Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Στο 8,3% η ανάπτυξη το 2021



Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιοποίησε  η ΕΛΣΤΑΤ, το Α.Ε.Π. της χώρας κατά το 4ο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται στο 8,3%. Σημειώνεται ότι:

Η οικονομική ανάκαμψη ξεπέρασε όλες τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Θετικό για τις προοπτικές της οικονομίας είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώνονται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή συνοδεύεται από σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας και αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, μέσα από συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η Κυβέρνηση συνεχίσει να εργάζεται για  υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, προς όφελος όλων -και πρωτίστως της νέας γενιάς-  καθώς και για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου