Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Σε… «καραντίνα» θα μείνουν τα νοικοκυριά – 9 στα 10 σφίγγουν ξανά το… ζωνάρι


Σε… καραντίνα θα μείνουν τα νοικοκυριά ακόμα και μετά την άρση των μέτρων, καθώς η μείωση των εισοδημάτων που υφίστανται ή αναμένουν, τους αναγκάζουν να βάλουν… μαχαίρι στις διακοπές και τη διασκέδασή τους.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία συμβούλων Synergon Partners την εβδομάδα 13-18 Απριλίου, το 66% των Ελλήνων ανησυχεί ή φοβάται για την οικονομική του κατάσταση τους επόμενους έξι μήνες. Από αυτούς, μόλις το 3% έχει χάσει ήδη την εργασία του, το 17% έχει κάνει ενέργειες για την ένταξη σε μέτρα στήριξης και ένα επιπλέον 27% δεν έχει ενταχθεί μεν σε κάποιο μέτρο, αλλά έχει υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος από εργασία. Αντίθετα, το 42% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν το εισόδημά του.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν πέντε στους δέκα (49%) εκτιμούν ότι έρχεται μακρά ύφεση, η οποία θα διαρκέσει για περισσότερους από 12 μήνες, ενώ το 38% θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν 6-12 μήνες και θα ακολουθήσει μέτρια ανάπτυξη.

Μαχαίρι…

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 88% των νοικοκυριών προτίθεται να προχωρήσει σε μικρές (30%), μέτριες (34%) ή σημαντικές (24%) περικοπές στις τακτικές του δαπάνες, ενώ το 12% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου τα τακτικά του έξοδα. Πάντως, κανείς δεν προβλέπει αύξηση κατανάλωσης και δαπανών.

ΤΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ…

78% διακοπές και ταξίδια
67% διασκέδαση
51% ρούχα και προσωπική φροντίδα
18% δόσεις δανείων/καρτών
13% πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας
12% καταβολές ασφαλίστρων

Οι πρώτες συνήθειες που θα κόψουν οι Eλληνες είναι τα ταξίδια και η διασκέδαση, εκτίμηση που συνδέεται με την περιρρέουσα αίσθηση ότι θα παραμείνουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καν. Ετσι, το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτίθεται να κόψει δαπάνες διακοπών και ταξιδιών, το 67% έξοδα διασκέδασης και ακολουθούν οι δαπάνες για ρούχα και προσωπική φροντίδα σε ποσοστό 51%. Αντίθετα, μόλις το 18% δηλώνει ότι θα βάλει «μαχαίρι» σε δαπάνες για δόσεις δανείων/καρτών, το 13% προτίθεται να περικόψει τις πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφελείας και το 12% τις καταβολές ασφαλίστρων.

Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα της Synergon συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η πανδημία θα επιφέρει πολλές αλλαγές. Το 88% θεωρεί ότι μετά τον Covid-19 πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά στον κόσμο, ενώ ένα 75% δηλώνει ότι θα αλλάξουν οι προσωπικές του συνήθειες.


ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΗΠΑ: Ανοίγουν καταστήματα ενώ οι νεκροί είναι πάνω από 46.000



Παρά τις αντιδράσεις ακόμη και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο κυβερνήτης της Τζόρτζια ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή ανοίγουν σταδιακά κάποια καταστήματα και επιχειρήσεις.

Ο Μπράιαν Κεμπ, Ρεπουμπλικάνος και ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, αποφάσισε να ανοίξουν από αύριο κάποια καταστήματα και υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια, οι αίθουσες μπόουλινγκ, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής, αλλά και τα τατουατζίδικα.

Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν οι κινηματογράφοι και τα εστιατόρια, υιοθετώντας όμως αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης και πραγματοποιώντας συχνά απολυμάνσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής επικαλέστηκε «τα θετικά στοιχεία και την αύξηση των διαγνωστικών τεστ» για να δικαιολογήσει την απόφασή του, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο «εγκρίνουν οι επαγγελματίες υγείας», την ώρα που στην πολιτεία έχουν καταγραφεί σχεδόν 21.000 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 850 θάνατοι.

Όμως ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος, ένθερμος υποστηρικτής της επανέναρξης της οικονομίας των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ότι «διαφωνεί βαθιά» με την απόφαση του Κεμπ, εκτιμώντας ότι τα καταστήματα που θα ανοίξουν στη Τζόρτζια δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που προβλέπονται στην πρώτη φάση του σχεδίου που έχει καταρτίσει ο Λευκός Οίκος για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Είναι πολύ νωρίς, είναι απλώς πολύ νωρίς», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από τον Λευκό Οίκο για την πανδημία.

«Μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη, λίγο μόνο, όχι πολύ. Διότι η ασφάλεια πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα (…) οπότε είπα στον κυβερνήτη πολύ απλά ότι διαφωνώ με την απόφασή του, αλλά πρέπει να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι σωστό», πρόσθεσε.

«Θα τον συμβούλευα να μην το κάνει», δήλωσε και ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την covid-19.

Από την πλευρά της η Κίσα Λανς Μπότομς, δήμαρχος της Ατλάντα, της πρωτεύουσας της Τζόρτζια, κατήγγειλε μια βεβιασμένη και επικίνδυνη απόφαση.

«Ανησυχώ βαθιά διότι εξακολουθούμε να παρατηρούμε μια αυξάνουσα πορεία» της ασθένειας στην πολιτεία, δήλωσε στο CBSN.


Πηγή : in.gr


Θράσος! Ο αρχηγός της Μαφίας των Ρομά ζητά πίσω τους 11 τόνους αντισηπτικού που κατασχέθηκαν


Όπως διαβάζουμε στο protothema.gr με περίσσιο θράσος ο κακοποιός αρχηγός της Μαφίας των Ρομά που ενεπλάκη στην υπόθεση με τους 11 τόνους αντισηπτικού που κατασχέθηκε από την Αστυνομία σε αποθήκη της Ελευσίνας τα ζητάει πίσω.

Σύμφωνα με το protothema.gr και το ρεπορτάζ του Δημήτρης Πώποτα και της Aριας Καλύβα, o 40χρονος, μέσω του δικηγόρου του κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, κατέθεσε προσφυγή στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης ζητώντας την «εξαφάνιση» της έκθεσης βεβαίωσης παράβασης προκειμένου από τη μία να μην βεβαιωθεί πρόστιμο και από την άλλη να αποδοθούν στην οικογενειακή επιχείρηση οι 11 τόνοι αντισηπτικού που εισήγαγε από την Κύπρο.

Ο capo dei capi της φαμίλιας των Ρομά, με το προσωνύμιο Σέφκης, υποστηρίζει ότι όλα είναι νόμιμα, η εταιρεία του διαθέτει τα προβλεπόμενα παραστατικά ενώ αυτό που μένει είναι να αποφασίσουν οι αρχές αν θα κάνουν δεκτό το αίτημα του.

Ο συνήγορος του Σέφκη κ. Σάκης Κεχαγιόγλου μιλώντας στο protothema.gr τονίζει πως «Σε σχέση με την κατασχεθείσα πριν από λίγες ημέρες ποσότητα των 11 τόνων αντισηπτικού διαλύμματος και εκ μέρους των εντολέων μου, πατέρα και υιού, οι οποίοι κατείχαν την εν λόγω ποσότητα, επιθυμώ να δηλώσω ότι κατετέθη ήδη προσφυγή κατά της έκθεσης βεβαίωσης παράβασης της πράξεως νομοθετικού περιεχομένου ενώπιον της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Οι εντολείς μου προσεκόμισαν με την προσφυγή τους τα τιμολόγια με τα οποία αποδεικνύουν ότι εμπροθέσμως τα υπέβαλαν στην αρμόδια αρχή και ότι όλη η εμπλοκή οφείλεται σε παρεξήγηση και κακή συνεννόηση του λογιστού της εταιρείας τους. Θεωρούν, δε, βέβαιη τη δικαίωσή τους όταν εκδικασθεί η προσφυγή, με άμεση συνέπεια την απόδοση της κατασχεθείσης ποσότητος του αντισηπτικού.

Τέλος, επιθυμώ να τονίσω ότι ενδεχόμενες ποινικές εκκρεμότητες των εντολέων μου στο παρελθόν, ούτε προδικάζουν τη διάπραξη τυχόν αδικημάτων στην παρούσα υπόθεση, ούτε τους στερούν το δικαίωμα να προβαίνουν σε καθ΄όλα νόμιμες εμπορικές πράξεις. Οι συνειρμοί, δε και τα αυθαίρετα συμπεράσματα κάποιων, που αναφέρονται στην καταγωγή τους (Ρομά), έχουν στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών καταδικαστεί ως απαράδεκτα και όζοντα ρατσισμού».

Οι big business του αρχηγού με τη Ferrari

φερραρι_σεφκης_Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την εισαγωγή της μαμουθ – παρτίδας αντισηπτικών που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής μετά από έφοδο στην αποθήκη της Ελευσίνας, είναι παλιός γνώριμος των αρχών. Τον Νοέμβριο του 2017 το όνομα του φιγουράριζε στην επικαιρότητα όταν κυριαρχούσε η υπόθεση του «ξεδοντιάσματος» της μαφίας των Ρομά και του big boss με την κατακόκκινη Ferrari.

Μια ιστορία με «σκηνογραφία» που παραπέμπει σε ταινία Ταραντίνο με στοιχεία Bollywood και λεπτομέρειες από σιτσιλιάνικο νουάρ του Καμιλλέρι, με την Ασφάλεια να φορτώνει στα μέλη της περισσότερες από 3000 ληστείες και κλοπές και λεία που ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με τη δικογραφία, η μαφία των Ρομά, απαρτίζονταν από τρεις φαμίλιες και ανάλογα αφεντικά. Όμως ανάμεσα τους ξεχώριζε ο Σέφκης. Και ενδεικτικό της ανωτερότητας του ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε.

Μια κατακόκκινη Ferrari την οποία για να δείξει την “αρχοντιά” του, έφθασε μέχρι την Καρδίτσα για να το αποκτήσει δίνοντας 75.000 και ένα πανάκριβο Rolex. Μάλιστα, μόλις απέκτησε την «κόκκινη κυρία», το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ξεφορτωθεί τις καρδιτσιώτικες πινακίδες και να της φορέσει αθηναϊκές προκειμένου να κυκλοφορεί άνετα στα στέκια της Γλυφάδας. Όμως δεν πρόλαβε να το χαρεί αφού λίγο αργότερα συνελήφθη και το αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Ο Σέφκης, για όσους γνωρίζουν είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ελίσσεται, να εκπονεί επιχειρηματικά σχέδια και να παίρνει αποφάσεις υψηλού ρίσκου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν συνελήφθη μαζί με τους άλλους της συμμορίας αλλά κατάφερε να ξεγλιστρήσει και να πιαστεί δύο μήνες αργότερα.

Το καλοκαίρι του 2018 αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα ελεύθερος καθώς η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο 40χρονος Ρομά, στήνει μια οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον γιο του και προσπαθεί να κάνει δουλειές με φόντο τον Covid -19. Μάλιστα, νοικιάζει αποθήκη στην Ελευσίνα με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει για να εισάγει και να αποθηκεύσει αντισηπτικό σε μεγάλες ποσότητες. Την εποχή εκείνη, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχε κρούσμα κορωνοιού αλλά η κουβέντα που γινόταν ήταν σε θεωρητικό επίπεδο και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο νέος ιός από την Κίνα θα εξελισσόταν σε πανδημία που θα έπληττε όλη την υφήλιο.

Έτσι ο Σέφκης, που όπως φαίνεται …έβλεπε μπροστά, έρχεται σε επαφή με μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων με έδρα τη Λευκωσία που παρασκευάζει αντισηπτικό υγρό και gel και προχωράει σε μια παραγγελία – μαμούθ, 11 τόνων. Κανείς δεν ξέρει αν η συγκεκριμένη παρτίδα που βρέθηκε στην αποθήκη της Ελευσίνας, είναι το μοναδικό φορτίο που ήρθε από την Κύπρο ή είχαν προηγηθεί και άλλες παραγγελίες όπως επίσης αν το μεγάλο αφεντικό περίμενε και άλλα μεγάλα φορτία το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τα τιμολόγια και τα παραστατικά, οι 11 τόνοι έφθασαν στην Ελλάδα στις αρχές Απριλίου και μεταφέρθηκαν στην αποθήκη που νοίκιασε ο δαιμόνιος Ρομά.

Ο «Σέφκης» απασχόλησε και πάλι τις αρχές καθώς φέρεται να του ανήκει η αποθήκη στην Ελευσίνα καθώς η παρτίδα δεν είχε δηλωθεί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου όπως προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του Covid -19.

Στον 40χρονο, ξύπνησε το επιχειρηματικό δαιμόνιο και σκέφτηκε ότι μπορούσε να κάνει business στην εποχή του κορωνοιου, εισάγοντας από την Κύπρο τεράστιες ποσότητες αντισηπτικού gel σε μπουκάλια του ενός λίτρου. Όμως προφανώς, λένε οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, για να μην μπει σε καθεστώς τιμολόγησης και για να πουλήσει σε καλύτερες τιμές δεν δήλωσε τους 11 τόνους με αποτέλεσμα να του «κόψει» το υπουργείο Ανάπτυξης ένα γερό πρόστιμό.

Την πληροφορία για τις μεγάλες business στην εποχή του κορωνοιού του Σέφκη την είχαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που μετά από παρακολούθηση πολλών ημερών, εντόπισαν την αποθήκη στην Ελευσίνα, κατέσχεσαν τους 11 τόνους αντισηπτικού και αφού η παρτίδα ελεγχθεί θα δοθεί στο ΕΣΥ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αστυνομία ερευνά αν υπάρχει κύκλωμα που εισάγει μεγάλες ποσότητες αντισηπτικού gel χωρίς να το δηλώνει και στη συνέχεια το διοχετεύει στην αγορά σε υψηλές τιμές αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.


Αφγανοί λαθρομετανάστες έστειλαν σε καραντίνα το ανηλίκων στην ΓΑΔΑ



Αφγανοί λαθρομετανάστες γιατί οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες έστειλαν το αστυνομικό τμήμα Ωρωπού και την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ σε προληπτική καραντίνα.

Όλοι όσοι ήρθαν επαφή με τον 36χρονο λαθρομετανάστη από τη δομή της Μαλακάσας που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μπήκαν σε καραντίνα.

Η υπόθεση ξεκίνησε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όταν ο 36χρονος Αφγανός λαθρομετανάστης μαζί με τη γυναίκα του και το 9χρονο παιδί τους πήγαν στο ΑΤ Ωρωπού για να καταγγείλουν ότι το αγόρι είχε πέσει θύμα βιασμού από έναν ένα 28χρονο ομοεθνή τους επίσης λαθρομετανάστη.

Μετά την καταγγελία ο 28χρονος λαθρομετανάστης συνελήφθη ενώ οι γονείς με τον 9χρονο μεταφέρθηκαν με δύο περιπολικά στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΓΑΔΑ όπου κατέθεταν μέχρι το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Οι οικογένεια των Αφγανών λαθρομεταναστών ακούγεται ότι φορούσε μάσκα και γάντια ενώ τους έγινε και θερμομέτρηση πριν την είσοδό τους στο κτήριο, οπότε δεν διαπιστώθηκε κάτι ύποπτο.

Στη συνέχεια ο Αφγανός, η γυναίκα του και το παιδί τους επέστρεψαν στη δομή της Μαλακάσας και εχθές  Τετάρτη διαπιστώθηκε μετά από συμπτώματα που παρουσίασε  ότι ο Αφγανός πατέρας λαθρομετανάστης έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

Άμεσα ενημερώθηκε το ΑΤ Ωρωπού και το τμήμα της ΓΑΔΑ, στα οποία έγινε απολύμανση, ενώ οι 10 αστυνομικοί που εμπλέκονται αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να μεταβούν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μετά από οδηγίες που έλαβαν από τον ΕΟΔΥ για να μην έχουν στενές επαφές με τις οικογένειές τους, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι η δομή της Μαλακάσας είναι ήδη σε καραντίνα μετά από κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.


Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 4 Μαΐου



Την παράταση των περιοριστών μέτρων που ίσχυαν μέχρι τις 27 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι αμέσως μετά στόχος είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση των περιορισμών κυκλοφορίας, δηλαδή να μην χρειάζεται να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους.

Η χώρα μας, όπως είπε,  βιώνει μία πρωτοφανή κρίση. «Σε όλη τη διάρκεια οι Έλληνες επέδειξαν  υψηλό αίσθημα ευθύνης.  Σύντομα θα αρχίσει μία νέα κανονικότητα.  Δούλεψαν τα μέτρα που είχαμε θεσπίσει. Η επιτυχία του σχεδίου απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και των θανάτων» σημείωσε.




Και δεύτερος νεκρός σήμερα στους 123 οι νεκροί στην Ελλάδα


Στους 123 έφτασε ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ασθενής 88 ετών που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα νοσήματα (ΧΑΠ, υπερλιπιδαιμία) εξέπνευσε σήμερα στις 4 τα ξημερώματα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως κατέληξε ακόμα ένας 76χρονος που νοσηλευόταν στον Ερυθρό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στην χώρα μας στους 123. 


18% η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Καπα Research! Η πλειοψηφία επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης




Εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα για τη ζωή μας με τον κοροναϊό και την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η Καπα Research.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία αυξάνει μάλιστα στις 18 μονάδες τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας αυτής της διαχείρισης της κρίσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Κ. Ρουτζούνη της Καπα:

Ο κοροναϊός είναι μια παράπλευρη απώλεια της παγκοσμιοποίησης. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η πανδημία μοιάζει να επιταχύνει τις τάσεις που προϋπήρχαν στο διεθνές περιβάλλον παρά να εισάγει ρήξεις με το παρελθόν· την ώρα, μάλιστα, που η ζωή των πολιτών σε κάθε σημείο του πλανήτη έχει «πατήσει παύση».

Στην Ελλάδα, καθώς ο καιρός περνά σε κατ’ οίκον περιορισμό μακριά από αγαπημένα πρόσωπα, εξόδους και Εκκλησίες, συχνά υπό ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια για το μέλλον, με νέες πρακτικές εργασίας και εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, ο φόβος για την υγεία δίνει τη θέση του στον φόβο για κρίση στην οικονομία, παγκόσμια, εθνική, οικιακή.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δεκαετίας 2010-2019, στα χείλη όλων βρίσκεται η αγωνία για μια χαμένη δεύτερη ευκαιρία της Ελλάδας, καθώς ο τουρισμός, η εστίαση και το εμπόριο θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.

Ωστόσο, το ψήγμα της αισιοδοξίας επιμένει: οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Ευθύνη κάθε ηγεσίας – πολιτικής, οικονομικής, πολιτισμικής, επιστημονικής – είναι να μετουσιώσει την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας σε αναπτυξιακή παρακαταθήκη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σταχυολογούμε 9 σημεία που προέκυψαν από τις μετρήσεις της Κάπα Research κατά την πρωτόγνωρη περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού.


1. Η διαχείριση της κρίσης και το πολιτικό αποτύπωμα


Η εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τον κρατικό μηχανισμό και το πολιτικό σύστημα ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (60%) σημειώνοντας άνοδο 12 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιανουάριο.

Η αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης κινήθηκε από την αρχή της κρίσης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και παραμένει: παρά τη μικρή κάμψη των 6 μονάδων από τη μέτρηση στα τέλη Μαρτίου, οι θετικές κρίσεις για τη στάση της αγγίζουν το 76%.




Οι απόψεις των πολιτών διχάζονται σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, με το 48% να θεωρεί τα μέτρα για τη στήριξη εργαζόμενων επαρκή ή μάλλον επαρκή και το 40% ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή. Αντιστοίχως, το ποσοστό αποδοχής των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων ανέρχεται στο 41% και στο 53% όσων τα θεωρούν ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή. Σπανίως, όμως, τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης θεωρούνται επαρκή. Η αποδοχή τους – που ξεπερνά το 40% – εμφορείται από την επιθυμία στήριξης προς την ίδια την κυβέρνηση και όχι στα μέτρα αυτά καθαυτά.

Η αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης χαρίζει σημαντικό κεφάλαιο για τη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής περιόδου που ακολουθεί. Ο πρωθυπουργός χαίρει της θετικής γνώμης του 60% της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τα ποσοστά της εκλογικής της επιρροής, καταγράφοντας σημαντική διαφορά, άνω των 18 μονάδων, από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και καθαρή υπεροχή στην παράσταση νίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο δημοφιλής από το κόμμα του (34% δημοτικότητα Αλ. Τσίπρα vs. 23% πρόθεση ψήφου ΣΥΡΙΖΑ και 31,5% εκλογικό αποτέλεσμα 2019) αλλά δεν δημιουργεί momentum.

Το εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί τη διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας και αντιδρά αρνητικά, κατά 80%, στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, με κύριο γνώμονα τις πιθανές επιπτώσεις που θα επέφερε μια εκλογική αναμέτρηση στην ελληνική οικονομία. Η αυξημένη επιτυχία των κυβερνητικών χειρισμών στην κρίση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή και την αυξημένη αποδοχή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού από την κοινωνία, δεν δικαιολογούν σκέψεις προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση έχει ήδη «λάβει» τη λαϊκή εντολή αντιμετώπισης της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ως τώρα – πλην, ίσως, του αρχηγού του – να παρουσιαστεί επίκαιρος, ενώ και τα μικρότερα κόμματα χάνουν εκτόπισμα. Η δημοφιλία του σεμνού κυρίου Τσιόδρα εμπεριέχει ένα «κοντράστ» και ένα ισχυρό υπόστρωμα αμφισβήτησης του ελλειμματικού πολιτικού προσωπικού.

2. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ωθεί στο #βγαίνουμε_έξω


Καθώς οι αριθμοί νέων κρουσμάτων βαίνουν μειούμενοι, επιτρέπουν ανάσες αισιοδοξίας και καλλιεργούν προσδοκίες και προσμονή για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τα καλά νέα από  την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας ενισχύουν την αισιοδοξία για αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσα στον επόμενο μήνα κατά 14 μονάδες από τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το ποσοστό των αισιόδοξων στο 44%.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ανησυχία μόλυνσης από τον κορωνοϊό, παρότι παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (68% ανησυχούν πολύ ή αρκετά), σημειώνει σημαντική πτώση 18 μονάδων από το υψηλό 86% στα τέλη Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα 5% θεωρεί ότι έχει προσβληθεί ήδη από τον κορωνοϊό – χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί με ιατρική εξέταση.

Αυτή η μερική «ανακούφιση» από την ήπια εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα προκαλεί την εξής παρενέργεια: η εικόνα «αναγκαιότητας» των ληφθέντων περιοριστικών μέτρων υποχωρεί. Όλο και λιγότεροι πολίτες κρίνουν τα μέτρα αναγκαία (στο 75% σήμερα με πτώση 23 μονάδων από το καθολικό 98% στα μέσα Μαρτίου).

Σε αυτό το κλίμα, η κοινή γνώμη είναι θετική (75%) απέναντι στο ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Μαΐου, καθώς, εκτός από ένα 31% που δηλώνει πως έχει ακόμη αρκετές αντοχές για να παραμείνει σε καραντίνα, οι υπόλοιποι είτε δεν αντέχουν τον περιορισμό για μεγάλο διάστημα (46%) είτε έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους (21%).

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του «ανοίγματος» ενισχύεται από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι 6 στους 10 Έλληνες στους συμπολίτες τους για την καθημερινή τήρηση των κανόνων αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Αξίζει  να σημειωθεί, πάντως, ότι 4 στους 10 γονείς εμφανίζονται αρνητικοί ή αβέβαιοι για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν η πολιτεία ανοίξει τα σχολεία μέσα στον Μάιο.

Συμπέρασμα: Τυχόν ξαφνική επιδείνωση των αριθμών που παρουσιάζονται κάθε μέρα στις 6.00 το απόγευμα θα προκαλούσε σύγχυση και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και την αγορά, ενώ παράλληλα θα τραυμάτιζε το κλίμα αποδοχής και σύμπνοιας προς τις αρμόδιες αρχές διαχείρισης της κρίσης.



3. Είμαστε έτοιμοι για τη νέα κανονικότητα;


Γενικότερα, το 55% των Ελλήνων εμφανίζονται «έτοιμοι» να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους: από αυτούς οι μισοί (26%) αισθάνονται ήδη ασφαλείς να επιστρέψουν κανονικά στη ζωή τους ενώ οι άλλοι μισοί (29%) περιμένουν το σήμα της πολιτείας. Οι πιο «διστακτικοί» καταγράφονται στο 44%, με το 25% να δηλώνει ότι θα νιώσει ασφάλεια όταν βρεθεί το φάρμακο ή η θεραπεία, το 12% όταν βρεθεί το εμβόλιο, ενώ, τέλος, ένα 7% δηλώνει πως ίσως δεν επιστρέψει ποτέ ξανά στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά του.

Ωστόσο, αντικειμενικές δυσκολίες, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική φόρτιση που επικρατεί στα περισσότερα νοικοκυριά, οδηγούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας στην υποβάθμιση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό: 4 στους 10 παρουσιάζονται πιο «τολμηροί», δηλώνοντας ότι θα επέστρεφαν στην προ-κορωνοϊού καθημερινότητά τους ακόμη κι αν ο κίνδυνος μόλυνσης παρέμενε υψηλός. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι κυρίως οικονομικοί (22%), αλλά υπάρχει και ένα 8% που θεωρεί ότι δεν κινδυνεύει από τον ιό. Οι υπόλοιποι 6 στους 10, πιο «υπάκουοι», θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μόνο εάν το επιτρέψουν οι αρχές και νιώσουν ασφάλεια.

Ειδικότερα, οι πολίτες εμφανίζονται πιο έτοιμοι/ασφαλείς – όταν το επιτρέψει η πολιτεία – να επιστρέψουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το μπάνιο στη θάλασσα (82%), οι διακοπές (77%), η βόλτα για καφέ ή φαγητό (80%). Από την άλλη, ακόμη και αν η πολιτεία δώσει το πράσινο φως, οι πολίτες είναι πιο διστακτικοί στο να επισκεφθούν κέντρα βραδινής διασκέδασης (54%), να ταξιδέψουν με αεροπλάνο (48%), να κάνουν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (46%) ή να πάρουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες σε γήπεδα ή γυμναστήρια (46%).

Συμπέρασμα: Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, περίπου 4 στους 10 συμπολίτες μας θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους συνήθειες, ακόμη και αν τα μέτρα αρθούν πλήρως.



4. Οι συνήθειες της – δύσκολης – παραμονής στο σπίτι


Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών αγγίζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας: 88% δηλώνουν ότι άλλαξε πολύ ή αρκετά η ζωή τους από την πρώτη μέρα εμφάνισης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες αλλαγές εντοπίζονται και αφορούν τις συνέπειες του κατ’ οίκον περιορισμού, τις επιπτώσεις στην εργασία και το εισόδημα, την ψυχολογία και την εκπαίδευση των παιδιών.

Αναπόφευκτα, η υγειονομική κρίση και ο περιορισμός στο σπίτι μεταβάλλουν δραστικά τους κανόνες υγιεινής, την κατανομή του χρόνου του πολίτη και τις καταναλωτικές του συνήθειες:

Οι Έλληνες τηρούν πιο ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής (76%), περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια (62%), περνούν περισσότερη ώρα στο κινητό τους τηλέφωνο (45%) και τα social media (43%), μαγειρεύουν (39%) και τρώνε (37%) περισσότερο, επικοινωνούν με φίλους (38%), ενημερώνονται για τις εξελίξεις (38%) και βλέπουν ελληνική τηλεόραση (37%) και ταινίες ή σειρές μέσω διαδικτύου (27%).





Παράλληλα, σε ποσοστό 41% δηλώνουν ότι παραγγέλνουν φαγητό απ’ έξω λιγότερο συχνά, 32% δεν βγαίνουν για τα ψώνια του σπιτιού όσο πριν, 25% προσέχουν λιγότερο τη διατροφή τους και αθλούνται λιγότερο.

Το #μένουμε_σπίτι υπήρξε αφορμή για εμπειρίες πρωτόγνωρες για πολλούς. Πιο ειδικά, 31% δήλωσαν ότι τα παιδιά τους εκπαιδεύτηκαν από το σπίτι για πρώτη φορά, 17% συμμετείχαν για πρώτη φορά σε επαγγελματική σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι, ενώ ένα 6% έλαβε μέρος σε βιντεοκλήση με τον γιατρό του, εμπειρίες που ίσως αποτελέσουν οδηγό εδραίωσης μιας νέας τηλε-κουλτούρας στο ελληνικό νοικοκυριό.



Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα θα είναι εύκολη. Η οικονομική κρίση θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας (πολιτών και ηγεσιών) περισσότερο από την τρέχουσα «αντίσταση» στον κορωνοϊό.
Εκείνο που λείπει περισσότερο είναι, όπως αναμενόταν, η επαφή με τα στενά οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα (64%) την οποία εμποδίζουν η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Μια βόλτα για καφέ ή για φαγητό λείπει από το 62%, ενώ ακολουθούν μια ολιγοήμερη εκδρομή εντός της χώρας (39%), μια βραδινή έξοδος για διασκέδαση (31%), η επίσκεψη στην εκκλησία (30%) και τα κέντρα προσωπικής περιποίησης και αισθητικής (π.χ. κομμωτήριο κ.α.) με 29%.

Τη σημαντικότερη παρακαταθήκη του #μένουμε_σπίτι αποτελεί η εντατική εξοικείωση των πολιτών με την ψηφιακή τεχνολογία και τη χρήση του διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, 4 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι θα συναλλάσσονται με το κράτος μέσω διαδικτύου περισσότερο από πριν, 3 στους 10 θα πληρώνουν λογαριασμούς μέσω διαδικτύου περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν στο παρελθόν, 15% θα εμπιστεύονται περισσότερο τις τηλεδιασκέψεις με τον γιατρό τους, ενώ ένα 15% θα παρατείνει την εκπαίδευση των παιδιών του μέσω του διαδικτύου. Τέλος, το 37% των εργαζομένων γραφείου (white collar) θα δεχόταν να δουλεύει περισσότερο από το σπίτι, εάν του δινόταν η επιλογή αυτή από τον εργοδότη του.

Τα παραπάνω, ωστόσο, θολώνουν ως έναν βαθμό την πραγματικότητα. Η αρχική εκτίμηση ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός αποτελεί μια ευκαιρία, αν όχι ευλογία, δεν επαληθεύεται από τα ερευνητικά δεδομένα. Η σημαντική πλειοψηφία βλέπει τη ζωή της να αλλάζει προς το χειρότερο (66%), με το ποσοστό αυτό να παραμένει το ίδιο υψηλό ανάμεσα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων.

Συμπέρασμα: Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται τον επιπλέον χρόνο με την οικογένεια και τον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνονται με τον ψηφιακό κόσμο. Οι δυσκολίες όμως τους ακολουθούν και μέσα στο σπίτι. Αρχές, πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία θα πρέπει καθόλη τη διάρκεια της κρίσης να συνεκτιμούν την εύθραυστη κατάσταση των πολιτών και το ευμετάβλητο των στιγμών.



5. Τα συναισθήματα όλο και πιο έντονα


Εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου διατάραξης της κανονικότητας και της καθημερινότητας του πολίτη, η πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει αισθανθεί/βιώσει κυρίως αρνητικά συναισθήματα – και σε ασυνήθιστο βαθμό – κατά τη διάρκεια της καραντίνας:

74% δηλώνουν ότι έχουν αισθανθεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, με σημαντική αύξηση 27 ποσοστιαίων μονάδων από τη μέτρηση του Μαρτίου· 69% δηλώνουν ότι αισθάνονται πλήξη, με άνοδο 30 μονάδων από τον Μάρτιο, ενώ σχεδόν 5 στους 10 αισθάνθηκαν θλίψη (49% – με αύξηση 6% από τον Μάρτιο) και εγκλωβισμό (55% καταγράφοντας άνοδο 17% από τον Μάρτιο).

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι σαφώς πιο διαδεδομένα ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες – η γενιά Z και οι millennials βιώνουν επίσης πιο έντονα τη μοναξιά, τον θυμό και την απόγνωση. Η αυξημένη ένταση των συναισθημάτων παρατηρείται και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Αντίθετα, οι παντρεμένοι μένουν στο σπίτι με τις λιγότερες συναισθηματικές αναταράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 πολίτες αναφέρουν απώλεια ελέγχου στα σημαντικά πράγματα της ζωής ή/και αποκομμένοι από τους άλλους, 5 στους 10 αισθάνονται ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θυμώνουν επειδή νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Τέλος, ένα σημαντικό 37% δηλώνει ότι αισθάνεται πως η ζωή προχωράει και εκείνο μένει πίσω. Όπως προαναφέρθηκε, οι καταγραφές αυτές εμφανίζονται πιο έντονα στα νεότερα κοινά και τα χαμηλά εισοδήματα.



Κύριες πηγές ανησυχίας αποτελούν η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και η κατάσταση της οικογενειακής υγείας με ποσοστά 54% και 53% αντίστοιχα, λογική εξέλιξη καθώς στους τομείς αυτούς εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες συνέπειες της πανδημίας. Άλλες πηγές ανησυχίας αποτελούν τα θέματα της εργασίας και του επαγγελματικού μέλλοντος (30%), η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων (29%) και τα μεγάλα εθνικά προβλήματα (27%) όπως η οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό.

Συμπέρασμα: Ο συνδυασμός αυτό-περιορισμού, κοινωνικής αποστασιοποίησης και οικονομικής αβεβαιότητας είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους λιγότερο εξασφαλισμένους: τη νέα παραγωγική γενιά και τα χαμηλά εισοδήματα. Ο θεσμός της οικογένειας σε μια χώρα με ούτως ή άλλως παραδοσιακή δομή συγκρατεί τα πάθη και κάνει τον εγκλεισμό πιο υποφερτό, επιβεβαιώνοντας, έτσι, την ψυχαναλυτική θεωρία.



6. Η συζήτηση στο τραπέζι της κουζίνας δεν αναβάλλεται


Όπως πολλοί αναλυτές εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή, η κρίση του κορωνοϊού γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στα εισοδήματα των πολιτών:

Περισσότεροι από τους μισούς (51% vs 42% τον Μάρτιο) δηλώνουν σήμερα πως τα εισοδήματα του νοικοκυριού τους έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά αρνητικά από την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας
Σχεδόν 4 στα 10 νοικοκυριά αντιμετώπισαν αδυναμία να εξοφλήσουν κάποιο λογαριασμό, 20% δέχθηκαν κλήση από εισπρακτική εταιρεία, ενώ 16% δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε αγορά κάποιου είδους πρώτης ανάγκης μέσα στον τελευταίο μήνα
Σχεδόν 3 στους 10 εκτιμούν ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά (28% – αύξηση 3% σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου) από την κρίση του κορωνοϊού, με την πλειονότητα (42%) να εκτιμά ότι η ζημιά που θα υποστεί μάλλον θα αποκατασταθεί αφού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι το οικονομικό αδιέξοδο επανέρχεται στη σκέψη των περισσότερων: 53% δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο μέσα στο επόμενο διάστημα, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων από τα τέλη Μαρτίου. Η ανησυχία για μεγάλη οικονομική δυσκολία είναι πιο έντονη στις παραγωγικές ηλικίες των 35-54.

Η αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον του νοικοκυριού είναι έκδηλη. Λίγοι πιστεύουν (22%) ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι καλύτερη σε 5 χρόνια από σήμερα (πτώση 5% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο), με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στα ίδια (42%) ή χειρότερα (24%) επίπεδα.



Η δεκαετής κρίση που προηγήθηκε έχει εξαντλήσει αντοχές και αποθέματα: πολύ λίγοι (20%) θα αποδέχονταν να υποστούν θυσίες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού, με τη μεγάλη πλειοψηφία να θεωρεί ότι άλλοι είναι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν (70%). Η τάση αυτή είναι περισσότερο εμφανής στα χαμηλότερα εισοδήματα και στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμπέρασμα: Η συζήτηση στο τραπέζι της κουζίνας δεν αποφεύγεται, είναι σκληρή και καθημερινή. Το «λίπος» που κάηκε για να κρατήσει μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας όρθια στη δεκαετή κρίση δεν υπάρχει σήμερα. Οι μεγάλοι ηττημένοι της προηγούμενης περιπέτειας, οι νέοι, καλούνται να διαβούν εκ νέου τον Ρουβίκωνα της κρίσης. Εκείνοι πρέπει να αναγνωριστούν ως «ήρωες» της δεκαετίας 2020-2030.



7. Στοιχειώνουν οι μνήμες του 2010 αλλά στεκόμαστε αισιόδοξοι


Με τα περισσότερα νοικοκυριά να βιώνουν άμεσα τις οικονομικές της συνέπειες, η πανδημία, από κρίση δημόσιας υγείας που πλήττει την υγεία των πολιτών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξελίσσεται σταδιακά σε κρίση οικονομική που πλήττει τα εισοδήματα των πολιτών και τις ελληνικές επιχειρήσεις – η μεταβολή υπέρ της δεύτερης άποψης καταγράφεται στις 43 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της Κάπα Research, τον Μάρτιο.

Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες ανησυχούν πολύ για το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Όπως και παραπάνω, η ανησυχία αυτή καταγράφεται πιο έντονη στα χαμηλότερα εισοδήματα. Επίσης, η ανησυχία δεν είναι κοινή σε όλους τους χώρους εργασίας: πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (57%) ανησυχούν πολύ για την επίδραση της ύφεσης στην επιχείρηση ή τον οργανισμό που εργάζονται, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι μόλις 20% στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Η άνοδος της ανεργίας και της φτώχειας αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα φόβο των Ελλήνων πολιτών (80% – άνοδος 36 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις 24 Μαρτίου), κάτι που έρχεται να αντικαταστήσει τον φόβο για κατάρρευση του συστήματος υγείας που επικρατούσε μόλις έναν μήνα πριν (13% – πτώση 42 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις 24 Μαρτίου).

Με νωπές τις μνήμες της κρίσης χρέους, σχεδόν 6 στους 10 συμφωνούν με την άποψη ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας θα είναι τόσο βαθιά όσο και η κρίση του 2010 και στην πλειοψηφία τους φοβούνται ότι η κρίση που θα ακολουθήσει θα είναι πιο βαθιά και πιο σκληρή από τη γενικότερη αίσθηση (52% για την παγκόσμια οικονομία και 59% για την ελληνική οικονομία), αλλά και συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, η κρίση της χώρας μας θα είναι πιο βαθιά σύμφωνα με το 65%.

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά στη διάρκεια της ύφεσης: 46% συμφωνούν με την άποψη ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι μεγάλη αλλά η χώρα μας θα ανακάμψει σημαντικά το 2021 και 49% διαφωνούν. Οι περισσότεροι, πάντως, πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει χαμένη (58%) από την περιπέτεια του κορωνοϊού, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους οικονομικούς δείκτες.




Ο τουρισμός, είναι για τους Έλληνες ταυτόχρονα και ο μεγάλος ασθενής του 2020 αλλά και η βασική ελπίδα για ανάκαμψη: 87% θεωρούν ότι ο τουριστικός κλάδος θα υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες από την κρίση [με την εστίαση (44%) και το εμπόριο (34%) να ακολουθούν] αλλά, αναγνωρίζοντας τις περιορισμένες επιλογές της ελληνικής αγοράς, ο τουρισμός, κατά το 63%, αποτελεί, επίσης, τον σημαντικότερο πυλώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή τουριστική σεζόν θεωρείται χαμένη από το 58% αφού, ούτως ή άλλως, για το 54% η έλευση τουριστών από το εξωτερικό το καλοκαίρι πρέπει να αποτραπεί για υγειονομικούς λόγους, έστω και με τον κίνδυνο να βαθύνει η ύφεση στη χώρα.

Ωστόσο, το ψήγμα της αισιοδοξίας επιμένει: σε 5 χρόνια από τώρα, η κατάσταση της οικονομίας θα είναι καλύτερη εκτιμά η πλειονότητα (41%), ενώ οι 6 στους 10 περίπου δηλώνουν ότι οι Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση και τα εθνικά προβλήματα, τελικά θα τα καταφέρουμε.

Συμπέρασμα: Η κοινή γνώμη διατηρεί ζωντανές τις μνήμες του Καστελόριζου που κλείνει δεκαετία. Η πορεία ανάκαμψης της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι σκληρή, θα έχει διάρκεια, θα απαιτήσει νέα αποθέματα αντοχής, αλλά είναι εφικτή. Ευθύνη κάθε ηγεσίας – πολιτικής, οικονομικής, πολιτισμικής, επιστημονικής – είναι να μετουσιώσει την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας σε αναπτυξιακή παρακαταθήκη.



8. Ανανεωμένη πίστη στο κράτος, τις αξίες και τους θεσμούς


Η κοινωνία εισέρχεται στη νέα μάχη με ενισχυμένη την πίστη σε αρχές, αξίες και θεσμούς που θα χρησιμεύσουν στην ανάβαση του νέου Γολγοθά: 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι πιστεύουν περισσότερο πια στην αξία της υγείας, 5 στους 10 στην αξία της αλληλεγγύης, 1 στους 3 στην αξία της επιστήμης και τη σημασία του κοινωνικού κράτους. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο την ελληνική κοινωνία (27%) απ’ ό,τι πριν και ακόμη ένα 27% αναφέρει ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη του προς τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας.

Ταυτόχρονα, σε όλους τους δείκτες της έρευνας καταγράφεται η αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας του κράτους στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Στην ερώτηση «τι να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;», ο ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει το 48% των απαντήσεων ενώ το κράτος το 45%, ωστόσο, η άνοδος που σημειώνει το κράτος είναι της τάξης του 8% και αντίστοιχη – στις 9 ποσοστιαίες μονάδες – είναι η πτώση του ιδιωτικού τομέα.

Από τη γενική καθήλωση στη γενική κινητοποίηση, η νέα εποχή που ξεκινά χρειάζεται το δικό της αφήγημα και τους δικούς της ήρωες.
Απαραίτητη θεωρούν 7 στους 10 πολίτες την παρέμβαση του κράτους στην αγορά για την προστασία του κοινού συμφέροντος με σημαντική άνοδο 11% σε σύγκριση με τη μέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου. Αντιστρόφως, πτώση 14 μονάδων σημειώνει η άποψη ότι η κρατική παρέμβαση στην αγορά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Στην ίδια κατεύθυνση, περισσότερη παρέμβαση του κράτους ζητά το 55% (με αύξηση 5%) με την αντίθετη άποψη να συγκεντρώνει μόλις 26% και με πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον Οκτώβριο του 2019.

Παράλληλα, υποχωρεί οριακά η απήχηση των οικονομικά φιλελεύθερων πολιτικών – πτώση κατά 6 μονάδες (30% από 36% σε μέτρηση του Οκτωβρίου 2019) στην άποψη ότι ο φιλελευθερισμός εγγυάται την ταχύτερη και δικαιότερη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση – και ενισχύονται – επίσης οριακά – η σοσιαλδημοκρατία και ο σοσιαλισμός ως ιδεολογίες-εργαλεία για την ανάκαμψη.

Πτώση της τάξης των 15 μονάδων σημειώνεται στην πίστη των πολιτών στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της εγχώριας αγοράς – δηλαδή, των ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών επενδύσεων – η οποία προσγειώνεται στο 44% και ενισχύεται αντίστοιχα – κατά 11% – η αποδοχή της δυναμικής των ξένων επενδύσεων και της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Τέλος, η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά στήριξης των εισοδημάτων από τον κρατικό μηχανισμό όπως μια ενδεχόμενη θέσπιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κάτι που κερδίζει την αποδοχή του 79% της κοινής γνώμης.

Συμπέρασμα: Σε στιγμές κρίσης, η ελληνική κοινωνία αναδιπλώνεται και καταφεύγει στην ασφάλεια του κράτους, των διαχρονικών αξιών και των δημοκρατικών θεσμών. Από τις στάχτες του χρεοκοπημένου μεταπολιτευτικού κράτους αναδύθηκε ένα πρότυπο κράτους πρόνοιας που εκπαιδεύει, φροντίζει και προστατεύει και ένα πρότυπο κράτους-ρυθμιστή, το οποίο θα πρέπει να προστατευθεί από συμπλέγματα, ευνοιοκρατία, ή σκάνδαλα μόλις η χώρα επιστρέψει στον κανονικό της ρυθμό.



9. Ο κόσμος την επόμενη μέρα


Οι Έλληνες βλέπουν τον κόσμο να ανεβάζει ρυθμούς μετά την πανδημία αλλά όχι προς όλες τις κατευθύνσεις της προ-κορωνοϊού εποχής: κάποιες από τις παγκόσμιες τάσεις φαίνεται να επιταχύνουν ενώ άλλες, που ανέπτυξαν ορμή στην αρχή της χιλιετίας, να υποχωρούν.

Καθολική είναι η πεποίθηση (83%) ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που υφίσταται ήδη στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητας θα επιταχυνθεί, το ίδιο όμως και οι οικονομικές ανισότητες με το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι θα επεκταθούν να ανέρχεται στο 68%. Αντίστοιχα σημαντικό είναι και το μέρος του πληθυσμού (62%) που προβλέπει επιτάχυνση των εθνικιστικών τάσεων και της περιχαράκωσης πίσω από τα εθνικά σύνορα και επιτάχυνση των προσφυγικών ροών (50%).

Αντίθετα, επιβράδυνση διαβλέπουν οι Έλληνες στο ρεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (63%), της διαδικασίας εκδημοκρατισμού (42%) και, φυσικά, της παγκοσμιοποίησης (36%). Εν προκειμένω, η γενικότερη αποδοχή της παγκοσμιοποίησης από την ελληνική κοινωνία υποχωρεί κατά 2 μονάδες στο 36%, με την πλειοψηφία (60%) να διάκειται αρνητικά.

Παράλληλα, ως θετική απόρροια του παγκόσμιου lock down, καταγράφεται η πιθανή ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, με το 46% να θεωρεί ότι θα στασιμοποιηθεί και το 21% ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά στη γενικότερη κατάσταση του κόσμου μετά τον Covid-19, η εικόνα που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία (52%) είναι αυτή ενός κόσμου σε υποχώρηση πίσω από τα εθνικά σύνορα, με την κάθε χώρα να επιχειρεί να επιβιώσει με τα δικά της μέσα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο βαθμός αισιοδοξίας για την προοπτική ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ» κινείται στα χαμηλά επίπεδα του 27%, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία (68%) να δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξη για την ύπαρξη ενός αντίστοιχου σχεδίου στο κοντινό μέλλον. Σε διαφορετικό κλίμα βρίσκεται το 36%, το οποίο αναμένει έναν κόσμο που θα ενθαρρύνει τη συναίνεση και τη συνεργασία μέσω μιας δικαιότερης διεθνούς ισορροπίας.

Κόντρα στη γενικότερη τάση εθνικής περιχαράκωσης, οι περισσότεροι Έλληνες (53%) εκτιμούν ότι η παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ενωμένης Ευρώπης, με τη μειοψηφία (39%) να υπερτονίζει την αναγκαιότητα του έθνους-κράτους και των εθνικών συνόρων. Ωστόσο, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην πανδημία δεν βοηθά: μόλις το 8% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς της ενωμένης Ευρώπης στην κρίση.

Η Κίνα φέρει για τους περισσότερους Έλληνες (44%) τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού με τις υπόλοιπες χώρες να συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά και το 36% να δηλώνει πως καμία χώρα ή διεθνής οργανισμός δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Ωστόσο, όπως και στις περισσότερες διεθνείς κρίσεις, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (50%), Γερμανία (50%), Κίνα (43%) και Ρωσία (30%) θεωρούνται ότι θα είναι οι κερδισμένοι παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα. Στον αντίποδα, Τουρκία (71%), Ευρωπαϊκή Ένωση (69%), Ηνωμένο Βασίλειο (59%), ΗΠΑ (58%) και Γαλλία (46%) εκτιμάται ότι θα υποστούν πλήγμα.

Στο επίπεδο των διακρατικών συμμαχιών, έδαφος κερδίζει μόνο η ελληνο-γαλλική συμμαχία με το 55% των πολιτών να κατατάσσουν πρώτη τη Γαλλία στη λίστα με τις πιο επιθυμητές χώρες-συμμάχους της Ελλάδας (με άνοδο 5% από τον περασμένο Δεκέμβριο του 2019). Σε κατακόρυφη πτώση οι ΗΠΑ με 38% στον συγκεκριμένο δείκτη, έχοντας απωλέσει 35 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάιο του 2019 και 17 από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, χάνοντας την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων την οποία κατείχαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας 2010-2019. Στην τρίτη θέση η Ρωσία με 34% και περιορισμένες απώλειες 3 μονάδων, και στην τέταρτη η Κίνα (30%) που εισπράττει τη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της στην πανδημία υποχωρώντας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες. Τέλος, η Γερμανία φαίνεται να χάνει το έδαφος που είχε κερδίσει στην ελληνική κοινή γνώμη μετά το 2016, υποχωρώντας στο 15% μετά από απώλειες συνολικά 18 μονάδων από τον Μάιο του 2019.

Σε επίπεδο ηγετών μεγάλων δυνάμεων, η τάση ακολουθεί την επιρροή των χωρών τους στην ελληνική κοινωνία. Ο Εμανουέλ Μακρόν απολαμβάνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας (61%) την τελευταία περίοδο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενισχύει την εικόνα του κατά 5 μονάδες στο 58%. Οι υπόλοιποι ακολουθούν αντίρροπη τάση, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στα πρόσωπα του Σι Τζινπίνγκ, με 37% θετικές γνώμες και πτώση 16% από τον περασμένο Δεκέμβριο, και της Άνγκελα Μέρκελ η οποία υποχωρεί επίσης κατά 16 μονάδες στο 12%, αγγίζοντας τα ιστορικά της χαμηλά στα χρόνια της πρώτης μνημονιακής περιόδου. Τέλος, Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον κινούνται σε διαρκή χαμηλά επίπεδα της τάξης του 15% και 11% αντίστοιχα, ενώ στην πρώτη μέτρησή της, χαμηλή αποδοχή καταγράφει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο 26%.

Συμπέρασμα: Η ελληνική κοινωνία είναι ενημερωμένη και προετοιμασμένη για τις παγκόσμιες συνέπειες της πανδημίας. Επανεξετάζει τις συμμαχίες με Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και με καθεστώτα και ηγέτες που κρυφο-θαύμαζε τη δεκαετία 2010-2019. Η αναγκαιότητα της ΕΕ δεν τίθεται εν αμφιβόλω παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία κρίνει αρνητικά τους χειρισμούς της στον κορωνοϊό. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πιο αγαπητός στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη χώρα του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύεται σε σταθερό πρότυπο ηγεσίας και η Άνγκελα Μέρκελ επιστρέφει στα αρνητικά ρεκόρ του αντι-μνημονίου.

Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα θα είναι εύκολη. Η οικονομική κρίση θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας (πολιτών και ηγεσιών) περισσότερο από την τρέχουσα «αντίσταση» στον κορωνοϊό.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και εθνικές επιλογές δεκαετίας, με ή χωρίς εκλογές. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα παράγουμε, ποιοι και με ποιους όρους, με ποιες διεθνείς διασφαλίσεις και συμμαχίες. Από τη γενική καθήλωση στη γενική κινητοποίηση, η νέα εποχή που ξεκινά χρειάζεται το δικό της αφήγημα και τους δικούς της ήρωες. Είναι μια εποχή δοκιμασίας και επιλογών κυρίως για τους νέους ανθρώπους της χώρας είτε να μείνουν καθηλωμένοι στην υπερ-χρεωμένη μοίρα που τους κληροδότησαν οι μεγαλύτερες γενιές είτε να αναλάβουν μια νέα «Παλιγγενεσία» προσηλωμένη στον σύγχρονο κόσμο.


Πηγή : in.gr


122 οι νεκροί στην Ελλάδα



Ένας άνδρας 88 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, κατέληξε σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας σε 122.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άτυχος 88χρονος που εξέπνευσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε κι άλλα υποκείμενα νοσήματα.


Το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων




Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει σιγά σιγά η άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους την Δευτέρα 4 Μαΐου. 

Μέσα στον Μάιο και γύρω στις 20 του μήνα θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ με καθίσματα σε εξωτερικούς χώρους και αραιά, που σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν τα μισά τραπεζοκαθίσματα. Τέλος Μαϊού αναμένεται και το άνοιγμα των γυμναστηρίων με αυστηρά μέτρα ασφάλειας για τον συνωστισμό.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού, και αυτό σημαίνει ότι στις οργανωμένες παραλίες οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες θα μειωθούν.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν και τα ξενοδοχεία, η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία 15 Ιουνίου ενώ 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλους τους προορισμούς.



Δεν περίμεναν να μοιραστούν τα προϊόντα οι λαθρομετανάστες στο Κρανίδι τα "βούταγαν"



Ομάδες αρωγής του IOM πήγαν να μοιράσουν τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης στους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στο ξενοδοχείο καραντίνα στο Κρανίδι.

Η προσπάθεια τους δεν στέφτηκε με επιτυχία γιατί απλά δεν υπήρξε τάξη από τους λαθρομετανάστες με καταγωγή από την Σομαλία και το Κονγκό.

 Οι λαθρομετανάστες όρμησαν στην κυριολεξία πάνω στα προϊόντα για αν κλέψουν όσα περισσότερα μπορεί ο καθένας αντί να περιμένουν να πάρουν ότι δικαιούται ο καθένας τους ανθρώπινα και πολιτισμένα. Αποτέλεσμα οι άνθρωποι που είχαν επιφορτιστεί με το μοίρασμα να αποχωρήσουν αφού η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα.

Δείτε το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου :

VIDEO: Migrants, who have been quarantined in a Greek hotel after a COVID-19 outbreak, rush to get aid supplies