Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Missing alert για τον κ. Τσίπρα, να απαντήσει αν δρούσε υπό την καθοδηγήσή του ο Παππάς

 


Μια σειρά ερωτημάτων παραθέτει προς τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα δημοκρατία εκπέμπει «missing alert» για να βρεθεί και να απαντήσει ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας.

«Φαίνεται ότι ο ιός της «εξαφάνισης» εξαπλώνεται ραγδαία γιατί η ίδια αφωνία χτύπησε και τον πολυγραφότατο μέχρι προ ημερών κ. Αρτεμίου» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της ΝΔ: 

Εκπέμπουμε Missing Alert για τον κ. Τσίπρα! Ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα για να απαντήσει στα ερωτήματα που δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε:

-Όσα καταγγέλλονται σχετικά με το κόμμα του και τον στενότερο συνεργάτη του ήταν εν γνώσει του ή όχι;

-Γίνονταν υπό την καθοδήγησή του ή όχι;

-Αν είναι ψευδή και συκοφαντικά γιατί δεν έχει μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα που χρόνια τώρα λέει τα ίδια, εξειδικεύοντάς τα τις τελευταίες μέρες, δημοσιοποιώντας sms, και μιλώντας για «τόμο» νέων sms;

-Ποια ήταν η σχέση του ίδιου του κ. Τσίπρα με τον Mr. Offshore, κ. Αρτεμίου, που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, έκανε ραντεβού με Παππά-Καλογρίτσα, ζητούσε ασφάλεια για να μεταφέρει βαλίτσες και προοριζόταν για το 16% αδιαίρετο μαζί με το 35% Καλογρίτσα στο Syriza channel, βάσει των καταγγελιών και των μηνυμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πλευρά Καλογρίτσα; Είναι ο ίδιος που έχει φωτογραφηθεί με τσάντες έξω από το Μαξίμου και συνταξίδευε με τον κ. Παππά στη Βενεζουέλα. Και είναι ο ίδιος που είχε εκπρόσωπο της εταιρείας του στην Ελλάδα τον κ. Πετσίτη, ο οποίος επίσης μπαινόβγαινε τότε στο Μαξίμου.

-Ποιος ήταν τελικά ο καθοδηγητής πίσω από αυτό το ιδιότυπο αρχηγείο διανομής μαύρου χρήματος σε κόμμα, κομματικά στελέχη, κομματικά ΜΜΕ και κομματικούς μηχανισμούς προπαγάνδας, που είχε στηθεί, βάσει των καταγγελιών; Ή είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, για αυτό κρύβεται και δέχεται άφωνος τα όσα αποκαλύπτει ο Καλογρίτσας, προκειμένου προφανώς να μην τον «προκαλέσει» και αποκαλύψει περισσότερα. Ή δεν έχει καμία σχέση και όλα γίνονταν εν αγνοία του, οπότε θα ήταν ο πρώτος που θα έπρεπε να επιδιώκει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, πράγμα που θα ξεκαθάριζε με μια δημόσια τοποθέτησή του εδώ και 8 μέρες! Ή όλες οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις είναι ψευδείς και συκοφαντικές για το κόμμα του, οπότε μάλλον έχει κρυφτεί 8 μέρες ετοιμάζοντας πυρετωδώς τη μήνυση κατά των «συκοφαντών» του!

ΥΓ: Φαίνεται ότι ο ιός της «εξαφάνισης» εξαπλώνεται ραγδαία γιατί η ίδια αφωνία χτύπησε και τον πολυγραφότατο μέχρι προ ημερών κ. Αρτεμίου!



Νίκος Ξανθόπουλος: Πέθανε στα 89 του χρόνια

 



Ήταν το αγαπημένο «παιδί του λαού» που εξέφρασε μέσα από τους κινηματογραφικούς του ρόλους και τα τραγούδια του τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγνώρισαν στο πρόσωπό του έναν απ’ αυτούς. 

Γι’ αυτό και τον λάτρεψαν και τον έβαλαν στην καρδιά τους και κράτησαν ζωντανή την εικόνα του καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς κινηματογραφικούς ήρωες όλων των εποχών.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος, που «έφυγε» στα 89 του χρόνια, έχοντας διαγράψει μια ζωή γεμάτη που τού χάρισε την αίσθηση της πληρότητας. 

Πριν από λίγες ημέρες και μετά από έναν ολόκληρο μήνα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, ο αγαπημένος ηθοποιός έδειξε σημάδια βελτίωσης και μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη συνεχίζοντας τη θεραπεία του. Ωστόσο, φάνηκε πως η καρδιά του δεν άντεξε και σήμερα, 22 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης όπου είχε προσφάτως μεταφερθεί.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των γιορτών βρισκόταν στην κλινική, έχοντας διαρκώς στο πλευρό του τα μέλη της οικογένειάς του.




Καθημερινή : Ο διακινητής μάς είπε «βάψτε το παιδί» - Ξεφτίλα Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ- Τουρκίας


 

Οι ανθέλληνες του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανθέλληνας Αλέξης Τσίπρας, οι Τούρκοι και όσοι κρύβονται πίσω απο το fake news που είχε ώς στόχο τον διασυρμό της Ελλάδας.

Πώς στήθηκαν τα fake news με τη μικρή Μαρία στον Έβρο - Αποκάλυψη της Καθημερινής για τον διακινητή που έδινε οδηγίες εξ αποστάσεως να βάλουν μέικ απ στο παιδί και να το παρουσιάσουν ως νεκρό.

Σε μια σημαντική αποκάλυψη για την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο προχώρησε η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα για το πώς σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της «μικρής Μαρίας» και τι συνέβη πραγματικά στη νησίδα του Έβρου τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτόπτης περιγράφει πώς διακινητής τον οποίο είχαν πληρώσει οι πρόσφυγες καθοδηγούσε εξ αποστάσεως τις κινήσεις τους, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, η γυναίκα μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος του πεντάχρονου κοριτσιού.

Σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Γιάννης Σουλιώτης, πρόκειται για Σύρο πρόσφυγα που συμμετείχε στην ομάδα των 38 ατόμων και σύμφωνα με τη δική του εκδοχή δεν υπάρχει νεκρό παιδί.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν μια ιστορία που σκηνοθέτησαν, προκειμένου να συνεχίσουν ανεμπόδιαστα την πορεία τους προς το ελληνικό έδαφος.

Το σενάριο το υπέδειξε ο διακινητής μέσω μιας νεαρής γυναίκας από την Συρία που ταξίδευε μαζί με την ομάδα των 38.

Η γυναίκα είχε μαζί της ένα power bank και εκείνη έκανε τις επικοινωνίες με τον διακινητή και μετέφερε τις οδηγίες για το πώς έπρεπε να σκηνοθετήσουν τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού.

Η νεαρή, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σύρου πρόσφυγα, έφερε το μικρό κορίτσι, το ξάπλωσε, το έβαψε στα χέρια και τα πόδια και του έβαλε λίγο φαγητό κοντά στο στόμα για να φαίνεται ότι πέθανε από δηλητηριάση ως συνέπεια από δάγκωμα σκορπιού.

Στη συνέχεια έστειλε τη φωτογραφία, άγνωστο σε ποιον.  

Όταν τέλειωσε η φωτογράφιση, έπλυναν το παιδί και έκοψαν τα μαλλιά της για να μην θυμίζει το κορίτσι στη φωτογραφία.

Λίγες ώρες μετά την φωτογράφιση ήρθε η ίδια κοπέλα και απευθυνόμενη στην ομάδα είπε στους συμπατριώτες της ότι σύντομα θα κατάφερναν να φύγουν.

Αυτό συνέβη οκτώ ημέρες αφού η ομάδα βρισκόταν πάνω στη νησίδα και περίμενε οδηγίες από το διακινητή για το πώς θα συνέχιζαν το ταξίδι τους προς Ελλάδα.

Κάποιοι από την ομάδα είχαν προσπαθήσει και νωρίτερα να περάσουν τα σύνορα, αλλά «κάποιοι μαυροντυμένοι» τους είχαν αναγκάσει να επιστρέψουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε ο μάρτυρας, η επιλογή του συγκεκριμένου κοριτσιού έγινε γιατί ο πατέρας της οικογένειας είχε δώσει λιγότερα χρήματα από ό,τι οι υπόλοιποι για να περάσουν στην Ελλάδα.

Το ερώτημα που προκύπτει από την κατασκευασμένη υπόθεση του νεκρού παιδιού στον Έβρο είναι ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ενορχήστρωσαν αυτό το περιστατικό, ανέφερε μιλώντας στο Open ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, λέγοντας πως ενδεχομένως πίσω από την υπόθεση βρίσκεται ένας Έλληνας.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρει πως «όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η οικογένεια που έφτασε στη χώρα μας είχε δηλώσει τέσσερα παιδιά. Όλες οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα διεθνή μέσα έδειχναν τέσσερα παιδιά και ισχυρίζονταν πως υπήρχε και πέμπτο. Με κατακρίνανε γιατί σχολιάζω την υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη ενώ τα μέσα που αναπαρήγαν τα fake news είχαν το δικαίωμα να το κάνουν. Κάποιοι ανταποκριτές έκριναν πως η κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει».

Και συνέχισε: «Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν διάφορα. Πρώτον προκύπτει πως δεν υπήρχε πέμπτο παιδί και όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κάποιοι το βάφτισαν Μαρία ανήμερα της Παναγίας, γιατί ήταν 15 Αυγούστου και περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να καταλάβει επιτέλους ότι έχει πέσει θύμα μιας πλεκτάνης. Είναι καλό να παραδεχόμαστε πως κάναμε λάθος, δεν είναι κακό. Μας έκανε μεγάλη ζημιά».

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι ήταν οι άνθρωποι που ενορχήστρωσαν αυτό το περιστατικό. Ο διακινητής που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι πιθανό να είναι Έλληνας.

Δεν έχουμε την πληροφορία πως ήταν Τούρκος. Στην συγκεκριμένη υπόθεση κατασκευής του θανάτου παιδιού είναι πιθανό να εμπλέκονται Έλληνες. 

Έχω καταθέσει αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπάρχει ανοιχτή δικογραφία, διερευνώνται πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Το άλλο που προκύπτει είναι ότι ένας εκ των 38 μεταναστών ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Τύπου της ομάδας δεν υπάρχει στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δηλαδή, φαίνεται ότι πρόσωπο που έπαιξε τον ρόλο εκπροσώπου Τύπου της ομάδας δεν εμφανίζεται στην κατάθεση των δύο ΜΚΟ. 

Άρα φαίνεται πως πήγε στον Έβρο την τελευταία στιγμή για να παίξει τον ρόλο του ενορχηστρωτή της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας και νομίζω πως έχει έρθει η ώρα η δικαιοσύνη να τους καλέσει αυτούς τους  ανθρώπους ανωμοτί να καταθέσουν γιατί δεν μιλάμε απλώς για μια προσπάθεια εξαπάτησης των ελληνικών Αρχών αλλά μιλάμε και για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση στον Έβρο», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.




Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας για την υπόθεση των 38 μεταναστών

 



Η κυβέρνηση καλεί τον φαιδρό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στην ΔΕΘ που έγινε προ ολίγων μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι το fake news σε βάρος της χώρας μας στήθηκε απο τον ΣΥΡΙΖΑ, την Τουρκία, ΜΜΕ ξένα και εγχώρια, και έπαιζε απο τους προσωπικούς λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά προσβάλλωντας, και σπιλώνοντας την χώρα μας πρός όφελος της Τουρκίας.

«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, δήλωνε με ύφος κήνσορα: «σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο»;

Αραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης: «Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει πώς σκηνοθετήθηκε η ιστορία της μικρής Μαρίας και τι έγινε στη νησίδα του Εβρου τον περασμένο Αύγουστο. Από όσα αναφέρει τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη, ισχυρίζεται, μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού.



Στραγγάλισε τη γυναίκα του στη Νίκαια και κάλεσε την αστυνομία

 



Έγκλημα στη Νίκαια με θύμα μια γυναίκα, ηλικίας 54 ετών, την οποία φέρεται να σκότωσε ο σύζυγός της μέσα στο σπίτι τους στην Νίκαια.

Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα, ο 50χρονος τηλεφώνησε σε κατάσταση μέθης στο Αστυνομικό Τμήμα και είπε ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του.

«Ελάτε σπίτι, σκότωσα τη γυναίκα μου» φέρεται να είπε ο 50χρονος, όταν κάλεσε την Άμεση Δράση, προκειμένου να ομολογήσει την αποτρόπαια πράξη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θύμα και θύτης είναι ελληνικής καταγωγής και έχουν ένα ανήλικο παιδί, το οποίο δεν βρισκόταν στο σπίτι την ώρα του φονικού.

Ο άνδρας προσήχθη και ανακρίνεται, ενώ στο ισόγειο διαμέρισμα της οδού Βοσπόρου κλήθηκε ιατροδικαστής, προκειμένου να εξετάσει τη σορό του θύματος.

Η πρώτη εικόνα από την ιατροδικαστική εξέταση, στην οποία υποβλήθηκε η σορός της 54χρονης, κάνει λόγο για θάνατο που προήλθε από στραγγαλισμό. 

Προανάκριση για το άγριο έγκλημα διενεργεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

Ο 50χρονος καθ' ομολογία δράστης φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και να έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική.




Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

 



Από το ξεκίνημα της θητείας της η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη δράσεων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε -και παρουσιάστηκε από  τον Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα- νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.


Βασικός στόχος είναι η απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το νέο προτεινόμενο Σχέδιο -όπως τόνισε- είναι δομημένο με τρόπο που δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία και εγχώρια προστιθέμενη αξία, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης ενώ, με τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου, αποβλέπει σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για όλους τους καταναλωτές. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη μετάβαση και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στους στόχους του νέου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού περιλαμβάνονται η αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, καθώς και η μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΕΣΕΚ) για την περίοδο ως το 2030.

Βασικοί μοχλοί για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος είναι η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ενδεικτικά το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ), ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές κ.α.

Οι δράσεις που περιελήφθησαν στο σχέδιο δίνουν έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία και διαρθρώνονται σε 7 άξονες: ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών, εισαγωγή του πράσινου υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων καθώς και δέσμευση - αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 30 δισ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2026-2030 (περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών και για αγορές οχημάτων), ή 15 δισ., ευρώ χωρίς τη δαπάνη για μεταφορές. Προβλέπει επίσης  38.000 περισσότερες θέσεις εργασίας (σε σχέση με το σενάριο μη υλοποίησης του ΕΣΕΚ) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55% σε σχέση με το 1990.




HellasQCI: η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών

 



Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου «HellasQCI». Με τον τρόπο αυτό, η χώρα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασφαλούς Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας «EuroQCI», με στόχο την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής υποδομής δικτύων κβαντικών υποδομών (Quantum Communication Infrastructure – QCI). Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Ειδικότερα:


Τα νέα δίκτυα του HellasQCI θα ενισχύσουν την προστασία των κυβερνητικών θεσμών, τα κέντρα δεδομένων, τις δομές υγείας, τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς επίσης και άλλες κρίσιμες υποδομές, με σκοπό να αποτελέσει σύντομα έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για τις επόμενες δεκαετίες.

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται στο πλαίσιο του έργου θα ενδυναμώσει τις ευρωπαϊκές επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες στην Κυβερνοασφάλεια και τις κβαντικές τεχνολογίες.

Το EuroQCI θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ψηφιακή κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό τομέα, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν από το HellasQCI θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες υποδομές επικοινωνίας.

Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή υπηρεσιών κβαντικής διανομής κλειδιών (QKD), οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά ασφαλείς μορφές κρυπτογράφησης και θα αναβαθμίσουν τα επίπεδα ασφάλειας τόσο στη διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων όσο και στις κρίσιμες υποδομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του έργου:


Τα εθνικά κβαντικά δίκτυα επικοινωνίας των κρατών που συμμετέχουν στο EuroQCI θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτό. θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν εθνικά δίκτυα κβαντικής επικοινωνίας που θα συνδέουν στρατηγικές τοποθεσίες στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης) με τους τρεις Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς (Χελμό, Χολομώντα και Σκίνακα).

Θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δοκιμών χρήσης (use cases) στον Δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα και

Θα διεξαχθούν τεχνικές εκπαιδεύσεις για φορείς και σε τελικούς χρήστες.

Το HellasQCI συντονίζει και υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025, με χρηματοδότηση κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Digital Europe Programme - DEP) και κατά 50% από εθνικούς πόρους.


 



ΔΥΠΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το «μπόνους» 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

 



Άνοιξε η πλατφόρμα για την εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.


Στόχος της νέας ενίσχυσης, που θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά», είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) και εύρεσης εργασίας.

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ

Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.




Καθολική εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

 




Για πρώτη φορά μετά το 1982 ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021, η ατομική αξιολόγηση, καθολικά και συστηματικά όλων των εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, Διευθυντών, Προϊσταμένων σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου που παρέχουν διδακτικό έργο. Η αξιολόγηση αποσκοπεί στη βελτίωση και την ανάδειξη του εκπαιδευτικού τους έργου και των καλών τους πρακτικών, καθώς και στον εντοπισμό τομέων στους οποίους ο εκπαιδευτικός  χρειάζεται εστιασμένη επιμόρφωση.

Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση υλοποιείται, σύμφωνα με τις προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις σε τρεις πυλώνες:

Πρώτος: Αξιολόγηση σχολικής μονάδας και αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου: Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη χρονιά υλοποίησης, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη εφαρμογή της κατά το σχολικό έτος 2021-2022, με σχεδόν απόλυτη συμμετοχή των σχολείων, της τάξης του 99%.

Δεύτερος: Αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος - «ελληνική Pisa»: Ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος -και προετοιμάζεται ο δεύτερος- των Εθνικών Εξετάσεων Διαγνωστικού Χαρακτήρα που διενεργήθηκαν στις 18 Μαΐου 2022 και αποτυπώνουν το βαθμό ανταπόκρισης των μαθητών στις εξεταζόμενες γνώσεις και δεξιότητες, σύμφωνα με τους στόχους που θέτουν τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών, σε 554 Σχολεία, Δημοτικά (ΣΤ’ τάξη) και Γυμνάσια (Γ’ τάξη), όλων των τύπων όλης της χώρας, με τη συμμετοχή 11.411 μαθητών/τριών.

Τρίτος: Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ξεκινά εντός της ερχόμενης εβδομάδας όπως ήταν προγραμματισμένο.

 Σημειώνεται ότι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εισήχθησαν στη Βουλή επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες προβλέπουν την ανάληψη υπηρεσίας, στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα εκκινήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα των νεοδιόριστων, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους.

Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής αξιολόγησης, δεδομένου ότι ο στόχος της αξιολόγησης είναι κυρίως διαμορφωτικός και όχι τιμωρητικός, ο αξιολογηθείς υποψήφιος θα πρέπει να παρακολουθήσει υποχρεωτική επιμόρφωση, βάσει υλικού που εκπονεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).



Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκε η δεύτερη δόση της Ελλάδας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ

 


Εκταμιεύτηκε η δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, (1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια) μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία από την Ελλάδα, των 28 προβλεπόμενων ορόσημων, που συνδέονταν με τη δεύτερη δόση.


Συγκεκριμένα καλύφθηκαν μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν:

τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

την αναδιοργάνωση του τομέα των σιδηροδρόμων για την ανάπτυξη, την λειτουργία και διατήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και

το άνοιγμα της αγοράς δημόσιων λεωφορείων για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο πράσινου στόλου λεωφορείων.

Επιπλέον τρία από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν στο δανειακό μέρος τoυ μηχανισμού. Ειδικότερα, με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών, η Ελλάδα εκπλήρωσε πρόωρα έναν από τους στόχους της δανειακής διευκόλυνσης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δεύτερο αίτημα για πληρωμή στου στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) σχετικά με 28 ορόσημα και στόχους. Στις 25 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής. Η ευνοϊκή γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την Επιτροπή να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων.


Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Η Ελλάδα έλαβε ήδη μια πληρωμή προχρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου 2021, ακολουθούμενη από μια πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις 8 Απριλίου 2022.




Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

 


Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Νομίζω ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς… Στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία – κατά τη γνώμη μου – ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε- όπως πιστεύω ότι θα συμβεί – (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης.

Η υπερβολική μας εξάρτηση από τη Ρωσία μας προκάλεσε τεράστια προβλήματα και θεωρώ ότι και σε αυτή την περίπτωση αργήσαμε να αντιδράσουμε. Ήμουν ο πρώτος που τάχθηκε υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ξεκίνησα τον Μάρτιο και τελικά έπεισα το Συμβούλιο και την Επιτροπή να το υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο. Από τότε, προφανώς όχι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο -θέλω να είμαι ειλικρινής- η τιμή του φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει.

Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια. ... Αλλά κοιτάξτε, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία, το κάναμε με την Αίγυπτο, και με την Αλβανία εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε το Δικαστήριο να αποφασίσει για λογαριασμό μας από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των κανόνων. … Και αυτό που με απασχολεί περισσότερο -γιατί υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για την Ελλάδα που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της. Και ρωτώ, πιστεύει κανείς λογικά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η τουρκική ενδοχώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου -το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι μετά τις εκλογές -είναι ενδιαφέρον ότι θα γίνουν περίπου την ίδια εποχή και στις δύο χώρες και δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα προκύψει από την Τουρκία, αλλά σίγουρα νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να εμπλεκόμαστε σε υπερπτήσεις ή σε άλλες πολύ προκλητικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.




Στήριξη του πρωτογενούς τομέα απο την κυβέρνηση


 

Η Κυβέρνηση έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας των κρίσεων των τελευταίων ετών, στήριξε αποφασιστικά τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα με την κρατική στήριξη, νέοι κοινοτικοί πόροι εξασφαλίστηκαν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας – Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ), που έχουν εγκριθεί για την περίοδο 2021 – 2027, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης εκτείνονται σε όλο το φάσμα, από τη βελτίωση του Θεσμικού Πλαισίου, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, τις οικονομικές ενισχύσεις , την ενδυνάμωση της επενδυτικής κουλτούρας μέχρι και την εκπαιδευτική πολιτική.


Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εξής:

 

Ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου στον Πρωτογενή Τομέα & Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις


Με τον νόμο 4673/2020 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), παρέχονται αυξημένες δυνατότητες στα μέλη τους, προκειμένου να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι' αυτούς πλαίσιο λειτουργίας ως ιδιωτική και αυτόνομη επιχείρηση.


Με τον νόμο 4691/2020 περί αυστηροποίησης των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις, καθώς και με την επαναδραστηριοποίηση των επιτροπών παραβάσεων του Υπουργείου και την επιβολή προστίμων (μέχρι και την οριστική ανάκληση της άδειας παραγωγής και εμπορίας ΠΟΠ), άλλαξε το τοπίο στο σχετικό πεδίο και οδήγησε στην αύξηση της τιμής των ελληνικών προϊόντων και κατά συνέπεια του εισοδήματος των παραγωγών.


Με τον νόμο 4792/2021 περί αθέμιτων πρακτικών στον πρωτογενή τομέα (αφορά παραγωγούς, μεταποιητές, αγοραστές), καθορίζεται ποια προϊόντα θα εξοφλούνται στις 30 ημέρες και ποια στις 60 ημέρες, ενώ ταυτόχρονα διορθώνονται οι σημαντικές ανισορροπίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών.


Με τον νόμο 4859/2021 (μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων) απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, διευκολύνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία βάσει των στοιχείων προσεγγίζουν ποσοστό 50% - 60% του συνόλου, ενώ παράλληλα γίνεται άρση των περιορισμών για την αδειοδότηση των νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.


Στον νόμο 4935/2022 (κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, µέσω συνεργασιών και εταιρικών µετασχηµατισµών) δίδεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με τη μείωση να φτάνει στο 50% στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων.


Επικαιροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία τους και να δοθούν κίνητρα για τη σύστασή τους (Ν. 4647/16.12.2019 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», άρθρα 53-58 Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, νομική μορφή, προϋποθέσεις αναγνώρισης, αντιπροσωπευτικότητα, διαδικασία αναγνώρισης, χρηματοδότηση, καταργούμενες διατάξεις).


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο 3.084 πιστοποιημένων Γεωργικών Συμβούλων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι είναι πλέον ενταγμένοι στο Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Σ.Π.Σ.Γ.Ε.), με σκοπό την υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.


Με προϋπολογισμό €80 εκατ. από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δίνεται η δυνατότητα σε γεωργούς να έχουν συμβουλευτική υποστήριξη για σημαντικά θέματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.


Υλοποιείται υπηρεσία διαλειτουργικότητας μεταξύ ΥΠΑΑΤ και Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την Μετάκληση Εργατών Γης (2021).

 


Ψηφιακές Υπηρεσίες στον τομέα της Γεωργίας


Ψηφιακή υπηρεσία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.). Με την αναβάθμιση της ψηφιακής υπηρεσίας ο αγρότης δεν απαιτείται πλέον να προσκομίζει έγγραφα στις υπηρεσίες προς εξακρίβωση των δεδομένων που δηλώνει. Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται ψηφιακά.


Ψηφιακή υπηρεσία «Greek Farms»: Παρέχει πληροφορίες για την παραγωγή και τους Έλληνες παραγωγούς ανά προϊόν και γεωγραφική περιοχή.


Ψηφιακή υπηρεσία easyagroexpo.gov.gr. Αποτελεί το ψηφιακό «διαβατήριο» για μια σειρά ελληνικών προϊόντων, σε κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, διευκολύνοντας έτσι την επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών τους.


Ψηφιακή πλατφόρμα "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ". Εξυπηρέτηση πολιτών για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες: Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) και Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης (ΓΕΑΛ).


Ψηφιακή πλατφόρμα Mobile i-Agric. Η Mobile πλατφόρμα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ με τη χρήση κινητού, παρέχει στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και στους πολίτες υπηρεσίες γενικής ενημέρωσης, εξατομικευμένων ειδοποιήσεων, προσωποποιημένης ενημέρωσης και προσωποποιημένης εξυπηρέτησης/συμβουλευτικής.


Ψηφιακή πλατφόρμα Μητρώου Εμπόρων Ζώντων Ζώων. Πρόκειται για ψηφιακή Υπηρεσία αίτησης ένταξης εμπόρων στο Μητρώο και διαχειριστικής εφαρμογής για την έγκριση ή την απόρριψη του εμπόρου μετά από έλεγχο των Κτηνιατρικών υπηρεσιών.


Δημιουργήθηκε «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο», με σκοπό την καθιέρωση ενιαίου ψηφιακού συστήματος καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης των μελισσοκόμων, των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας.


Καταγραφή στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όλων των επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής –εμπορίας αυγών.


Δυνατότητα υποβολή μέσω gov.gr της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης από το 2022. 


Ψηφιακή πλατφόρμα για επισιτιστική επάρκεια. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες σε αποθέματα βασικών τροφίμων προκειμένου να διαπιστώνεται  η επισιτιστική επάρκεια της χώρας.


Ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά 50%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

 


Οικονομικές Ενισχύσεις – Αποζημιώσεις- Φορολογικές παρεμβάσεις


Με τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης διευκολύνεται η πρόσβαση αγροτών και μεταποιητικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.


Χρηματοδοτείται με €525 εκ. το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών με τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους να λάβουν επιδότηση έως 40.000 ευρώ.


€473 εκατ. ήταν τα άμεσα μέτρα στήριξης για τους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.


€141 εκατ. έλαβαν οι παραγωγοί μέσω της διαδικασίας των κρατικών ενισχύσεων την τελευταία τριετία.


Ενίσχυση €45 εκατ. σε κτηνοτρόφους σε όλη την Επικράτεια.


Καταβλήθηκε το ποσό των €478.320 σε 205 δικαιούχους κτηνοτρόφους των Δήμων της Βόρειας Εύβοιας οι οποίοι διατηρούσαν ζωική εκμετάλλευση κατά το έτος 2021 στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Δυνατότητα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο Μέτρο «Βιολογική Γεωργία» με προϋπολογισμό €705 εκατ.


Στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενέκρινε για την Ελλάδα πακέτο βοήθειας €26,29 εκατ. για την επισιτιστική ασφάλεια.


Η ΕΕ ενέκρινε για την Ελλάδα “καθεστώς ενισχύσεων” ύψους €50 εκατ. για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 


Για πρώτη φορά πληρώνονται αποζημιώσεις μόλις τέσσερις μήνες μετά το ζημιογόνο γεγονός.


Καταβολή 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ το 2021, σε αποζημιώσεις για καταστροφές. Το πρώτο 10μηνο του 2022 έχουν καταβληθεί 197,8 εκατ. ευρώ. Δίνεται προκαταβολή αποζημιώσεων σε επίπεδο 60%.


Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.


Μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων διευκολύνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.


Χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.


Απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των αλιέων παράκτιας αλιείας από το τέλος επιτηδεύματος.


Μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.


Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.


Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.


Μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 29% στο 22%.


Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.


Θέσπιση από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.


Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων.


Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.


Συνιστά αγροτική εκμετάλλευση η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από 500 kW. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται το αγροτικό εισόδημα.


Δίδεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων έως €25.000 σε αγρότες χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.


Παράταση του χρόνου εξόφλησης των αγροτικών χρεών για την ειδική ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ από τα 2 στα 4 χρόνια. Είναι ύψους €12 εκατ. και αφορά 64.000 ΑΦΜ.

 


Εκπαιδευτική Πολιτική


Ενισχύθηκε η αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση και δημιουργήθηκαν ταχύρρυθμα μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες. Αναβαθμίστηκε η αγροτική εκπαίδευση με την ίδρυση 6 Δημοσίων ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) με επτά ειδικότητες, ενώ το προσεχές διάστημα θα ιδρυθούν και νέα ΔΙΕΚ σε περισσότερες περιοχές, με προσθήκη νέων ειδικοτήτων.

 


Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και ΚΑλΠ-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας – Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ)


€19,3 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027 από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μια σπουδαία εθνική επιτυχία, αφού το ποσό για τη χώρα μας είναι σχεδόν ίδιο με της προηγούμενης περιόδου, παρόλο που συνολικά το ποσό της ΚΑΠ μειώθηκε σημαντικά. Από αυτά, €15 δισ. θα δοθούν για άμεσες ενισχύσεις & μέτρα αγοράς και €4,3 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη. Ενδεικτικά τονίζεται ότι:


θα προωθηθούν 1,4 δισ. ευρώ για τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής,


θα τονωθεί η κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου, καθώς θα δημιουργηθούν περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης,


θα διαμορφωθούν ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια, συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα με περισσότερους από 65.000 νέους γεωργούς να επωφελούνται συνολικά από τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ.


€410 εκατ. θα λάβει η Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027 από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ).

 


Επενδυτικά σχήματα στον Πρωτογενή Τομέα


Μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατεθούν €480 εκατ., τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι αγρότες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Ειδικότερα από €10.000 μέχρι και €5.000.000 είναι τα δάνεια που μπορούν να λάβουν οι ωφελούμενοι. Παράλληλα €200.000 είναι το μέγιστο ύψος των δανείων που μπορούν να λάβουν αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία, χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις. Η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι από 1 έως και 15 χρόνια (και όχι αργότερα από τις 31/12/2035).

 


Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει έργα:


230 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια Βελτίωσης,


150 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση των εδαφών,


90 εκατ. ευρώ για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,


80 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους,


25 εκατ. ευρώ για την Ευζωία Ζώων,


41 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,


260 εκατ. ευρώ για Εξισωτική Αποζημίωση,


114 εκατ. ευρώ για Αγροτική Οδοποιία,


40 εκατ. ευρώ μικρά αρδευτικά.

 


Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας


Α) Διασφαλίστηκαν πόροι ύψους 544,5 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, ενεργοποιώντας σε χρόνο ρεκόρ σημαντικές δράσεις για ιδιωτικές επενδύσεις αυξημένης μόχλευσης κεφαλαίων, προωθώντας βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους της αγροτικής μας πολιτικής, δηλαδή τη χορήγηση κινήτρων για τη δημιουργία συλλογικών αγροτικών σχημάτων.


Την περίοδο που διανύουμε βρίσκονται σε εξέλιξη 6 Προσκλήσεις που αφορούν:


α) στον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα («Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενή Τομέα», «Πράσινος Αγροτουρισμός», «Γενετική Βελτίωση Ζώων» και «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών») και


β) στις Δράσεις για την Υδατοκαλλιέργεια.

 


Β) Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα


Η προτεινόμενη Δράση με προϋπολογισμό 46 εκ. ευρώ η δράση χωρίζεται σε δύο Υποέργα:


Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας ανοικτής ψηφιακής γεωργικής υποδομής μεγάλης κλίμακας, με υποδομή cloud και δυνατότητες επεξεργασίας μεγάλης κλίμακας δεδομένων παρατήρησης γης και πολυεπιστημονικές τεχνολογίες. Ουσιαστικά, το έργο συνθέτει ένα γνωστικό περιβάλλον γεωργίας για την τεχνολογική υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και την έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και ατομικό.


Η Εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα στοχεύει στη ψηφιοποίηση διαδικασιών που σχετίζονται με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εξαγωγών, μείωση του χρόνου και του κόστους διοικητικών διαδικασιών για επιχειρήσεις, έλεγχος κατά της παραχάραξης ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που φέρουν το ελληνικό εμπορικό σήμα και μείωση του ψηφιακού χάσματος που δυσκολεύει τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων διατροφής.

 


Γ) Πρόγραμμα  Ύδωρ 2.0


Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών. Περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα που καλύπτουν περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα σε ολόκληρη την Επικράτεια με προϋπολογισμό 4 δις € (έγκριση από τη διυπουργική).

 


Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης


Η κυβέρνηση επέκτεινε τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Ειδικότερα:


από 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022 είχε ανασταλεί η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις,


από 1η Ιανουαρίου 2022 εφαρμόζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και σε αγρότες συλλογικών σχημάτων,


στην οριζόντια επιδότηση καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος συμπεριέλαβε, για το διάστημα 01.08.21-31.12.21 και τους καταναλωτές αγροτικής χρήσης (ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης,


το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως προχωρά στην καταβολή αναδρομικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εμπορικών καταναλωτών με παροχή αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2022,


έγινε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής σε όλα τα τιμολόγια,


για τον μήνα Αύγουστο για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανερχόταν σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης,


για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 συνεχίστηκε η οριζόντια επιδότηση (εμπορικά τιμολόγια),


για τον μήνα Ιανουάριο του 2023 (επαγγελματικά τιμολόγια) η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά MWh. Απορροφάται έτσι έως το 92% της αύξησης.