Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ένα δωρεάν rapid τest την εβδομάδα για όλους απο τα φαρμακεία

 



Κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον COVID-19 ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε τη νέα δυνατότητα που θα έχουν οι πολίτες για δωρεάν ατομικά τεστ τα οποία θα μπορούν άπαντες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για ένα ατομικό rapid τest την εβδομάδα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσε ότι από το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι. 

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας αν έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ.

Το self-testing,  μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από τη στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό, που θα υπάρχει στην συσκευασία, από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κοροναϊοόυ, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα προκειμένου να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. 

Για την προμήθεια του τέστ θα απαιτείται μόνο ο ΑΜΚΑ, και όχι συνταγογράφηση. 

Περιγράφοντας τον στόχο της κυβέρνησης με τα μαζικά τεστ ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι σκοπός είναι αφενός ο έλεγχος της διασποράς  και αφετέρου η διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο «η Ελλάδα γίνεται πρώτη χώρα που προχωρά στη δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλους τους πολίτες».

Τα τεστ αναμένεται να είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλα τα φαρμακεία  να κάνουν ένα την εβδομάδα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου