Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Εξερράγη το ηφαίστειο Fagradalsfjall στην Ισλανδία



Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των επιστημόνων για το ηφαίστειο Fagradalsfjall στην Ισλανδία, το οποίο εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας σεισμική δόνηση και μία τεράστια λάμψη στον ουρανό.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η περιοχή είχε αποκλειστεί, καθώς οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει μεγάλη δραστηριότητα μάγματος στο υπέδαφος, με σαφώς ανοδικές τάσεις προς τον φλοιό της Γης.





Η Ευρώπη ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους από COVID-19

 


Η Ευρώπη έγινε σήμερα η πρώτη περιοχή στον κόσμο που ξεπέρασε τους 1.000.000 θανάτους που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων το οποίο μπορεί και πάλι να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Από την έναρξη της πανδημίας, τουλάχιστον 37.221.978 μολύνσεις και 1.000.062 εκατομμύρια θάνατοι αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή περιοχή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Reuters.

Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, καταγράφει το 35,5% των παγκόσμιων θανάτων εξαιτίας της Covid-19 και το 30,5% των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Η περιοχή περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες.

Η ευρωπαϊκή περιοχή έχει χορηγήσει περίπου 12 δόσεις εμβολίων για κάθε 100 άτομα, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχουν χορηγήσει περίπου 34 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Το Ισραήλ ηγείται στις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο με περίπου 110 δόσεις για κάθε 100 άτομα. Ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις.

Με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στην ΕΕ να ξεπερνά τους 550.000 και με λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι η κατάσταση χειροτερεύει. «Βλέπουμε την κορύφωση ενός τρίτου κύματος στα κράτη μέλη και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε να απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων Covid-19 στη Βρετανία για να προστατεύσει τις ανεπαρκείς δόσεις για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αυξάνεται, με τη Γαλλία να καταγράφει πρόσφατα το μεγαλύτερο μονοήμερο άλμα σε κρούσματα μετά τον Νοέμβριο. Η περιοχή αναφέρει επί του παρόντος ένα εκατομμύριο νέες ημερήσιες μολύνσεις περίπου κάθε έξι ημέρες.

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, με βάση τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

Η Ρωσία καταγράφει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό μολύνσεων Covid-19, με πάνω από 4,4 εκατομμύρια ή σχεδόν το 12% όλων των μολύνσεων στην περιοχή. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας Covid-19 στον κόσμο, με περίπου 153 θανάτους ανά 100.0000 κατοίκους, πίσω από τις ΗΠΑ με 164 θανάτους για κάθε 100.000 άτομα.

Ενώ ο επίσημος αριθμός θανάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 94.267, τουλάχιστον 221.534 έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters που περιλαμβάνει θανάτους που αναφέρθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Rosstat.

Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ξανά με ένα άλμα του αριθμού νοσηλειών.


Πηγή : cnn.gr



Τουρκία: Ο Ερντογάν "ξήλωσε" τον κεντρικό τραπεζίτη


 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου (φωτογραφία) δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι, από την άλλη, εκτιμούν ότι η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλει να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Οι προηγούμενοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πριν από την Αμπάλ εξάντλησαν τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τουρκίας προσπαθώντας να στηρίξουν το νόμισμα, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

capital.gr



Αντικαταστήσετε την άδεια οδήγησης με ένα κλικ

 



Τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν ψηφιακά το δίπλωμα οδήγησης τους απο το σπίτι τους και μέσα από το gov.gr έχουν πλέον και οι πολίτες στην Περιφέρεια Αττικής. 

Τρεις μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών για αντικατάσταση άδειας οδήγησης στην Περιφέρεια Κρήτης, η εφαρμογή επεκτείνεται και στην Αττική.

Επιπλέον, μπορούν να εκδώσουν αντίγραφο της άδειας οδήγησης τους λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της πλατφόρμας https://drivers-vehicles.services.gov.gr.

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται με τους κωδικούς Taxisnet και κατόπιν επισυνάπτει φωτογραφία, δείγμα υπογραφής, καθώς και τα αποδεικτικά έκδοσης και πληρωμής του οικείου παραβόλου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πολίτης μπορεί να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή να ζητήσει να του αποσταλεί με courier στις περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν.

Πρόκειται για μια ακόμα δράση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Οι απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων του Δημοσίου για την αυθεντικοποίηση των χρηστών και την άντληση στοιχείων υλοποιήθηκαν μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την αντικατάσταση άδειας οδήγησης πρόκειται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. «Αποτελούν, εξάλλου, μέρος του συνολικού έργου απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών έκδοσης αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 με την έκδοση μέσω του gov.gr της προσωρινής άδειας οδήγησης», σημειώνεται.

Στόχος είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η επιτάχυνση του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών, η μείωση των διοικητικών βαρών και η συνακόλουθη εξοικονόμηση πόρων και χρόνου τόσο για τους πολίτες όσο και για τη Διοίκηση. Τέλος, σημειώνεται ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία της υγειονομικής κρίσης θα συμβάλει και στη μείωση του συγχρωτισμού και των μετακινήσεων των πολιτών.


Πηγή



77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν εμβολιαστεί

 



Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είναι όμως θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και ειδικά για τους υγειονομικούς είναι και θέμα ηθικής υποχρέωσης, διότι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της επιδημίας του covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και ο κ. Κοντοζαμάνης εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού. Εξήγησε επίσης ότι η χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.





Στο 6% ο ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής για το 2021


 

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών υλοποιείται η εξαγγελία για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη της, δηλαδή την 30η Απριλίου 2021, έως και την:

– 31η Δεκεμβρίου 2021 η ισχύς εφαρμογής του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας (ιατρικές μάσκες και γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη) του Κώδικα Φ.Π.Α.

– 30η Σεπτεμβρίου 2021 η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε εισιτήρια κινηματογράφων, Θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών.



Ερντογάν δικτάτορας με τα όλα του θέτει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP


 

Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν, που παίρνει εντολές κατευθείαν από τον δικτάτορα, άσκησε τη δίωξη κατά του HDP, και υποστηρίζει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα «συνεργάζεται με τρομοκράτες του PKK και παραφυάδες του, λειτουργώντας σαν προέκταση τέτοιων οργανώσεων», ενώ προσέθεσε ότι τέτοιες δραστηριότητες «απειλούν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ του κράτους και του λαού». 

Η Εισαγγελία ζητά επιπλέον να τεθούν εκτός πολιτικής για πέντε χρόνια 687 πολιτικοί του κόμματος - μεταξύ αυτών κορυφαίοι πολιτικοί, όπως η συμπροέδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν και οι φυλακισμένοι επίσης συμπρόεδροι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιφκέν Γιουκσεκνταγκ. Ως αιτιολογική βάση προβάλλεται ότι μέλη του HDP με δηλώσεις και ενέργειές τους υπονομεύουν την ακεραιότητα του κράτους και συμμετείχαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Την πρωτοβουλία του καθεστώτος Ερντογάν χαιρέτισε ο επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου στηρίζει τον δικτάτορα. 

Τη διαφωνία του για την προσπάθεια απαγόρευσης του HDP εξέφρασε ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς και διχάζει την κοινωνία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την προσπάθεια απαγόρευσης του HDP. «Καταγράφουμε τις εξελίξεις, αν και οι προσπάθειες διάλυσης του HDP θα πλήξουν το κύρος της δημοκρατίας και θα υποβαθμίσουν τις επιλογές εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου, Νεντ Πράις



Ένα δωρεάν rapid τest την εβδομάδα για όλους απο τα φαρμακεία

 



Κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον COVID-19 ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε τη νέα δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες για δωρεάν ατομικά τεστ τα οποία θα μπορούν άπαντες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για ένα ατομικό rapid τest την εβδομάδα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσε ότι από το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι. 

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ.

Το self-testing,  μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από τη στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό, που θα υπάρχει στην συσκευασία, από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κοροναϊοόυ, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα προκειμένου να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. 

Για την προμήθεια του τέστ θα απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ, και όχι συνταγογράφηση. 

Περιγράφοντας τον στόχο της κυβέρνησης με τα μαζικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι σκοπός είναι αφενός ο έλεγχος της διασποράς  και αφετέρου η διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλους τους πολίτες».

Τα τεστ αναμένεται να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλα τα φαρμακεία  να κάνουν ένα την εβδομάδα.



Χαλαρώνουν τα μέτρα με μεγάλη προσοχή - Τι ισχύει από σήμερα

 


Χαλάρωσαν τα μέτρα και από σήμερα χαλαρώνουν οι απαγορεύσεις αλλά με μεγάλη προσοχή.

Εχθές αποφασίστηκε:

– Ενιαίο ωράριο μετακινήσεων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για ολόκληρη τη χώρα. Το νέο ωράριο τίθεται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο (20.03.2021).

– Επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων από την ερχομένη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

– Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού «6» χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας.

– Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με δυνατότητα επίσκεψης έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες. Και πάλι είναι απαραίτητη η αποστολή του κωδικού «6» στο 13033 ενώ η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

– Ανοιγμα των καθεδρικών και μόνο ναών σε κάθε δήμο της χώρας. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ και όριο τους 20 πιστούς. Οι προβλέψεις αφορούν στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

– Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Επιπλέον ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε τη δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες για δωρεάν ατομικά τεστ τα οποία θα μπορούν άπαντες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για ένα ατομικό rapid τest την εβδομάδα.

Πρόκειται για νέου τύπου τεστ, για την προμήθεια των οποίων θα απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ, και όχι συνταγογράφηση. 

Με τα μαζικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι σκοπός είναι αφενός ο έλεγχος της διασποράς  και αφετέρου η διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή διενεργούνται κάθε εβδομάδα 300.000 τεστ, αριθμός που δυνητικά μπορεί να φτάσει πλέον τα 100 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλους τους πολίτες».

Τα τεστ αναμένεται να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλα τα φαρμακεία  να κάνουν ένα την εβδομάδα.



Στις 14 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη


 

Ότι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ψέμα και να πει, ότι προπαγάνδα στήσει, οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι, τους ξέρουν, δεν τους εμπιστεύονται και το δείχνουν σε κάθε δημοσκοπική ευκαιρία.

Στις 14 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO, η οποία παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND.



Ειδικότερα:

ΝΔ: 37,3%

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 23,3%

ΚΙΝΑΛ: 6,1%

ΚΚΕ: 6%

Ελληνική Λύση: 4,3%

ΜέΡΑ25: 2,9%

Πλεύση Ελευθερίας: 1,5%



Στην ερώτηση για το ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες ως πρωθυπουργό, πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που λαμβάνει 42%, δεύτερος έρχεται ο "κανένας" με 31%, και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Για το έργο και τη στάση των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στον έναν χρόνο της πανδημίας, το 48% κρίνει θετικά τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 30% θετικών γνωμών.

Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού εμφανίζεται αυξημένη, στο 51%, έναντι 38% που δηλώνει μη ικανοποιημένο.

Το 33% εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κλιμάκωση των διαδηλώσεων στη χώρα, ενώ το 50% διαφωνεί με αυτή τη θέση.

Όσον αφορά τα περιστατικά αστυνομικής βίας, το 47% των ερωτηθέντων τα θεωρεί μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ το 39% θεωρεί ότι εντάσσονται σε μέρος "πολιτικής καταστολής".