Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκε η δεύτερη δόση της Ελλάδας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ

 


Εκταμιεύτηκε η δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, (1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια) μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία από την Ελλάδα, των 28 προβλεπόμενων ορόσημων, που συνδέονταν με τη δεύτερη δόση.


Συγκεκριμένα καλύφθηκαν μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν:

τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

την αναδιοργάνωση του τομέα των σιδηροδρόμων για την ανάπτυξη, την λειτουργία και διατήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και

το άνοιγμα της αγοράς δημόσιων λεωφορείων για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο πράσινου στόλου λεωφορείων.

Επιπλέον τρία από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν στο δανειακό μέρος τoυ μηχανισμού. Ειδικότερα, με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών, η Ελλάδα εκπλήρωσε πρόωρα έναν από τους στόχους της δανειακής διευκόλυνσης.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δεύτερο αίτημα για πληρωμή στου στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) σχετικά με 28 ορόσημα και στόχους. Στις 25 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής. Η ευνοϊκή γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την Επιτροπή να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων.


Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Η Ελλάδα έλαβε ήδη μια πληρωμή προχρηματοδότησης 4 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου 2021, ακολουθούμενη από μια πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο του RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ στις 8 Απριλίου 2022.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου