Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΝΔ: Η χώρα εκπέμπει εικόνα τριτοκοσμικού κράτους



Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος λέγοντας πως «όσα διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα εκπέμπουν εικόνες τριτοκοσμικού κράτους».

Σημείωσε πως «δυστυχώς, δικαιώνονται οι επιφυλάξεις της ΝΔ για τις συμφωνίες του πρωθυπουργού με την Τουρκία και της ΕΕ με τη γειτονική χώρα».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην Ειδομένη και τον Πειραιά, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε για την κατάσταση της οικονομίας σημειώνοντας ότι υπάρχει ύφεση και ανεργία, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «επιλέγει πάλι περικοπές συντάξεων και επιβολή φόρων», την κατηγόρησε για καθεστωτική αντίληψη στη λειτουργία των θεσμών και για ανυπαρξία στην εξωτερική πολιτική.

«Όλα αυτά σε μόνο 14 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Ελλάδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διολισθαίνει κάθε μέρα σε εικόνες τριτοκοσμικής χώρας» συμπλήρωσε.

Ειδικά για την Ειδομένη και τον Πειραιά, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε την ανάγκη μετεγκατάστασης των προσφύγων σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας ξεκαθαρίζοντας ότι κράτος είναι ανάγκη να υπάρχει και να λειτουργεί παντού, η αστυνομία να είναι παρούσα, όχι όμως με τη βία.

Με αφορμή τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Ν. Τόσκα για την Ειδομένη, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι υπάρχουν αλληλοαναιρέσεις βασικών υπουργών της κυβέρνησης.

Εξήγησε ότι από τη μια πλευρά ο κ. Τόσκας μίλησε για πιθανή εμπλοκή του στρατού και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει.

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας υπενθύμισε ότι για τη ΝΔ ήταν θετικό που ελήφθη απόφαση, ωστόσο επισήμανε ότι έχει σειρά αδυναμιών, όπως πχ η εθελοντική συμμετοχή κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Ο κ. Τσίπρας εξέρχεται κάθε φορά από τις συνόδους θριαμβολογώντας για κάτι που αποδεικνύεται ότι είναι οδυνηρή ήττα. Αυτή η εμμονή προπαγάνδας, όλα τα οποία κάνει ο μεγάλος εθνικός διαπραγματευτής, εμφανίζονται ως θρίαμβοι και νίκες ενώ ο λαός τις βιώνει ως ήττες και πανωλεθρίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε.

«Κατηγορούμενοι κι όχι κατήγοροι»

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για μεθόδευση και μη αποκρυπτόμενη πολιτική αγωνία της κυβέρνησης να ελέγξει τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί, αναφερόμενος στην αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Για την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη, επανέλαβε ότι εκεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα έρθουν ως κατηγορούμενοι και όχι ως κατήγοροι.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην αξιολόγηση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί.

Συγκεκριμένα είπε ότι με βάση δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου και του κ. Ντάισελμπλουμ ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και ενώ θα υπάρξει διακοπή 15-17/04 για την εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο με πολλα ανοικτά μέτωπα.

«Για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει τεράστιο δημοσιονομικό κενό, που η ίδια δημιούργησε. Τα σημεία σύγκλισης δείχνουν περικοπές συντάξεων και νέους φόρους. Ήδη ο λογαριασμός έχει αυξηθεί πολύ. Τα άσχημα πέρασαν, αλλά τα χειρότερα με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επίθεση για την Παιδεία

«Αυτό είναι το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που διαλύει το σύνολο της Παιδείας. Όχι μόνο την ιδιωτική Παιδεία» είπε αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως π.χ. η περικοπή των ωρών διδασκαλίας ξένων γλωσσών.

«Όταν απαξιώνεται η ιδιωτική Παιδεία μεγάλος αριθμός μαθητών προστρέχει στη δημόσια εκπαίδευση που έχει τεράστια προβλήματα ήδη και δεν μπορεί να τους απορροφήσει» είπε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για βασικό ιδεολογικό ζήτημα για τη ΝΔ όταν υπάρχει χτύπημα σε οτιδήποτε έχει το επίθετο «ιδιωτικό».


Πηγή : tanea.gr


Βάζουν λουκέτο 21.000 μικρές επιχειρήσεις λόγω φόρων σύμφωνα με μελέτη ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ



Μαύρες μέρες για τις μικρές επιχειρήσεις  δείχνει έρευνα  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, καθώς, εκτός των άλλων, το 2016 φέρνει αύξηση στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών από το 26% στο 29%, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αν δεν αλλάξει κάτι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές), αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, αλλά και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που επίσης πλήττει τους επενδυτές, καθώς η εισφορά επιβάλλεται και επί των μερισμάτων.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο  μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6%, ο ισολογισμός του 2015 για το 43,1% των μικρών  επιχειρήσεων  κατέγραψε ζημίες και σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης 63,4% και των παραγγελιών 69,7%.

Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 9,4%! – SOS ΑΠΟ 21.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανόν τον κίνδυνο του λουκέτου, εκ των οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο (Σ.Σ. το πρώτο του 2016) αντιμετωπίζει 18,1%.

Ως εκ τούτου, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.


ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016 και αυτό βεβαίως δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι το 50,3% των μικρών επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δημόσιο έργο έχει «λαμβάνειν» από δομές του δημοσίου (τοπικές- περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά.).

Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1007 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 03 έως 09 Φεβρουαρίου 2016.



Πηγή : greekmoney.gr


Δυσαρέσκεια Τσίπρα στο ΝΑΤΟ για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης

(Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη αποτελεσματικότητας από τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών, εξέφρασε στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ χθες, Τετάρτη, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως οι ροές προσφύγων δεν έχουν μειωθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε στον πρωθυπουργό ότι η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή.




Ελλάδα - Καναδάς 11 - 4 στο Προολυμπιακό




Νέα μεγάλη εμφάνιση και νίκη για την Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, που θριάμβευσε με 11-4 του Καναδά για την 3η αγωνιστική του Α’ Ομίλου στο Προολυμπιακό τουρνουά της Χάουντα.

Παρέμεινε έτσι στην κορυφή του Ομίλου και περιμένει τώρα να δει την τύχη της στον αυριανό αγώνα με την πανίσχυρη εθνική ομάδα των ΗΠΑ (16.20 ώρα Ελλάδας), που ουσιαστικά θα δώσει και την 1η θέση στον Όμιλο, επομένως και χιαστί παιχνίδι με τον 4ο του Β’ Ομίλου (Γαλλία ή Γερμανία).

Σπουδαία λοιπόν και σήμερα η Εθνική, που «έχτισε» αυτή την εικόνα της, αρχικά με τον τρόπο που έπαιξε στην άμυνα και αποσυντόνισε πλήρως τον Καναδά που είχε 1/14 στον παραπάνω!

Το καθαρό μυαλό, η καλή κυκλοφορία και υπομονή στην επίθεση, έφεραν αργότερα και τα γκολ για την Εθνική μας που αρχικά προηγήθηκε 6-0 στο πρώτο μισό του αγώνα και δέχτηκε το πρώτο γκολ από τον αντίπαλο της μόλις στο 6.27’’ του τρίτου 8λέπτου!

Ο Καναδάς πήγε να αντιδράσει με ένα σερί 3-0 υπέρ του, το σκορ πήγε στο 7-4 και κάπου εκεί άρχισε η παράσταση από την αρχηγό μας Αντιγόνη Ρουμπέση που με τρία απανωτά τέρματα (5 συνολικά σήμερα), ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο +6 (10-4), 2.57’’ πριν το φινάλε του αγώνα.

Τα οκτάλεπτα: 0-4, 0-2, 2-1, 2-4

Καναδάς: Αλόγκμπο 1, Έγκενς Μ. 1, Έγκενς Κ. 1, Γελιζάροβα 1

Ελλάδα: Τσουκαλά 2, Ρουμπέση 5, Αβραμίδου 1, Μανωλιουδάκη 1, Πλευρίτου Ελ. 1, Ξενάκη 1


Πηγή :  gazzetta.gr 



Αν και το 70% στην τελική τιμή της βενζίνης είναι φόροι «Μπαράζ» φόρων σε βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο



Ως μέτρο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού - Πρόταση-σοκ από τους δανειστές για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 23%, την ώρα που οι πολίες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Φήμες και για αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο

Λίγο θεωρούν, προφανώς, στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το 70% της τελικής τιμής της βενζίνης είναι φόροι και γι' αυτό το λόγο σκέφτονται να τους αυξήσουν. 

Η... φαεινή ιδέα που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο επανέρχεται στο τραπέζι, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της διαφοράς του δημοσιονομικού κενού, ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση για πρόταση-σοκ από πλευράς των Θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 23%, παρά την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η πρόταση για αύξηση του φόρου στο ρεύμα συναντά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε εκφραστεί και στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου, με το επιχείρημα πως, με βάση τον τζίρο της ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2014, θα μπορούσε να προκύψει ένα επιπλέον ποσό. 

Με ΦΠΑ 13% το Δημόσιο είχε έσοδα 730 εκατ. ευρώ, ενώ με το συντελεστή 23% τα έσοδά του θα ανέρχονταν στα 1,3 δισ. ευρώ.

Ήδη, η βιομηχανία και παράγοντες της αγοράς βρίσκονται «στα κάγκελα», μετά τη φημολογία και για αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Εκφράζουν τη σφοδρή αντίθεσή τους, εκτιμώντας ότι  θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών. 

Σήμερα, στην τελική τιμή του φυσικού αερίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται στο 10%. Θυμίζουμε μελέτη του ΙΟΒΕ, που υπολόγιζε πως, αν ο φόρος στο φυσικό αέριο περιοριζόταν στο ελάχιστο όριο που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, θα παράγονταν 754 εκατομμύρια «περισσότερο» ΑΕΠ το χρόνο, θα δημιουργούνταν 12.500 θέσεις εργασίας και θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1,9% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 2,1%.

Σχετικά με τη βενζίνη, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μία αύξηση στο φόρο θα ανέβαζε πάλι τη μέση τιμή σε 1,5 ευρώ. Σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα περίπου 1,329 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος τιμής της βενζίνης πανελλαδικά και οι φόροι ισούνται με 93 λεπτά (70%). 

Μάλιστα, σχετικά με την τιμή της αμόλυβδης, προ φόρων, η Ελλάδα είναι η 15η φθηνότερη στην Ευρώπη των «28», ενώ, μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις, φτάνει να είναι η 8η ακριβότερη στην Ευρώπη, υψηλότερη απ' ότι σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, με σαφώς άλλες μισθολογικές απολαβές.  

Παράλληλα, μια ενδεχόμενη αύξηση στους φόρους εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση, άρα και τα εκτιμώμενα έσοδα για το κράτος. 



Πηγή : protothema.gr


Φόβος για στάση πληρωμών



Στάση πληρωμών φοβάται η κυβέρνηση αν οι Θεσμοί συνεχίσουν την ίδια τακτική με τις δόσεις και εξαπολύει νέα σκληρή επίθεση. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση μετά από εκείνες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Τσίπρα, πράγμα που φανερώνει πως οι σχέσεις έχουν φτάσει στα άκρα.

Βεβαίως, η στάση πληρωμών δεν είναι του παρόντος, αλλά αν οι Θεσμοί συνεχίσουν να δίνουν τα χρήματα με το σταγονόμετρο, αναμένεται να εκδηλωθεί στους επόμενους μήνες που υποχρεώσεις θα είναι αυξημένες.

Τη νέα επίθεση εξαπολύει με σημείωμά του ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος εκφράζει ανοιχτά το φόβο του να βρεθεί πάλι η χώρα στο χείλος του γκρεμού από έλλειψη ρευστότητας λέγοντας πως « καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών».

Παράλληλα επιχειρεί να περιορίσει τις ανησυχίες επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πως το πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει την πληρωμή των υποχρεώσεων. Στο σημείο αυτό να πούμε πως; Το πλεόνασμα είναι 3 δις. ευρώ και οι υποχρεώσεις ως τον Μάρτιο ανέρχονται σε 4 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει τον τρέχοντα μήνα θα απαιτηθεί πλεόνασμα άλλο 1 δις. ευρώ.

Στη σκληρή επίθεση χαρακτηρίζει την τακτική των δόσεων ως συμπεριφορά Σάιλοκ και τονίζει ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γι΄ αυτή τη συμπεριφορά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική «στάσης πληρωμών» στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα.

Στις πληρωμές χρέους, οι τόκοι είναι 1,717 δις και τα χρεολύσια 490 εκατ. στο δίμηνο. Τον Μάρτιο έχουμε περίπου 1,8 δις πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο φτάνουν τα 4 δις (ποσό που ξεπερνάει τις πρωτογενείς δαπάνες ενός μήνα). Με άλλα λόγια, πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών.

Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο. Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών.

Για αυτό το πρόβλημα πρέπει να αποδοθούν σημαντικές ευθύνες στους θεσμούς που δεν παρέχουν καμία στήριξη. Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ.



Θανάσης Λυρτσογιάννης
Πηγή : newsit.gr


Τόσκας: Ο στρατός θα αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων - Καμμένος: Ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ



Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ, ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων.

Αποχώρησαν από την Ειδομένη, όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επικαλούμενες λόγους ασφάλειας, καθώς υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των προσφύγων.

Σήμερα το πρωί δόθηκε γάλα και σάντουιτς μόνο σε μικρά παιδιά.

Όπως τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ιστορίες» ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είπε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε ότι ήδη έχουν δοθεί από χθες βράδυ οι σχετικές εντολές.

Συγκεκριμένα είπε ότι έχει δοθεί η εντολή στο στρατό για την παρασκευή του φαγητού. Ωστόσο ερωτηθείς σχετικά είπε ουσιαστικά ότι είναι δευτερεύον ζήτημα το ποιος θα μοιράσει το φαγητό. 

Ο στρατός λεει ότι δε θα εμπλακεί αλλά αν χρειαστεί θα μοιράσει το φαγητό εκτίμησε ο κ. Κυρίτσης. 

Ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο στρατός δε θα εμπλακεί στην Ειδομένη καθώς δεν πρόκειται για οργανωμένο καταυλισμό. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ, ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο στρατός παρέχει τροφή στα οργανωμένα κέντρα και αν η Ειδομένη γίνει ανοιχτό κέντρο, δεν θα πηγαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες οργανωμένες δομές.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ ο κ. Τόσκας, περί συμμετοχής του στρατού στη διαδικασία σίτισης των προσφύγων, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται και για την πιο έγκυρη εκπομπή».



Πηγή : skai.gr


Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο Ναζρίμ Λαχράουι - Είναι ένας από τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων



Οι βελγικές αρχές είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του άνδρα με τα λευκά, όπως τον ονόμασαν, του τρίτου δράση της επίθεσης στο αεροδρόμιο που περπατούσε μαζί με τους συνεργούς του καμικάζι αυτοκτονίας.

Ο Ναζρίμ Λαχράουι συνελήφθη λίγο πριν από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στο Άντερλεχτ (προάστιο των Βρυξελλών). Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Ο 25χρονος Βέλγος θεωρείται συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ο άνθρωπος που προμήθευσε τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι με όπλα!


Βρυξέλλες: Ταυτοποιήθηκαν οι καμικάζι αυτοκτονίας του αεροδρομίου

(Φωτογραφία:  Reuters )


Στην ταυτοποίηση των δύο βομβιστών αυτοκτονίας που σκόρπισαν τον θάνατο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, καθώς και του καταζητούμενου «άνδρα με τα λευκά» προχώρησαν οι βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βομβιστές είναι δύο αδέλφια, οι Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακραουί, κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας, γνωστοί στην αστυνομία για διάφορες εγκληματικές πράξεις.

Ο καταζητούμενος άνδρας είναι ο 25χρονος Ναζίμ Λαχράουι και το DNA του βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα, μάλιστα με τις αρχές, τον Σεπτέμβριο ταξίδεψε με τον συλληφθέντα Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Όπως μετέδωσε το βελγικό δίκτυο RTBF, ο Χαλίντ Ελ Μπακραούι είχε νοικιάσει, με ψευδή στοιχεία, ένα διαμέρισμα στην περιοχή Φόρεστ, εκεί όπου την περασμένη εβδομάδα οι αστυνομικές αρχές σκότωσαν έναν ένοπλο, ύποπτο για τρομοκρατία. 




Απαραίτητος ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ σύμβουλος του πρώην Βαρουφάκη και παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών με ειδική τροπολογία




Τροπολογία για την παράταση της παραμονής του Κορεάτη συμβούλου  Γκλεν Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Η ρύθμιση τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο και πλέον: 

  • Δίνει την δυνατότητα απευθείας ανάθεσης που αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και όχι έργων.
  • Διπλασιάζει την διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχετικών εμπειρογνωμόνων από 3 μήνες σε 6 ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ανανέωσής τους.
  • Διευρύνει το πλαίσιο των θεμάτων για τα οποία παρέχονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες 

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνει λόγο για πρόσθετη κρατική δαπάνη χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει για το ύψος των μισθών που απολαμβάνουν οι σύμβουλοι

Η τροπολογία αυτή δημιούργησε ένταση στην βουλή και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης είπε ότι «πρέπει να μάθει ο λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σε αδιευκρίνιστα πρόσωπα με απευθείας ανάθεση την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Είστε ανίκανοι. Αυτή η ρύθμιση είναι ο ορισμός της ανικανότητας και πρέπει να παραιτηθείτε! Δεν σας εξέλεξε ο λαός για να προσλαμβάνετε άλλους να κάνουν την δουλειά σας»

Συνεχίζοντας ο κύριος Βρούτσης απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «εσείς πως το ανέχεστε; ».

Μετά τον κύριο Βρούτση πήρε τον λόγο ο κύριος  Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ και ζήτησε απο την κυβέρνηση να απαντήσει εάν «Ο κύριος Κιμ αμείβεται με 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα» και κατηγόρησε  τους υπουργούς ότι «υπηρετούν τη διαφθορά και όχι τη διαφάνεια»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ζητάει «λευκή επιταγή» για την αδιαφάνεια οι κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης, αντέτειναν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε την ανικανότητα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση και απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας της κυβέρνησης να προσλάβει πληθώρα συμβούλων. Μάλιστα τόνισε ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Θεσμοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία, αντίθετα από την ελληνική πλευρά που, παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή των συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.

«Δεν μπορούμε να το έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή συμβούλους και για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με εμπειρογνώμονες που έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση» είπε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια με ξένους εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα έργα»




Το ταπεινό μυρωδικό που προστατεύει από υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου



Η ελληνική γη μας το προσφέρει απλόχερα και χάρη στην Μεσογειακή διατροφή υπάρχουν δεκάδες φαγητά και σαλάτες στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για άρωμα και γεύση.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό το ταπεινό και κοινό μυρωδικό έχει ορισμένες ισχυρές ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως το να “σηκώνει ασπίδα” στην υπέρταση τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ο λόγος γίνεται για το θυμάρι. Τα άνθη, τα φύλλα και το έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ανθρώπους για τη θεραπεία της διάρροιας, του πόνου στο στομάχι, της αρθρίτιδας, των κολικών, του πονόλαιμου, του βήχα (συμπεριλαμβανομένων του κοκκύτη), της βρογχίτιδας, αλλά και ως διουρητικό.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού (Thymus vulgaris) περιέχει 20-54% θυμόλη. Η θυμόλη ανήκει σε μια οικογένεια φυσικών ενώσεων, γνωστών ως “βιοκτόνα” (ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν επιβλαβείς οργανισμούς). Όταν η θυμόλη χρησιμοποιείται μαζί με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Food Microbiology, ότι η θυμόλη μπορεί να μειώσει την αντίσταση των βακτηρίων στα κοινά φάρμακα, όπως η πενικιλίνη.

Δείτε όμως πώς προστατεύει και από άλλες, πολύ πιο σοβαρές ασθένειες:

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition, ότι ένα υδατικό εκχύλισμα που λαμβάνεται από το άγριο (Thymus serpyllum L.) μειώνει την αρτηριακή πίεση σε πειράματα σε ποντίκια στο εργαστήριο. Επειδή τα ποντίκια τείνουν να έχουν παρόμοιες αποκρίσεις με τους ανθρώπους σε υπερτασικές καταστάσεις, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα θυμαριού του τύπου Thymus mastichina L. μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο Nova de Lisboa στην Πορτογαλία ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό Natural Product Communications, ότι “η παρουσία αυτών των συστατικών που χαρακτηρίζονται από κυτταροτοξικότητα επί των όγκων στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δείχνει ότι το εκχύλισμα του θυμαριού τύπου mastichina L. μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.

Καρκίνος του μαστού

Ογκολόγοι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Celal Bayar στην Τουρκία διεξήγαγαν μελέτη για να καθορίσουν ποια επίδραση μπορεί να έχει το άγριο θυμάρι (Thymus serpyllum) στη δραστηριότητα του καρκίνου του μαστού και συγκεκριμένα στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) και τις επιγενετικές διαδικασίες στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για διαδικασίες επάνω στις μεταβολές που προκαλούνται από μηχανισμούς που δεν συνεπάγονται αλλαγές στην αλληλουχία του DNA. Όπως ανέφεραν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition και Cancer, το άγριο θυμάρι προκάλεσε τον θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων του μαστού. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγριο θυμάρι “μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού”.



Πηγές : medicalnewstoday.com, iatropedia.gr


Μουζάλας: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη




Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι "δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί", όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης

Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

"Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: "Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό".

Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι "δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί", όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. "Το ότι υπάρχει μια επιείκια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση".

Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων. "Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν", επισήμανε. Σχετική άποψη της προκατόχου του, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, διευκρίνισε, ήταν "προσωπική θέση ενός ανθρώπου που ήταν και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης".

Για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι "στα προηγούμενα 15 χρόνια η κοινωνία ενέταξε περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε ήδη σχολεία για τους μετανάστες, έχουμε προγράμματα ενσωμάτωσης. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση να συμμαζέψουμε την κατάσταση".


Πηγή : protothema.gr


Τους 52.207 έφτασαν οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα



Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες σε όλη τη χώρα φτάνουν τους 52.207.

Από αυτούς οι 5.775 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 600.

Στην Αττική φιλοξενούνται 13.701, εκ των οποίων οι 4.840 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονται σε 2.985.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 29.746 άτομα, από τους οποίους οι 13.250 στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν 95 πρόσφυγες στο κάμπινγκ Νηρέας της Πιερίας, 229 πρόσφυγες σε κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων και 850 στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στα Γιαννιτσά.


31 νεκροί και 250 τραυματίες από τις επιθέσεις σε αεροδρόμιο και μετρό



Στους 31 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, εκ των οποίων 17 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 250.

Εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες σε προάστια των Βρυξελλών, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 600 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες από και προς το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ακυρώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ξεκίνησε και πάλι η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές του μετρό 2 και 6 στις Βρυξέλλες, ενώ άνοιξαν και οι τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης –με αυξημένα μέτρα ασφαλείας– σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Βελγίου.

Οι γραμμές 1 και 5, οι οποίες περνούν από το σημείο της έκρηξης, παραμένουν κλειστές.

Η οδηγία για αποφυγή μετακινήσεων ήρθη, ωστόσο οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 4 για το σύνολο του Βελγίου.


Προφυλακιστέοι δύο από τους έξι κατηγορουμένους για τη μεταφορά μεταναστών προς την Ιταλία




Στη φυλακή οδηγούνται δύο από τους έξι κατηγορούμενους στην υπόθεση διακίνησης μεταναστών με μικρά αεροσκάφη, μετά από μαραθώνιες απολογίες που έδωσαν ενώπιον του 17ου τακτικού ανακριτή.

Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι ο 43χρονος Ιρακινός και ο 57χρονος πιλότος, συγγενής του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου και κατηγορούμενου επίσης στην υπόθεση, πρέπει να οδηγηθούν μετά τις απολογίες τους στη φυλακή, καθώς φέρονται ως εγκέφαλοι του κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες προς την Ιταλία, με αφετηρία την Αερολέσχη Μεσολογγίου.

Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ στους τρεις από αυτούς επιβλήθηκαν και χρηματικές εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, στον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου και υπεύθυνο της Αερολέσχης επιβλήθηκαν χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. 

Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν τόσο στον δεύτερο πιλότο που κατηγορείται για την υπόθεση, όσο και στους άλλους δύο κατηγορούμενους, τον Ιρακινό που εργαζόταν ως οδηγός και τον έλληνα ιδιοκτήτη ψητοπωλείου, οι οποίοι επίσης απολογήθηκαν. Στον πιλότο επιβλήθηκε και η καταβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ, ενώ εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ επιβλήθηκε και στον οδηγό.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ



Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον τρίτο ύποπτο της φωτογραφίας



Οι βελγικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνα από τους υπόπτους που φέρεται να αιματοκύλησαν σήμερα το πρωί το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται τρία άτομα να έχουν καροτσάκια αποσκευών και να κατευθύνονται προς το σημείο της έκρηξης.

Δύο από τα τρία εικονιζόμενα άτομα αριστερά φορούν ένα γάντι. Σύμφωνα με τις αρχές, αυτό δείχνει πως είναι οι δύο από τους τρομοκράτες οι οποίοι ανατινάχθηκαν. Πιθανόν κάτω από το γάντι που φορούν κρύβουν τους πυροκροτητές με τους οποίους πυροδότησαν τα εκρηκτικά που φορούσαν.

Αυτή τη στιγμή οι αρχές αναζητούν το τρίτο άτομο, αυτό που στη φωτογραφία φορά καπέλο και ζητούν από οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει άμεσα. Ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις σε σπίτια σε συνοικίες της βελγικής πρωτεύουσας και τα πρώτα ευρήματα είναι μια βόμβα με καρφιά, χημικές ουσίες αλλά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους. 

 Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος, Φράνσις Βερμέιρεν, "δύο εξ αυτών ανατινάχθηκαν στις πύλες, ενώ ο τρίτος είναι αυρός που σπρώχνει το καροτσάκι με τη βαλίτσα. Αναζητήσαμε τη βαλίτσα, την εντοπίσαμε και στρατιώτες προχώρησαν στην ελεγχόμενη ανατίναξή της". 


Πηγή: cnn.gr


ΟΗΕ: Η Υπατη Αρμοστεία κατακρίνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και αποχωρεί από τα «κέντρα κράτησης»




Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατάφερε την Τρίτη πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στην μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε «κέντρα κράτησης».

Η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με την Τουρκία πριν από τέσσερις μέρες για να σταματήσει η ροή των μεταναστών μέσω της θάλασσας προς την Ελλάδα, αλλά η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πρόωρα χωρίς τις απαιτούμενες δικλείδες ασφάλειας.

Ανέφερε ότι οι μετανάστες κρατούνται ενάντια στην θέλησή τους σε κέντρα υποδοχής σε αρκετά ελληνικά νησιά, και ότι δεν θα μεταφέρει άτομα σε αυτά από τις παραλίες και προς ή από τα λιμάνια. Θα συνεχίσει να παρέχει στους πρόσφυγες άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων συμβουλευτικές.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιέχει τη συμμετοχή της Υπατης Αρμοστείας, παρότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη δήλωσαν πως δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους για το θέμα.

«Τα hot spots έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης»

Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή (20/3), σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και διευθέτησης των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα μεταναστών που ζητούν άσυλο. Αλλά σημαίνει επίσης πως αυτοί οι μετανάστες και πρόσφυγες θα κρατούνται έως ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους. 

«Υπό τους νέους κανονισμούς, αυτά τα λεγόμενα hot spots έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα κράτησης», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. «Παρομοίως, και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Υπατης Αρμοστείας η οποία αντιτίθεται σε υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει ορισμένες από τις ενέργειές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα του νησιού», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην Λέσβο.

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στην Λέσβο «επειδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης. Εάν συνεχίζαμε (στο κέντρο κράτησης), θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε άδικο και απάνθρωπο», σημειώνει το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Μαρί Ελιζαμπέτ Ενγκρ, που διευθύνει το ελληνικό γραφείο, πρόσθεσε ότι η απόσυρση ορισμένων υπηρεσιών «δεν θα επιτρέψει τη βοήθειά μας να γίνει όργανο επιχείρησης μαζικών απελάσεων».

Οσοι θεωρείται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου θα επιστρέφονται στην Τουρκία από τις 4 Απριλίου. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται, άλλος ένας που βρίσκεται στην Τουρκία θα μετεγκαθίσταται στην Ευρώπη άμεσα, πράγμα το οποίο στην ουσία τιμωρεί όσους έχουν σε πολλές περιπτώσεις ξοδέψει την περιουσία τους για να φύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι ήλπιζαν πως αυτού του είδους η θεραπεία-σοκ θα συνεισέφερε στην μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Ενας από αυτούς δήλωσε ότι οι «άσχημες εικόνες» των υποχρεωτικών κρατήσεων και απελάσεων ήταν κάτι που έπρεπε να δεχθεί η ΕΕ εάν ήθελε να επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της. 

Αλλο η ηθική και άλλο οι νόμοι...

«Ηθικά μπορεί να έχουμε αμφιβολίες. Αλλά νομικά δεν έχουμε καμία», είπε άλλος αξιωματούχος των Βρυξελλών. Και οι δύο έκαναν τις δηλώσεις αυτές πριν ανακοινωθεί η μερική απόσυρση της βοήθειας από την Υπατη Αρμοστεία.

Πάνω από 147.000 άτομα από εμπόλεμες χώρες στην Μέση Ανατολή και Ασία έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου φέτος, με το 59% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά, όπως ενημερώνει η Υπατη Αρμοστεία.

Τη Δευτέρα έφτασαν στην Λέσβο τούρκοι παρατηρητές για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας. Την Τρίτη, η Τσεχία πρόσφερε 10 ειδικούς ασύλου και 30 αστυνομικούς συν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είπε η γενική γραμματέας της κυβέρνησης της Τσεχίας υπεύθυνη για θέματα ΕΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, μία ομάδα (task force) 4.000 ατόμων - από ειδικούς για εξέταση αιτήσεων ασύλου μέχρι διαιτητές, διερμηνείς και προσωπικό ασφάλειας - θα πρέπει να έχει αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις 28 Μαρτίου. Από αυτούς, οι 2.300 θα πρέπει να έχουν έρθει από χώρες της ΕΕ εκτός της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF) ανέφερε την Τρίτη σε ενημέρωση Τύπου στην Γενεύη πως η επιτροπή ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στα παιδιά.

«Δεν βλέπουμε καμία αναφορά σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 40% όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι 19.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα ενώ περίπου 10% από αυτά είναι ασυνόδευτα.


Πηγή : tanea.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ



Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

Ιτε παίδες Ελλήνων ελευθερούτε πατρίδα , ελευθερούτε δε παίδας , γυναίκας , Θεών πατρώων έδη , θήκαι τε προγόνων  : Νυν υπέρ πάντων αγών .
Δηλαδή : Εμπρός Ελληνόπαιδες , ελευθερώσατε την πατρίδα σας , τα τέκνα σας τας γυναίκα σας , των πατρίων σας Θεών  τους ναούς και τους προγονικούς τάφους .
Τώρα είναι υπέρ όλων ο αγών !
ΣΟΦΟΚΛΗΣ .

Αγαπημένοι μου τι κι αν ήρθε η άνοιξη εμείς όλο προς οικονομικό χειμώνα  πάμε ! 
Σήμερα έχουμε την τελευταία έκλειψη του Μάρτη έτσι για να μας αποχαιρετήσει  ...αλλά  την έκλειψη της κυβέρνησης την τρώμε κατακούτελα !
Βρέ αγάπες μου τι παθαίνει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται σε απόγνωση και ψηφίζει...... ΣΥΡΙΖΑ ! Όπως όταν είσαι σε μια σχέση και δεν περνάς καλά  χωρίζεις . Έτσι πεφτεις με τα μούτρα σε μια καινούργια σχέση που σου φαντάζει ονειρεμένη ..με πολύ παραμύθι ! Ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι η πρώην  σχέση σου ήταν ..λίγο καλύτερη από την νύν . Τόμπολα ! Προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου  ότι ίσως κάνεις λάθος , ότι κάτι καλό θα γίνει και περιμένεις ... Τότε αρχίζουν τα δύσκολα !
Καυγάδες , ξυλοδαρμοί και έτσι αναπτύσσεται μία σχέση μίσους και εξάρτησης ..
Τότε παθαίνεις το σύνδρομο της Στοκχόλμης ..Φόβος και εξάρτηση ανάμεσα σε θύμα και θύτη ! Να δείτε που αυτό πάθαμε με το <<  Πρώτη φορά αριστερά >>  .
Εμείς που πιστεψαμε σε καλύτερες ημέρες , μας φόρεσαν έξυπνα τις αλυσίδες των φόρων και της αδικίας πιο βαριές και πιο ασήκωτες από τις προηγούμενες !
Κοιτάμε ακόμα αμήχανα τις αλυσίδες , προβληματισμένοι και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τις σπάσουμε ..
Μέχρι να το καταλάβουμε εμείς , οι κυβερνώντες τις ενισχύουν ακόμα πιο πολύ !
Έτσι δεν φτάνει η φοροκαταιγίδα , οι περικοπές στις συντάξεις ,  μισθούς , ένφια στα αυτοκίνητα , ένφια και στο ..sex και αν ψίνεις το ψάρι και από τις δυο μεριές θα έχεις διπλό συντελεστή , άσε...και τα κόκκινα δάνεια . Μας έφεραν βέβαια  και ..φιλοξενούμενους ..μετανάστες και λαθρομετανάστες να τους φιλοξενήσουμε ...Στο τέλος θα μας πετάξουν στο δρόμο και θα τους δώσουν τα σπίτια μας ! Το είπαμε ότι οι Έλληνες έχουν φιλότιμο και ανθρωπιά , αλλά έως ...πότε ; Η συμφωνία μπάζει πολλά νερά . Εμείς θα τα λουσθούμε όλα .Είπαμε να πάρουμε όσους μετανάστες μπορούμε , και όχι να μεταναστεύουμε εμείς .  Εδώ πεφτει τραγουδάκι : Πρέπει να σπασουμε τις αλυσίδες , δεν έχουμε καιρό γι άλλες ελπίδες ...!
Είχαμε και την σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό . Η Τουρκία έκανε σκληρό παζάρι , ο Α.Τσίπρας ήρθε χαρούμενος ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πάρουν μετανάστες , ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ...
Ποιά χαρά  ; για ποιά συμφωνία ; Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει μετανάστες , έφτασαν μέχρι την Άνδρο στα Άχλα (το καταφύγιο της Ε.Μενεγάκη που μια παράκρουση την έπαθε . Με χάπια ήταν ! Ειναι δυνατόν ! Φωνάξτε τον Ν.Καρανίκα  μήπως την βοηθήσει....) το ΝΑΤΟ κόβει βόλτες στο Αιγαίο και τους ...χαζεύει...
Η Ευρώπη αδιαφορεί , Τούρκοι αστυνομικοί στα Ελληνικά νησιά και η φαρσοκωμωδια που μας παίζουν συνεχίζεται .
Όσο για την γκάφα του Κ.Μουζάλα ..Και τα ναζάκια του Π.Καμμένου ..για τα Σκόπια που τα λένε Μακεδονία..Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι !!
Να τους χαιρόμαστε τους πολιτικούς μας βρε...
Έτσι απλά πολύ απλά μας παίρνουν την Ελλάδα !
Α ! Ναι καλέ ..ήρθε και η Ανζελίνα Τζολί ! Ήρθε για λίγο στον Πειραιά , στην Μυτιλήνη και συνάντησε τον Πρωθυπουργό στο Μ.Μαξίμου με όλους τους παρατρεχάμενους που έτρεξαν να φωτογραφηθούν μαζί της ! Ήταν και ο Ν.Καρανίκας ...Τι νομίζετε θα έχανε  τέτοια ευκαιρία ; Τώρα τι έμεινε από την επίσκεψη ; Η Ελλάδα φαίνεται προς τα έξω μια τριτοκοσμική χώρα . Όσο για τον τουρισμό ; Οι εικόνες που ταξιδεύουν δείχνουν την Ελλάδα ενα μεγάλο Hotspot !  Επιτέλους Κ Κυβερνώντες πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει στην χώρα μας ! Κλείνοντας θα πω : <<  Από την στιγμή που κάποιος έχει συναίσθηση του κακού που έκαμε , τότε αρχίζει η διαδικασία της βελτιωσής του . >> 
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ .

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε ! 
Κοντοχωριανοί μου πάμε να χαλαρώσουμε με τις σταρούμπες μας , γιατί..αλλιώς δεν βγαίνει !  Ο Α.Γλέτσος καλεσμένος στο Θ.Αναστασιάδη μας είπε πάλι για το ..ψάρι !
Ώ ! Βρέ φίλε τι ακούσαμε ..Δεν το έψησε μόνο μια φορά από τις δυο πλευρές το ψάρι αλλά ..αρκετές ! Εντάξει Απόστολε  το μάθαμε ...Τι παθαίνει ο άνθρωπος όταν πενηνταρίζει ..Θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του ! Τώρα μάθαμε και για το 
ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ πόσες φορές έψηνε το ..ψάρι...

Πολύ.... δημοκρατικά η ΕΡΤ έδωσε το πράσινο φώς για την Eurovision , στο συγκρότημα Argo  σε απευθείας ανάθεση για να εκπροσωπησει την χώρα μας !
Το τραγούδι ονομάζεται << Utopian Land >> .
Καλή επιτυχία να πούμε στην Ελλάδα !...
Το tip της Εβδομάδας !
Η Άνοιξη ήρθε ! Πηγαίνετε βόλτα στην πόλη και απολαύστε ξέγνοιαστες στιγμές , ξεφεύγοντας απο την ρουτινα !
Και μην ξεχνάτε η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας ,
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την 
άλλη Εβδομάδα με την Χαριτινη !



«Αστακός» το «Ελ. Βενιζέλος» με ΕΚΑΜ και πυροτεχνουργούς




Μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετατρέπεται σε «οχυρό»

Μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετατρέπεται σε «οχυρό». 

Στις τάξεις της Αστυνομίας έχει σημάνει από χθες το πρωί συναγερμός, και μετά από συσκέψεις επιτελών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ αποφασίστηκε η προληπτική άφιξη στο αεροδρόμιο ομάδας των ΕΚΑΜ και πυροτεχνουργών.

Τα μέτρα επικυρώθηκαν στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Πάνου Καμμένου και Νίκου Τόσκας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη αξιοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών. 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντείνει τις ενέργειές τους για συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση ενώ μεγάλη προσοχή θα δίνεται, σύμφωνα με τις εντολές, σε όλους όσους έχουν εκδώσει εισιτήριο για να ταξιδέψουν προς Βρυξέλλες, Παρίσι και Ρώμη. 

Ομάδες της ΟΠΚΕ θα περιπολούν στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, του Ηλεκτρικού και του ΤΡΑΜ. Ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά της Άμεσης Δράσης και αυτοκίνητα της Ασφάλειας θα εντείνουν τις περιπολίες τους περιμετρικά των σταθμών καθώς και σε πολυσύχναστες στάσεις τρόλεϊ και λεωφορείων.



Πηγή: skai.gr