Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ραγδαίες εξελίξεις για τις καταγγελίες Λαγκάρντ και Τσίπρα που μίλησαν για απειλές κατά της ζωής τους


- Οι εισαγγελικές αρχές  εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν έρευνα για τις καταγγελίες για απειλές
- Η Κριστίν Λαγκαρντ είχε μιλήσει με νόημα για τον ναυτιλιακό τομέα που δεν πληρώνει φόρους
- Ανάλογες καταγγελίες ότι απειλήθηκε η ζωή του είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ
- Ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στη κα Λαγκάρντ για τα όσα υποστήριξε ώστε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές










Η αποκάλυψη της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για τους έλληνες φοροφυγάδες, αλλά και οι ανάλογες καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατάξουν τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν  το ενδεχόμενο να διατάξουν ή όχι προκαταρκτική έρευνα τόσο για την επίμαχη αναφορά της κ. Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στους Financial Times, για απειλές κατά της ζωής της, όσο και για τις ανάλογες απειλές, που, όπως κατήγγειλε, δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, απέστειλε επιστολή στην κ. Λαγκάρντ με την οποία της ζητάει περισσότερες πληροφορίες για το επίμαχο θέμα, προκειμένου οι ελληνικές Αρχές να μπορούν να προχωρήσουν σε νόμιμες ενέργειες.

Στη συνέντευξή της η Κριστίν Λαγκάρντ της στους Financial Times άναψε φωτιές καθώς είπε πως όταν μίλησε για τους Έλληνες φοροφυγάδες δέχθηκε απειλές για τη ζωή της και μάλιστα εξαιτίας αυτών των απειλών, αυξήθηκε η φρουρά της.

Μάλιστα, μιλώντας με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως "καλύτερα να μην πω πολλά, γιατί όπως ξέρετε στο παρελθόν όταν μίλησα για τους Έλληνες και τους φόρους τους, έλαβα απειλές για τη ζωή μου".

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έμεινε σε αυτό και συνέχισε και αναρωτήθηκε με νόημα: "Αλλά πληρώνει στα αλήθεια τους φόρους τους ο ναυτιλιακός τομέας; Οι άλλοι; Δεν νομίζω". Με τη φράση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά εξέφρασε την πεποίθηση πως οι παραπάνω δεν πληρώνουν τους φόρους τους στην Ελλάδα. 

Πηγή : newsit.gr


ΚΕΠΕ: Τρόικα, χρέος και Πρόεδρος κρίνουν την ανάπτυξη


Την εκτίμηση ότι η σταθεροποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας, τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, εκφράζουν οι αναλυτές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο μηνιαίο δελτίο που έδωσαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση εμπεριέχεται μελέτη, η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της μείωσης της εταιρικής φορολογίας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013. 

Ωστόσο, το Κέντρο θεωρεί πως το γεγονός ότι η κατανάλωση παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, ότι η συμβολή της εξαγωγικής δραστηριότητας αυξάνεται και ότι ο τουρισμός έχει καταγράψει θετική πορεία, συνδυαζόμενο με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να συνδράμουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στη βάση αυτή το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει πως «παρά τις ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις, ζητήματα όπως η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά και οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, με το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών να δημιουργεί προβληματισμό, παραμένουν ανοιχτά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Οι αναλυτές του Κέντρου υπογραμμίζουν πως η εικόνα που εμφανίζουν τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα και οι προπορευόμενοι δείκτες (leading indicators) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή. 

Τα στοιχεία και η πορεία ορισμένων βασικών δεικτών αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά βραχυπρόθεσμοι προβληματισμοί και αβεβαιότητα τροφοδοτούνται αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που αποτυπώνεται σε κάποιους δείκτες της οικονομίας.

«Στην παρούσα φάση προέχει η υλοποίηση του προγραμματισμένου μεταρρυθμιστικού έργου, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές τομές για την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει η έκθεση και αναγνωρίζει πως τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν σταθεροποιηθεί σημαντικά και η χώρα μας φαίνεται να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ σταδιακά ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, κάτι που αντανακλάται και στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Επισημάνσεις για τη φορολογία


Σε ανάλυση που εμπεριέχεται στην έκθεση του ΚΕΠΕ και υπογράφεται από τον κ. Αθανάσιο Χύμη διαπιστώνεται μέσα από τη σύγκριση συγκεκριμένων στοιχείων ότι όλες οι χώρες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- με μεγαλύτερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή από την χώρα μας έχουν καλύτερη και αποτελεσματικότερη απόδοση των φόρων.

Όπως σημειώνει ο αναλυτές, «χαρακτηριστικό της μη αποτελεσματικής χρήσης των φόρων στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι και οι περισσότερες χώρες με χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή επίσης έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα στην χρήση των φορολογικών εσόδων, πράγμα που δείχνει τα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της Ελλάδος, βελτίωση η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία φορολογικής συνειδήσεως των πολιτών και άρα στην μείωση της φοροδιαφυγής».

Το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι στην Ελλάδα δεν θα ήταν ηθικώς και οικονομικώς δικαιολογημένη καμία περαιτέρω αύξηση (τουλάχιστον) του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, δεδομένου ότι χώρες με χαμηλότερους συντελεστές έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου.

Η ανάλυση καταδεικνύει ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ότι όλες οι χώρες με υψηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή από την Ελλάδα έχουν αποδείξει στους πολίτες τους ότι κάνουν αποτελεσματικότερη χρήση των φόρων τους κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτά προσφέρουν και μία εξήγηση στο φλέγον θέμα της παραοικονομίας-φοροδιαφυγής. «Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα χρήματά τους στο κράτος έχοντας εμπειρία της χρόνιας αναποτελεσματικότητας», σημειώνει ο κ. Χύμης.

Θ.Κ.

Πηγή : in.gr


«Κόκκινος» συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ για χτύπημα κατά αστυνομικού στόχου


Ο φόβος προκύπτει από έγγραφα ελληνικών και ξένων υπηρεσιών

του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ ύστερα από πληροφορίες για «ένοπλη επίθεση ανά πάσα στιγμή κατά αστυνομικού στόχου».
Οι πληροφορίες τέθηκαν υπόψιν της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ -σχετική ενημέρωση φέρεται να είχε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας- από ελληνικές αλλά
και ξένες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα το σχέδιο επίθεσης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή σχετίζεται με την «επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα», τις αναφερόμενες σχέσεις της «Χρυσής Αυγής» με την ΕΛ.ΑΣ αλλά και την δεδομένη σύγκρουση «αναρχικών με την Αστυνομία».

Ηδη έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα φρούρησης αστυνομικών υπηρεσιών και έχουν δοθεί σχετικές εντολές σε αστυνομικούς κρίσιμων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ.
Πηγή : Βήμα


Φθινοπωρινές τηλεοπτικές πρεμιέρες...


Σαν να μην πέρασε μια μέρα...πέρασε όμως το καλοκαίρι και να, που βρισκόμαστε να συζητάμε ξανά ποια τηλεοπτικά προϊόντα θα παρουσιάσουν τα κανάλια. Πάρτε μια γεύση.
Στο Star και στην πρωϊνή ζώνη, επιστρέφει για δέκατη χρονιά (όχι συνεχόμενα στο ίδιο κανάλι) η Πόπη Τσαπανίδου, με την εκπομπή της Live U, μια τρίωρη ειδησεογραφική εκπομπή που ξεκινά κάθε πρωί στις 10:00. 

"Σαν να μην πέρασε μια μέρα, παρόλο που λείψαμε όλο το καλοκαίρι" σχολίασε η παρουσιάστρια που πρόσθεσε ότι το άγχος της στην πρώτη αυτή εκπομπή της νέας τηλεοπτικής σεζόν είναι μεγάλο, οπότε και ζήτησε με χαμόγελο, την ανοχή του κοινού, για τυχόν λάθη συντονισμού. "Ελπίζουμε να σας λείψαμε όσο μας λείψατε πρόσθεσε, ενώ συνέχισε λέγοντας "Ελπίζω να βρούμε τη δύναμη ο ένας από τον άλλον να περάσουμε σε καλύτερες καταστάσεις ζωής, να πάμε μπροστά". 

Από τις 22/9 ξεκινά στο Star και η νέα εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, με τίτλο Μία, καθημερινά στις 13:00. Τίτλος εκπομπής, πρόσωπα, ενότητες, στυλ, διάρκεια, ώρα, λογική, ύφος, δεν ξέρουμε κιόλας μήπως δεν μιλάμε μόνο για μία εκπομπή, αλλά για πολλές σε μία...όλα αλλάζουν για την Τατιάνα... 



Τη Δευτέρα 15/9 ξεκίνησε, στις 8:00, στον Alpha το Happy Day με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και τους Ελένη Τσολάκη, Δημήτρη Παπανώτα και τον νεοεισερχόμενο στην παρέα Κώστα Φραγκολιά



«ΑΝΝΙΤΑgr», πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 17:00. Η Αννίτα Πάνια επιστρέφει για τρίτη τηλεοπτική χρονιά στο νέο πρόγραμμα του Alpha, μόνο που αυτή τη φορά παρουσιάζει ένα ιδιαιτέρως οξύμωρο σχήμα. Η παρουσιάστρια που δεν έχει facebook, δεν έχει twitter, δεν έχει instagram, δεν κάνει like ούτε hashtag περνάει στην απέναντι όχθη με όχημα την τεχνολογία και έτσι προτείνει το «ΑΝΝΙΤΑgr», μια τηλεοπτική εφημερίδα με «συντάκτες» τους τηλεθεατές απ’ όλη την Ελλάδα, των οποίων τα νέα, οι ανησυχίες, οι ανάγκες, οι προβληματισμοί, αποτελούν τη βασική της θεματολογία.



Πρεμιέρα κάνει στον Alpha τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, στη 13:00 και η «Ελένη». Η Ελένη Μενεγάκη ανάβει τα φώτα και σας περιμένει στο δικό της τηλεοπτικό σπίτι, τον Alpha. Όλη η παρέα της θα είναι εκεί: ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο Γρηγόρης Γκουντάρας, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Αντωνία Καλλιμούκου, η Ελιάνα Χρυσικοπούλου, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, ο Τάσος Τεργιάκης, η Άση Μπήλιου και ο Βασίλης Καλλίδης. Μια μικρή «οικογένεια». 



«Όλα παίζουν», στο νέο πρόγραμμα του Alpha. Λίγο πριν οι παίκτες της νέας τηλεοπτικής σεζόν παραταχθούν στην γραμμή εκκίνησης, ο Alpha ανακοινώνει με χαρά ότι στην παρέα της απογευματινής ζώνης προστίθενται, από το φθινόπωρο, ο Γιώργος Λιανός, η Κατερίνα Καινούργιου, η Μπέττυ Μαγγίρα και η Αλέκα Καμηλά. Τέσσερα- πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ίδια την εκπομπή: Οι τέσσερις συνωμότες και συμπαρουσιαστές θα εφορμήσουν στο τέλος του καλοκαιριού από τη συχνότητα του Alpha για να φέρουν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας καθημερινά 4 έως 6 μετά μεσημβρίαν. Με αφορμές από την ειδησεογραφία θα ανταλλάσσουν σκέψεις και απόψεις, ασεβείς και παιγνιώδεις, θα συνομιλούν με τους εκλεκτούς καλεσμένους τους και θα δίνουν τον λόγο στους τηλεθεατές κάνοντας χρήση όλων των μέσων, παλιών και νέων. 


Καλημέρα" με τρίωρη εκπομπή είχε πει νωρίτερα και η Χριστίνα Λαμπίρη από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού "Ε" που διεκδικεί ζωτικό χώρο στην τηλεοπτική σκακιέρα. "Κικιρίκου" ακούστηκε πριν ακόμη μπει στο νέο πλατό η παρουσιάστρια, που ως τώρο μας ευχόταν καλό μεσημέρι από άλλες συχνότητες. "Με το Καλημέρα" λέγεται η νέα εκπομπή. "Σας καλωσορίζω στη σπιταρόνα μας και στην καινούρια μας οικογένεια" είπε προλογίζοντας τη νέα εκπομπή που κινείται στον χώρο του infotainment, ένα καθαρόαιμο μαγκαζίνο, όπως την χαρακτήρισε η ίδια για να συμπληρώσει: "Η εκπομπή περιλαμβάνει πολιτική, οικονομία κοινωνικά θέματα, και φυσικά lifestyle...με τη...γνωστή εγγύηση Λαμπίρη! Θέλουμε βέβαια και τη δική σας βοήθεια για την επικοινωνία που ανοίγουμε...".Την παρουσιάστρια πλαισιώνουν δύο άντρες παρουσιαστές, ο Τάσος Καλλιγάς και ο Γιάννης Μούτσος.



"#Hashtag" θα λέγεται η νέα εκπομπή που θα παρουσιάζει από τον Οκτώβριο στο ίδιο κανάλι ηΕλεονώρα Μελέτη, μετά από θρίλερ φημών που έδιναν και έπαιρνα όλο το καλοκαίρι, σχετικά με το πού θα αράξει τηλεοπτικά. "Έρευνα " και "δημοσιογραφική εκπομπή" χαρακτηρίζει το #Hashtag το σχετικό δελτίο Τύπου του καναλιού που θέλει την παρουσιάστρια να ερευνά την ουσία της λέξης μέσα από ρεπορτάζ, ντοκουμέντα, συνεντεύξεις αλλά και προσωπική βιωματική εμπειρία, δίνοντας την ευκαιρία στον τηλεθεατή όχι απλά να δει και να μάθει αλλά να βιώσει με μοναδικό τρόπο και συναισθήματα μέσα από την αναζήτηση, χωρίς ταμπέλες, ταμπού και στεγανά. Στην αρχισυνταξία της εκπομπής την ακολούθησε από τα παλιά λημέρια (Star) ο Θέμης Μάλλης. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 21/10 στη βραδινή ζώνη και συγκεκριμένα στις 23:00

Άλλη μια καθαρά ψυχαγωγική εκπομπή αυτή τη φορά θα κάνει επίσημη πρώτη σύντομα στον "Ε", την οποία θα παρουσιάζουν οι επίσης νεοεισερχόμενοι στο κανάλι Κατερίνα Καραβάτουκαι Κρατερός Κατσούλης. Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο των υπόλοιπων καναλιών που θέλουν ζευγάρια στη ζωή να βρίσκονται μαζί και στον τηλεοπτικό αέρα, ο σταθμός ανέθεσε την πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου, στη γνωστή παρουσιάστρια και τον ηθοποιό σύζυγό της. "Στα Καλά Καθούμενα", κάθε Σαββατοκύριακο στις 09:45 οι δυο τους, παρέα με τον Δημήτρη Μακαλιά και την Όλγα Λαφαζάνη, θα επιχειρήσουν να δώσουν φρέσκια πνοή στον πρωινό "αέρα" του Epsilon TV. 



Κάπου εκεί στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα κι ένα άλλο τηλεοπτικό ζευγάρι, στονANT1. Μιλάμε φυσικά για το αυτοκρατορικό ζευγάρι της πρωινής ζώνης Φαίη Σκορδά καιΓιώργο Λιάγκα που αναδείχθηκαν σε κυρίαρχους της προηγούμενης σεζόν. Οι πρόβες έχουν ήδη αρχίσει και στην τηλεοπτική παρέα Σκορδά Λιάγκα, θα απολαύσουμε τη Σάσα Σταμάτηκαι το Θέμη Γεωργαντά, και τους Άρη ΚαβατζίκηΜαίρη Συνατσάκη και ο Κώστα Δόξα



Όσο για το MEGA, το "Πρωινό μου" θα ξεκινήσει φέτος με Μάρκο Σεφερλή και τη σύζυγό του Έλενα Τσαβαλιά, και με πολλές αλλαγές, τόσο στη σκαλέτα της εκπομπής όσο και στο ίδιο το σκηνικό. 

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου
Πηγή : in.gr




















VW Tiguan 2016: Έρχεται με XL και CC αμαξώματα


Η τάση των Coupe Crossover και SUV γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στις τάξεις των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Αυτό αποδεικνύει και η απόφαση του ομίλου VW να περιλάβει, από το 2016, στη γκάμα του Tiguan και μια CC έκδοση, δίπλα σε εκείνη με το φυσιολογικό μέγεθος αλλά και σε αυτή με το επιμηκυμένο μεταξόνιο (XL) που εξελίσσεται ειδικά για την κινεζική αγορά.

Στόχος της γερμανικής φίρμας είναι να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση σε εκείνους που γοητεύονται από την coupe αισθητική και το μέγεθος μιας BMW X4, αλλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν το τίμημα για να την αποκτήσουν.

Οι σχεδιαστικές επιρροές του μελλοντικού Tiguan CC προέρχονται τόσο από το πρωτότυπο Cross Blue Coupe όσο και από τη νέα γενιά του Passat που θα παρουσιαστεί, επισήμως, στις 2 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η γκάμα των μηχανικών συνόλων που θα εξοπλίζουν το νέο Tiguan καθώς τα 1,4 λίτρα δεν θεωρούνται, απαραίτητα, η βάση αν και οι δημοφιλέστερες στην Ευρώπη εκδόσεις αναμένεται να είναι εκείνες με τον 1.8 TSI βενζίνης και τον 2.0 TDI πετρελαίου.

Πηγή : in.gr


Χρυσόψαρο αναρρώνει έπειτα από επέμβαση στον εγκέφαλο


Μελβούρνη
Ο Τζορτζ το χρυσόψαρο, αναρρώνει στη γυάλα του έπειτα από λεπτή επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο, στην οποία υποβλήθηκε στη Μελβούρνη από τον κτηνίατρο Τρίσταν Ριτς.
Ο κτηνίατρος ανακοίνωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας ότι ο 10χρονος Τζορτζ «είναι μια χαρά και κολυμπάει γύρω-γύρω».
Ο Τζορτζ υπέφερε από όγκο στο κεφάλι ο οποίος μεγάλωνε αργά και είχε αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του. Η ιδιοκτήτριά του αρνήθηκε να τον υποβάλει σε ευθανασία και αποφάσισε να διακινδυνεύσει την επέμβαση για να τού χαρίσει άλλα είκοσι χρόνια ζωής.
Η εγχείρηση έγινε με γενική αναισθησία και χορήγηση νερού με οξυγόνο στα βράγχια. Διήρκεσε μισή ώρα και κρίθηκε απολύτως επιτυχής.
«Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική σχέση με τα κατοικίδια ζώα, δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των ειδών» δήλωσε ο κτηνίατρος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πηγή : in.gr


Ο παραλογισμός του ΕΝΦΙΑ έκανε «Κυανή Ακτή» τα ερημοχώρια των κορυφών της Πίνδου



του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με τιμές σε οικόπεδα πολυτελέστατων θέρετρων όπως η  Κυανή Ακτή φορολόγησε το Υπουργείο Οικονομικών, κατά την πρώτη εκκαθάριση, τα οικόπεδα σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, προκαλώντας «εμφράγματα» στους ιδιοκτήτες τους,
που καλούνταν να πληρώσουν για ένα στρέμμα αναξιοποιήτου οικοπέδου στις κορυφές της Πίνδου ή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σαν να είχαν το καλύτερο «φιλέτο» αξίας εκατομμυρίων ευρώ  στην πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Ευρώπης.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις διορθώσεις που φέρνει η κυβερνητική τροπολογία για τα οικόπεδα σε περίπου 4.000 οικισμούς εντός σχεδίου, αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, προκύπτει μείωση φόρου ως και κατά 98%, καθώς οι τιμές της αρχικής εκκαθάρισης σε σχέση με εκείνες που θα γίνει η νέα εκκαθάριση (δηλ. τις τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013) διαφέρουν ως και κατά 5.416%.
Οι περιοχές με τις δέκα μεγαλύτερες μεταβολές, όπου αναδεικνύεται και το μέγεθος του τεράστιου λάθους των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών που σχεδίασαν τον ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται κυρίως στην Ήπειρο και την Βόρεια Ελλάδα.
Τα πρωτεία ανήκουν σε δύο οικισμούς της Κοζάνης, της Μολόχας και της Νεάπολης, όπου η μεταβολή στις αξίες γης της αρχικής με την δεύτερη εκκαθάριση είναι της τάξης του 5.416%, καθώς ενδεικτικά στην πρώτη περίπτωση η τιμή του στρέμματος από τα 165.500 ευρώ θα πέσει στα 3.000 ευρώ.
Σε δύο άλλους οικισμούς, στο Τρίκορφο και τον Τσαμαντά, στην περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας, η διαφορά στις δύο τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος φθάνει στο 4.695% καθώς η αξία του στρέμματος στο Τρίκορφο είχε υπολογιστεί τον Αύγουστο στα 279.575 ευρώ, ενώ πέρσι ο ΦΑΠ είχε ως βάση υπολογισμού τα 5.830 ευρώ το στρέμμα.   
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 4 στρεμμάτων στο Ξηροβούνι Άρτας είδε έκπληκτος τον Αύγουστο στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι η αντικειμενική αξία του προσδιοριζόταν στα 1.256.700 ευρώ (314.175 ευρώ ανά στρέμμα) ενώ ο ΦΑΠ του 2013 προέκυψε με αντικειμενική αξία 56.100 ευρώ (14.025 ευρώ ανά στρέμμα), δηλαδή μικρότερη κατά 2.140%.    

Πηγή : bloko.gr


Ο εμπνευστής της F1 στην Ελλάδα αποκαλύπτει: Ο Σαμαράς θέλει το έργο, αλλά δεν τα βρίσκουν οι υπουργοί μεταξύ τους [εικόνες]


Η πρόσφατη δήλωση του ισχυρού άνδρα της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν, στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί πίστα, αναζωπύρωσε μια ιστορία που φαίνεται να έχει βαλτώσει.
Υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως επένδυση για το ελληνικό κράτος, λόγω της παγκόσμια προβολής, αλλά και των παράλληλων ωφελημάτων από το έργο, ωστόσο φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο αρχιτέκτονας και εμπνευστής του project, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, λάτρης ο ίδιος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μιλάει στο Fortune-greece για τις προοπτικές που ανοίγονται με το έργο, για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά και του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο, ενώ δίνει και μια εξήγηση γιατί δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα.


Για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά λέει: «Ο Πρωθυπουργός, στις 9/4/2014 έστειλε την πρώτη επίσημη επιστολή, στον τότε Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, με την οποία δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου. Είχαμε την συμπαράστασή του κ. Σαμαρά αλλά όχι εγγράφως και η επιστολή βοήθησε στην επικοινωνία μας με τους υποψήφιους επενδυτές. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να γίνει το έργο, να βρεθεί ο τρόπος αλλά έχει «κολλήσει» σε κάποιους Υπουργούς. Δεν υπάρχει συντονισμός και ίσως να υπάρχουν ένας ή δύο Υπουργοί που μπορεί να είναι αρνητικοί. Πάντως, υπάρχει η εντολή του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν αυτό το έργο».


Η επιστολή του Αντώνη Σαμαρά 
Να σημειωθεί πως τα συναρμόδια Υπουργεία που πρέπει να συνεργαστούν είναι τα εξής: Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπ. Τουρισμού, Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα είναι: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μπορεί σε λίγο καιρό να κυβερνήσει. Σίγουρα θέλει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύω πως θα έρθει και θα τα κάνει όλα πράσινα και θα καθόμαστε όλοι στη σκιά και δε θα δουλεύουμε, ούτε πιστεύω πως θα γίνουν όλα Μουσεία. Μόλις έρθει στην ιδιοκτησία του κράτους ένα κτίριο το κάνει Μουσείο. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πιο δημιουργικά.

Ο Αθανάσιος Παπαθεωδόρου 
Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει ανοικτό πνεύμα. Ο Πρόεδρος γυρίζει όλο τον κόσμο, οι κινήσεις του δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το είχε πει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έχουμε μιλήσει με κάποια τμήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έχουμε μιλήσει με τον κ. Μηλιό , που είναι Γενικός Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο κ. Μηλιός έχει πολύ ανοικτό μυαλό, είναι πολύ σύγχρονος άνθρωπος και σε ένα σύντομο διάστημα δέκα ημερών μας έδωσε την απάντησή του για το έργο η οποία ήταν θετική. Από την άλλη υπάρχουν άλλα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που δεν βλέπουν θερμά ένα τέτοιο έργο».
Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει πως έχει μιλήσει αναλυτικά με το Δήμαρχο Νίκαιας-Δραπετσώνας κ. Βρεττάκο, όπως με τους κ. Μώραλη-Μαρινάκη από τον Δήμο Πειραιά. Θεωρεί πως αν υπογραφεί άμεσα υπουργική απόφαση, το έργο μπορεί να αποπερατωθεί μέσα σε τρία χρόνια.

Αξιοσημείωτη είναι η απάντηση που δίνει για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος εκτός των αγώνων.
«Καταρχάς, θα υπάρχουν δημοτικά τέλη για το δήμο. Οι αγώνες των τριών ημερών χρειάζεται να στηθούν και να ξεστηθούν. Η διάρκεια του γύρου των αγώνων είναι 45 ημέρες, όπου χρειάζονται 2.500 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.
Οι υπόλοιπες λειτουργίες κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να είναι: Αγώνες Dragsters, Αγώνες επίδειξης δεξιοτεχνίας, Κέντρο εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης, Μικρή πίστα cart, Διοργάνωση καρναβαλιού με παρέλαση σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, Παρελάσεις (σχολικές, επετειακές κτλ), Εκθέσεις οχημάτων ελαφρού και βαρέως τύπου, Εκθέσεις μεγάλων και μικρών σκαφών, Μουσικές συναυλίες, Διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων, Διοργάνωση αγώνων δρόμου με εκκίνηση και τερματισμό εντός της εγκατάστασης.

ο κτήριο φιλοξενίας VIP – Pit Stop θα έχει παράπλευρες λειτουργίες όπως: Restaurant, Bar Restaurant, ραδιοφωνικός σταθμός Δήμου, αίθουσες σχολής ασφαλούς οδήγησης, σχολή Δημοσιογραφίας, υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Θα δημιουργηθούν κατάλληλοι προπονητικοί χώροι για αθλήματα όπως: Ξιφασκία, πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών, τοξοβολία, σκοποβολή, επιτραπέζια αντισφαίριση και επιπλέον, περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης δίκυκλων, αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Ο περιβάλλον χώρος έχει προβλεφθεί να περιέχει: Χώρους περιπάτου, χώρους άθλησης και χώρους ανοικτών εκδηλώσεων. Οι λοιπές εγκαταστάσεις πλην πίστας περιλαμβάνουν: Ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, Μαρίνα Σκαφών, Εγκαταστάσεις Ναυτικών Ομίλων. Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αθροιστικά, συνηγορούν σε μία τεράστια δυναμική εκμετάλλευσης των υποδομών.
Επίσης, θα διεκδικήσουμε να κλείνει ο χώρος για άλλα δύο τριήμερα τον χρόνο για άλλους αγώνες. Τέλος, θα υπάρχει το μουσείο Μυθολογίας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, αυτό είναι το δυνατότερο σημείο στην υποψηφιότητά μας. Μέσα εκεί θα προβάλλονται θέματα 3D, εικονικής πραγματικότητα και θα υπάρχουν εξομοιωτές».

Τέλος επισημαίνει πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου, αλλά και για την μετέπειτα διατήρησή του. Λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα έλεγα έντονο. Δεν μπορώ να αποκαλύψω ονόματα. Υπάρχουν τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και τρείς εταιρείες από το Εξωτερικό. Με τους ενδιαφερόμενους είμαστε σε επικοινωνία και διαπραγμάτευση. Αν και θα ήθελα να πω ονόματα δεν μπορώ γιατί υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό εμπιστευτικότητας. Είναι τόσο μεγάλα τα ονόματα που δυσκολεύομαι από τη χαρά μου να το πιστέψω κι εγώ. Υπάρχουν συνολικά επτά πλευρές ενδιαφέροντος εν μέσω αδράνειας κυβερνητικών προσώπων. Φανταστείτε λοιπόν να υπήρχε στην Κυβέρνηση -και δεν εννοώ τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός το επιθυμεί και προσπαθεί να βρεί τον τρόπο να δρομολογηθεί διαδικαστικά- ένας συντονισμός κάποιων Υπουργών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συντονιστούν, πόσοι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα υπήρχαν.

Πηγή: iefimerida.gr


ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ : Ακατάλληλο εξοπλισμό χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες στη Δυτική Ελλάδα -Εχουν «λήξει» οι στολές τους


Απροστάτευτοι και χωρίς να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό δίνουν εδώ και καιρό τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβέστες της Δυτικής Ελλάδας .
Σύμφωνα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος των πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Φερτάκης, στο «patrastimes.gr»,τελευταία φορά που το υπουργείο προμήθευσε με μερικό ατομικό εξοπλισμό τους πυροσβέστες ήταν το 2008 και από τότε πολλές από τις στολές, τα κράνη και τις μπότες, που χρησιμοποιούν είναι ακατάλληλες, γιατί έχει περάσει η ημερομηνία λήξης
Ταυτόχρονα κατηγόρησε τις εκάστοτε κυβερνήσεις πως αρνούνται κατηγορηματικά να εντάξουν τους εργαζόμενους του κλάδου, στα βαρέα και ανθυγιεινά, παρόλο που κινδυνεύει συνεχώς η σωματική τους ακεραιότητα.
Ο κ.Φερτάκης, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η πολιτεία αρκείται στα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και αρνείται να δεχθεί τα αιτήματα τους για την λήψη προστατευτικών μέτρων, σχολιάζοντας ότι ακόμα ο ένας από τους δύο πυροσβέστες, που τραυματίστηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Αιτωλοακαρνανία δίνει μάχη για τη ζωή του, στην ΜΕΘ του ΠΠΝΠ, μετά από δύο εγχειρήσεις στο πρόσωπο και στην σπονδυλική στήλη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο είναι απών.

Πηγή: patrastimes.gr



Αυτοκτόνησε πέφτοντας σε λίμνη με κροκοδείλους


Μια γυναίκα διάλεξε έναν φρικτό τρόπο για να δώσει τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε μια λίμνη γεμάτη κροκόδειλους η οποία βρίσκεται μέσα σε φάρμα - ζωολογικό πάρκο της περιφέρειας της Μπανγκόκ, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κυριακάτικος περίπατος για τις οικογένειες.







Το δράμα εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μέσα στη φάρμα με τους κροκόδειλους στο Σαμούτ Πρακάν, λιγότερο από μια ώρα από τη Μπανγκόκ.

Το ζωολογικό αυτό πάρκο παρουσιάζει ένα θέαμα πάλης με τους κροκόδειλους, το "Crocodile Wrestling Show" όπως το ονομάζει, όπου οι εκπαιδευτές βάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους στο στόμα των ζώων, πριν στο τέλος αγκαλιάσουν τα μεγάλα ερπετά.
ο δράμα της Παρασκευής σημειώθηκε σε παρακείμενη μεγάλη λίμνη στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες κροκόδειλοι. Πάνω από τη λίμνη υπάρχει μια γέφυρα από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ταΐζουν τους κροκόδειλους με νεκρά κοτόπουλα, τα οποία δένουν στην άκρη καλαμιών ψαρέματος.

Ο διευθυντής του ζωολογικού πάρκου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του πάρκου ειδοποίησαν την αστυνομία αμέσως μετά το συμβάν.

"Έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, τοποθετώντας υψηλά φράγματα, σύστημα τηλεπαρακολούθησης και φρουρούς που περιπολούν", τόνισε μιλώντας στην ταϊλανδική τηλεόραση. Ωστόσο η περίφραξη της γέφυρας πάνω από τη λίμνη μόλις που ξεπερνά το ένα μέτρο.

Οι κανόνες ασφαλείας, στα ζωολογικά πάρκα όπως και τα πορθμεία σπανίως τηρούνται στην Ταϊλάνδη, όπου διοργανώνονται φωτογραφίσεις για τους επισκέπτες δίπλα σε τίγρεις και κροκόδειλους.

Πηγή : newsit.gr


Και ναι είναι αλήθεια είναι και μάντης Κάλχας : Άδωνις: Αυτός είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης


Την δική του εκτίμηση για το ποιός είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στα Parapolitika 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πιστεύει πως στον τάφο πιθανότατα είναι θαμμένος ο Νέαρχος ο Ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος καταγόταν από εκεί και ήταν και πολύ πλούσιος. Για το αν είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είπε ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο αλλά όχι το κυρίαρχο.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε να είναι θαμμένος ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά πρόσθεσε ότι αν ήταν θαμμένος στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε γίνει η ταφή του στις Αιγές.

Χαρακτήρισε αέρα κοπανιστό τα νούμερα που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πράξη αναισχυντίας από το να λες ψέμματα στον λαό», είπε.

πηγή : newsit.gr


Θέλετε επιστροφή φόρου χαχαχαχα!! Ας γελάσει η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ


Κάνατε την δήλωση σας εμπρόθεσμα και περιμένετε την επιστροφή φόρου;
Αφού ξέρεις σε ποιο κράτος ζείς και ποιος σε κυβερνά δεν ήξερες; Δεν ρώταγες;
Ο ΕΝΦΙΑ δεν έδειξε μόνο την ανεπάρκεια, την ανικανότητα των στελεχών που έχει η κυβέρνηση, τα μπέρδεψε τόσο που δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τις οφειλές για τα ακίνητα αφού έχουν χρεώσει ανεξέλεγκτα ότι ήθελαν sto ΥΠΟΙΚ και έτσι η εφορίες δεν μπορούν να προχωρήσουν στην καταβολή των ποσών επιστροφής.
Για να δικαιολογήσουν και πάλι την ανικανότητα τους και το μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει το έριξαν σε τεχνικό πρόβλημα που δεν τους επιτρέπει την διασταύρωση των στοιχείων με τα ταμεία για τυχόν οφειλές των ταλαίπωρων πολιτών αυτής της άμοιρης χώρας.
Καθημερινά οι εφορίες κατακλίζονται από τηλέφωνα πολιτών που ζητάνε τα χρήματα τους από την επιστροφή φόρου αλλά παίρνουν την δικαιολογία με το δήθεν τεχνικό πρόβλημα και τους λένε ότι θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Αυτό θα έχει φυσικά σαν αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις να πάνε πίσω για μήνες και εάν δείτε χρήματα στον λογαρισμό που έχετε δηλώσει για επιστροφή μέχρι το τέλος του χρόνου θα είσαστε τυχεροί και να παίξετε και ένα λότο.
Αυτό που διαρρέετε στον τύπο και σε πηγαδάκια φοροτεχνικών είναι ότι ο πραγματικός λόγος για την καθυστέρηση των επιστροφών είναι η παρουσίαση του δήθεν πλεονάσματος και δεν είναι τα μοναδικά χρήματα που καθυστερούν να δοθούν σε δικαιούχος γιατί και άλλοι δημόσιοι φορείς καθυστερούν ποσά με διάφορες δικαιολογίες με σκοπό,  ίσως, μάλλον, σίγουρα για να παρουσιαστούν τα πλασματικά νούμερα επιτυχίας από την κυβέρνηση.


Newsotherwise.gr


Θεσσαλονίκη: Το έπαιζε νεκρή και έγινε πλούσια - Έβγαλε με την ίδια συνταγή πάνω από 33.000€


Μπορεί για τους περισσότερους τα τελευταία χρόνια να είναι δύσκολα από οικονομικής άποψης, όμως για την πρωταγωνίστρια της υπόθεσης συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο...






Τη νεκρή θεία της παρίστανε μία 64χρονη, εισπράττοντας επί έξι χρόνια τη σύνταξή της. Συνελήφθη τελικά χθες (15-09-2014) στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης βάσει εντάλματος του ανακριτή για απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Όπως έγινε γνωστό, η συλληφθείσα έκανε αναλήψεις από τον τραπεζικό λογαριασμό της εκλιπούσας θείας της, εμφανιζόμενη ως νόμιμη δικαιούχος του λογαριασμού. Το διάστημα από το 2006 ως το 2012 εισέπραξε παράνομα, συνολικά περισσότερα από 33.000 ευρώ.

Η 64χρονη οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάτη ξεσκεπάστηκε όταν έγινε ανώνυμη καταγγελία στην τράπεζα που άρχισε να ψάχνει την υπόθεση. Ο ελεγχος έδειξε τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και ειδοποιήθηκε η αστυνομία που έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τη σύλληψη της γυναίκας.

Πηγή : newsit.gr


Εκλογικό μπόνους και αναλογικότερο σύστημα στο σχεδιασμό Βενιζέλου





Σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος φέρνει η ανησυχία των κομμάτων της συγκυβέρνησης εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που μελετά ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να περιλαμβάνει μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στη Βουλή κομμάτων που βρίσκονται στο όριο του 3%.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται επιφυλακτικό απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν ότι το μόνο που συζητά η ΝΔ σε αυτή τη φάση είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και έθεσε το γενικό περίγραμμα, λέγοντας: «Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση, καθώς αφενός αποτελεί «ομολογία ήττας», αφετέρου επειδή αντιφάσκει με το επιχείρημα περί σταθερότητας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει κατάργηση του εκλογικού μπόνους, αλλά μοίρασμα -πιθανώς στα κόμματα που θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μέλος του ΠΣ του κόμματος Κ.Πιερρακάκης: «Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν σημαίνει και εξάλειψη του μπόνους».

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ.Βενιζέλος προτείνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο σε ό,τι αφορά το όριο εισόδου στη Βουλή, δηλαδή το 3%. Κάτι τέτοιο θα ήταν ευπρόσδεκτο από τα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις-, με τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Από ορισμένους εκτιμάται ότι η αναφορά του κ. Βενιζέλου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δήλωσή του για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, προϊδεάζει ότι οι όποιες τροποποιήσεις θα συνδέονται με την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, προϋπόθεση για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα θα είναι η συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στο Σύνταγμα προβλέπεται πως όποια αλλαγή εκλογικού νόμου προκύψει με απλή πλειοψηφία θα τεθεί σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που οι αλλαγές εγκριθούν από τα 2/3 του Σώματος (200 βουλευτές). Τότε η εφαρμογή των τροποποιήσεων θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την ανθρωπογεωγραφία της Βουλής, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση (71 βουλευτές) αρνηθεί να στηρίξει την πρόταση αλλά συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, η κατάργηση του μπόνους θα γίνει δεκτή με τη σύμφωνη γνώμη 229 βουλευτών. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση που συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ (13 βουλευτές) και η Χρυσή Αυγή (16 βουλευτές). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το άθροισμα της πλειοψηφίας θα ήταν 200 βουλευτές.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, με την κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής θα έπαυε ο σχηματισμός κυβέρνησης να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Η κατάργηση του μπόνους θα έσπρωχνε προς κυβερνητικές συνεργασίες και θα έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το δεύτερο και το τρίτο ή και το τέταρτο κόμμα.

Πηγή :
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ