Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 25% στους φόρους



Mπόνους – έκπτωση 25% δίνει η κυβέρνηση σε εργαζομένους και επιχειρήσεις που έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους (καθώς έχουν πληγεί από τον κοροναϊό), αλλά αυτοί επιλέγουν να τις καταβάλλουν εμπρόθεσμα.

Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζομένους τους, εφόσον μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις παρά το γεγονός ότι για τους ανωτέρω ισχύει η τετράμηνη αναστολή.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία των εισπράξεων τον Μάρτιο, η εξέλιξη των οποίων θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Η έκπτωση

Η θέσπιση του σχετικού μέτρου περιλαμβάνει, ωστόσο, μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες που οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι πρέπει να προσέξουν:

-Το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στους περίπου 700 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που είτε τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση (π.χ. εστίαση) είτε έχουν πληγεί ιδιαίτερα με την κρίση κορoναϊού. Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί, το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται με ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω λίστες θα πρέπει να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κανονικά και εμπρόθεσμα καθώς δεν δικαιούνται ούτε την 4μηνη αναστολή αλλά ούτε και την έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη εξόφληση

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε κλάδους που έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση ή πλήττονται και απασχολούν από έναν έως και πέντε υπαλλήλους, αποκτούν δικαίωμα έκπτωσης μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου Φεβρουαρίου και Μαρτίου

-Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που θα οριστικοποιηθεί και θα αποτυπωθεί στην επόμενη ΠΝΠ προβλέπει την ενεργοποίηση του μέτρου της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις που η προθεσμία τους λήγει έως και τις 30 Απριλίου

-Στο μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων περιλαμβάνονται όλες οι πλην ΦΠΑ φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, οι παρακρατούμενοι φόροι, οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών κ.α.

Η εξαίρεση

Από το μέτρο της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων εξαιρείται ο ΦΠΑ ο οποίος είτε θα καταβληθεί εμπρόθεσμα στο σύνολό του είτε θα καταβληθεί στο σύνολό του έως και τις 31 Αυγούστου 2020 χωρίς τόκους και προσαυξήσεις


TA NEA


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου