Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Δικαστικό μπλόκο στη υποψηφιότητα Τραμπ

 


Πολιτικό σοκ έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας του Κολοράντο οτι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δικαιούται να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος μετά τα όσα είχαν συμβεί με την επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Αυτή είναι μιά ιστορική απόφαση, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, που κάνει τον πρώην πρόεδρο Τράμπ μεγαλύτερη παγκόσμια ξεφτίλα.

Ο Τράμπ δήλωσε οτι θα  θα προσφύγει  τώρα στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, και αναρωτιόμαστε δεν έχουν άλλους υποψήφιους;;;;




Επτά συλλήψεις μετά από συμπλοκή Ρομά - Τραυματίστηκε αστυνομικός

 



Συμπλοκή μεταξύ Ρομά σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (20/12) στα Πατήσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 11:00 το βράδυ στη συμβολή των οδών Πρετεντέρη και Νικολαΐδου.

Αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και προχώρησαν σε επτά συλλήψεις, ενώ κατά τη διάρκεια μίας σύλληψης τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός στο πόδι.

Οι συλληφθέντες Ρομά κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση.



Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις 2.000 κάμερες σε στολές αστυνομικών και 400 σε οχήματα



Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων επιτήρησης, για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους, τα οποία φέρονται επί της στολής των αστυνομικών και των μηχανοκίνητων μέσων, με την αποστολή της διακήρυξης στην Εφημερίδα της Ε.Ε..

Η προθεσμία υποβολής προσφορών, ηλεκτρονικά και έντυπα, ορίστηκε για 40 μέρες.

Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα καθίσταται πιο εύκολη.

Οι 2.000 κάμερες σώματος και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία.

Θα αξιολογούνται καλύτερα, επίσης, οι καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας, ενώ από τη πλευρά του το Αρχηγείο θα μπορεί, σε ζωντανό χρόνο, να έχει πλήρη εποπτεία της αστυνόμευσης.



«Πατέρα κάτσε φρόνημα, μην γίνεσαι ρεζίλι» με λίγα λόγια κάποιος να τον μαζέψει αρκετά η ξεφτίλα

 


Απόσταση έχουν πάρει ο Θάνος και η Φένια Πλεύρη από την απόφαση του πατέρα τους, πρώτα να συνάψει σχέση και ύστερα να παντρευτεί την Τζόρτζια Σιακαβάρα., μια πρώην παίκτρια του «My Style Rocks».

Ο Κώνσταντίνος Πλεύρης παντρεύτηκε στα 84 του χρόνια την κατά 35 περίπου χρόνια μικρότερή του και πρώην παίκτρια του «My Style Rocks», τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, δήθεν κρυφά, ότι και καλά δεν θα το μάθαινε κανένας. 

Ο γιός του Θάνος Πλεύρης έγραψε σήμερα στο «Χ» (πρώην Twitter) το ρητό: «Αμαρτίαι πατέρων παιδεύουσι τέκνα».

Με τη σειρά της, η αδερφή του, Φένια, αντιμετώπισε το γεγονός με χιούμορ. Μέσω Instagram stories ανάρτησε ένα βίντεο με τον Γιώργο Ζαμπέτα να τραγουδά: 

«Πατέρα κάτσε φρόνημα, μην γίνεσαι ρεζίλι, τα νιάτα θέλουν έρωτα, κι οι γέροι χαμομήλι»

Στο κλιπ πρόσθεσε ακόμη, τρία emoji που κλείνουν το μάτι.





Ανθελληνική ξεφτίλα δήλωση του Γκλαβίνα ΠΑΣΟΚ επειδή δεν του άρεσαν τα εύσημα του Economist για την Ελλάδα

 


Είχαμε τις ανθελληνικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προκλητικών στελεχών του, τώρα έχουμε και τις ανθελληνικές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν τους αρέσουν τα άρθρα που επευφημούν την χώρα μας για όσα έχει πετύχει, και που δίνουν την πρωτιά.

Σε μία ανθελληνική ΠΑΣΟΚικού τύπου δήλωσε προχώρησε ο προκλητικός εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, σε πάνελ του Action 24.

Κληθείς ο προκλητικός να σχολιάσει το διθυραμβικό δημοσίευμα του Economist, το οποίο ανακήρυξε ως χώρα της χρονιάς την Ελλάδα, ο Θανάσης Γλαβίνας σαν γνήσιος Συριζαίος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα κάνει «το ίδιο που κάνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως με το Politico» (το Politiko που είναι καθαρά ανθελληνικό μέσο και κατά της χώρας μας)  που το απαξιώνουν λέγοντας «μα ποιος το γράφει αυτό; Δεν έχει καμία αξία», μόνο και μόνο για να αναιρέσει τον εαυτό του, μετά από μερικά δευτερόλεπτα. 

Και συνεχίζει προκλητικά και ανθελληνικά μην μπορώντας να αντέξει την επιτυχία της Ελλάδας λέγοντας πώς κριτική που έκανε στο άρθρο του Economist ήταν ακριβώς αυτή: «δεν ζει στην Ελλάδα ο Economist, δεν ξέρει, παραπλανήθηκε». Με την ειδοποιό διαφορά ότι ο Economist γράφει βάσει επισήμων οικονομικών στοιχείων, τα οποία είναι μετρήσιμα. Το Politico γράφει αφηγήματα. Ψιλά γράμματα για το ΠΑΣΟΚ, κάτι τέτοιες λεπτομέρειες.

Με λίγα λόγια το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη,υπερασπίζεται μέσα που διαβάλλουν την Ελλάδα, για να κάνει αντιπολίτευση και γίνεται ότι έχει σιχαθεί ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προκλητικός και φαιδρός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε να αναφερθεί  στα δημοσιεύματα του Politico (για το λαθρομεταναστευτικό, τις υποκλοπές και όλα τα αντιπολιτευτικά αφηγήματα, με τα οποία καταπιάνεται), τα οποία χαρακτήρισε «διαβολές». Όποιο λεξικό και αν ανοίξει κανείς, στο ρήμα «διαβάλλω» προκειμένου να δει την ερμηνεία, θα διαβάσει «κατηγορώ σε τρίτους ψευδώς, δυσφημώ, συκοφαντώ», το οποίο είναι ακριβές, διότι η χώρα πράγματι διαβάλλεται από το συγκεκριμένο μέσο - και μάλιστα σε πολύ συγκεκριμένα αφηγήματα, με χαρακτηριστικότερα εκείνα του λαθρομεταναστευτικού και των υποκλοπών. 

Ο φαιδρός εκπρόσωπος υπερασπίζεται την ανταποκρίτρια του Politico Νεκταρία Σταμούλη, η οποία όπως διαβάζουμε στο manifesto.gr (όπου και είδαμε το δημοσίευμα), όλως τυχαίως έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2019, προσελήφθη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το ΑΠΕ / ΜΠΕ. Διαβολική η σύμπτωση της πρόσληψής της, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα συνεχή βολικά αντιπολιτευτικά αφηγήματα στο Politico. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης λοιπόν, μεταξύ των δημοσιευμάτων του Politico που αφορούν την πολιτική άποψη του συντάκτη τους, με το δημοσίευμα του Economist που αφορά μετρήσιμα στοιχεία της οικονομίας. 

Αλλά είπαμε, ψιλά γράμματα αυτά για την δήθεν (κέντρο;)Αριστερά, που είναι ξεκάθαρα ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει σιχαθεί ο κόσμος.

Η ανεθλληνική δήλωση του προκλητικού Θανάση Γλαβίνα

Γιώργος Κακούσης: «Διαβάζω το χθεσινό άρθρο του "ξινού" Economist, γενικά. Του σκληρού με την Ελλάδα Economist. Το οποίο λέει "χώρα της χρονιάς η Ελλάδα". Πιστεύετε ότι αυτό δικαιώνει το αφήγημά σας, ότι ο κόσμος πένεται, η Ελλάδα καταστρέφεται, η οικονομία πάει κατά κριμνόν και τα υπόλοιπα;» 

Θανάσης Γλαβίνας: «Εγώ δεν θα μπω στη συζήτηση που έχουν κάνει κατά καιρούς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όταν ξένα μέσα διαβάλλουν τη χώρα και λένε "μα ποιος το γράφει αυτό; Δεν έχει καμία αξία", γιατί έχουν γίνει και αυτά και τα έχουμε δει κύριε Τσιάρα από στελέχη σας, να απαξιώνουν διεθνή μέσα. Εγώ δεν θα πω για το Politico, που κατά καιρούς όταν γράφει ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ άσχημη μοίρα - αλλά τότε μάλλον είναι μια Παρασκευή πρωί για τη Νέα Δημοκρατία, τα έχουν γράψει -»

Κώστας Τσιάρας: «Καλά, όταν όμως έχουμε την πρώτη θετική έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, από τότε που γίνονται εκθέσεις για το κράτος δικαίου, αυτό είναι κάτι που το αξιολογεί κανείς».  

Θανάσης Γλαβίνας: «Για τις υποκλοπές γίναμε περίγελως σε όλα τα μέσα στον κόσμο».

Κώστας Τσιάρας: «Αυτό είναι υπό δικαστική διερεύνηση».

Θανάσης Γλαβίνας: «Γίναμε όμως. Άρα πράγματι, εδώ πέρα ο Economist ανακηρύσσει την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς. Πάντως στα οικονομικά -παρότι ο Economist, μάλλον δε ζει στην Ελλάδα- ωστόσο τα οικονομικά για πάρα πολύ κόσμο δεν είναι αυτά που θα μπορούσαν να είναι, η ακρίβεια θεριεύει και αυτό δεν είναι ένας λαϊκισμός που το λέμε εμείς, είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Κι όπως φαίνεται, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης - τη στιγμή μάλιστα που αυξάνει τους μισθούς των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, νομίζω είναι μια πρόκληση για το κοινό αίσθημα».



Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα να προστατέψει τα πλοία από τους τρομοκράτες Χούτι


 

Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, (Διαφύλαξη της Ευημερίας) στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις, και προστατεύονται πλοία Ελληνικών και ξένων συμφερόντων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: 

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών. Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Την Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών τρομοκρατών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Πέραν των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν διευκρίνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο, πως στη συμμαχία αυτή συμμετέχουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϊχέλες. «Η πρόσφατη κλιμάκωση των ανεύθυνων επιθέσεων των Χούθι από την επικράτεια της Υεμένης απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ναυτικών και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε. «Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω την έναρξη της επιχείρησης "Prosperity Guardian"», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.



ΕΓΚΛΗΜΑ : Λίστες αναμονής πολλών μηνών για χιλιάδες καρκινοπαθείς στη χώρα

 



Οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται κάθε μέρα καθώς οι λίστες αναμονής αυξάνονται με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση, και να συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, για μία μαστογραφία μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 4 μήνες αναμονής ενώ οι χρόνοι των αποτελεσμάτων από τις βιοψίες είναι μεγάλοι με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της θεραπείας τους.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού αλλά και με τα περιστατικά που προέκυψαν λόγω του covid. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καρκινοπαθές να ξεκινούν την θεραπεία τους αφού έχει γίνει μετάσταση.

«Δεν υπάρχουν μηχανήματα για ακτινοθεραπεία»

Ο Γιώργος Πισσάκας, διευθυντής Συντονιστής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία που πρέπει να κάνει κάποιος καρκινοπαθής, από τις εξετάσεις έως τη θεραπεία, αλλά και το πού θα αντιμετωπίσει ελλείψεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αναμονή στις εξετάσεις του.

Το πρόβλημα είναι η ακτινοθεραπεία

«Εάν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται με καρκίνο, θα δούμε τις διαγνωστικές εξετάσεις. Στο δημόσιο, οι μαστογραφίες για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει τους 5 μήνες. Επειδή καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι μεγάλο το κόστος στα ιδιωτικά νοσοκομεία(σ.σ αναμονή). Το πρόβλημα είναι με τη μαγνητική γιατί έχει μεγάλη αναμονή. Το επόμενο βήμα είναι να βρεις χειρουργείο όπου η αναμονή είναι μεγάλη στην ιστολογική, η οποία θα καθορίσει τί θεραπεία θα κάνει. Η ιστολογική είναι η βιοψία. Οι συμπληρωματικές είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Για τη χημειοθεραπεία η αναμονή δεν είναι μεγάλη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακτινοθεραπεία, καθώς στο δημόσιο δεν έχουμε πολλά μηχανήματα. Αυτή την ανάγκη την έχει διαπιστώσει ο ΕΟΠΠΥ, είπε πως για κάποιες ειδικές θεραπείας –ακριβές- μπορείς να πας και στο ιδιωτικό και να μην πληρώσεις τίποτα και για τις απλές έχεις να αντιμετωπίσεις την αναμονή γιατί στο ιδιωτικό θα σου ζητήσουν τη νόμιμη αμοιβή του γιατρού αλλά και κάτι παραπάνω».

«Το ιδιωτικό τούς ζητάει έως 5.000 ευρώ»

Ο κ. Πισσάκας προχώρησε στη συνέχεια σε μία καταγγελία.

«Ο ΕΟΠΠΥ από το 2012 και στη συνέχεια καλύπτει όλες τις ακτινοθεραπείες, άρα ο ασθενής και να πάει στο ιδιωτικό δεν πληρώνει τίποτα. Παρ’όλα αυτά το ιδιωτικό με κάποιους τρόπους τους ζητάει 3.000 – 5.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια η ΕΛΛΟΚ(σ.σ. Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), με υπογραφές του τότε πρύτανη και όλων των προέδρων των επιστημονικών εταιρειών έγινε επίσημη καταγγελία στο υπουργείο. Αφορά όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Ενώ για τις αναμονές στην επαρχία, είπε:

«Για την ακτινοθεραπεία δεν μπορούν υπάρχουν ακτινολογικά κέντρα σε όλη τη περιφέρεια. Αυτό που είχα κάνει ως πρόεδρος της εταιρίας είναι πως είχα προτείνει να υπάρχει σε απόσταση 100 χλμ. μία ακτινοθεραπευτική. Το κενό που υπάρχει ήταν σε Αλεξανδρούπολη και το επόμενο θα στη Λαμία. Στη Λαμία θα γίνει καθώς έχει μπει στο ταμείο Ανάκαμψης. Υστερεί η Πελοπόννησος καθώς έχει μόνο στην Πάτρα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ











Πιερρακάκης: Από το 2025 η λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων

 


«Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα» δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αυτή την «ιστορική μεταρρύθμιση» ως «ένα ασφαλές και στέρεο βήμα» και σε σχέση με πιθανές προσφυγές στο ΣτΕ, και επανέλαβε πως «με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα παύουμε να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη χωρίς μη κρατικά ΑΕΙ», ενώ, αναφερόμενος στις τωρινές συνταγματικές προβλέψεις, εκτίμησε ότι «το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα».

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε πως «μετά το 2020 και την κρίσιμη αλλαγή που σημειώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με αφορμή μια υπόθεση που αφορούσε στην Ουγγαρία άνοιξε ο δρόμος για να μεταφέρουμε και στην Ελλάδα τη δυνατότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, ως παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στη συνέχεια προσδοκούμε πως με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων ιδρυμάτων να εγκαθίστανται στη χώρα και να ιδρύουν μόνα τους παραρτήματα των πανεπιστημίων τους, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο υπουργός διευκρίνισε σειρά όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών-Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ, αναφέροντας πως «θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους, τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχουμε μελετήσει τι ισχύει σε κάθε χώρα και έχουμε επιλέξει την πιο αυστηρή εκδοχή του πακέτου των κριτηρίων, ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό, την ευθύνη εξέτασης των φακέλων τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στο πρόγραμμα σπουδών αλλά και στην επάρκεια των καθηγητών θα έχει η ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Η πολιτεία δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη ελληνική καθηγητική διασπορά στο εξωτερικό, από την οποία η χώρα προσδοκά να βρει καθηγητές και διδακτικό προσωπικό για αυτή τη νέα μορφή ΑΕΙ που θα θεσμοθετήσει, ενώ αποκάλυψε πως ήδη υπάρχουν στο τραπέζι ξένα ΑΕΙ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδρύοντας δικά τους παραρτήματα, εξέλιξη στην οποία έχει βοηθήσει σημαντικά και η ελληνική καθηγητική διασπορά που βρίσκεται παντού και ελέγχει μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο υπουργός ανέφερε το παράδειγμα της Κύπρου, επιμένοντας στη συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων του νησιού στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και τόνισε πως η μετατροπή του νησιού σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, όπως και η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει, έχει προσθέσει στο ΑΕΠ της Κύπρου ένα 6%, ενώ σημείωσε πως σε πρώτη φάση χρειάζεται να ανακοπεί το ρεύμα μετακίνησης φοιτητών σε ξένα ΑΕΙ, που κοστίζει στην ελληνική οικονομία 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αφορά σε περίπου 40.000 φοιτητές.

Για τον κ. Πιερρακάκη, η νέα μορφή των ΑΕΙ δεν θα ανταγωνίζεται τα δημόσια ΑΕΙ, που παραμένουν στον πυρήνα του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και ήδη απολαμβάνουν αλλαγών που θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, ώστε να τα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια και στη βελτίωση της λειτουργίας τους.

Διευκρίνισε για το θέμα των διδάκτρων των μη κρατικών ΑΕΙ πως είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει όσα από αυτά ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε συνεργασία με εγχώρια πανεπιστήμια και επιβεβαίωσε πως αυτά τα παραρτήματα θα ακολουθούν τους όρους λειτουργίας των μητρικών τους ιδρυμάτων και σε θέματα παροχής υποτροφιών.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για τη στάση των άλλων κομμάτων της Βουλής στο νομοσχέδιο, ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε τη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Τώρα θα δούμε ποιος είναι πραγματικός προοδευτικός και πραγματικός εκσυγχρονιστής».




Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι έδινε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία


 

Από τη Γαλλία εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος κατηγορείται ότι παρείχε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάιο στη Γαλλία, δυνάμει εντάλματος σύλληψης των ΗΠΑ, για την κατηγορία του λαθρεμπορίου.

Τι έδειξε η έρευνα του FBI

Είχε προηγηθεί η πολύμηνη έρευνα του FBI, από την οποία είχε προκύψει ότι ο επιχειρηματίας αγόραζε υλικά στρατιωτικής και πολιτικής χρήσης από τις ΗΠΑ, τα οποία εξήγαγε στη συνέχεια στη Ρωσία, κατά παράβαση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, αποδέκτες των υλικών -που ήταν κυρίως ραντάρ και κεραίες στρατιωτικού τύπου- ήταν εταιρείες που είχε συστήσει η SVR (μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας).



Συνελήφθη με ένταλμα 47χρονος αλλοδαπός που κατηγορείται για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση

 



Συνελήφθη δυνάμει εντάλματος, βραδινές ώρες 19-12-2023, μετά από επισταμένες αναζητήσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, 47χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση, συμπληρώσαντος και μη τα 14 έτη, από πρόσωπο που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του.

Ο 47χρονος κατηγορείται ότι τουλάχιστον από το 2017 και έχοντας την επίβλεψη ανήλικης, διατηρώντας φιλική σχέση με την μητέρα της, προέβαινε στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Συνελήφθη 70χρονος δραπέτης φυλακών τον περασμένο Αύγουστο, άρπαξε τσάντα ηλικιωμένης, την τραυμάτισε σοβαρά, με αποτέλεσμα να πεθάνει


 

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, συνελήφθη, πρωινές ώρες της 15-12-2023 στη Σαλαμίνα, 70χρονος ημεδαπός, ο οποίος επιβαίνοντας σε κλεμμένο δίκυκλο, απογευματινές ώρες της 15-8-2023 στη Νίκαια, άσκησε σωματική βία σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας προκειμένου να αρπάξει τη τσάντα της, με αποτέλεσμα την πτώση της στο έδαφος και τον σοβαρό τραυματισμό της, συνέπεια του οποίου, επήλθε ο θάνατος της τις επόμενες μέρες.

Ο 70χρονος αναζητούνταν ως δραπέτης Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή κάθειρξης για πληθώρα αδικημάτων, μεταξύ των οποίων, διακεκριμένες κλοπές και αρπαγές τσαντών, καθώς την 12-4-2023 παραβίασε τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης κατά Ιδιοκτησίας για κλοπές και απόπειρα ληστείας από την οποία επήλθε ο θάνατος.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί:

η ανωτέρω απόπειρα ληστείας σε βάρος της 80χρονης παθούσας που οδήγησε στο θάνατο της,

η κλοπή του δικύκλου που χρησιμοποίησε ως μέσο για την τέλεση της εν λόγω ληστείας και

κλοπή τσάντας σε βάρος 66χρονης γυναίκας, που διαπράχθηκε πρωινές ώρες της 24-10-2023 στον Ταύρο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής του δραστηριότητας, βάσει της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούσε, είναι σε εξέλιξη.



Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς – Σε λειτουργία η πλατφόρμα pet.gov.gr

 


Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα pet.gov.gr, με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι σημαντικότερες καινοτομίες του pet.gov.gr είναι οι ακόλουθες:

  • Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για πρώτη φορά δημιουργείται μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης των όρων ευζωίας και υγείας των ζώων συντροφιάς που είναι ανοιχτή και υποστηρίζει τους κτηνιάτρους, τους ιδιοκτήτες, τους αναδόχους, τους φιλόζωους και τη Δημόσια Διοίκηση.
  • Διάθεση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας και οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους, αποκτούν ψηφιακή πρόσβαση στα δεδομένα τους.
  • Ψηφιακή διαχείριση για το Πρόγραμμα «Άργος» – πόροι & υποχρεώσεις Δήμων:  Δημιουργείται ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
  • Σύσταση των απαραίτητων Ψηφιακών Μητρώων Ζώων Συντροφιάς φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καταφυγίων και εκτροφέων.
  • Θεμελίωση συνεκτικού ψηφιακού πλαισίου εποπτείας με αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια, για τον έλεγχο της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Πρόσβαση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της αρχικής εγγραφής κάθε ζώου συντροφιάς, καθώς και οι πολίτες μέσω των κωδικών Taxisnet, ενώ οι υπάλληλοι των Δήμων, των Περιφερειών και των Κρατικών Φορέων, εισέρχονται με τους κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.   

Οι πρώτες επτά υπηρεσίες που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είτε απευθείας μέσω του pet.gov.gr είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα» και το νέο γεγονός ζωής «Ζώα συντροφιάς» είναι οι ακόλουθες:  

  1. Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθηση ζώων συντροφιάς (περιβάλλον κτηνιάτρου)
  2. Βιβλιάριο Υγείας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες – διαχειριστές – Αναδόχους)
  3. Μητρώο Φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων σε Μητρώο και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
  4. Μητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή των καταφύγιων και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
  5. Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
  6. Δήλωση εύρεσης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)
  7. Δήλωση μεταβίβασης ζώου συντροφιάς (για τους ιδιοκτήτες)

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν κωδικό QR  για το ζώο συντροφιάς τους, ώστε σε περίπτωση απώλειας να διευκολύνεται η ταυτοποίησή του.




«Πράσινο φως» στο ελληνικό σχέδιο στήριξης εταιρειών έντασης ενέργειας με 150 εκατ. ευρώ

 



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ελληνικό σχέδιο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών έντασης ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό κόστος στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

  • Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα διοχετευθεί μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή μειώσεων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός είναι να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος για εταιρείες έντασης ενέργειας και εμπορίου που δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα πληττόμενους τομείς, λόγω των εξαιρετικών αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση.
  • Το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή το Μάρτη του 2023 και τροποποιήθηκε πριν από ένα μήνα, με σκοπό τη στήριξη τομέων που είναι βασικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα.
  • Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση και τη Μετάβαση. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του καθεστώτος θα δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση έως και 80% των επιλέξιμων δαπανών για το ανώτατο όριο ενίσχυσης των 150 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Επιπλέον, η δημόσια στήριξη θα υπόκειται σε όρους περιορισμού των αδικαιολόγητων στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων διασφαλίσεων για τη διατήρηση του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών και τη διασφάλιση της μετακύλισης της ενίσχυσης στους τελικούς δικαιούχους.


Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του επίσκεψη στο  Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο στο Πέραμα, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τόνισε ότι:

  • Από την αρχή της διακυβέρνησής μας διαπιστώσαμε μια βασική αναντιστοιχία μεταξύ τού τι μας ζητάει η αγορά εργασίας να παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα και ποιες είναι οι προτεραιότητες που έδιναν άλλες κυβερνήσεις στην εκπαίδευση.
  • Είδαμε ότι υπάρχει ένα χάσμα ουσιαστικά μεταξύ της ανώτατης εκπαίδευσης και της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση να θεωρείται το “αποπαίδι” ή μία επιλογή ανάγκης, μια δεύτερη επιλογή γι’ αυτά τα παιδιά τα οποία δεν μπορούσαν να στοχεύσουν στο να μπουν σε κάποιο πανεπιστήμιο και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος.
  • Είναι λάθος καταρχάς από οικονομικής πλευράς, διότι αν δει κανείς σήμερα -και έχει ενδιαφέρον αυτό για τις δικές σας επιλογές- τα στοιχεία της ανεργίας των νέων, θα διαπιστώσει ότι μεγαλύτερη ανεργία των νέων έχουμε στους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων και πολύ μικρότερη ανεργία έχουμε στους αποφοίτους των τεχνικών σχολών, των ΕΠΑΛ, των δημόσιων ΙΕΚ. Άρα, η ίδια η αγορά εργασίας μας αναγκάζει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση σε όλες της τις εκφάνσεις.
  • Δεν είναι “αποπαίδι” της εκπαίδευσης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι μια συνειδητή επιλογή, μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή, πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για πολλά νέα παιδιά.

Το σχετικό υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και Δημόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ).
  • Ειδικά τα ΙΕΚ θα εξελιχθούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΑΚ).
  • Τα ΚΕΕΚ θα παρέχουν επίσης Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, ενώ υποχρεωτικά θα διαθέτουν εργαστηριακό κέντρο. Οι εργαστηριακές υποδομές θα ενισχυθούν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για τον οποίο θα διατεθούν 124 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τα νέα ΚΕΕΚ θα αποτελέσουν πολυδύναμες μονάδες όπου θα συστεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των επιπέδων 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων.
  • Επιπλέον, εντός κάθε ΚΕΕΚ θα ιδρυθεί και θα λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (ΓΕΑΣ), το οποίο θα ενισχύει περαιτέρω την σύνδεση με την αγορά εργασίας. Τα νέα Γραφεία θα συνεργάζονται με επαγγελματικούς φορείς, θα μελετούν στατιστικά δεδομένα, θα μεριμνούν για την απασχόληση των σπουδαστών και θα παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη μετάβαση σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις προοπτικές κάθε πεδίου.

Στόχος είναι η στενή σύνδεση με την αγορά εργασίας και με έμφαση στις ανάγκες τοπικών κοινωνιών ή επιχειρηματικών ζωνών.  Είναι σημαντικό ώστε κάθε περιοχή που μπορεί να έχει μία ιδιαιτερότητα, αυτή να αποτυπώνεται στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρουμε, εκπαιδεύοντας τους αυριανούς εργαζόμενους.



Έφυγε ο δάσκαλος του καφέ - Ο καλύτερος φραπέ στην Ελλάδα έμεινε στην ιστορία

 



Ο θρύλος του καφέ, ο Χρήστος Λέντζος, εμπνευστής και δημιουργός του πιο θρυλικού φραπέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Όλη η Αθήνα είχε περάσει από το μαγαζί του, στο Παγκράτι, γιατί ο Χρήστος Λέντζος ήταν ο άνθρωπος που έμαθε τους Αθηναίους να πίνουν φραπέ, τον οποίο είχε ανακαλύψει νωρίτερα, το 1957, τυχαία στη ΔΕΘ ο Δημήτριος Βακόνδιος.

Το 1964, στο Παγκράτι, απέναντι ακριβώς από το Άλσος, ο Χρήστος Λέντζος άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του.

Όπως έλεγε ο ίδιος : 'Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μία ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος".

Το ζαχαροπλαστείο έγινε στέκι και γενικά το σήμα κατατεθέν για ραντεβού.

Όλοι αναζητούσαν τη συνταγή, ενώ θεωρίες κυκλοφορούσαν σε όλη την Αθήνα: Άλλοι έλεγαν ότι βάζει αβγό, άλλοι μπέικιν πάουντερ ή κρέμα γάλακτος για να πετύχει το πλούσιο μείγμα.

Ο ίδιος έχει διηγηθεί: «Από το 1965, που άνοιξα, μέχρι το 1971 έφτιαχνα τον φραπέ στο σέικερ. Τότε είναι που αγόρασα το πιο δυνατό μίξερ Μπράουν και τελειοποίησα τη συνταγή του καλού φραπέ. Το ίδιο μίξερ έχουν και άλλα μαγαζιά, αλλά τσιγκουνεύονται τη δόση. Στη χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών που αγοράζουν όλες οι καφετέριες, η εφορία υπολογίζει ότι αντιστοιχούν 1.000 δόσεις καφέ. Εγώ δεν βγάζω ούτε 400! Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω. Οι πελάτες ζητάνε τον έξτρα καφέ, γι' αυτό τους πιάνει καμιά φορά και το στομάχι τους!».

Το 2013 το θρυλικό μαγαζί έκλεισε εξαιτίας της κρίσης. Αλλά στη θέση του υπάρχει νέος Λέντζος, που φτιάχνει ακόμη τον θρυλικό φραπέ, αλλά χωρίς τον κύριο Χρήστο δεν έχει την ίδια «χάρη».

Καλό του ταξίδι.




Fake news Κασσελάκη για να κάνει αντιπολίτευση και ξεφτιλίστηκε αφού τον διέψευσε ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας του Πακιστάν


 

Όπως γίνεται πάντα, ο Στέφανος Κασσελάκης χωρίς να διασταυρώσει μια είδηση, ίσως επειδή του τα γράφουν και όπως του τα δίνουν τα διαβάζει, ίσως γιατί η απειρία του δεν του επιτρέπει να σκεφτεί σωστά, έκανε αντιπολίτευση με fake news με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί και πάλι.

Παρενέβη λοιπόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Παρίσι εχθές το απόγευμα, για να εγκαλέσει τον Υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Πακιστανού ομολόγου του.

Αναλυτικά, η άρπα κόλα ανάρτηση Κασσελάκη:

Ο Υπουργός Επικρατείας του Πακιστάν μάς λέει ότι συμφώνησε με τον Υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να έρθουν 500.000 Πακιστανοί στη χώρα μας για να εργαστούν στον τομέα των κατασκευών.

Επειδή μέχρι κι ένα εκκρεμές έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ζητώ απευθείας από τον Πρωθυπουργό δύο πράγματα:

1ον: Να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίσημη ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας του Πακιστάν.

2ον: Να ζητήσει συγγνώμη για κάθε λέξη που έχει αρθρώσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια στο μεταναστευτικό.

Η Ν.Δ. πούλησε φράχτες, μίσος και μισαλλοδοξία προεκλογικά, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τον φόβο πολλών συμπολιτών μας και με αποτέλεσμα να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Το μόνο που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που λέει την αλήθεια.

Αρκετές ώρες πριν, ωστόσο, είχε έλθει διάψευση από το Ισλαμαμπάντ: 

«Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία, ούτε καν συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν για συμμετοχή οποιουδήποτε Πακιστανού μετανάστη εργάτη στην ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ ο ίδιος είχαμε διερευνήσει την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας. Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα βαθιά από την ακεραιότητα, τον πατριωτισμό και την υψηλή νόηση του κ. Γεωργιάδη, να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τη χώρα του», τόνισε στην πλατφόρμα Χ ο Υπουργός Εργασίας του Πακιστάν, ανάρτηση την οποία αναπαρήγαγε με τη σειρά του ο κ. Γεωργιάδης.

My meeting with the Greek Labour Minister @AdonisGeorgiadi was extremely productive in exploring strong collaborations. We're focused on fulfilling Greece's need for 500,000 skilled workers, particularly in construction. InShaAllah in the coming days we will sign a G2G agreement… pic.twitter.com/OmD9zqqYjL

— Jawad Sohrab (@JawadSohrab) December 19, 2023

Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Action24 ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφορήθηκε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε και στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ανέφερε ότι «μέχρι και ένα εκκρεμές είναι πιο αξιόπιστο» από τον υπουργό Εργασίας.

«Σε τι απαντάει ο κ. Κασσελάκης ακριβώς; Αφού ο κ. υπουργός Επικρατείας του Πακιστάν ανέφερε ότι ήταν λάθος, ας το κοιτάξει με το επιτελείο του», πρόσθεσε γελώντας ο Έλληνας υπουργός Εργασίας.

«Ο άνθρωπος είναι τη μία στα Hamptons, την άλλη στη Νέα Υόρκη, την τρίτη στο Παρίσι, δεν δεινοπαθεί κιόλας ο κ. Κασσελάκης», είπε επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «δεν είναι κακό να κάνει κάποιος μερικές ημέρες διακοπές αλλά από το Παρίσι να μου μιλάει τώρα εμένα που είμαι όλη τη μέρα στη δουλειά και έχω φτύσει το γάλα της μάνας μου, αυτό πάει πολύ» είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.



Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.



Καλή σας μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με την τελευταία μας συνεδρίαση για το 2023 αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά και μία χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις, που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Είναι, βέβαια, μία επιλογή που εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες, στις εκλογές. Εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα, με θέματα που προτάσσουν την παιδεία, την υγεία και την καθημερινότητα.

Ξεκινώ, λοιπόν, με μία -πιστεύω- πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός, δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα, να σπουδάσουν και να εργαστούν πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό, αυτοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φύγουν, να πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικό. Φυσικά, οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην πολύ μεγάλη, στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που τώρα αποκτά μία ευνοϊκή οδό επιστροφής.

Προτεραιότητά μας -και θέλω να το τονίσω και πάλι- είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, με ακόμα πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητό του, σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία. Ενώ, με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.

Την ίδια ώρα που η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Κι αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση.

Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, θέλω να σημειώσω και την οικονομική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας. Αν αναλογιστεί κανείς τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων, αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία.

Θα μπορούσα να επισημάνω και το παράδειγμα της Κύπρου, στην οποία φοιτούν -αν δεν κάνω λάθος- κοντά στους 20.000 από την Ελλάδα. Στη Μεγαλόνησο, μάλιστα, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, γι’ αυτό και εκεί η αντίστοιχη μεταρρύθμιση υπήρξε ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις.

Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής.

Από την παιδεία να περάσουμε στην υγεία. Το δεύτερο θέμα το οποίο θα εξετάσουμε σήμερα είναι μία ακόμα κρίσιμη μεταρρύθμιση: η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα «ανάχωμα» στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας που δυστυχώς έχουμε στη χώρα μας από τραυματισμούς, ειδικά από τροχαία. Έτσι, σε δημόσια νοσοκομεία θα δημιουργηθούν μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα κέντρα τραύματος, με ειδικό εξοπλισμό, με καταρτισμένο προσωπικό.

Ξέρω και το ξέρουμε ότι στην υγεία πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Το μήνυμά μας, όμως, είναι ότι επενδύουμε περισσότερο στην υγεία. Ήταν χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που δώσαμε με αφορμή τη συζήτηση στον Προϋπολογισμό.

Και βέβαια, να προσθέσουμε στις μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών την αύξηση κατά 20% στις αποζημιώσεις των εφημεριών, την οποία εξήγγειλα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπως και τα κίνητρα για να κατευθυνθούν περισσότεροι γιατροί στην περιφέρεια.

Ανοίγω μια παρένθεση και αναφέρω ενδεικτικά πώς οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιούμε μπορεί ήδη να έχουν οικονομικό αποτύπωμα για τους συμπολίτες μας: μόνο με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται, με τις συντάξεις που θα καταβληθούν σήμερα, γύρω στους 50.000 συνταξιούχους -αυτοί δηλαδή οι οποίοι έχαναν ένα μέρος της σύνταξής τους- θα δουν μια σημαντική αύξηση στη σύνταξη, διότι αυτή η παρακράτηση ουσιαστικά σταματά να ισχύει.

Να περάσουμε τώρα στη δύσκολη μάχη με την οπαδική βία, η οποία δυστυχώς διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού μας. Θα έχει την ευκαιρία ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης, πώς θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή και προβλέψεων οι οποίες μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες ή η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά.

Και βέβαια, μία ακόμη σημαντική παρέμβαση: η δυνατότητα της πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα, με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα. δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι σημαντικό, επίσης, ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί, με την Εισαγγελία να ερευνά πια στο ανώτατο επίπεδο την τυχόν διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων.

Αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δεν θα ξαναπώ το κοινότοπο, ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πια υπάρχει μία απαίτηση, καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να «καταναλώνουμε» σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίζουμε ότι δεν θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα.

Θέλω να σταθώ σε μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα συζητήσουμε σήμερα και την οποία θα εισηγηθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Αναφέρομαι στη σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση η οποία γίνεται στη χώρα μας. Ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος είχε να γίνει ουσιαστικά εδώ και 100 χρόνια. Με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και με μια σειρά από παρεμβάσεις που λύνουν εκκρεμότητες που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, ωσότου τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια επισημοποιηθούν με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων. Και βέβαια, ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα μας μιλήσει και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της νέας αυθαίρετης δόμησης, όπου πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά να έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα.

Κλείνω με τα ετήσια σχέδια δράσης, με 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα τα οποία θα υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη. Θα έχουμε και πάλι για το 2024 έναν πολύ καθαρό οδικό χάρτη, με σημαντικές επενδύσεις, σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα εγκρίνουμε σήμερα.

Τελειώνοντας, να εκφράσω και την ικανοποίησή μου, καθώς μόλις πληροφορήθηκα ότι επήλθε επιτέλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία συμφωνία, σημαντική ευρωπαϊκή συμφωνία, για το άσυλο και τη μετανάστευση. Μία συμφωνία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, όπου λαμβάνονται υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα. Μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα.



Δίμηνη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2024

 



Και φέτος, όπως πέρυσι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα πάρει δίμηνη παράταση, με τους κατόχους οχημάτων να καλούνται να τα εξοφλήσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Πριν δύο ημέρες ο Χάρης Θεοχάρης, φάνηκε σκληρός απέναντι στους πολίτες και δυσκολευόταν να δώσει έστω και λίγες ημέρες, αλλά όπως γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, η τελευταία κουβέντα είναι πάντα του πρωθυπουργού της χώρας.

Παράταση λοιπόν 2 μηνών, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα χορηγήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται άμεσα και πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην λήψη της εν λόγω απόφασης, οδηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πάντα σε συννενόηση με τον πρωθυπουργό, σε μία προσπάθεια να δοθούν ανάσες στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, ενώ επίσης παραδοσιακά στο τέλος κάθε έτους, συσσωρεύονται πλήθος υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις χρεών κ.λπ.). 

Οι ιδιοκτήτε λοιπόν των  ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών θα έχουν ακόμη δύο μήνες επιπλέον στην διάθεσή τους να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας, η να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία το όχημά τους, και έως τις 29 Φεβρουαρίου.





Economist : Χώρα της χρονιάς η Ελλάδα - Μητσοτάκης: Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού

 



O Economist ανέδειξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς για το 2023 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού».

Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από το Economist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας.», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του, παραθέτοντας το άρθρο του Economist.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», έγραψε ο πρωθυπουργός στα αγγλικά.

A few years ago, who would have expected that Greece would be named @TheEconomist’s country of the year? Yet this is exactly what has happened. A recognition of the Greek people’s efforts, our continuing reforms and our country’s progress. https://t.co/coLfKanjoX

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 20, 2023




«Η χώρα της χρονιάς 2023 για το Economist»

«H Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός - και να κερδίσει ακόμα τις εκλογές», σημειώνει το άρθρο και προσθέτει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023».

Ολόκληρη η αναφορά του Economist:

Οι ιστορικοί δεν θα αναπολούν το 2023 ως μια ευτυχισμένη χρονιά για την ανθρωπότητα. Οι πόλεμοι φούντωσαν, τα αυταρχικά καθεστώτα έκαναν θραύση και σε πολλές χώρες οι ισχυροί άνδρες περιφρόνησαν τους νόμους και περιόρισαν την ελευθερία. Αυτό είναι το ζοφερό σκηνικό του ετήσιου βραβείου μας "χώρα της χρονιάς". Αν το βραβείο μας ήταν για την ανθεκτικότητα των απλών ανθρώπων απέναντι στη φρίκη, θα υπήρχαν άφθονοι υποψήφιοι, από τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς στην πικρή σύγκρουσή τους μέχρι τους Σουδανούς που φεύγουν καθώς η χώρα τους καταρρέει.

Ωστόσο, από τότε που αρχίσαμε να ονομάζουμε τις χώρες της χρονιάς το 2013, επιδιώξαμε να αναγνωρίσουμε κάτι διαφορετικό: τον τόπο που έχει βελτιωθεί περισσότερο. Η αναζήτηση ενός φωτεινού σημείου σε έναν ζοφερό κόσμο οδήγησε κάποιους από το προσωπικό μας σε απόγνωση και πρότεινε τη Χώρα της Μπάρμπι, τη φανταστική ροζ ουτοπία ενός χολιγουντιανού blockbuster. Αλλά στην πραγματική ζωή, υπάρχουν δύο σύνολα χωρών που αξίζουν αναγνώριση το 2023.

Η πρώτη περιλαμβάνει μέρη που αντιστάθηκαν στον εκφοβισμό από αυταρχικούς γείτονες. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η ζωή στην Ουκρανία βελτιώθηκε, αλλά η χώρα συνέχισε γενναία τον αγώνα της ενάντια στην πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις ταλαντεύσεις των δυτικών υποστηρικτών της. Η Μολδαβία αντιστάθηκε στον ρωσικό εκφοβισμό. Η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και η Σουηδία θα ακολουθήσει σύντομα. Στην Ασία μια σειρά από χώρες κράτησαν το θάρρος τους απέναντι στην κινεζική επιθετικότητα, συχνά σε συνεργασία με την Αμερική. Οι Φιλιππίνες υπερασπίστηκαν τα θαλάσσια σύνορά τους και το δίκαιο της θάλασσας απέναντι σε πολύ μεγαλύτερα κινεζικά πλοία. Τον Αύγουστο η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα παραμέρισαν τα ιστορικά τους παράπονα για να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Το νησιωτικό κράτος του Τουβαλού, με πληθυσμό 11.000 κατοίκων, μόλις υπέγραψε συνθήκη με την Αυστραλία που ασφαλίζει τον πληθυσμό του από την κλιματική αλλαγή και περιλαμβάνει εγγύηση ασφαλείας για να μην πέσει κάτω από τον έλεγχο της Κίνας.

Η δεύτερη ομάδα χωρών μας υπερασπίστηκε τη δημοκρατία ή τις φιλελεύθερες αξίες στο εσωτερικό της. Η εύθραυστη, πληγωμένη από τον πόλεμο Λιβερία κατάφερε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Το ίδιο και το Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο διατήρησε τη φήμη του για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου. Σε ορισμένες χώρες μεσαίου μεγέθους, όπως η Ταϊλάνδη και η Τουρκία, η ελπίδα αναβόσβησε καθώς η αντιπολίτευση πίεσε σκληρά για την απομάκρυνση αυταρχικών καθεστώτων, αλλά τα καθεστώτα αυτά διατηρήθηκαν σε εκλογές που ήταν στραβές υπέρ τους.

Τρεις χώρες ξεχωρίζουν για την επιστροφή τους στη μετριοπάθεια μετά από έναν περίπατο στην άγρια πλευρά. Η Βραζιλία όρκισε έναν κεντροαριστερό πρόεδρο, τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μετά από τέσσερα χρόνια ψεύτικου λαϊκισμού υπό τον Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος διέδιδε διχαστικές θεωρίες συνωμοσίας, χάιδευε τους σκανδαλιάρηδες αστυνομικούς, υποστήριζε τους αγρότες που έκοβαν τα τροπικά δάση, αρνιόταν να αποδεχτεί την εκλογική ήττα και ενθάρρυνε τους οπαδούς του να επιχειρήσουν μια εξέγερση. Η νέα κυβέρνηση αποκατέστησε γρήγορα την κανονικότητα - και μείωσε τον ρυθμό αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο κατά σχεδόν 50%. Το εντυπωσιακό ρεκόρ της Βραζιλίας αμαυρώθηκε, ωστόσο, από τη συνήθεια του Λούλα να καλοπιάνει τον κ. Πούτιν και τον δεσπότη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ως αποτέλεσμα, η Βραζιλία χάνει το βραβείο.

Έτσι μένει ο νικητής μας, η Ελλάδα. Δέκα χρόνια πριν, ήταν σακατεμένη από μια κρίση χρέους και γελοιοποιήθηκε από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει, το κοινωνικό συμβόλαιο είχε φθαρεί και τα εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς οργίαζαν. Η κυβέρνηση έγινε τόσο απελπισμένη που αγκαλιάστηκε με την Κίνα και αργότερα πούλησε το κύριο λιμάνι της, τον Πειραιά, σε κινεζική εταιρεία. Σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη διαφθορά και τις κακοτεχνίες στις υποδομές- ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν.

Αλλά μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός - και να κερδίσει και τις εκλογές. Με τον μισό Κόσμο να πρόκειται να ψηφίσει το 2024, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή.

Σημειώνεται ότι ανάρτηση για την ανάδειξη της Ελλάδας ως καλύτερης χώρας για το 2023 έκανε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης. Δείτε την ανάρτησή του: 

“Greece shows that from the verge of collapse it is possible to enact tough, sensible economic reforms,rebuild the social contract, exhibit restrained patriotism—and still win elections. With half the world due to vote, democrats everywhere should pay heed”https://t.co/Nk5o8wLcsr pic.twitter.com/NK4KEhGbEj


— Alex Patelis (@PatelisAlex) December 20, 2023