Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Εθνική επιτυχία, η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου

 


Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου αποτελεί -όπως τόνισε χθες κατά την εκεί επίσκεψή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, που επετεύχθη με τη συμβολή του επενδυτή, των εργαζομένων, της Περιφέρειας, όλων των τοπικών φορέων. Τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

Τα Ναυπηγεία Σύρου ONEX Neorion Shipyards, συνεισφέρουν περίπου το 15% του ΑΕΠ του νησιού και παραπάνω από 500  καλές θέσεις εργασίας.

Χρειάστηκε να παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Κόψαμε γόρδιους δεσμούς, προβλήματα τα οποία έρχονταν από το παρελθόν. Τα λύσαμε και σήμερα υπάρχει ένα ναυπηγείο γεμάτο πλοία να περιμένουν και πολλούς εργαζόμενους. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι και τα πιο σύνθετα προβλήματα μπορούν να λύνονται.

Είναι μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για την εθνική οικονομία. Δεν γίνεται η χώρα μας να έχει τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο στόλο στον κόσμο και ταυτόχρονα να μην έχει ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Έτσι οραματιζόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας. Πάνω από όλα όταν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για καλές δουλειές.

Τα Ναυπηγεία Σύρου, αποτελούν απόδειξη της ανάκαμψης του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και της τόνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ιδιοκτήτρια ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην μονάδα στο Νεώριο, καλύπτοντας παλιές οφειλές αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές. Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 που ήταν απλήρωτοι επί χρόνια, και εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά έτος, πενταπλάσια σε σχέση με πριν.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο νησί υπογράφηκαν έξι συμφωνίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση - κατάρτιση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνεται:


Πρωτοβουλία για την κυβερνητική στήριξη της εκπαίδευσης νέων εργαζομένων για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση.

Εταιρική συμφωνία της ONEX Shipyards & Technologies με την Interamerican για την κάλυψη περιστατικών αερομεταφοράς σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Καινοτομίας Aegean Neorion Innovation Center και του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ερευνητικές δραστηριότητες.

Συνεργασία της ONEX με την Arab Shipbuilding and Repair Yard από το Μπαχρέιν σε σειρά δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Επισφραγίστηκε ακόμα σύμπραξη των εταιρειών Ocean Energy, ΕΤΒ Energy Technologies and Biofuels και ONEX για την ανάπτυξη «Πρωτοτύπου ασφαλούς κυματικής ενέργειας» (Wave Energy Pilot Program, WEPP), η οποία μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μετάβαση στην πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.

Υπογράφηκε τέλος σύμφωνο ΕΛΚΕΘΕ - ONEX για μελέτη της κατάστασης του βυθού του Λιμανιού Ερμούπολης, ώστε να αποτυπωθούν οι συνέπειες των διάφορων χρήσεων σε βάθος δεκαετιών και να δρομολογηθούν οι όποιες ενέργειες αποκατάστασης κριθούν αναγκαίες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου