Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Προκλητικός ο Σβέρκος της ΑΥΓΗΣ δεν ήθελε να καταδικάσει την Ζαχάροβα

 


Εντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αρη Πορτοσάλτε και τον Νίκο Σβέρκο στον αέρα του ΣΚΑΪ για τη νέα επίθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και το θράσος της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Πορτοσάλτε ζήτησε από τον διευθυντή του του avgi.gr να καταδικάσει τα λεγόμενα της Ζαχάροβα κι ο τελευταίος ζήτησε από τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ να καταδικάσει όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν.

«Το ψιλοδικαιολογείς, το πάω γλυκά μην είμαι σκληρός πρωινιάτικα» του είπε ο Αρης Πορτοσάλτε. «Δεν δικαιολογώ τίποτα, ήταν αναμενόμενο» απάντησε ο Σβέρκος. «Αυτό καταδικάζεται Νίκο, ευθεία και εξώ» είπε ο Άρης Πορτοσάλτε.

«Καταδικάζεις οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση έχει γίνει στο παρελθόν Αρη μου;» ρώτησε ο Σβέρκος με τον Πορτοσάλτε να απαντά «τι θες να σου πω; Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί το εύρος του βομβαρδισμού της Σερβίας με την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ικανοποιήθηκες τώρα;».

Ο Νίκος Σβέρκος προκλητικά, όπως κάθε γνήσιος ακροαριστερός Συριζαίος, δεν έπαιρνε ξεκάθαρη θέση για το αν καταδικάζει τα λεγόμενα της Ζαχάροβα και συνέχισε να επιτίθεται στην πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα στέλνοντας όπλα στους Ουκρανούς: «Εχω την ξεκάθαρη θέση να πω ότι οποιαδήποτε επίθεση σε άλλο κράτος είναι μη αποδεκτή – Ηταν αναμενόμενη η επίθεση της Ζαχάροβα – Εχουμε στείλει Καλάσνικοφ και αντιαρματικά, τι να μας έλεγε συγχαρητήρια; Επρεπε να κάνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες, όχι να κάνουμε τους πολεμάρχους. Ξεκάθαρα έχει να κάνει η δήλωση της Ζαχάροβα με τα όπλα που στείλαμε» πρόσθεσε για να είχαμε να λέγαμε χωρίς να βγάζει άχνα για την Ζαχάροβα.

Ο Πορτοσάλτε του είπε τότε «Αναμειγνύεται η Ζαχάροβα στα εσωτερικά της Ελλάδας;» με τον Σβέρκο να του ανταπαντά «Διπλωματία είναι, ξέρετε τι σημαίνει;» «Α, καλά Τρίτη 8 Μαρτίου είναι σήμερα… Νίκο, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ αυτά λέτε;» με τον Σβέρκο να του λέει «Εσύ αυτά λες στην Νέα Δημοκρατία με τον Αδωνι Γεωργιάδη; Αυτά λέτε στις πρωτοχρονιάτικες πίτες;».

Κάπου εκεί παρενέβη ο παρουσιαστής Δημήτρης Οικονόμου και είπε ‘μην το πάμε στο προσωπικό, κουβέντα κάνουμε’ και κάπου εκεί το θέμα έληξε…



Τερματίζεται η ειδική «επιτήρηση» της χώρας μας όσον αφορά την ενεργητική δωροδοκία

 



Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης τερματίζει τη διαδικασία του Κανόνα 34 σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019, αμέσως μετά τη υποβάθμιση του αδικήματος στον Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις τροποποιήσεις που προώθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν. 4637/2019 και Ν. 4855/2021),  η Ολομέλεια της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε κατά την 89η Σύνοδο της τον οριστικό τερματισμό της διαδικασίας για την Ελλάδα. Επισημαίνει, σχετικά, ότι «οι κυρώσεις για ενεργητική δωροδοκία δημοσίων λειτουργών έχουν ενδυναμωθεί και για το αδίκημα αυτό δεν μπορεί πια ο εισαγγελέας να απέχει από την δίωξη.

Με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που προώθησε η Κυβέρνηση  για την ενεργητική δωροδοκία κλείνει οριστικά η «πληγή» που άνοιξε στην αξιοπιστία της χώρας μας η υποβάθμιση της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα ανακτά την διεθνή της εικόνα, ως ισχυρό Κράτος Δικαίου με ισχυρά εχέγγυα διαφάνειας.



148 εκ. ευρώ για διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία μας

 



Σε άμεση υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 148 εκ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση πάνω από 36.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης, χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το έργο περιλαμβάνει:


Διαδραστικά συστήματα μάθησης - διαδραστικοί πίνακες.

Κατάλληλο λογισμικό δημιουργίας και προβολής ψηφιακών διαδραστικών μαθημάτων, καθώς και εμπλουτισμένα ψηφιακά πρότυπα μαθήματος, ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν το δικό τους πολυμεσικό υλικό για τα επόμενα μαθήματα.

Εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση του προσφερόμενου λογισμικού, αναρτημένο στο διαδίκτυο (σε χώρο προσβάσιμο από τους εκπαιδευτικούς) για όλη την περίοδο εγγύησης και

Υπηρεσίες εγκατάστασης και δικτύωσης.

Επιπλέον, προβλέπεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε σχέση με το νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και την επαναστατική υποδομή και εξοπλισμό, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Παιδεία.  


Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων 2,5 ετών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, έχουν προωθηθεί, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες ενέργειες:


Υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ για την προμήθεια περισσότερων από 177.000 σετ ρομποτικής για παιδιά 4-15 ετών νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

Χορήγηση voucher 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού σε πάνω από 500.000 παιδιά και νέους 4-24 ετών.

Χορήγηση voucher 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σε πάνω από 160.000 εκπαιδευτικούς.

Πρόγραμμα «ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση» με συμμετοχή σχεδόν 83.000 εκπαιδευτικών.

Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Επιμορφωτικών Δράσεων του Ι.Ε.Π., μέσω του οποίου έχουν αρχίσει να υλοποιούνται επιμορφώσεις για 166.500 εκπαιδευτικούς στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, τη διαφοροποιημένη διδασκαλία καθώς και εισαγωγικές επιμορφώσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών,

Παροχή άνω των 90.000 tablet και laptop σε σχολεία, συνέχιση αναβάθμισης ηλεκτρονικού εξοπλισμού σχολικών μονάδων.

Παροχή εξοπλισμού και ψηφιακών εργαλείων για σχολεία Ειδικής Αγωγής και για σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Μαζική αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων σε VDSL και δίκτυα οπτικών ινών και ψηφιοποίηση διαδικασιών όπως οι e-εγγραφές, η αποστολή αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων μέσω sms, η ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όλα σε εξαιρετική συνεργασία με το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δωρεάν χρήση διεθνούς πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που αριθμεί 1,6 εκ. μέλη.

Μηδενική χρέωση δεδομένων για πρόσβαση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 453 εκ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης.



Στο 8,3% η ανάπτυξη το 2021



Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιοποίησε  η ΕΛΣΤΑΤ, το Α.Ε.Π. της χώρας κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται στο 8,3%. Σημειώνεται ότι:

Η οικονομική ανάκαμψη ξεπέρασε όλες τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Θετικό για τις προοπτικές της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώνονται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, μέσα από συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η Κυβέρνηση συνεχίσει να εργάζεται για  υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, προς όφελος όλων -και πρωτίστως της νέας γενιάς-  καθώς και για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.



Εθνική επιτυχία, η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου

 


Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου αποτελεί -όπως τόνισε χθες κατά την εκεί επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, που επετεύχθη με τη συμβολή του επενδυτή, των εργαζομένων, της Περιφέρειας, όλων των τοπικών φορέων. Τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

Τα Ναυπηγεία Σύρου ONEX Neorion Shipyards, συνεισφέρουν περίπου το 15% του ΑΕΠ του νησιού και παραπάνω από 500  καλές θέσεις εργασίας.

Χρειάστηκε να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Κόψαμε γόρδιους δεσμούς, προβλήματα τα οποία έρχονταν από το παρελθόν. Τα λύσαμε και σήμερα υπάρχει ένα ναυπηγείο γεμάτο πλοία να περιμένουν και πολλούς εργαζόμενους. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι και τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να λύνονται.

Είναι μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για την εθνική οικονομία. Δεν γίνεται η χώρα μας να έχει τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο στόλο στον κόσμο και ταυτόχρονα να μην έχει ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Έτσι οραματιζόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας. Πάνω από όλα όταν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για καλές δουλειές.

Τα Ναυπηγεία Σύρου, αποτελούν απόδειξη της ανάκαμψης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και της τόνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ιδιοκτήτρια ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην μονάδα στο Νεώριο, καλύπτοντας παλιές οφειλές αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές. Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 που ήταν απλήρωτοι επί χρόνια, και εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά έτος, πενταπλάσια σε σχέση με πριν.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο νησί υπογράφηκαν έξι συμφωνίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση - κατάρτιση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνεται:


Πρωτοβουλία για την κυβερνητική στήριξη της εκπαίδευσης νέων εργαζομένων για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση.

Εταιρική συμφωνία της ONEX Shipyards & Technologies με την Interamerican για την κάλυψη περιστατικών αερομεταφοράς σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Aegean Neorion Innovation Center και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ερευνητικές δραστηριότητες.

Συνεργασία της ONEX με την Arab Shipbuilding and Repair Yard από το Μπαχρέιν σε σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Επισφραγίστηκε ακόμα σύμπραξη των εταιρειών Ocean Energy, ΕΤΒ Energy Technologies and Biofuels και ONEX για την ανάπτυξη «Πρωτοτύπου ασφαλούς κυματικής ενέργειας» (Wave Energy Pilot Program, WEPP), η οποία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.

Υπογράφηκε τέλος σύμφωνο ΕΛΚΕΘΕ - ONEX για μελέτη της κατάστασης του βυθού του Λιμανιού Ερμούπολης, ώστε να αποτυπωθούν οι συνέπειες των διάφορων χρήσεων σε βάθος δεκαετιών και να δρομολογηθούν οι όποιες ενέργειες αποκατάστασης κριθούν αναγκαίες.




Απαράδεκτες οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ρωσίας και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα

 


Απαράδεκτες οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα

Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων.

Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα:

Είναι δυστυχώς απαράδεκτες.

Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση.



Όλες οι σοβαρές χώρες του πλανήτη στην μαύρη λίστα της Ρωσίας, και στεναχωρήθηκαν πολύ


 

Μαύρες πλερέζες έβαλαν οι σοβαρές χώρες του πλανήτη, επειδή το καθεστώς της Ρωσίας και ο δικτάτορας Πούτιν της έβαλε στην μαύρη λίστα.

Όπως καταλαβαίνεται ο δικτάτορας έχει μείνει με τον Μαδούρο, τον Κιμ Γιονγκ, Ούν και ότι άλλο περισσεύει και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Αυτό δείχνει πόσο απομονωμένος είναι πλέον ο δικτάτορας και το καθεστώς του.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ενέκρινε έναν κατάλογο ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των εταιρειών της και των πολιτών της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.


Σε αυτόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, τα μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία, καθώς και η ίδια την Ουκρανία.




Οι χώρες που αναφέρονται στον κατάλογο επέβαλαν ή εντάχθηκαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αυτό διάταγμα, το Κρεμλίνο σημείωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση, οι εταιρίες και οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν προσωρινά με ξένο συνάλλαγμα τα χρέη που έχουν στο εξωτερικό σε «μη φιλικές χώρες» και σε ρούβλια.



Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό

 



8 Μαρτίου 2014 

Η πτήση 370 της Malaysia Airlines, με 227 επιβάτες και 12μελέ πλήρωμα, χάνει επαφή με τον πύργο ελέγχου, πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα από την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ. Το αεροπλάνο παρεκκλίνει από την πορεία του και εξαφανίζεται, με αποτέλεσμα τόσο το αεροσκάφος όσο και όσοι επέβαιναν σε αυτό, να μην βρεθούν ποτέ, σε αυτό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των αερομεταφορών. 

Το αεροπλάνο έφυγε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 12:41 π.μ. και επρόκειτο να φτάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 6:30 π.μ. τοπική ώρα. Όμως, στη 1:07 π.μ. εστάλη η τελευταία αυτοματοποιημένη ένδειξη της θέσης του και στη 1:19 π.μ. αυτό ακούστηκαν αυτά που έμελλε να είναι τα τελευταία λόγια από το πιλοτήριο προς τον πύργο ελέγχου: «Καλό βράδυ, Malaysian τρία επτά μηδέν». Αν κάτι δείχνει το μήνυμα αυτό, είναι πως όλα κυλούσαν κανονικά. 

Όμως περίπου μία ώρα αφότου η πτήση 370 έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Πεκίνο, η Malaysia Airlines την χαρακτηρίζει ως χαμένη. Πριν από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροπλάνου, αυτό φαίνεται να πετούσε χωρίς απρόοπτα. Δεν υπήρξε σήμα κινδύνου, αναφορά για κακοκαιρία ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα. 

Η έρευνα που ακολούθησε για την πτώση 370 εστίασε αρχικά στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, όπου ταξίδευε το αεροσκάφος όταν χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, όταν διαπιστώθηκε ότι δύο επιβάτες ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Όμως, η θεωρία αυτή εγκαταλείφθηκε, καθώς η εμπλοκή των δύο αυτών ανδρών κρίθηκε απίθανη. 

Στις 15 Μαρτίου, οι ερευνητές ανακοινώνουν ότι σύμφωνα με τα δορυφορικά σήματα, η πτήση 370 έκανε μία απότομη στροφή από την προκαθορισμένη πορεία της και κινήθηκε φυτικά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, λειτουργώντας μόνη της για τουλάχιστον πέντε ώρες. 

Στις 24 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι η πτήση θεωρείται πια χαμένη κάπου στον Ινδικό Ωκεανό και όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί. Όμως καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμού συνεχίστηκαν, με τη συμμετοχή πάνω από 20 χωρών (μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ), το μυστήριο για το πώς ένα ολόκληρο αεροπλάνο μπορεί να εξαφανιστεί χωρίς το παραμικρό ίχνος, προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. 

Τον Ιούνιο του 2014, Αυστραλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις έρευνες ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από τα ραντάρ, η πτήση 370 πιθανότατα πετούσε στον αυτόματο πιλότο για ώρες, ώσπου έμεινε από καύσιμα και έπεσε κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. 

Οι αξιωματούχοι δεν έκαναν εικασίες δημόσια για το ποιος έβαλε το αεροπλάνο στον αυτόματο πιλότο αφότου παρέκκλινε από την πορεία του ή γιατί. Όμως άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο το πλήρωμα και οι επιβάτες να ήταν αναίσθητοι λόγω της απώλειας οξυγόνου για κάποια ώρα πριν από την συντριβή του αεροπλάνου. 

Άλλες αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ένας από τους πιλότους της πτήσης να έριξε σκόπιμα το αεροπλάνο στον Ινδικό Ωκεανό, στο πλαίσιο αποστολής αυτοκτονίας, αν και δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν αυτή τη θεωρία. 

Κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016, συντρίμμια από το αεροπλάνο ξεβράστηκαν στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, όμως το μυστήριο της πτήσης 370 δεν λύθηκε ποτέ. 

Στις έρευνες, που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και κόστισαν 200 εκατ. δολάρια, καλύφθηκε μία επιφάνεια 120.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, ερευνητές από την Αυστραλία άνοιξαν και πάλι την έρευνα, έπειτα από τη δημοσίευση μελέτης ενός Βρετανού μηχανικού αεροναυπηγικής ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει βρει ακριβώς το σημείο στο οποίο έπεσε το αεροπλάνο, 1.933 δυτικά του Περθ, σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Στις 17 Ιουλίου του 2014, τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης 370, μια τραγωδία  χτύπησε και πάλι την Malaysia Airlines, όταν ένα από τα αεροπλάνα της καταρρίφθηκε καθώς πετούσε πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, κοντά στα ρωσικά σύνορα. Και τα 298 άτομα που επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν, με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές να πιστεύουν ότι η πτήση 17, που απογειώθηκε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Τόσο οι ηγέτες των αυτονομιστών όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκαν την ευθύνη για το συμβάν. 


moneyreview.gr



«Έκρηξη» τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και σιτηρά

 


Αν δεν επικρατούσε εντονότατη η ανησυχία για το ενδεχόμενο να έπονται πολύ χειρότερα στον πόλεμο της Ουκρανίας και επομένως στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, εύκολα θα χαρακτήριζε κανείς τέλεια καταιγίδα όσα συνέβησαν χθες στις αγορές εμπορευμάτων. Από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα βιομηχανικά μέταλλα όπως το παλλάδιο και το νικέλιο και από τα ασφαλές καταφύγιο του χρυσού μέχρι τα σιτηρά, οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν χθες στη στρατόσφαιρα υπό τον φόβο ενός μακροπρόθεσμου αποκλεισμού των ρωσικών φυσικών πόρων από την παγκόσμια αγορά.

«Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τέτοιο σοκ», σχολίασε ο Ιθαν Χάρις, οικονομολόγος της Bank of America, σχολιάζοντας την προοπτική να απαγορεύσουν οι ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των Ευρωπαίων τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. Η προοπτική αυτή εκτόξευσε τον «μαύρο χρυσό» στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το δυσοίωνο ενδεχόμενο συνδυάστηκε με μια διάψευση της προσδοκίας για εσπευσμένη συμφωνία της Δύσης με το Ιράν που θα επανέφερε στην παγκόσμια αγορά το περσικό πετρέλαιο. Ετσι, το αργό δυτικού Τέξας έφτασε τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης γύρω στα 126 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αποκλιμακώθηκαν μερικώς στη διάρκεια της συνεδρίασης και το βράδυ το αμερικανικό αργό κυμαινόταν στα 119,10 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 123,40 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες ενόψει της παρατεταμένης κρίσης. Αναλυτές της JPMorgan όπως και του ομίλου Mitsubishi UFJI Financial Group πιθανολογούν εκτόξευση του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 180 και 185 δολαρίων το βαρέλι που προειδοποιούν πως θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Ομοίως, αναλυτές της Bank of America προειδοποιούν επίσης πως αν αποκλειστεί από την αγορά το ρωσικό πετρέλαιο συνεπάγεται μείωση της παγκόσμιας προσφοράς κατά 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εκτόξευση της τιμής του στα 200 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να αποκοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο από την παγκόσμια αγορά προκαλούσε ρίγη ανά τον κόσμο, καθώς η Ρωσία καλύπτει το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης του καυσίμων και το 40% της ευρωπαϊκής. Ετσι, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσε άνοδο 79%, με τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Απριλίου στην αγορά της Ολλανδίας να φτάνουν στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα. Παράλληλα, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού εκτινασσόταν στην αρχή της συνεδρίασης σε επίπεδα πάνω από τις 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020, όταν το σοκ της πανδημίας έστρεφε και πάλι τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια. Τώρα, όμως, οι κραδασμοί στην παγκόσμια αγορά επεκτείνονται στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων που εξάγει η Ρωσία, με το παλλάδιο –μέταλλο αναγκαίο για τους καταλύτες των αυτοκινήτων– να σημειώνει άλμα 12% φτάνοντας στα 3.357,68 δολάρια η ουγγιά και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020.

Αναλυτές πιθανολογούν εκτόξευση του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 180 και 185 δολ. το βαρέλι, που θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Συνολικά από την αρχή του έτους φέτος οι τιμές των εμπορευμάτων σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο άλμα που έχουν καταγράψει στην αρχή οποιουδήποτε έτους εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και συγκεκριμένα από το 1915. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα το νικέλιο σημείωσε άνοδο 19%, το αλουμίνιο 15% και ο ψευδάργυρος 12%, ενώ τα συμβόλαια σιταριού έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί κατά 60% μέσα σε λίγες ημέρες. Η προοπτική να διακοπούν πλήρως οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των δύο εμπόλεμων χωρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, που όχι μόνον είναι οι σιτοβολώνες της Ευρώπης αλλά αντιπροσωπεύουν μαζί το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, προκάλεσε χθες νέο άλμα. Η τιμή του σιταριού σημείωσε άνοδο 13% και έφτασε στα 11,32 δολάρια ανά μπούσελ, υπερβαίνοντας τα 11 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2008.


BLOOMBERG, REUTERS, FINANCIAL TIMES

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΚΙΝΑΛ κατά προκλητικής Ζαχάροβα - Σιωπή από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση

 



Ανθελληνικές δηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανένα πολιτικό κόμμα στην χώρα!!

Εάν οι ανθελληνικές δηλώσεις της Ζαχάροβα, η πρόκληση της Ρώσικης Πρεσβείας που μας λέει ποιο κανάλι να βλέπουμε, γίνονταν από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα είχαν βγει στο Σύνταγμα φωνάζοντας "φονιάδες των λαών".

Δεν είναι τυχαίο το ότι μόλις ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ αντί να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Ρωσίας, πήγαν έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, γελώντας και εξοργίζοντας τους Έλληνες.

Αντί λοιπόν να αντιδράσουν τα παραπάνω κόμματα για τις προκλήσεις της Ρωσίας, σιωπούν προκλητικά χωρίς να ντρέπονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μαρία Ζαχάροβα, που πριν μερικές μέρες ειρωνευόταν την διεθνή κοινή γνώμη αναφορικά με το πότε θα γίνει η εισβολή για να προγραμματίσει τις διακοπές της, σήμερα με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες συνεχίζει τις προκλήσεις έναντι της χώρας μας.

«Η Ελλάδα καταδικάζει τη βάρβαρη και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία και στέκεται πάντα στην πλευρά του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Με το ρωσικό λαό μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, αλλά η ηγεσία της Ρωσίας με τις επιλογές της, που βασίζονται σε έναν επικίνδυνο αυτοκρατορικό αναθεωρητισμό, καταδικάζει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και οδηγεί την ανθρωπότητα σε σκοτεινά μονοπάτια», σημειώνει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προέβη σε μερικές άκρως προκλητικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία».

Ακόμη, η κ. Ζαχάροβα επεσήμανε στο σχόλιό της πως η ρωσική πλευρά έδωσε «προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για "απρόκλητη επίθεση" εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο "μαζική εισβολή" κ.α.».

Και καταλήγει πως «η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ. Μας αποδίδουν δήθεν "ενεργειακό εκβιασμό", διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αδιάκοπες προμήθειες του οποίου επί δεκαετίες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τον εθνικό ενεργειακό τομέα. Με τη συλλογική ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, ο ελληνικός ουρανός έκλεισε για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες».



Χρησιμοποίησε το μαξιλάρι για σιγαστήρα ο μακελάρης της Ανδραβίδας


 

Σήμερα, Τρίτη (08/03), αναμένεται να απολογηθεί ο 60χρονος, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης του τετραπλού φονικού στην Ανδραβίδα.

Ο 60χρονος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι διαπληκτίστηκε με τον άνδρα της οικογένειας, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί στον φόνο των δύο παιδιών και προσπάθησε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούν τα παιδιά.

Ο καθ' ομολογίαν δράστης, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε το ζευγάρι με πιστόλι 9 χιλιοστών προτού πνίξει τα δύο παιδιά, φέρεται να χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι ως "σιγαστήρα" για να μην ακουστούν οι πυροβολισμοί.

Όπως προέκυψε, αμέσως μετά προσπάθησε να καθαρίσει τον χώρο και να βάλει τις σορούς πάνω σε τρέιλερ, με σκοπό να τις εξαφανίσει και να αποκρύψει το έγκλημα.



Οργή για καθηγητή στην Τουρκία: Οι άντρες μας περιμένουν τις Ουκρανές αλλά αυτές πάνε στην Ευρώπη

 


Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Δρος Χασάν Κονί, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος κλήθηκε σε ζωντανή σύνδεση στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό υψηλής τηλεθέασης Habertürk να ερμηνεύσει τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Δρ Χασάν Κονί (φωτογραφία, επάνω, αριστερά) ενώ ανέλυε την άποψή του ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση από την Ουκρανία, είπε: «Φυσικά, οι άντρες μας περιμένουν να έρθουν οι Ουκρανές, αλλά δυστυχώς αυτές πάνε στην Ευρώπη».

Προκάλεσε οργή

Αυτή η δήλωση προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μεταδίδουν τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Ενώ ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται για 11η ημέρα, ο αγώνας για την επιβίωση των αμάχων που βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων και βομβαρδισμών συνεχίζεται, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί ουκρανοί πολίτες κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων λέγεται ότι έφτασε το 1,5 εκατομμύριο, προσθέτουν.

Χαμηλού επιπέδου δηλώσεις

Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλού επιπέδου δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ουκρανούς αιτούντες άσυλο έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν επίσης.

Αυτήν τη φορά, ο καθηγητής Χασάν Κονί, ο οποίος συνδέθηκε μέσω βίντεο σε ζωντανή μετάδοση της Habertürk για να ερμηνεύσει τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν νέο κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνεται.

«Ως ευκαιρία»

Υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μετανάστευση από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, ο Χασάν Κονί δήλωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι 1,5 εκατομμύριο και πρόσθεσε:

«Θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Φυσικά, οι άντρες μας περιμένουν να έρθουν οι Ουκρανές, αλλά δυστυχώς αυτές πηγαίνουν στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο θέμα. Το λέω ως λογοτεχνική αναφορά, αλλά «αυτό αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Το αναφέρουν και ως ευκαιρία», τόνισε.


Πηγήin



Oι τέσσερις όροι της Ρωσίας για να σταματήσει την εισβολή

 


Συνολικά τέσσερις όρους έθεσε τη Δευτέρα η Μόσχα στο Κίεβο, για να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία:

να σταματήσει τη στρατιωτική δράση,

να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να κατοχυρώσει την ουδετερότητα,

να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και

να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη




Στις 13 Μαρτίου το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

 


Ο Ερντογάν πλέον γνωρίζει ότι έχει απέναντι του ένα σοβαρό πατριώτη συνομιλητή και δεν χωράνε γελοιότητες στην συζήτηση που θα γίνει.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντας κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποκάλυψε την ατζέντα των συνομιλιών από πλευράς Άγκυρας.

O Ομέρ Τσελίκ, ανάφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει όλα τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά η τουρκική πλευρά σημειώνοντας πως «ο φάκελος που αφορά την Ελλάδα είναι μεγάλος».

H Αθήνα δεν επιβεβαιώνει ακόμη τη συνάντηση, που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την προσδιορίζουν να λαμβάνει χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Πόλης, όπου ο κ. Ερντογάν θα παραθέσει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το OPEN και η ανταποκρίτρια  στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσελίκ τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει «όλα τα ζητήματα στον Μητσοτάκη». Όπως είπε ο Ομέρ Τσελίκ, «ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».