Ο θρύλος του καφέ, ο Χρήστος Λέντζος, εμπνευστής και δημιουργός του πιο θρυλικού φραπέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Όλη η Αθήνα είχε περάσει από το μαγαζί του, στο Παγκράτι, γιατί ο Χρήστος Λέντζος ήταν ο άνθρωπος που έμαθε τους Αθηναίους να πίνουν φραπέ, τον οποίο είχε ανακαλύψει νωρίτερα, το 1957, τυχαία στη ΔΕΘ ο Δημήτριος Βακόνδιος.
Το 1964, στο Παγκράτι, απέναντι ακριβώς από το Άλσος, ο Χρήστος Λέντζος άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του.
Όπως έλεγε ο ίδιος : 'Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μία ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος".
Το ζαχαροπλαστείο έγινε στέκι και γενικά το σήμα κατατεθέν για ραντεβού.
Όλοι αναζητούσαν τη συνταγή, ενώ θεωρίες κυκλοφορούσαν σε όλη την Αθήνα: Άλλοι έλεγαν ότι βάζει αβγό, άλλοι μπέικιν πάουντερ ή κρέμα γάλακτος για να πετύχει το πλούσιο μείγμα.
Ο ίδιος έχει διηγηθεί: «Από το 1965, που άνοιξα, μέχρι το 1971 έφτιαχνα τον φραπέ στο σέικερ. Τότε είναι που αγόρασα το πιο δυνατό μίξερ Μπράουν και τελειοποίησα τη συνταγή του καλού φραπέ. Το ίδιο μίξερ έχουν και άλλα μαγαζιά, αλλά τσιγκουνεύονται τη δόση. Στη χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών που αγοράζουν όλες οι καφετέριες, η εφορία υπολογίζει ότι αντιστοιχούν 1.000 δόσεις καφέ. Εγώ δεν βγάζω ούτε 400! Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω. Οι πελάτες ζητάνε τον έξτρα καφέ, γι' αυτό τους πιάνει καμιά φορά και το στομάχι τους!».
Το 2013 το θρυλικό μαγαζί έκλεισε εξαιτίας της κρίσης. Αλλά στη θέση του υπάρχει νέος Λέντζος, που φτιάχνει ακόμη τον θρυλικό φραπέ, αλλά χωρίς τον κύριο Χρήστο δεν έχει την ίδια «χάρη».
Καλό του ταξίδι.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου