Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Άγρια κόντρα Τζανακόπουλου - Βορίδη στη Βουλή για τα Εξάρχεια


Στα χαρακώματα βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Γεωργίας, Μάκης Βορίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά του δεύτερου στα φαινόμενα έντονης βίας που παρατηρήθηκαν κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος ορμώμενος από την επιλογή της κυβέρνησης να μην σχολιάσει το βίντεο με τους αστυνομικούς που χτυπούν διαδηλωτή είπε ανοιχτά πως «πρόκειται για πολιτική επιλογή και εντολή και όχι για αυτονόμηση των σωμάτων ασφαλείας».

«Περιμένω από τους υπουργούς να καταδικάσουν τα βασανιστήρια και για τα οποία είναι υπεύθυνα όργανα της τάξης. Και μετά να κάνουμε όση συζήτηση θέλετε για την οργάνωση της αντεγληματικής πολιτικής του ελληνικού κράτους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «πριν από αυτό να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να βρεθούν οι άνθρωποι που τέλεσαν τις παράνομες αυτές πράξεις. Δεν είμαι όμως αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της ΝΔ. Το αδιέξοδο στο προσφυγικό και η διάρρηξη της σχέσης με ακροδεξιά ακροατήρια σας έκανε να επιλέγετε τον εύκολο για σας αλλά κατάπτυστο δρόμο της ακραίας καταστολής για να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική αυτή σχέση».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει συνεχώς διπλό πρόσωπο. Να εμφανίζεται ο Δένδιας στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής να ζητά συναίνεση και κοινό βηματισμό σε αντιμετώπιση πραγματικού προβλήματος και ο κ. Χρυσοχοΐδης να παριστάνει τον μετεμφυλιακό χωροφύλακα», είπε και κατέληξε: «είναι ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνηση να συνέλθει. Να επανέλθει στον αυτονόητο δρόμο του σεβασμού των νόμων του Συντάγματος και να καταδικάσει τα βασανιστήρια».

«Δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης για τα ελληνοτουρκικά γιατί ο κ. Τζανακόπουλος υιοθετεί θέσεις κατά της αστυνομίας. Να πάρω την δική σας θέση και να πω: άρα αυτό που έγινε μας εμποδίζει να συνεννοηθούμε στα ελληνοτουρκικά; Είστε σοβαροί στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι αυτά που λέτε;», απάντησε σε έντονο ύφος ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και πρόσθεσε: « Είναι δυνατόν να υπάρχει κόμμα που να λέει ότι επειδή υπήρξαν έκνομα περιστατικά δεν προσέρχεστε για να οικοδομηθεί συναίνεση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές;».

Ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε ακόμα πως με τον τρόπο αυτό φανερώνονται οι προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε πως ο κ. Τζανακόπουλος ήταν αποκαλυπτικός για το «τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κάπου εκεί ωστόσο επικράτησε έστω και για λίγη ώρα ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας καθώς ο προεδρεύων, Θ. Μπούρας δεν δέχθηκε να δώσει το λόγο στον ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

- Μπούρας - Άκου κ. Τζανακόπουλε! Εκφράσατε προσωπική θέση! Δεν υπάρχει προσωπικό…

- Βελόπουλος: κ. Τζαναόπουλε αυτά στα σοβιέτ όχι εδώ. Αν το κάναμε εμείς στον πρόεδρό σας θα μας λέγατε φασίστες. Έλα τώρα σόσου κάνεις

Μετά από λίγο η ένταση συνεχίστηκε με τον κ. Τζανακόπουλο να φωνάζει από το βήμα «είναι απαράδεκτη η στάση! Έλεος, ντροπή!»

Τελικά ο κ. Μπούρας έδωσε το λόγο στον συνάδελφό του με τον κ. Τζανακόπουλο να αναφέρει: « Το προεδρείο με άθλιο τρόπο μου στερεί το λόγο για να εξηγήσω ότι ο κ. Βορίδης εσκεμμένα διαστρέβλωσε αυτό που είπα! Πρέπει να εξηγηθεί η διαστρέβλωση! Έχετε αποφασίσει να στερείτε το λόγο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για να μη λαμβάνουν οι υπουργοί απαντήσεις. Είπα ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τορπιλίζει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και να ζητά συναίνεση. Την συναίνεση στα ελληνοτουρκικά την επιδιώκουμε και το έχουμε αποδείξει. Η στάση Ιανού της κυβέρνησης διχάζει στο εσωτερικό και από την άλλη με υπουργούς όπως ο κ. Δένδιας επιλέγει να είναι συναινετικός δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή τη διπλή στρατηγική η κυβέρνηση».


Πηγή


Μπακογιάννη: Αν γίνει πόλεμος θα είμαστε μόνοι μας- Να πάμε στην Χάγη


Να καταφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη σαν μέθοδο επίλυσης των ελληνοτουρκικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά οτι σε περίπτωση πολέμου, θα είμαστε μόνοι μας..

Μιλώντας στο Action 24 και στην εκπομπή «Αντιθέσεις» είπε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε, γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα». Η πρώην υπουργός εξωτερικών απέδωσε εύσημα μάλιστα στο Νίκο Δένδια για την θητεία του στο υπουργείο εξωτερικών, λέγοντας ότι το υπουργείο έχει ένα πολύ άξιο υπουργό.

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν είναι αυξημένος και ότι η κατάσταση δεν χρειάζεται δραματοποίηση, αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Μάλιστα, συμφώνησε με την άποψη του πρώην υπουργού Αμυνας, Ευάγγελλου Αποστολάκη, ότι αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας, ωστόσο πρόσθεσε πως σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν είναι μόνη της ενώ αντίθετα η Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί θα απομονωθεί διεθνώς.

Ντόρα: Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι

«Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για μας και να σκοτωθεί. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και ο μεγάλος πόλεμος είναι η επιτυχία να μην κανείς πόλεμο. Οσοι λένε ότι είμαστε μόνοι μας διπλωματικά και επικρίνουν την ευρωπαϊκή ένωση, να μας πουν την άλλη πρόταση. Τι θέλουν, να βγάλουμε τον στόλο και να πυροβολούμε; Θα είναι καλό όλοι αυτοί οι περισπούδαστοι αναλυτές να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσουν για εξωτερική πολιτική. Περιμένω να υπάρχει μια αίσθηση ευθύνης», είπε.

Η Ντόρα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενη στην συμφωνία των Πρεσπών και στην πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την βόρεια Μακεδονία, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε :

“Ο κ. Δένδιας κάνει την ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την δυνατότητα της διαπραγμάτευσης για να περπατήσει η συμφωνία. Και στη συνέχεια να βελτιωθούν ορισμένες πτυχές της συμφωνίας. Ορθώς και ανέλαβε ο κ. Δένδιας αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.»

Μπακογιάννη: Καλά λόγια για Σαμαρά…

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για απεμπλοκή από τη συμφωνία διότι δεν περπατάει, η κ. Μπακογιάννη πήρε αποστάσεις λέγοντας πως «απεμπλοκή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε διπλωματικά, ούτε πολιτικά ούτε διεθνοπολιτικά, δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν αυτό που λέγεται ότι αν δυναμώσουμε διαπραγματευτικά στην πορεία μπορούμε να ακυρώσουμε τη συμφωνία. Δε νομίζω ότι βοηθά τη χώρα μια τέτοια συζήτηση περί ακύρωσης της συμφωνίας. Αυτό που θα βοηθήσει τη χώρα είναι να προχωρήσει η συζήτηση για τα μακεδονικά προϊόντα. Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω για κανένα θέμα άρα ούτε και για την διπλωματία», είπε.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την φράση του πρώην πρωθυπουργού για δικαίωση της Μακεδονίας η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ήταν απλά μια φορτισμένη φράση του κ. Σαμαρά. Όμως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι του απέδωσε εύσημα για την πορεία του ως πρωθυπουργός.
«Η Νέα Δημοκρατία ήταν εξαιρετικά σαφής προεκλογικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα ψηφοφόρο να πιστεύει ότι όταν θα γίνει πρωθυπουργός θα ακυρώσει την συμφωνία. Δεν υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης τον ενέπαιξε στο θέμα αυτό. Η δικαίωση της Μακεδονίας είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη έκφραση. Ο κ. Σαμαράς υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας επί των ημερών του ως πρωθυπουργός η Ελλάδα ακολουθούσε την ίδια εθνική γραμμή. Ο κ. Σαμαράς είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός και ξέρει πάρα πολύ καλά τι είναι εφικτό και τι δεν είναι. Εγώ τον σέβομαι για τη διαδρομή του στην πρωθυπουργία του διότι έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και του την αναγνωρίζω. Δεν θεωρώ ότι είπε τίποτα παραπάνω, παρά μόνο ότι έκανε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία για ένα θέμα που τον καίει».

Ντόρα: Επιτυχημένος πρόεδρος ο Παυλόπουλος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης και πολλών ψήφων. Ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου και είναι ένα πρόσωπο ευρείας συναίνεσης. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλά πρόσωπα ευρείας συναίνεσης σε αυτή τη χώρα. Εγώ θεωρώ ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος σε δύο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα έδωσε δυο εξαιρετικά επιτυχημένες μάχες. Την πρώτη το καλοκαίρι του 15’ με το δημοψήφισμα και τη δεύτερη όταν στάθηκε και υπερασπίστηκε τους θεσμούς στο δικαστικό πραξικόπημα με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Η γενική μου άποψη για την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου είναι πολύ καλή. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φροντίσει η πρότασή του να είναι μία πρόταση που στην συνείδηση του πολίτη θα μπορεί να πετύχει μια ευρεία συναίνεση», σχολίασε.

Μπακογιάννη: Ο Μητσοτάκης δεν θα επιτρέψει καλάμια

Τέλος, αναφερόμενη στα πρόσφατα θέματα που ταλαιπώρησαν την κυβέρνηση και που αφορούν στους διοικητές των νοσοκομείων και στην παραίτηση του υφυπουργού Διαματάρη, η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι ήταν φάουλ.

«Πράγματι αυτά τα δύο φάουλ έγιναν ήταν αναμφισβήτητα άτυχη περιστατικά, όμως όταν κυβερνάς κάνεις και λάθη οι αλάνθαστοι είναι στα νεκροταφεία. Μία κυβέρνηση που δουλεύει νυχθημερόν θα κάνει και λάθη. Το ερώτημα είναι αν είναι σε θέση να τα διορθώνει αν τα αντιλαμβάνεται, αν έχει την παρρησία να τα διορθώσει. Θέλει περισσότερο θάρρος να πεις και να αναγνωρίσεις το λάθος σου, παρά να αντιμετωπίζεις την επίθεση για αυτό και να κάνεις ότι βρέχει.

Η κυβέρνηση με θάρρος τα διόρθωσε και τα δύο. Πολλά πράγματα με φοβίζουν στην πορεία της κυβέρνησης αλλά για ένα είμαι σίγουρη. Καλάμια ο Κυριάκος δεν θα δεχθεί και δεν θα επιτρέψει».


Πηγή


Γιατί σύντροφοι δεν κάψατε δεν σπάσατε; Μας κάνατε να ασχολούμαστε με μιά κατεβασμένη μπλούζα



Τραγική ακροαριστερή πραγματικότητα που μας θλίβει και μας προβληματίζει για την κατάντια της αριστεράς.

Οι σύντροφοι περίμεναν εμπρησμούς, σπασίματα, επεισόδια, φωτιές, τραυματίες ακόμα και νεκρούς αστυνομικούς για να χαρούν περισσότερο, αλλά η αστυνομία τους περίμενε και απογοητεύτηκαν που δεν διέλυσαν τα πάντα.

Κοντεύει ένας μήνας από την επέτειο του Πολυτεχνείου και δεν έχουν καταφέρει να διαλύσουν το σύμπαν νομίζοντας ότι μπορούν γιατί έτσι τους είχαν μάθει οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε ένας κάδος δεν έχει πάρει φωτιά και τους έχουν πετάξει τους συντρόφους έξω από πανεπιστήμια και καταλήψεις.

Δύσκολες ημέρες και για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ποντάρει στις εγκληματικές ενέργειες των κακοποιών συντρόφων για να κάνει άθλια ακροαριστερή αντιπολίτευση και να βγάλει άχρηστη την κυβέρνηση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα υποθάλπει και ενθουσιάζεται από επαναστατικό οίστρο των κακοποιών συντρόφων που προστάτευε τόσα χρόνια και τους άφηνε ανεξέλεγκτους.

Είναι απαρηγόρητοι, αλλά πιάστηκαν από μια κατεβασμένη μπλούζα, και γύρισαν τα σχέδια τους φωνάζοντας οι κακοποιοί αντιεξουσιαστές και ακροαριστεροί φασίστες, τους άλλους για φασίστες, αυτούς που προσπαθούσαν να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη και αν προστατέψουν πολίτες και περιουσίες.


Οι αποδεδειγμένα ακροαριστεροί φασίστες, κατηγορούν τους άλλους για φασίστες επειδή δεν τους άφησαν να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους να κάψουν, να σπάσουν και να σκοτώσουν. Οπότε όλοι επικεντρώθηκαν σε μία κατεβασμένη μπλούζα για να κάνουν σώου και να αρχίσουν να καταγγέλλουν μήπως μειωθεί ο αστυνομικός έλεγχος στα Εξάρχεια και οι σύντροφοι κακοποιοί έχουν περισσότερο χώρο για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Γιατί νέτα σκέτα για αυτό γίνεται η όλη αντίδραση και η ιστορία για μια κατεβασμένη μπλούζα και αυτό το έχει καταλάβει το 95% των Ελλήνων πολιτών ξεφτίλες σύντροφοι!!!




Ναρκωτικά και σπαθιά στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων



Επιχειρησιακή δράση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, με σκοπό την πρόληψη – καταστολή παραβατικών συμπεριφορών και τον έλεγχο της νομιμότητας παραμονής αλλοδαπών, πραγματοποιήθηκε χθες (09-12-2019) το πρωί, στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων, στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της παραπάνω δράσης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων :

ελέγχθησαν (53) άτομα,
προσήχθησαν (11) άτομα,
συνελήφθησαν (8) αλλοδαποί, εκ των οποίων:
(2) για κατοχή ναρκωτικών,
(5) για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων,
(1) για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών,
κατασχέθηκαν μπαλτάς, σπάθα και ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.


Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός στην περιοχή της Πλατείας Βάθη για ναρκωτικά



Έκρυβε τα ναρκωτικά σε ειδικά ραμμένες κρύπτες, εσωτερικά του γιλέκου που φορούσε με την ένδειξη " POLICE ".

Συνελήφθη, χθες (9-12-2019) το βράδυ στην περιοχή της Πλατείας Βάθη, από αστυνομικούς της Ομάδας Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, 28χρονος αλλοδαπός για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και για αντιποίηση.

Στην κατοχή του 28χρονου βρέθηκαν μετά από έλεγχο (11) κομμάτια ηρωίνης σε βραχώδη μορφή, συνολικού βάρους (6,8) γραμμαρίων, αυτοσχέδιο μαχαίρι και το χρηματικό ποσό των (81) ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω ναρκωτικές ουσίες βρέθηκαν σε ειδικά ραμμένες κρύπτες, εσωτερικά του γιλέκου που φορούσε και έφερε την ένδειξη " POLICE ".

Σε βάρος του 28χρονου σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, από το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας και θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.






Νέα ξεφτίλα Γρηγοριάδη που δείχνει πόσο ακατάλληλος είναι για το κοινοβούλιο


Αυτός νομίζει ότι δίνει παράσταση όταν ανεβαίνει να μιλήσει στην βουλή και ξεφτιλίζει το κοινοβούλιο με τα καραγκιοζιλίκια του.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης βουλευτής του ΜεΡΑ25 έδωσε σώου ξεφτίλας καθώς θέλησε να αναπαραστήσει τον πολίτη που δέχθηκε επίθεση από τα ΜΑΤ το βράδυ της Παρασκευής, στα Εξάρχεια, μετά την πορεία στη μνήμη για δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Έβαλε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και αναφώνησε τρεις φορές «παραδίνομαι»: «Έστω ότι ήμουν αντεξουσιαστής, ταραχοποιός, αλλά δεν μπορεί να φωνάζω παραδίνομαι και να συνεχίζουν να με χτυπούν, να με κλωτσάνε στην κοιλιά, στα γεννητικά όργανα και στο στήθος, όταν είμαι εμφανώς άοπλος και παραδομένος. Γιατί όλη αυτή η αγριότητα. Να τη χαίρεστε, αν είναι αυτή η δημοκρατία σας».

Πόση ξεφτίλα να αντέξει αυτή η χώρα με τα νούμερα που έχουν μαζευτεί στην βουλή;;;





Θα το ζήσουμε και αυτό! Η Μπαζιάνα εκλέγεται καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Δεν έχει τέλος το ακροαριστερό σίριαλ και τα επεισόδια συνεχίζονται προκαλώντας την κοινή γνώμη.

Καλά θα διαβάσετε καθηγήτρια πανεπιστημίου και επισήμως αναμένεται να εκλεγεί την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου η Μπέτυ Μπαζιάνα. 

Η σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα, η οποία εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως συμβασιούχος διοικητή υπάλληλος στο ΕΜΠ, έχει αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα για τη θέση της επίκουρης καθηγήτριας στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο γίνεται αυτοδύναμο τμήμα μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ και την πρόσληψη τεσσάρων επίκουρων καθηγητών. Ναι καλά διαβάσατε μετά την συγχώνευση που είχε κάνει ο τα έκανα μαντάρα στην παιδεία Γαβρόγλου.

Η εισήγηση της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής είναι ομόφωνη, καθώς η κ. Μπαζιάνα φαίνεται να έχει τα περισσότερα προσόντα, ενώ δεν ήταν πολλοί αυτοί που διεκδίκησαν τη θέση. Την τελική απόφαση θα πάρει 11μελής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και αυτό διαβάστε το καλά πανεπιστημιακός από το ΠΑ.ΠΕΙ. που προ τριετίας συμμετείχε και στην επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες που είχε συστήσει ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς. 

Για να μονιμοποιηθεί στη θέση του επίκουρου καθηγητή πρέπει να παρέλθει τριετία, ενώ ο διορισμός μπορεί να ανακληθεί με απόφαση υπουργού. 

Κανένας ακροαριστερός δεν πάει χαμένος!!!





Το κυνήγι της άγριας τρούφας


Μπορεί να είναι «μόδα», μπορεί να έχει κακοποιηθεί στα χέρια του κάθε άσχετου μάγειρα και νοικοκυράς, μπορεί να είναι σύμβολο νεοπλουτισμού στη γαστρονομία, όπως κάποτε η αστακομακαρονάδα, αλλά ομολογώ –και δεν ντρέπομαι– ότι λατρεύω την τρούφα! Το άρωμά της λειτουργεί σ’ εμένα σαν τον μαγεμένο αυλό που τον ακολουθούσαν όλα τα ποντίκια και ύστερα τα παιδιά του χωριού στο γνωστό παραμύθι. Ε, πρώτοι πρώτοι στη σειρά θα είμαστε εγώ κι ο γιος μου! Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε ότι είχαν αρχίσει να τρέχουν τα σάλια μου και μόνο στο άκουσμα της πρότασης του Αλέξανδρου Ιωάννου στο Κατώγι στο Μέτσοβο, να πάμε για κυνήγι τρούφας με σκυλιά στο δάσος! Σαν έτοιμοι από καιρό, βρεθήκαμε τη συμφωνημένη ώρα κάπου στους Μηλωτάδες, όπου μας περίμενε ο Βασίλης, ο «οδηγός», και οι «κυνηγοί», τα σκυλιά Lagotto Romagnolo. Είναι η ράτσα των τρουφόσκυλων, μικρά ζωηρά και κατσαρομάλλικα, που αγαπούν την τρούφα περισσότερο από εμένα, που ομολογώ ότι δεν θα μπορούσα να τη μυρίσω και να την ξεθάψω σε χρόνο dt και ούτε να την καταβροχθίσω ολόκληρη, όπως θα έκαναν αυτά, αν δεν προλάβαινε ο Βασίλης να τις αρπάξει από το στόμα τους. Παραλίγο να μισήσω τη Λιλή, το πιο ζωηρό!

Να μην τα πολυλογώ, μαζέψαμε μπόλικες τρούφες, συναντήσαμε ένα κοπάδι αγριογούρουνα και κατηφορίσαμε προς το ποτάμι, όπου είναι το αρχηγείο της ομάδας «Άρωμα Τρούφας». Εκεί μας περίμενε η Κατερίνα Νόλα, η ψυχή των πάντων, με ένα τραπέζι στρωμένο με όλα τα καλούδια των τρουφολάγνων. Σούπα μανιταριών, ριζότο, πατάτες ογκρατέν, αγριογούρουνο, όλα πασπαλισμένα με φρέσκια τρούφα φυσικά. Όπως καταλαβαίνετε, από το Κατώγι ερχόμαστε και είχαμε γεμίσει το πορτμπαγκάζ κρασιά, για να βρούμε ποιο ταιριάζει καλύτερα. Οι ειδικοί λένε ότι η τρούφα θέλει λευκά παλαιωμένα κρασιά, αλλά εμείς είχαμε μαζί μας μόνο φρέσκα φρουτώδη: Κατώγι Λευκό και Traminer. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ό,τι κάνουν οι Πιεμοντέζοι στην τρουφοπεριοχή τους. Τρίβουν τρούφα παντού, σε κρέατα, ψάρια, αυγά, πάστες, ριζότο, τυριά και ανοίγουν τοπικά κόκκινα κρασιά Barolo και Barbaresco για να γεμίσουν τα ποτήρια τους. Ο κανόνας της εντοπιότητας λειτουργεί πάντα. Έτσι κι εμείς ανοίξαμε τα κόκκινα και καταλήξαμε στο ΙΝΙΜΑ Νεγκόσκα, αφού φλερτάραμε επίμονα και με το Rossiu di Munte Βλάχικο. Η δυσκολία ήρθε όταν η Κατερίνα σερβίρισε λουκουμάδες με τρούφα και μέλι, ένα αριστούργημα που ζητούσε ένα παράξενο orange, όπως αυτό των Ανατολικών ή του Τάτση. Δεν είχαμε προνοήσει όμως, κι έτσι βολευτήκαμε με ένα INIMA Νεγκόσκα ροζέ, του οποίου είμαστε φανατικοί έτσι κι αλλιώς.

Αν βρεθείτε στο Κατώγι, ζητήστε από τον Αλέξανδρο να σας οργανώσει ένα τρουφοκυνήγι! Είναι εμπειρία! 


Φοίβος Παπαστρατής
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στην ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια»



«Κύριε Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Διοικητά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Υπουργοί, κ. Εκπρόσωποι των Κομμάτων, κ. Υπουργέ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι το βήμα από το οποίο μιλάω, μοιάζει πάρα πολύ με ιπτάμενο δίσκο, ίσως είναι απομεινάρι της διαστημικής πολιτικής της προηγούμενης ηγεσίας αυτού του Υπουργείου.

Αντί εισαγωγής, θέλω να θυμίσω μία παλιά ιστορία: Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη βγαίνει η φήμη ότι καταφθάνει υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος για να ελέγξει τη δράση των τοπικών αρχών. Οι παράγοντες της περιοχής θορυβούνται και σπεύδουν όπως – όπως να κρύψουν παρανομίες και παραλείψεις. Επιφυλάσσουν, μάλιστα, βασιλική υποδοχή στον επισκέπτη. Αυτός, όμως, τελικά αποδεικνύεται ένας απατεώνας που, απλώς, παρίστανε τον επιθεωρητή. Και αφού απολαύσει και ο ίδιος την διαφθορά, φεύγει λίγο πριν έρθει ο αληθινός αξιωματούχος…

Πρωταγωνιστής, βέβαια, δεν είναι άλλος από τον Επιθεωρητή του Νικολάι Γκόγκολ, που σχολιάζει καυστικά την τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα. Μήπως, όμως, αυτές οι σκηνές μάς θυμίζουν κάτι και από την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών; Ο «επιθεωρητής», ωστόσο, ήλθε κάποτε και εδώ. Ο πραγματικός επιθεωρητής, όχι ο απατεώνας. Λεγόταν Διεθνής Διαφάνεια και το 2012 κατέταξε τη χώρα μας στην 94η θέση της λίστας κρατών με Διαφθορά.

Έγιναν σημαντικές προσπάθειες και το 2015 πετύχαμε ν’ ανέβουμε στην 58η θέση. Για να ξανακυλήσει, όμως, η Ελλάδα στην 67η θέση, το 2018. Εννέα επίπεδα κάτω, δηλαδή, μέσα σε μόλις 3 χρόνια! Και με βαθμό 45, όταν το 100 αντιπροσωπεύει μία «πολύ καθαρή» χώρα. Επίδοση ντροπιαστική για ευρωπαϊκό κράτος. Αλλά και θλιβερή κληρονομιά μιας κυβέρνησης, που συνεχώς μιλούσε για «ηθικό πλεονέκτημα»…

Η κατάσταση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μία εθνική απειλή: Πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις και οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων. Καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία, την Πολιτική συνολικά. Διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξή της, λοιπόν, είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει ούτε δισταγμούς, ούτε αναβολές.

Και αυτή η γενική παρατήρηση, δεν μπορεί να αποτελέσει ένα ειδικό άλλοθι: Πράγματι, η γραφειοκρατία που ευνοεί την αδιαφάνεια συνοδεύει το κράτος μας σχεδόν από την ίδρυσή του. Και, στη συνέχεια, ένα πολιτικό σύστημα που συχνά υποτασσόταν στα συμφέροντα ειδικών ομάδων πίεσης, είτε και προσώπων, ευνόησε τη διαφθορά. Όχι μόνο στην κορυφή, αλλά και στη βάση.

Έτσι, αυτή η πληγή απλώθηκε διαχρονικά στην καθημερινή ζωή. Πάντα, όμως, τρεφόταν απ΄ τις ίδιες αδυναμίες: Από την μεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να είχαν τυποποιηθεί. Από την απουσία καθαρών κανόνων και αρχών που θα ελέγχουν με ανεξαρτησία την τήρησή τους. Και, τέλος, από την αδυναμία δημόσιας παρακολούθησης των όσων αποφασίζει και πράττει η Διοίκηση. Καμία κυβέρνηση του παρελθόντος δεν υπήρξε αμέτοχη. Ευθύνες έχουμε όλοι, ο καθένας στο μέτρο του. Η κρίση, τουλάχιστον, θα έπρεπε να μας έχει διδάξει.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Και θα αλλάξουν! Όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί κυβερνητική απόφαση. Αλλά γιατί η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελούν εθνικά εμπόδια. Φρένα για την ανάπτυξη και παγίδες στο δρόμο της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Κυρίες και κύριοι,

Τα παραπάνω συμπεράσματα συγκροτούν την αφετηρία της προσπάθειάς μας. Από εδώ ξεκινάμε: Από την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της, σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Εξορθολογίζοντας τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς. Και εξοπλίζοντάς τους με τις πρέπουσες αρμοδιότητες, τις κατάλληλες μεθόδους και κυρίως τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Αναδιατάξαμε, λοιπόν, οργανωτικά το τοπίο του ελέγχου της Διαφάνειας, ιδρύοντας, με το πρώτο νομοσχέδιό μας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Υπό την σκέπη της ενοποιούνται, τώρα, έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες, που ωστόσο έχουν συναφές αντικείμενο. Τα μέλη του Συμβουλίου θα επιλέγονται, πλέον, από το ΑΣΕΠ -όπως πρότεινε η αντιπολίτευση και δεχτήκαμε αμέσως. Ενώ επικεφαλής της, πρώτος διοικητής, ανέλαβε ένας εξαίρετος δημόσιος λειτουργός, έμπειρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: Ο Άγγελος Μπίνης. Άγγελε, καλή δύναμη και καλή επιτυχία -και από αυτό το βήμα!

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και πολύ δύσκολη προσπάθεια. Και για πρώτη φορά στην ιστορία της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, μιλάμε για τη δημιουργία μίας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με καινοτόμες πρωτοβουλίες υπέρ της Διαφάνειας και κατά της Διαφθοράς: Οι βασικοί φορείς Ελέγχου απελευθερώνονται από τον εναγκαλισμό τους με την κυβέρνηση. Έτσι το έργο τους παύει να αποτελεί κομματικό εργαλείο και γίνεται θώρακας της κοινωνίας. Θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ελεγκτής και ελεγχόμενος, δηλαδή, το ίδιο πρόσωπο. Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά μία σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφοράς και δημιουργεί τις βάσεις να χτιστεί μία τεχνογνωσία η οποία θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και κυρίως μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση.

Οι δράσεις πια, της Εθνικής Αρχής, θα αναπτύσσονται, μεθοδικά και από ένα κοινό κέντρο. Θα πλαισιώνονται και από ιδιωτικούς φορείς -όποτε αυτό είναι απαραίτητο- που θα μπορούν να εισφέρουν την δική τους εξειδίκευση. Και έτσι θα αυξάνεται και η αποτελεσματικότητά τους. Και, τέλος -επιμένω σε αυτό είναι πολύ σημαντικό- ενεργοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Ο ίδιος ο πολίτης πια, πρέπει να στέκεται φραγμός στην παρανομία που συμβαίνει δίπλα του. Δεν θα υποκύπτει σε αυτήν. Και δεν πρέπει να διστάζει να την καταγγείλει. Η νέα Αρχή καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της διαφθοράς. Και είμαι σίγουρος ότι η Ημερίδα σας θα συμβάλλει ακριβώς σε αυτό. Γιατί, πράγματι, η τεχνολογία πρωτοστατεί ήδη διεθνώς στον αγώνα για μία ζωή με δίκαιους κανόνες. Πώς; Διευκολύνοντας την ροή και την διασταύρωση των πληροφοριών ώστε αυτές να οδηγούν σε αποφάσεις γρήγορες και έγκυρες. Απλουστεύοντας τις διαδικασίες επαφής του κράτους με τον πολίτη. Ώστε να περιορίζεται η μεσολάβηση υπαλλήλων και το τελικό αποτέλεσμα να εδράζεται σε αντικειμενικά δεδομένα.

Τα όπλα μας εδώ είναι πολλά. Αναφέρθηκε συνοπτικά ο Άγγελος σε κάποια από αυτά, είμαι σίγουρος ότι θα τα συζητήσετε και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εξειδίκευσης κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Blockchain, μπορεί να συντμήσει στο ελάχιστο χρονοβόρες διαδικασίες και να θωρακίσει ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες όπως, ας πούμε, τις δημόσιες συμβάσεις. Το crowdsourcing μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχουμε πολλά παραδείγματα από επιτυχημένες τέτοιες πρωτοβουλίες, από το εξωτερικό.

Και, βέβαια, περιττεύει να αναφερθώ στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις δομές του Δημοσίου, αναλύοντας πια τεράστιους όγκους στοιχείων, κάνοντας διασταυρώσεις και κάνοντας ουσιαστική έρευνα για την αντιμετώπιση κυρίως του οικονομικού εγκλήματος. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αργεί πια στη χώρα μας.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη γενικεύσει τη χρήση των big data analytics στη διερεύνηση περιστατικών απάτης. Αποτελέσματα αξιοθαύμαστα, πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο οικονομικά. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε στην χώρα μας είναι προφανώς μακρύς. Όμως, επιτέλους, ξεκινήσαμε. Και έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, υπό την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, όπως η νομοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ώστε κάθε δικαστική απόφαση να μπορεί να παρακολουθείται πια on line. Οι φορολογικές αρχές είναι, πλέον συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά και με τις τράπεζες, καθώς επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Περιορίζεται, με αυτόν τον τρόπο, το πεδίο του οικονομικού εγκλήματος. Ενώ, σε ένα άλλο επίπεδο, οι Ταυτότητες Νέου Τύπου θα σαρώσουν την θολή γραφειοκρατία σ΄ όλο το φάσμα των επαφών με το κράτος.

Η απλοποίηση των διαδικασιών συμπληρώνεται, επίσης, με μία δέσμη μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί. Αναφέρω ενδεικτικά και μετά από υπόδειξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου: Την μεγάλη καινοτομία του «Ψηφιακού Χάρτη», στον οποίο θα βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα γεωχωρικά στοιχεία τα οποία χρειάζεται ένας υποψήφιος αγοραστής ενός οικοπέδου. Από χρήσεις γης μέχρι πολεοδομικές πληροφορίες. Ενώ, βέβαια, και το Υπουργείο έχει δεσμευθεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της πύλης gov.gr, το πρώτο βήμα για τις επαφές του πολίτη με το κράτος εξ αποστάσεως.

Και βέβαια, ως «ομπρέλα» σε όλα αυτά θα λειτουργεί η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Που θα κατατάξει τις κρίσιμες εθνικές υποδομές σε ειδική κατηγορία προστασίας. Αλλά θα επιβλέπει καθημερινά και την τήρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ασφάλεια συστημάτων δικτύων και πληροφοριών.

Κυρίες και κύριοι, μέχρι πρότινος, οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις απέβλεπαν στην καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της μείωσης του Δημοσίου, της παρακολούθησης των κρατικών δαπανών και της καθιέρωσης τυποποιημένων προτύπων.

Όμως, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Συνεπώς και τον έλεγχό του. Η τεχνολογία στις ημέρες μας δεν είναι απλά μία «τεχνική» επιλογή. Είναι μία προτεραιότητα – όπως έχω πει πολλές φορές- απολύτως πολιτική! Και μέρος μιας ενιαίας προσπάθειας που θα περιλαμβάνει τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αλλά και την πολύπλευρη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή θέλησα να δώσω πολιτική στέγη στην ψηφιακή δράση. Ένα ουσιαστικό και συνεκτικό χαρτοφυλάκιο μετασχηματισμού του κράτους με αιχμή την τεχνολογία. Με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης, τον περιορισμό της διαφθοράς και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ένα υπουργείο που ήταν όχι μόνο προεκλογική μας δέσμευση. Αλλά και προϋπόθεση για να περάσει η χώρα στην νέα εποχή.

Η τεχνολογία προφανώς δεν μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει την Διαφάνεια. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, την πρόοδο την εκμεταλλεύεται και το οργανωμένο έγκλημα. Απόδειξη, οι σύγχρονες μορφές μαφίες του «κρυπτοσυναλλάγματος», της κλοπής και εμπορίας των προσωπικών δεδομένων. Με άλλα λόγια και η τεχνολογία μεταβάλλεται σε στίβο σύγκρουσης ανάμεσα στο Δίκαιο και στο Άδικο. Ανάμεσα στα Ατομικά Δικαιώματα και στην παραβίασή τους. Ανάμεσα, τελικά, στην ίδια τη Δημοκρατία και στους πολύμορφους αντιπάλους της.

Ακριβώς γι΄ αυτό, παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των υποδομών, τη δημιουργία ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής, ο αγώνας κατά της διαφθοράς προϋποθέτει και ένα πολιτικό περιβάλλον με ελευθερία και δημοκρατικούς κανόνες. Αυτό σε ένα βαθμό αποτυπώθηκε και στο νέο Σύνταγμα, το οποίο ανταποκρίθηκε σε ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας: την ίση μεταχείριση των πολιτικών με τους άλλους πολίτες. Καταργήθηκε, έτσι, η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 για την παραγραφή πράξεων που τέλεσαν Υπουργοί. Και στο άρθρο 62, διευκρινίστηκε ότι η βουλευτική ασυλία θα αφορά αποκλειστικά, πλέον, τα καθήκοντα των βουλευτών -και όχι αδικήματα του κοινού δικαίου. Οι πολιτικοί θα λογοδοτούν, όπως ο καθένας. Και αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα για υγεία στην δημόσια ζωή.

Ας μη γελιόμαστε, όμως: Η λιγότερη διαφθορά και η περισσότερη διαφάνεια είναι πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας που καλλιεργείται μόνο μέσα από την επανανομιμοποίηση του κράτους και των μηχανισμών του. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι, σύντομα, το πολιτικό παράδειγμα που εκπέμπουμε θα κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία. Ο πολίτης πρέπει να εμπιστευθεί και πάλι το κράτος, όταν αντιληφθεί ότι αυτό λειτουργεί στο όνομά του. Όταν παράγει έργο προς όφελος όλων. Θα ανακτήσει τον σεβασμό του στους θεσμούς, όταν διαπιστώσει ότι αυτοί τον υπηρετούν σωστά. Όταν δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αρμών της κοινωνίας.

Θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου. Θέλω να συγχαρώ την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την υποστήριξη την οποία παρείχε μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή αυτής της σημαντικής νομοθεσίας. Όμως μην έχουμε αυταπάτες. Μια τέτοια νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο κατασταλτικά. Αυτό το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι όταν αγκαλιάζεται πια από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί κατά συνέπεια, η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου, όχι απλά ένα πεδίο άσκησης δημόσιας πολιτικής στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αλλά και μία μεγάλη άσκηση δημοκρατίας. Κατά πόσο η ίδια η κοινωνία μπορεί εθελοντικά να συμμορφωθεί με ένα νόμο, τον οποίον αναγνωρίζει σχεδόν καθολικά ως σωστό. Εκεί ακριβώς αναφέρομαι όταν μιλάω για την πρόοδο της κοινωνίας και σε επίπεδο αντιλήψεων γύρω από τα ζητήματα της νομιμότητας, της διαφθοράς ή και της καταγγελίας παράνομων συμπεριφορών. Κάποτε όταν θα μιλούσαμε γι’ αυτή τη δυνατότητα, θα κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι επιστρέφουμε τη χώρα σ’ ένα παρελθόν το οποίο θέλει να αφήσει πίσω της. Σήμερα, το γεγονός ότι ένας πολίτης κινητοποιείται από μόνος του για την εφαρμογή του νόμου, οργανώνεται μέσα από δίκτυα, κοινωνικές πλατφόρμες και αν χρειαστεί έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει και μία παράνομη συμπεριφορά στους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς το θεωρώ δείγμα υγείας και σημαντικής προόδου της κοινωνίας μας.

Κλείνω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την αισιοδοξία μου για τις πρωτοβουλίες οι οποίες αναλαμβάνονται στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Έχουμε όλοι μας, όλο το πολιτικό σύστημα πιστεύω, αγαπητέ Άγγελε και αγαπητά στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, πολύ υψηλές απαιτήσεις από εσάς. Και είμαστε σίγουροι ότι θα επιτελέσετε το έργο σας με απόλυτο επαγγελματισμό, μακριά από οποιαδήποτε υπόνοια κομματικής παρέμβασης, υπηρετώντας πάντα το Σύνταγμα και τους νόμους και ταγμένοι στην κεντρική σας αποστολή. Που δεν είναι άλλη από το περιορισμό της διαφθοράς και την προαγωγή της διαφάνειας.

Καλή επιτυχία! Καλή δύναμη!».




Νέα "σφαλιάρα" στον Εντογάν η Αίγυπτος απέρριψε το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη



Οι επαφές της Ελληνικής κυβέρνησης αποδίδουν και η σοβαρότητα σε συνδυασμό με το εθνικό δίκαιο, είναι εχθρός της Τουρκίας και της γελοιότητας Ερντογάν.

Τα παράνομα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος : «Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν. Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη», καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ.


Επιμένει και ζητά νέα άδεια ο Κουφοντίνας παρά τα αλλεπάλληλα απορριπτικά αιτήματα



Ο Κουφοντίνας είναι ένας από τους σκληρότερους και αμετανόητους εκτελεστές τρομοκράτες της 17Ν που βρίσκονται στην φυλακή. Μετά τα αλλεπάλληλα απορριπτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, ο Δημήτρης Κουφοντίνας υπέβαλε νέο αίτημα για άδεια από τις φυλακές. 

Μάλιστα ζητάει άδεια εννέα ημερών για να φιλοξενηθεί στο σπίτι της συζύγου του , όπως γράφει στην αίτηση του. Σήμερα Τρίτη συνεδριάζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας προκειμένου να εξετάσει το αίτημα Κουφοντίνα. Αν κάποιο από τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου μειοψηφήσει , το θέμα θα παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου.

Ο εκτελεστής της τρομοκρατικής οργάνωσης « 17 Νεοέμβρη», έχει λάβει μέχρι τώρα άδεια έξι φορές την περίοδο που κυβερνούσε ο φιλικά προσκείμενος σε συντρόφους τρομοκράτες ΣΥΡΙΖΑ. 


Απίστευτο μόνο για γέλια αλλά και για κλάματα οι Καλικάντζαροι στο Αίγιο προκαλούν την οργή κατοίκων


Όπως και να το δεις είναι τραγική η κατάσταση και οι συμπεριφορές των κατοίκων σε κάποιες περιοχές της χώρας μας. Μετά την Καλαμάτα που είπε απεταξάμην το 5G, τώρα έχουμε το Αίγιο που τα βάζει με τους Καλικάτζαρους.

Καλικάντζαροι τοποθετήθηκαν στο Αίγιο, στο πλαίσιο του στολισμού για τα Χριστούγεννα, γεγονός που προκάλεσε εάν είναι δυνατόν την οργή κατοίκων οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, κάτοικοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για την απόφαση, κρατώντας πανό που μεταξύ άλλων έγραφαν: «να πάρει πίσω ο δήμος το έκτρωμα με τους δαιμονικούς καλικάντζαρους».



«Θέλουμε Χριστούγεννα ελληνικά και χριστιανικά με Χριστούλη και φάτνη στην πλατεία», έγραφε, επίσης, το πανό.

Οι εάν είναι δυνατόν εξαγριωμένοι κάτοικοι που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αναφέρθηκαν στον χριστιανικό χαρακτήρα των γιορτών, ενώ καταφέρθηκαν και εναντίον μεταναστών.

«Έχουμε Χριστούγεννα. Περιμέναμε να δούμε μια φάτνη με αγγέλους και τον Ιωσήφ. Και μας έβαλε διαβόλους και καλικαντζάρους», λέει ένας άνδρας.

Μια γυναίκα καλεί τον δήμαρχο να βγάλει τους καλικάντζαρους. «Αν είναι άθεος, να το δηλώσει. Να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», φωνάζει.



Να ενημερώσουμε τους γραφικούς που επαναστάτησαν και ντρόπιασαν την περιοχή τους ότι οι Καλικάτζαροι είναι μέρος της παράδοσης μας, αδυνατούν να βλάψουν τους ανθρώπους αλλά μόνο να τους πειράξουν, ενοχλήσουν ή να τους φοβίσουν.

Τους συμβουλεύουμε να κάνουν ότι έκαναν στον Πόντο για να φύγουν οι Καλικάτζαροι μέχρι να τελειώσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

1. Να μη σβήσει την λάμπα, και αν ήταν ανάγκη να βγει από το σπίτι, έπρεπε να κρατάει φανάρι αναμμένο η δαυλό.
2. Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων άναβαν στο τζάκι το «Χριστοκούρ» ένα χοντρό κούτσουρο και πριν καεί το αντικαθιστούσαν με άλλο, έτσι ώστε η φωτιά να διατηρείτε άσβεστη σε όλη την διάρκεια του Δωδεκαήμερου.
3. Να ραντήσει το σπίτι με αγιασμό.
4. Δε γινόταν γάμος και μόνο βάπτισμα σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.
5. Όλα τα θεωρούσαν εν δυνάμει μολυσμένα και σκέπαζαν καλά το υγρά και τα τρόφιμα.
6. Το σημείο του σταυρού και η απαγγελία προσευχής (ιδιαίτερα του «Πάτερ ημών») απομάκρυνε τους καλικαντζάρους.
7. Στα σταυροδρόμια χάραζαν στο έδαφος το σημείο του σταυρού.

Και να λένε καθημερινά την προσευχή :

«Φεύγετε να φεύγωμε
τι έρχεται ο τρελόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του.
Μας άγιασε μας έβρεξε
και μας, μας εκατέκαψε!» ή «και θα μας μαγαρίσει»

Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε και να μην δίνουμε τόση σημασία σε γραφικούς.




Ύψωσαν τουρκική σημαία σε νησίδα στο Διδυμότειχο



Προκαλούν για μια ακόμα φορά οι Τούρκοι στον Έβρο, κλιμακώνοντας την απαράδεκτη επιθετική τους στάση τον τελευταίο καιρό και τις κινήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με φωτογραφία που φέρνει στο φως το Evros-news.gr, άγνωστος ή άγνωστοι τοποθέτησαν την τουρκική σημαία, σε νησίδα ελληνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.

Πρόκειται για τη νησίδα «Λούλου» ή «Λουλού», στην οποία κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης τουρκικής σημαίας.

Φωτογραφία από την τούρκικη σημαία

Σύμφωνα με το Evros-news.gr, είναι άγνωστο πως και από ποιους βρέθηκε εκεί.


Επισημαίνεται, δε, ότι λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών στον ποταμό Έβρο, η συγκεκριμένη νησίδα «επικοινωνεί» με το τουρκικό έδαφος και μπορεί κάποιος να πάει με τα πόδια από την τουρκική πλευρά πάνω σε αυτήν.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με κάποιες νησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και μπορεί αν θέλει κάποιος από την ελληνική πλευρά να έχει πρόσβαση σε αυτές, χωρίς να χρειάζεται να περάσει τα νερά του ποταμού.


ΤΑ ΝΕΑ


Συμπλοκή αλλοδαπών με έναν νεκρό και έναν τραυματία στο κέντρο της Αθήνας


Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ αλλοδαπών, στην οδό Νικοπόλεως 54 στα Πατήσια.

Οι παθόντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι αφγανικής υπηκοότητας.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την αστυνομία.


Με επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας απαντά η κυβέρνηση σε Τουρκία και Τρίπολη



Με επιστολές, προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις προκλήσεις της Τουρκίας και στη συμφωνία που υπεγράφη με την Λιβύη.

Τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή «των δύο άκυρων Μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης» ανέπτυξε ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος τόνισε ότι ζήτησε τη ρητή καταδίκη τους : «Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων Μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Σκιράτ, την ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων Μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Και βεβαίως την στήριξη της Ελλάδος και της Κύπρου.

Εξήγησα επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία τους και τα κυριαρχικά της δικαιώματα..

Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία από την Ιταλία από την Κύπρο από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών, τον κύριο Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή άμεση επίσκεψη μου στην Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

Τελικές αποφάσεις θα λάβει το ευρωπαϊκό συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης».


Ομιλία του Πρωθυπουργού στην τελετή για τη θεμελίωση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου



«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Μακαριώτατοι, κυρίες και κύριοι, στη θεμελίωση του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου συγκλίνουν, σήμερα, τρία ρεύματα με πολύ βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία: Η αλληλεγγύη και το αίσθημα ευθύνης της Κοινωνίας των Πολιτών. Η προθυμία της Πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες και με ιδρύματα εκεί όπου οι κρατικές δομές δεν επαρκούν. Και, βέβαια κ. Πρόεδρε, μια μακρά παράδοση εθνικής ευεργεσίας, στην οποία ανέκαθεν πρωταγωνιστούσαν Έλληνες που πρόκοψαν και μεγαλούργησαν εντός και εκτός Ελλάδας αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους.

Σε αυτή την ξεχωριστή παράδοση εγγράφεται και η δραστηριότητα του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”. Ακολουθώντας το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών του 19ου αιώνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη διαθήκη του αφιέρωσε την μισή περιουσία του σε κοινωφελείς σκοπούς. Το μισό του πλούτου του, στους συμπολίτες του. Τώρα αυτές οι πράξεις διαδεδομένης ευεργεσίας είναι συνηθισμένες. Τότε, όμως, ήταν αρκετά ασυνήθιστη και τολμηρή και καινοτόμα η πρωτοβουλία του.

Αυτό το όραμά του, το συνεχίζουν πανάξια, οι άνθρωποι του Ιδρύματος. Συνδέοντάς το πάντα με τις ανάγκες των καιρών. Και προσδίδοντας περιεχόμενο σε μια σειρά κρίσιμων τομέων: Στην Υγεία, την Παιδεία και στον Πολιτισμό.

Το έργο τους διαχέεται, επί χρόνια, σταθερά και πολύπλευρα, στην κοινωνία. Αρκεί να αναλογιστούμε την απήχηση των εκδηλώσεων, του προγράμματος της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών». Αρκεί να θυμηθούμε πόσα Ελληνόπουλα, χωρίς οικονομικά μέσα, ξεκίνησαν την διαπρεπή τους σταδιοδρομία με υποτροφίες του Ιδρύματος. Μνημονεύω μόνο δύο παραδείγματα, από την πολυσχιδή δραστηριότητα. Γι’ αυτή, λοιπόν, τη διαρκή προσφορά κ. Πρόεδρε, οφείλουμε θερμές ευχαριστίες. Οφείλουμε, όμως, και θερμά συγχαρητήρια για τη νέα πρωτοβουλία σας, τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων.

Είναι ένας πυλώνας ολιστικής προσέγγισης ενός σοβαρού και σύνθετου προβλήματος, όπως μας το παρουσίασε ο Πρόεδρος. Ξεκινά από την όσο το δυνατόν μαζική δωρεά οργάνων και φτάνει, βέβαια, στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις μιας πολύ δύσκολης εγχείρησης, επέμβασης, που είναι η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Μία πολύτιμη προσπάθεια, που έρχεται να συμπληρώσει την σχεδόν 30χρονη κομβική προσφορά του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η τελευταία, άλλωστε, είναι και η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του νέου κέντρου που θεμελιώνεται σήμερα.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στα 27 χρόνια λειτουργίας του, έσωσε -στην κυριολεξία- χιλιάδες ζωές. Παρείχε υπηρεσίες πρόνοιας και πρόληψης σε αμέτρητους Έλληνες, ασχέτως εισοδηματικής κατάστασης, από το κέντρο μέχρι και την περιφέρεια. Ανέκοψε μια χρόνια αιμορραγία ασθενών προς νοσοκομεία του εξωτερικού, αλλά και Ελλήνων γιατρών και νοσηλευτών που δεν έβρισκαν εδώ πρόσφορο έδαφος για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Υπήρξε, τέλος, το Ωνάσειο, κ. Πρόεδρε, ένα φυτώριο για εκατοντάδες νέους και νέες που ανδρώθηκαν επιστημονικά στις κλινικές του. Έγινε, έτσι, ένα κύτταρο πρωτοπόρας έρευνας που διαχέεται, πλέον, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και το νέο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Εξυπηρετώντας τους ίδιους στόχους, αλλά καλύπτοντας ταυτόχρονα, ένα κρίσιμο κενό στην αλυσίδα των υπηρεσιών Υγείας: Τη δυνατότητα οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων σε ενήλικες και σε παιδιά να πραγματοποιούνται πλήρως εντός Ελλάδας. Με οργάνωση, ασφάλεια και με τις πιο σύγχρονες τεχνικές.

Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα διότι, όπως λέτε και στο έντυπό σας, η μεταμόσχευση αποτελεί την μόνη ιατρική λύση σε περιστατικά ανεπάρκειας καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων. Αλλά και την αποτελεσματικότερη απάντηση στην νεφρική ανεπάρκεια. Θυμάμαι, κ. Πρόεδρε, ήμουν απλός βουλευτής όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το νοσοκομείο και μίλησα λίγο με τους ασθενείς σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, οι οποίοι κάθε μέρα ξυπνούσαν και κοιμόντουσαν με την ελπίδα, με την προσμονή να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να τους κρατήσει στη ζωή. Και θέλω να αναλογιστείτε εσείς, να μπούμε όλοι μας στη θέση αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον θάνατο γνωρίζοντας ότι η μόνη σωτηρία τους θα είναι η καλή πράξη κάποιου συμπολίτη τους και βέβαια η τεχνική δυνατότητα να μπορέσει η μεταμόσχευση να γίνει και να ολοκληρωθεί επιτυχημένα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί αυτός ο στόχος αποτελεί και για εμένα προσωπικά μία ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν επιτρέπεται μεταμοσχεύσεις που αφορούν παιδιά, πολλές μεταμοσχεύσεις που αφορούν τον πνεύμονα, να πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Το Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι η κατάληξη μιας προετοιμασίας η οποία συντελείται εδώ και χρόνια από το Ίδρυμα Ωνάση. Με ένα πρόγραμμα υποτροφιών, πενταετούς διάρκειας, που εγκαινίασε το 2018, Έλληνες γιατροί εκπαιδεύτηκαν στη Βιέννη, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να ξεκινήσει άμεσα. Ενώ η εξειδίκευση στον συγκεκριμένο τομέα θα αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όχι μόνο του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αλλά και όλων των γενικών νοσοκομείων τα οποία πρέπει να συνεργάζονται για τις μεταμοσχεύσεις.

Η χώρα, άλλωστε, έχει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ την ανάγκη ενός ενιαίου πλαισίου δράσης σε αυτόν τον τομέα. Δεν αρκούν μόνο τα κτίρια. Το είπατε πολύ καλά κ. Πρόεδρε, χρειάζονται και δότες, χρειάζεται και σύστημα, χρειάζεται και διαδικασία και γι’ αυτό και εκτιμώ ως ιδιαίτερα σημαντική την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων, υπό την εποπτεία των καθηγητών, του κ. Μόσιαλου, του κ. Παπαλόη, που θα εξοπλίσει την πολιτεία με έναν ασφαλή οδηγό ανάπτυξης του Συστήματος. Θέλω να τηρήσετε το χρονοδιάγραμμά σας για τον Ιούνιο του 2020. Και θέλω να γνωρίζετε ότι κι εγώ προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις σας για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα η οποία επικρατεί σήμερα στη χώρα. Θέλω να σταθώ, επίσης, στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε για να χρηματοδοτήσετε επτά Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμα νοσοκομεία επί ένα χρόνο. Μέχρι, δηλαδή, η Πολιτεία να διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο να μπορεί να θέσει σε εφαρμογή.

Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται και το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Και στην προσπάθεια που εγκαινιάζουμε σήμερα, έχουμε -όπως είπατε- αντίπαλο τον πολύ μικρό αριθμό διαθέσιμων μοσχευμάτων. Έχετε, εδώ σε αυτόν τον πίνακα, τα συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, δυστυχώς, την κατάσταση στην Ελλάδα. Το 2018, 45 δωρεές οργάνων, ενώ στο Βέλγιο και στην Πορτογαλία 344 δωρεές οργάνων. Οκτώ φορές περισσότερες για χώρες που έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και είναι ευθύνη όλων μας να αντιστραφεί.

Ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ένα κατακερματισμένο σύστημα μεταμοσχεύσεων, έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, έλλειψη κατάλληλων υποδομών, μειωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα υγείας, πολύ συχνά προκαταλήψεις, αντιλήψεις που μπορεί να έρχονται από μία άλλη εποχή, γι’ αυτό και χαιρετίζω ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία των δύο ιεραρχών μας σήμερα σε αυτήν την εκδήλωση. Όλα αυτά κρατούν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Αυτό θα το αλλάξουμε. Είναι μία προσωπική μου δέσμευση και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε και στη διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με πρώτο στόχο την ανάπτυξη της δωρεάς ιστών και οργάνων.

Ο εμπλουτισμός του Μητρώου Δωρητών, εφόσον μας υποδείξει η μελέτη η οποία γίνεται ότι αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση, αν δεν θέλουμε να πάμε σε άλλα συστήματα που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες με αρκετή επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, το Μητρώο Δωρητών θα πρέπει να εμπλουτιστεί. Καταλαβαίνω ότι ο αριθμός σήμερα είναι ακόμα εξαιρετικά χαμηλός, γύρω στις 4.000. Ίσως πρέπει να το αλλάξουμε αυτό με μία πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι οι βουλευτές, μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να εγγραφούμε στο Μητρώο των Δωρητών. Αλλά και με ενημερωτικές καμπάνιες να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες. Και βέβαια, κομβικό ρόλο θα αναλάβουν οι γιατροί, νοσηλευτές -κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Που βρίσκονται αντιμέτωποι και πρέπει να διαχειριστούν το δράμα ενός εγκεφαλικού θανάτου, την οικογένεια, η οποία πρέπει να διαχειριστεί αυτήν την τραγική κατάσταση, ταυτόχρονα, όμως, και την υποχρέωση και την ευθύνη που απορρέει από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός που μέσα από τον θάνατο μπορεί να οδηγήσει και πάλι στη ζωή.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να κλείσω με μερικά λόγια που ίσως σας αιφνιδιάσουν: «Η μάνα μου με γέννησε, πρώτη φορά το 1958, στο χωριό μου. Με ξαναγέννησε, όμως, το 1999 στην Αθήνα. Όταν μου δώρισε για μεταμόσχευση το νεφρό της. Και, μετά, ξαναγεννήθηκα, στο Νανσύ της Γαλλίας, το 2011. Όταν μία άλλη μάνα δώρισε τα όργανα της νεκρής κόρης της, σώζοντας εμένα και άλλους επτά ανθρώπους». Είναι η συγκλονιστική εμπειρία ενός γνωστού πολιτικού μου αντιπάλου, του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους σήμερα της Λαϊκής Ενότητας Δημήτρη Στρατούλη. Την επικαλούμαι γιατί περιγράφει ανάγλυφα πόσο σημαντικό είναι το θέμα που μας απασχολεί.

Το θέμα αυτό έχει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που δεν χωρούν αντιπαλότητες, διαφορές, εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Χαιρετίζω τη διακομματική παρουσία σήμερα και τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Οι διαφορές μας μπορεί να είναι πολιτικές, δεν επιτρέπεται όμως να είναι πάνω στο επιστημονικό αυτό ζήτημα. Γιατί -απλούστατα- όλες τις διαφορές τις σκεπάζει το μέγα ζητούμενο της ζωής και της υγείας του συνανθρώπου. Αυτό πρέπει να μας ενώνει, παντού και πάντα.

Με αυτό το μήνυμα, λοιπόν, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τους ανθρώπους του Ιδρύματος Ωνάση. Και να τους βεβαιώσω ότι, θα είμαστε αρωγοί σας, ακολουθώντας τις αξίες που εσείς πρώτοι έχετε χαράξει με ευθύνη, με τόλμη και με ανθρωπιά.

Σας ευχαριστώ πολύ».




Αρχηγός του λιβυκού στόλου σε άπταιστα ελληνικά: Έχω διαταγή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία



Ο ελ Μαχντάουϊ μιλά ελληνικά, καθώς είχε σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων την δεκαετία του 1970. Τις προηγούμενες ημέρες, είχε γράψει στα ελληνικά στο προφίλ του στο Facebook: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Παρέμβαση κατά της Τουρκίας πραγματοποίησε ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, Φαράτζ ελ Μαχντάουϊ, που ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και διαθέτει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα.

«Έχω διαταγή, άμα έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων, θα έχω μία λύση. Να τα βουλιάξω εγώ. Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ», τόνισε στα ελληνικά ο ναύαρχος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, σχολιάζοντας την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.






Αιτήσεις για 1.158 προσλήψεις μέσα στον Δεκέμβριο



Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη 1.158 θέσεων εποχικών και μόνιμων υπαλλήλων σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, υπουργεία, μουσεία, τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.

Συνολικά, αυτή την εβδομάδα «τρέχουν» 36 προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να προκηρύξει άμεσα 1.350 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και 50 μόνιμες θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, επίσης μέσω ΑΣΕΠ.




Νέα Ζηλανδία: 5 νεκροί, 20 τραυματίες και 20 αγνούμενοι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου!


“Το νησί Ουάιτ ήταν μια καταστροφή, ήταν σε αναμονή εδώ και πολλά χρόνια”, είπε ο Ρέι Κας, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μόνας, “Το έχω επισκεφθεί δύο φορές, πάντα ένιωθα ότι ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο να επιτρέπεται στις ομάδες ξενάγησης να επισκέπτονται το ακατοίκητο νησί – ηφαίστειο με βάρκα και ελικόπτερο” τόνισε ο καθηγητής

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν αναμένει να βρει άλλους επιζώντες από την έκρηξη του ηφαιστείου, και αυτό σημαίνει ότι οι 20 αγνοούμενοι ίσως είναι νεκροί.

Περίπου 50 άνθρωποι, Νεοζηλανδοί και ξένοι τουρίστες, πιστεύεται ότι βρίσκονταν στην περιοχή τη στιγμή της έκρηξης, ενώ άλλοι εθεάθησαν κοντά στην άκρη του κρατήρα λίγα λεπτά πριν.

Ταξιδιωτικά γραφεία απομάκρυναν κάποιον αριθμό ανθρώπων προτού κηρυχθεί η κατάσταση συναγερμού. Είκοσι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.




Αυτός είναι ο δολοφόνος της άτυχης 73χρονης στους Αγ. Θεοδώρους



Μια φωτογραφία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές, απεικονίζει δύο άνδρες, σε αυτοκίνητο, ο οποίος φέρεται να είναι ο οδηγός που σκότωσε την 73χρονη.

Η ΕΛΑΣ είχε εντοπίσει δύο ύποπτα αυτοκίνητα, που ταίριαζαν στις φωτογραφίες και τις περιγραφές μαρτύρων. Το ένα στο Ιλιον και το άλλο στον Βλυχό Μεγάρων.

Το πρώτο ΙΧ στο Ίλιον εξετάστηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια, φέρεται να έχει διαγραφεί από τη λίστα των υπόπτων, καθώς δεν εντοπίστηκε επάνω του, γενετικό υλικό του θύματος.


Το δεύτερο ΙΧ στο Βλυχό Μεγάρων εξετάζεται εξονυχιστικά στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ, προκειμένου να εντοπιστεί DNA της γυναίκας. Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, οι υποψίες είναι περισσότερες, γιατί δεν έχουν εντοπιστεί οι ιδιοκτήτες του οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., φέρεται να έχουν φύγει από καταυλισμό Ρομά όπου διέμεναν, σε κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τη δολοφονία της 73χρονης.




Στο βαθύ ΠΑΣΟΚ που ξέχασε ο κόσμος και το έστειλε στο 5% ψάχνει ο Τσίπρας στελέχη




Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει καταδικάσει ο ψηφοφόρος και έστειλε στην αφάνεια στελέχη του, για να δυναμώσει όπως νομίζει το κόμμα του. Απευθύνεται σε όσους έχουν απομείνει ακόμα ψηφοφόροι αυτών των τελειωμένων στελεχών και ζουν ακόμα, γιατί μιλάμε για ηλικίες ψηφοφόρων 80 σύν.

Για να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αλώθηκε πλήρως το ΠΑΣΟΚ, έκανε την εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου το ΠΑΣΟΚ είχε πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις διεργασίες του.





Παρουσίασε και καλά τα 120 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ανταποκρίθηκαν στην «απεύθυνση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι σε κείμενό τους.

Στη κίνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μαδεμλής, ο Γιώργος Κίρκος, ο Γιώργος Κασσάρας, ο Θανάσης Οικονόμου, ο Θανάσης Γινόκογλου, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Δημήτρης Νικολάου, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο Κρίτωνας Βασιλικόπουλος, ο Αυγουστής Μαρούλης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Αγαμέμνονας Τάτσης και ο Νίκος Φωτόπουλος.

Μην ξεχάσουμε ανάμεσα στις άλλες "ποιοτικές" στελεχάρες του ΣΥΡΙΖΑ ήτα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Φώτης Κουβέλης.




Δεν θα αναφέρουμε τα όσα τραγικά είπε ο Τσίπρας γιατί σεβόμαστε τους αναγνώστες : «Επιχειρούμε να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα το οποίο να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας. Έχουμε κάνει σημαντικά και θαρραλέα βήματα. Προχωρήσαμε στην ΚΕΑ και εγκρίναμε τη νέα διακήρυξη και με ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στις γραμμές μας ξεκινήσαμε μια μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία σήμερα έχουμε ανάγκη από μια νέα αριστερά».

Με τέτοια διερεύνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη που είχε το ΠΑΣΟΚ αλλά ποιος είναι σοβαρός σε αυτό το κόμμα για να το καταλάβει.