Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Αντικαταστήσετε την άδεια οδήγησης με ένα κλικ

 



Τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν ψηφιακά το δίπλωμα οδήγησης τους απο το σπίτι τους και μέσα από το gov.gr έχουν πλέον και οι πολίτες στην Περιφέρεια Αττικής. 

Τρεις μήνες μετά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών για αντικατάσταση άδειας οδήγησης στην Περιφέρεια Κρήτης, η εφαρμογή επεκτείνεται και στην Αττική.

Επιπλέον, μπορούν να εκδώσουν αντίγραφο της άδειας οδήγησης τους λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της πλατφόρμας https://drivers-vehicles.services.gov.gr.

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται με τους κωδικούς Taxisnet και κατόπιν επισυνάπτει φωτογραφία, δείγμα υπογραφής, καθώς και τα αποδεικτικά έκδοσης και πληρωμής του οικείου παραβόλου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο πολίτης μπορεί να παραλάβει το νέο έντυπο αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή να ζητήσει να του αποσταλεί με courier στις περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν.

Πρόκειται για μια ακόμα δράση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Οι απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων του Δημοσίου για την αυθεντικοποίηση των χρηστών και την άντληση στοιχείων υλοποιήθηκαν μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την αντικατάσταση άδειας οδήγησης πρόκειται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. «Αποτελούν, εξάλλου, μέρος του συνολικού έργου απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών έκδοσης αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 με την έκδοση μέσω του gov.gr της προσωρινής άδειας οδήγησης», σημειώνεται.

Στόχος είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η επιτάχυνση του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών, η μείωση των διοικητικών βαρών και η συνακόλουθη εξοικονόμηση πόρων και χρόνου τόσο για τους πολίτες όσο και για τη Διοίκηση. Τέλος, σημειώνεται ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία της υγειονομικής κρίσης θα συμβάλει και στη μείωση του συγχρωτισμού και των μετακινήσεων των πολιτών.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου