναι η σκοπιμότητα της εν λόγω ρύθμισης;
2. Ποιοι λόγοι κατεπείγοντος υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να εντάξει τη ρύθμιση του άρθρου 178 στο πολυνομοσχέδιο, δεδομένης της τεράστιας έκτασής του και του ελάχιστου χρόνου για την ανάγνωσή του από τους βουλευτές;  Ήταν κάτι τέτοιο αίτημα των δανειστών; Γιατί δεν ήλθε μία τέτοια ρύθμιση με τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία;
3. Πιστεύουν ότι είναι θεμιτή ηθικά και πρέπει να είναι επιτρεπτή και νομικά η φοροαποφυγή πολιτικών παραγόντων, υπό τη μοναδική προϋπόθεση να γίνεται σε Κράτος που συνεργάζεται στο φορολογικό τομέα;
4. Μπορούν οι κ.κ. Υπουργοί να βεβαιώσουν ότι η κατάργηση της ποινικής ευθύνης για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες πολιτικών παραγόντων της χώρας δεν θα έχει αναδρομικά ευνοϊκό αποτέλεσμα για πρόσωπο που έχει διατελέσει μέλος της Κυβέρνησης ή υφυπουργός ή Γενικός Γραμματέας ή αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας υπουργείου μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015;"
Στο Ευρωκοινοβούλιο
Το ζήτημα φέρνει και στις Βρυξέλλες η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μη δεσμευτικές συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας, για την υιοθέτηση κανόνων περιορισμού της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των ‘’πόθεν έσχες’’ τους", σημειώνει η κυρία Βόζενμπεργκ, "ερωτάται η Επιτροπή: Η νομοθετική αυτή ρύθμιση για τη νομιμοποίηση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας; Συνάδει με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.;  Επιτρέπεται σε άλλα Κράτη - Μέλη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και υπό ποιές προϋποθέσεις;».

Πηγή : kathimerini.gr


Έρχονται αυξήσεις στα διόδια μετά την αύξηση του ΦΠΑ 24%



Ανατιμήσεις στα διόδια φέρνει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 24% από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5 έως 10 σεντς ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. 

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις επιβάλλονται σε φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες.

 Οι οδηγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι αυξήσεις θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα Τρίτης (31η Μαΐου 2016) προς Τετάρτη.




ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ επί Φίλη η προσφώνηση των παιδιών σαν «πριγκίπισσα» και «βασιλόπουλο» !



«Συμβόλαιο Τιμής» αλλά και «Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» στις προτάσεις της Επιτροπής Λιάκου.

Ο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» εισάγεται στα σχολεία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως δηλώνει ότι φιλοδοξεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.   

Όπως γράφει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κώδικας προβλέπει και τη θέσπιση «Συμβολαίου Τιμής» που θα πρέπει να υπογράφουν τα παιδιά στο σχολείο!

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς για τα παιδιά Α’ – Γ΄ Δημοτικού και οι ίδιοι οι μαθητές για τις μεγαλύτερες τάξεις θα υπογράφουν ένα «Συμβόλαιο» στο οποίο θα αναφέρεται μεταξύ άλλων:  «Δίνω τον λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, και δεν επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο αλλά θα τον υπερασπισθώ από επιθέσεις».     
        
Και ενώ μπορεί να πει κανείς ότι είναι όλα καλά μέχρι εδώ, στον Κώδικα επισημαίνεται σαφώς, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», ότι  ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν  -και βεβαίως  να προσφωνούν-  τα παιδιά τους σαν «πριγκίπισσες» και «βασιλόπουλα»!      

Στον  «Παιδαγωγικό Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» αναφέρεται επίσης ότι «είναι ντροπή και γελοίο να κάνεις επίδειξη ότι έχεις χρήματα και πράγματα, όταν άλλα παιδάκια στερούνται και υποφέρουν» σε μια επίδειξη υποχρεωτικής  «πολιτικής ορθότητας» η κατ’ άλλους «σοσιαλιστικού ρεαλισμού»,  που χρειάζεται προσοχή για να μην καταλήξει «σουρεαλισμός» στο τέλος.

Ειδικά μάλιστα όταν από την άλλη πλευρά απουσιάζει κάθε αναφορά σε εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και προωθείται η κατάργηση προσευχών, παρελάσεων και άλλων στοιχείων της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα.


Πηγή : star.gr


Η κυβέρνηση θα θυσιάσει για την εξουσία 13ο & 14ο μισθό από τον ιδιωτικό τομέα




Εάν αληθεύει αυτή η είδηση κάποιος θα πρέπει αν τους σταματήσει γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν και σίγουρα ότι κάνουν δεν είναι για το καλό των Ελλήνων και της Χώρας αλλά αποτέλεσμα της ανίκανης πολιτικής που χαράζουν και καταστρέφουν ότι έχει μείνει όρθιο.

Πρέπει να τους σταματήσουν και να μην τους αφήσουν να ξανά διαπραγματευτούν ούτε για το χρώμα που θα έχουν τα μανταλάκια στην μπουγάδα της νοικοκυράς.

Διαβάζουμε στο koolnews.gr

Τέλος ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από Νοέμβρη

Δεν έχουν τέλος τα μέτρα και οι ανατροπές. Εκτός από τα μέτρα για την επόμενη δόση, το συμπληρωματικό μνημόνιο θα περιλαμβάνει και ένα «πινακάκι» με τα επόμενα προαπαιτούμενα που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση στη δεύτερη αξιολόγηση.

 Έτσι, όπως κλείνει κακήν κακώς η πρώτη αξιολόγηση, ανοίγει ταυτόχρονα και η δεύτερη για τα λεφτά που θα έρθουν τον Νοέμβριο. Πρώτα-πρώτα στην ατζέντα φιγουράρουν τα Εργασιακά, που, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», θα περιλαμβάνουν τις νέες αξιώσεις των δανειστών για:

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

Δικαίωμα lock out (ανταπεργία) των επιχειρήσεων

Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να κατανέμονται οι συνολικές αποδοχές κάθε εργαζόμενου σε 12 μήνες

Νέα μείωση του κατώτατου μισθού, επειδή οι αποδοχές έχουν μειωθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ελκυστικοί για προσλήψεις από τους σημερινούς ή μελλοντικούς (Έλληνες και ξένους) εργοδότες οι μισθοί των 586 ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», πριν εγκρίνει ο ESM την πρώτη εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και δανειστές θα συμφωνήσουν πώς θα δοθούν τα συνολικά 10,3 δισ. από τις δόσεις. Πιθανότατα θα δοθούν σε έως και πέντε μηνιαίες δόσεις έως τον Οκτώβριο και όχι μόνο σε δύο.

Ωστόσο, οι δανειστές απαιτούν να γίνεται έλεγχος πριν από κάθε δόση! Έτσι η κυβέρνηση δεν θα αγγίξει τίποτε από αυτά, για να δώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο. Τα 6,8 από τα 10,3 δισ. θα δοθούν κατευθείαν ξανά στους δανειστές για χρέη που θα πληρωθούν (στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ κυρίως.

Τα υπόλοιπα 3,5 δισ. θα πάνε κατευθείαν σε ιδιώτες, προμηθευτές και νοικοκυριά, στους οποίους το κράτος τούς χρωστάει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα θα δοθούν με δόσεις και θα περνάνε από έλεγχο της Κομισιόν για να διαπιστωθεί αν πάνε όντως στα χέρια τους, πριν έρθουν τα επόμενα.


Επιστολή Τσακαλώτου προς θεσμούς: Τα οκτώ προαπαιτούμενα που δεν θα υλοποιήσουμε



Στις «κόκκινες γραμμές» περιλαμβάνονται ΑΔΜΗΕ, ενεργειακά και ειδικά μισθολόγια

«Κόφτη» βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στις ουρές της αξιολόγησης που λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Τις κόκκινες γραμμές περιγράφει, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες των Νέων, με επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες, είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. 

Οι ίδιες πληροφορίες, που δημοσιεύονται στα «Νέα», αναφέρουν ότι στο γράμμα του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις. 

Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστη γραμμή πληροφόρησης, η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής. 

Ένα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της. 

Ενα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της. 

Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρμόδιες πηγές άλλωστε επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Ενα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.



Πηγή : tovima.gr


Οργή για τη θανάτωση γορίλα όταν 4χρονος έπεσε στο κλουβί του



Η θανάτωση ενός γορίλα κατά τη διάσωση αγοριού σε ζωολογικό κήπο του Οχάιο προκαλεί οργή και ερωτηματικά

Η θανάτωση ενός γορίλα στον Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι, στην πολιτεία Οχάιο, αφού ένα αγόρι 4 χρονών έπεσε μέσα στο χώρο καταλύματος του ζώου, προκάλεσε υπέρμετρη οργή και ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια, οι αξιωματούχοι όμως του ιδρύματος περιέγραψαν την απόφασή τους δύσκολη αλλά απαραίτητη.

Πάνω από 2.000 άτομα υπέγραψαν ψήφισμα στον ιστότοπο Change.org ασκώντας δριμεία κριτική στην αστυνομία του Σινσινάτι και τον ζωολογικό κήπο για τη θανάτωση του ζώου και κάλεσαν τους γονείς του παιδιού να "θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους διότι δεν επιτήρησαν το παιδί τους".

Η αστυνομία του Σινσινάτι είπε χθες ότι δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στους γονείς, αλλά ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή από τον δικαστικό εισαγγελέα της κομητείας του Χάμιλτον.
Οι αρχές δεν έδωσαν τα στοιχεία της οικογένειας ή του παιδιού στη δημοσιότητα.



Μια σελίδα στον ιστότοπο Facebook με τίτλο "Δικαιοσύνη για τον Χαράμπε" είχε πάνω από 3.000 "like" μέχρι χθες το απόγευμα (τοπικής ώρας), μια μέρα αφού ο γορίλας, που ζύγιζε 181 κιλά, θανατώθηκε με όπλο το Σάββατο δέκα λεπτά περίπου αφού πλησίασε το παιδί και άρχισε να το τραβάει. Το ζώο, που ονομαζόταν Χαράμπε, αποτελούσε μέλος ενός είδους που τελεί υπό εξαφάνιση, των Δυτικών πεδινών γορίλων, και ο ζωολογικός κήπος είπε ότι σκόπευε να τον χρησιμοποιήσει για αναπαραγωγή του είδους.

Μάρτυρες δήλωσαν σε κανάλι της τοπικής τηλεόρασης ότι το παιδί είχε εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να βρεθεί με τον γορίλα στον ίδιο χώρο. Λίγο αργότερα, το αγόρι τρύπωσε μέσα από ένα φράγμα και έπεσε περίπου 3,7 μέτρα μέσα σε μία τάφρο γύρω από τον χώρο που κινούνταν ο γορίλας, από όπου τον άρπαξε ο Χαράμπε.




Ο πρόεδρος του ζωολογικού κήπου Θέιν Μέιναρντ είπε το Σάββατο ότι η ομάδα αντιμετώπισης επικίνδυνων ζώων του κήπου "πήραν μια δύσκολη απόφαση και πήραν τη σωστή απόφαση γιατί έσωσαν τη ζωή του μικρού", διευκρινίζοντας ότι το ζώο σκοτώθηκε από σφαίρα όπλου του προσωπικού του ιδρύματος. Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η θανάτωση του ζώου γιατί η δράση ηρεμιστικού που μπορούσε να χορηγηθεί με ειδικό όπλο θα χρειαζόταν χρόνο.

Οι αρχές του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο μικρός αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους χθες για τα τραύματά του ή να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Ο Μέιναρντ είπε πως ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του 38ετούς χώρου έκθεσης γοριλών που κάποιο άτομο κατάφερε να εισχωρήσει στο χώρο παράνομα.

Σε άλλους ζωολογικούς κήπους, παρόμοια περιστατικά με άλλα ζώα έχουν καταλήξει σε τραγωδία ή σε τραυματισμούς των επισκεπτών. Μια εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ενός 3χρονου αγοριού το οποίο έπεσε μέσα στον χώρο των γοριλών στον Ζωολογικό Κήπο Μπρούκφιλντ, κοντά στο Σικάγο, το 1996, όπου μια οκτάχρονη θηλυκή γορίλας ονομαζόμενη Μπίντι Χούα σήκωσε το αναίσθητο παιδί και το προστάτεψε από τους άλλους γορίλες. Η πράξη της της χάρισε τον τίτλο "'Ηρωας της Χρονιάς" του περιοδικού Newsweek και τον τίτλο "ενός από τα πιό συναρπαστικά πρόσωπα" του περιοδικού People.



Πηγή : news247.gr


Κατρούγκαλος: "Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα (...)"



Έτσι μας κατάντησαν και τολμάνε να μας κάνουν και υποδείξεις!!!

Λογιστικό τρικ για το ΕΚΑΣ – Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό λέει ο Κατρούγκαλος και τα μυαλά στα κάγκελα!!!

Διαβάζουμε στο skai.gr

Αd hoc (επί τούτω) επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με λογιστικό τρόπο από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν τα αναδρομικά ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι οι θεσμοί διαφωνούν. 

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε» ανέφερε μάλιστα. 

Όσον αφορά τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις offshore που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί γιατί οδηγεί σε ανεπιτυχή αποτελέσματα φέρνοντας ως παράδειγμα τον Παύλο Χαϊκάλη. «Του στοίχισε τη θέση του στη Βουλή, δεν είχε εξωχώριο εταιρεία, είχε εταιρεία στην Κύπρο για να διαχειρίζεται τα κέρδη από τη δραστηριότητά του εκεί» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. 

«Προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς... Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε» επισήμανε, και πρόσθεσε για την κυβερνητική απόφαση να επιβάλει φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα». 

«Οι εργοδοτικές οργανώσεις μου είπαν δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας για τις αλλαγές στα εργασιακά




Πηγή: skai.gr



Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα




Ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο για την συλλογή του Λευτέρη Πετρούνια, που κυριάρχησε στον τελικό των κρίκων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Βέρνη. Πτώση για τον Βλάση Μάρα στο μονόζυγο και 8η θέση.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και μεγάλο φαβορί για μετάλλιο στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν κορυφαίος όλων  με 15.866 βαθμούς αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αρμένιο, Βαχάν Νταβτιάν και τον Ρώσο Ντενίς Αμπλιάζιν, οι οποίοι ισοβάθμισαν με 15.633 βαθμούς.

Μάλιστα, ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε ο πρώτος αθλητής την τελευταία 20ετία, που καταφέρνει και κάνει το... repeat στο συγκεκριμένο όργανο, στον 6ο μεγάλο τελικό της καριέρας του, σε ισάριθμες συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ούτε ο Δημοσθένης Ταμπάκος δεν το είχε πετύχει, που ήταν χρυσός το 2000 και το 2004, αλλά αργυρός το 2002.

Πλέον ο Πετρούνιας μετρά σε έξι τελικούς δύο χρυσά, το 2015 στο Μονπελιέ και φέτος στη Βέρνη, ένα χάλκινο στην πρώτη του συμμετοχή το 2011 στο Βερολίνο, αλλά και τρεις πέμπτες θέσεις, το 2012 στο Μονπελιέ, το 2013 στη Μόσχα και το 2014 στην Σόφια.

1. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,866
2. Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 15,633
2. Ντενίς Αμπλιάζιν (Ρωσία) 15,633






Πηγή: CNN.GR, ΑΠΕ ΜΜΕ /EPA/PETER SCHNEIDER


Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει το φορολογικό



Ο κόφτης ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης

«Ο κ. Τσίπρας μας είπε ένα πολύ ωραίο παραμύθι και τώρα οι πολίτες τού γυρνάνε την πλάτη»  εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός θα αποτύχει.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και τον Γιώργο Παπαδάκη ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως «από τον Σεπτέμβριο και μετά, η πραγματικότητα των Ελλήνων θα γίνει πολύ χειρότερη, η οικονομία δεν θα ανακάμψει», τονίζοντας πως η συμφωνία δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ η συζήτηση για το χρέος έχει μετατεθεί για το μέλλον.

«Ο κόφτης, τα 3,6 δισ. πρόσθετα μέτρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι πριν δύο μήνες, μπήκαν στο τραπέζι ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως «επέλεξε το μείγμα πολιτικής να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές δαπανών».
«Υπάρχει και άλλος δρόμος. Μπορούμε να πετύχουμε στόχους, περιορίζοντας τις δαπάνες. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα δρόμο που δεν θα οδηγήσει πουθενα. Η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων ώστε να πετύχει τους ίδιους στόχους που έχουν τεθεί.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις σε δαπάνες» είπε φέρνοντας ως παραδείγματα υπερβάσεις που κάνουν φορείς της γενικής κυβέρνησης και που ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ το 2015, αλλά και στρεβλώσεις στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έχει μια ξεκάθαρη πολιτική και δεν προστατεύει τους πολλούς. «Προστατεύει εκείνους που αντιλαμβάνεται ως πολιτικούς του πελάτες. Διχάζει, θέλει μια κοινωνία που θα υπάρχουν κάποιοι που θα ευνοηθούν από αυτές τις ρυθμίσεις και κάποιοι άλλοι που θα πονέσουν. Εμείς λεμε: πρέπει να βρούμε ένα τρόπο που να κατανέμονται τα βάρη δίκαια και σε κάθε περίπτωση εγώ δεν θα συμμετέχω στο παιχνίδι του ταξικού διχασμού το οποίο υιοθετεί ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κυρίτσης και όλοι όσοι κινούνται γύρω από το σύστημα του Μαξίμου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία με τους πολίτες και την Ευρώπη. «Δεν μου αρέσουν τα ψέματα και ο λαϊκισμός. Δεν θα πω στους πολίτες ψέματα. Για αυτό και λέμε πως θέλουμε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Θέλουμε ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρώπη, την οποία ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υλοποιήσει γιατί είναι αναξιόπιστος» δήλωσε, στηρίζοντας τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και βάζοντας στο τραπέζι τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις διορθωτικές μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα γιατί τις πιστεύουμε. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι αδύνατο να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% για τα επόμενα 15 χρόνια. Θα πείσουμε λοιπόν τους δανειστές μας να παράγουμε λίγο χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε λίγο μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» δήλωσε.

Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας 

Χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα αναξιόπιστο, τονίζοντας πως οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με τους χειρισμούς του ενώ, όπως είπε, σήμερα καλείται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει.

«Το πρόβλημα λοιπόν της χώρας είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και προς τα έξω και προς τα μέσα» ανέφερε, επισημαίνοντας πως το κάθε ελληνικό νοικοκυριό στο τέλος του 2016 θα είναι κατά 5000 ευρώ φτωχότερο σε σχέση με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχε κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας. «Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος του '14 τα πράγματα πήγαιναν κάπως καλύτερα. Το γεγονός ότι ο κ. Τσιπρας ισχυρίζεται ότι πήρε δεύτερη εντολή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει ο ελληνικός λαός να του δώσει συγχωροχάρτι για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του '15. Η μεγάλη ζημιά έγινε τότε. Αλλά και από τον Σεπτέμβριο του '15, ο κ. Τσίπρας δεν λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας δεν έγινε ξαφνικά φιλελεύθερος επειδή καλύπτει να υλοποιήσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το «υπερταμείο», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν ο κ. Τσίπρας είχε προχωρήσει στις ιδιωτικοποίησεις δεν θα του ζητούσαν το υπερταμείο. «Το υπερταμείο και ο κόφτης είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Ο κόφτης ζητείται επειδή όλοι ξέρουν ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν» είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως εξαπάτησε τους πολίτες.

«Η απάτη του κ. Τσίπρα είχε πολύ μεγάλο κόστος. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι μετά από τόσο πολύ λαϊκισμό, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές» σημείωσε.

«Θα αλλάξουμε το φορολογικό»

Σχετικά με το φορολογικό, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης του 4%. «Με μια γενναία μεταρρυθμιση του φορολογικού συστήματος, θα αλλάξουμε το φορολογικό, θα ενσωματωθεί μια σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, θα πάμε σε πιο απλό φορολογικό σύστημα με λιγότερες κλίμακες και θα προσαρμόζει τους φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με την πραγματική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές» είπε, ενώ ανακοίνωσε πως στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του προγράμματος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «μοιράζει τη μιζέρια και τη μοιράζει επιλεκτικά και πελατειακά» και εμφανίστηκε ενωτικός απευθυνόμενος σε όλους τους Ελληνες. «Θέλω να συγκροτήσω πίσω από τη ΝΔ ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά εγώ δεν πρόκειται να επενδύσω σε ταξικό διχασμό. Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο αύριο. Εχω ένα χρέος να ενώνω τους Ελληνες και όχι να τους διχάζω» δήλωσε. Οσον αφορά το θέμα με τις οφσορ υπουργών και βουλευτών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί στη Βουλή. Θπενθύμισε όμως πως το νομοσχέδιο είχε 7,5 χιλιάδες σελίδες που θα έπρεπε να διαβαστούν σε 48 ώρες, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει πάει περίπατο»

«Ήμαστε καχύποπτοι ότι πίσω από αυτή την ταχύτητα, κρυβόταν η διάθεση της κυβέρνησης να περάσει μια σειρά από τέτοιες διατάξεις» είπε προσθέτοντας πως ολοι οι Ελληνες έχουν μια δυσκολία να καταλάβουν μια διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς να συμμετάσχουν σε οφ σορ.
«Ας σταματήσουμε την κοροϊδία. Να βγει η κυβέρνηση να πει ποιους αφορά και αν προτίθεται να την αλλάξει. Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έχει πάει περίπατο. Ο κ. Τσίπρας έχει αντιγράψει όλες τις κακές παλιες πρακτικες του πελατειακού κράτους» υποστήριξε. Σχολίασε με καυστικό τρόπο σειρά προσλήψεων τονίζοντας πως είναι διαφθορά όταν διορίζεται ένας άνθρωπος και το μόνο του προσόν είναι ότι είναι κολλητος του πρωθυπουργού και μαζί έκαναν καταλήψεις.

«Η χειρότερη διαφθορά είναι η διαφθορά των συνειδήσεων. Και είναι η διαφθορά η οποόα προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να πείσω την κ. Μέρκελ ότι διαθέτουμε ένα άλλο σχέδιο εξόδου από την κρίση»
Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ερώτημα δεν είναι αν βιάζεται αυτός, αλλά αν βιάζεται η χώρα. «Η κυβέρνηση κανει βαθιά ζημιά στον τόπο. Γι' αυτό ζητάμε εκλογές αλλά θα αξιοποιήσουμε απόλυτα τον χρόνο που έχουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Δεν θα ακολουθήσω την λογική του ώριμου φρούτου» σημειώσε, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκτιμώντας πως διαμορφώνεται μια δυναμική που αναγνωρίζει ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να συνεχίσει.

«Η ΝΔ έχασε τον Σεπτέμβριο με 7 μονάδες και στη δημοσκόπηση είναι 8 μονάδες μπροστά. Και υπάρχει μια ουσιαστική υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικης αντιπολίτευσης έναντι του Πρωθυπουργού» είπε, θέτοντας ως στόχο την αυτοδυναμία. Διευκρίνισε όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως την επόμενη μερα η ΝΔ και αυτοδύναμη να είναι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει ακόμα μια πιο ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Η ΝΔ ειναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, αλλά οι εκλογές κερδίζονται από τον χώρο το κέντρου. Γι' αυτό έχω κάνει γενναία ανοίγματα για να ζητήσουμε στήριξη από πολίτες που βλέπουν το αδιέξοδο και ψάχνουν μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι η πολιτική λύση στο πρόβλημα» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει σε λίγες ώρες με την Αγγελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

«Δεν δέχτηκα καμία παρότρυνση, κανένα τηλεφώνημα που θα μας υποδεικνύει τη στάση μας. Η δική μου υποχρέωση είναι απέναντι στους πολίτες. Εγώ πρέπει να πείσω την κ. Μέρκελ ότι εμείς διαθέτουμε ένα άλλο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Αρχίζει να αναπτύσσεται σιγά σιγά στην Ευρώπη μια δυναμική που να υποστηρίζει αυτή τη λογική» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως στόχος του είναι η ΝΔ να μην γίνει ένας ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Οσον αφορά τα εσωκομματικά της ΝΔ, τόνισε πως δεν βλέπει καμία εσωστρέφεια και πως στόχος του είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας.



Πηγή : ethnos.gr


Πεδίο μάχης τη νύχτα η οδός Πατησίων έξω από το Πολυτεχνείο



Κλειστή παρέμεινε για περίπου μιάμιση ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας η οδός Πατησίων, μπροστά από το Πολυτεχνείο, αφού μετατράπηκε για μια ακόμη φορά σε πεδίο μάχης εξαιτίας των επιθέσεων αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 02:00 και οι ομάδες των νεαρών διαλύθηκαν στις 03:30 αφού πρώτα πέταξαν αρκετές βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ έβαλαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. 

Για λόγους ασφαλείας διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Πατησίων.


Πηγή : tovima.gr


Ντόρα Μπακογιάννη – «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»



«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», όπως εκτιμά η πρώην υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις ανά πάσα στιγμή, αφού η μοναδική συγκολλητική ουσία είναι η εξουσία» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία τής κυβέρνησης για τη βελτίωση της κατάστασης στην οικονομία και υποστηρίζει ότι «το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τους οικονομικούς στόχους με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του «κόφτη» που θα φέρει νέα ύφεση».

Δηλώνει ακόμη ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει μία νέα βιώσιμη συμφωνία με λιγότερους φόρους. Υπογραμμίζει ότι η νέα ηγεσία του κόμματος εξελέγη από την κοινωνία και «είναι απολύτως ελεύθερη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν περάσει σε νέα φάση, δεν κρύβει την ανησυχία της για την εξέλιξη στο προσφυγικό από τη σύγκρουση ΕΕ-Τουρκίας, ενώ για τη Θράκη λέει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πολιτική».






Πηγή : greekmoney.gr


ΟΗΕ: «Φόβοι για 700 νεκρούς πρόσφυγες» σε ναυάγια στη Μεσόγειο



Φόβους ότι περισσότεροι από 700 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες σε ναυάγια στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη με σαπιοκάραβα των διακινητών, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, δήλωσε στο Associated Press περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο της Τετάρτης μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, τρομακτικές σκηνές από το οποίο κατέγραψε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η ίδια δήλωσε ότι άλλοι 550 πρόσφυγες αγνοούνται όταν ένα άλλο σκάφος αναποδογύρισε ανοιχτά της Λιβύης, το πρωί της Πέμπτης. Συνολικά 670 άτομα βρίσκονταν στη βάρκα αυτή, η οποία δεν είχε μηχανή και τη ρυμουλκούσε ένα άλλο σκάφος.

Από ένα τρίτο ναυάγιο, την Παρασκευή, η εκπρόσωπος της UNHCR είπε ότι 135 πρόσφυγες διασώθηκαν, 45 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα και άγνωστο αριθμός –πολλοί περισσότεροι, λένε οι πρόσφυγες- αγνοείται.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να συλλεχθούν πληροφορίες, αλλά το έργο αυτό είναι ευαίσθητο, καθώς όλοι οι πρόσφυγες που έφτασαν αυτές τις ημέρες σε ιταλικά λιμάνια είναι οι ίδιοι επιζώντες ναυαγίων, ταλαιπωρημένοι και «τραυματισμένοι» από την εμπειρία.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σταθερή η κατάσταση της Μαριέττα Γιαννάκου



Στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός νοσηλεύεται έπειτα από έμφραγμα το οποίο υπέστη το απόγευμα του Σαββάτου, η πρώην υπουργός Παιδείας και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κυρία Γιαννάκου υποβλήθηκε σε αγγειοπλαστική και παραμένει διασωληνωμένη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με την κατάστασή της να κρίνεται σταθερή.

Η πρώην υπουργός έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν προβλήματα υγείας τα οποία ξεπέρασε.






Χωρίς αποτέλεσμα οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς




Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε εχθές αργά το βράδυ η τρίωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών για τα θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν πριν την καταβολή της υποδόσης των 7,5 δις. 

Οι πληροφορίες λένε ότι  η διαπραγμάτευση είχε υψηλούς τόνους και από τις δύο πλευρές και  παραμένουν οι εκκρεμότητας για την ένταξη στην αγορά των δανείων εκείνων για τα οποία έχει δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και το θέμα της μη ανάκτησης της αναδρομικής περικοπής του ΕΚΑΣ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγακλος  ο  αναπληρωτής  υπουργός   οικονομικών  κ.  Γιώγος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης .

Οι επαφές θα συνεχιστούν.


Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο με τις offshore υπουργών




Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε «παραθυράκι» με σκανδαλώδη διάταξη «χαμένη» στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων - Καταργούνται η ποινή φυλάκισης, τα πρόστιμα  και το ξήλωμα από κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα

Με μια σκανδαλώδη και ιδιαίτερα προκλητική διάταξη που  ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, δήμαρχοι και κρατικοί αξιωματούχοι μπορούν εφεξής να κατέχουν ή να μετέχουν σε offshore εταιρείες, αρκεί οι χώρες στις οποίες είναι εγκατεστημένες να είναι «φορολογικά συνεργάσιμες».

Αυτό προκύπτει από την απροειδοποίητη και χωρίς συζήτηση τροποποίηση του νόμου του 2003, που προέβλεπε γενική απαγόρευση και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα, η οποία ψηφίστηκε και από την περασμένη Κυριακή είναι νόμος του κράτους δίνοντας άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν μέχρι τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν τον λόγο.

Ποιες είναι όμως οι «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες με βάση την ετήσια ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, όπου μπορούν να έχουν offshore οι Ελληνες πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι χωρίς να εμπίπτουν στις απαγορευτικές προβλέψεις του νόμου; 
Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, οι Νήσοι Κέιμαν, το Τζέρσεϊ, το Γκέρνσεϊ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βουλγαρία και άλλες 22 χώρες που προσφέρουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε όσους επιθυμούν να τις επιλέξουν ως έδρα των επιχειρήσεων και των οικονομικών δραστηριοτήτων τους.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το 2012, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Γιώργος Βερνίκος είχε οριστεί υφυπουργός Ναυτιλίας αλλά παραιτήθηκε μέσα σε έναν μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του επειδή πληροφορήθηκε τις διατάξεις του νόμου για τις offshore, καθώς ο ίδιος ως εφοπλιστής είχε τέτοιου είδους εταιρεία. Επίσης είχε παραιτηθεί και ουσιαστικά αποχωρήσει από την πολιτική πέρυσι ο ηθοποιός και υπουργός των ΑΝ.ΕΛ. Παύλος Χαϊκάλης γιατί είχε offshore στην Κύπρο.

 Η άρτι ψηφισθείσα διάταξη, όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, θα έχει στην εφαρμογή της ουσιαστικά και αναδρομική ισχύ, απαλλάσσοντας από ευθύνες ακόμα και όσους διατηρούσαν offshore κατά τα προηγούμενα χρόνια που απαγορευόταν. Υπό αυτά τα δεδομένα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της και για το αν επιχειρεί να παράσχει ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές με εξωχώρια ή άλλη εταιρεία. Το ποιες χώρες συνεργάζονται φορολογικά το δημοσιοποιεί κάθε Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.


Η διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο είναι το άρθρο 178, το οποίο ήταν σχεδόν αόρατο ανάμεσα στις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου και τις πολυάριθμες διατάξεις για τη φοροκαταιγίδα, την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο για 99 χρόνια και τον περίφημο κόφτη, στις οποίες έριξε το βάρος της κριτικής της η αντιπολίτευση. Εκτός αυτού, ο τρόπος που είναι γραμμένη η διάταξη απαιτούσε άριστες γνώσεις του Κώδικα Φορολογικής Πολιτικής και του νόμου περί «πόθεν έσχες» για να γίνει αντιληπτή. Είναι ενδεικτικό ότι η κατανόησή της απαιτεί παραπομπές σε τουλάχιστον δύο παλαιότερους νόμους. Ειδικότερα, η πρώτη αλλαγή που πραγματοποιείται είναι στον τίτλο του επίμαχου άρθρου του νόμου περί «πόθεν έσχες». Από το ειδικό και απόλυτο «Συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία» γίνεται γενικό και... σχετικό με το «Συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος». Πραγματοποιείται δηλαδή πλήρης απελευθέρωση ως προς το είδος των εταιρειών όπου οι πολιτικοί επιτρέπεται να μετέχουν. Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα μέλη της κυβέρνησης απαγορευόταν να έχουν οποιασδήποτε μορφής εταιρεία, ελληνική ή offshore. 

Η διάταξη διατηρεί ίδιο το εξής σκέλος:  

1. «Στα μέλη της κυβέρνησης, στους υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, στους γενικούς γραμματείς περιφερειών, στους προέδρους των διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, στους νομάρχες και τους δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων Θ’ και Ι’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση…», στη συνέχεια η παλιά διάταξη ανέφερε «… εξωχώριων εταιρειών» ενώ η νέα το διαμόρφωσε ως εξής: «… εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα κατά την έννοια του αρ. 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Α’ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί βάσει της ως άνω διάταξης και ισχύουν κάθε φορά». Επίσης, οι ποινές παραμένουν ίδιες και όσοι εντοπιστούν με εταιρεία σε μη συνεργαζόμενο κράτος τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Προνομιακές φορολογικά χώρες για Ελληνες υπουργούς και βουλευτές



Σύμφωνα με την παραπομπή της επίμαχης διάταξης, μη συνεργάσιμα κράτη είναι εκείνα που δεν είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τα οποία αθροιστικά: α) δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα και β) δεν έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη. 

Με βάση τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών δημοσιοποιεί τον Ιανουάριο κάθε έτους λίστα με τα μη συνεργαζόμενα κράτη όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση. Παράλληλα, όμως, βγάζει και τη λίστα με τα κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους» όπου η φορολογία είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας και όπου σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν ισχύει η απαγόρευση δημιουργίας εταιρείας.  

Η νομοθεσία περιγράφει τους φορολογικούς παραδείσους ως εξής: «Τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το πενήντα τοις εκατό (50%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα». 



Αναδρομικότητα

Η διάταξη που γεννά πλήθος ερωτημάτων αποκτά και πρόσθετες διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο ευρύτερου ελέγχου, καθώς από τις γενικές αρχές δικαίου, την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και το επίμαχο απόσπασμα της έκθεσης που συνέταξε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διαπιστώνεται ότι η ρύθμιση παρέχει ασυλία με ουσιαστική αναδρομικότητα περιορίζοντας τις συνέπειες του νόμου μόνο σε όσους και κατά το παρελθόν είχαν εταιρεία σε κράτος μη φορολογικά συνεργαζόμενο. Εάν δηλαδή διαπιστωθεί ότι ένας υπουργός, βουλευτής ή κρατικός αξιωματούχος κατείχε offshore στις Νήσους Κέιμαν, στο Ντουμπάι ή σε κάποια άλλη χώρα που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 32 κράτη που δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τότε δεν θα τιμωρηθεί ακόμα και αν ίδρυσε την εταιρεία του σε χρόνο προ της έναρξης ισχύος της νέας προκλητικής ρύθμισης. 
Εμπειροι νομικοί εξηγούν ότι «η νέα ρύθμιση ως επιεικέστερη  επικρατεί της παλαιότερης πιο αυστηρής σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Δικαίου. Επιπροσθέτως το ειδικότερο που εισάγει η νέα ρύθμιση κατισχύει του γενικότερου της παλιάς. Υπό αυτή την έννοια η αναδρομικότητα των ποινών ισχύει μόνο για όσους είχαν εταιρεία σε κράτος μη φορολογικά συνεργάσιμο». Αναλυτικά, στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται: «Ως προς την ποινική διάταξη της παρ. 2 είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών (για το ποια κράτη είναι μη συνεργαζόμενα) συνιστούν νόμους προσωρινής ισχύος κατά την έννοια του Π.Κ., οπότε, εάν κάποιος δράστης του εγκλήματος του αρ. 8 παρ. 2 συμμετέχει σε εταιρεία με έδρα μη συνεργαζόμενο κράτος κατά την έννοια του νόμου και της κατά τον χρόνο τέλεσης ισχύουσας απόφασης, το δε (κράτος) “αποχαρακτηριστεί” με νεότερη απόφαση, παραμένει αξιόποινος». 

Η εξήγηση που δεν πείθει και οι οφειλόμενες απαντήσεις

Η νέα προκλητική ρύθμιση δημιουργεί αμείλικτα ερωτήματα και ισχυρούς προβληματισμούς για τη σκοπιμότητά της, σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση της Αριστεράς υποστηρίζει ότι επιθυμεί την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Προβληματισμοί που ενισχύονται και από την αναδρομικότητα που ουσιαστικά θα εφαρμοστεί αν και δεν αναφέρεται ειδικά, προφανώς για να μη δημιουργήσει άμεσες αντιδράσεις. Από την πλευρά του νομοθέτη μια πρώτη εξήγηση επιχειρείται να δοθεί μέσω της αιτιολογικής έκθεσης. Ωστόσο, η εν λόγω αναφορά μάλλον ενισχύει τους προβληματισμούς καθώς η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο από τις σχετικές συστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται η απαγόρευση συμμετοχής σε offshore το 2003, ενώ το 2010 έγινε τροποποίηση του νόμου για να αυστηροποιηθεί η διάταξη (επεκτάθηκε η απαγόρευση και σε παρένθετα πρόσωπα, προβλέφθηκε δήμευση περιουσίας κ.ά.). 

Στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου υποστηρίζεται -προκειμένου να δικαιολογηθεί η νέα αλλαγή- ότι το 2010 η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής πραγματοποίησε παρατηρήσεις για την ασάφεια των όρων «εξωχώρια εταιρεία» και «παρένθετο πρόσωπο», ενώ προσθέτει ότι παρόμοιες παρατηρήσεις κάνει και η Greco στη σύστασή της προς την Ελλάδα. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, δεν είναι οι offshore εταιρείες, αλλά κάθε εταιρεία που έχει έδρα σε κράτος μη φορολογικά συνεργάσιμο. Εμπειροι νομικοί υποστηρίζουν ότι «οι συγκεκριμένες αιτιάσεις ούτε ως φύλλο συκής δεν μπορούν να λειτουργήσουν για να δικαιολογήσουν την αλλαγή». Ακόμα και αν δεχθεί κάποιος ότι οι μη δεσμευτικές παρατηρήσεις των παραπάνω υπηρεσιών και οργανισμών είναι σωστές, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξηλώσει όλο το προηγούμενο πλαίσιο. Απεναντίας θα μπορούσε να το ενισχύει προβλέποντας ότι εκτός της καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής σε offshore εταιρεία απαγορεύεται και η σύσταση εταιρείας σε κράτη που αρνούνται να συνάψουν διακρατική συμφωνία για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Το ζήτημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, ανατρέχοντας κανείς στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής του 2010, διαπιστώνει ότι οι συντάκτες όχι μόνο δεν λένε να ξηλωθεί η απαγορευτική διάταξη, αλλά τους προτείνουν συγκεκριμένους ορισμούς για να αρθεί η ασάφεια των επίμαχων όρων. 

«Σημειωτέον ότι στην ισχύουσα νοµοθεσία ο όρος “παρένθετα πρόσωπα” αναφέρεται στο άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγµατος και ορίζεται στο άρθρο 2 παρ. 9 του ν. 3310/2005 (όπως τροποποιήθηκε διά του άρθρου 2 παρ. 11 του ν. 3414/2005), ενώ ο όρος “εξωχώρια εταιρεία” ορίζεται στο άρθρο 5 παρ. 7 ν. 3091/2002. Επειδή όµως οι ανωτέρω νοµοθετικές διατάξεις περιέχουν ορισµούς που αφορούν ρητώς µόνο στην εφαρµογή των αντίστοιχων νόµων, θα ήταν σύµφωνο µε την αρχή της νοµιµότητας να προσδιορισθεί και εν προκειµένω η έννοια των όρων “εξωχώρια εταιρεία” και “παρένθετο πρόσωπο”».



Πηγή : protothema.gr