Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Στα Πόκεμον ήταν έτοιμος να τα ρίξει ο Τόσκας για να γλιτώσει τους αντιεξουσιαστές


Είναι απίστευτο το ότι έχουμε τέτοιου είδους ακατάλληλους υπουργούς και ειδικά προστασίας του πολίτη.

Ακούσαμε τις απίστευτες δηλώσεις του Ν.Τόσκα που μην μου τους αντιεξουσιαστές τάραττε.

 Ο Ν.Τόσκας υιοθετεί τις απόψεις αναρχικών καθώς αποκλείει την πιθανότητα να δέχτηκε επίθεση ο διοικητής της Τροχαίας από αντιεξουσιαστές και χαρακτηρίζει το περιστατικό τυχαίο και αυθόρμητο!

Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν πολλά ερωτηματικά;;;

Πάλι καλά που δεν τα έριξε στα Πόκεμον δήθεν ότι πέρναγαν από εκεί και αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον άτυχο διοικητή της τροχαίας

«Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ένας ευγενέστατος άνθρωπος χτυπήθηκε από κάποιον κακοήθη που αποσπάστηκε από μια πορεία. Προσπαθούμε να τον βρούμε» είπε ο κ. Τόσκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Πρακτορείο».

«Απαράδεκτη κατάσταση, αλλά από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν μια κακού είδους προπαγάνδα και αναδεικνύουν επιμέρους ζητήματα προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις» είπε και δεν ντράπηκε ο κύριος Τόσκας

Την εκδοχή ότι ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Διαμαντόπουλος δέχθηκε επίθεση από ένα πρόσωπο και όχι από ομάδα αντιεξουσιαστών ανέδειξε την Τετάρτη γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία δημοσίευσε μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα σχετικά με την επίθεση στον διευθυντή της Τροχαίας θέση την οποία υοθέτησε πλήρως ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ, Ν. Τόσκας

Σύμφωνα με την ανώνυμη μαρτυρία στην ανάρτηση, ο δράστης που επιτέθηκε στον διοικητή της Τροχαίας Αθηνών ήταν ένας, ο οποίος -σύμφωνα με την εκδοχή αυτή- γρονθοκόπησε και κλώτσησε τον αξιωματικό.

Μάλιστα, κατά την ίδια, ανώνυμη μαρτυρία και στην προσπάθεια της να απαλλάξει τους αντιεξουσιαστές από κάθε ευθύνη χαρακτήρισε ο ανώνυμος το περιστατικό «τυχαίο και αυθόρμητο» .

Η εκδοχή του ανώνυμου αυτόπτη μάρτυρα επαληθεύεται και από τον καθ” ύλην αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο οποίος ξεκαθάρισε πως ήταν ένα το πρόσωπο που επιτέθηκε στον αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Διαμαντόπουλο.

«Απαράδεκτη κατάσταση, αλλά από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν μια κακού είδους προπαγάνδα και αναδεικνύουν επιμέρους ζητήματα προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις» τόνισε ο Νίκος Τόσκας και συνέχισε: «Απόλυτα υποκριτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αφού επί δεκαετίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Σκούπιζαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί που λέγεται Εξάρχεια ή άλλες περιοχές με προβλήματα σε όλη την Ελλάδα και τώρα πιάνονται από μεμονωμένα περιστατικά. Τα κάνουν σημαία και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη που κάνει επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων.

«Ο κόσμος ξέρει ποιος για πρώτη φορά και ποια κυβέρνηση κάνει επιχειρήσεις εναντίον του κοινού εγκλήματος των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, ξέρει σε άλλες δύσκολες περιοχές πώς ενεργούμε. Δεν κάνουμε θαύματα. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά προσπαθούμε. Και ξέρουν ποιοι ασχολούνται αποκλειστικά με ψηφοθηρική νοοτροπία, δηλαδή οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βγαίνουν τώρα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με προπαγάνδα χειρίστου είδους και συνήθως αναποτελεσματικά προσπαθούν να αναδείξουν δυσάρεστα περιστατικά».

Ήρθε η ώρα σου να παραιτηθείς κ. Τόσκα γιατί ο πολίτης μόνο ασφάλεια δεν νιώθει με εσένα υπουργό προστασίας του.




Δέκα χρόνια από το θαύμα: Όταν η Ελλάδα «γονάτισε» το NBA



Ήταν 30 Αυγούστου 2006, η εθνική Ελλάδος επικρατεί εύκολα της Γαλλίας με 73-56 στον προημιτελικό του Μουντομπάσκετ και περνάει στον ημιτελικό, ο οποίος την φέρνει απέναντι στην δυνατότερη, κατά τεκμήριο, ομάδα του κόσμου. Την Αμερική.

Όλοι έχουν ξεγραμμένη την Ελλάδα και κάνουν λόγο για μια ακόμα εύκολη επικράτηση της «Team USA». Όλοι εκτός από τους έλληνες παίκτες. 

Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Φώτσης, Τσαρτσαρής, Κακιούζης, Παπαδόπουλους, Ντικούδης, Σχορτσιανίτης, Χατζηβρέττας, Βασιλόπουλος και Ζήσης, άλλα και ο αρχιτέκτονας της ομάδας αυτής, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχουν αποφασίσει να μην επιστρέψουν ακόμα στην Ελλάδα. Έχουν βάλει σκοπό να σοκάρουν το πλανήτη!

Και το καταφέρουν. Η 1η Σεπτεμβρίου του 2006 θα σημάνει ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. Η «γαλανόλευκη» επικρατεί με 101-95 των Αμερικάνων, οι οποίοι τότε είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ, Κρις πολ, Καρμέλο Άντονι, Κρις Μπος και Ντουάιτ Χάουαρντ.

Ενδεικτικό του «θαύματος» που κατάφερε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, είναι ότι αυτή η ήττα είναι και η τελευταία για τις ΗΠΑ, που παραμένει αήττητη για 10 ολόκληρα χρόνια!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ό Μάικ Σιζέφσκι μετά την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου στο Ρίο αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά σε εκείνο το απόγευμα στη Σαϊτάμα. Ένα απόγευμα που κανένας Έλληνας δεν θα ξέχασει...

Ας θυμηθούμε εκείνες τις στιγμές...




ΔΟΛ


Η επώδυνη διαβητική νευροπάθεια σχετίζεται με υψηλή νυχτερινή αρτηριακή πίεση

Η επώδυνη διαβητική νευροπάθεια σχετίζεται με υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας ανεξάρτητα από την αίσθηση του πόνου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η επώδυνη διαβητική νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή που επηρεάζει τον ύπνο, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 113 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη: 34 με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια, 33 με διαβητική νευροπάθεια χωρίς επώδυνα συμπτώματα και 46 χωρίς διαβητική νευροπάθεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν υψηλότερες στην ομάδα των συμμετεχόντων με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες ασθενών (130 mmHg έναντι 124 mmHg για τους ασθενείς με νευροπάθεια χωρίς επώδυνα συμπτώματα και 120 mmHg για τους ασθενείς χωρίς νευροπάθεια). Φάνηκε επίσης ότι η απουσία της φυσιολογικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σχετίζεται με την παρουσία επώδυνης διαβητικής νευροπάθειας.

Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι ο νυχτερινός πόνος των ασθενών με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια λειτουργεί ως ένας στρεσογόνος παράγοντας που επιδεινώνει της ήδη υπάρχουσα δυσλειτουργία του αυτονόμου νευρικού συστήματος στους ασθενείς με διαβήτη και εμποδίζει τη φυσιολογική μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν τη σημασία του αυστηρού ελέγχου των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου στους ασθενείς με επώδυνη διαβητική νευροπάθεια ταυτόχρονα με την προσπάθεια αντιμετώπισης του νευροπαθητικού πόνου με την κατάλληλη αγωγή.


Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου του Diabetes Care.

A Novel Association Between Nondipping and Painful Diabetic Polyneuropathy.
D’Amato C, Morganti R, Di Gennaro F, Greco C, Marfia GA, Spallone V.
Diabetes Care. 2014 Jun 26. pii: DC_140528. [Epub ahead of print]




Επιμέλεια: Ιωάννα Ελευθεριάδου


Πηγή: ede.grdiavitikigonia.gr



Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Μην σου τύχει να είσαι φτωχός ή/και χωρισμένος…



Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μετά το πρώτο, είναι σημαντικά μεγαλύτερος στους ανθρώπους χαμηλότερου εισοδήματος, σε σχέση με τους πιο ευκατάστατους, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη που έγινε σε σχεδόν 30.000 ασθενείς που είχαν πάθει ήδη ένα έμφραγμα, διαπίστωσε ότι η πιθανότητα ενός δεύτερου ανάλογου επεισοδίου είναι 36% μικρότερη για το top 20% των πλουσιότερων ανθρώπων, σε σχέση με το χαμηλότερο 20% των φτωχότερων.

Στους χωρισμένους, ο κίνδυνος ενός δεύτερου εγκεφαλικού ή εμφράγματος είναι αυξημένος κατά 14% σε σχέση με τους παντρεμένους!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ομ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη.

Από τα 30.000 άτομα που μελετήθηκαν, τα 2.400 (ποσοστό 8%) έπαθαν δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε διάστημα τεσσάρων ετών μετά το πρώτο. Η έρευνα έδειξε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα κάποιου, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο, ενώ αντίθετα ο κίνδυνος μεγαλώνει, όσο πιο φτωχός είναι κάποιος. Επίσης τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου κινδυνεύουν λιγότερο από εκείνα με χαμηλή μόρφωση.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι πλέον το διαθέσιμο εισόδημα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους καρδιολόγους ως παράγων κινδύνου και ως δείκτης πρόγνωσης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι επιβίωσαν από ένα πρώτο έμφραγμα, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα δεύτερο καρδιαγγειακό επεισόδιο, άσχετα από άλλους παράγοντες κινδύνου.




Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, iatropedia.gr


Γελάνε και τα απομακρυσμένα Χωριά με τις δηλώσεις Γεροβασίλη




Δεν έχει τέλος η κατρακύλα αυτής της κυβέρνησης και τα όσα λέει η εκπρόσωπος τους Όλγα Γεροβασίλη που δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται με τα όσα λέει.

Το θράσος της κυρίας Γροβασίλη έχει και συνέχεια αφού αποφεύγει να αναφερθεί στο μαύρο που θέλει διακαώς να ρίξει η κυβέρνηση στα κανάλια που δεν θα έχουν άδεια και ρίχνοντας την ευθύνη στην DIGEA λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να ρίξει το μαύρο σε όσα κανάλια δεν έχουν άδεια.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του newsit.gr

Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλιών και σήμερα με τη στάση της απέναντι στον διαγωνισμό αδειοδότησης, βρίσκεται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία, μιλώντας νωρίτερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, για την κυβέρνηση, η προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων αν και γνωρίζει τον πόλεμο που θα αντιμετωπίσει από εκείνους που επί χρόνια ήθελαν τον έλεγχο του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος, παραπέμποντας μάλιστα στα μέτωπα που άνοιξαν και στο χώρο του ποδοσφαίρου και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η κα Γεροβασίλη είπε επίσης ότι: «Δεν ενδιέφερε ποτέ τη ΝΔ τι είδους ενημέρωση θα έχουμε, αρκεί αυτή η ενημέρωση να εξυπηρετούσε την ίδια. Και βεβαίως δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα μιλήσει στην Ελλάδα για αντικειμενική ενημέρωση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα τελευταία αρκετά χρόνια. Επομένως η ΝΔ εξυπηρετείται από αυτό και θέλει ακριβώς το ίδιο να συμβαίνει. Αρκεί κάποιος να την εξυπηρετεί» επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη «άλλη κυνική δήλωση στελέχους της ΝΔ, πρώην υπουργού, ο οποίος είπε ότι έκλεισαν την ΕΡΤ διότι εκεί είχαν αρχίσει να υπάρχουν επικίνδυνες φωνές».

Οι δανειοδοτήσεις με… αέρα
Κληθείσα να σχολιάσει τα περί ανάγκης αυτορρύθμισης της αγοράς, η Όλγα Γεροβασίλη παρατήρησε ότι η μέχρι σήμερα κατάσταση και τα όσα αποκαλύπτονται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής δείχνουν ότι «η αγορά ρυθμίστηκε με δανειοδοτήσεις με αέρα για εγγυήσεις», χωρίς τις οποίες δεν θα υπήρχε, «και αυτό το αδιέξοδο φάνηκε πλήρως στο MEGA τις προηγούμενες ημέρες».

Συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στον ρόλο που διαδραμάτισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο των τηλεοπτικών καναλιών, είπε ότι «οι ιδιοκτήτες των καναλιών αισθάνθηκαν για πολλά χρόνια παντοδύναμοι, στο απυρόβλητο. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η σημερινή κυνική ομολογία του πως διαχειρίστηκαν τα ΜΜΕ, όλον αυτόν τον καιρό, αλλά πως διαχειρίστηκαν και το δημόσιο χρήμα, που είναι το ουσιαστικότερο».

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η τήρηση των νόμων και των κανόνων και η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών θα ισχύσουν για όλους «είτε θέλουν είτε δεν θέλουν κάποιοι» για να συμπληρώσει ότι γι΄αυτό «έχουμε μία σύγκρουση πολλών ετών και σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας» και αυτό συνιστά το ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Για όσους δε αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει μια νέου τύπου διαπλοκή, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν είναι τα πρόσωπα αλλά μια ενημέρωση αντικειμενική, πλουραλιστική ενημέρωση με όρους δημοκρατίας, διότι η ενημέρωση είναι δημόσιο αγαθό και οφείλουμε όλοι σεβασμό απέναντι σε αυτό.

Το σήμα της Digea

Αναφορικά με την πορεία μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι «μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής όσων αδειοδοτηθούν, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των όρων του διαγωνισμού. Όσον αφορά, δηλαδή, την ποιότητα του προγράμματος, τον αριθμό αλλά και τις ειδικότητες των εργαζομένων, μια σειρά όρων που υπάρχουν στον διαγωνισμό» και «χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής σε αυτό, είτε κάποιος είναι παλιός είτε καινούργιος που θα έχει πάρει τηλεοπτική άδεια».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το διάστημα αυτό θα είναι περίπου 90 ημέρες και στη συνέχεια, το σήμα θα μεταφέρεται μέσω της DIGEA, μόνο για τους σταθμούς που έχουν αδειοδοτηθεί.


Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης : Συνεχής η απαξίωση των πανεπιστημίων μας




O Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με οδύνη παρακολουθούμε τη συνεχή απαξίωση των πανεπιστημίων μας.

Η παραίτηση έξι διακεκριμένων μελών του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της κατάργησης των Συμβούλιων του Ιδρύματος από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Προαναγγέλλονται και άλλες σημαντικές παραιτήσεις.

Και όμως τα Συμβούλια του Ιδρύματος, που απετέλεσαν ένα σπουδαίο νεωτερισμό και υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των πανεπιστημίων μας, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και ειδικά στην αποκομματικοποίηση τους, για την οποία υποτίθεται κόπτεται η σημερινή Κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Παιδείας δυστυχώς εμμένει στην ουσιαστική κατάργησή τους με αποτέλεσμα τις μαζικές παραιτήσεις μελών τους. 

Κάθε παραίτηση ανοίγει μία ακόμη πληγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας».


Μήνυση αστυνομικών για την υγειονομική «βόμβα» στο Ελληνικό




Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής κατέθεσαν στον Εισαγγελέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις άθλιες συνθήκες στον προσφυγικό καταυλισμό 

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις άθλιες συνθήκες  διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικό κατέθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής στον Εισαγγελέα Αθηνών. 

Η Ένωση κάνει λόγο για υγειονομική βόμβα στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου όπου φιλοξενούνται μετανάστες, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει σχετική παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών ώστε οι αστυνομικοί που εκτελούν τα καθήκοντά τους στην περιοχή να εργάζονται σε υγιές περιβάλλον. Οι υγιείς συνθήκες διαβίωσης είναι απαραίτητες και για την παραμονή των ίδιων των μεταναστών, σπεύδουν να τονίσουν. 

Την τραγική κατάσταση στο Ελληνικό έχει επισημάνει επαλειμμένα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έπειτα από δύο διαδοχικές αυτοψίες που πραγματοποίησε εξαιτίας των συνεχών καταγγελιών έκανε λόγο για στάσιμα νερά και λύματα λόγω βλάβης του αποχετευτικού συστήματος, ζητώντας άμεση τοποθέτηση ειδών ατομικής υγιεινής.


Διαβάστε τη μηνυτήρια αναφορά


Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιονατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης



Πηγή : protothema.gr


Ο αιώνιος φοιτητής Νίκος Φίλης τρέπει σε φυγή τους Πανεπιστημιακούς και διαλύει την παιδεία




Σε τι σχολεία θα στείλουμε τα παιδιά μας; 

Αυτό αναρωτιούνται πλέον οι γονείς και αναρωτιούνται πώς κρατάει η κυβέρνηση τον Νίκο Φίλη για υπουργό παιδείας;

Οι διατάξεις που αναδείχθηκαν ως σημεία αιχμής είναι :

  • Τη στέρηση, ουσιαστικά, με το επιχείρημα της αποτροπής «μη αιτιολογημένων απολύσεων», της δυνατότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς, με τους τελευταίους να καλύπτονται πλέον από ρύθμιση που ισοδυναμεί –σύμφωνα με σχετική περιγραφή– με μονιμοποίηση. 
  •  Την απαγόρευση ενισχυτικών, φροντιστηριακού τύπου, εργασιών στα ιδιωτικά σχολεία. 
  •  Την κατάργηση διάταξης που προέβλεπε πως διαγράφονται φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσπάθησε να κοροϊδέψει και να παραπλανήσει τους συναδέλφους του βουλευτές στην χθεσινή συζήτηση υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση για τους αιώνιους αφορά ενεργούς και όχι αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι για δύο συνεχή εξάμηνα και για οποιoνδήποτε λόγο δεν πήγαν να εγγραφούν, παρέλειψε να αναφέρει ότι με επόμενη παράγραφο της τροπολογίας του, καταργείται η διάταξη του προηγούμενου νόμου που ανέφερε μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα (παρ. 1, άρ. 49 του Ν. 4009). 

 Η παράγραφος αυτή αντικαθίσταται με την εξής λιτή διατύπωση: «Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε ΑΕΙ».

Μετά τα όσα δρομολογεί ο πλέον ανίκανος για υπουργός παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Νίκος Φίλης υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων από μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καθώς στην πλειονότητά τους οι Έλληνες επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην λειτουργία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης δεν δέχονται την παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση κατά ένα χρόνο.

Με επιστολές τους παραιτήθηκαν χθες τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ πριν τρεις ημέρες είχαν παραιτηθεί καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα και τα μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τον υπουργό παιδείας κατήγγειλε και η ΔΟΕ  λέγοντας σε ανακοίνωση της ότι : «το υπ. Παιδείας παρανομεί και ζητεί το ίδιο να πράξουν τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) και οι σύλλογοι διδασκόντων. Οι σύλλογοι διδασκόντων δεν συναινούν στις διαδικασίες που υπηρετούν τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας που διαλύουν το δημόσιο σχολείο».

Η ΔΟΕ συνέχισε στις καραγγελίες της κατά του υπουργού παιδείας αναφέροντας : «παρά την κίνηση αναδίπλωσης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας με την έκδοση της “διορθωτικής” εγκυκλίου στις 25/8 έπειτα από την αντίδραση και τις καταγγελίες της ΔΟΕ για την πραξικοπηματική εγκύκλιο σχετικά με τις συνεδριάσεις ΠΥΣΠΕ και τον καθορισμό των λειτουργικών κενών, το μόνο που πέτυχε ήταν να αποδείξει ότι προκειμένου να πετύχει τους επικοινωνιακούς του στόχους δεν διστάζει να παρανομεί. Μόνο που τώρα προσπαθεί να επιβάλει την παρανομία ως τρόπο λειτουργίας σε ΠΥΣΠΕ, διευθυντές εκπαίδευσης και συλλόγους διδασκόντων».

Οι πολίτες πλέον ζουν σε πλήρη ανασφάλεια αφού διαλύονται συστηματικά με σχέδιο η γιατί υπάρχει πλήρη ανικανότητα και ανεπάρκεια κυβερνητικών στελεχών, η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών, η κοινωνική προστασία και τώρα η παιδεία και αυτό κρίνει επιτακτική την ανάγκη να προστατέψει τους πολίτες η αντιπολίτευση γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατρακύλα.




Η Κατερίνα Στεφανίδη αναδείχθηκε 3η στον αγώνα επί κοντώ, που έγινε στον σταθμό της Ζυρίχης




Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KOEN VAN WEEL

Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό 2 χιλιάδων, που συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης, οι κορυφαίες αθλήτριες του επί κοντώ έδωσαν μια όμορφη παράσταση, σε έναν αγώνα-ζέσταμα για τον τελικό του Diamond League που φιλοξενείται στην πόλη την Πέμπτη. Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν το κεντρικό πρόσωπο και ολοκλήρωσε στην 3η θέση του event.

Τα 4.76 ήταν το ύψος που καθόρισε και τη νικήτρια και αυτή ήταν η Βρεττανίδα Χόλι Μπράντσο, που ήταν άψογη σε όλα της τα άλματα μέχρι εκεί. Αντίθετα, η Ασημένια Ολυμπιονίκης του Ρίο, Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, είχε και μία αποτυχημένη στα 4.71, που τελικά της κόστισε. Και αυτό γιατί και οι δύο αθλήτριες απέτυχαν στα 4.81.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο η Κατερίνα Στεφανίδη έμεινε στην 3η θέση, αφού δεν πέρασε και εκείνη τα 4.81 και έχοντας αφήσει τα 4.76 έμεινε με το επιτυχημένο άλμα της στα 4.71, πίσω από τις άλλες δύο αθλήτριες.


(Πηγή: www.diamondleague.com)

Η Κατερίνα θα έχει την ευκαιρία στις 9 Σεπτεμβρίου και τον τελικό στις Βρυξέλλες (καθώς στην Ζυρίχη δεν υπάρχει στο πρόγραμμα το επί κοντώ γυναικών) να κατακτήσει το "διαμάντι", αφού οδηγεί την κούρσα, μπροστά από την Κουβανή Γιαρισλέι Σίλβα.

(Πηγή: www.diamondleague.com)


Μιχάλης Τσώχος 
Πηγή : Cnn.gr


Έρευνα για τους δύο εφοριακούς που έκαναν... διαπραγματεύσεις με καντινιέρη που δεν έκοβε αποδείξεις



Εξελίξεις μετά τη δημοσιοποίηση του απίστευτου βίντεο που δείχνει δυο εφοριακούς της ΔΟΥ Τρικάλων να διαπραγματεύονται με τον ιδιοκτήτη καντίνας τον οποίο πήγαν να ελέγξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων  Γιώργος Πιτσιλής διέταξε έρευνα για τη στάση των εφοριακών που εμφανίζονται να... συζητούν τι παράβαση θα βεβαιώσουν με τον καντινιέρη!

Όπως φαίνεται και στο βίντεο η πρώτη αντίδραση του ιδιοκτήτη στον έλεγχο ήταν να υποστηρίξει ότι «...είναι παράνομα όλα, οι αποδείξεις είναι παράνομες, οι εφορίες είναι παράνομες, δεν σου δίνω τίποτα… κάνε ό,τι θέλεις, γράψε ό,τι θέλεις… δεν κόβω αποδείξεις».

Στη συνέχεια μάλιστα ανέβασε τους τόνους:

«Είστε μηνυόμενοι που δεν παίρνετε τα 27 δισ. του Αρτέμη Σώρρα. Έχετε ποινικές ευθύνες και εσείς. Ποια είναι η δικιά μου παρανομία; Να συνεργαστώ με εσάς που σας θεωρώ δυνάμεις κατοχής; Που πάτε σε μαγαζιά και παθαίνει ο κόσμος εγκεφαλικά, καρδιές. Εγώ αυτή τη στιγμή τρέμω, θέλω να σας αρπάξω. Εγώ αν αυτή τη στιγμή αν πάθω κακό θα υποτροπιάσω και θα ξεσπάσω σε εσάς. Να πάτε να πάρετε τα 27 δισ...»

Η συνέχεια είναι ακομη πιο... κωμικοτραγική καθώς ελεγκτές και καντινιέρης πιάνουν "ψιλή" κουβέντα, σχολιάζοντας τα κοινά τους ενδιαφέροντα αλλά και προτείνοντας εναλλακτικές για το τι είδους παράβαση θα γράψουν!





Το βίντεο ανέβασε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος
Πηγή : newsit.gr


Πέφτει το CDU της Μέρκελ, ανεβαίνει το ακροδεξιό AfD



Τα ποσοστά του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ υποχωρούν και περισσότεροι ψηφοφόροι στρέφονται στο ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ότι το ποσοστό του CDU έχει μειωθεί στο 33%, δηλαδή δύο μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και οκτώ μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι. Το CDU παραμένει πρώτο σε δημοτικότητα, όμως η AfD αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 12%.

Περίπου έναν χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές, η δημοσκόπηση καταδεικνύει τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν πολλοί για την καγκελάριο Μέρκελ μετά την απόφασή της, πέρυσι, να υιοθετήσει πολιτική ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες. 

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι -πολλοί από εμπόλεμες ζώνες, όπως τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- έφτασαν στη Γερμανία, πυροδοτώντας φόβους για το κόστος της φιλοξενίας τους και την ενσωμάτωσή τους• φόβους οι οποίοι έδωσαν ώθηση στο ακροδεξιό AfD.

Το CDU αναμένεται ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες στις επερχόμενες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η δεύτερη στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Η AfD εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της και στις δύο αυτές περιοχές.

Η δημοσκόπηση του Forsa δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά όλων των άλλων κομμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται στο 22%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, πάνω από 6 στους 10 Γερμανούς (ποσοστό 62%) πιστεύουν ότι η αναθεώρηση της πολιτικής άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από τους πολίτες να αποθηκεύουν νερό και τρόφιμα για την περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή φυσικής καταστροφής ήταν «καταστροφολογική».



Πηγή : tanea.gr


Η Γερουσία της Βραζιλίας καθαίρεσε επισήμως την Ντίλμα Ρούσεφ



Το τέλος των 13 χρόνων της Αριστεράς στην εξουσία στη Βραζιλία σήμανε η χθεσινή ψήφος της Γερουσίας της χώρας, που καθαίρεσε επισήμως την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της. Αντιθέτως, η πρόταση για αποκλεισμό της Ρούσεφ από κάθε αξίωμα για 8 χρόνια δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η μειοψηφία των γερουσιαστών που παρέμειναν πιστοί στη Ρούσεφ προσπάθησαν –ανεπιτυχώς– να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας δεν αλλοίωσε σκόπιμα τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Παρά τους πύρινους λόγους των λιγοστών υποστηρικτών της και τη 14ωρη κατάθεση της Ρούσεφ στις αρχές της εβδομάδας, η ψήφος της Γερουσίας τής στερεί την προεδρία ανοίγοντας τον δρόμο στον υπηρεσιακό πρόεδρο, πρώην αντιπρόεδρο της Ρούσεφ και σημερινό πολιτικό εχθρό της, Μισέλ Τέμερ, ο οποίος ορκίσθηκε χθες το βράδυ και αναχώρησε λίγο αργότερα για τη σύνοδο του G20 στην Κίνα.

«Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», είπε η 68χρονη Ρούσεφ.
«Θα επιστρέψουμε», υποσχέθηκε.

Η καθαιρεθείσα πρόεδρος κατηγορήθηκε για παράνομη χρήση δανείων από πολιτείες της χώρας, με στόχο την πλήρωση κενών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού το 2014 και την απόκρυψη των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Καταθέτοντας στη Γερουσία τη Δευτέρα, η κ. Ρούσεφ επέμεινε στην αθωότητά της, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «απειλή για τη δημοκρατία στη Βραζιλία» και επάνοδο στις δύο δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας. Θυμίζοντας στους γερουσιαστές ότι φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε τη δεκαετία του 1970, ως μέλος αριστερής ανταρτικής οργάνωσης, η Ρούσεφ κάλεσε τους νομοθέτες να «μην αποδεχθούν ένα πραξικόπημα».

Οι μεγάλες διαδηλώσεις του τελευταίου έτους κατά της προέδρου Ρούσεφ και του Εργατικού Κόμματος αποκάλυψαν την έκταση της λαϊκής οργής για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Nέο υπουργικό

Ο Μισέλ Τέμερ θα παραμείνει στην προεδρία μέχρι τη διενέργεια εκλογών στα τέλη του 2018. Ο 75χρονος νέος πρόεδρος, γνωστός για τις συμβιβαστικές του ικανότητες, ανέλαβε ως υπηρεσιακός πρόεδρος μετά την αρχική –προσωρινή– καθαίρεση της Ρούσεφ τον Μάιο. Ο Τέμερ διόρισε αμέσως νέο υπουργικό συμβούλιο, με εντολή την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Παρότι ο νέος πρόεδρος απολαμβάνει τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, η απήχησή του στο εκλογικό σώμα παραμένει μικρή, ενώ στους τρεις μήνες της υπηρεσιακής θητείας του, μέλη της κυβέρνησής του έχουν ήδη εμπλακεί σε σωρεία οικονομικών σκανδάλων.

Στην αγόρευσή του στη Γερουσία την Τρίτη, ο επικεφαλής της ομάδας νομικών της Ντίλμα Ρούσεφ, Ζοζέ Εδουάρδο Καρδόζο, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εις βάρος της κ. Ρούσεφ ήταν κατασκευασμένες και κίνητρο των κατηγόρων της ήταν η «τιμωρία» της προέδρου για τη στήριξη που αυτή προσέφερε στη μεγάλη έρευνα διαφθοράς της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Η επικεφαλής της ομάδας κατηγόρων της Ρούσεφ, γερουσιαστής Χανάινα Πασοάλ, δάκρυσε και ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο για τον «πόνο που της προκάλεσε», επιμένοντας όμως ότι η διαδικασία καθαίρεσής της ήταν νόμιμη και ηθική πράξη.

«Η καθαίρεση αποτελεί συνταγματικό φάρμακο, το οποίο οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όταν η κατάσταση το απαιτεί. Ο λαός της Βραζιλίας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα παράνομο, ούτε και ανήθικο, δεν συνέβη εδώ», είπε η κ. Πασοάλ.



Έντυπη Καθημερινή


Ισχυρή έκρηξη στο σπίτι ιδιοκτήτη γνωστού κέντρου της Μυκόνου



Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ στην Πεντέλη, έξω από το σπίτι επιχειρηματία, συνιδιοκτήτη πασίγνωστου νυχτερινού κέντρου της Μυκόνου

Έκρηξη σε σπίτι επιχειρηματία σημειώθηκε το βράδυ της  Τετάρτης στην περιοχή της Πεντέλης.  Άγνωστοι εμφανίστηκαν στην οδό Στεφανίας 13 και πέταξαν μασούρια με δυναμίτιδα στην είσοδο πολυτελούς οικίας που ανήκει σε συνιδιοκτήτη πασίγνωστου κλαμπ της Μυκόνου.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στη μάντρα του σπιτιού και στον προαύλιο χώρο, ενώ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν δυναμίτιδα.

Η περιοχή αποκλείστηκε για αρκετή ώρα για να συλλεχθούν από τους αστυνομικούς στοιχεία που θα σταλούν για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Από τον κρότο θορυβήθηκαν οι περίοικοι, οι οποίοι ήταν αυτοί που κάλεσαν την Αστυνομία.

Την έρευνα ανέλαβε η Ασφάλεια Αττικής που θα πάρει κατάθεση από τον επιχειρηματία –ιδιοκτήτη του σπιτιού- προκειμένου να διαπιστώσει το κατά πόσο είχε προσωπικές ή οικονομικές διαφορές με κάποιον που θα μπορούσε να τον βάλει στο στόχαστρο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερα γνωστός στο νησί των ανέμων.



Πηγή : thetoc.gr


Ο Τόσκας πήγε να καλύψει τους αντιεξουσιαστές λέγοντας ότι το περιστατικό δεν έγινε στα Εξάρχεια




Χαρακτηριστικό είναι πήγε να καλύψει και πάλι τους αντιεξουσιαστές ο Τόσκας λέγοντας ότι ότι το περιστατικό του ξυλοδαρμού δεν έγινε στα Εξάρχεια (σ.σ. έγινε στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Μπενάκη και οι δράστες χάθηκαν στα Εξάρχεια) και πρόσθεσε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά. 

Αυτό βρήκε να πει αδιαφορώντας για τα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή ότι στο σημείο γινόταν συγκέντρωση αντιεξουσιαστών και ότι μετά οι δράστες τις παραλίγο δολοφονίας έφυγαν για τα Εξάρχεια.

Για το ότι μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή υπόπτων δεν έδωσε απάντηση ο κύριος Τόσκας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε στην ΕΡΤ «Ξέρουμε καλά πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι καταστάσεις, πώς για πάρα πολλά χρόνια κάποιοι έσπρωχναν τα προβλήματα της Αθήνας κάτω από το χαλί που λέγεται Εξάρχεια και ξέρουμε ότι κάποιοι δεν τολμούσαν να αγγίξουν τα προβλήματα»  

Προσπαθώντας να αποποιηθεί των εγκληματικών ευθυνών του ο κύριος Τόσκας συνέχισε λέγοντας :«Εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτοί που σχίζουν τα ιμάτιά τους τώρα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, κατασκεύασαν χώρο απομόνωσης των τμημάτων στα Εξάρχεια προκειμένου να ησυχάσουν από την υπόλοιπη, την ευρύτερη περιοχή... Αντί να λύσουν τα προβλήματα προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τα προβλήματα ή να τα ρίξουν κάτω από το χαλί» 

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «ο κ Τόσκας πριν μιλήσει στα ΜΜΕ, καλό θα ήταν, να ρωτήσει τους "Συντρόφους" του, πως δημιουργήθηκε το άβατο των Εξαρχείων». «Οι γνωστοί άγνωστοι είχαν πάντα πολιτικούς συνηγόρους και υποστηριχτές γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, κρείττον του λαλείν το σιγάν. Εκτίθεστε κ. Τόσκα» πρόσθεσε ο κ. Χριστίδης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει μετά το περιστατικό : «Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών - πλέον ούτε και των ίδιων των αστυνομικών» δήλωσε από την πλευρά του την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ. 




Καταρρέουν οι εξαγωγές - Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012



Σήμα κινδύνου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων - Η συνολική αξία υποχώρησε κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ - Ιταλία και Γερμανία οι καλύτερες αγορές 

Αν οι εξαγωγικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν φέτος αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων παρουσιάζοντας την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο διάστημα αυτό η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012. Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).

«Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, "κόκκινα" δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Η μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%).

Τα top εξαγόμενα προϊόντα


Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.

Πρώτη η Ιταλία, δεύτερη η Γερμανία


Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη. 

Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση, ενώ στην πέμπτη διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο δύο θέσεων (από όγδοη θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από έκτη), ο Λίβανος (από δωδέκατη), η Ρουμανία (από ενδέκατη) και η Ισπανία (από ένατη).



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, protothema.gr