Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Φαιδρός ο Κασσελάκης δεν του άρεσε η απόφαση του Άρειου Πάγου προτιμούσε τον διασυρμό της χώρας

 



Με καθεστωτική νοοτροπία Πολάκη, ο τουρίστας του ΣΥΡΙΖΑ είχε το θράσος να κάνει επίθεση κατά των ανώτατων δικαστικών λειτουργών του Αρείου Πάγου μέσω των σόσιαλ μίντια. 

Στον προκλητικό και φαιδρό τουρίστα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε η απόφασή του Αρείου Πάγου που προστατεύει το κύρος της δικαιοσύνης και της πολιτείας, αναφορικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, προτιμούσε τον διασυρμό της Ελλάδας.

Ο φαιδρός Στέφανος Κασσελάκης δείχνει για ακόμα μία φορά πόσο επικίνδυνος και ακατάλληλος είναι για την πολιτική, και το πόσο καλά έχει γίνει ένα με τον ακροαριστερό φασίστα Παύλο Πολάκη.

Κάποιοι επικίνδυνοι ανθέλληνες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ του είπαν να σχολιάσει τον σύντομο χρόνο που συγκλήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, και μάλιστα είναι τέτοιο το θράσος του που προχώρησε σε ειρωνικά σχόλια αναφέροντας: «Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν. Θα ήμασταν Ελβετία». 

Με λίγα λόγια ο προκλητικός καθεστωτικός τουρίστας θέλει να γυρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 2014, και θα μείνει και αυτός στην ιστορία όπως και ο Αλέξης Τσίπρας που δεν θέλει ο Ελληνικός λαός να τον βλέπει. Αντιγράφει ό,τι κακό έβαλε στην ελληνική πολιτική σκηνή το κόμμα του και επιλέγει την τοξικότητα, και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αφού αυτοί έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δέν ήθελε λοιπόν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να προστατεύσει ο Άρειος Πάγος το κύρος της δικαιοσύνης και της πολιτείας, από ανθέλληνες συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, αφού εμπλέκεται και το ΠΑΣΟΚ, εκτός των άλλων ανεξάρτητων.

Ήθελε να παίζει το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατά γενική ομολογία αποτελεί μια πολιτική παρέμβαση, υποκινούμενη από τις ευρωομάδες που αντιπολιτεύονται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, αντιπολιτεύονται με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και θέλουν να κάνουν κακό στην Ελλάδα ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση, και να χάσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Κάποια στιγμή πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να τελειώνει με αυτόν τον Κασσελάκη, τον έχει σιχαθεί ο κόσμος.



Πιο στημένο από το "χειρουργείο" Πολάκη δεν υπάρχει - Έψαχνε λόγο να γλιτώσει την διαγραφή και την ψήφο


 

Στημένη υπόθεση το δήθεν "χειρουργείο" που το έβαλε για να γλιτώσει την διαγραφή και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης οποίος δεν πάει στη Βουλή για να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πάρα το αυστηρό μήνυμα για κομματική πειθαρχία από τον Στέφανο Κασσελάκη, και έστησε δικαιολογία με "χειρουργείο".

Mε ανάρτησή του η κότα Πολάκης, αντί να αναφέρεται στον Κασσελάκη που θα τον περιμένει στην γωνία, αναφέρεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παύλος Πολάκης λέει μεταξύ άλλων να μην τον ψάχνει καθώς έχει σοβαρότατη δουλειά που σώζει ζωές ενώ διευκρινίζει ότι αυτή αφορά συγγενή του. 

Μάλιστα παρουσιάζει και τέσσερις φωτογραφίες από το νοσοκομείο, για να τσιμπήσουν οι βλάκες και όχι οι σοβαροί φυσικά.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είπε νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: «για να δούμε και πόσοι θα απέχουν από εσάς, κ. Φάμελλε, μην έχουμε καμία άλλη έκπληξη το βράδυ και το ενδιαφέρον αντί να στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία στραφεί σε εσάς και στο τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τελικά, τον οποίον έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή».


polakis_15_1


Θράσος απο τον Αλβανό καθεστωτικό Ράμα κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα ο ακατάλληλος

 


Προκλητικός, καθεστωτικός Αλβανός ο Έντι Ράμα, ελέγχει όλη την δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της στην χώρα του που κυβερνά ο ίδιος με την μαφία, και έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα.

Ο προκλητικός καθεστωτικός και επικίνδυνος Έντι Ράμα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια ημερίδας στις Βρυξέλλες, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Σάκη Ιωαννίδη, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Επιτροπή και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης Οικονομίας.

Αφορμή, η υπόθεση του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με τον προκλητικό Αλβανό να επιχειρεί μάλιστα να... παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης στη χώρα μας, ποιος ο καθεστωτικός.

Ο Σάκης Ιωαννίδης υποστήριξε ότι ο Μπελέρης πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος, ενώ ο Έντι Ράμα απάντησε προκλητικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει να σέβεται τη Δικαιοσύνη στη χώρα της και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί ο διάλογος Ιωαννίδη - Ράμα

Σάκης Ιωαννίδης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο ένα χρηματοδοτικό μέσο. Είναι θεσμικό όργανο και ανέφεραν κάτι τέτοιο και οι δύο πρωθυπουργοί. Θα ήθελα να αναφέρω ένα θέμα που σχετίζεται με αυτό και έχει να κάνει με τον δήμαρχο Χειμάρρας κ. Μπελέρη.


Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη 2 μέρες πριν τις εκλογές στην Αλβανία, κατηγορήθηκε για διαφθορά έναντι 360 ευρώ και φυλακίστηκε για 160 ημέρες και δεν του δόθηκε να ορκιστεί ως δήμαρχος Χιμάρας. Δεν θα σχολιάσω τις αποφάσεις αυτής της χώρας, αλλά ένας βασικός μάρτυρας παραδέχτηκε ότι δωροδοκήθηκε. Αν αυτό είχε συμβεί σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές οι κατηγορίες θα είχαν απορριφθεί μέχρι τώρα και δεν θα κρατούνταν κάποιος για εννεά μήνες στη φυλακή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ωστόσο, η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών στην Αλβανία, οι μειονοτικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση στην Αλβανία, καταδίκασαν αυτή την παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται να ορκιστεί και είναι εκλεγμένος δήμαρχος, μιλάω για λαϊκή κυριαρχία.


Έντι Ράμα:

Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω στην παρέμβαση του Έλληνα συναδέλφου μου, ο οποίος έκανε την Αλβανία να μοιάζει σαν να είναι Σιβηρία και ότι κάποιος κρατείται όμηρος από ένα σκληρό και αιματηρό καθεστώς, μόνο και μόνο επειδή είναι Έλληνας πολίτης. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας λόγος για να ειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι η Αλβανία δεν είναι Σιβηρία, αλλά Αλβανία.


Πρέπει να απαντήσω πολύ απλά. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος είναι τελείως παραληρηματικός, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και αν υπήρχε λίγη αλήθεια σε όλη αυτή την έκρηξη, πιστεύετε ότι αυτή η πόλη (Βρυξέλλες) θα είχε σωπάσει και δεν θα έλεγε τίποτα; Δεν θα υπήρχε ούτε μια λέξη, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ούτε από τα άλλα κράτη-μέλη;


Αυτό ακριβώς είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης σε μια κυρίαρχη χώρα όπου η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη ήταν η πιο επαινετική μεταρρύθμιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου πρόσφατα κανείς στην Αλβανία δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός, είτε είναι πολιτικός ή ένας απλός πολίτης, είτε Αλβανός είτε Έλληνας, και δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε όλο αυτό το βαλκανικό δράμα και το τραύμα στις Βρυξέλλες, γιατί ακούγεται πολύ, πολύ μακριά από αυτό που κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που είναι.


Πρέπει να εγγυηθώ στον Έλληνα συνάδελφό μου και σε κάθε ομοϊδεάτη Έλληνα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης και η δικαιοσύνη θα δώσει την απάντηση, τελικά. Μάθετε να σέβεστε τη δικαιοσύνη στη χώρα σας και σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού ημισφαιρίου.



Αστυνομικοί μάζεψαν 50.000 ευρώ για τους πληγέντες συναδέλφους τους στη Θεσσαλία

 


Οικονομικό βοήθημα ύψους 50.000 ευρώ σε αστυνομικούς που επλήγησαν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας χορήγησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προεδρείου της Ένωσης μέσω συμβολικής συνεισφοράς κάθε μέλους της.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΑΥΘ στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του voria.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε την αναγκαιότητα θεσμικής, οικονομικής, εξοπλιστικής, νομικής θωράκισης των Ελλήνων αστυνομικών και το τεράστιο ζήτημα με τις εκατοντάδες μετακινήσεις αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης στην Διεύθυνση Τροχαίας, κάτι το οποίο, όπως επισήμανε, προκαλεί μεγάλη υπηρεσιακή αναταραχή στο σύνολο του προσωπικού.

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας ευλόγησε την πίτα και κλήθηκαν οι επίσημοι να κόψουν ένα κομμάτι βασιλόπιτας κάνοντας μια ευχή για το 2024.

Ποιοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη:

Ο Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλαφάτης,

Η Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κα Άννα Ευθυμίου,

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος,

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Κούβελας,

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,

Ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, κ. Θεοφάνης Παπάς,

Ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου,

Ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτριος Σαρηγιάννης,

Ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο Ευρωβουλευτής κ. Εμμανουήλ Φράγκος,

Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Παντελής Τσακίρης,

Ως Εκπρόσωπος του Δήμου Παύλου Μελά, ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας, κ. Σταύρος Φέτκος,

Ως Εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Χρήστος Μπουλούμπασης,

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος κ. Ευάγγελος Μουρτζίνος,

Η Εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Αστυνομική Διευθύντρια, κα Κωνσταντία Κρουσταλλίδου,

Το Προεδρείο της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας,

Το Προεδρείο της Ένωσης Φλώρινας,

Το Προεδρείο της Ένωσης Αλεξανδρούπολης,

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιος Σαρρής,

Ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Παράρτημα Βορείου Ελλάδος, κ. Γεώργιος Ζαχάρης,

Ο Σύλλογος Πολιτικών Υπαλλήλων Ελληνικής Αστυνομίας Μακεδονίας και Θράκης,

Η Νομική Σύμβουλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού-Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης, κα. Μαριάννα Αθανασάκη

Την εκδήλωση παρουσίασαν η δημοσιογράφος κα Μαρία Σαμολαδά και η αστυνομικός κα Βασιλική Μπούκα.

Η ΕΑΥΘ ευχαριστεί το κτήμα κυρ Γιάννη «που για ακόμη μια φορά στήριξε την εκδήλωσή μας», ενώ κλείνοντας την ανακοίνωση εύχεται το 2024 «να αποτελέσει την χρονιά ουσιαστικών και δομικών αλλαγών στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που θα μετουσιώσει σε πράξη το χιλιοειπωμένο αλλά μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο "Σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία"».



Ακροαριστεροί κλείστηκαν στο ΑΠΘ και η αστυνομία μπήκε στο χώρο να τους μαζέψει


 

Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ακροαριστερούς κουκουλοφόρους και ΜΑΤ να μαίνονται. 

Οι αδίστακτοι ακροαριστεροί κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στο κτίριο της Φιλοσοφικής, έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο, με θρανία και καρέκλες, και πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. 




Στη συνέχεια, δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και περιμένουμε να δούμε πόσες προσαγωγές, πόσες συλλήψεις για να καθαρίσει ο χώρος της σχολής απο κακοποιά στοιχεία.

Το κλίμα οξύνθηκε, συγκεκριμένα, μετά την πορεία κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων, όταν οι γνωστοί ακροαριστεροί κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στον χώρο του ΑΠΘ και πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην Πλατεία Χημείου, με την αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών.

Τα ΜΑΤ επιτέλους έχουν μπει στο ΑΠΘ, έχουν πέσει δακρυγόνα, και την ίδια στιγμή οι κουκουλοφόροι συνεχίζουν να προκαλούν επεισόδια με αποτέλεσμα ο πανεπιστημιακός χώρος να θυμίζει πεδίο μάχης, να σπάνε πράγματα χρεώνοντας τους πολίτες επειδή έχουν μάθει να κάνουν ότι θέλουν.

Περιμένουμε νεότερα 




Αρειος Πάγος: Ανεπίτρεπτη παρέμβαση το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 



Η προσπάθεια ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ανθέλληνες ευρωβουλευτές για να καταδικαστεί η χώρα, παίρνει την απάντηση της και από τον Άρειο Πάγο.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην χώρα μας σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ως ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστηρίων, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, επικαλούμενο μάλιστα αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη. Η τελευταία, τοποθετήθηκε σε κάθε αιτίαση του ψηφίσματος, αντικρούοντας, ένα προς ένα τα σημεία του, που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή λίστα Πέτσα), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πίλου.

Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο Ψήφισμα η Ολομέλεια αποφάνθηκε, ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης χαρακτηρίζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε με την βοήθεια ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Κύρτσου και άλλων ανθελλήνων ευρωβουλευτών, για το κράτος δικαίου στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που συνεδρίασαν σε διοικητική Ολομέλεια  έστειλαν το δικό τους θεσμικό μήνυμα με ένα και μοναδικό στόχο την προάσπιση της ανεξαρτησίας και του κύρους του θεσμού της δικαιοσύνης που υπηρετούν, και την προστασία της πολιτείας από ανθέλληνες. Στάθμισαν μάλιστα για την απόφασή τους αυτή το γεγονός ότι επί της ουσίας στο ψήφισμα αναφέρονται σκέψεις που αφορούν σε εν εξελίξει έρευνες από την ελληνική δικαιοσύνη .

Υπό αυτό το πρίσμα οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας μάλιστα και τον κίνδυνο δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με ισχυρή πλειοψηφία 49 και 13 κατά, χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα στο ψήφισμα  σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων, και όχι το υπόλοιπο μέρος του ψηφίσματος που δεν αφορά τα του οίκου της Θέμιδας, ότι αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη και τοποθετήθηκε σε κάθε αιτίαση του ψηφίσματος για τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στη χώρα μας, αντικρούοντας τα ανφερόμενα στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για μία σειρά από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά δικονομικά στάδια στη χώρα μας, όπως οι έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή λίστα Πέτσα), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο Ψήφισμα η Ολομέλεια έλαβε τη θέση, ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική η κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τι ανέφερε ο εισηγητής αρεοπαγίτης

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου συμμετείχαν ανώτατοι δικαστικοί, ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση.

Ξεκινώντας από τις αιτιάσεις για μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ο κ. Λυμπερόπουλος ξεκαθάρισε, ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, επικαλούμενος το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η δικαιοσύνη, παρά μόνο η Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις σφοδρές επικρίσεις που διατυπώνει το Ψήφισμα για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες, όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμου επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών , ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

Για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης κάνουν λόγο οι ανώτατοι δικαστές με αφορμή τα διαλαμβανόμενα στο ψήφισμα για υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου αντιτείνοντας ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Ο εισηγητής- αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει το σύνταγμα το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο Ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.

Επίσης κατά πληροφορίες ο κ. Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Επίσης ανάλογη θέση εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.



Θράσος του προκλητικού Συνδικαλιστή Παντελή Βαϊνά για δολιοφθορά στο ΕΚΠΑ: Δεν έπαθαν και τίποτα που έδωσαν μια ώρα αργότερα εξετάσεις

 


Προκλητικός για ένα έγκλημα κατά των φοιτητών, από ένα εξωπανεπιστημιακό που χε@@@@ε κοινώς επειδή πληρώνει ο ελληνικός λαός την εγκληματική του δραστηριότητα, και επειδή ταλαιπώρησε τους φοιτητές.

Ο προκλητικός συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ Παντελής Βαϊνάς, δάσκαλος στο επάγγελμα όπως δηλώνει, που πέρασε και δεν ακούμπησε μέσα σε τάξη για να διδάξει, και καλό θα ήταν να μας πει πότε μπήκε τελευταία φορά σε τάξη δημοτικού, επέμεινε στα περί συνεννόησης με τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Ευσταθόπουλου σχετικά με το σαμποτάζ στον σέρβερ του Πανεπιστημίου, σε βάρος των φοιτητών, που προκάλεσε την καθυστέρηση των εξετάσεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε χωρίς ίχνος ντροπής και συναίσθησης τι έγκλημα έχει διαπράξει, ότι δεν πρόκειται για «δολιοφθορά». «Η κινητοποίηση δεν είχε στόχο ούτε να εισβάλει ούτε να κάνει καμία δολιοφθορά και δεν έγινε και καμία. Η κινητοποίηση αυτή είχε ένα αίτημα στο οποίο υπήρξε συνεννόηση να διακοπεί συμβολικά ο σέρβερ για όλη ώρα ώστε να δείξει την αντίθεσή της και το σωματείο και οι φοιτητές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», ανέφερε ο προκλητικός συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, Παντελής Βαϊνάς.

Σχολίασε, δε, «ότι δεν έπαθαν και τίποτα οι φοιτητές που περίμεναν να κάνουν εξετάσεις που έδωσαν μια ώρα αργότερα».

Ο συνδικαλιστής Βαϊνάς υπεραμύνθηκε των ισχυρισμών του ότι το σαμποτάζ στον σέρβερ έγινε κατόπιν συνεννόησης, την οποία, ωστόσο, αρνείται ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος.

«Το κτίριο “Κλειδί” ήταν κλειστό, δεν μπήκε κανείς μέσα, στα δενδράκια ήμασταν. Παρουσία του προϊσταμένου του τμήματος ζητήσαμε να γιίνει μια ολιγόλεπτη διακοπή. Σε ανοιχτή ακρόαση με τον αντιπρύτανη τον κ. Ευσταθόπουλο, συζητήσαμε, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Εμείς λέγαμε 2 ώρες, εκείνος ένα τέταρτο, τελικά καταλήξαμε στη μια ώρα. Η διακοπή του σέρβερ έγινε από απόσταση» είπε ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ.

«Τη διακοπή την έκαναν σε συνεννόηση ο προϊστάμενος του τμήματος με τον κ. Ευσταθόπουλο», συμπλήρωσε.

Ο Βαϊνάς επέμεινε «επειδή μιλάμε για δολιοφθορά, κανείς δεν μπήκε μέσα (…). Προκαλώ τον κ. αντιπρύτανη επειδή διαψεύδει και απειλεί με μηνύσεις: Να μας πει πώς έπεσε ο σέρβερ, αφού εμείς δεν μπήκαμε μέσα και αν θέλει να πάμε στα δικαστήρια και να ζητήσουμε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να δούμε τι ειπώθηκε».

Εάν συνεργοί του συνδικαλιστή και των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ είναι ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης, θα έπρεπε μέχρι αυτή την ώρα να έχουν παραιτηθεί για να αντιμετωπίσουν τις ποινικές τους ευθύνες με όλους τους άλλους στην δικαιοσύνη.



Σπείρα Ρομά με ορμητήριο το Ζεφύρι έκλεβε ηλικιωμένους σε Αττική, Άργος και Αίγιο

 



Τέλος στην εγκληματική δράση σπείρας Ρομά η οποία με ορμητήριο το Ζεφύρι έκλεβε ηλικιωμένους στην Αττική και την επαρχία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της απσχόλησης έβαλε το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης τρεις άνδρες ηλικίας 46, 41 και 50 ετών με τους δύο τελευταίους να εντοπίζονται τη στιγμή που επιχειρούσαν να εξαπατήσουν άνδρα στη Μαγούλα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ τα μέλη της σπείρας υποδύονταν τους ασφαλιστές, τους λογιστές ή τους φίλους δήθεν συγγενών των θυμάτων τους. Δεν δίσταζαν, μάλιστα, ορισμένες φορές να μεταφέρουν τα θύματά τους με αυτοκίνητο της σπείρας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 10 κλοπές και απάτες σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Πέραμα, Αρτέμιδα, Χολαργό και τα Μέγαρα καθώς και στο Αίγιο και το Άργος

Σημειώνεται οι κατηγορούμενοι είναι σεσημασμένοι και έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συμμορία που διέπραττε κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 13-2-2024 συνελήφθησαν 3 ημεδαποί, ηλικίας 41, 46 και 50 και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απάτες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι η δράση του εγκληματικού δικτύου χρονολογείται τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2023, έχοντας ως ορμητήριο οικία στην περιοχή του Ζεφυρίου.

Πρόκειται για εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της και συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν ως στόχο ηλικιωμένα άτομα και παρουσιάζονταν σε αυτούς ως ασφαλιστές, λογιστές ή απεσταλμένοι συγγενικών τους προσώπων κ.α.

Ορισμένες φορές μετέβαιναν απευθείας στις οικίες των θυμάτων τους και άλλες τους οδηγούσαν σε αυτές αφού τους επιβίβαζαν τεχνηέντως στο επιχειρησιακό τους αυτοκίνητο.

Αφού εξασφάλιζαν την πρόσβαση στο εσωτερικό των οικιών αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα και οτιδήποτε άλλο θα τους απέφερε κέρδος.

Ως προς τα καθήκοντά τους, ο 41χρονος ως αρχηγός της συμμορίας, αναλάμβανε συνήθως το ρόλο του οδηγού, καθώς τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν δικά του. Φρόντιζε να σταθμεύει σε ικανή απόσταση από την οικία- στόχο τους προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός ο αριθμός κυκλοφορίας του.

Ο 46χρονος εισερχόταν στις οικίες προσποιούμενος τον ασφαλιστή, το λογιστή ή άτομο που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με συγγενικό πρόσωπο των θυμάτων.

Για να γίνει ακόμα πιο πειστικός και να αποσπάσει αντικείμενα αξίας και χρηματικά ποσά, πραγματοποιούσε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον 41χρονο συνεργό του, προσποιούμενος ότι επικοινωνεί με το συγγενικό πρόσωπο του θύματος, εκ μέρους του οποίου είχε αποσταλεί.

Κατά την τηλεφωνική τους κλήση μάλιστα ο 41χρονος ευρισκόμενος στο αυτοκίνητο έδινε περαιτέρω κατευθύνσεις και οδηγίες στον 46χρονο.

Στη συνέχεια, ο 46χρονος, απασχολούσε τα ηλικιωμένα θύματα και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, αποχωρούσε τελικά από της οικίες με τα κλοπιμαία.

Σημειώνεται ότι ο 41χρονος και ο 50χρονος κατελήφθησαν τη στιγμή που αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένο άνδρα στην περιοχή της Μαγούλας Αττικής, προκειμένου να του αφαιρέσουν χρηματικό ποσό.

Μετά από έρευνα στην κατοχή και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



κυνηγετική καραμπίνα,

-42- φυσίγγια,

το χρηματικό ποσό των -3.130- ευρώ,

πλήθος κοσμημάτων,

πλήθος κινητών και κάρτες SIM,

αυτοκίνητο και

τάμπλετ.


Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον -4- κλοπές -6- περιπτώσεις απάτης σε περιοχές της Αττικής, στην Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Πέραμα, την Αρτέμιδα, το Χολαργό και τα Μέγαρα καθώς και στο Αίγιο και το Άργος, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Σημειώνεται οι κατηγορούμενοι είναι σεσημασμένοι και έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Το Μ.Ο.Ε. Λάρισας έκοψε 32 χρόνια από την πρωτόδικη ποινή σε 64χρονο παιδεραστή


 

Συνολική ποινή καθείρξεως μόλις 13 ετών επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε έναν 64χρονο που πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 35 ετών για την αποπλάνηση πέντε ανήλικων κοριτσιών κάτω των 12 ετών στα Τρίκαλα το 2018.

Ο 64χρονος αρνήθηκε όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται τονίζοντας πως δεν ακούμπησε τα παιδιά.

Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2018 αφού προηγουμένως τα κορίτσια είχαν εξομολογηθεί στους γονείς τους ότι είχε προβεί σε άσεμνες πράξεις σε βάρος τους μέσα σε ένα γκαράζ κοντά στην πολυκατοικία όπου κατοικούσε.

Στο Εφετείο χθες ο κατηγορούμενος ανέφερε πως μόλις ήρθαν τα κορίτσια στο γκαράζ, έκανε μόνο μια χειρονομία για να τα απομακρύνει. Η πρόεδρος του επεσήμανε τότε τις αρχικές του καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές όπου παραδέχονταν ότι τέλεσε αυτές τις πράξεις. Ωστόσο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι τα κατέθεσε αυτά στην αστυνομία.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας της έδρας ρώτησε με τη σειρά του γιατί να πουν αυτά τα πράγματα τα παιδιά. «Δεν ξέρω τι να πω. Δεν τα έχω κάνει» αρκέστηκε να απαντήσει ο κατηγορούμενος ζητώντας συγνώμη που άφησε τα παιδιά να έρθουν κοντά του.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας ανέφερε ότι αποδείχτηκαν οι πράξεις που τέλεσε ο κατηγορούμενος και πρότεινε την ενοχή του για τέσσερα κακουργήματα τέλεσης γενετήσιων πράξεων σε βάρος των τεσσάρων κοριτσιών, για δύο πλημμελήματα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και για μια απόπειρα προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας. Επίσης πρότεινε την αθώωση του λόγω αμφιβολιών για τις πράξεις σε βάρος της πέμπτης κοπέλας.

Μετά τη διακοπή για διάσκεψη, το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο και του επέβαλε ποινές καθείρξεως για την πράξη της αποπλάνησης σε τέσσερα κορίτσια και φυλάκιση 18 μηνών για την πράξη της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε ένα. Για το πέμπτο κορίτσι ο 64χρονος αθωώθηκε.

Μετά και την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου (στο πρωτόδικο δικαστήριο είχαν απορριφθεί όλα τα ελαφρυντικά), ο 64χρονος επέστρεψε στη φυλακή με συνολική ποινή κάθειρξης τα 13 έτη.


Πηγή: larissanet.gr




L’Espresso: H Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών

 


«Η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από εμάς , σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών. Η Ιταλία θα είναι η μόνη χώρα χωρίς ισότιμο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια», τιτλοφορεί άρθρο του το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

Mε αφορμή τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το ελληνικό κοινοβούλιο, το γνωστό ιταλικό περιοδικό, που απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπογραμμίζει:

« Η Ελλάδα, παρά το ότι έχει συντηρητική κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ικανή να εγκρίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως την κατάργηση του κανόνα που απαγόρευε στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες , αλλά και την κατάργηση των χειρουργικών επεμβάσεων για την λεγόμενη κανονικοποίηση φύλου των παιδιών. Με την έγκριση του νόμου για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο, η Ιταλία -η οποία στο μεταξύ περιορίζει τα δικαιώματα των οικογενειών Ουράνιο Τόξο- θα είναι η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης που δεν παρέχει το δικαίωμα σε πολιτικό γάμο, μαζί με κράτη που κάποτε ανήκαν στην Σοβιετική Ένωση και κάποιες μικρές χώρες, όπως τον 'Αγιο Μαρίνο και το Βατικανό».

Το L'Espresso προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον νόμο που ψηφίζεται σήμερα «ένα βήμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη» και υπογραμμίζει ότι η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα θα ήθελε να επιτραπεί και η παρένθετη μητρότητα, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε αντίθετη στην έγκριση του συγκεκριμένου νόμου.


manifesto.gr




Economist: «Πλήρης δημοκρατία» και πάλι η Ελλάδα – Πρώτη φορά από το 2010

 


Την ώρα που η Ελλάδα αναβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας της κάτι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αρβανίτης η Κουντουρά, ο Γιώργος Κύρτσος, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι ανθέλληνες ξένοι ευρωβουλευτές, προσπαθούν με fake news να δημιουργήσουν πρόβλημα στην χώρα μας, και να την πλήξουν οικονομικά.

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «πλήρη δημοκρατία» από «ελαττωματική δημοκρατία», περιλαμβάνει ο Democracy Index του Economist Intelligence Unit για το 2023. Μάλιστα, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις χώρες, καθώς κέρδισε πέντε θέσεις και βρέθηκε στην 20ή θέση της λίστας.

Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας στο Democracy Index του EIU βελτιώθηκε από το 7,97 το 2022 στο 8,14 το 2023, λόγω της προόδου στους τομείς της πολιτικής συμμετοχής και των κοινωνικών ελευθεριών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν στην κατηγορία της «ελαττωματικής δημοκρατίας» (flawed democracy) από το 2010, όταν η κρίση χρέους οδήγησε σε παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση και κοινωνικό τραύμα, όπως αναφέρει η ανάλυση του Economist.



«Η κρίση οδήγησε σε παραγκωνισμό των παραδοσιακών συστημικών κομμάτων και σε πόλωση της ελληνικής πολιτικής ανάμεσα στα άκρα δεξιά και αριστερά. Η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 οδήγησε σε οικονομική ανάκαμψη και σταδιακή βελτίωση των επιπέδων εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε με την επιστροφή μιας δεύτερης κυβέρνησης πλειοψηφίας της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2023», αναφέρει ο Economist.

Ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν σε αυξημένη συμμετοχή στην πολιτική το 2023, η ανάλυση αναφέρει τις δύο βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο και τις περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023. Επισημαίνονται επίσης οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ψήφου της διασποράς μέσω της επιστολικής ψήφου.

Κατά τα άλλα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι μετά την παραίτηση του τέως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα εξέλεξε για αρχηγό ένα νεοεμφανιζόμενο πολιτικό, τον Στέφανο Κασελάκη. Η προεκλογική εκστρατεία και η εκλογική διαδικασία είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή πολλών νέων μελών στο κόμμα, αλλά αποξένωσαν πολλά από τα παλιά μέλη, που στη συνέχεια αποχώρησαν και σχημάτισαν ένα νέο κόμμα.

Οι Ελληνες πολίτες επέδειξαν επίσης την τάση τους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, βγαίνοντας στους δρόμους ως απάντηση στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, αναφέρει ο Economist.

«Βαρίδι» όπως γράφει το Economist, (και σε αυτό ευθύνεται η προσπάθεια ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστερών στην Ελλάδα, και άλλων ανθελλήνων ευρωβουλευτών) στη συνολική αξιολόγηση της Ελλάδας αποτελούν κάποιοι δείκτες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, αναφέρεται. Σύμφωνα με την ανάλυση, στην Ελλάδα υπάρχουν ελευθερία έκφρασης καθώς και ισχυρά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που εκφράζουν μια ποικιλία απόψεων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι εντελώς ελεύθεροι να διερευνήσουν ορισμένα θέματα και μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις εάν καταδικαστούν βάσει νόμων για συκοφαντική δυσφήμηση. Υπάρχει επίσης λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία, τον Στρατό και την Εκκλησία, και οι δημοσιογράφοι έχουν βρεθεί μερικές φορές αντιμέτωποι με παρενόχληση, απειλές και βία από μη κρατικούς φορείς και την Αστυνομία.

Κατά τα άλλα, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και το κράτος έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των μεταναστών, αλλά η έρευνα World Values Survey αποκαλύπτει μια αρνητική αντίληψη μεταξύ του κοινού για τον βαθμό σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κεφάλαιο της ανάλυσης σχετικά με τις συγκρούσεις και τους πολέμους αναφέρεται ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά της ανατολικής Μεσογείου αμφισβητείται από την Τουρκία, η οποία έχει επιδοθεί σε πολεμική ρητορική και προβοκάτσιες. Αλλά οι δύο πλευρές ξεκίνησαν μια προσέγγιση το 2023 και δεν έχουν εμπλακεί σε σοβαρή σύγκρουση εδώ και 50 χρόνια.




Επίθεση της ανεξέλεγκτης ακροαριστερής οργάνωσης Ρουβίκωνας στην δημοσιογράφο Λίνα Κλείτου


 

Επίθεση στο σπίτι της δημοσιογράφου Λίνας Κλείτου πραγματοποίησαν χθες μέλη της ανεξέλεγκτης ακροαριστερής οργάνωσης Ρουβίκωνα.

Σε ανάρτησή της στο Χ η δημοσιογράφος κάνει λόγο για την «πρώτη φασιστική, παρέμβαση Ρουβίκωνα εναντίον γυναίκας δημοσιογράφου,για τρίχες!, με βάση την ανακοίνωση του».

«Στο κενό σύντροφοι» καταλήγει η Λίνα Κλείτου που καταγγέλλει στοχοποίησή της από «δημοσιογράφους και εκδότες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζί με τους χυδαίους της υπόγας».

Η ανάρτηση της Λίνας Κλείτου

«Η πρώτη φασιστική, παρέμβαση #Ρουβίκωνα εναντίον γυναίκας δημοσιογράφου,για τρίχες!, με βάση την ανακοίνωση του.Στόχος,ο εκφοβισμός και η φίμωσή μου.Ακολούθησε της στοχοποίησης μου από δημοσιογράφους κ εκδότες Σύριζα και ΚΚΕ μαζί με τους χυδαίους της υπόγας.Στο κενό σύντροφοι».

Τη «στοχοποίηση δημοσιογράφων και πολιτικών με καταδρομικές ενέργειες εναντίον τους, στα σπίτια και στα γραφεία τους» καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι της δημοσιογράφου, Λίνας Κλείτου. «Απόπειρες εκφοβισμού και τρομοκράτησης δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα», κάνει σαφές στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της η ΝΔ, αναμένοντας -όπως τονίζει- την καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν με πανό και τρικάκια χθες το βράδυ στο σπίτι της δημοσιογράφου, επειδή δεν «ενέκριναν» σχόλιο της για τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασίλη Μάγγου, που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τα ΜΑΤ. 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και πολιτικών με καταδρομικές ενέργειες εναντίον τους, στα σπίτια και στα γραφεία τους. Απόπειρες εκφοβισμού και τρομοκράτησης δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα δώσουν την απάντηση που οφείλουν. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε την άμεση καταδίκη των πράξεων αυτών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Η σιωπή σημαίνει ανοχή και η ανοχή είναι απαράδεκτη».



ΚΤΗΝΟΣ υπάνθρωπος στη Φθιώτιδα δηλητηρίασε τέσσερα σκυλιά με φόλα - Έρευνες να βρεθεί και θα βρεθεί

 



Τέσσερα τουλάχιστον σκυλιά δηλητηριάστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, στην περιοχή της Πελασγίας Φθιώτιδας, από ΚΤΗΝΟΣ υπάνθρωπο κάτοικο της περιοχής.

Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς λείπουν από το ίδιο σημείο άλλα τρία σκυλιά, ενώ τα γαυγίσματα έχουν σιγήσει σε ολόκληρο σχεδόν το χωριό κάτι που μαρτυρά ότι ο θάνατος έχει «χτυπήσει» και σε άλλα σημεία, και ο δολοφόνος ζεί στο συγκεκριμένο χωριό οπότε είναι εύκολο και να βρεθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport.gr, τα σκυλιά δηλητηριάστηκαν και μάλιστα μπροστά στα μάτια κατοίκων ακόμη και μικρών παιδιών. Αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στυλίδας για την εποπτεία και φροντίδα των Αδέσποτων Ζώων Δημήτρης Καραγκούνης, εντόπισε δύο νεκρά σκυλιά το πρωί της Τρίτης (13/2).

Ένα ακόμη σκυλί εντοπίστηκε την ίδια ημέρα το απόγευμα έξω από σπίτι κοντά στην πλατεία του χωριού και το τελευταίο το πρωί της Τετάρτης (14/2) κοντά στο νηπιαγωγείο.




Όλα τους ήταν με αφρούς στο στόμα, δείγμα ότι δηλητηριάστηκαν από φόλα, που κάποιος σκόρπισε σε διάφορα σημεία του χωριού. Χαρακτηριστικά το τελευταίο σκυλάκι, βρήκε μαρτυρικό θάνατο μπροστά στα μάτια πολλών κατοίκων ανάμεσά τους και παιδιά. Παρά τις ενέργειες κατοίκου, με ένεση ατροπίνης να το σώσει, το σκυλάκι δεν τα κατάφερε.

Συγκλονισμένη η εκπαιδευτικός Δέσποινα Εξάρχου που τα φρόντιζε, υπέβαλλε μήνυση και την υπόθεση έχει επιληφθεί το ΑΤ Στυλίδας. Σύμφωνα με το νόμο θα γίνουν οι ενέργειες για να εντοπιστεί ο δολοφόνος, που έσπειρε το δηλητήριο αδιαφορώντας πόσες σκυλίσιες ζωές θα αφαιρέσει, αλλά και το αν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, καθώς τα σκυλιά ήταν σε κατοικημένη περιοχή.

Να σημειωθεί επίσης, ότι υπάρχει η βεβαιότητα ότι την ίδια «τύχη» είχαν και τα υπόλοιπα σκυλιά της περιοχής, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν όλα εξαφανιστεί.




Δήλωση Σπύρου και Δέσποινας Καρνέση προς πάσα κατεύθυνση για «σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε»


 

Έκκληση προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως σε εκπομπές που δεν σέβονται τίποτα και εκθέτουν υπολήψης και προσωπικότητες ώστε να κάνουν τηλεθέαση έκαναν και τα δύο αδέλφια Σπύρος και η Δέσποινα Καρνέση

Η δήλωση ζητάει σεβασμό στο πένθος της οικογένειάς τους απευθύνουν ο Σπύρος και η Δέσποινα Καρνέση, με κοινή δήλωσή τους, ύστερα από την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα τη Δευτέρα.

Στην πρώτη τους κοινή δήλωση για το φονικό, στο οποίο έπεσαν νεκροί η αδερφή τους Μαρία, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής και ένας καπετάνιος που εργαζόταν στο λογιστήριο, οι Σπύρος και η Δέσποινα Καρνέση που σε τηλεοπτικές εκπομπές τους παρουσιάζουν υποχθόνιους, σημειώνουν πως «η ανείπωτη θλίψη μας επιτάσσει την παύση κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη υπόθεσή μας».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Κατανοούμε απόλυτα πως το τραγικό γεγονός που συγκλονίζει τις οικογένειες μας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όσους μας συμπαραστέκονται.

Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να εκφράσουμε για ακόμα μία φορά τη θερμή μας έκκληση, προς κάθε κατεύθυνση, για σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε.

Η ανείπωτη θλίψη μας επιτάσσει την παύση κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη υπόθεσή μας.

Και αυτή είναι η αυθεντική και μόνη βούληση όλων των μελών της οικογένειάς μας.

Δηλώνουμε επίσης ότι οτιδήποτε άλλο διακινείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ' ονόματος οποιουδήποτε από εμάς, δεν μας εκφράζει.

Καπτα-Σπύρος Καρνέσης

Δέσποινα Καρνέση»




Η Ελλάδα συμμετέχει στις εξελίξεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ισότιμη ψηφιακή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας

 



Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα έντεκα ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες – «ALT-EDIC», με στόχο η χώρα μας να συμμετέχει ενεργά στις ταχύτατες εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και να υπάρχει ισότιμη ψηφιακή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για μια από τις πρώτες Κοινοπραξίες Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Υποδομής (EDIC) με συντονίστρια τη Γαλλία, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής για την «Ψηφιακή Δεκαετία 2030» και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2023 -2024».

  • Αποστολή του «ALT-EDIC» είναι να αναπτύξει μια κοινή ευρωπαϊκή υποδομή στις Γλωσσικές Τεχνολογίες, ιδιαίτερα στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT και το GoogleGemini, ώστε να βελτιώσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, να αυξήσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα φωνής και κειμένου, δημιουργώντας τις συνθήκες που ευνοούν την οικονομία δεδομένων και υποστηρίζοντας συγχρόνως τη γλωσσική πολυμορφία και τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης.
  • Μέσω της συμμετοχής της η Ελλάδα στοχεύει, αξιοποιώντας τη χρήση αναβαθμισμένων γλωσσικών μοντέλων και υιοθετώντας εφαρμογές ΤΝ σε κλάδους όπως η Δημόσια Διοίκηση, ο Τουρισμός, η Πολιτιστική κληρονομία και η Δικαιοσύνη, στην παροχή ακόμα πιο φιλικών και σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • Σημειώνεται ότι στο «ALT -EDIC» συμμετέχουν επίσης η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Σλοβενία.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι οι Κοινοπραξίες Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Υποδομής (EDIC) είναι ένας νέος μηχανισμός για έργα πολλών χωρών, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να συγκεντρώνουν χρηματοδότηση και άλλους πόρους με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο και να εξασφαλίζουν κοινά πρότυπα διαλειτουργικότητας, προκειμένου να τα επενδύουν σε σημαντικά project ψηφιακού μετασχηματισμού.



Στα 61,5 εκ. € το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

 



Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την υπογραφή  της απόφασης για την 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ (ΕΑΤ ΑΕ), η οποία αφορά στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), μέσω του οποίου παρέχεται το Χρηματοδοτικό Εργαλείο (ΧΕ) των μικροδανείων με επιμερισμό του κινδύνου.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση συνίσταται στα εξής:

  • Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου από 21,5 εκ. € σε 61,5 εκ. €. Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του ΧΕ του ΤαΜιΔΑΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων αυτού, εξασφαλίστηκαν και διατίθενται 40 επιπλέον εκ. € για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Στην αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.
  • Στην πρόβλεψη της δυνατότητας εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.


Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες

 



Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ' αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές:

Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

  • Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Παράλληλα από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει στα εξής μέτρα στήριξη του αγροτικού κόσμου:

  • Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
  • Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
  • Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής


 

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε από την ανωτέρω υπηρεσία με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, της Ο.Π.Κ.Ε. και αστυνομικών σκύλων, πρωινές ώρες της 13-2-2024 στα Μέγαρα Αττικής, συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 30, 35, 44 και 52 ετών και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος και άλλων 4 μελών της οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών, οι οποίοι αναζητούνται.

Κατά τον περασμένο Ιούνιο αποδομήθηκε από την ανωτέρω υπηρεσία η δράση έτερης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία μετά από τη συνεχιζόμενη έρευνα και την περαιτέρω ανάλυση πληροφοριακών δεδομένων και στοιχείων προέκυψε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, η δράση της οποίας εκτείνεται αρκετά χρόνια νωρίτερα και αρχηγός αυτής αποτελεί ο 30χρονος.

Κατά την προανακριτική έρευνα, προέκυψε ότι πρόκειται για εγκληματική ομάδα οργανωμένη στα πρότυπα αλλοδαπής οργάνωσης, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την αδιαπερατότητα, την αξιοπιστία και την ενδογενή σταθερότητα.

Τα μέλη της οργάνωσης επιδίδονταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, τα οποία νομιμοποιούνταν μέσω επιχειρήσεων που διατηρούσαν ορισμένοι εκ των μελών.

Προκειμένου να επικρατήσουν στις αγορές των περιοχών και να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό, ανέπτυσσαν συνεργασίες και κοινή μεθοδολογία δράσης με άλλα άτομα της περιοχής, έχοντας κοινό «τιμοκατάλογο» και «πελατολόγιο».

Συγκεκριμένα, ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, διατηρώντας σύντομες συνομιλίες και χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εντοπισμού τους.

Αποθήκευαν τις ναρκωτικές ουσίες σε σημεία «καβάντζες» που διατηρούσαν, ενώ την απόκρυψη των ουσιών αναλάμβαναν και τρίτα πρόσωπα που δεν εμπλέκονταν στην περαιτέρω διακίνηση.

Επιπλέον, προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες από διάφορα άτομα, σε ελεγχόμενες ποσότητες προκειμένου να διατηρούν τον έλεγχο και να μειώσουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους.

Οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν με τους εξής τρόπους: με απευθείας παραλαβή από τις κατοικίες τους, πλησίον αυτών καθώς και από τα καταστήματα που διατηρούν, με παράδοση από τα στέκια τους (καταστήματα, οικίες άλλων προσώπων κ.λπ), με παράδοση από προσυμφωνημένα σημεία (delivery) και με παραλαβή από τις «καβάντζες» που απέκρυπταν τις ποσότητες.

Η πληρωμή για την προμήθεια των ναρκωτικών πραγματοποιούνταν με μετρητά, διατραπεζικές μεταφορές, πληρωμές μέσω μηχανημάτων POS που διέθεταν οι επιχειρήσεις που διατηρούσαν ή με υλικές απολαβές.

Πραγματοποιούσαν ακόμα εκπτώσεις και πιστώσεις στους «καλούς πελάτες», ενώ παρουσιάζονταν ιδιαίτερα απειλητικοί σε αυτούς που δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην κατοχή τους, σε οικίες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:




  • -219,07- γραμμ. κοκαΐνης,
  • -180- γραμμ. κάνναβης,
  • φαρμακευτικά δισκία,
  • το χρηματικό ποσό των -22.460,5- ευρώ και -50- λίρες Αγγλίας,
  • αεροβόλο πιστόλι,
  • -3- αυτοκίνητα,
  • -2- μοτοσυκλέτες,
  • -8- κινητά τηλέφωνα,
  • -3- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • βιβλιάρια και κάρτες τραπέζης,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.