Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Πάει να γελοιοποιηθεί και να λαικίσει στην Μύκονο ο Τσίπρας νομίζοντας ότι έχει lockdown

 


Πλήρως αποτυχημένος, αποδεδειγμένα ανίκανος και απεπαρκής, πλήρως απαξιωμένος απο τον Ελληνικό λαό, που κατά 73% είναι δυσαρεστημένος με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε νέο στόχο για να ξεφτιλιστεί και να λαικίσει.

Κατά την προσφιλή του τακτική της ανελέητης απάτης των πολιτών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας  πιθανότατα θα επισκεφθεί τη Μύκονο την  Πέμπτη, με στόχο να παρέμβει στην υπόθεση του τοπικού lockdown, το οποίο επιβλήθηκε μετά από την καταγραφή πολύ μεγάλης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, λόγω του έντονου συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης του νησού. 

Μάλλον θα του χαλάσει η κυβέρνηση το σώου λαικισμού και γελοιοποίησης αν και θα έπρεπε να τον αφήσει, γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα η Μύκονος θα έχει άρση μέτρων μάλλον την Παρασκευή.

Ο Τσίπρας μόλις είδε το τυράκι για αυτόν μιάς και είναι ανίκανος να αντιπολιτευθεί διαφορετικά, παρενέβη από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του lockdown όπως νόμιζε αυτός και όχι για τα περιοριστικά μέτρα όπως είναι το σωστό και αυτά επιβλήθησαν.

Η ανάρτηση που γελοιοποίησε για ακόμα μία φορά τον Αλέξη Τσίπρα που δεν μπορούσε να ξεχωρίσει το lockdown απο τα περιοριστικά μέτρα : «Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών».



Γιατρός με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ ο οργανωτής των αντιεμβολιαστών στην Κύπρο! Προφυλακίστηκε

 


Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται, στην Κυπρο, οι συλλήψεις αναφορικά με την επίθεση αντιεμβολιαστών στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τα επεισόδια στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Επίθεση σε τηλεοπτικό σταθμό στην Κύπρο

Οι αρνητές έκαναν γυαλιά-καρφιά τον τηλεοπτικό σταθμό, καταστρέφοντας αυτοκίνητα και προκαλώντας υλικές ζημιές στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ από τα επεισόδια τραυματίστηκαν πάνω από 10 αστυνομικοί και ορισμένοι από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, η επίθεση έγινε την ώρα που ο δημοσιογράφος Νέστορας Βασιλείου ήταν στον αέρα και ενημερώθηκε από το κοντρόλ ότι έχει πραγματοποιηθεί εισβολή. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για τη διαμαρτυρία των αντιεμβολιαστών στην Κύπρο, ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, γιατρός με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ.

Η ώρα της εισβολής στο συγκρότημα ΔΙΑΣ την ώρα του δελτίου ειδήσεων

Ο δρ Σωτηριάδης είναι από τους επιστήμονες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που επιβλήθηκαν και έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο κίνδυνος του COVID19 είναι ελάχιστα μεγαλύτερος απ’ αυτόν της γρίπης.

Είχε σπεύσει να καταδικάσει τα επεισόδια μέσα από τη σελίδα του στο Facebook. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Αρχές.

«Εκφράζω ειλικρινή λύπη, απογοήτευση και αποτροπιασμό για τα επικίνδυνα έκτροπα που έγιναν από άγνωστους στο κανάλι Sigma. Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο κάθε πράξη βίας, καταστροφής περιουσίας και τρομοκράτησης από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλους όσοι δέχτηκαν αυτή την επίθεση», έγραψε.




Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης οδηγήθηκε στο δικαστήριο μαζί με τους άλλους έξι συλληφθέντες και κρίθηκε προφυλακιστέος για οκτώ ημέρες.


Πηγή: politis.com.cy



Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως την Κίνα για την κυβερνοεπίθεση στη Microsoft

 


Oι ΗΠΑ, από κοινού με έναν συνασπισμό συμμάχων, κατηγορούν επισήμως το Πεκίνο για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμια κλίματα, αποδίδοντας μάλιστα σε χάκερ που δούλευαν για λογαριασμό της Κίνας και τη μεγάλη επίθεση κατά της Microsoft νωρίτερα φέτος. 

Κλιμακώνοντας την ένταση με το Πεκίνο, οι ΗΠΑ προέβησαν στην εν λόγω κίνηση μαζί με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα. 

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο μετά την ανακοίνωση μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν, ότι και το Πεκίνο έχει πέσει θύμα κυβερνοεπιθέσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ανάλογες πρακτικές.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Δυσαρεστημένο το 73% από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

 


Στο 12,8% κινείται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της Alco, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Στην δημοσκόπηση αυτή δεν είναι το ενδιαφέρον η διαφορά η οποία είναι παγιωμένη, αλλά η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα που απαξιώνεται απο τους πολίτες και παλεύει σε κάθε δημοσκόπηση με τον κανένα.



Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί τη μεγάλη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας 40%, έναντι 22% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τρίτος.



Στην ίδια έρευνα, το 31% των ερωτηθέντων έχει καλύτερη γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από εκείνη που είχε στις εκλογές για εκείνον. Το 37% έχει την ίδια και το 30% χειρότερη. Για τον Αλέξη Τσίπρα, μόλις το 10% έχει καλύτερη γνώμη, έναντι 52% που έχει την ίδια και 33% που έχει χειρότερη.


Η κυβέρνηση ΝΔ έχει καλύτερη εικόνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Εξωτερική Πολιτική (44%), στην Οικονομία (40%), στην Υγεία (37%), στο Μεταναστευτικό (35%), στην Παιδεία (34%), στην προστασία του περιβάλλοντος (30%). Χειρότερη εικόνα από την κυβέρνηση Τσίπρα έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα Εργασιακά (46%) και στην εγκληματικότητα (39%).



Το 41% είναι αρκετά έως πολύ ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δύο χρόνια μετά τις εκλογές, έναντι 56% που απαντά λίγο ή καθόλου.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό που δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (λίγο έως καθόλου απαντά το 73%), έναντι 22% που δηλώνει από αρκετά έως πολύ.




«Σε κομματικό lockdown ο ΣΥΡΙΖΑ» – «Βόμβα» Κούλογλου προς Τσίπρα: Μήπως δεν αρέσουμε;


Νέο χτύπημα, αυτή τη φορά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια στιγμή που μία ανάλυση του παλαιού εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου φέρνει ξανά σε θέσεις μάχης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «προεδρικούς» και εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στο άρθρο του με τίτλο «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», την ιστορική φράση της Μελίνας Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989, πλαισιωμένη με ένα… ερωτηματικό, ο έμπειρος δημοσιογράφος βάζει δύσκολα στον κ. Τσίπρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μην αρέσει ήδη από το 2016, αλλά το 32% που έλαβε στις εκλογές του 2019 θόλωσε την εικόνα», γράφει ο κ. Κούλογλου και υποστηρίζει ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές, στην Κουμουνδούρου δεν έγιναν οι αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά ένα είδος κομματικού lockdown, με το τοπίο πλέον να έχει ξεκαθαρίσει».

Ο κ. Κούλογλου δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και την πραγματικότητα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη που τον στηρίζουν για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα την ελληνική κοινή γνώμη.

Γράφει ότι «σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση Ν.Δ. από μια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτελεί ιστορική εξαίρεση στον παγκόσμιο νόμο περί κυβερνητικής φθοράς και μάλιστα απέναντι σε μια τέτοια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση. Οσο περισσότερο αποδεικνύεται ανίκανη και αλαζονική τόσο τα περιθώρια παρέμβασης μεγαλώνουν. Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, αλλά η αλλαγή δεν θα έρθει αυτόματα. Για να ξεκινήσει μια νέα πορεία πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “Γιατί, Πρόεδρε, δεν αρέσουμε όπως παλιά;” και να ληφθούν οι ανάλογες μεγάλες αποφάσεις».

Γράφει ότι «η κυβέρνηση φθείρεται δυσανάλογα λίγο, συγκριτικά με τα λάθη και τις παλινωδίες της» και ότι «από την όποια φθορά, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ». Με αναφορά στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata στην «ΕφΣυν», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι

«επιβεβαιώνει ό,τι ξέρουμε από όλες τις μετρήσεις. Η διαφορά της Ν.Δ. σταθεροποιείται» και συνεχίζει: «Είναι γεγονός ότι η πανδημία ενίσχυσε το μητσοτακικό στρατόπεδο και έφερε σε αμηχανία την αντιπολίτευση. Είναι επίσης σωστό ότι διεθνώς, αριστερά και κεντροαριστερά έχουν απώλειες και από αυτήν την άποψη τα περισσότερα ευρωπαϊκά κόμματα θα ζήλευαν τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εμφανίζονται μειωμένα από τα εκλογικά».

Προχωρά όμως και ένα βήμα πιο… μέσα, γράφοντας αυτά που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να διαβάζει, πολύ περισσότερο από συντρόφους του: «Η Ν.Δ. προηγείται και σήμερα, στις μετρήσεις, στην ικανότητα για την επίλυση προβλημάτων, που ευνοούσαν πάντα την αριστερά: Υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση». Μάλιστα αυτό το φαινόμενο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία δεν έχει γίνει ουσιαστικός απολογισμός».

Για τον κ. Κούλογλου, «το αντι-Σύριζα μέτωπο ενισχύθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει, πέρα από τους εξαναγκασμούς των Μνημονίων, στον τρόπο που κυβερνήθηκε η χώρα. Ούτε αυτό έχει εξεταστεί. Οι αδυναμίες δεν έχουν εντοπιστεί και τα καλά που έγιναν δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί. Είναι το επικοινωνιακό Βατερλώ που λέγαμε».

Για τον κ. Κούλογλου «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αρχίσει να σπαταλά πολιτικό κεφάλαιο – κάτι εύκολα εξηγήσιμο λόγω της συνθηκολόγησης του 2015-, έχασε ακόμη περισσότερο τα 2 τελευταία χρόνια. Το σκάφος δεν έχει σταθερή πορεία και ψάχνεται. Μια σειρά από ευκαιρίες για επίδειξη ηγετικού προφίλ χάθηκαν».

«Είναι άδικο για τον Α. Τσίπρα, που έχει ξεχωριστές πολιτικές ικανότητες και ακεραιότητα χαρακτήρα, να υστερεί τόσο σε “καταλληλότητα πρωθυπουργού” από τον Κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα»… σφάζει με το… γάντι τον πρόεδρό του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμά: «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σταδιακά να απoλέσει τη θέση του, ως εναλλακτική λύση. Είτε θα προχωρήσει σε ριζική επανεκκίνηση ή αναπόφευκτα κάποιος άλλος σχηματισμός θα καλύψει το κενό».

Eμπειρος ων, σε μία επιστολή-κόλαφο για τον αρχηγό του και το επιτελείο του και κυρίως για να μην του «κολλήσουν» την ταμπέλα του «υπονομευτή», ο κ. Κούλογλου γράφει και κάποια θετικά για τον κ. Τσίπρα. Γράφει ότι είναι αυτός που από το 3% τον έκανε κυβέρνηση, όπως και ότι δεν θα ανακάμψει στην εξουσία χωρίς τον κ. Τσίπρα. Τα «καρφιά» όμως εναντίον του κ. Τσίπρα είναι εδώ και δείχνουν, πρώτον, ότι η «Ομπρέλα» βρήκε έναν εξαιρετικά ικανό αρθρογράφο να επικοινωνεί τις θέσεις της, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, με κάποιους από τους οποίους ο κ. Κούλογλου έχει κόντρα δεκαετιών. Και, δεύτερον, ότι η μάχη του συνεδρίου «φουντώνει».

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 Η πανδημία θα προσδιορίσει τη νίκη της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα, ο παλαιός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εποχή» με βασικό μήνυμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτελέσει εναλλακτική, δεν φτάνει να συνεργαστεί με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 όπως λένε εκείνοι που προτείνουν συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, όπως οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης κ.ά., αλλά πρέπει να προσεγγίσει τον κόσμο του Κινήματος Αλλαγής.

Ξεκινώντας από το εύρημα της τελευταίας δημοσκόπησης της MRB του Δημήτρη Μαύρου ότι «έχει αρχίσει να υποχωρεί στην ελληνική κοινωνία το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Μόνο εάν μπορέσει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο του ΚΙΝ.ΑΛ. -όχι τα στελέχη του- θα διαμορφωθούν αυτές οι συνθήκες, καθώς θα αναπτυχθεί ένα αντικυβερνητικό αίσθημα. Οσο και αν θεωρούμε αυτόν τον κόσμο εγκλωβισμένο σε μνήμες, μόνο ένα συμμαχικό σχήμα μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς». Και καταλήγει κάπως δυσάρεστα για τον κ. Τσίπρα: «Η εξέλιξη της πανδημίας θα προσδιορίσει τη νίκη που θα μπορέσει να κάνει η Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Οι ακροδεξιοί αντιεμβολιαστές και ο νόμος του Cipolla για την ανθρώπινη ηλιθιότητα

 


Tι είναι αυτή η περίεργη «φυλή» των αρνητών των εμβολίων; Τώρα που τους είδαμε, μάλλον είναι και εύκολο να τους καταλάβουμε. Είναι όσοι τα έσπασαν την Κυριακή το βράδυ έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» της Κύπρου. Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα και σε δυο-τρεις ακόμη πόλεις.

Ποιοι είναι λοιπόν; Θρησκόληπτοι, παραθρησκευτικοί, φανατικοί εθνικιστές σε μια νορμάλ κατηγοριοποίηση. Εμμονικοί, πειραγμένοι στο μυαλό, στα όρια των ψυχώσεων και των νευρώσεων, λίγα μέτρα από τη σχιζοφρένεια σε μια πιο «άκομψη», αλλά μάλλον πιο ρεαλιστική κατηγοριοποίηση.

Άκουσε κανένας τα συνθήματά τους στην πλατεία Συντάγματος; Πέρα από το διαχρονικό σουξέ («Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»), ένα-δυο ακόμη έγιναν υποψήφια για σπουδαία καριέρα. Το «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει» και το «Κάτω η χούντα του Μητσοτάκη».

Υπάρχει άλλος τρόπος κατηγοριοποίησης εκτός από τον αυτονόητο; Όλοι αυτοί είναι ο κλασικός συρφετός της ελληνικής ακροδεξιάς. Ελληνικός εθνικισμός και χριστιανικός φονταμενταλισμός που έχει τόση σχέση με τον πραγματικό χριστιανισμό, όση και οι Ταλιμπάν του Οσάμα μπιν Λάντεν με το κανονικό Ισλάμ. Δηλαδή καμιά.

Γιατί ολόκληρο το επίσημο πολιτικό σύστημα, το σύνολο δηλαδή του συνταγματικού και δημοκρατικού τόξου, άργησε τόσο πολύ να τους καταλάβει και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει έγκαιρα, πριν προλάβουν να γίνουν «παράγοντες» στη δημόσια σφαίρα;

Γιατί η ΝΔ ήθελε να κρύψει κάτω από το χαλί την καθαρόαιμη ακροδεξιά φυσιογνωμία του αντιεμβολιαστικού κινήματος και ταυτόχρονα να χρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και την ίδια στιγμή, κάποιοι ανεγκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι έφτασε η ώρα για τις «νέες Πλατείες».

Παρ' όλα αυτά, η εμφάνιση στο προσκήνιο και στην Ελλάδα των icons του αντιεμβολιασμού προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία στην κοινωνία. Τους είδαμε, άρα τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε την «ποιότητά» τους; «Δοξάσθηκαν κρυπτόμενοι» για μεγάλο διάστημα στην αρένα των social media. Aλλά «γελοιοποιήθηκαν εμφανιζόμενοι». Κι αυτό είναι ένα βήμα.

Απλώς η οργανωμένη πολιτεία (όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου) οφείλει να καταλάβει ορισμένα αυτονόητα πράγματα.

Πρώτον, ότι ο σκληρός πυρήνας του αντιεμβολιασμού είναι περίπου το 16%-20% του πληθυσμού. Ενα ποσοστό δηλαδή ούτε ασήμαντο, ούτε όμως κυριαρχικό. Αυτοί είναι ο κίνδυνος και οι «εχθροί». Αρκεί να μην τους μπερδεύουμε και κυρίως μην τους ταυτίζουμε με μια άλλη συγγενική, αλλά εντελώς διαφορετική κατηγορία, τους σκεπτικιστές. Γιατί ένα επίσης μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζονται να είναι επιφυλακτικοί, προβληματισμένοι, ακόμη και αδιάφοροι (οι νέες ηλικίες) απέναντι στα εμβόλια. Είναι ολέθριο λάθος να τσουβαλιάζονται στην ίδια κατηγορία οι αρνητές και οι σκεπτικιστές. Γιατί οι δεύτεροι μπορούν και πρέπει σύντομα να αλλάξουν κατηγορία και να πεισθούν με τα επιχειρήματα του εμβολιασμού.

Οι προηγούμενοι αριθμοί δεν είναι αυθαίρετοι, αλλά προκύπτουν από τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της MRB. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το 37,7% απαντά ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο. Από αυτούς, οι σκεπτικιστές είναι το 21% (αυτοί που απαντούν «μάλλον όχι» στο ερώτημα). Οι αρνητές (αυτοί που απαντούν εμφατικά «σίγουρα όχι») είναι 16,7%. Αυτοί αποτελούν το «τείχος της άρνησης».

Για να τους μελετήσει καλύτερα, η εταιρεία προσθέτει στη συνέχεια ένα ενδιαφέρον ερώτημα: «Αν πιστεύετε ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει τον ιό». Το 15,2% απαντά «σίγουρα όχι», ένα ποσοστό σχεδόν ίδιο με όσους έχουν απαντήσει προηγούμενα «σίγουρα όχι» στον εμβολιασμό (16,7%). H ταύτιση είναι εντυπωσιακή.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει με τους σχιζοειδείς, παραθρησκευτικούς και ακροδεξιούς αρνητές; Όταν είχαν ρωτήσει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη ποια είναι η κατάλληλη τιμωρία για την προδοσία, αυτός απάντησε: «Δώδεκα σφαίρες». Μετά από λίγο πρόσθεσε: «Και η περιφρόνησή μου». Το δεύτερο σκέλος της απάντησης, η περιφρόνηση, είναι ασφαλώς απαραίτητο για τους αρνητές. Με βεβαιότητα, επαρκές δεν είναι. Το να τους φωτογραφίζεις όμως, να τους διαχωρίζεις από την κατηγορία των σκεπτικιστών και να τους απομονώνεις στο περιθώριο είναι σίγουρα η αρχή μιας απάντησης.

Πού θα καταλήξει αυτός ο άνισος αγώνας, παραμένει εξαιρετικά άδηλο. Γιατί ο αρνητής, όπως και ο ηλίθιος, είναι πολλές φορές και «ακαταμάχητος». Ειδικά αν ισχύει ο βασικός νόμος της ανθρώπινης ηλιθιότητας, όπως τον κατέγραψε ο Carlo M. Cipolla: «Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημίες». Ακόμη μια φορά, η «κοινωνία της λογικής» έχει πολλή δουλειά μπροστά της…


Περικλής Αλέφαντος

Πηγή: iefimerida.gr 



Ανοδος 20% με 22% στη βενζίνη εξοργίζει τους καταναλωτές

 


Εξηγήσεις και απαντήσεις για τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων ζητάνε οι καταναλωτές.

Οι αρμόδιοι για το θέμα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις λέγοντας ότι, τον Ιανουάριο η τιμή ανά βαρέλι ανερχόταν στα 55 δολάρια, πλέον έχει ξεπεράσει τα 78 με αποτέλεσμα αυτή η διαφορά να μεταφέρεται και στο διυλισμένο προϊόν. Αναφορικά με το πόσο αυτή η διαφορά επιβαρύνει το διυλισμένο προϊόν, οι υπεύθυνοι λένε ότι επιβαρύνει στην αξία που έχει στο προ φόρων, η οποία είναι περίπου το 35% που βλέπουμε στους πίνακες των τιμών των πρατηρίων

Αυτή η επιβάρυνση έχει σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 20 με 22% από την αρχή του χρόνου. Ακριβότερη βενζίνη λοιπόν και ακριβότερο πετρέλαιο από την αρχή του έτους (17%).

Λόγω της ανόδου του πετρελαίου κίνησης, επιβαρύνεται η παραγωγή, οι μεταφορές, ακόμη και οι υπηρεσίες και τα καταναλωτικά αγαθά. Όπως και να έχει δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα ειδικά τώρα που υπάρχει σοβαρή κυβέρνηση στην χώρα.

Η ουσία είναι μία. ότι όσο αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, πέφτει και η κατανάλωση και οι χαμένοι είναι οι βενζινοπώλες που δεν θα ρεφάρουν για να καλύψουν την χασούρα της πανδημίας. Από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες κάνουν λόγο για διεθνή κερδοσκοπία.

Ίσως ήρθε η ώρα να κοιτάξει η κυβέρνηση λίγο τους φόρους.




Αστυνομικός λιποθύμησε από την ζέστη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

 



Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, άνδρας της ομάδας Ζ λιποθύμησε έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Λιπόθυμος έπεσε ένας αστυνομικός της ομάδας Ζ, πριν από λίγες ημέρες, έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το περιστατικό έφερε στην δημοσιότητα ο συνδικαλιστής, Τάκης Κυριακάκου, ζητώντας με ανάρτησή του να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά ανάλογο γεγονός.

Η ανάρτηση...

Λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη συνάδελφος της ομάδας Ζ που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία μεσημβρινές ώρες της 16/7/2021 σε σταθερό σημείο πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο συνάδελφος μεταφέρθηκε με περιπολικό όχημα στο 401 ΓΣΝ και απ' την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της ΕΑΣΥΑ αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο νομικών θεμάτων Κυριακάκο Παναγιώτη και τον αντιπρόσωπο της ΕΑΣΥΑ Βιδάλη Ιωάννη μετέβη στο στρατιωτικό Νοσοκομείο ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του συναδέλφου, αλλά και να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες έλαβε χώρα το λιποθυμικο επεισόδιο.

Αμερικάνικη Πρεσβεία

Αφου ενημερώθηκε πως δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του μετά από αρκετή ώρα αποχώρησε απ' το σημείο.

Εν συνεχεία ο αντιπρόσωπος της ομάδας Ζ Ανθ/μος Παπανδριανος Αλέξανδρος με τον αντιπρόεδρο Κυριακάκο Παναγιώτη επικοινώνησαν με την διοίκηση της υπηρεσίας και συγκεκριμένα με τον ταξίαρχο κ Κουτσιβίτη Κων/νο ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό με άλλον συνάδελφο της ομάδας Ζ λόγω της ιδιαιτερότητας του σημείου φύλαξης, καθόσον αυτό είναι παντελώς εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες.

Ο καύσωνας που επικρατεί λόγω θέρους κάνει την εκτέλεση στατικής υπηρεσίας στο εν λόγω σημείο προβληματική και επικίνδυνη, προβληματισμός με τον οποίο συμφώνησε και ο κ διοικητής της ΑΔ.

Μάλιστα προκειμένου να αποφευχθεί και νέο λιποθυμικο επεισόδιο με έτερο συνάδελφο, έδωσε άμεσα εντολή ώστε ο συνάδελφος που εκτελεί υπηρεσία στο εν λόγω σημείο να αλλάζει ανά μία ώρα με έτερο αστυνομικό της ομάδας Ζ που εκτελεί υπηρεσία σε κοντινή απόσταση σε θωρακισμένη σκοπιά η οποία διαθέτει κλιματιστικη μονάδα.

Η ΕΑΣΥΑ έχει πάμπολλες φορές εκφράσει τις αντιρρήσεις της όσον αφορά τις στατικές φυλάξεις από μηχανοκίνητες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ για τους πάσης φύσεως κινδύνους που αυτές εγκυμονούν και μάλιστα καθ'υπέρβαση του π,δ 141/91 και όπως αυτό τροποποιήθηκε,το οποίο και ορίζει ρητά πως οι φυλάξεις στατικών σημείων γίνεται είτε από αστυνομικούς εντός θωρακισμένης σκοπιάς όπου αυτό είναι εφικτό,είτε με επιτήρηση από εποχουμενη περιπολία


Πηγή




Μητσοτάκης: Οι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν

 


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα μετά τη συνάντησή τους στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Παναγιώτης Νίκας: Καλωσορίζουμε στην Τρίπολη και στην Πελοπόννησο τον Πρωθυπουργό μας.

Γνωρίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τις μάχες που δίνονται σε εθνικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο, σε υγειονομικό επίπεδο και τα καταφέρνουμε μια χαρά. Αυτό είναι η πραγματικότητα.

Σήμερα είχαμε μια πορεία αισιοδοξίας στη δυτική Μεσσηνία. Είδε ο Πρόεδρος εκεί τον αγώνα των απλών ανθρώπων για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Είδε μονάδες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, είδε μια σειρά από πολύ σπουδαία έργα που γίνονται σε επίπεδο υποδομών.

Και καταλήξαμε στην Τρίπολη όπου διαπίστωσαν όλοι -και εσείς- το πόσο έχουμε προχωρήσει στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό το οποίο μας ταλαιπωρούσε 20 ολόκληρα χρόνια παίρνει μια λύση. Και από το φθινόπωρο, πλέον, θα έρχονται τα σκουπίδια μας στους χώρους διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Τον καλωσορίζω, του εύχομαι καλή επιτυχία να έχει, καλή δύναμη, διότι οι αγώνες που δίνουμε σε εθνικό επίπεδο είναι πράγματι δύσκολοι αγώνες και χρειάζεται τη σύμπνοια του λαού μας και τη βοήθεια όλων μας. Καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, κύριε Περιφερειάρχα. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται πραγματικά μία σπουδαία δουλειά και θέλω να συγχαρώ προσωπικά τον Περιφερειάρχη, με τον οποίο, εξάλλου, έχω μια πολύ τακτική επικοινωνία για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην Πελοπόννησο.

Είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να επισκεφτούμε, καταρχάς, τη δυτική Μεσσηνία και να διαπιστώσω και εγώ ο ίδιος με χαρά τη μεγάλη πρόοδο σε μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής τα οποία θα προσθέσουν μεγάλη αξία σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Είχα επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτώ καινοτόμες μονάδες του πρωτογενούς τομέα και να εκφράσω για ακόμα μια φορά τη χαρά μου για την ευρηματικότητα και την καινοτομία των Ελλήνων αγροτών. Θα έχουμε σε λίγο τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί τους για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την επόμενη εξαετία, όπου η χώρα κατάφερε παρά το γεγονός ότι συνολικά ο ευρωπαϊκός φάκελος μειώθηκε, να εξασφαλίσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο. Και αν προσθέσετε σε αυτό και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουμε σημαντικότατες οικονομικές δυνατότητες για να στηρίξουμε τον πρωτογενή μας τομέα.

Επισκεφτήκαμε επίσης και τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων λίγο έξω από την Τρίπολη. Μια μόνο -τη σημαντικότερη- από τις επενδύσεις που συμπεριλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Όπως γνωρίζετε, ένα πολύπαθο έργο το οποίο καταφέραμε, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, να το ξεμπλοκάρουμε. Ήδη δρομολογείται και μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορέσει να υποδεχθεί τα πρώτα απορρίμματα, ώστε να περάσει επιτέλους και η Πελοπόννησος στην εποχή της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων. Να κλείσει η πληγή αυτή για το περιβάλλον αλλά και για την εικόνα των ανεξέλεγκτων χωματερών και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα απορρίμματα μέσα από τη σύγχρονη αντίληψη που και οι επιταγές της Ευρώπης μας ζητούν να υιοθετήσουμε.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχω συνολικά στο αναπτυξιακό δυναμικό της Πελοποννήσου. Η χώρα μας, καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της, γυρίζει πια σελίδα. Η ανάπτυξη, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας, θα είναι το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων ετών.

Η χώρα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε πολλαπλά επίπεδα, το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ. Ήμασταν η πρώτη χώρα η οποία κατέθεσε την πρόταση για τους νέους πόρους, πολλούς εκ των οποίων θα τους διαχειριστούν και οι Περιφέρειες.

Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας, για το μέλλον της Πελοποννήσου. Ελπίζω να μπορέσω να σας επισκεφτώ σύντομα και πάλι και κάθε φορά να διαπιστώνω την πρόοδο στα σημαντικά έργα τα οποία προχωρούν. Διότι, όπως έχω πει πολλές φορές, δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, μας αρέσουν τα έργα, μικρά, μεσαία και μεγάλα, πάντα προς όφελος των πολιτών, πάντα για να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Δημοσιογράφος: Στα ζητήματα των υποδομών, πρόσφατα μιλήσατε για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος στη Βουλή, αεροδρόμιο, μία σειρά από έργα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα ως προς το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Εκτιμώ ότι ο ανταγωνιστικός διάλογος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και το έργο θα προχωρήσει έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει.

Ταυτόχρονα είμαστε και στα τελευταία στάδια της σχετικής μελέτης για την καλύτερη αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Αεροδρόμιο το οποίο απολύτως δικαιολογημένα φέρει το όνομα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Έτσι ώστε και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να περάσει, σε μία νέα εποχή.

Αναπτύσσεται μία πολύ μεγάλη δυναμική σε όλη την Πελοπόννησο αλλά ειδικά στην περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας. Και οι επενδύσεις οι μεγάλες οι οποίες γίνονται σε αυτή την περιοχή αποδεικνύουν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις εργασίας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, με διασύνδεση του τριτογενούς τομέα, του τουρισμού μας, με τον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά μας προϊόντα.

Είναι το μοντέλο στο οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε ολόκληρη τη χώρα. Και το κράτος θα κάνει αυτό που του αναλογεί ως προς την ολοκλήρωση των κρίσιμων υποδομών εθνικού μεγέθους. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η Περιφέρεια.

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για τον εμβολιασμό, για την πορεία του εμβολιασμού, αν μπορείτε να μας κάνετε.

Παναγιώτης Νίκας: Αν μου επιτρέπετε, ενώπιον του Προέδρου, οι σήραγγες θα λάβουν όνομα. Όλες οι σήραγγες θα αφιερωθούν σε αγωνιστές για την ανεξαρτησία η κεντρική στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στον Καποδίστρια, εδώ στο Καλογερικό στον Γρηγόριο Ε’ και πιο κάτω στον Παπαφλέσσα, για τα 200 χρόνια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τον εμβολιασμό να πω μόνο ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται, και από τα νέα παιδιά, τους νέους συμπολίτες μας, αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ενδεχομένως να είχαν διστάσει μέχρι στιγμής να εμβολιαστούν.

Είναι ξεκάθαρο -έβλεπα και τα στοιχεία σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία πια όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας- ότι όλοι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν είτε θα αρρωστήσουν. Επομένως, θα προέτρεπα πραγματικά, με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο από το να κολλήσουν αλλά από το να αρρωστήσουν σοβαρά.

Το εμβόλιο είναι ένα θαύμα της επιστήμης, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του και θα ζητήσω και πάλι και σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε αυτήν την επιπρόσθετη προσπάθεια πειθούς. Έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα πια στη διάθεσή μας, αρκεί να δείτε τα στοιχεία των τελευταίων μηνών: το 99% των συμπολιτών μας μεταξύ 60 και 80 ετών που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω για το πόσο επικίνδυνο είναι, ειδικά τώρα που έχουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος.

Θα ενθαρρύνω και τα νεότερα παιδιά, τους εφήβους μας, σε συνεννόηση πάντα με τους γονείς τους, να κάνουν κι αυτοί το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Και φυσικά, εφόσον η Επιτροπή το εισηγηθεί, θα εγκρίνουμε κι εμείς το να κατέβει το όριο του εμβολιασμού μέχρι τα 12, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ευχαριστώ πολύ.





Κύπρος: 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

 


Μία από τις πιο μαύρες ημέρες είναι η σημερινή για τον Ελληνισμό αφού σαν σήμερα το 1974 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ο Αττίλας σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο καταλαμβάνοντας παράνομα το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της. Από τότε έχουν περάσει 46 ολόκληρα χρόνια και η κατάσταση παραμένει ίδια με τις δυνάμεις κατοχής να πανηγυρίζουν και να κάνουν παρελάσεις.

Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974) για το οποίο ευθύνονταν η χούντα στην Ελλάδα.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν. 

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς με την ηγεσία της χούντας ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη. Παρ’ ότι το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο, μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί.

Η καθυστερημένη κινητοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Η κυβέρνηση της χούντας, κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο, δείχνοντας την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός.

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες, υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και πολέμησαν ηρωικά μαζί με τους ελληνοκύπριους.

Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ (D-354), το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.

Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, πλην της Τουρκίας, η οποία ασκεί τον ουσιαστικό έλεγχό της.

Τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τόπο τη μονομερή αυτή ενέργεια, την κήρυξαν άκυρη, ζήτησαν την απόσυρσή της και κάλεσαν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν την παράνομη αυτή οντότητα. Η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν υιοθετήσει παρόμοιες θέσεις.

Για όλους τούς νομικούς και πολιτικούς λόγους, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 και την κυβέρνησή της.





Ερντογάν από κατεχόμενα: Δυο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο – Δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια

 



Στα κατεχόμενα έφτασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος ξανά στην άποψη περί λύσης δυο κρατών στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας» και αναφέρθηκε στους «μάρτυρες» της χώρα του και των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι η χώρα του «έχει καταβάλλει μεγάλο αντίτιμο» για τις κινήσεις στο Κυπριακό.

Ο Ερντογάν πλαισίωσε την ομιλία του με αποσπάσματα από έργα ποιητών της τουρκικής εθνικιστικής σχολής. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της εθνικής ενότητας. Σε αυτό το σημείο άφησε υπονοούμενα για ορισμένους παράγοντες που επιχειρούν να διασπάσουν την τ/κ κοινότητα.

Επιπλεόν, αναφέρθηκε και στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην ψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Θα είμαστε κοντά σας», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, κάλεσε όσους «διαβάζουν» το Κυπριακό από την οπτική γωνία διάφορων λόμπι των ΗΠΑ να εστιάσουν στις πραγματικότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ξεκάθαρη η ταυτότητα των δυνάμεων της κατοχής στο νησί. Πιστός στην εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας, ο Ερντογάν περίγραψε την εισβολή του 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας. «Παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς η λύση του Κυπριακού δεν ήρθε επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους.

Για τον Ερντογάν οι ε/κ προσεγγίζουν τους τ/κ ως μειονότητα του νησιού. Επίσης, έχουν απορρίψει το Σχέδιο Αννάν και αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου στο Κρανς Μοντάνα. «Οι ε/κ δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν συνεταιρισμό», πρόσθεσε.

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία από την περίοδο του Σχεδίου Αννάν, υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο Ελληνοκύπριος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ε/κ κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ. «Δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε σε αυτά και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την σχετική πρόταση του Ερσίν Τατάρ, η οποία κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ κατάθεσε για μια ακόμη φορά την οπτική γωνία της κυβέρνησης του για το όλο ζήτημα και υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση περί διάσκεψης για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. «Δεν επιθυμούμε ένταση», δήλωσε και αναφέρθηκε στη σημασία της δίκαιης μοιρασιάς στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Επίσης διέψευσε τα όσα αναφέρθηκαν στον ε/κ τύπο σχετικά με το επεισόδιο στον Κάτω Πύργο ύστερα από ενημέρωση από τον ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποιεί ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει ότι χρειάζεται σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ψευδοβουλή ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο. Δίπλα στο νέο «προεδρικό» θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού». Το δε, σημερινό «προεδρικό» θα μετατραπεί σε μουσείο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



12,9 η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ! Παλεύει με τον ΚΑΝΕΝΑ ο τελειωμένος Τσίπρας

 



Στις 12,9 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν: 




ΝΔ 36,9%, 

ΣΥΡΙΖΑ 24%, 

Κίνημα Αλλαγής 6,8%, 

ΚΚΕ 5,5%, 

Ελληνική Λύση 4%, 

ΜέΡΑ25, 3,3%, 

Πλεύση Ελευθερίας 1,5% 

και αναποφάσιστοι 14,6%.



Στην ερώτηση για το ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες ως πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 39%, το "ΚΑΝΕΝΑΣ" 35%, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα επιλέγει μόλις το 22% αφήνοντας τον στην τρίτη θέση και δείχνοντας την απαξίωση που έχει από τους πολίτες.

Η υπόλοιπη δημοσκόπηση έχει ώς εξής :