Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Το επικίνδυνο κτήνος που κακοποίησε σκυλάκι κρύβεται από την αστυνομία! Το σκυλάκι επιβίωσε

 


Ένας επικίνδυνος κακοποιός στα Χανία επέβαλε ένα σκυλάκι σε βασανιστήρια κόβοντας του τις όρχεις.

Η γρήγορη επέμβαση των μαρτύρων της άγριας κακοποίησης που πρόλαβαν να παρέμβουν και η άμεση φροντίδα από τον κτηνίατρο, αποδείχτηκαν καθοριστικά για τη σωτηρία του σκύλου.

Όπως έγινε γνωστό από τον Φιλοζωϊκό Όμιλο Χανίων, το ζώο φιλοξενείται σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ ο δράστης καταζητείται από την αστυνομία και κρύβεται.




Ο άτυχος σκύλος έχοντας ένα παλιάνθρωπο για αφεντικό, σύρθηκε από τον επικίνδυνο κακοποιό που το κρέμασε και του ακρωτηρίασε τους όρχεις.

Πολίτης που τον είδε και έσπευσε στο σημείο φωνάζοντάς του, αυτή ήταν και η σωτήρια παρέμβαση για το άμοιρο ζώο που μεταφέρθηκε γρήγορα σε κτηνιατρείο αιμόφυρτο,  με τον παλιάνθρωπο να εξαφανίζεται.

Το άτυχο ζώο που βρίσκεται πλέον σε ασφαλές περιβάλλον, αναρρώνει και αναζητά ανθρώπους που θα τον αγαπήσουν και θα τον υιοθετήσουν. Εξίσου σοκαριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι, στο κεφάλι έφερε σημάδια, πιθανότατα από τσιγάρα που έσβηνε πάνω του ο άνθρωπος που προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.



Τον τρέλανε στο ψέμα ο Τσαβούσογλου τον Στολτενμπεργκ και έφυγε από την Τουρκία

 


Το καθεστώς συνεχίζει την τακτική λέω ψέματα, φτιάχνω σενάρια και εξαπατώ τους πάντες γιατί είμαι Τούρκος και ο Τούρκος δεν αλλάζει.

Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνάντησε ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος η οποία διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα, και υπογράμμισε ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» εννοώντας βέβαια τη Γαλλία και την Ελλάδα. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  συνέχσε τα δικά του ότι «θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», και λέγοντας ψέματα προσπαθώντας να εξαπατήσει είπε ότι «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας» προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης. 

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους PATRIOT εξηγώντας ότι οι S400 ήταν λύση ανάγκης.

Σε ό,τι αφορά στους S400 ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη κι έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S400 και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.  



Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρεώνεται ότι έσωσε την ΔΕΗ από την χρεωκοπία που την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραλάμβανε από τον ΣΥΡΙΖΑ την ΔΕΗ, και γνώριζε ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα την είχαν οδηγήσει ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και σε μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Δεκατέσσερις μήνες μετά η ΔΕΗ όχι μόνο απέφυγε τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα επιτυχημένου επιχειρηματικού μετασχηματισμού αφού κατάφερε να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να βάλλει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας νέας σύγχρονης επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας διεθνούς εμβέλειας.

Η επιλογή του μάνατζερ κ. Γιώργου Στάσση από την Ιταλική ENEL στο τιμόνι της εταιρείας έδωσε το σήμα της μεγάλης στροφής της επιχείρησης στην πράσινη ανάπτυξη, την οποία επιβεβαίωσε και χθες η διοίκηση ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

Από μερίδιο 3% στον τομέα των ΑΠΕ, στόχος είναι να φτάσει κοντά στο 20% το 2024 και να ξεπεράσει το 1 γιγαβάτ έως το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων δυναμικότητας 6 γιγαβάτ.

Στις αρχές του 2019, σημείωσε ο κ. Στάσσης, ο ορκωτός ελεγκτής είχε προειδοποιήσει για πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας. Σήμερα η ΔΕΗ εξυγιαίνεται. Περπατά γερά στα πόδια της.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε ζημίες 318,4 εκατ. ευρώ αλλά φέτος εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 51,2 εκατ. ευρώ και η μετοχή της, η οποία είχε απαξιωθεί πλήρως, σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού, με ενίσχυση της παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η νέα ΔΕΗ εξασφαλίζει παράλληλα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας» είπε μέσα σε άλλα ο κ. Στάσσης.





Σοβαρά επεισόδια για τον Ρομά που σκοτώθηκε την ώρα που πήγε να ληστέψει σπίτι

 


Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην Καλαμάτα, μετά τον θάνατο 18χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός μετά από πυρά 64χρονου, ο οποίος πυροβόλησε επειδή μπήκε σπίτι του μαζί με άλλους δύο για να τον ληστέψουν.

Ο δράστης φοβήθηκε για την ζωή του και πυροβόλησε.

Από βολή καραμπίνας έπεσε ο 18χρονος Ρομά στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο 64χρονος δράστης, που συνελήφθη και βρίσκεται στο Α.Τ. Μεσσήνης,  ισχυρίστηκε πως είδε τον 18χρονο να εισέρχεται στο σπίτι του, επιχειρώντας να κλέψει, και επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του τον πυροβόλησε για εκφοβισμό, όμως τα σκάγια τον πέτυχαν και τον έριξαν αιμόφυρτο στο έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα λευκό βαν είχε θεαθεί λίγο νωρίτερα έξω από τα σπίτια της περιοχής. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις Ρομά που επέβαιναν σε αυτό και φέρεται να μπήκαν και οι τρεις στο σπίτι του 64χρονου, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρά του. Τότε έγινε συμπλοκή, ο 64χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 18χρονο, στην κοιλιά και τον θώρακα. Οι άλλοι δύο αμέσως τον πήραν και τον έβγαλαν από το σπίτι.

Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ εκατοντάδες φίλοι και συγγενείς του βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο,  καθώς και αρκετοί έξω από το ΑΤ Μεσσήνης, όπου κρατείται ο δράστης.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Μεσσηνίας, σημειώνονται επιθέσεις, πλιάτσικο και φθορές σε καταστήματα αθώων πολιτών της Καλαμάτας, ειδικά στην οδό Μουλαβασίλη, από Ρομά που αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στο περιστατικό.

Επίσης, ομάδες Ρομά έχουν στήσει «μπλόκα» και οδοφράγματα σε δρόμους που οδηγούν προς τη Μεσσήνη αλλά και στην 7η Επαρχιακή οδό και δημιουργούν προβλήματα στους διερχόμενους οδηγούς προκαλώντας τους.

Οι προκλητικοί Ρομά κρατάνε ξύλα και πετάνε πέτρες και στο σημείο έχουν σπεύσει επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις ΟΠΚΕ.






Η ΔΕΗ αλλάζει

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ μετατρέπεται από μία δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μία σύγχρονη ενεργειακή δύναμη», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η νέα εταιρική ταυτότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με σύνθημα «Ένα με το μέλλον». «Η ΔΕΗ από σήμερα δεν αλλάζει μόνο λογότυπο. Αλλάζει, τολμώ να πω έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό, σχέδιο και λειτουργία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία ως «ένα υποδειγματικό και αθόρυβο success story».

«Η ΔΕΗ, λοιπόν, μετατρέπεται με γοργά βήματα σε μία δυναμική, ανταγωνιστική εταιρεία με ανανεωμένο, υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. Αλλά μία δημόσια επιχείρηση που, αυξάνοντας τον πλούτο της, αυξάνει ταυτόχρονα λόγω της στρατηγικής της σημασίας και τον εθνικό πλούτο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας πως «μέσα σε 14 μήνες, η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, βρέθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας στη λειτουργική κερδοφορία».

«Τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία κληθήκαμε να πάρουμε μαζί με τον Υπουργό, ουσιαστικά λίγες εβδομάδες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έσωσαν την εταιρία από την κατάρρευση. Αλλά και οι πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες την απελευθέρωσαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και από τα κύματα των αλλεπάλληλων προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων. Αποδείξαμε έτσι κάτι πολύ σημαντικό, ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο. Και ότι ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός μιας δημόσιας επιχείρησης. Θυμίζω ότι στη Δ.Ε.Η. το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 51%. Μπορεί, λοιπόν, μια δημόσια επιχείρηση να εκσυχρονιστεί και να γίνει απολύτως ανταγωνιστική, αρκεί να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, διαδικασίες. Και, πρώτα και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αναβάπτιση των ιδρυτικών στόχων της ΔΕΗ στις ανάγκες του σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτοί αποτυπώνονται συμβολικά και στο νέο σήμα, «στο νέο λογότυπο της ΔΕΗ, σύγχρονο, καλαίσθητο κατά την άποψή μου. Αυτός ο κύκλος, ο οποίος παραπέμπει στον ήλιο, στην αέναη κίνηση. Με τον τρόπο του αυτός ο λογότυπος περιγράφει μια επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι σε διαρκή κίνηση. Πρέπει η εξέλιξη να είναι όπως λέει: Ένα με το Μέλλον. Γιατί το μέλλον της ΔΕΗ της ανήκει: Το μέλλον της ΔΕΗ μας ανήκει!»

Στην εκδήλωση, εκτός από το νέο λογότυπο που αναδεικνύει την ανανέωση στο επιχειρησιακό προφίλ της Εταιρείας με τη στροφή στις ΑΠΕ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, τις επενδύσεις στα δίκτυα και στην ηλεκτροκίνηση και τον μετασχηματισμό της Εμπορικής της πολιτικής, παρουσιάστηκε ένα νέο πακέτο μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των πελατών της, μαζί με τα νέα ψηφιακά της προϊόντα, ενώ ανακοινώθηκε η δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων της και της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ραντεβού.

«Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά πορεία της. Με έναν τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, «η ΔΕΗ ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά ιστορία της. Κλείνει μια εποχή στασιμότητας και μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ενεργειακή εταιρεία διεθνούς εμβέλειας. Αυτή την αλλαγή σηματοδοτούμε σήμερα. Και σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε. Προς όφελος της χώρας, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

Κύριε Υπουργέ, κυρία Γενική Γραμματέα, κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της Δ.Ε.Η., είναι μια σημαντική η σημερινή μέρα για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Η Δ.Ε.Η. από σήμερα δεν αλλάζει μόνο λογότυπο. Αλλάζει, τολμώ να πω έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό, σχέδιο και λειτουργία. Μετατρέπεται από μία δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μία σύγχρονη ενεργειακή δύναμη. Με κερδοφόρα αποτελέσματα αλλά κυρίως με πολύ αισιόδοξες προοπτικές. Ανακτά, δηλαδή, τον προωθητικό και κοινωνικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε: Ισχυρός βραχίονας ανάπτυξης της χώρας αλλά ταυτόχρονα στήριγμα και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της. Με όπλο τον εξορθολογισμό στη λειτουργία της. Με όχημα τις νέες επενδύσεις. Και με αδιαπραγμάτευτη στρατηγική κατεύθυνση την πράσινη οικονομία.

Μέσα σε 14 μήνες, όπως μας παρουσίασε πολύ γλαφυρά ο κ. Στάσσης, η Δ.Ε.Η., η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση, βρέθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας στη λειτουργική κερδοφορία. Τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία κληθήκαμε να πάρουμε μαζί με τον Υπουργό, ουσιαστικά λίγες εβδομάδες αφότου αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, έσωσαν την εταιρία από την κατάρρευση. Αλλά και οι πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες την απελευθέρωσαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας και από τα κύματα των αλλεπάλληλων προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων. Αποδείξαμε έτσι κάτι πολύ σημαντικό, ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο. Και ότι ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός μιας δημόσιας επιχείρησης. Θυμίζω ότι στη Δ.Ε.Η. το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 51%. Μπορεί, λοιπόν, μια δημόσια επιχείρηση να εκσυχρονιστεί και να γίνει απολύτως ανταγωνιστική, αρκεί να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, διαδικασίες. Και, πρώτα και πάνω απ’ όλα, οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.

Η ΔΕΗ, λοιπόν, μετατρέπεται με γοργά βήματα σε μία δυναμική, ανταγωνιστική εταιρεία με ανανεωμένο, υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. Αλλά μία δημόσια επιχείρηση που, αυξάνοντας τον πλούτο της, αυξάνει ταυτόχρονα λόγω της στρατηγικής της σημασίας και τον εθνικό πλούτο. Αξίζουν, λοιπόν, γι’ αυτό συγχαρητήρια στην ηγεσία και τα στελέχη της, που το πέτυχαν. Στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον κ. Στάσση, σε όλη την ηγεσία της Δ.Ε.Η. η οποία βρίσκεται σήμερα μαζί μας, μαζί με τις θυγατρικές της, αλλά και σε κάθε εργαζόμενη και σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά της επιχείρησης. Όλοι έβαλαν πλάτη για να μπορέσουμε σήμερα όχι απλά να έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο της κατάρρευσης, αλλά να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε -το λέω και ως μέτοχος της επιχείρησης- αλλά θα πρέπει και εσείς να είστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της επιχείρησης έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Έχει αποκτήσει η Δ.Ε.Η. μια κεφαλαιοποίηση η οποία ξεπερνάει το 1 δισ., ενώ το σημαντικότερο είναι ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμων επενδυτών, έχει πετύχει την πιστοληπτική της αναβάθμιση και θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει δίχως επιφύλαξη έναν όρο ο οποίος έχει δυστυχώς φθαρεί. Ναι, η Δ.Ε.Η. αποτελεί ένα υποδειγματικό και αθόρυβο success story.

Με ικανοποίηση, έχω και εγώ συμμετάσχει σε συσκέψεις που αφορούν τη μείωση του κόστους της ενέργειας συνολικά στη χώρα. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει το υψηλότερο κόστος χονδρεμπορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα αποφασιστικά βήματα που αφορούν και στην εφαρμογή του Target Model από 1η Νοεμβρίου είναι βήματα τα οποία θα ομαλοποιήσουν τη λειτουργία της αγοράς και θα οδηγήσουν σταδιακά στη μείωση του κόστους ενέργειας. Και αυτό σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα τονώσει τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις στις υποδομές, ωφελώντας ιδιώτες καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις.

Υπάρχει, ωστόσο, και το βλέμμα στο μέλλον. Με τη δραματική, ταχύτατη, πλην όμως απολύτως απαραίτητη στροφή, από τα ρυπογόνα και ζημιογόνα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές και φτηνές πηγές ενέργειας. Διότι ήταν πραγματικά αδιανόητο, ανεξήγητο, αδικαιολόγητο πως ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ενέργειας να έχει μερίδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο με το ζόρι έφτανε το 3%. Και, βέβαια, το γνωρίζουμε καλά αυτό και με τον Υπουργό, ότι στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών εκκρεμούν παραπάνω από 11.000 αιτήσεις για νέες μονάδες παραγωγής, κάτι το οποίο από τη μια αποδεικνύει το πολύ καλό επενδυτικό κλίμα το οποίο υπάρχει, αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και στην Ελλάδα, παρά τη διεθνή συγκυρία. Από την άλλη καθιστά απολύτως απαραίτητο τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, κάτι το οποίο ευελπιστώ ότι θα γίνει σύντομα και θα μετατρέψει τις αιτήσεις σε έργα και σε θέσεις εργασίας. Σύντομα, μάλιστα, θα υπάρξει και ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο και για την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η έμφαση στις νέες τεχνολογίες, όμως, δίνει και μια νέα διάσταση στη σχέση της Δ.Ε.Η. με τους πελάτες της. Μίλησε γι’ αυτό ο διευθύνων σύμβουλος. Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδω στη γρήγορη εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Θα δίνουν τη δυνατότητα, όχι απλά στους καταναλωτές να ανταλλάσσουν πληροφορίες με την επιχείρηση, ώστε να προβαίνουν σε έξυπνες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίον καταναλώνουν ενέργεια, αλλά το βασικό κέρδος από αυτή τη σημαντικότατη επένδυση είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές ταυτόχρονα θα μετατρέπονται και σε παραγωγούς έξυπνης, καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιστοποιώντας την ενεργειακή τους χρήση, με οφέλη τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Οι σύγχρονοι παραγωγοί του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο αποκεντρωμένοι με οικιακούς παραγωγούς να πουλάνε και να αγοράζουν ενέργεια προς και από το σύστημα ανάλογα με τις δικές τους επιλογές, τις δικές τους δυνατότητες, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέτει ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας.

Και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και στο μέτωπο της Απολιγνιτοποίησης, τον πιο φιλόδοξο ίσως στόχο μας. Όταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στην ομιλία που έκανα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσα την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα πολύ γρήγορο σχέδιο απεξάρτησης από το λιγνίτη ήξερα ότι έβαζα τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Πρέπει να πω όμως ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει από όλους τους συναρμόδιους για να μπορέσουμε σήμερα να έχουμε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μετα-λιγνιτική εποχή, ένα Σχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και ένα Σχέδιο το οποίο πιστοποιεί την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε ως κυβέρνηση σε αυτό το εμβληματικό έργο.

Είναι μια μετάβαση η οποία τελικά θα είναι επωφελής για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι μια μετάβαση η οποία -όπως ειπώθηκε και πριν- είχε ήδη δρομολογηθεί, τώρα όμως επιταχύνεται. Η μονάδα του Αμύνταιου έχει ήδη αποσυρθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία επίπτωση στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης. Και βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση έχουμε πρόσβαση σε σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι πλησιάζουν τα 5 δις ευρώ και αυτή η διαδικασία θα είναι μια διαδικασία που θα ανακουφίσει το περιβάλλον, θα αναμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο και τη ζωή σε μεγάλες περιφέρειες ενότητες της χώρας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ήδη έχουμε πολλά αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί και τα οποία θα έρθουν να καλύψουν το κενό από θέσεις εργασίας που αναπόφευκτα θα χαθούν από τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.

Κυρίες και κύριοι,

Πριν από 70 χρόνια, η δημιουργία της Δ.Ε.Η. υπήρξε ένα μικρό θαύμα για την χώρα μας. Με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας -και αναφέρομαι κυρίως στον λιγνίτη αλλά και στο υδροηλεκτρικό δυναμικό της πατρίδας μας- καταφέραμε και πετύχαμε την ενεργειακή μας αυτονομία. Φέραμε τον ηλεκτρισμό στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας, σε κάθε επιχείρηση. Στάθηκε, η Δ.Ε.Η, καθοριστικός παράγοντας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή. Χαίρομαι, λοιπόν, που σήμερα η Δ.Ε.Η. γιορτάζει αυτά τα γενέθλιά της, αναβαπτίζοντας τους ιδρυτικούς της στόχους στις ανάγκες του σήμερα: Και παρέχοντας -κι όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος- νέες μειώσεις, νέες εκπτώσεις για όλους τους καταναλωτές ειδικά όμως για τους πιο ευάλωτους τους οποίους η επιχείρηση οφείλει να στηρίξει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Προσφέροντας όμως ταυτόχρονα για τον τόπο ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα αυξήσει συνολικά τον εθνικό πλούτο και την απασχόληση.

Κι όλα αυτά αποτυπώνονται στο νέο σήμα, στο νέο λογότυπο της Δ.Ε.Η., σύγχρονο, καλαίσθητο κατά την άποψή μου. Αυτός ο κύκλος ο οποίος παραπέμπει στον ήλιο, στην αέναη κίνηση. Με τον τρόπο του αυτός ο λογότυπος περιγράφει μια επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι σε διαρκή κίνηση. Πρέπει η εξέλιξη να είναι όπως λέει: Ένα με το Μέλλον. Γιατί το μέλλον της Δ.Ε.Η. της ανήκει: Το μέλλον της Δ.Ε.Η. μας ανήκει!

Χρόνια πολλά, λοιπόν. Και πολλές επιτυχίες στη νέα πορεία της Δ.Ε.Η.!





Ακυρώνονται μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου

 


Την απόφαση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθούν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.



Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε η εισαγγελέας της δίκης Τοπαλούδη – Τι καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες

 


Επίθεση, σύμφωνα με καταγγελίες, δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής στην οδό Ευελπίδων η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα, που είχε συγκλονίσει με την αγόρευσή της στην δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ο ιστότοπος tvxs.gr, η εισαγγελέας είχε μεταφέρει σε οικεία της πρόσωπα ότι εδώ και ημέρες δεχόταν απειλές και για το ζήτημα είχε ειδοποιήσει τις αρχές

Γείτονες της εισαγγελέως, που επικαλείται το tvxs.gr, μεταφέρουν πως «είδαν έντρομη την κ. Δόγκα, χτυπημένη στο κάτω χείλος και με παραμορφωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της». Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, αξιωματικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περικύκλωσαν και συνέλαβαν έναν άνδρα που επέβαινε σε αυτοκίνητο, πολύ κοντά στο σπίτι της εισαγγελέως.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι η εισαγγελέας μιλούσε με έντονο ύφος στους αστυνομικούς λέγοντας «Δύο μέρες σας καλώ και δεν δώσατε σημασία», και ζήτησε να καλέσουν στο τηλέφωνο τον εισαγγελέα υπηρεσίας.

Η Αριστοτέλεια Δόγκα επέστρεψε σπίτι της συνοδεία αστυνομικού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες της επίθεσης καθώς και τα κίνητρα πίσω από αυτήν.

Η συγκλονιστική αγόρευση στη δίκη Τοπαλούδη

Στις 13 Μαΐου, η κ. Δόγκα είχε κάνει μια συναισθηματικά φορτισμένη αγόρευση για τον βιασμό και την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος», είχε πει χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη προς τους γονείς του θύματος είπε: «Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή, αν μπορώ να απαλύνω το πόνο σας θα σας πω ότι η Ελένη ήταν μια ηρωίδα (…) Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι η κατάρα της ζωής. Η κόρη σας, σαν λαμπρό αστέρι, θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου. Να κηρυχτούν ένοχοι όπως κατηγορούνται. Δεν έχω καμία αμφιβολία».

Η αγόρευση είχε διχάσει, προκαλώντας θετικά σχόλια από πολίτες στα social media αλλά και επικρίσεις από συναδέλφους της νομικούς αλλά και τον κ. Ακη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

Στους επικριτές της η κ. Δόγκα είχε απαντήσει: «Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο, κι αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ «λαϊκή απογευματινή». Θα πρέπει να ήταν πρώτα εκεί ν’ ακούει κι ύστερα να εκφέρει άποψη.

Εμένα με νοιάζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Εγώ είμαι τέτοιου ήθους, που αν πίστευα ότι ο ένας τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους στη δίκη Τοπαλούδη έπρεπε να πάρει ένα ελαφρυντικό για μειωμένο καταλογισμό, σε κόντρα όλων, θα το πρότεινα! Δεν δικάζω με τον κόσμο. Έτυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Ο Κορωνοϊός ευνόησε την άνοδο του κυβερνοεγκλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη

 


Η πανδημία της νόσου Covid-19 ευνόησε την άνοδο του κυβερνοεγκλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά τα περιεχόμενα παιδικής πορνογραφίας και τις απάτες μέσω του Διαδικτύου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία Europol.

Οι διαδικτυακές απάτες έχουν «αναδειχθεί στην ιδανική στρατηγική για τους κυβερνοεγκληματίες που επιδιώκουν να πουλήσουν αντικείμενα, τα οποία, σύμφωνα με αυτούς, θα εμπόδιζαν ή θα θεράπευαν την Covid-19», επισημαίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που εδρεύει στη Χάγη, κι η οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο μια έκθεση για την κυβερνοεγκληματικότητα.

«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν σύντομα την πανδημία για να επιτεθούν στα ευάλωτα άτομα», σε ένα πλαίσιο όπου η καραντίνα ώθησε τους χρήστες να στραφούν προς το διαδίκτυο «σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα», σημειώνει η Europol, σε ένα δελτίο τύπου.

Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» ("phishing") παραμένει μια «αποτελεσματική απειλή», με τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο «εξελιγμένες» μεθόδους, σύμφωνα με την Europol.

Η Europol παρατήρησε επίσης στην κορύφωση της κρίσης μια «σημαντική αύξηση» της ανίχνευσης υλικών στο διαδίκτυο που δείχνουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, με την προβολή τέτοιων περιεχομένων να καθίσταται «ακόμα πιο πολύ δημοφιλή σε σχέση με το σύνηθες», λόγω των περιορισμών στα ταξίδια.

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού επιβράδυνε πολλές πλευρές της φυσιολογικής ζωής μας. Όμως, δυστυχώς, επιτάχυνε την εγκληματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο», υπογραμμίζει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, σε ένα δελτίο τύπου.

«Το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται τους ευάλωτους ανθρώπους, δηλαδή ανθρώπους που μόλις βγήκανε στην ανεργία, εκτεθειμένες επιχειρήσεις ή το χειρότερο όλων παιδιά», συμπλήρωσε η Επίτροπος, τονίζοντας το πόσο «επείγον» είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τη μάχη κατά της κυβερνοεγκληματικότητας.



Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

 


Λήψη περιοριστικών μέτρων σε Αχαία και Ιωάννινα λόγω της αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για επτά ημέρες:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.