Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο παραλογισμός του ΕΝΦΙΑ έκανε «Κυανή Ακτή» τα ερημοχώρια των κορυφών της Πίνδου



του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με τιμές σε οικόπεδα πολυτελέστατων θέρετρων όπως η  Κυανή Ακτή φορολόγησε το Υπουργείο Οικονομικών, κατά την πρώτη εκκαθάριση, τα οικόπεδα σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, προκαλώντας «εμφράγματα» στους ιδιοκτήτες τους,
που καλούνταν να πληρώσουν για ένα στρέμμα αναξιοποιήτου οικοπέδου στις κορυφές της Πίνδου ή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σαν να είχαν το καλύτερο «φιλέτο» αξίας εκατομμυρίων ευρώ  στην πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Ευρώπης.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις διορθώσεις που φέρνει η κυβερνητική τροπολογία για τα οικόπεδα σε περίπου 4.000 οικισμούς εντός σχεδίου, αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, προκύπτει μείωση φόρου ως και κατά 98%, καθώς οι τιμές της αρχικής εκκαθάρισης σε σχέση με εκείνες που θα γίνει η νέα εκκαθάριση (δηλ. τις τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013) διαφέρουν ως και κατά 5.416%.
Οι περιοχές με τις δέκα μεγαλύτερες μεταβολές, όπου αναδεικνύεται και το μέγεθος του τεράστιου λάθους των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών που σχεδίασαν τον ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται κυρίως στην Ήπειρο και την Βόρεια Ελλάδα.
Τα πρωτεία ανήκουν σε δύο οικισμούς της Κοζάνης, της Μολόχας και της Νεάπολης, όπου η μεταβολή στις αξίες γης της αρχικής με την δεύτερη εκκαθάριση είναι της τάξης του 5.416%, καθώς ενδεικτικά στην πρώτη περίπτωση η τιμή του στρέμματος από τα 165.500 ευρώ θα πέσει στα 3.000 ευρώ.
Σε δύο άλλους οικισμούς, στο Τρίκορφο και τον Τσαμαντά, στην περιοχή των Φιλιατών Θεσπρωτίας, η διαφορά στις δύο τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος φθάνει στο 4.695% καθώς η αξία του στρέμματος στο Τρίκορφο είχε υπολογιστεί τον Αύγουστο στα 279.575 ευρώ, ενώ πέρσι ο ΦΑΠ είχε ως βάση υπολογισμού τα 5.830 ευρώ το στρέμμα.   
Ιδιοκτήτης οικοπέδου 4 στρεμμάτων στο Ξηροβούνι Άρτας είδε έκπληκτος τον Αύγουστο στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι η αντικειμενική αξία του προσδιοριζόταν στα 1.256.700 ευρώ (314.175 ευρώ ανά στρέμμα) ενώ ο ΦΑΠ του 2013 προέκυψε με αντικειμενική αξία 56.100 ευρώ (14.025 ευρώ ανά στρέμμα), δηλαδή μικρότερη κατά 2.140%.    

Πηγή : bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου