Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Επεισόδια στη δομή της Μαλακάσας: Αφγανοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς



Ένταση ξέσπασε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας το βράδυ της Παρασκευής.

Ένας Αφγανός είχε «σπάσει» της καραντίνα βγαίνοντας από την δομή, αλλά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν εγκαίρως. Όταν τον συνέλαβαν και επέστρεψαν στο κέντρο φιλοξενίας, εκείνος μαζί με άλλους αλλοδαπούς που μένουν στη δομή επιτέθηκαν στις Αρχές πετώντας τους πέτρες.

Οι αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή στο σημείο, ενώ νωρίτερα, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του Αφγανού και του επέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ γιατί «έσπασε» την καραντίνα.

Να σημειωθεί ότι ο αλλοδαπός που επιχείρησε να σπάσει την καραντίνα διαθέτει ακόμη και δικό του αυτοκίνητο με το οποίο έκανε τις μετακινήσεις του. Το ΙΧ κατασχέθηκε.


Πηγή : protothema.gr


Αλλοι 193 θάνατοι από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία



Επιπλέον  193 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε έτσι στα 6.481, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο απολογισμός νεκρών του τελευταίου εικοσιτετραώρου είναι υψηλότερος από αυτόν της προηγουμένης (173).

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 1.639 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να ανέρχεται πλέον σε 160.758, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σημείωσε επίσης αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (1.478).




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ξεπέρασαν τους 63.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ, τρίτη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 2.000 θανάτους



Ξεπέρασαν τους 63.000 οι θάνατοι από κορονοϊό στην Αμερική.

Ο Μάιος ξεκίνησε με συνολικά 63.849 θύματα κορονοϊού, ενώ από την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 2.239.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι,  ο αριθμός των κρουσμάτων που φτάνει το 1.097.000, αποτελώντας το ένα τρίτο των περιπτώσεων παγκοσμίως.

.


Διπλή πρόκληση των Τούρκων στον Έβρο – Πυροβόλησαν δύο φορές



Συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες από την Τουρκία στον Εβρο καθώς το βράδυ της Πέμπτης (30/4) έλαβαν χώρα δύο περιστατικά.

Το πρώτο από αυτά καταγράφηκε στις δέκα και είκοσι το βράδυ. Ειδικότερα, δύο φουσκωτά της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με δύο επιβάτες το καθένα κινήθηκαν βόρεια κατά μήκος του ποταμού και έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα και μια φωτοβολίδα που προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος.

Το δεύτερο συμβάν καταγράφηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα οπότε ένα φουσκωτό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, στο οποίο επίσης επέβαιναν δύο άτομα απέπλευσε από το Τυχερό και κινήθηκε βόρεια. Οι επιβάτες έριξαν εκφοβιστικά πυρά στον αέρα.

Καμία από τις βάρκες δεν είχε φωτεινές ενδείξεις.

Τα νέα περιστατικά αποκαλύπτουν την τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο, ακόμα και μετά την αποχώρηση των προσφύγων και μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να περάσουν στην Ελλάδα.

Εχθές Πέμπτη έγινε γνωστό ακόμα ένα επικίνδυνο επεισόδιο που σημειώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, σύμφωνα με το Spiegel.

Συγκεκριμένα, Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν τουλάχιστον μία φορά εναντίον Γερμανών της Frontex, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Frontex, το επεισόδιο συνέβη την Τρίτη το απόγευμα, στις 7:15, κοντά στο Τυχερό του Έβρου, όταν ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε εναντίον Γερμανών στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το επεισόδιο επιβεβαιώνεται και από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Παρελθόν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμός δελτίου ταυτότητας



Στον νέο αριθμό του πολίτη που θα αντικαταστήσει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Live News.

«Θέλω να σταθώ και σε μία νομοθετική πρωτοβουλία, τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, έναν νόμο που θα διέπει την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Ο νόμος αυτός έχει πολλά πράγματα μέσα του. Ένα από αυτά που πήρε και δημοσιότητα είναι η κατάργηση του φαξ στο δημόσιο. Μέσα στο νόμο θα περιλαμβάνεται και η θέσπιση του ενιαίου αριθμού του πολίτη, τον οποίο θα αποκαλούμε προσωπικό αριθμό, που θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και τον αριθμό ταυτότητας», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να κάνει ο πολίτης ηλεκτρονικά και από το σπίτι του ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «θα σας παραπέμψω στη νέα ψηφιακή πύλη του κράτους, στο gov.gr, όπου έχουμε συλλέξει πάνω από 520 υπηρεσίες που οι πολίτες μπορούν να κάνουν ψηφιακά. Οι περισσότερες υπήρχαν και πριν, και έχουμε προσθέσει υπηρεσίες γνησίου υπογραφής. Γίνονται όλα ηλεκτρονικά. Πριν την πανδημία είχαμε 20 χιλιάδες επισκέψεις την ημέρα στα ΚΕΠ. Οι 12.000 αφορούσαν σε υπηρεσίες γνησίου υπογραφής. Αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά. Πλέον για να κάνει κανείς εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση μπορεί να το κάνει είτε με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS, αλλά και από τους κωδικούς του web banking».

«Η πιο χαρακτηριστική υπηρεσία των ημερών είναι η άυλη συνταγογράφηση που αφορά σε επαναλαμβανόμενες συνταγές. Θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ απλή διαδικασία. Αρκεί κανείς να γραφτεί μόνο μία φορά, χρησιμοποιώντας κωδικούς TAXIS και τον ΑΜΚΑ του. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον ΑΜΚΑ των συνδεδεμένων μελών, να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα παιδιά του. Έπειτα δίνει το κινητό του τηλέφωνο ή και το email του και από εκεί και πέρα χρησιμοποιεί ο γιατρός το τηλέφωνο του πολίτη», συνέχισε ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ψηφιακό άλμα σε σχέση με την πρότερη κατάσταση, αλλά είναι το πρώτο βήμα από όσα σχεδιάζουμε. Όλες οι τεχνολογίες έχουν έρθει για να μείνουν. Αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί ακριβώς ο ίδιος. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πολλές νέες πρωτοβουλίες και νέες ψηφιακές υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.


Πηγή


Σοβαρή υπόθεση διαφθοράς ερευνούν οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.



Σοβαρή υπόθεση διαφθοράς με την πιθανή εμπλοκή δύο αστυνομικών που έχουν καταταγεί πρόσφατα στην ΕΛ.ΑΣ και υπηρετούν σε υπηρεσία περιπολιών στην ευρύτερη περιοχή Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης, απασχολεί το τελευταίο διήμερο τους επιτελείς της Κατεχάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τους δύο αστυνομικούς διαπιστώθηκε ότι είχαν συνεργασία κι ενημέρωναν -για τις αναζητήσεις άλλων αστυνομικών- καταζητούμενο ποινικό που προχωρούσε σε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Κι έτσι πιθανολογείται ότι βοήθησαν στη διαφυγή του από αστυνομικό κλοιό. Μάλιστα η μοτοσικλέτα του καταζητούμενου φέρεται να βρέθηκε δίπλα από τα δίκυκλα των αστυνομικών.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές οι ίδιοι αστυνομικοί είχαν εντοπισθεί προ μερικών ημερών κοντά στη κατοικία κυβερνητικού στελέχους, είχαν προσαχθεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα κι είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι είχαν πάρει παρατύπως φάρους μηχανών της ΔΙΑΣ από «βάση», στη λεωφόρο Μεσογείων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ύποπτοι αστυνομικοί έχουν μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες.


Βασίλης Λαμπρόπουλος
Πηγή : in.gr


O Κιμ Γιογνκ Ουν επανεμφανίστηκε έπειτα από τρεις εβδομάδες



Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παρέστη στα εγκαίνια νέου εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων στη Σουντσόν την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας, το KCNA.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του έπειτα από εβδομάδες φημών και σεναρίων για την κατάσταση της υγείας του.

«Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων στη Σουντσόν», ανέφερε τηλεγράφημα του KCNA. «Παρέστη στην τελετή» και «όλοι οι παρευρισκόμενοι τον υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές» όταν εμφανίστηκε, σύμφωνα με το κείμενο αυτό. Περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και «ενημερώθηκε για τη διαδικασία παραγωγής», ανέφερε ακόμη το πρακτορείο.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση αφότου προέδρευσε σε συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου την 11η Απριλίου. Την επομένη, τα επίσημα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως επιθεώρησε καταδιωκτικά σε βάση της βορειοκορεάτικης Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του Κιμ πολλαπλασιάστηκαν όταν απουσίασε από τους εορτασμούς της 15ης Απριλίου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ημέρα στο βορειοκορεάτικο πολιτικό ημερολόγιο, αφού όλη η χώρα τιμά την επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας και παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Υποβαθμίζοντας τη σεναριολογία που έδινε κι έπαιρνε, ο ειδικός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μουν Τζε-ιν, του προέδρου της Νότιας Κορέας, διαβεβαίωνε την 26η Απριλίου πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πάντα «στη ζωή και η υγεία του είναι καλή».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του KCNA. «Θα προτιμούσα να μην κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Θα έχουμε κάτι να πούμε γι’ αυτό όταν είναι η κατάλληλη ώρα», πρόσθεσε.


Πηγή : cnn.gr



«Τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό 24 ώρες μετά τη λοίμωξη»



Νέο τεστ, το οποίο ενδέχεται να ανιχνεύει φορείς του κορωνοϊού πριν αποκτήσουν μεταδοτικότητα υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν επιστήμονες που πραγματοποίησαν έρευνες για λογαριασμό του αμερικανού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι ερευνητές ελπίζουν το νέο τεστ να ανιχνεύει τον ιό στο ανθρώπινο σώμα μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση, δηλαδή πριν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα και πολλές ημέρες πριν να είναι σε θέση να τον μεταδώσει. Ο Guardian κάνει λόγο για εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να αποτελέσει καθοριστική ανακάλυψη στη μάχη κατά της πανδημίας.

Το εν λόγω τεστ προέκυψε από μελέτη της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας των ΗΠΑ, με στόχο την ταχεία διάγνωση ενδεχόμενης μόλυνσης από χημικά όπλα. Ωστόσο, με το ξέσπασμα της πανδημίας η μελέτη επαναπροσδιορίστηκε και η νέα δοκιμή πρόκειται να τεθεί προς έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντός μιας εβδομάδας.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, έκανε λόγο για εξέταση «που καλύπτει ένα τεράστιο διαγνωστικό κενό σε παγκόσμιο επίπεδο», καθώς μπορεί, εκτός του αρχικού σταδίου, να χρησιμοποιηθεί και σε μεταγενέστερη φάση της μόλυνσης.

«Αν εγκριθεί από την FDA, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του παιχνιδιού», σημείωσε ακόμη.


Πηγή


ΠΟΥ: Η πανδημία παραμένει ξεκάθαρα μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας




Η πανδημία της COVID-19 παραμένει ξεκάθαρα μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς εξαπλώνεται ευρύτερα σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Τρεις μήνες αφότου η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ συνέστησε στον γενικό διευθυντή του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να κηρύξει δημόσια υγειονομική έκτακτη ανάγκη λόγω του νέου κορωνοϊού, ο Τέντρος δήλωσε:

«Η πανδημία παραμένει διεθνούς ανησυχίας έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, ο Τέντρος επισήμανε ότι «ανησυχούμε πολύ σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο» της ασθένειας «καθώς αρχίζει να επιταχύνεται σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα υγείας».

«Όπως κάναμε εξαρχής, θα συνεχίσουμε να καλούμε τις χώρες να εφαρμόζουν ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων για να βρίσκουν, να απομονώνουν, να υποβάλλουν σε εξετάσεις και να φροντίζουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή» σημείωσε ο Τέντρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΠΟΥ, στη Γενεύη.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


ΥΠΟΙΚ: Υφεση 4,7% και ανεργία στο 20% φέτος λόγω της πανδημίας


Στο 4,7% θα διαμορφωθεί η ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία, λόγω της κρίσης από την πανδημία, αλλά το επόμενο έτος θα επανέλθει η ανάπτυξη, στο επίπεδο του 5,1%.

Παράλληλα - σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου - εφέτος η ανεργία αναμένεται να αγγίξει το 20%, ενώ λόγω του lockdown προβλέπεται μεγάλη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επενδύσεις, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η οικονομία υφίσταται ένα τριπλό σοκ, το οποίο έχει ως εξής:

*Ένα προσωρινό, αλλά πολύ ισχυρό, σοκ προσφοράς. Το lockdown μειώνει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και, κατ' επέκταση, τα εισοδήματα των παραγωγών και του εργατικού δυναμικού.

*Ένα πολύ ισχυρό σοκ ζήτησης, καθώς, εκτός από τα εισοδήματα, το lockdown έχει μειώσει τις δυνατότητες κατανάλωσης. Ακόμα και εάν οι καταναλωτές διατηρούν κάποια αγοραστική δύναμη και επιθυμούν να καταναλώσουν, το lockdown μειώνει τις ευκαιρίες να το πράξουν.

*Ένα ισχυρό σοκ αβεβαιότητας, διότι δεν είναι γνωστές ούτε η διάρκεια, ούτε η ένταση του φαινομένου. Αυτό το σοκ ενισχύει το σοκ ζήτησης, καθώς οδηγεί σε αναβολή καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις αναφέρουν:

1.Ύφεση: Στο 4,7% εφέτος, με τον οικονομικό αντίκτυπο να μην μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια και αυτός θα καθοριστεί από την έκταση της εξάπλωσης του κορoνοϊού και τη διάρκειά της, και θα είναι εν μέρει εξαρτώμενος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού. Έως τώρα, το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, υποθέτει ότι η υγειονομική κρίση σταδιακά θα εξομαλυνθεί στο πρώτο μισό του 2020 και η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα είναι ορατή στο β' τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,7% σε ετήσια βάση, λόγω της συρρίκνωσης του εμπορίου (ιδίως των υπηρεσιών), της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συμπίεσης της καταναλωτικής ζήτησης. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί κυρίως από ένα έντονο αρνητικό σοκ στην πλευρά της ζήτησης και, σε μικρότερο βαθμό, στην πλευρά της προσφοράς, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της διακοπής των αλυσίδων παραγωγής. Για το 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,1%.

2.Ανεργία: Από 17,3% του εργατικού δυναμικού πέρυσι, θα αυξηθεί στο 19,9% εφέτος για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,4%. «Η συνολική απασχόληση (σε εθνικολογιστική βάση), μετά την αναστροφή της δυναμικής της το 2020, αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά μεσοπρόθεσμα (3,8% το 2021, από -3,6% το 2020) και το ποσοστό ανεργίας (βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού) να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε σχέση με το 2019 (16,4 % το 2021 από 19,9% το 2020), εφ' όσον οι προσπάθειες για την υποστήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αποδειχθούν επιτυχείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

3.Κατανάλωση: Από την πλευρά της εγχώριας ζήτησης, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση (-4,1% σε ετήσια βάση/2,7 μονάδες αρνητική συμβολή στο ΑΕΠ), αντικατοπτρίζοντας τις απώλειες εισοδήματος από το κλείσιμο επιχειρήσεων ή από επιχειρήσεις που λειτουργούν με μειωμένα επίπεδα παραγωγής, την αναβολή τής καταναλωτικής δαπάνης λόγω των μέτρων περιορισμού των κοινωνικών επαφών και τη συμπίεση των πωλήσεων, με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά/ιατρικά προϊόντα (π.χ. φάρμακα, ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός) και τις ηλεκτρονικές αγορές.

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται πως θα μειωθεί εφέτος κατά 4,1% και θα ενισχυθεί το 2021 κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει επέκταση κατά 1%, λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

4.Πληθωρισμός: Το 2021, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του 2019, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αύξησης της εγχώριας ζήτησης, μετά από ένα αρνητικό ποσοστό εφέτος εξαιτίας της πανδημίας και των χαμηλών τιμών ενέργειας (0,6% το 2021, από -0,3% το 2020).

5.Ιδιωτικές επενδύσεις: Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%), λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας, των πιο δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της υψηλής αβεβαιότητας που λειτουργούν επιβαρυντικά στα επενδυτικά σχέδια. Ωστόσο, το 2020 προβλέπεται «εκρηκτική» αύξηση κατά 15,3%.

6.Πρωτογενές πλεόνασμα: «Οι αυξημένες νέες δαπάνες έναντι της πανδημίας αναμένεται να φέρουν το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020», αναφέρεται στο κείμενο.

7.Εισαγωγές- εξαγωγές: Οι επιπτώσεις της πανδημίας αναμένεται να ασκήσουν καθοριστικά αρνητική επίδραση στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας. Οι περιορισμοί στις μεταφορές, οι ακυρώσεις ταξιδιών, τα κλειστά χερσαία σύνορα και οι μη ομαλά λειτουργούσες αλυσίδες εφοδιασμού, αναμένεται να ωθήσουν τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε απότομη πτώση (-19,2%), με τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη ναυτιλία να επηρεάζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν (-14,2%), ανταποκρινόμενες στην υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη συρρίκνωση των εξαγωγών. Για το 2021 προβλέπεται «εκρηκτική» αύξηση των εξαγωγών κατά 19,2% και των εισαγωγών κατά 15,6%.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «όσο η πλευρά της προσφοράς ενισχύεται έναντι της ζήτησης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, θα προσαρμόζουμε και τη σύνθεση των μέτρων ζήτησης. Συγκεκριμένα, από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριών, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα τα οποία θα καθορίζονται από κριτήρια επιλεξιμότητας, από το εάν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τη στήριξη ανήκουν σε κλάδους που έχουν ανοίξει, όπως επίσης και από το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματός τους». Σύμφωνα με την έκθεση, «οι πόροι που θα εξοικονομηθούν σε σχέση με τα σημερινά οριζόντια μέτρα, θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε τη ζήτηση στην οικονομία με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με τρόπο που θα δημιουργεί ζήτηση σήμερα, βελτιώνοντας όμως και την πλευρά της προσφοράς αύριο». Στο πλαίσιο αυτό, ως παραδείγματα εφαρμογής αυτής της βασικής αρχής περιγράφονται:

*Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 και το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή περίοδο θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.

*Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.

*'Αμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.

*'Αμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. είναι η επένδυση του Ελληνικού.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μάσκα: Πού είναι υποχρεωτική



Δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κουρεία, κομμωτήρια και στους χώρους αισθητικής περιποίησης. 

Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους, αλλά επίσης δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στον «Σκάι».

Ο υφυπουργός σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των τιμών απάντησε: «θα παρακολουθήσουμε αυτή την εβδομάδα την αγορά και εκτιμούμε ότι θα έρθει η ισορροπία». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε παρατηρηθεί έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ενώ η έντονη ζήτηση οδήγησε σε αύξηση τις τιμές, ωστόσο, όπως είπε, σήμερα η αγορά τροφοδοτείται κανονικά και σε ό,τι αφορά στα αντισηπτικά, υπάρχουν σκέψεις από τα δύο τεμάχια που επιτρέπεται να αγοράζει σήμερα ένας πελάτης, να αυξηθεί ο αριθμός στα τρία τεμάχια. 

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για να γνωρίζει το κράτος τα αποθέματα υγειονομικού υλικού καταγράφηκαν 500.000 μάσκες, και σήμερα έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια και εταιρίες που θα μπορούν σε λίγες ημέρες να κατασκευάζουν 18 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα. «.....υπάρχουν και άλλες μονάδες που έχουν προχωρήσει σε αγορά μηχανημάτων και υπάρχουν και εισαγωγές, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα η τιμή των μασκών θα μειωθεί» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως είπε ο υφυπουργός οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μόνοι τους υφασμάτινο επαναχρησιμοποιούμενο κάλυμμα, για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα, και μία οικογένεια προκειμένου να μειώσει το κόστος, μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις υφασμάτινες μάσκες φτιαγμένες από παλαιά ρούχα.