Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων των Δημόσιων Νοσοκομείων



Δεκάδες καρκινοπαθείς έμειναν σήμερα χωρίς θεραπεία, στο νοσοκομείο ''Λαϊκό'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων στα Δημόσια νοσοκομεία.

Όπως σημειώνει, σήμερα στο νοσοκομείο «Λαϊκό» παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Επίσης, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός», από το οποίο σήμερα έλειπαν 4 αντιρετροϊκά φάρμακα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους.

Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό ήταν ανακριβές, καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για το μήνα Ιανουάριο.

«Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας.’’


Πηγή


Σε συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό καλεί η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο



Η ΑΔΕΔΥ καλεί το μεσημέρι του Σαββάτου σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια, στις 12:00,  ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλώντας επίσης σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Η απόφαση ελήφθη από κοινού στη σύσκεψη με συνδικαλιστικές, κοινωνικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις και οργανώσεις συνταξιούχων, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ με στόχο, όπως αναφέρει, «τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης».

Στη σύσκεψη, που έγινε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΕΣΕΕ, της ΕΣΗΕΑ, του ΤΕΕ, του Δικτύου Συνταξιούχων, αποφασίστηκε, εκτός από το συλλαλητήριο του Σαββάτου, η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΓΣΕΕ δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς συμφώνησαν γι' αυτό ερήμην των εργαζομένων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο. 

Την προσεχή Πέμπτη 14 του μηνός θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθορίσει και να αποφασίσει «το αγωνιστικό-κινηματικό Πρόγραμμα Δράσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». 

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να συντονιστεί με άλλες Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ΑΔΕΔΥ, «με στόχο μαζικές πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις», καθώς και να οργανώσει ενημερωτική εκστρατεία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για το ασφαλιστικό.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «οι σημερινοί νέοι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως οι κόποι μιας ζωής μετατρέπονται σε προνοιακό επίδομα, ενώ η νέα γενιά, ακόμη και όταν θα βρει δουλειά, «διαπραγματεύεται» πλέον με τη μαύρη εργασία, γνωρίζοντας πως ουδέποτε θα συμπληρώσει σαράντα συναπτά έτη στην εργασία προκειμένου να δικαιούται σύνταξης ακόμη και στα βαθιά γεράματα.

Η απορρύθμιση του ασφαλιστικού που επιχειρείται οδηγεί σε στροφή της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς την Ιδιωτική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες».

ΔΟΛ


Κράξιμο από το WWF εγκαλεί τον Πάνο Καμμένο για τον μεγαλοκαρχαρία



Η οργάνωση WWF πήρε θέση για την πρόσφατη φωτογραφία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην οποία ο υπουργός φαίνεται να κρατά έναν καρχαρία.


Η οργάνωση WWF πήρε θέση για την πρόσφατη φωτογραφία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην οποία ο υπουργός φαίνεται να κρατά έναν καρχαρία. 

Αναλυτικότερα σε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάνει λογοπαίγνιο με σκοτωμένο «μεγαλοκαρχαρία» που κρατάει επιδεικτικά από το στόμα. Στο συγκεκριμένο τουίτ, ο υπουργός γράφει «Ένας ένας οι μεγαλοκαρχαρίες..."

Η WWF Ελλάς προχώρησε μάλιστα στην έκδοση ανακοίνωσης στην οποία αναφέρει τα εξής: 

«Σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία, διευκρινίζουμε ότι,

1.Πρόκειται για τον εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους.




2.Η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

Το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από τους πιο κυνηγημένους κυνηγούς των θαλασσών μας: τους καρχαρίες.

Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα. Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευσή του στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής.

Το WWF Ελλάς καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου».


Πηγή


Σε πανικό και νεύρα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή προέδρου στην Νέα Δημοκρατία




«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η ισχύς της οικογενειοκρατίας στη συντηρητική παράταξη. Παρά τις διακηρύξεις του περί ανανέωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσκολλημένος στο νεοφιλελεύθερο δόγμα που επανειλημμένα αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του απέναντι στα ακροδεξιά στηρίγματά του χωρίς τα οποία δεν θα είχε καταφέρει να εκλεγεί».

Αυτό είναι το ανεπίσημο σχόλιο της κυβέρνησης για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Επίσης, άλλα στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως τηρούν «μια στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης Τσίπρα - Μητσοτάκη, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεδιπλώσει την στρατηγική του». 

Ωστόσο, συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, «έχει δώσει δείγματα γραφής, όπως για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση, ως υπουργός». Συμπληρώνουν πως «η διαφορά του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν οριακή και δεν συνιστά πολιτική επανάσταση όπως θέλουν να την παρουσιάσουν...».



Πηγή: iefimerida.gr


Εκλεβε ναρκωτικές ουσίες, ήταν εξαρτημένη η αναισθησιολόγος της 4χρονης





Ολη η ΕΔΕ που κρύβουν: Συγκλονιστικά επίσημα ντοκουμέντα για τη Νεκταρία Πολάκη που, παρά την εξάρτησή της από πεθιδίνη, συνεχίζει να εργάζεται στο ΠΑΓΝΗ - Στην ΕΔΕ έλεγαν να πάει για απεξάρτηση αλλά την άφησαν στη θέση της - Πόσα γνώριζε ο Πολάκης;

 Εξαρτημένη χρήστης «οπιούχων σκευασμάτων είναι, σύμφωνα με επίσημο πόρισμα, η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη, η οποία ανέλαβε τη νάρκωση στο χειρουργείο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη. Επιπλέον, όμως, προ επτά μηνών η συγκεκριμένη αναισθησιολόγος, εξαδέλφη του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, κατηγορήθηκε αλλά και ομολόγησε ότι έκλεψε ναρκωτικά σκευάσματα από το νοσοκομείο στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται.

Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε γι’ αυτό το βαρύτατο παράπτωμα (και όχι για τον θάνατο της Μελίνας), συμπερασματικά συνιστάται για την κυρία Πολάκη λήψη «θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στον τομέα των εξαρτήσεων».

Ο καθοριστικός ως ιατρός αναισθησιολόγος ρόλος που διαδραμάτισε η κυρία Πολάκη στην εγχείρηση της 4χρονης Μελίνας εντάσσεται στην πλοκή ενός διπλού θρίλερ που φωτίζεται από τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ»: από τη μία εξελίσσεται η παράδοξη προσωπική ιστορία της ως μιας αναισθησιολόγου εξαρτημένης από «οπιούχα σκευάσματα» με διεγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, η οποία όμως έχει πρόσβαση ακριβώς στα φάρμακα-ναρκωτικά που ανατροφοδοτούν την εξάρτησή της, και από την άλλη βέβαια, η τραγική -και τραγικά σύντομη- περιπέτεια της άτυχης μικρής Μελίνας. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι ο θάνατος της Μελίνας Παρασκάκη θα ερευνηθεί εξονυχιστικά και αφού πρώτα είχε μεσολαβήσει πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως όλα τα αποκαλυπτικά έγγραφα που αφορούν την κυρία Πολάκη, αναισθησιολόγο και πρώτη εξαδέλφη του σημερινού υφυπουργού Υγείας.

Tην κλοπή πεθιδίνης παραδέχεται στην απολογία της η Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας

Ως μια προεπισκόπηση της όλης υπόθεσης σε μερικές επικεφαλίδες, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι η κυρία Πολάκη, παρά τη βεβαρημένη ψυχική της υγεία, την εξάρτησή της από «οπιούχα σκευάσματα», τη χρήση της οπιοειδούς ουσίας πεθιδίνη (η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκατάστατο της μορφίνης στους εθισμένους χρήστες ναρκωτικών) με ενδομυϊκές ενέσεις, την υπεξαίρεση από δημόσιο νοσοκομείο φαρμακευτικού υλικού και δη σκευάσματος με ναρκωτικές ιδιότητες, δεν παύτηκε ούτε για μία στιγμή από τα καθήκοντά της. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) προς τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, το οποίο εστάλη δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Μελίνας Παρασκάκη, «εδώ και εννέα μήνες δεν έχει προχωρήσει πειθαρχικά ο φάκελος της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη».

Τα ερωτήματα που εγείρονται αυτομάτως είναι πολλά, θεμελιώδη και αμείλικτα:

■ Τι θα έκανε ο πατέρας της Μελίνας εάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι η αναισθησιολόγος που μπήκε στο χειρουργείο της κόρης του για να την «κοιμίσει» ήταν εξαρτημένη χρήστης φαρμάκων-ναρκωτικών όπως προκύπτει από το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, βάσει του οποίου συνιστάται στην περίπτωση της κυρίας Πολάκη «η λήψη θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στο τομέα των εξαρτήσεων»;

■ Γνώριζε ή όχι ο υφυπουργός Υγείας ότι παρ’ όλα αυτά η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία και να αναλαμβάνει περιστατικά;

■ Θα εμπιστευόταν άραγε ο υφυπουργός το δικό του παιδί στα χέρια της συγγενούς του;

■ Και ακόμη ένα, επικοινώνησε ή όχι ο κ. Πολάκης με τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, Στέλιο Δημητρακόπουλο, προκειμένου να συνεννοηθούν για «τον χειρισμό της υπόθεσης της προηγούμενης ΕΔΕ που εκκρεμεί»; 


Η περιγραφική μαρτυρία της τραυματιοφορέα κυρίας Βογιατζάκη που εντόπισε την αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη να αποσπά τις ναρκωτικές ουσίες


Η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη ομολογεί στην έγγραφη απολογία της, στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ότι έκλεψε τα φάρμακα-ναρκωτικά. Εκμυστηρεύεται τους προβληματισμούς της αν είχε αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από τη χρήση των οπιοειδών σκευασμάτων


Αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Νεκταρία Πολάκη αφαίρεσε τα φάρμακα. Ο διενεργών την ΕΔΕ συνιστά να ακολουθήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα απεξάρτησης


Ο πειθαρχικός έλεγχος διατάχθηκε μετά τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας. Οπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, 7 μήνες μετά το συμβάν και ακόμα να ελεγχθεί η αναισθησιολόγος. Αντίθετα συνέχισε κανονικά να πηγαίνει στη δουλειά της εκμεταλλευόμενη τα κενά στον νόμο Κατρούγκαλου
Ο κρυμμένος φάκελος

Η αναισθησιολόγος Πολάκη έχει ομολογήσει ότι υπεξαίρεσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και κατανάλωσε οπιούχα φάρμακα που περιείχαν πεθιδίνη. Σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελό της, η αναισθησιολόγος παρουσίαζε συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης, ενώ τελεί υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση. 

Αν και εις βάρος της εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη για την κλοπή των φαρμάκων, όχι μόνο δεν παύτηκε προσωρινά από τα καθήκοντά της, αλλά συνέχισε να ασκεί κανονικά το λειτούργημά της ως ιατρού αναισθησιολόγου, μια ειδικότητα κρίσιμης σημασίας κατά την περίθαλψη ασθενών. Εξάλλου ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει καταχωνιασμένος στα συρτάρια της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. 

Παρά το περιστατικό, την εκκρεμή πειθαρχική δίωξη αλλά και την κατάστασή της, όπως αυτή αποκαλύφθηκε από τη διενεργούμενη ΕΔΕ, η αναισθησιολόγος δεν απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο, ευεργετούμενη από τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος κατάργησε την άμεση απομάκρυνση των επίορκων στο Δημόσιο και επέβαλε τη μεμονωμένη και εξειδικευμένη εξέταση κάθε περίπτωσης από τα πειθαρχικά συμβούλια. Με μόνη διαφορά, όμως, ότι αυτά τα πειθαρχικά δεν συγκροτήθηκαν ποτέ και έτσι η αναισθησιολόγος (όπως και κάθε επίορκος υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου) διατήρησε κανονικά τη θέση της.



Πόσα γνώριζε ο Πολάκης;

Συνεχείς αναρτήσεις της Νεκταρίας Πολάκη στο Facebook για τον εξάδελφό της μετά την υπουργοποίησή του 

Πώς έκλεψε τα ναρκωτικά

Η κυρία Πολάκη, η οποία πραγματοποίησε και τη νάρκωση στο μικρό κορίτσι, έχει στην πλάτη της μια βαριά υπόθεση: κατά το τέλος του περασμένου Μαΐου και συγκεκριμένα στις 24/5/2015 και ώρα 19.00, εντοπίστηκε από μια τραυματιοφορέα να αποσπά φάρμακα-ναρκωτικά από το κιβώτιο ναρκωτικών που βρίσκεται στον χώρο ανάνηψης της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η αναισθησιολόγος, η οποία στην απολογία της ομολογεί πλήρως την πράξη της, εξετάστηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από «γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και ήπια κατάθλιψη και είναι υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση». Η αναισθησιολόγος επικαλείται γνωμάτευση ψυχιάτρου, βάσει της οποίας κρίνεται ικανή να εργαστεί και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας της.

Σύμφωνα με τη γραπτή αναφορά συμβάντος (ένα έγγραφο που βρίσκεται και αυτό θαμμένο στα συρτάρια της ΥΠΕ εδώ και επτά μήνες), υπογεγραμμένη από τρεις νοσηλευτές του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τον κ. Αντώνη Χαρωνίτη και τις κυρίες Αθηνά Πατελάρου και Παναγιώτα Κατσιαμπούρα, με ημερομηνία 27/5/2015, το περιστατικό με την αφαίρεση των φαρμάκων-ναρκωτικών από την αναισθησιολόγο Πολάκη έλαβε χώρα την Κυριακή 24/5/2015. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, γύρω στις 15.00, το ως άνω νοσηλευτικό προσωπικό ξεκινά την τακτοποίηση των χειρουργικών αιθουσών, τον εφοδιασμό των τροχήλατων και την προετοιμασία για τη διεξαγωγή των πρώτων τακτικών χειρουργείων της επόμενης ημέρας, καθώς και της αίθουσας για τη διεξαγωγή ενός καρδιοχειρουργικού περιστατικού που θα γινόταν δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη. 

Στις 16.30 οι νοσηλευτές ενημερώνονται για την ανάγκη αντιμετώπισης επείγουσας μαιευτικής απόξεσης. Η μία νοσηλεύτρια της βάρδιας (η κυρία Πατελάρου) εφοδιάζει τη Ζ’ χειρουργική αίθουσα με τα απαραίτητα φάρμακα από την αίθουσα ανάνηψης. Η ασθενής, μετά το πέρας της επέμβασης, μεταφέρεται στη γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο επείγουσας καισαρικής τομής. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως σημειώνεται στην αναφορά συμβάντος, ο νοσηλευτής κ. Χαρωνίτης είχε εφοδιαστεί με τα φάρμακα-ναρκωτικά που ενδεχομένως να χρειάζονταν για την επέμβαση. Στο τέλος της βάρδιας -ως είθισται- οι νοσηλευτές καταμετρούν τα διαθέσιμα ναρκωτικά. Τότε διαπιστώθηκε η απώλεια 15 φιαλιδίων πεθιδίνης «οι οποίες ούτε είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, ούτε είχαν δανειστεί σε κάποιο άλλο τμήμα», όπως σημειώνεται. 



«Υποπτη συμπεριφορά»

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, η τραυματιοφορέας χειρουργείου της απογευματινής βάρδιας κυρία Βογιατζάκη δίνει στην προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού, κυρία Δρακάκη, μια πολύ σημαντική πληροφορία: σύμφωνα με τη μαρτυρία της, περίπου στις 19.00 της προηγούμενης ημέρας ένα άτομο χτύπησε την πόρτα της αίθουσας ανάνηψης. Η τραυματιοφορέας κυρία Βογιατζάκη άνοιξε τη πόρτα και στη συνέχεια παρατηρήθηκε η, κατά την έκφραση της αναφοράς, εξής «ύποπτη συμπεριφορά»: Το άτομο που εισήλθε στον χώρο ανάνηψης ήταν η κυρία Νεκταρία-Ευαγγελία Πολάκη, Β’ επιμελήτρια στην Αναισθησιολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η κυρία Πολάκη κατά το παρελθόν είχε εργαστεί η ίδια ως νοσηλεύτρια στο ΠΑΓΝΗ, και αργότερα ως ειδικευόμενη αναισθησιολόγος στην Αναισθησιολογική Κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου. 





Το προφίλ της Νεκταρίας Πολάκη στο Facebook είναι γεμάτο από αναρτήσεις που αφορούν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον οποίο αποκαλεί «αδερφό» της για να τονίσει τις στενές τους σχέσεις


Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η κυρία Πολάκη, αφού εισήλθε στον χώρο, προσέγγισε το ερμάριο όπου παλαιότερα φυλασσόταν το κιβώτιο ναρκωτικών και άρχισε να ψάχνει ανάμεσα στα φάρμακα. Οταν ρωτήθηκε από την τραυματιοφορέα τι ψάχνει, εκείνη απάντησε ότι χρειάζεται μια αμπούλα Buscopan για προσωπική χρήση. Ακολούθως προσέγγισε μια άλλη ντουλάπα στον χώρο της ανάνηψης, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί το κιβώτιο ναρκωτικών. Τα κλειδιά του κιβωτίου ναρκωτικών βρίσκονταν πάνω στην κλειδαριά του, καθώς είχαν ξεχαστεί εκεί μετά τη διακομιδή της προηγούμενης ασθενούς και την αποχώρηση των νοσηλευτών από την ανάνηψη. Τότε, σύμφωνα με την κυρία Βογιατζάκη, «η κυρία Πολάκη άνοιξε το κιβώτιο και άρχισε να τοποθετεί κάποια φάρμακα μέσα στην τσάντα της». Οταν η νοσηλεύτρια ρώτησε την αναισθησιολόγο εάν χρειαζόταν να ειδοποιηθεί κάποιος νοσηλευτής, εκείνη αρνήθηκε να ενημερώσει οποιονδήποτε. Τότε η τραυματιοφορέας κάλεσε τον νοσηλευτή κ. Χαρωνίτη που βρισκόταν στο γραφείο της προϊσταμένης του Αναισθησιολογικού. 

Κατά τη μαρτυρία της κυρίας Βογιατζάκη, «η κυρία Πολάκη πανικοβλήθηκε, έκλεισε το ντουλάπι και προχώρησε γρήγορα προς το γραφείο της προϊσταμένης όπου βρισκόταν ο κ. Χαρωνίτης με την κυρία Κατσιαμπούρα. Τους χαιρέτησε και αποχώρησε». Ομως το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό είχε και συνέχεια, καθώς δεκαπέντε λεπτά αργότερα η νοσηλεύτρια κυρία Πατελάρου δέχθηκε τηλεφώνημα από την κυρία Πολάκη, η οποία της ζητούσε να ανοίξει την πόρτα του χώρου ανάνηψης. Η κυρία Πολάκη έμεινε μαζί με τους νοσηλευτές για περίπου 10 λεπτά και, σύμφωνα με τις έγγραφες μαρτυρίες τους, «η συμπεριφορά της ήταν ανήσυχη και πολύ ταραγμένη, συνοδευόταν δε από ακατάληπτο-ασυνάρτητο λόγο και έντονη εφίδρωση». Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους νοσηλευτές, καθώς δεν υπήρχε κάποια εμφανής αιτία για την αναστάτωση της κυρίας Πολάκη. 



Ομολογία εθισμού

Αφού κινήθηκαν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες και η κυρία Πολάκη κλήθηκε σε απολογία, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες έως ότου η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος αποστείλει γραπτώς την έκθεσή της προς τη διοίκηση της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα σε τρεις σελίδες η κυρία Πολάκη παραδέχεται το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να κλέψει τα φάρμακα-ναρκωτικά: «Ομολογώ ότι απέσπασα με παράτυπο τρόπο φιαλίδια πεθιδίνης από την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 24 Μαΐου 2015», γράφει στην απολογία της η εξαδέλφη του σημερινού υπουργού Υγείας και εν συνεχεία προσθέτει: «Την υπαιτιότητά μου ομολόγησα και στον καθηγητή κ. Βγόντζα κατά τη διάρκεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τις απογευματινές ώρες της 24/5/2015 επισκέφτηκα την εξαδέλφη μου, η οποία νοσηλευόταν ως λεχωίδα στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. 

Αποχωρώντας από τη Μαιευτική Κλινική αποφάσισα να μεταβώ στον χώρο των χειρουργείων προκειμένου να προμηθευτώ 1 ή 2 αμπούλες υοσκίνης για προσωπική μου χρήση (λόγω κωλικοειδούς άλγους δεξιάς υποχόνδριας χώρας). Το προαναφερθέν φάρμακο (πρωτότυπο σκεύασμα Buscopan) έχει ελάχιστο κόστος, δεν απαιτεί ειδική συνταγογράφηση και χρησιμοποιείται ευρέως, εντός και εκτός του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους. Δεδομένων της αργίας της Κυριακής και της παρουσίας μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για άλλον λόγο, θεώρησα προτιμότερο να δανειστώ μια ελάχιστη ποσότητα υοσκίνης ή να παρακαλέσω να μου χορηγηθεί επιτόπου, πριν αποχωρήσω».

Προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή της, η κυρία Πολάκη επικαλείται την ιατρική της ειδικότητα, την οικειότητά της με μεγάλο τμήμα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την εξοικείωσή της με τους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν επί 11 συναπτά έτη. 

Η κυρία Πολάκη, όμως, όπως θα παραδεχτεί στη συνέχεια, δεν θα αρκεστεί στα σκευάσματα υοσκίνης, αλλά θα μπει στον πειρασμό να υπεξαιρέσει οπιοειδή φάρμακα διαπιστώνοντας ότι είχε εύκολη πρόσβαση και σ’ αυτά.

«Τότε, δυστυχώς, αντέδρασα παρορμητικά και υπεξαίρεσα ένα κουτί που περιείχε μερικές αμπούλες πεθιδίνης. Στη συνέχεια αποχώρησα από το νοσοκομείο», αναφέρει στην έγγραφη απολογία της, μολονότι παραλείπει την αναφορά στη δεκάλεπτη συνάντηση που επεδίωξε αμέσως μετά το συμβάν με τους νοσηλευτές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τελευταίων, που διέκριναν τη, φαινομενικά αδικαιολόγητη, ταραχή της.

Στην απολογία της η κυρία Πολάκη υποστηρίζει ότι τα φάρμακα-ναρκωτικά τα χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια οσφυαλγίας που αντιμετώπιζε από τον Δεκέμβριο του 2014 και ότι αυτά οφείλονταν σε παλαιότερο τραυματισμό της σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Η επώδυνη κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν η κυρία Πολάκη παραπάτησε και έπεσε από τις σκάλες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας.

«Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του χρόνιου άλγους αποτελεί αντικείμενο της ιατρικής μου ειδικότητας, γνώριζα ότι έπρεπε να καταφύγω σε εφαρμογή ισχυρότερης θεραπείας, γι’ αυτό επισκέφτηκα ατύπως το Εξωτερικό Ιατρείο Πόνου της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου μου συνέστησαν, είτε να υποβάλλομαι σε επισκληρίδια αναλγησία περιοδικά, είτε να χρησιμοποιώ πεθιδίνη κατά περίσταση», σημειώνει η αναισθησιολόγος στην απολογία της. 

Οπως παραδέχεται η κυρία Πολάκη, άρχισε να κάνει ενδομυϊκή χρήση πεθιδίνης τον Δεκέμβριο του 2014. Εκτοτε προβληματιζόταν για το αν είχε αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από το συγκεκριμένο φάρμακο-ναρκωτικό. Αυτό όμως συνέβη μετά το παράπτωμα της υπεξαίρεσης οπιοειδών στο οποίο είχε υποπέσει. «Γι’ αυτό θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω τη συνδρομή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γ.Ν. Ηρακλείου», σημειώνει στην απολογία της η κυρία Πολάκη και κατόπιν προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο επισκέπτομαι τακτικά τον επιμελητή Ψυχιατρικής κ. Β. Κούδα και την ψυχολόγο κυρία Ε. Αϊβαλιώτη. Ο κ. Κούδας έχει διαγνώσει ότι πάσχω από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή με ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα και μου έχει συνταγογραφήσει ήπια αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή». 



Αρνείται την ομολογία της

Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση που επισυνάπτει μαζί με την απολογία της, ο επιμελητής Ψυχιατρικής εκτιμά ότι από ιατρικής άποψης η κυρία Πολάκη είναι ικανή να αντεπεξέλθει στις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της.

Η κυρία Πολάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην κρητική εφημερίδα «Πατρίς», επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό της κλοπής των φαρμάκων-ναρκωτικών.

Υποστήριξε ότι δήθεν μέλος του προσωπικού του ΠΑΓΝΗ τής υπέδειξε το κιβώτιο με τα ναρκωτικά και ότι την προέτρεψε να πάρει τα σκευάσματα που έψαχνε, γεγονός που δεν προκύπτει ούτε καν από το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας της στο οποίο ομολογεί την κλοπή, ζητώντας άφεση αμαρτιών. «Δεν έγινε καμία διάρρηξη, καμία κλοπή», ισχυρίζεται η αναισθησιολόγος στη συνέντευξή της. Ομως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της ΕΔΕ και τις μαρτυρίες των νοσηλευτών που διαπίστωσαν την κλοπή των φαρμάκων-ναρκωτικών, η κυρία Πολάκη όχι μόνο απέσπασε τα εν λόγω σκευάσματα, αλλά επιπλέον ζήτησε και τη συνδρομή ειδικών γιατρών διότι «δεν ήξερε αν έχει αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από τη χρήση τους». 

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ συστήνεται στην αναισθησιολόγο «η λήψη θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στο τομέα των εξαρτήσεων». Βεβαίως, το πώς από τη μία πλευρά γίνεται σύσταση στην αναισθησιολόγο να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης και από την άλλη θεωρείται ικανή να συνεχίσει τη δουλειά της, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. 


Πεθιδίνη: το ναρκωτικό του Μάικλ Τζάκσον

Η πεθιδίνη ή μεπεριδίνη είναι συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό στον μέτριο και έντονο πόνο. Μεγάλες δόσεις προκαλούν άγχος, τρόμο και μυϊκές συσπάσεις, διαστέλλουν την κόρη του ματιού και οξύνουν τα αντανακλαστικά. Η πεθιδίνη προκαλεί εθισμό, αν και είναι λιγότερο εθιστική από τη μορφίνη. Η πεθιδίνη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά τον θάνατο του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον.

Η κύρια παρενέργεια του φαρμάκου-ναρκωτικού (εκτός από τον εθισμό) είναι η καταστολή της αναπνοής. Μάλιστα, ο Μάικλ Τζάκσον αποκαλούσε την πεθιδίνη «ελιξίριο της ζωής».
Ηταν το πρώτο συνθετικό οπιοειδές που παρασκευάστηκε (το 1932) από τον Γερμανό χημικό Οτο Αϊσλιμπ. Οι αναλγητικές ιδιότητες της πεθιδίνης ανακαλύφτηκαν από τον συμπατριώτη του προηγούμενου, Οτο Σάουσμαν, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της κολοσσιαίας φαρμακευτικής εταιρείας IG Farben.

Η πεθιδίνη μπορεί να χορηγηθεί είτε από του στόματος είτε πιο συχνά ενδομυϊκά. Η δράση της διαρκεί 2-4 ώρες και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου του τοκετού και έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της μορφίνης και της ηρωίνης στους εθισμένους. Οταν χορηγείται ενδοφλέβια, η πεθιδίνη προκαλεί διαστολή των αγγείων στην περιφέρεια και στον εγκέφαλο, αύξηση της αιματικής ροής και μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιακή συχνότητα. Παρ’ όλα αυτά, όταν χορηγείται από το στόμα, δεν επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Εκθετο το υπουργείο Υγείας με την ΕΔΕ

Η πολιτική ηγεσία επιμένει να συνδέει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση με την ιατροδικαστική εξέταση, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την αποκάλυψη της αλήθειας για τον τραγικό και άδικο θάνατο της 4χρονης Μελίνας


Για λόγους μέχρι στιγμής ανεξήγητους, το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και αποφεύγει να διεξάγει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας. Η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να συνδέει την ΕΔΕ με την ιατροδικαστική εξέταση, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εκθετη είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συμβάν του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη. Δώδεκα ημέρες μετά τον αδόκητο και άδικο χαμό του άτυχου κοριτσιού στο πλαίσιο μιας επέμβασης για κρεατάκια στα νοσοκομεία Βενιζέλειο και Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ολοένα πιο βαριές πέφτουν οι σκιές πάνω σε δύο Κρητικούς, πολιτικούς προϊστάμενους των δύο νοσοκομείων - αλλά και γιατρούς: ο κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Παύλος Πολάκης διαχειρίζονται το κρίσιμο ζήτημα της διερεύνησης του τραγικού περιστατικού με αμηχανία και οτιδήποτε άλλο εκτός από την απαιτούμενη αποφασιστικότητα που θα οδηγούσε στην άμεση διαλεύκανση των όσων συνέβησαν στο ΠΑΓΝΗ.

Καταρχάς, σύμφωνα με τον νόμο, δεν υπάρχει καμία απολύτως τυπική υποχρέωση αναβολής της ΕΔΕ εν αναμονή των προκαταρκτικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. Η συνήθης τακτική που εφαρμόζεται σε παρεμφερή περιστατικά είναι η αυτεπάγγελτη διενέργεια ΕΔΕ, με εντολή απευθείας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Ωστόσο, στην περίπτωση της Μελίνας οι αρμόδιοι προτιμούν να επαφίενται στα ιεραρχικώς κατώτερα όργανα, στην (προσωρινή) διοίκηση του ΠΑΓΝΗ κ.λπ. Επιπλέον αυτής της αναβλητικής τακτικής, την προηγούμενη Τρίτη υπήρξαν ορισμένες υπεραισιόδοξες διαβεβαιώσεις ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα θα ήταν έτοιμο εντός τριών ημερών και άρα κάθε επιφύλαξη του υπουργείου για την ΕΔΕ θα έπαυε υπάρχουσα. Την Παρασκευή παρήλθε το τριήμερο και αντί των αποτελεσμάτων υπήρξε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση: σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΠΑΓΝΗ, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν θα είναι επ’ ουδενί έτοιμες πριν από μία εβδομάδα (δηλαδή την επόμενη Παρασκευή). Οι ιστολογικές, δε, θα απαιτήσουν το τριπλάσιο χρονικό διάστημα. Οπότε αυτομάτως επανέρχεται το αρχικό ερώτημα για το πότε, επιτέλους, θα διαταχθεί η περιβόητη ΕΔΕ.


Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» της περασμένης Κυριακής, αναγκάζει την κυβέρνηση να σπάσει την «ομερτά»


Οι τοξικολογικές εξετάσεις

Οι τοξικολογικές εξετάσεις διενεργούνται για να διαπιστωθεί εάν και ποια φάρμακα έχουν χορηγηθεί στο 4χρονο παιδί και τα οποία ενδεχομένως προκάλεσαν τον θάνατό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η αναισθησιολόγος, Νεκταρία Πολάκη, μιλώντας σε εφημερίδα του Ηρακλείου αποπειράθηκε να δώσει τη δική της εξήγηση για ό,τι συνέβη. Εκανε λόγο για «σπάνιο αλλεργικό σοκ» που πιθανόν υπέστη η 4χρονη: «Αποδίδουμε (σ.σ.: τον θάνατο) -γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε- σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε, ούτε να προβλέψουμε» είπε η κυρία Πολάκη. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ιατροδικαστικοί κύκλοι, με βάση τα δεδομένα του μοιραίου περιστατικού, ότι δηλαδή η 4χρονη εισήχθη για την επέμβαση το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου και κατέληξε το πρωί της επομένης, οι πιθανότητες να είναι ανιχνεύσιμα κάποια φάρμακα της νάρκωσης στα ληφθέντα βιολογικά υγρά είναι πολύ λίγες. Θεωρείται ότι, επειδή έχει παρέλθει ικανός χρόνος μεταξύ χορήγησης των φαρμάκων -κυρίως για τη νάρκωση και την επέμβαση- και του θανάτου, αυτά θα έχουν μεταβολιστεί ή απεκκριθεί από τον οργανισμό. 
Αντίθετα, θεωρείται πολύ πιθανό να ανιχνευτούν φάρμακα που χορηγήθηκαν στο άτυχο παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, και ιδίως τις τρεις τελευταίες ώρες πριν τον θάνατό του, οπότε υπέστη και πάλι ανακοπή. Επειδή, όμως, πρόκειται για μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης ποσότητας φαρμάκων που χορηγήθηκαν στην ασθενή, δεν θα είναι εύκολο να εκτιμηθεί εάν και πόσο επηρέασαν τη μοιραία κατάληξη που επήλθε. 

Πάντως, νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του όποιου συμπεράσματος, τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης πρέπει να συνεκτιμηθούν με εκείνα που θα προκύψουν από τον διοικητικό πειθαρχικό έλεγχο για το περιστατικό. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η όποια αντιπαραβολή και συνεκτίμηση των στοιχείων πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα, διότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι το ενδεχόμενο πόρισμα της ΕΔΕ δεν θα «προσαρμοστεί» εκ των υστέρων στα ιατροδικαστικά ευρήματα. 

Στην προκειμένη περίπτωση, έμπειρα νοσοκομειακά στελέχη υπογραμμίζουν τη μείζονα σημασία του (παραλειφθέντος) διοικητικού ελέγχου, π.χ. της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ιατρικού φακέλου της 4χρονης. Ο ιατρικός φάκελος θα αναφέρει επακριβώς τι περιελάμβανε ο προεγχειρητικός έλεγχος από την πλευρά του χειρουργού και της αναισθησιολόγου, καθώς και πόσα και ποια σκευάσματα χορηγήθηκαν προεγχειρητικά και κατά τη διάρκεια της επέμβασης (διεγχειρητικά) στη μικρή Μελίνα και σε ποια δοσολογία, π.χ. εάν χορηγήθηκε αντιβιοτικό, μυοχαλαρωτικό, βαρβιτουρικό κ.ο.κ. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και πλήρης ακόμη και στις πιο απλές επεμβάσεις ρουτίνας, όπως τα κρεατάκια στην παιδική ηλικία, διότι μέσω αυτού εντοπίζονται προβλήματα αλλεργικά ή άλλα από τα οποία θα επηρεαστεί η αντιμετώπιση του ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται πλήρες οικογενειακό ιστορικό ασθενειών και αλλεργιών.  



Οι ιστολογικές αναλύσεις

Στις απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων θα αναζητηθεί η εκδήλωση αλλεργικού σοκ, εάν και πώς επηρεάστηκαν άλλα ζωτικά και ευαίσθητα όργανα του παιδιού από την ανακοπή, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά ή ο εγκέφαλος, καθώς και τυχόν κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να είχαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του περιστατικού. Οπως εξηγούν ιατροδικαστές, οι ιστολογικές θα δείξουν εάν σε κυτταρικό επίπεδο υπάρχει τυχόν αναφυλακτική αντίδραση, δηλαδή αλλεργικό σοκ. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν ανιχνευτούν τα επίμαχα φάρμακα που μπορεί να πυροδότησαν την αλλεργική αντίδραση, από την ιστολογική ανάλυση θα διαφανεί εάν το άτυχο παιδί είχε εκδηλώσει την αναφυλακτική αντίδραση μετά το χειρουργείο. 

Επίσης, η ιστολογική ανάλυση θα δείξει ποιες συνέπειες είχε στον οργανισμό του παιδιού η ανακοπή που υπέστη (βάσει του ιατρικού ανακοινωθέντος μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και ενώ βρισκόταν στην ανάνηψη), αλλά και η έγκαιρη ή μη αντιμετώπισή της, δηλαδή η ανάταξη. Με δεδομένο ότι η ανακοπή προκαλεί υποοξυγοναιμία, το όργανο που μπαίνει στο ιατροδικαστικό μικροσκόπιο είναι ο εγκέφαλος ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ισχαιμικές βλάβες - οι οποίες από μόνες τους είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο. Σύμφωνα με το ιστορικό της επέμβασης που δόθηκε από τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, η 4χρονη υπέστη τουλάχιστον δύο καρδιακές ανακοπές, γεγονός που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνδέεται με ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη.


Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΠΑΓΝΗ, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν θα είναι έτοιμες πριν από μία εβδομάδα, δηλαδή την επόμενη Παρασκευή, ενώ οι ιστολογικές θα απαιτήσουν σχεδόν έναν μήνα, επαναφέροντας το αρχικό ερώτημα για το πότε, επιτέλους, θα διαταχθεί η περιβόητη ΕΔΕ

Κρίσιμος είναι επίσης ο έλεγχος των πνευμόνων από όπου αναμένονται απαντήσεις για το αλλεργικό σοκ αλλά και για τυχόν άλλες παθήσεις που δεν διαγνώστηκαν προεγχειρητικά (π.χ. κάποιας μορφής άσθμα). Τέλος, από τον ιστολογικό έλεγχο θα αναζητηθεί τυχόν καρδιολογικό «προβληματικό» υπόβαθρο το οποίο πιθανόν να μη γνώριζε η οικογένεια της μικρής Μελίνας, όπως κάποια κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια η οποία άλλαξε αίφνης την επέμβαση.

Τα αναπάντητα «γιατί» και «πώς» της μοιραίας, όπως αποδείχτηκε επέμβασης για τη μικρή Μελίνα Παρασκάκη έχουν γίνει φορτίο ασήκωτο για την οικογένειά της. Ο επίλογος της εισαγωγής του παιδιού για μια επέμβαση ρουτίνας, όπως θεωρούνται τα κρεατάκια, δεν έχει γραφτεί ακόμη. Τα ευρήματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων που έχουν παραγγελθεί από τον ιατροδικαστή του ΕΣΥ Ξενοφώντα Μάντακα και την τεχνική σύμβουλο που διόρισε η οικογένεια Παρασκάκη, κυρία Ελπίδα Σπανουδάκη, εκτιμάται ότι θα φωτίσουν κάποια από τα σημεία της μοιραίας διαδρομής του 4χρονου παιδιού, από το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου 2015 όπου εισήχθη στο Βενιζέλειο, έως τις 6 το πρωί της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου όπου κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.



Μπαλάκι από την Κρήτη στην Αθήνα

Την ακριβώς αντίθετη από το υπουργείο Υγείας οδό επέλεξαν οι ιατροδικαστές του ΠΑΓΝΗ: προκειμένου να διαλύσουν κάθε σκιά και να διασκεδάσουν κάθε υπόνοια μεροληψίας ή και συγκάλυψης σε ένα τόσο τραγικό και σκοτεινό γεγονός, ζήτησαν να ανατεθεί ο κρίσιμος ιστολογικός έλεγχος από τον οποίο αναμένονται απαντήσεις για τον θάνατο της 4χρονης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Σε ό,τι αφορά τις ελεγκτικές ενέργειες που ακολουθήθηκαν, πρόκειται για την προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο εκτελών χρέη διοικητή στο ΠΑΓΝΗ καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Χαλκιαδάκης, καθώς και για εντολή διερεύνησης της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Ο κ. Χαλκιαδάκης υπεραμύνεται της απόφασής του υποστηρίζοντας ότι η πειθαρχική οδός έχει ως αφετηρία πάντα την προκαταρκτική εξέταση. 

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι προαπαιτούμενο για την ΕΔΕ η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ότι αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται μια εναλλακτική μάλλον χρονοβόρα και δίχως σημαντικά και δεσμευτικά για την πειθαρχική διαδικασία ευρήματα.

Οι απαντήσεις αναμένονται σε δύο χρονικές φάσεις: πρώτα θα δοθούν οι απαντήσεις των τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες έχουν σταλεί στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, και σε επόμενη φάση οι απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων. 

Σε ό,τι αφορά τις ιστολογικές, όπως γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», ο εργαστηριακός μακροσκοπικός έλεγχος θα γίνει από τους παθολογοανατόμους του Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιατροδικαστικού τμήματος του ΠΑΓΝΗ. Κι αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά για τη μοιραία επέμβαση της 4χρονης η ιατροδικαστική έρευνα πρέπει να είναι απολύτως διάφανη και απαλλαγμένη από υπόνοιες μεροληψίας και επιρροών. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των ιστολογικών εξετάσεων αναμένεται σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες.


Η ξορκισμένη ΕΔΕ

Την ίδια στιγμή, ουδείς εκ των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας έκρινε αναγκαία και απαραίτητη την άμεση διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου της άτυχης 4χρονης και να αποδοθούν οι ευθύνες, εάν και όπου διαπιστωθεί ότι αυτές υπάρχουν. Το απολύτως ελάχιστο από τυπικής, ουσιαστικής και ηθικής πλευράς αποδείχτηκε «μείζον» ζήτημα για τους επικεφαλής της Αριστοτέλους -ίσως και πάνω από τα δικά τους αναστήματα-, παρά την απώλεια μιας παιδικής ζωής και την ιδιαίτερη συγκυρία που συνέβη αυτό, ενόσω τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικήσεις. Εκτελούν χρέη διοικητή οι διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, δηλαδή γιατροί των νοσοκομείων που έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις των διευθυντών Ιατρικής Υπηρεσίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ΕΔΕ», απαντούσαν μονότονα στελέχη του υπουργείου Υγείας τις προηγούμενες ημέρες όταν καλούνταν να εξηγήσουν την απάθεια με την οποία παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και κυρίως τις δραματικές εκκλήσεις της οικογένειας Παρασκάκη να διερευνηθεί ο θάνατος του παιδιού τους. Μόνο όταν οι ψίθυροι για συγκάλυψη προσώπων και ευθυνών έγιναν κραυγές και έλαβαν μορφή και… ονόματα -και συγκεκριμένα όταν έγινε κοινό μυστικό η στενή συγγενική σχέση της αναισθησιολόγου που συμμετείχε στην επέμβαση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ενεργοποιήθηκαν τα ανύπαρκτα μέχρι τότε αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ετσι, από την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι «θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση». Στην πραγματικότητα, βεβαίως, η ελεγκτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί βρίσκεται σε πρώιμο προκαταρκτικό στάδιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκκίνησή της δεν υπήρξε αυτεπάγγελτη εντολή του υπουργού Υγείας. 




Πηγή : protothema.gr, eglimatikotita


Η Ντόρα Μπακογιάννη αποδεικνύει με τις αναρτήσεις της ότι δεν είναι οποιαδήποτε πολιτικός


Κώστας Βουκελάτος

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την οικογένεια Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ αλλά κανένας δεν κατάλαβε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι οποιαδήποτε πολιτικός.

Οι δήθεν διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ Ντόρας και  Κυριάκου δεν υπήρξαν ποτέ γιατί είναι ο αδελφός της την σέβεται την εκτιμά και η πολιτική της εμπειρία της είναι σχολείο για τον ίδιο, είναι μαζί, ενωμένοι, σε έναν κοινό και δύσκολο αγώνα.

Το μήνυμα της  στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχάρη τον αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και την ανάδειξή του ως νέου προέδρου του κόμματος και παράλληλα δεν ξέχασε να αναφερθεί και τον Βαγγέλη Μειμαράκη γιατί μην ξεχνάμε ότι και ο Βαγγέλης Μητσοτακικός είναι και ήταν,.

Σήμερα Δευτέρα ολοκλήρωσε την χαρά της με μια άκρως συγκινητική φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook, στην οποία απεικονίζεται η μητέρα της, Μαρίκα που έφυγε από τη ζωή το 2012, να βρίσκεται στην αγκαλιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λέγοντας : «Σήμερα μας λείπεις ακόμα πιο πολύ...».



'Όλα τα άλλα που γράφονται είναι απλά για να γραφτούν και να προκαλέσουν.





DW: "Επικίνδυνος ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον Τσίπρα"



Με πολιτικά βιώματα από τα γεννοφάσκια του και με θετική την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αναγεννήσει τη ΝΔ και να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. 

"Δεν διαθέτει πολύ χρόνο".

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αξίωμα του προέδρου της ΝΔ ύστερα από εσωκομματικές εκλογές προσελκύει το ενδιαφέρον των αρθρογράφων του γερμανικού τύπου που παρουσιάζουν το νεό αρχηγό ως ένα νέο πολιτικό 47 χρονών, φιλελεύθερο και θιασώτη της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας. Ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι έλκει την καταγωγή του από μια πολιτική δυναστεία της χώρας με πατέρα πρώην πρωθυπουργό και αδελφή δήμαρχο Αθηναίων και υπουργό Εξωτερικών.
Πολιτικός από τα γεννοφάσκια του

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί παράδειγμα κλασσικής ελληνικής παραδοξολογίας, μιας δυσεπίλυτης αντίφασης", διαπιστώνει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa. "Ο 47χρονος πολιτικός θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας και μεταρρυθμιστής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, αλλά παράλληλα προέρχεται από μια από τις τρεις παραδοσιακές πολιτικές δυναστείες της χώρας και υπό αυτήν την έννοια, ως γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βίωσε την πολιτική από τα γεννοφάσκια του. Παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει ότι πρώτα είναι Κυριάκος και μετά Μητσοτάκης". Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι διαθέτει ήδη "γερά χαρτιά" στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί μιλά πολύ καλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά με σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, αλλά επειδή θεωρείται από τους δανειστές ως σκληρός μεταρρυθμιστής".

Η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι με την αλλαγή γενεάς στην κορυφή τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας. "Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας", υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αναπάντεχη, όπως χαρακτηρίζει, νίκη στις πρόωρες εκλογές με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ενώπιον νέων πρόωρων εκλογών;

"Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξη Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές", προβλέπει η γερμανική εφημερίδα. "Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ότι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές ‘μαξιλάρι’, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες". Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα, νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε ένα νέο προεκλογικό αγώνα.
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο ίδιος Γερμανός αρθρογράφος χωρίς να αμφισβητεί τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι η ΝΔ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους. "Για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ο Μητσοτάκης θεωρείται νεοφιλελεύθερος, που για την Ελλάδα ισοδυναμεί με ύβρη. Σε αυτούς που παρασκηνιακά κινούνται εναντίον του Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, του οποίου η θητεία επισκιάστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς".


Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή



Το «τελευταίο αντίο» στην Αννα Συνοδινού



Σε κλίμα οδύνης, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, την ηθοποιό Άννα Συνοδινού στο κοιμητήριο του Βύρωνα. 

Εκεί βρέθηκαν πολλοί συνάδελφοί της από τον χώρο του θεάτρου, πολιτικά πρόσωπα και πλήθος κόσμου, που τιμούν την προσφορά της στην Τέχνη και την κοινωνία. 

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Μεταξύ των παριστάμενων ήταν επίσης οι Ζωή Λάσκαρη, Φώτης Μεταξόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Πρέκας και πολλοί άλλοι. 

Η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 88 ετών. Αννα Συνοδινού, Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας. 

Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε το θέατρο για περισσότερα από 60 χρόνια και ήταν μία από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες της Επιδαύρου, έχοντας ενσαρκώσει τις περισσότερες ηρωίδες της ελληνικής τραγωδίας. 

Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε και το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1974, με τη Νέα Δημοκρατία. 

Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου 1927 και ήταν το όγδοο παιδί οικογένειας, που καταγόταν από την Αμοργό. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1947-1949). 

Στη θεατρική σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1948 στο έργο του Εντμόν ΡοστάνΣιρανό ντε Μπερζεράκ, που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Ροντήρης. Μετά την πτώση της δικτατορίας ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (1974, 1977, 1981, 1985, 1989) και διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1977-1980).


Πηγή : tovima.gr


Υφεση 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2016 προβλέπουν οικονομολόγοι



Υφεση 1,8% για την ελληνική οικονομία το 2016, είναι η μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg σε έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. Από αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 93 χώρες του κόσμου, μεγαλύτερη ύφεση προβλέπεται μόνο για τις οικονομίες της Βενεζουέλας (3,3%) και της Βραζιλίας (2,5%). 

Η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, προσθέτοντας ότι «το 2016, ωστόσο, είναι ακόμη γεμάτο προκλήσεις». Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την αποπληρωμή του χρέους της ύψους εκατοντάδων δις. δολαρίων και δεν θα είναι εφικτή μία σημαντική ελάφρυνσή του, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται και στην πίεση στα ελληνικά σύνορα από τους Σύριους πρόσφυγες.

Ύφεση προβλέπεται και για το Εκουαδόρ (0,5%), όπως και τη Ρωσία ( 0,5%). Για την οικονομία της Αργεντινής, οι οικονομολόγοι προβλέπουν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να σημειώσουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι πέντε υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται για ασιατικές χώρες: Την Ινδία (7,4%), το Βιετνάμ (6,6%), τα Μπανγκλαντές (6,6%), την Κίνα (6,5%) και τη Σρι Λάνκα (6,4%). 

Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο: «Ποιες από τις χώρες PIIGS της Ευρώπης είναι πιθανό να πετάξουν», αναφέρεται στην άποψη αναλυτών ότι το 2016 η Ελλάδα θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία) αναφορικά με τις χρηματιστηριακές επιδόσεις της. 

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούνται γιατί θεωρούν ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις της είναι χαμηλές και αποτελούν ευκαιρία. 

«Τα εισηγμένα σε Χρηματιστήριο επενδυτικά ταμεία, που αφορούν τις χώρες αυτές, είχαν μία ανάμεικτη επίδοση το 2015, αντανακλώντας κυρίως τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτές, με την Ιρλανδία να καταγράφει μεγάλη άνοδο, την Ελλάδα να πλήττεται και τις άλλες στη μέση, Η φετινή χρονιά φαίνεται, σημειώνουν αναλυτές, ως ένας ακόμη ανάμεικτος σάκος, με την Ιρλανδία να εξακολουθεί να προβάλλει με ιδιαίτερες υποσχέσεις και την Ελλάδα με ιδιαίτερα προβλήματα». 

«Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τρόμαξαν όλους τους επενδυτές στο επενδυτικό ταμείο "Global X FTSE Greece 20 fund" που αφορά ελληνικές μετοχές. Το ταμείο αυτό είχε καθαρές εισροές 286 εκατ. δολάρια το 2015, παρά την πτώση του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%», αναφέρει το δημοσίευμα. Η Ελλάδα «αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας της για το 2015 και το 2016, καθώς υιοθετεί νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολλοί επενδυτές, ωστόσο, προσελκύονται από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στην Ελλάδα, πιστεύοντας ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τους πρόσθετους κινδύνους», προσθέτει η εφημερίδα. 


Πηγή : tanea.gr


Η ενωτική συμπεριφορά παλαιών ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ που στήριξαν Μειμαράκη, στο πρόσωπο του Κυριάκου εμπνέει για το μέλλον




Γιάννης Αθανασίου

Επιτέλους η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο και η Ελλάδα αξιωματική αντιπολίτευση.

Πραγματικά μου άρεσε η εκλογική διαδικασία στην Νέα Δημοκρατία για ένα και μόνο λόγο και δεν το λέω έτσι για να το πω, η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών που έχουν υπηρετήσει την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με έκαναν να γίνω Νέα Δημοκρατία γιατί δεν ήμουν ποτέ και το καταθέτω τίμια και ειλικρινά.

Εξηγώ

Γνωρίζω στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν παρελθόν στην παράταξη και υπήρξαν και στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη στο γραφείο της και μετά στην ΔΗ.ΣΥ όπως υπήρξαν και  ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ της περιόδου προεδρίας της του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  που είχαν όμως ως επιλογή και στήριξαν Βαγγέλη Μειμαράκη αντί για Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Έδωσαν έναν έντιμο αγώνα υπέρ του Μειμαράκη όχι επειδή είχαν από κάποιον εντολή αλλά επειδή γνωρίζουν το παιχνίδι και ότι όλοι Νέα Δημοκρατία είμαστε μετά τις εκλογές και με τον  Βαγγέλη και με τον Κυριάκο.

Ειδικά παρακολουθούσα πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ 1985-1993 45ρηδες και 50ρηδες πλέον στην ηλικία του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που ενώ ήταν ταγμένοι στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν σε ύπνο για 5 χρόνια και ξύπνησαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία υπέρ του ενός η του άλλου αλλά με το μυαλό ότι το κόμμα θα έχει την Δευτέρα σίγουρα έναν σοβαρό κεντροδεξιό πρόεδρο η Βαγγέλη τον λένε η Κυριάκο.

Αυτό που με έκανε να θέλω να συμμετέχω στην χαρά είναι αυτά που έγραψαν παλαιά στελέχη που στήριξαν Βαγγέλη Μειμαράκη και είναι πρώην  ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ της περιόδου 1985-1993 στο τοίχο τους στο face, αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου και ήταν όλα ενωτικά μηνύματα "πάμε όλοι μαζί στηρίζοντας τον νέο πρόεδρο".

Η δήθεν εσωκομματική μάχη για την επικράτηση του ενός η του άλλου στο τέλος είχε ένα σκοπό η ισχύς εν τη ενώσει και πάμε όλοι μαζί για τον καλό της χώρας και αυτή η συμπεριφορά σε αυτές τις δύσκολες εποχές εμπνέει και ενεργοποιεί του πολίτες που υποφέρουν,

Αυτά εκτός ορισμένων και ελάχιστων αρνητικών σχολίων και εξαιρέσεων από δήθεν στελέχη και μέλη που δεν μπορούν να εκφράσουν μια παράταξη και δεν έχουν θέση στην Νέα Δημοκρατία.

Αυτά με έκαναν να θέλω να συμμετέχω ενεργά πλέον σε αυτή την νέα προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει κάτι καινούργιο που θα αλλάξει την Ελλάδα και θα την βγάλει από το σκοτάδι που την έχει βυθίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές της ΝΔ δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα δείχνει ότι ο Κυριάκος με τον Μειμαράκη έχουν την ίδια δύναμη που ενωμένη θα δώσει ελπίδα στην Ελλάδα και την παράταξη.

Συνολικά ψήφισαν 334.752

Έγκυρα 330.521

Άκυρα 3.077

Λευκά 1. 154

Μητσοτάκης 173.297 ψήφοι 52,43%

Μεϊμαράκης 157.224 ψήφοι 47,57%


Την Τρίτη ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ


Ως το κρίσιμο στοίχημα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο χάρτη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, χαρακτηρίζουν παράγοντες της λιμενικής αγοράς, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών την Τρίτη 12 για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Η διαδικασία θα γίνει το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία των δύο ξένων εμπειρογνωμόνων.

Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει γνωστοποιήσει τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στην Morgan Stanley στο Λονδίνο, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μοναδική προσφορά που έχει στα χέρια του Ταμείο, είναι αυτή της κινεζικής COSCO.

Ο έτερος βασικός διεκδικητής η Δανέζικη Maersk, φέρεται να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι δεσμευτικές προσφορές του οποίου θα υποβληθούν σε τρεις μήνες.

Στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει ταυτόχρονα με το άνοιγμα των προσφορών και άνοιγμα των αποτιμήσεων για την αξία του Οργανισμού από τους δύο ανεξάρτητους αποτιμητές και θα ληφθεί υπόψη αυτή με τη μεγαλύτερη αξία.

Πάντως ανεξάρτητα από το ύψος των αποτιμήσεων, αν τελικά η κινεζική cosco είναι ο μοναδικός διεκδικητής για το λιμάνι του Πειραιά, ανάλογα με το ύψος της προσφοράς που έχει υποβάλλει , το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτίωσή της.
Στελέχη της λιμενικής αγοράς τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η χρηματιστηριακή αξία αυτή τη στιγμή του ΟΛΠ, δηλαδή το συνολικό τίμημα που θα πλήρωνε κάποιος εάν αγόραζε το σύνολο των μετοχών του οργανισμού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης ανέφεραν, ότι ανεξάρτητα από το ύψος του τιμήματος που έχει κατατεθεί ήδη για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, ο υποψήφιος επενδυτής αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο επένδυσης στη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν δεσμεύσει ήδη τον οποιονδήποτε πιθανό αγοραστή, ανεξάρτητα από το ύψος της τιμής προσφοράς που θα γίνει αύριο γνωστή για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού, για επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, οι κυριότερες εκ των οποίων αφορούν της ανάπτυξη της κρουαζιέρας με λιμενικά έργα, νέες δεξαμενές για τις επισκευές των πλοίων και καινούργιες υποδομές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. 

Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των μετοχών του ΟΛΠ στον νέο επενδυτή που θα προκύψει, θα πρέπει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχει προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένος που να απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας. 

Στη νέα δημόσια αρχή θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του ΟΛΠ, ενώ θα παραμείνει στον νέο μέτοχο το επιχειρησιακό κομμάτι για το λιμάνι.

Έως τότε, με σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που θα ορίζει τους όρους χρήσης και εκμετάλλευσης της γης, των κτισμάτων και της υποδομής της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, το ποσοστό του ετήσιου ανταλλάγματος προς το κράτος, ενώ θα αφαιρούνται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση Αρχής Λιμένα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κανόνες δημοσίου ελέγχου. Πρόσθεσε επίσης ότι θα επιδιωχθεί η κατοχύρωση των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων, όπως επίσης και τα δικαιώματα των χρηστών του λιμένα και των παραλιμένιων πόλεων-δήμων. 



Πηγή : tanea.gr


Η ενωτική συμπεριφορά παλαιών ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ που στήριξαν Μειμαράκη, στο πρόσωπο του Κυριάκου εμπνέει για το μέλλον





Γιάννης Αθανασίου

Επιτέλους η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο και η Ελλάδα αξιωματική αντιπολίτευση.

Πραγματικά μου άρεσε η εκλογική διαδικασία στην Νέα Δημοκρατία για ένα και μόνο λόγο και δεν το λέω έτσι για να το πω, η συμπεριφορά ορισμένων στελεχών που έχουν υπηρετήσει την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με έκαναν να γίνω Νέα Δημοκρατία γιατί δεν ήμουν ποτέ και το καταθέτω τίμια και ειλικρινά.

Εξηγώ

Γνωρίζω στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν παρελθόν στην παράταξη και υπήρξαν και στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη στο γραφείο της και μετά στην ΔΗ.ΣΥ όπως υπήρξαν και  ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ της περιόδου προεδρίας της του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  που είχαν όμως ως επιλογή και στήριξαν Βαγγέλη Μειμαράκη αντί για Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Έδωσαν έναν έντιμο αγώνα υπέρ του Μειμαράκη όχι επειδή είχαν από κάποιον εντολή αλλά επειδή γνωρίζουν το παιχνίδι και ότι όλοι Νέα Δημοκρατία είμαστε μετά τις εκλογές και με τον  Βαγγέλη και με τον Κυριάκο.

Ειδικά παρακολουθούσα πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ 1985-1993 45ρηδες και 50ρηδες πλέον στην ηλικία του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που ενώ ήταν ταγμένοι στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν σε ύπνο για 5 χρόνια και ξύπνησαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία υπέρ του ενός η του άλλου αλλά με το μυαλό ότι το κόμμα θα έχει την Δευτέρα σίγουρα έναν σοβαρό κεντροδεξιό πρόεδρο η Βαγγέλη τον λένε η Κυριάκο.

Αυτό που με έκανε να θέλω να συμμετέχω στην χαρά είναι αυτά που έγραψαν παλαιά στελέχη που στήριξαν Βαγγέλη Μειμαράκη και είναι πρώην  ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ της περιόδου 1985-1993 στο τοίχο τους στο face, αμέσως μετά την εκλογή του Κυριάκου και ήταν όλα ενωτικά μηνύματα "πάμε όλοι μαζί στηρίζοντας τον νέο πρόεδρο".

Η δήθεν εσωκομματική μάχη για την επικράτηση του ενός η του άλλου στο τέλος είχε ένα σκοπό η ισχύς εν τη ενώσει και πάμε όλοι μαζί για τον καλό της χώρας και αυτή η συμπεριφορά σε αυτές τις δύσκολες εποχές εμπνέει και ενεργοποιεί του πολίτες που υποφέρουν,

Αυτά εκτός ορισμένων και ελάχιστων αρνητικών σχολίων και εξαιρέσεων από δήθεν στελέχη και μέλη που δεν μπορούν να εκφράσουν μια παράταξη και δεν έχουν θέση στην Νέα Δημοκρατία.

Αυτά με έκαναν να θέλω να συμμετέχω ενεργά πλέον σε αυτή την νέα προσπάθεια ώστε να ξεκινήσει κάτι καινούργιο που θα αλλάξει την Ελλάδα και θα την βγάλει από το σκοτάδι που την έχει βυθίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές της ΝΔ δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα δείχνει ότι ο Κυριάκος με τον Μειμαράκη έχουν την ίδια δύναμη που ενωμένη θα δώσει ελπίδα στην Ελλάδα και την παράταξη.

Συνολικά ψήφισαν 334.752

Έγκυρα 330.521

Άκυρα 3.077

Λευκά 1. 154

Μητσοτάκης 173.297 ψήφοι 52,43%

Μεϊμαράκης 157.224 ψήφοι 47,57%