Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Τερματίζεται η ειδική «επιτήρηση» της χώρας μας όσον αφορά την ενεργητική δωροδοκία

 



Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης τερματίζει τη διαδικασία του Κανόνα 34 σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019, αμέσως μετά τη υποβάθμιση του αδικήματος στον Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις τροποποιήσεις που προώθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν. 4637/2019 και Ν. 4855/2021),  η Ολομέλεια της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε κατά την 89η Σύνοδο της τον οριστικό τερματισμό της διαδικασίας για την Ελλάδα. Επισημαίνει, σχετικά, ότι «οι κυρώσεις για ενεργητική δωροδοκία δημοσίων λειτουργών έχουν ενδυναμωθεί και για το αδίκημα αυτό δεν μπορεί πια ο εισαγγελέας να απέχει από την δίωξη.

Με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που προώθησε η Κυβέρνηση  για την ενεργητική δωροδοκία κλείνει οριστικά η «πληγή» που άνοιξε στην αξιοπιστία της χώρας μας η υποβάθμιση της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα ανακτά την διεθνή της εικόνα, ως ισχυρό Κράτος Δικαίου με ισχυρά εχέγγυα διαφάνειας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου