Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ερντογάν δικτάτορας με τα όλα του θέτει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP


 

Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν, που παίρνει εντολές κατευθείαν από τον δικτάτορα, άσκησε τη δίωξη κατά του HDP, και υποστηρίζει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα «συνεργάζεται με τρομοκράτες του PKK και παραφυάδες του, λειτουργώντας σαν προέκταση τέτοιων οργανώσεων», ενώ προσέθεσε ότι τέτοιες δραστηριότητες «απειλούν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ του κράτους και του λαού». 

Η Εισαγγελία ζητά επιπλέον να τεθούν εκτός πολιτικής για πέντε χρόνια 687 πολιτικοί του κόμματος - μεταξύ αυτών κορυφαίοι πολιτικοί, όπως η συμπροέδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν και οι φυλακισμένοι επίσης συμπρόεδροι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιφκέν Γιουκσεκνταγκ. Ως αιτιολογική βάση προβάλλεται ότι μέλη του HDP με δηλώσεις και ενέργειές τους υπονομεύουν την ακεραιότητα του κράτους και συμμετείχαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Την πρωτοβουλία του καθεστώτος Ερντογάν χαιρέτισε ο επικεφαλής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου στηρίζει τον δικτάτορα. 

Τη διαφωνία του για την προσπάθεια απαγόρευσης του HDP εξέφρασε ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς και διχάζει την κοινωνία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την προσπάθεια απαγόρευσης του HDP. «Καταγράφουμε τις εξελίξεις, αν και οι προσπάθειες διάλυσης του HDP θα πλήξουν το κύρος της δημοκρατίας και θα υποβαθμίσουν τις επιλογές εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου, Νεντ Πράις



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου