Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπές από καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους και αποθήκες οικιών



Απογευματινές ώρες της 26-3-2020, προσήχθη ημεδαπός, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπου και συνελήφθη, για κλοπές κατ' εξακολούθηση.

Ο δράστης εντοπίσθηκε στην περιοχή του Νέου Κόσμου να περιεργάζεται θύρα καταστήματος και ακινητοποιήθηκε.

Στην κατοχή του βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, το χρηματικό ποσό των 118 ευρώ και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, προϊόν κλοπής που είχε διαπράξει λίγο πριν τον ακινητοποίησή του.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές από καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους και αποθήκες οικιών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών.

Επιπρόσθετα, σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για κλοπή και παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


«Καλπάζει» στην Ισπανία - 812 νέοι θάνατοι και 6.398 νέα κρούσματα σε 24 ώρες


Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ισπανία ανήλθε σε 85.195, έναντι 78.797 χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.398 νέα κρούσματα.

812 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 7.340 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού στην χώρα.

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων

Η Ισπανία ξεκίνησε σήμερα την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε σε όλους τους εργαζόμενους σε τομείς που δεν συγκαταλέγονται στις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης να βγαίνουν από το σπίτι για διάστημα δύο εβδομάδων σε μία προσπάθεια ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την νύκτα του Σαββάτου τα νέα περιοριστικά μέτρα και διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά μισθούς τους και θα αναπληρώσουν την εργασία τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το μέτρο θα ισχύσει από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου.

Η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ διευκρίνισε ότι το μέτρο είναι «ευέλικτο» και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά, αλλά θα αναπληρώσουν τις χαμένες ημέρες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της επιδημίας διαγνώσθηκε θετικός

Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 Φερνάνδο Σιμόν διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Το ανακοίνωσε η αναπληρώτριά του Μαρία Χοσέ Σιέρα που αντικατέστησε τον Φερνάνδο Σιμόν στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της επιδημίας.

Κατά την σημερινή ενημέρωση, τονίσθηκε ότι πλέον τα κρούσματα στην Ισπανία αυξάνονται ημερησίως με ρυθμό 12% έναντι του 20% στις 25 Μαρτίου.

Ο αριθμός των μελών του υγειονομικού προσωπικού που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 12.298.


Πηγή : protothema.gr


Το κάλεσμα Μητσοτάκη πιάνει τόπο! Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει το μισό μισθό της για 2 μήνες



Το ήμισυ του μισθού της για τους επόμενους δυο μήνες θα καταθέσει στον σχετικό ειδικό λογαριασμό στην μάχη κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε πως θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να δώσουν το 50% του μισθού τους στην μάχη κατά του κορωνοϊού.


Κορωνοϊός: Δωρεάν παραχώρηση στο υπουργείο Υγείας του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου


Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, παραχωρεί δωρεάν με άμεση ισχύ στο υπουργείο Υγείας μία από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στόχος της προσφοράς αυτής, η οποία καλύπτει το διάστημα από σήμερα μέχρι την 1η Ιουνίου (που θα είναι και μια περίοδος ενδεικτική για την έκβαση της υγειονομικής κρίσης), είναι να συμβάλλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με την COVID-19 από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ.

Η κλινική προσφέρεται σε πλήρη λειτουργία, στελέχωση και ετοιμότητα, ενώ οι ιδιωτικοί ασθενείς της θα διοχετευθούν στις υπόλοιπες νοσηλευτικές μονάδες του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Το Ιατρικό Περιστερίου αποτελεί σήμερα μία από τις πιο σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας. Διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες(κατανεμημένες σε μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια), 6 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 4 χειρουργικές αίθουσες, είναι εξοπλισμένο με βιοιατρική τεχνολογία τελευταίας γενιάς, διαθέτει όλες τις ειδικότητες και είναι πιστοποιημένη κατά  ISΟ 9001:2005.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών του, απασχολεί 203 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και υψηλής κατάρτισης και συνεργάζεται με επιπλέον 200 καταξιωμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Το ύψος της προσφοράς κοστολογείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί κοινωνική προσφορά του Ομίλου.

Ο Χρήστος Αποστολόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ανέφερε: "Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, εδώ και 36 χρόνια βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ελληνική κοινωνία, σε δοκιμαζόμενες και ευπαθείς ομάδες. Σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται καθολικά, θεωρούμε ευθύνη μας να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια".

Ο δρ Βασίλειος Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, σχετικά δήλωσε: "Ως ηγέτης του κλάδου και μοναδικός Ελληνικών Συμφερόντων Όμιλος υγείας στη χώρα, στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες αλλά και στο Ελληνικό κράτος λειτουργώντας με γνώμονα τις διαχρονικές αρχές και αξίες του Ομίλου, που έθεσε, από τη πρώτη στιγμή λειτουργίας του,  ο ιδρυτής του, Γεώργιος Αποστολόπουλος".


Πηγή : iatronet.gr


Απίστευτη δήλωση Τραμπ: Εάν οι θάνατοι δεν ξεπεράσουν τις 200.000 τότε θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες.

«Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες», είπε ο Τραμπ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των συστάσεων που έχει δώσει η κυβέρνησή του για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των επαφών για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Αρχικά ο στόχος ήταν τα μέτρα περιορισμού να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Το Ίδρυμα Ωνάσης δωρίζει 13.500.000 μάσκες



Την μεγαλύτερη δωρεά σε μάσκες εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού έκανε το Ίδρυμα Ωνάση στο ΕΣΥ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το Ίδρυμα Ωνάσης και ο πρόεδρος του Αντώνης Παπαδημητρίου, δωρίζουν στην Ελλάδα και το σύστημα υγείας 13.500.000 μάσκες.

Το νοσοκομειακό υλικό θα παραλάβει αύριο ο Υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.






Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών



Πέθανε σήμερα Δευτέρα το μέλος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών.


Μπράβο στον Πρωθυπουργό καλεί τους βουλευτές της Ν.Δ. να δώσουν το 50% του μισθού τους



Να καταθέσουν τον μισό μισθό τους στο ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό, καλεί τους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με μια ανάρτηση στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και τους υπουργούς και τους υφυπουργούς της κυβέρνησης να καταθέσουν το 50% του μισθού τους ζητώντας έτσι να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην μάχη κατά του κορωνοϊού.




Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στις 6.606 οι παραβάσεις των μέτρων



Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 28 Μαρτίου, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.400 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, 547 στην Αττική, 120 στην Κρήτη, 104 στα Ιόνια Νησιά, 87 στη Θεσσαλονίκη, 72 στη Στερεά Ελλάδα, 71 στη Δυτική Ελλάδα, 66 στην Κεντρική Μακεδονία, 65 στην Πελοπόννησο, 62 στη Θεσσαλία, 60 στην Ήπειρο, 54 στο Νότιο Αιγαίο, 50 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 23 στο Βόρειο Αιγαίο και 19 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έχουν βεβαιωθεί 6.606 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Συγκεκριμένα, τρεις στην Αττική, ένας στην Πελοπόννησο, ένας στην Κεντρική Μακεδονία, ένας στην Ήπειρο και ένας στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 286 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 296 άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.




Θοδωρής Παναγιωτίδης
Πηγή : news247.gr




Συνελήφθη ο Ιρανός αναρχικός λαθρομετανάστης που ζητούσε να οπλιστούν οι λαθρομετανάστες στον Έβρο


Στη σύλληψη του Ιρανού αυτοαποκαλούμενου «αναρχικού πρόσφυγα» ενώ είναι αναρχικός επικίνδυνος λαθρομετανάστης, που ζητούσε με αναρτήσεις του στα social media και ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου από το αναρχικό κίνημα να οπλίσει τους μετανάστες στον Έβρο λέγοντας ότι «οι σφαίρες είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους μετανάστες».

Ο Ιρανός λαθρομετανάστης γιατί πρόσφυγες δεν υπάρχουν από το Ιράν, συνελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Βικτωρίας δυνάμει του αντιτρομοκρατικού νόμου για υποκίνηση σε παράνομες ένοπλες πράξεις.

Ο επικίνδυνος Ιρανός λαθρομετανάστης κυκλοφορούσε μεταξύ Εξαρχείων και Κυψέλης και είχε επαφές με οργανωμένες καταλήψεις, μάλιστα είχε μπει ενεργά στην τρομοκρατία αφού είχε γνωριστεί και με μέλη της Επανασταστικής Αυτοάμυνας.

Ο επικίνδυνος Ιρανός ήταν γνωστός στην Ασφάλεια καθώς ήταν ένας από τους αλλοδαπούς που στο παρελθόν συμμετείχε σε καταλήψεις κτηρίων σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Abtin Parsa είναι το όνομά και βρίσκεται στην Ελλάδα με το καθεστώς πρόσφυγα, ενώ δεν είναι πρόσφυγας αλλά λαθρομετανάστης και πρέπει να γίνει έλεγχος πώς πήρε το άσυλο. Πρόκειται για πρόσωπο που είναι γνωστό στον αναρχικό χώρο, δραστήριο στην περιοχή των Εξαρχείων με συχνές αναρτήσεις στο athens.indymedia.

Στις 9 Νοεμβρίου είχε κατάγγειλε με ανάρτηση του στην εν λόγω ιστοσελίδα ότι τον παρακολουθούν αστυνομικοί, καταγγελία που επανέλαβε και στις 12 Φεβρουαρίου με νέα ανάρτησή του.

Κατά πληροφορίες το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ξεκίνησε την διαδικασία ανάκλησης ασύλου του Ιρανού ο οποίος θεωρείται πάρα πολύ επικίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια της χώρας.


Στους 41 οι νεκροί στην Ελλάδα αυξήθηκε μέσα λίγες ώρες



Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον φτάνει τους 41.Τελευταίο κρούσμα ένας 60χρονος από την Ξάνθη.

Σύμφωνα τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ ο άτυχος άνδρας  πέθανε στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου νοσηλευόταν.  Ήταν μόνο 60 ετών και δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα διετέλεσε διοικητής σε σώμα ασφαλείας και τα τελευταία χρόνια ήταν συνταξιούχος.


Στους 40 οι νεκροί στην Ελλάδα


Έχασε τη ζωή από τον κοροναϊό ένας 56χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το έκτο θύμα από την Καστοριά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού έφτασαν πλέον στα 1.156, καθώς προστέθηκαν άλλα 95 μέσα σε μία ημέρα. 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Μέχρι και την τελευταία επίσημης ενημέρωση ο νομός μετράει 44 κρούσματα, τη στιγμή που ο πληθυσμός είναι 40.000, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 5.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο, 30 από τα κρούσματα που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έχουν μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.




Σε 1,7 εκατ. μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ- Δώρο Πάσχα στην ώρα του και στο σύνολο του



Την επέκταση, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, συνολικά σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση στο πλαίσιο παρουσίασης του ολοκληρωμένου σχεδίου για την τόνωση της οικονομίας. 

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορωνοϊό εποχή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών,

1ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερους μισθωτούς, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Συνολικά, μπορούν να την λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ενίσχυση αυτή, για όσους εργαζόμενους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Παράλληλα, καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

2ον. Επεκτείνεται, σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, καλύπτονται, με διαφορετικά σχήματα, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας. Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτουμε, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

3ον. Καλύπτονται, επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

4ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δισ. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων, η οποία είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Η ενίσχυση χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται - τυποποιημένα – με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020.

Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία ισχύει από την χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.

5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως τις 10 Απριλίου.

6ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

7ον. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν  περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

8ον. Προβλέπεται Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται – είχαμε πει κατά 4 δισ. ευρώ – τελικά κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:
-Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
-Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
-Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
-Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ποσοστό, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, πολύ υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, την προηγούμενη εβδομάδα, στο 2% του ΑΕΠ. Και αυτά τα ποσά, διευκρίνισε, δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Αδ. Γεωργιάδης: Η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται 3μηνη αναστολή των χρεών τους. Πρόσθεσε πως αναζητείται λύση στο ζήτημα των επιταγών. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες ώστε να λυθεί το πρόβλημα προμηθειών από το εξωτερικό», είπε.

Σημείωσε δε ότι «για την επανεκίνηση την επόμενη μέρα, αρχές Απριλίου κατατίθεται 1 δισ. ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη και ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά «μπροστά μας θα έχουμε», όπως τόνισε, «μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν από την έναρξη αυτής της κρίσης».

Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όπως ανέφερε, κατά την προηγούμενη δεκαετία η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο έχτισε κουλτούρα πληρωμών και αυτήν την κουλτούρα οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και κάλεσε όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Στην περίπτωση αυτή η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη για όλους μας. Το κράτος παρέχει την προστασία που πρέπει αλλά ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης, σημείωσε.

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα και αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, Η κυβέρνηση εκτιμά - και το έχει αποδείξει διαχρονικά - απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


10 Μαΐου, το «ορόσημο» για την άρση περιορισμών



Με τον κορωνοϊό να ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα το ταχύτερο δυνατόν στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, με βάση και τις απόψεις των ειδικών, οδηγεί στην εκδοχή ότι η 10η Μαΐου μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο» για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για κάμψη της δυναμικής του ιού από τις ημέρες του Πάσχα και βεβαίως ότι θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα πιστή τήρηση, από το σύνολο των πολιτών, των περιορισμών που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή, όπως υπήρξε και η επιβολή τους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο με τα capital controls, αφού η πλήρης και ταυτόχρονη κατάργησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος. Κατά τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση θα τερματιστούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Σε εύλογη χρονική απόσταση θα ανακοινωθεί η επανέναρξη της λειτουργίας σχολικών μονάδων, καταστημάτων και εστιατορίων. Στην τρίτη, δε, και τελική φάση θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες, εσωτερικού και εξωτερικού. 

Οπως προαναφέρθηκε, τα ανωτέρω αποτελούν το βασικό –και θετικό– σενάριο εργασίας για την άρση των μέτρων, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστούν άλλες δυσμενείς παράμετροι, όπως η «επιμονή» της πανδημίας ή η επανεμφάνιση του ιού το φθινόπωρο.

Συνάρτηση της πορείας του κορωνοϊού θα είναι και οι συνολικές επιπτώσεις που θα έχει το άτυπο, αλλά ιδιαίτερα ευρύ «λοκ ντάουν», με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία. Τυχόν επανεκκίνηση δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί πριν από τα τέλη Μαΐου και η μερική έστω διάσωση της τουριστικής περιόδου θα περιορίσουν το εύρος της ύφεσης, αλλά και θα δώσουν ανάσα στα έσοδα του Δημοσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε μήνας που παρατείνεται το υφιστάμενο στάτους κβο, συνεπάγεται ύφεση της τάξης του 2%, ενώ από τον Μάιο πίεση θα αρχίσει να υφίσταται και η ρευστότητα του Δημοσίου. Ο πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των πολιτών, αλλά θα επιμείνει στην αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας κρίσης που πυροδότησε ο κορωνοϊός. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία των εννέα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, παρά το αρνητικό τείχος που ύψωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συνεπικουρούμενη από την Ολλανδία και την Αυστρία, στη –μέσω τηλεδιάσκεψης– Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την εξεύρεση ενός «έντιμου συμβιβασμού», καθώς η Ιταλία και η Ισπανία «είναι πολύ μεγάλες χώρες για να πέσουν».

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να προβεί σε «μονομερείς» ενέργειες, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, εάν η κυβέρνηση προβεί σε μια τέτοια κίνηση, η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομήσει έναντι των αγορών και οδήγησε σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα εξανεμιστεί άμεσα και θα είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων. 

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται ήδη τρεις δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ποσοστό πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά, όπως λέγεται, «αποσκοπούν να στηρίξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το δημόσιο σύστημα υγείας, την απασχόληση και τα εισοδήματα, καθώς και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας».

Σε επεξεργασία βρίσκεται εξάλλου νέο πακέτο που μπορεί να φτάσει έως τα 15 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση του κορωνοϊού αλλάζει πλήρως τα δεδομένα καθώς η χώρα οδεύει σε ύφεση, αλλά στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει δυναμική επανεκκίνηση. Υπ’ αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι η αποτελεσματική διαχείριση αρχικά της έντασης στον Εβρο και, στην παρούσα φάση, των συνεπειών της πανδημίας, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις πολιτικές μετοχές του κ. Μητσοτάκη, στα κόμματα της αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός μπορεί το φθινόπωρο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να διεκδικήσει μέσω της κάλπης μια «καθαρή» τετραετία, ώστε σε πρώτη φάση να απορροφηθούν με ταχύτητα οι συνέπειες της κρίσης και εν συνεχεία να διασφαλιστεί η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αποφυλακίζεται ο Γιάννος Παπαντωνίου


Αποφυλακίζεται ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών λίγο πριν εκπνεύσει το ανώτατο όριο (18μηνο) της προσωρινής του κράτησης.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Παπαντωνίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην Υπουργός με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.

Εγγύηση όμως που αδυνατεί να πληρώσει οπότε θα μείνει στην φυλακή μέχρι τον Απρίλιο όταν και λήγει η 18μηνη κράτησή του.

Η δήλωση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, πληρεξούσιου δικηγόρου του Γιάννου Παπαντωνίου:

«Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (Πρόεδρος ο κ. Σεβαστίδης) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

α) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

β) Εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του

γ) Καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ!!

Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση.

Στην περίοδο του δράματος τους κορωνοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».


Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 25% στους φόρους



Mπόνους – έκπτωση 25% δίνει η κυβέρνηση σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους (καθώς έχουν πληγεί από τον κοροναϊό), αλλά αυτοί επιλέγουν να τις καταβάλλουν εμπρόθεσμα.

Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζομένους τους, εφόσον μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις παρά το γεγονός ότι για τους ανωτέρω ισχύει η τετράμηνη αναστολή.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των εισπράξεων τον Μάρτιο, η εξέλιξη των οποίων θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η έκπτωση

Η θέσπιση του σχετικού μέτρου περιλαμβάνει, ωστόσο, μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες που οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν:

-Το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους περίπου 700 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση (π.χ. εστίαση) είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα με την κρίση κορoναϊού. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί, το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω λίστες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κανονικά και εμπρόθεσμα καθώς δεν δικαιούνται ούτε την 4μηνη αναστολή αλλά ούτε και την έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη εξόφληση

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε κλάδους που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση ή πλήττονται και απασχολούν από έναν έως και πέντε υπαλλήλους, αποκτούν δικαίωμα έκπτωσης μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου

-Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που θα οριστικοποιηθεί και θα αποτυπωθεί στην επόμενη ΠΝΠ προβλέπει την ενεργοποίηση του μέτρου της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις που η προθεσμία τους λήγει έως και τις 30 Απριλίου

-Στο μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων περιλαμβάνονται όλες οι πλην ΦΠΑ φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, οι παρακρατούμενοι φόροι, οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών κ.α.

Η εξαίρεση

Από το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων εξαιρείται ο ΦΠΑ ο οποίος είτε θα καταβληθεί εμπρόθεσμα στο σύνολό του είτε θα καταβληθεί στο σύνολό του έως και τις 31 Αυγούστου 2020 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις


TA NEA


Ψάχνουν τους επιβάτες του Blue Star Mykonos που κατέβηκαν στη Λήμνο



Οι αρχές της Λήμνου αναζητούν 16 άτομα που ταξίδευαν με το Blue Star Mykonos, με το οποίο έφτασε στην Ικαρία 25χρονος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Aρκετά μαγαζιά που επισκέφτηκε ο 25χρονος γιος του επιχειρηματία κατέβασαν ρολά, ενώ χαρακτηριστικό του φόβου που κυριαρχεί, είναι ότι οι κάτοικοι αποφεύγουν να ψωνίσουν απο το σούπερ μάρκετ που αγόρασε προμήθειες για όσο θα διαρκούσε η διαμονή του στην Ικαρία. Ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Καλαμπόγιας, προχώρησε σε έκκληση μέσω Facebook και όχι μόνο, σε όσους ταξίδεψαν με το πλοίο Blue Star Mykonos την Παρασκευή 20 Μαρτίου από Πειραιά προς Ικαρία να παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τις 5 Απριλίου. Είναι το δρομολόγιο που πήρε ο 25χρονος και η παρέα του για να πάνε στην Ικαρία.

Ο δήμαρχος ζητάει από τους ταξιδιώτες, σε περίπτωση που παρουσιάσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο Ικαρίας.

Σύμφωνα με το limnosreport.gr, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου ενημέρωσε την επιτροπή υγείας που συστάθηκε πρόσφατα μαζί με τον Έπαρχο και τον διοικητή του νοσοκομείου για τον κορονοιό, με σκοπό να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης πιθανού κρούσματος και στην Λήμνο.

Για το θέμα ενημερώθηκε και ο Λιμενάρχης Μυρινας ωστε να βρεθούν τα ονόματα των ατόμων που κατέβηκαν στην Λήμνο οι οποίοι φέρονται να συνταξίδευαν με τον 25χρονο.

O 25χρονος μεταφέρθηκε από την Ικαρία στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον παρέλαβε μεταγωγικό C-27 και ο γιος του επιχειρηματία ταξίδεψε μέσα σε ειδική κάψουλα που χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό, μόνο μια φορά τη μέρα. Αν και η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία, για προληπτικούς λόγους φέρεται να μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο






Τραμπ – κοροναϊός : «Με 100.000 έως 200.000 θανάτους θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά»



Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες.

Παρατείνονται οι περιορισμοί

«Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες», είπε ο Τραμπ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως παρατείνει ως την 30ή Απριλίου την ισχύ των συστάσεων που έχει δώσει η κυβέρνησή του για τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, τον περιορισμό των επαφών για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Μέχρι 2,2 εκατομμύρια νεκροί

Αρχικά ο στόχος ήταν τα μέτρα περιορισμού να αρθούν το Πάσχα των καθολικών, τη 12η Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».


Πηγή: ΑΠΕ
in.gr


Ο Πολάκης που δηλώνει και γιατρός αναπαράγει εγκληματικά fake news και επικροτεί το Documendo




Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε πρίν την πανδημία!!

O Πολάκης, γιατρός-τέως υπουργός Υγείας, αναπαράγει ανερυθρίαστα #FakeNews για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Σκεφτείτε να είχαμε υπουργό υγείας τον Πολάκη και να είχαμε αυτή την πανδημία;; Ούτε στα χειρότερα όνειρα μας!!

Αυτός που ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετήσει αναπληρωτή υπουργό Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατρός στο επάγγελμα, Παύλος Πολάκης ανάρτησε στο Facebook το Σάββατο 28 Μαρτίου ένα δημοσίευμα - υποτίθεται από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins με οδηγίες προστασίας σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

app-facebook
Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis
το Σάββατο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΙ!!!!
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Το πανεπιστήμιο Johns Hopkins έβγαλε αυτή την εξαιρετική περίληψη για το πώς να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού.
 Ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ΜΟΡΙΟ ΠΡΟΤΕΪΝΗΣ που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου και αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) μετατρέποντάς τα επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα ...
Δείτε περισσότερα

Την ανάρτηση του Πολάκη δημοσίευσε και το Documento με τον τίτλο: "Πώς να αποφύγετε τη μετάδοση του κορονοϊού: Ο Πολάκης παρουσιάζει τις συμβουλές του πανεπιστημίου J. Hopkins" 



Μόνο που τέτοια δημοσίευση δεν έγινε ποτέ από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins!


Μέσα στο κείμενο αναγράφεται πως ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά μόριο πρωτεΐνης που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου, πως εισχωρεί μέσα στα κύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις και τα κάνει να πολλαπλασιάζονται με επιθετικό τρόπο και άλλες ανακρίβειες. 

Μετά από την ανάρτηση, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για την ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και γιατρό Παύλο Πολάκη:

Εκείνο το πτυχίο που του ζητούσε το Άδωνις, το έδωσε ποτέ; Μάθαμε; https://twitter.com/micro_glia/status/1244339463960100865 

Τι και αηδιες φερτε Συριζα και βαλτε παλι τον Πολακη στην θεση του να λυσουμε το Ασφαλιστικο της χωρας μια και εξω
View image on TwitterView image on Twitter

Χαχα
View image on TwitterView image on Twitter

O Πολάκης, γιατρός-τέως υπουργός Υγείας, αναπαράγει ανερυθρίαστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μιλάμε για την επέλαση των πάτων.https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/03/29/johns-hopkins-coronavirus/ 

ΟΧΙ! Το Τζον Χόπκινς ΔΕΝ έβγαλε αυτή τη λίστα η οποία παρέχει πολλές ανακρίβεις και βλακείες, την οποία ο Πολάκης αναπαρήγαγε και το Ellinika Hoaxes αποδόμησε

Κλαίω! 😂😂😂😂😂
View image on Twitter

δεν του το είχα
View image on TwitterView image on Twitter

Μετα και απο αυτό του «κορυφαιου εντατικολογου» νομιζω αρκετα ασχοληθηκαμε εν μεσω πανδημίας με Πολακηδες, Κυριτσηδες, Τσιπρες, Παππαδες και λοιπά αποκαϊδια της συγχρονης ιστορίας.Μόνο πια για να γελάμε και να κανουμε το σταυρό μας που ειναι απλά στο πάλκο για να μας ψυχαγωγουν.
View image on TwitterView image on Twitter

Αν ισχύει αυτό είναι όντως κορυφαίος εντατικολόγος
View image on Twitter


Με πληροφορίες από το omadaalithias.gr