Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Action24

 



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Action24 και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σαραντάκο και Βασίλη Τσεκούρα.

Γιάννης Σαραντάκος: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του ACTION 24, για μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην πορεία προς την κρίσιμη εκλογή της 21ης Μαΐου. Σας βρίσκουμε στο γραφείο σας, στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις επιστρέψατε από την Πάτρα, σε λίγη ώρα θα πάτε στη Χαλκίδα, θα έλεγα ένα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα, εν όψει και των εκλογών σε λίγες εβδομάδες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να είναι σε κάθε προεκλογική περίοδο. Οι ρυθμοί, προφανώς, είναι πολύ εντατικοί και θα αξιοποιήσω μέχρι και το τελευταίο λεπτό που έχω στη διάθεσή μου να μιλήσω στους πολίτες για το όραμά μου για την Ελλάδα του μέλλοντος, να παρουσιάσω το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Και να εστιάσω τη συζήτηση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στα σχέδιά μου για το τι θέλουμε τη δεύτερη τετραετία, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν.


Γιάννης Σαραντάκος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας αυτή από το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών της επόμενης μέρας. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω αυτό, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Βλέπω το κλίμα των τελευταίων ημερών, τις τελευταίες ώρες θα έλεγα, με μία ένταση μεταξύ των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εύκολο είναι πραγματικά μέσα σε αυτό το κλίμα να υπάρξει μια συνεργασία την επόμενη μέρα των εκλογών; Ανεξαρτήτως αποτελέσματος.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας, ότι η απλή αναλογική ουσιαστικά είναι μία «νάρκη» στην πολιτική σταθερότητα. Είναι ένα εκλογικό σύστημα από το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση. Και βέβαια το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να το κάνετε σε εμένα. Πρέπει να το κάνετε σε αυτούς οι οποίοι υπερασπίζονται την απλή αναλογική και σε αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκύψει «κάποιου είδους προοδευτική διακυβέρνηση» την επόμενη μέρα.

Διότι έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες εβδομάδες. Από την «κυβέρνηση των ηττημένων», πήγαμε σε «κυβέρνηση ανοχής», πήγαμε σε μία συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ μας με «Δήμητρες», τώρα υπάρχει μία κόντρα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Προσωπικά, μένω έξω από αυτή τη συζήτηση, προτιμώ να μιλώ για την Ελλάδα του 2023 κι όχι για την Ελλάδα του 1981. Και επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα από την αρχή, διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολή στην κάλπη της 21ης Μαΐου η οποία και τελικά θα καθορίσει στη συνέχεια το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός.


Γιάννης Σαραντάκος: Άρα εσείς δεν βλέπετε με οποιονδήποτε συνδυασμό κυβέρνηση την επόμενη μέρα της 21ης Μαΐου, δηλαδή στις 22 Μαΐου, όποιος και να είναι ο συνδυασμός, όποιος είναι πρώτος, δεύτερος, τρίτος. Με αυτό το κλίμα υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μία κυβέρνηση ηττημένων και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν έβγαιναν οι αριθμοί, σίγουρα θα έβρισκαν ένα τρόπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και με το κόμμα του ΜέΡΑ 25. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ.Τσίπρας. Εξάλλου, ο ίδιος είπε ότι «άλλα λέμε προεκλογικά και μετεκλογικά μπορεί άλλα να κάνουμε». Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί και μαθηματικά αυτό το σενάριο είναι να είναι πολύ ισχυρή στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Για να απαντήσω, όμως, ευθέως στο ερώτημά σας. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση μετά από την πρώτη κάλπη. Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία θα τα δούμε, το βράδυ της 21ης Μαΐου. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μία αποστολή και μόνο: Να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.

Βλέπω ότι έχουμε μια καλή δυναμική, αλλά δεν θέλω να υπάρχει κανείς απολύτως εφησυχασμός. Έχουμε ακόμα 16 μέρες μέχρι τις εκλογές. Και όπως σας είπα, θέλω να μιλήσουμε σε αυτές τις 16 μέρες για το μέλλον. Για την Οικονομία, για την Υγεία, για την κοινωνική Δικαιοσύνη, όπως την αντιλαμβανόμαστε. Και να αφήσω τους άλλους, όπως σας είπα, να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μια συζήτηση που εμάς δεν μας αφορά.


Γιάννης Σαραντάκος: Να μείνω για λίγο ακόμα στο θέμα αυτό. Αν είστε πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της 21ης Μαΐου, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την παραλάβετε. Θα πάρετε κάποιο τηλέφωνο; Ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να περιμένει τηλέφωνο από τον ηγέτη του πρώτου κόμματος αν αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, διότι αυτό θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Και δεν θέλω να κάνω καμία συζήτηση για το τι θα γίνει την 22α Μαΐου, θέλω να κάνω συζήτηση για το τι θα γίνει μέχρι την 21η Μαΐου. Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε μετά το βράδυ της 21ης Μαΐου όταν θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα.


Γιάννης Σαραντάκος: Το τελευταίο διάστημα άκουσα και μια δήλωσή σας. Είπατε για τον κ. Ανδρουλάκη ότι είναι στο όριο της εμμονής με εσάς. Αυτό έχει και έναν προσωπικό τόνο. Θεωρείτε ότι οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ έχουν κοπεί; Δεν υπάρχουν; Αν κάποιος έχει εμμονή με κάποιον άλλον είναι δύσκολο να μπορέσει να συνεννοηθεί.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ανεξήγητη, διότι και σε μια ενδεχόμενη θεωρητικά κυβέρνηση συνεργασίας, πρωθυπουργός θα ήταν πάντα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Έτσι γίνεται παντού στην Ευρώπη, έτσι προφανώς θα γινόταν και εδώ. Άρα η θέση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», είναι παντελώς ακατανόητη. Πόσω μάλλον όταν δεν μας λέει και ο κ. Ανδρουλάκης ποιον θα είχε υπόψη του σε αυτό το θεωρητικό ενδεχόμενο.

Από εκεί και πέρα ναι, πολλές φορές ο κ. Ανδρουλάκης δίνει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ ξέρετε δεν προσωποποιώ ποτέ τις διαφορές. Είμαι αρκετά χρόνια στην πολιτική να ξέρω ότι οι διαφορές μπορεί και πρέπει να είναι μόνο πολιτικές.

Αλλά μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι ναι, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία αλλά με άλλο πρωθυπουργό. Άρα το πρόβλημά του δεν είναι η Νέα Δημοκρατία αυτή καθ΄ εαυτή, είναι ο πρωθυπουργός.

Εγώ όμως, έχω μια άλλη άποψη. Εγώ έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ, έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που προσωπικά, κατά την άποψή μου, το φέρνουν πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, από ό,τι σε εμάς.

Όταν, ας πούμε, αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όταν αρνείται την έννοια της αξιολόγησης. Όταν φέρνει στην επιφάνεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις.


Βασίλης Τσεκούρας: Μάλιστα. Να πάμε λίγο και στο θέμα, στο μέτωπο της οικονομίας, κ. Πρόεδρε, διότι βιώνουμε πληθωριστικές πιέσεις στην ακρίβεια, που λέει ο κόσμος, 20 μήνες και πλέον. Και ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορούμε να κάνουμε για να μειωθούν οι τιμές. Διότι αυτή την ώρα, αυτό που λένε οι πολίτες αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, είναι το μείζον θέμα για τους καταναλωτές, για τους πολίτες. Πώς θα βγει ο μήνας; Αν, δηλαδή, η ακρίβεια, όπως έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό και με τους μισθούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, πώς μπορεί να επιβιώσει ένας Έλληνας πολίτης.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Προφανώς δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη» η ελληνική ακρίβεια. Θα σας έλεγα ότι τους τελευταίους μήνες τα αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν ότι πάμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι, όμως, ένα πραγματικό πρόβλημα που πιέζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν. Τι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε από δω και στο εξής. Κατ’ αρχάς έχουμε στηρίξει τα πιο αδύναμα εισοδήματα με μια σειρά από μέτρα.

Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» δούλεψε. Και γιατί δούλεψε; Γιατί προήγαγε ουσιαστικά τον ανταγωνισμό και με μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Δώσαμε μια σειρά από έκτακτες ενισχύσεις, όπως το Market Pass, οι οποίες είναι σημαντικές και εξουδετερώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης των τιμών. Και από κει και πέρα, έχουμε στηρίξει συνολικά το διαθέσιμο εισόδημα. Όταν μειώνουμε φόρους, τους μειώνουμε αυτούς τους φόρους, ξέρετε, μόνιμα.

Η ακρίβεια, θα υποχωρήσει κάποια στιγμή. Είμαι σίγουρος ότι θα βλέπουμε καλύτερες προοπτικές, στο μέτωπο της ακρίβειας από δω και στο εξής. Οι μειώσεις, όμως, των φόρων και η στήριξη του εισοδήματος είναι μόνιμα. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20% συνολικά. Από 713 πήγε στα 780 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ναι, πριν τον Μάρτιο κάποιος ο οποίος έβγαζε 713 πιεζόταν πολύ περισσότερο. Τώρα είναι σε κάπως καλύτερη κατάσταση.

Και, βέβαια, θα επιμείνω στην σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και στην σωστή λειτουργία της αγοράς. Ναι, παντού μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Θα εξακολουθούμε να είμαστε πάνω από την αγορά. Και αν βλέπουμε τάσεις μειώσεων στις διεθνείς τιμές, στις πρώτες ύλες, έχω την απαίτηση αυτές οι μειώσεις να περάσουν τελικά και στο ράφι και στο σούπερ μάρκετ και στον τελικό καταναλωτή.


Βασίλης Τσεκούρας: Επειδή ακούμε την αντιπολίτευση το τελευταίο χρονικό διάστημα να φέρνει το παράδειγμα και την Ισπανίας και της Κύπρου, που μηδένισαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Να πούμε ότι σε αυτές τις χώρες ήταν χαμηλός ήδη ο συντελεστής του ΦΠΑ και ήταν πολύ κοντά, δηλαδή, το κενό για να το μηδενίσουν. Στην Ελλάδα, όμως, δεν μπορούμε να μειώσουμε, έστω και λίγο, τον ΦΠΑ, ώστε να ελαφρυνθούν οι τιμές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η άποψη μου είναι σαφέστατη σε αυτό. Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Θα χανόταν αυτή η μείωση προς όφελος, τελικά, των παραγωγών και των εμπόρων. Το είδαμε αυτό στον καφέ. Θυμάστε ότι μειώσαμε το ΦΠΑ στον καφέ. Δε νομίζω να είδαμε καμία τελική μείωση στην τιμή του καφέ και από την άλλη αυτό είναι και ένα μέτρο το οποίο έχει σημαντικό κόστος για τον προϋπολογισμό. Θα πρέπει να μας πουν αυτοί που το εισηγούνται, και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης, από που θα βρουν τα λεφτά να το καλύψουν. Διότι αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι οι εποχές της πανδημίας πέρασαν πια οριστικά. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να μειώνει και το χρέος της και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία από αυτή που υπήρχε στο παρελθόν. Άρα, όλα πρέπει να τα μετράμε.

Εμείς τι έχουμε καταφέρει; Έχουμε καταφέρει να έχουμε μία οικονομική πολιτική, που επειδή ακριβώς έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορέσαμε ταυτόχρονα να μειώσουμε και τους φόρους και να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα και να αρχίσουμε να δαπανάμε δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να λέμε από που μπορούμε να τα βρούμε αυτά.

Και μιας και μιλάμε για προγράμματα, όπου με ακούνε οι πολίτες, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το έχω εδώ μαζί μου. Μπορούμε να μιλήσουμε και στη συνέχεια, για το τι ακριβώς προβλέπουμε. Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ να κάνω μία πρόταση στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν στέλνει το πρόγραμμά του σε οίκους αξιολόγησης σήμερα που μιλάμε, να δούμε τι θα του πουν για το πρόγραμμα αυτό;

Δηλαδή, είναι εφαρμόσιμο; Και τι θα σήμαινε την επόμενη μέρα για τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει, επιτέλους, την επενδυτική βαθμίδα; Θα σας απαντήσω. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς, μα παντελώς ανεφάρμοστο. Και αν επιχειρούσε κάποιος να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι από αυτό, θα εκκινούσε η Ευρώπη αμέσως τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και θα ξαναμπαίναμε στον φαύλο κύκλο από τον οποίον κάναμε τόση μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγουμε.


Γιάννης Σαραντάκος: Επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως θα μου επιτρέψετε να σας πω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ότι εσείς κάνετε μία πολιτική πάνω στο μαξιλάρι που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σας παρέδωσε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα και πάλι, γιατί νομίζω ότι έχει μία αξία να θυμηθούμε τι έγινε το 2015 και γιατί ελλοχεύει το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη, ε; Άρα και γιατί ο κ.Τσίπρας λέει ουσιαστικά τα ίδια που έλεγε το ’15. Άρα νομιμοποιούμαστε να γυρίσουμε στο ’15. Τι έγινε το ’15; Για να τα ξαναθυμηθούμε, να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.

Ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Χρυσή Αυγή, προκάλεσε την πτώση της Κυβέρνησης Σαμαρά. Είχαμε τότε 1 δισεκατομμύριο διαφορά στην 5η αξιολόγηση. Έταξε ότι θα σκίσει το μνημόνιο με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Κάναμε ένα δημοψήφισμα «μαϊμού», έκανε μία εμβληματική κωλοτούμπα και μας φόρτωσε ο κ. Τσίπρας ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο μας στοίχισε κοντά στα 100 δισεκατομμύρια.

Άρα μας έβγαλε ο κ. Τσίπρας από το μνημόνιο στο οποίο ο ίδιος μας έβαλε. Αυτή είναι η ιστορία του 2015. Το τι έγινε πριν το ’15 μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά η ιστορία του ’15 δεν μπορεί να ξανά…


Γιάννης Σαραντάκος: Βεβαίως λέει ότι δεν βρήκατε άδεια ταμεία όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας. Βρήκατε ένα μαξιλάρι το οποίο εσείς αξιοποιήσατε μετά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το αξιοποιήσαμε το μαξιλάρι αυτό. Σήμερα τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα δαπανήσαμε παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία στη διάρκεια της πανδημίας. Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί το πετύχαμε αυτό; Γιατί ταυτόχρονα είχαμε μία αναπτυξιακή πολιτική. Επιμένω πολύ σε αυτό. Η αναπτυξιακή πολιτική είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε όλες μας τις πολιτικές πρωτοβουλίες.

Εμείς πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό, διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης, εκεί που ήμασταν στο εν τέταρτον, θυμίζω, επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τι μας προσφέρει; Περισσότερα χρήματα για Υγεία, για κοινωνική πολιτική, για στήριξη, παραδείγματος χάρη, των Ενόπλων Δυνάμεων. Και είναι ακριβώς αυτή η ανάπτυξη η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών ξένων επενδύσεων, βελτίωσης της παραγωγικότητας που οδηγεί τελικά και στην αύξηση των μισθών και στη μείωση της ανεργίας.

Λέμε πως θα αυξήσουμε τους μισθούς. Και αυτό είναι το βασικό μας ζήτημα και για την επόμενη τετραετία και αυτό το οποίο νομίζω ότι ενδιαφέρει και πάρα πολλούς Έλληνες σήμερα. Μα οι μισθοί θα αυξηθούν μόνο αν μειωθεί η ανεργία και μόνο αν έρθουν καλύτερες δουλειές, όπως αυτές που φέρνουν οι ξένες επενδύσεις. Αυτό αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, άρα όταν μιλάμε για αύξηση μισθών έως τα 1.500 ευρώ, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και 950 κατώτατος, εμείς ξέρουμε ότι αυτούς τους στόχους μπορούμε να τους πετύχουμε γιατί το έχουμε ήδη αποδείξει.

Βασίλης Τσεκούρας: Σε τι ορίζοντα όμως θα το πετύχουμε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τετραετίας.

Βασίλης Τσεκούρας: Δεκαετίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τετραετίας, αυτοί είναι οι στόχοι τους οποίους έχουμε θέσει και ξέρουμε πως μπορούμε να τους πετύχουμε. Ταυτόχρονα εξακολουθούμε να επιμένουμε στη λελογισμένη μείωση των φόρων. Θέλουμε να ξεφορτωθούμε το τέλος επιτηδεύματος μέχρι το τέλος της τετραετίας. Θέλουμε να ξαναδούμε και να μειώσουμε κατά 30% τα τεκμήρια από 1/1/2025. Θέλουμε να αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με παιδί, άρα θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ κλιμακωτά.

Και ναι -και με ρωτήσατε για το ΦΠΑ-, πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό της τετραετίας και εφόσον η πορεία των δημόσιων οικονομικών παραμένει καλή, πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να έχουμε το περιθώριο, να μπορούμε να βλέπουμε μόνιμες -το τονίζω- μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα τα οποία εμείς προφανώς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε.


Γιάννης Σαραντάκος: Άρα λέτε ότι από το 2025 και μετά, να το ερμηνεύσω εγώ, από το 2025 και μετά θα δούμε μείωση στο ΦΠΑ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλά. Δεν είναι ένας στόχος τον οποίον έχουμε στο πρόγραμμά μας, αλλά πολλές φορές έχουμε καταφέρει να εκπλήξουμε ευχάριστα και να κάνουμε παραπάνω απ’ αυτά τα οποία είχαμε πει. Και είναι ένας στόχος, στο δεύτερο μισό της τετραετίας, να αρχίσουμε να βλέπουμε πια και να εξετάζουμε μόνιμες μειώσεις, στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.


Γιάννης Σαραντάκος: Επενδυτική βαθμίδα, την είπατε προηγουμένως. Εφόσον η οικονομία είναι θωρακισμένη, όπως περιγράψατε τώρα, σας κατηγορούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι ότι σε αυτό λίγο θα έλεγα «κινδυνολογείτε», ότι αν δεν υπάρξει ένα αποτέλεσμα εκλογών που θα είναι η Νέα Δημοκρατία, θα κινδυνεύσει η επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι’ αυτό, το λέω με απόλυτη σιγουριά, πρώτον γιατί είδαμε τι έγινε το 2015. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα που έλεγε το 2015. Άρα προφανώς αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο αναζητούν οι οίκοι αξιολόγησης είναι η πολιτική σταθερότητα και ναι, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει εχέγγυα ότι μπορεί να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και η επενδυτική βαθμίδα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα περιβάλλον που αυξάνονται τα επιτόκια.

Δεν είναι ένα μακροοικονομικό μέγεθος που αφορά μόνο τους ειδικούς. Αυτό θα σημαίνει μείωση του κόστους δανεισμού για το κράτος, για τις επιχειρήσεις, τελικά για τα νοικοκυριά κι αυτό είναι σημαντικό σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια αυξάνονται. Ήδη έχουμε κάνει παρεμβάσεις και έχουμε ελέγξει κάπως την αύξηση των επιτοκίων, ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια. Γιατί αναγνωρίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προφανώς δεν εξαρτάται από εμάς. Είμαστε στο ευρώ και η επιτοκιακή πολιτική καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα κάνουμε όμως το καλύτερο το οποίο μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για να στηρίξουμε τους δανειολήπτες, ειδικά τους συνεπείς δανειολήπτες.


Βασίλης Τσεκούρας: Να σας ρωτήσω για το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Ένα πρόγραμμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους. Έχει συζητηθεί πάρα πολύ μεταξύ των νέων. Μέχρι 39 ετών είναι αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, κ. Πρόεδρε, από τους νέους αλλά μας λένε -και είναι πολλά τα μηνύματα που παίρνουμε- ότι σπίτια δεν βρίσκουν. Και όσα βρίσκουν είναι και πολύ ακριβά αλλά και πάρα πολύ παλιά που στην ουσία δεν τους συμφέρει να το αγοράσουν.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό; Διότι στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να φύγουν κάποιοι από το ενοίκιο, να πάνε σε ένα δικό τους σπίτι, να απελευθερωθούν σπίτια, ώστε να πέσουν τα ήδη υψηλά ενοίκια. Δηλαδή να γίνει μια αλυσίδα, μια αλυσιδωτή διαδικασία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του προγράμματος. Αυτό το οποίο λέτε φαίνεται να έχει μια δόση αλήθειας. Θα αξιολογούμε το πρόγραμμα κατά την διάρκεια της πορείας του. Πιστεύω ότι τελικά θα υπάρχουν και τα σπίτια σε αυτές τις τιμές, διότι έχουμε κάνει και εμείς την έρευνα αγοράς μας. Η αλήθεια είναι ότι μια λογική ήταν να βρεθούν παλιά σπίτια τα οποία να μπορούμε να ξαναφτιάξουμε και δίνουμε αρκετά πρόσθετα κίνητρα για να ξαναφτιαχτούν αυτά τα σπίτια. Αυτή ήταν η λογική. Έχουμε πάρα πολλά κλειστά διαμερίσματα. Προφανώς αυτά χρειάζονται και μια βασική επισκευή. Αλλά αν αυτά τα διαμερίσματα αρχίζουν και μπαίνουν περισσότερο στην αγορά, τότε θα αυξηθεί η προσφορά και κάπως θα συγκρατηθούν οι τιμές.

Είμαι σίγουρος, ότι τελικά το πρόγραμμα θα έχει μεγάλη επιτυχία και είμαι διατεθειμένος να το στηρίξω όσο χρειάζεται. Έχω ήδη πει ότι θα διπλασιάσουμε τους προϋπολογισμούς, όταν κλείσουμε δηλαδή και φτάσουμε στα πρώτα 10.000 σπίτια θα υπάρχουν 10.000 ακόμα. Και είναι, το τονίζω, μόνο το πρώτο βήμα για ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής κατοικίας το οποίο συμπεριλαμβάνει από φοιτητική στέγη, σχεδόν 10.000 διαμερίσματα φοιτητικά, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Θέλω να θυμίσω, ότι ήδη έχουμε ενισχύσει το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές. Είναι 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ και 2.000 ευρώ, αν συγκατοικεί κάποιος. Σκεφτείτε το, το 2.000 ευρώ αν δύο παιδιά συγκατοικήσουν, είναι 4.000 ευρώ τη σεζόν. Είναι πολλά χρήματα αυτά. Ουσιαστικά καλύπτουμε σχεδόν όλο το ενοίκιο.

Και βέβαια, κοινωνική αντιπαροχή. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε πάρα πολύ ακίνητη περιουσία ως δημόσιο, να τη δώσουμε όπως θα έκανε κάποιος με το δικό του οικόπεδο. Θα το δώσουμε σε κάποιους developers, κατασκευαστές, θα κρατήσουν κάποια διαμερίσματα οι ίδιοι, διότι δεν θα έχουν κόστος γης και τα υπόλοιπα θα τα κρατήσει το κράτος και θα μπορεί να τα νοικιάζει με σχετικά χαμηλό ενοίκιο σε νέους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμπιέσουμε το κόστος της απόκτησης στέγης σήμερα.

Και βέβαια να πω και κάτι ακόμα. Ότι δεν είναι μόνο το κόστος του ενοικίου, είναι και το κόστος του ρεύματος. Όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση όπως βλέπετε, από το «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», μέχρι τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», όλα αυτά είναι προγράμματα τα οποία έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία. Μειώνουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για το νοικοκυριό και συμβάλλουν προφανώς και στη συνολική μας προσπάθεια να γίνουμε μία πιο πράσινη οικονομία.


Γιάννης Σαραντάκος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να περάσουμε σε αυτό το σημείο στα Ελληνοτουρκικά. Έχουμε μία επίσης εξαιρετικά κρίσιμη εκλογή στις 14 Μαΐου στη γειτονική μας χώρα. Οι Αγγλοσάξονες λένε ότι -θα το μεταφέρω αυτό- «καλύτερα να γνωρίζεις το διάβολο που έχεις απέναντί σου». Κατά συνέπεια, θα μπορούσα να εικάσω ότι θα προτιμούσατε εσείς να είχατε ως συνομιλητή, αν εκλεγείτε και εσείς φυσικά, τον Tayyip Erdoğan;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα αποφύγω «σαν το διάολο το λιβάνι», μιας και αναφερθήκατε σε αυτή τη γνωστή εγγλέζικη φράση, να κάνω οποιαδήποτε εκτίμηση ή να εκφράσω οποιαδήποτε προτίμηση για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Έχω μία υποχρέωση, εφόσον με εμπιστευτούν οι πολίτες και πάλι, να επιχειρήσω να συναντηθώ με οποιονδήποτε επιλέξουν οι Τούρκοι πολίτες.

Όμως, θέλω να κάνω μία γενικότερη παρατήρηση. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, μια σκληρή αναθεωρητική πολιτική, η οποία είναι εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Αυτή η πολιτική δεν είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει την επόμενη μέρα, ασχέτως το ποιος θα κερδίσει στην Τουρκία. Ναι, είχαμε τους τελευταίους μήνες μία εκτόνωση, καλοδεχούμενη. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε, αλλά η «γαλάζια πατρίδα» φαίνεται να είναι κοινός στόχος αυτή τη στιγμή και η «γαλάζια πατρίδα» θίγει ελληνική κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα.

Και γι’ αυτό και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Διότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν, ότι αυτός ο οποίος θα καθίσει σε αυτό το γραφείο θα πρέπει να διαχειριστεί μία Τουρκία η οποία ενδεχομένως να επανέλθει στην προηγούμενη επιθετικότητά της. Εύχομαι να μη γίνει αυτό, αλλά είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Άρα, η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οικοδόμηση στέρεων συμμαχιών, η δυνατότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού ναι, να μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει οποιονδήποτε διεθνή ηγέτη εάν χρειαστεί, ας το πούμε, να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους για θέματα τα οποία είναι μείζονος εθνικού συμφέροντος, έχει μεγάλη σημασία.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν το έχω ξαναπεί, αλλά το έφερε η κουβέντα. Εγώ επικοινώνησα τρεις φορές με τον Πρόεδρο Macron για το ζήτημα του Σουδάν, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και ότι οι Γάλλοι θα μας βοηθήσουν στην εκκένωση κάποιων Ελλήνων, οι οποίοι εντάχθηκαν στη Γαλλική αποστολή και για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και τη δική μας ελληνική αποστολή, που με τόση επιτυχία πέταξε σε μία εμπόλεμη ζώνη και επέστρεψε σώους και ασφαλείς Έλληνες πολίτες. Μέχρι και τους τετράποδους φίλους τους καταφέραμε και εκκενώσουμε.

Άρα στα ζητήματα του ποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας σε μια εποχή όπου -μην έχετε καμία αμφιβολία- τα πράγματα γεωπολιτικά δεν θα γίνουν πιο εύκολα, αυτό είναι και ένα ζητούμενο για τη δική μας εθνική επιλογή, η οποία θα γίνει την 21η Μαΐου.


Βασίλης Τσεκούρας: Και μερικές φορές, κ. Πρόεδρε, και η τουρκική αντιπολίτευση ως σχηματισμός, όπως έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, μερικές φορές έχει πει χειρότερα πράγματα και από τον Πρόεδρο Erdoğan για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δηλαδή δεν είναι ότι ο ένας είναι ο καλός και ο άλλος είναι ο κακός ή διαφέρουν μεταξύ τους.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να κάνει μια επιλογή, μετά τις τουρκικές εκλογές. Αν θα επιχειρήσει να ξαναέρθει κοντά στη Δύση, ευρύτερα στην Ευρώπη, να ξαναχτίσει κάποιες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σε ένα βαθμό θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο, η Τουρκία να συνεχίσει τον αναθεωρητισμό τον οποίο έδειξε τα τελευταία τρία χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και φυσικά να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο. Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη. Η δυνατότητα να χτίσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία.


Γιάννης Σαραντάκος: Βεβαίως που είναι και το πρώτο που είπατε και εκεί εντάσσεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» το οποίο υλοποιήσατε. Όντως ήταν ένα μεγάλο πρόγραμμα -εννοώ οικονομικά- το οποίο θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον εσείς εκλεγείτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Για μένα οι πέντε πυλώνες της Ελλάδος που περιγράφουμε στο πρόγραμμά μας, η ισχυρή Ελλάδα, προϋποθέτει τη συνέχιση ενός καλά μελετημένου και καλά κοστολογημένου εξοπλισμού προγράμματος. Εμείς καταφέραμε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με μία σειρά από -πιστεύω- έξυπνες και στοχευμένες κινήσεις να αλλάξουμε ουσιαστικά ισορροπίες στο Αιγαίο.

Η απόκτηση των Rafale, ήταν κομβικής σημασίας. Kαι ήταν μια αγορά η οποία έγινε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς αντισταθμιστικά, τα Rafale είναι ήδη εδώ, έχουν αλλάξει τις ισορροπίες. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε Viper συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πλην όμως η ΕΑΒ ήταν σε μία κατάσταση τραγική και δεν μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Βάλαμε σε τάξη την ΕΑΒ και τώρα το πρόγραμμα αυτό τρέχει.

Και φυσικά η κομβικής σημασίας απόκτηση των F-35, τα οποία πιστεύω ότι θα μπορούμε να τα εντάξουμε στην Πολεμική μας Αεροπορία από το 2028 και μετά. Θυμίζω ότι είναι αεροπλάνα τα οποία διεκδικούσε διακαώς η Τουρκία, είχε παραγγείλει 100 και θα βρεθεί με μηδέν αυτή τη στιγμή.

Αλλά φυσικά και τα προγράμματα του ναυτικού. Οι πρώτες δύο φρεγάτες ναυπηγούνται ήδη, έχουμε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ακόμα που είναι οι τρεις κορβέτες, μικρές φρεγάτες ουσιαστικά που εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να κάνει την τελική επιλογή. Όλη η προετοιμασία έχει ήδη γίνει, είμαστε μεταξύ δύο τελικών προτάσεων.


Γιάννης Σαραντάκος: Ιταλίας-Γαλλίας αν δεν κάνω λάθος;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε χρειάζεται να μπω αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες, αλλά είναι λίγο-πολύ γνωστά αυτά. Και βέβαια η συνολικότερη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα όχι μόνο μισθολογικά, αλλά και προηγμένης τεχνολογίας. Παραδείγματος χάρη όχι μόνο τα UAV, τα drones, η επόμενη γενιά των σκαφών τα οποία θα μπορούμε να τα κουμαντάρουμε χωρίς πλήρωμα, πρέπει να σκεφτόμαστε και πώς θα είναι το θέατρο των επιχειρήσεων σε δέκα χρόνια από τώρα, όχι μόνο σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα. Και έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το επιστημονικό δυναμικό να μπορούμε να επενδύουμε σε τέτοιες τεχνολογίες του μέλλοντος.


Γιάννης Σαραντάκος: Ήθελα να μιλήσουμε για μία εκδήλωση η οποία θα γίνει την Τρίτη και νομίζω ότι κατά τη γνώμη μου έχει ίσως κι ένα σημειολογικό πολιτικό ενδιαφέρον. Είναι η «Ημέρα της Ευρώπης» η οποία θα είναι μια εκδήλωση η οποία θα γίνει την Τρίτη που θα παραστείτε εσείς, αλλά θα παραστούν και οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί που προέρχονται από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κώστας Καραμανλής και ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Το λέω αυτό, γιατί ήθελα να μου πείτε και ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς και με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε προκαλέσει μία συζήτηση τότε σχετικά με την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι σχέσεις μου και με τους δύο είναι πολύ καλές. Και πραγματικά χαίρομαι, γιατί έχουμε στην παράταξή μας δύο πρώην Πρωθυπουργούς οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, νομίζω εισφέρουν με σημαντική εμπειρία και με τους οποίους μπορώ να συνομιλώ άνετα και να μου πουν με θάρρος τη γνώμη τους.

Από κει και πέρα είναι σημαντική αυτή η εκδήλωση, διότι υπενθυμίζει την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας. Διότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος ενέταξε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κόντρα τότε στο λαϊκισμό της εποχής. Μιας και γίνεται πολλή κουβέντα τώρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να θυμηθούμε τι έλεγαν κάποιοι.

Εκείνα τα χρόνια εμείς ήμασταν παιδιά τότε, αλλά το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το πώς «καβαλήθηκε» τότε ένα κύμα αντιευρωπαϊσμού και αντιαμερικανισμού από τον τότε Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, είναι πράγματα τα οποία είναι ιστορικά καταγεγραμμένα. Και θα είναι και μία ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ευρώπη του σήμερα, αλλά και για την Ευρώπη του αύριο. Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα η οποία μετράει στην Ευρώπη. Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά προτείναμε το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο επέτρεψε στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν το 2021.

Εμείς ήμασταν από τους πρώτους που αγωνιστήκαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο φέρνει στη χώρα σήμερα 31 δισεκατομμύρια ευρώ και είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμείς αγωνιστήκαμε για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Άργησε, αλλά από τη στιγμή που μπήκε οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου.

Άρα η Ελλάδα μετράει στην Ευρώπη σήμερα, μετράει πολύ και νομίζω ότι πρέπει να εξακολουθεί να έχει αυτό το ρόλο μίας χώρας πρωταγωνίστριας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι ουραγού, όχι επαίτη, όπως δυστυχώς ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας από το 2010 έως το 2019


Γιάννης Σαραντάκος: Μάλιστα. Πάμε στην επόμενη μέρα λοιπόν και φαντάζομαι ότι έχετε κάνει το σχεδιασμό εάν ξαναλέω κερδίσετε τις εκλογές, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη Κυριακή, για το πώς θα είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη μέρα. Έχετε κάποιες σκέψεις; Θα είναι άλλη η δομή του Υπουργικού Συμβουλίου που θα σχηματίσετε εάν εσείς εκλεγείτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάστε ότι και το 2019 είχαμε κάνει πολύ σιωπηλή -το τονίζω- τότε προετοιμασία για την οργάνωση της Κυβέρνησης. Δεν μιλήσαμε για αυτά δημόσια. Όπως δεν θα μιλήσω και τώρα με λεπτομέρειες. Προφανώς έχει γίνει αυτός ο σχεδιασμός, αλλά δεν θέλω κατ’ οποιονδήποτε τρόπο να εκπέμψω οποιαδήποτε αλαζονεία ή προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος.

Κάποιες γενικές παρατηρήσεις. Βεβαίως και έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από τέσσερα χρόνια εμπειρίας που έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Θα υπάρξουν προφανώς αλλαγές και στην οργάνωση της Κυβέρνησης, προφανώς και σε πρόσωπα. Θέλω να θυμίσω ότι τέσσερα χρόνια δεν έκανα ποτέ δραστικό, σαρωτικό ανασχηματισμό. Θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές…


Γιάννης Σαραντάκος: Ισχύει γιατί το περιμένανε πολλοί βουλευτές…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εσείς το περιμένατε, οι δημοσιογράφοι.


Γιάννης Σαραντάκος: Και εμείς επίσης, σωστά.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας διέψευσα σε αυτό. Επέλεξα την συνέχεια και την σταθερότητα. Αλλά προφανώς μια νέα θητεία, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, είναι μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Και θα ενσωματώσουμε τα καλά, τα πολλά καλά του επιτελικού κράτους και θα διορθώσουμε τις αδυναμίες τις οποίες έχουμε εντοπίσει. Γιατί προφανώς υπάρχουν αδυναμίες. Αλλά γενικά αυτό το οποίο αποκαλούμε επιτελικό κράτος, θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, σε θεσμικό επίπεδο. Υπάρχει τώρα μια Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης με πολλά στελέχη, τα οποία είναι αποκομματικοποιημένα. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι δεν μπορούν ούτε καν να μεταταχθούν σε πολιτικά γραφεία. Αν κάποιος άλλος, ο ελληνικός λαός επέλεγε κάποιον άλλον να καθίσει σε αυτό το γραφείο, θα έβρισκε μια δομή η οποία είναι καλά στημένη και η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει, την οριζόντια εφαρμογή του κυβερνητικού έργου.


Γιάννης Σαραντάκος: Μείωση υπουργείων;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα σας πω τίποτα παραπάνω για την οργανωτική…


Βασίλης Τσεκούρας: Ούτε κάποια νέα χαρτοφυλάκια που μπορεί να δημιουργηθούν;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ένα νέο χαρτοφυλάκιο σας έχω μιλήσει -μπορεί να υπάρχουν και άλλα-, που αφορά το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Πολιτικής και της Στεγαστικής Πολιτικής. Δηλαδή το σπάσιμο ουσιαστικά του υπουργείου Εργασίας. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι ένα υπουργείο «μαμούθ», το οποίο θα ήταν πολύ καλό να διαχωριστεί και να έχουμε μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής και της στεγαστικής πολιτικής, μέσα από ένα ξεχωριστό διακριτό υπουργείο.


Γιάννης Σαραντάκος: Πρόσωπα. Φαντάζομαι ότι είναι λίγο πιο δύσκολη η ερώτηση αυτή, για τα πρόσωπα. Εάν θα δούμε νέα πρόσωπα στην Κυβέρνηση, ξαναλέω εάν εσείς εκλεγείτε. Δηλαδή όντως κυβερνήσατε, ο κορμός της κυβέρνησης έμεινε ο ίδιος τέσσερα χρόνια, αν θα δούμε ριζικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι η αυτοδύναμη Κυβέρνηση την οποία διεκδικώ να σχηματίσω, δεν θα είναι κατ’ ανάγκη μια κυβέρνηση του ενός χρώματος. Αυτό είναι κάτι το οποίο το απέδειξα και στην προηγούμενη θητεία. Χρησιμοποίησα πολλά στελέχη, εξωκοινοβουλευτικά, κάποια τώρα μάλλον θα είναι και κοινοβουλευτικά, διότι διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή, εντασσόμενοι πια και πλήρως οργανικά στην Νέα Δημοκρατία, τα οποία δεν ανήκαν στην παράταξη μας. Τα ξέρετε, δεν χρειάζεται να τα μνημονεύσω. Δεν πρέπει να μνημονεύω συγκεκριμένα στελέχη στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Όμως, αυτή την διάθεση μου να αξιοποιώ τους καλύτερους, ανεξαρτήτως αν προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, είναι κάτι το οποίο έχω πρόθεση να το συνεχίσω. Και τώρα, βέβαια, έχω και μια καλά δοκιμασμένη κοινοβουλευτική ομάδα με βουλευτές οι οποίοι έκαναν πολύ σημαντική δουλειά, σε τέσσερα δύσκολα χρόνια. Πολλοί από αυτούς -οι περισσότεροι φαντάζομαι- ότι έχουν καλές πιθανότητες να επανεκλεγούν. Οπότε, ξέρετε, το πρόβλημα θα είναι πάντα η επιλογή ανάμεσα σε πολλά καλά στοιχεία. Αλλά ας μην προτρέχουμε. Διότι δεν είμαστε ακόμα εκεί.

Και τονίζω, αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση και δεν πρόκειται να δεχτώ, είναι αυτή η αίσθηση ότι λίγο-πολύ τα αποτελέσματα είναι προδιαγεγραμμένα. Ναι, πάμε καλά. Οι δημοσκοπήσεις είναι καλές αλλά για μένα κάθε εκλογή είναι ντέρμπι. Μέχρι την τελευταία στιγμή είναι ντέρμπι.

Και όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, εγώ δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις με μεγάλη προσοχή στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θεωρώ, ότι ξεκινάμε πάντα από μηδέν-μηδέν. Όλα τα ματς ξεκινούν από μηδέν-μηδέν. Και ότι πρέπει μέχρι την τελευταία στιγμή, να διεκδικούμε την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών. Ειδικά αυτών που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.


Γιάννης Σαραντάκος: Είχαμε και πρόσφατα, κ. Πρόεδρε, και την απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη. Οι ψηφοφόροι του κόμματος, που δήλωναν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν αυτό το κόμμα, θεωρείτε ότι είναι παραπλανημένοι; Θα απευθυνθείτε σε αυτούς, σαν Νέα Δημοκρατία εννοώ; Οι δημοσκοπήσεις τους εμφάνιζαν από ένα 3 έως 3,8. Ένα ποσοστό το οποίο δεν το λες και ανύπαρκτο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, ότι εμείς κάναμε το καθήκον μας απέναντι στην Δημοκρατία. Όπως το έκανε διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Χρυσή Αυγή.

Από την Κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι και σήμερα, εμείς ήμασταν αυτοί που σταθήκαμε απέναντι στην Χρυσή Αυγή σε όλα τα επίπεδα και χαίρομαι διότι τελικά, φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι ψηφίσαμε μια διάταξη πολύ στέρεη, παρά τα όσα έλεγε ένα μέρος της αντιπολίτευσης, η οποία οδήγησε το Τμήμα του Αρείου Πάγου στο να αποκλείσει τους μαχαιροβγάλτες και τους δολοφόνους από το να διεκδικήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές. Λυπάμαι που κάποιοι απείχαν από αυτή την προσπάθεια.

Δε μου κάνει όμως εντύπωση, διότι και στο παρελθόν, ξέρετε, είχαν συναντηθεί στις «πλατείες της οργής». Και νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι και ο κ. Τσίπρας επενδύει στο να προσελκύσει κάποια σκληρή αντισυστημική ψήφο. Βέβαια ο ίδιος έχει γίνει μέρος του, έχει κυβερνήσει τέσσερα χρόνια, δεν μπορεί να ξανανεβάσει το ίδιο έργο που ανέβασε το 2015.

Από κει και πέρα, δε θέλω να πω τίποτα γι’ αυτούς οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις τάσσονταν υπέρ της Χρυσής Αυγής. Δεν εκτιμώ ότι θα ψηφίσουν εμάς, για να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς τραβήξαμε μία σκληρή γραμμή απέναντί τους. Λυπάμαι απλά και θέλω να το πω αυτό και ειδικά, ενδεχομένως, απέναντι σε κάποια νέα παιδιά που να μην ξέρουν ακόμα -να παρασύρονται από εικόνες, από ανιστόρητες αναλύσεις- ότι η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα από το ναζισμό και από τον φασισμό.

Υπάρχουν πολλές πολιτικές επιλογές τις οποίες μπορεί να κάνει κανείς. Αλλά σίγουρα ένα κόμμα το οποίο τελικά δεν είναι κόμμα, αλλά είναι ουσιαστικά μία εγκληματική συμμορία που ενδύεται το μανδύα ενός κόμματος, δε θα έπρεπε ποτέ να είναι μία πολιτική επιλογή για οποιοδήποτε. Εμείς διασφαλίσαμε τουλάχιστον ότι, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αυτό το κόμμα δε θα κατέβει στις εκλογές.


Βασίλης Τσεκούρας: Λοιπόν, να πάμε λίγο στους νέους; Διότι πολλές φορές αναφερθήκατε σε αυτούς και τώρα για την ιστορία που θα πρέπει να γνωρίζουν για το τι έχει συμβεί ακόμα και στο παρελθόν και θέλω να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί η απόσταση που έχουν πλέον οι νέοι, όχι η νεολαία, από το πολιτικό σύστημα, από όλο αυτό δηλαδή το οποίο ενδεχομένως να μην τους εκφράζει. Αυτό είναι που έχουν στο μυαλό τους.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και με ανησυχεί και υπάρχει μία αποδεδειγμένη απόσταση των νέων από το πολιτικό σύστημα, ένα ρήγμα εμπιστοσύνης, στο οποίο πρέπει να κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε για να το γεφυρώσουμε. Δεν είναι απλή υπόθεση. Βέβαια πάντα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι οι νέοι από τη φύση τους είναι απέναντι στην κάθε εξουσία. Πιστεύω, όμως, ότι εμείς και μέσα από το πρόγραμμά μας έχουμε πολλά πράγματα να πούμε στους νέους. Όχι να τους χαϊδέψουμε τα αυτιά.


Βασίλης Τσεκούρας: Το TikTok ρίχνει γέφυρες για τους νέους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα σας πω και για το TikTok, όχι για να τους παραπλανήσουμε, όχι να τους υποσχεθούμε ότι μπορούν να μπουν στα πανεπιστήμια τρεις εβδομάδες πριν τις πανελλήνιες. Έχει κάνει πολλά ο κ. Τσίπρας τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη, θα έλεγα, προσπάθεια εξαπάτησης.

Όταν μιλάμε για πανελλήνιες, για ένα αδιάβλητο σύστημα, να έρχεται να λέει ότι από φέτος -από φέτος, κάτι το οποίο στην πράξη δεν μπορεί να γίνει- «θα καταργήσω την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα περνάτε όλοι στα πανεπιστήμια». Αναρωτιέμαι τι μήνυμα στέλνει σε όλα τα παιδιά τα οποία δουλεύουν σήμερα και εργάζονται σκληρά και ξέρουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να μπουν στο πανεπιστήμιο, πόσο μάλλον αν θέλουν να διεκδικήσουν την είσοδό τους σε μία καλή σχολή.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις, οι πανελλαδικές εξετάσεις πάντα ήταν ένας μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας. Δείτε πάντα ποιοι είναι, έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ποια είναι τα παιδιά που αριστεύουν. Δεν είναι κατ’ ανάγκη τα πλουσιόπαιδα των βορείων προαστίων.

Είναι παιδιά που δούλεψαν πολύ σκληρά, κατ’ εξοχήν παιδιά της μεσαίας τάξης, που δούλεψαν πολύ σκληρά για να διεκδικήσουν την είσοδό τους σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα υπάρχουν βαριοπούλες, δεν θα υπάρχουν μολότοφ και το οποίο θα μπορεί να τους ανοίγει την διαδρομή για μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και βάζει επικεφαλής στο Επικρατείας έναν πολύ σοβαρό επιστήμονα από το Harvard -κάτι ξέρω και εγώ από το Harvard- ο οποίος φυσικά δέχεται ότι στο Harvard μπορεί να υπάρχει Αστυνομία και ότι δεν υπάρχουν μολότοφ. Αλλά εδώ στην Αθήνα, στα ελληνικά Πανεπιστήμια να μην υπάρχει αστυνομία. Μια χαρά το Harvard, δηλαδή, αλλά το ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μπάχαλο. Οι Γάλλοι έχουν μια έκφραση για αυτό: «καλό για την Aνατολή», το λέγανε παλιά. Δηλαδή εντάξει, σε άλλο επίπεδο εμείς, σε άλλο επίπεδο οι παλιές γαλλικές αποικίες.

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εγώ διεκδικώ το ελληνικό Πανεπιστήμιο κάποια στιγμή να μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων. Και για να γίνει αυτό, προφανώς πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση, πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία, πρέπει να υπάρχει ηρεμία στα Πανεπιστήμια. Να μην υπάρχει βία. Και τώρα έρχονται κάποιοι και λένε ότι όλα αυτά θα τα ακυρώσουμε, για να κλείσουν το μάτι σε ποιους άραγε; Τώρα με ρωτήσατε για το TikTok. Κοιτάξτε, οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση.


Βασίλης Τσεκούρας: Τα παραδοσιακά μέσα έχουν φύγει από τη ζωή των νέων.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, άρα πρέπει να πάμε εμείς στα μέσα που είναι οι νέοι. Και το TikTok είναι ένα μέσο, μπορεί να συνδυάσεις και λίγο χιούμορ. Καλό είναι και αυτό, διότι νομίζω ότι πρέπει να καταλαβαίνουν οι πολίτες, ότι πίσω από τον πολιτικό με τον θεσμικό του ρόλο, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν και άλλα πράγματα να κάνουν στον ελάχιστο χρόνο έξω από την πολιτική. Αλλά ταυτόχρονα μας δίνεται και η δυνατότητα, να απαντήσουμε σε κάποια πραγματικά ερωτήματα. Εγώ κάνω μια σειρά από μικρά TikTok, που απαντώ σε πραγματικές ερωτήσεις. Δεν είναι, δηλαδή…


Βασίλης Τσεκούρας: Τα διαβάζετε δηλαδή τα μηνύματα, που στέλνουν οι νέοι και στο διαδίκτυο και…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαβάζω πολλά μηνύματα, αποφεύγω τα υβριστικά γιατί υπάρχει πολύ ύβρις και πολύ τοξικότητα. Πολλοί εκ των οποίων είναι και κατευθυνόμενοι βέβαια, δεν υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα κατ’ ανάγκην πίσω από όλα αυτά τα οποία γράφονται. Αλλά θα είμαι πάντα ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική. Παραδείγματος χάρη, το ανέφερα και σε ένα βίντεο το οποίο έκανα, είχα πάει στο Σχηματάρι και ήταν ένα νέο κορίτσι από το Επαγγελματικό Λύκειο στο Σχηματάρι και μου λέει: «έχουμε πρόβλημα με το Κέντρο Υγείας, δεν έχουμε ασθενοφόρο».

Τέτοια ακούω πολλά στις περιοδείες μου, και τώρα ακόμα που κάνουμε σκληρή προεκλογική περίοδο. Αλλά επειδή δεν είμαι μόνο υποψήφιος Πρωθυπουργός, είμαι και Πρωθυπουργός, έχω ακόμα τη δυνατότητα -όσο κάθομαι σε αυτή τη θέση- να λύνω προβλήματα. Είναι για εμένα αυτή η διάδραση ειδικά με τους νέους πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.


Γιάννης Σαραντάκος: Δύο τελευταία ερωτήματα γιατί φτάσαμε και στο τέλος της συζήτησης μας. Πρώτο από το προτελευταίο ερώτημα. Debate σε λίγες μέρες στο Ραδιομέγαρο. Εσείς, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, τι προσδοκάτε, κ. Πρόεδρε, από αυτό; Παράλληλοι μονόλογοι; Συζήτηση ουσίας; Θα καταλάβουν οι πολίτες; Θα καταλάβουμε όλοι μας τι ακριβώς ζητάει ο καθένας από σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ καλό το ότι γίνεται το Debate. Πρέπει να καταλάβουν όλοι όμως, και οι δημοσιογράφοι, ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο στο Debate. Δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση χωρίς πλαίσιο. Το τι τελικά θα προκύψει από το Debate θα το δούμε. Νομίζω ότι μας ξέρουν οι πολίτες. Δεν νομίζω ότι περιμένουν το Debate για να μάθουν κάτι καινούργιο.

Για μένα, ένα θα ήταν το πολύ ενδιαφέρον στο Debate. Επειδή για πρώτη φορά θα βρεθούν όλοι οι διεκδικητές της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτοί που λένε ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε».

Εμείς δεν είμαστε σε αυτούς. Για να δούμε τι έχουν να πουν, λοιπόν, για αυτά τώρα που θα βρεθούμε ενώπιος ενωπίω. Αυτό πράγματι έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και ελπίζω τουλάχιστον αυτές οι σχετικές ερωτήσεις να γίνουν.


Γιάννης Σαραντάκος: Και κλείνοντας θα ήθελα ιστορικά ίσως, αποτυπώνοντας στο τέλος της πρώτης σας θητείας -μένει να δούμε τι θα γίνει στην 21η Μαΐου φυσικά- θα ήθελα αν έχετε ξεχωρίσει την πιο ευχάριστη και την πιο δυσάρεστη στιγμή αυτής της τετραετίας ευρισκόμενος σε αυτό εδώ το γραφείο. Σε αυτό που καθόμαστε εμείς τώρα και μας φιλοξενείτε για να έχουμε αυτή την ενδιαφέρουσα, πιστεύω, συνέντευξη.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω από τις δυσάρεστες, γιατί ήταν πολλές. Εντάξει θα είμαι ειλικρινής, η πιο δύσκολη στιγμή ήταν τα Τέμπη. Δεν κρύβομαι από αυτό. Ήταν συγκλονιστικό αυτό το οποίο είδα και βαριά η ευθύνη να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Δύσκολες φωτιές, η πανδημία ήταν ένα σοκ για όλους μας, γιατί δεν ξέραμε πώς να το διαχειριστούμε. Η απόφαση που πήραμε εδώ σε αυτό το γραφείο, να κλείσουμε τη χώρα που δεν ξέραμε τι επιπτώσεις θα είχε αυτό, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πολύ δύσκολες στιγμές με την Τουρκία, πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά.


Βασίλης Τσεκούρας: Για το καλοκαίρι του 2020 λέτε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Για το καλοκαίρι του 2020. Αλλά υπήρχαν και πολλές καλές στιγμές. Πάντα υπάρχει μια μεγάλη ικανοποίηση όταν λύνεις ένα πρόβλημα, που έστω μπορεί να είναι μεγάλο ή μπορεί να είναι μικρό.

Αν ξεχώριζα μία στιγμή, νομίζω ότι θα ξεχώριζα την ομιλία στο Κογκρέσο. Ήταν μία ωραία στιγμή, όχι μόνο για μένα, νομίζω για όλη την Ελλάδα συνολικά. Εισέπραξα μία αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας που τη χρειαζόμαστε και από τους Έλληνες στην Ελλάδα, αλλά και από τους Έλληνες στην Αμερική. Ήταν μία πολύ δυνατή στιγμή. Είναι μία εμπειρία, που θα την κρατάω πάντα μαζί μου κι όταν τελειώσει η πολιτική μου σταδιοδρομία.


Γιάννης Σαραντάκος: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο που διαθέσατε στο Action. Καλή συνέχεια και θα τα πούμε στην κάλπη στις 21 Μαΐου.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.



Ψηφιοποιούνται οι φάκελοι των ασθενών


 

Στη φάση της κατακύρωσης σε προσωρινούς αναδόχους εισέρχεται σειρά ψηφιακών έργων του Δημοσίου, σε συνέχεια διαγωνισμών που είχε πραγματοποιήσει η –εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– Κοινωνία της Πληροφορίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το προσεχές διάστημα αναμένεται η κατακύρωση του έργου της ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των φακέλων ασθενών των μονάδων υγείας, αρχικού προϋπολογισμού 235,6 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων και εξετάσεων απεικόνισης, 20 εκατ., κάθε είδους, σελίδων και 20 εκατ. φιλμ, εκτυπώσεων, ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων κ.τ.λ. Το εν λόγω project, όπως και αυτό που έχει ως αντικείμενο την ψηφιοποίηση των αρχείων σε συνολικά 368 δικαστήρια – εισαγγελίες της χώρας, αρχικού ύψους 145,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υλοποιηθεί από δύο κοινοπραξίες οκτώ εταιρειών η καθεμία. Επίσης, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένει το έργο της ψηφιοποίησης 55 εκατ. σελίδων χαρτιού των Γενικών Αρχείων του Κράτους, προϋπολογισμού 29 εκατ., που έχει κατακυρωθεί στη Nova.

Επίσης, ανάδοχος για το έργο της ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, είναι η Cosmote σε κοινοπραξία με την Quality & Reliability. Το αρχείο του ΥΠΕΞ αποτελείται από 65 εκατ. σελίδες διαφόρων διαστάσεων, με τα έγγραφα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαρτί αλλοιωμένο και ευαίσθητο τόσο από τον χρόνο όσο και από τη χρήση του. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν φωτογραφίες, δακτυλογραφημένα έγγραφα, χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων και χάρτες.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υλοποίησης του έργου του εκσυγχρονισμού του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών αυτού. Και αυτό ύστερα από την κατακύρωση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, στη θυγατρική εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Quest, Unisystems. Το συγκεκριμένο project αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων.

Ακόμη ένα από τα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων λήψης βιομετρικών δεδομένων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, αρχικού ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει ο ΟΤΕ, επιδιώκεται να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος αιτημάτων έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής από πολίτες τρίτων χωρών.

Με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών να πλησιάζει, ο ρυθμός ωρίμανσης, δημοπράτησης και κυρίως κατακύρωσης των έργων που έχουν ως αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αναμένεται να επιβραδυνθεί, ιδίως μετά και τον ενδεχόμενο ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πάντως, μέχρι σήμερα, η Κοινωνία της Πληροφορίας υπολογίζεται ότι έχει ολοκληρώσει την προκήρυξη διαγωνισμών για το 90% των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία διαχειρίζεται 400 έργα που έχουν αθροιστική αξία 4,9 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Νοέμβριο υπολογίζεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει προχωρήσει σε προκηρύξεις 44 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 507,6 εκατ. ευρώ. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού προβλέπεται το επόμενο εξάμηνο η προκήρυξη ακόμη 55 έργων, συνολικής αξίας 307,3 εκατ. ευρώ.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Iδιωτικά σχολεία κατά ΣΥΡΙΖΑ: Να ξεκαθαρίσει αν η χυδαία επίθεση Ζουράρι εκφράζει τις θέσεις του κόμματος


 

Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον βουλευτή του Κώστα Ζουράρι μετά τα όσα απίστευτα είπε ο τελευταίος στον ΑΝΤ1 και ζητάει από την ηγεσία του κόμματος να ξεκαθαρίσει αν η χυδαία επίθεση Ζουράρι εκφράζει τις θέσεις του κόμματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο και έτσι κατατάσσονται σύμφωνα με τον Ζουράρι στα πλουσιόπαιδα και κωλόπαιδα; Τι λέει ο Τσίπρας;

Η ανακοίνωση του Σύνδεσμου Ιδιωτικών Σχολείων για ΣΥΡΙΖΑ και Ζουράρι

«Σχετικά με τις πρόσφατες υβριστικές δηλώσεις του Υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κωνσταντίνου Ζουράρη για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένας εχθρικός πολιτικός σχηματισμός απέναντι στην πρόοδο, την καινοτομία και την εκπαιδευτική αριστεία, ατμομηχανή των οποίων είναι η ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είναι κάτι καινούργιο. Νωπές είναι οι μνήμες της καταστροφικής -για όλη τη χώρα αλλά κυρίως για την Εκπαίδευση- διακυβέρνησης 2015-2019: από την προγραμματική θέση που χαρακτήριζε την ιδιωτική εκπαίδευση …παθογένεια, μέχρι τις δηλώσεις υπουργών ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά», από την προσπάθεια για εκδικητική, διχαστική και παράνομη τιμωρία των οικογενειών των μαθητών με την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα που συγκέντρωσε θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, μέχρι τους καταστροφικούς για την ιδιωτική εκπαίδευση νόμους Φίλη και Γαβρόγλου που εξόντωναν τα ιδιωτικά σχολεία και τα μετέτρεπαν σε κατ’ ουσία κρατικά, η εχθρότητα του κόμματος απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν διαχρονικά απροκάλυπτη.

Η πρόσφατη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, να εμφανίσει δήθεν σοβαρές προγραμματικές θέσεις στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης - με μια πρόχειρη λίστα 6 γενικόλογων σημείων που παρουσίασε μέσω του … διαχρονικού γραφείου τύπου του στα εκπαιδευτικά θέματα (ΟΙΕΛΕ) - διαψεύστηκε σήμερα πανηγυρικά από τον υπερβάλλοντα ζήλο και την χυδαιότητα του κ. Κώστα Ζουράρη, βουλευτή και υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης, χρυσή μεταγραφή από τους αλήστου μνήμης ΑΝ.ΕΛ.

Ο κ. Ζουράρης, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, χαρακτήρισε «κωλόπαιδα» τους μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και «εμποροχρηματιστήρια» τους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης ενώ κατόπιν επιδόθηκε σε επίδειξη χυδαίου λεξιλογίου και υπονοούμενων.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξεκαθαρίσει στους μαθητές, τις οικογένειες, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αν η χυδαία επίθεση του στελέχους του εναντίον όλων των ανθρώπων της ιδιωτικής εκπαίδευσης εκφράζει τις γνήσιες θέσεις του κόμματος. Θα είναι η πιο ειλικρινής προγραμματική δήλωση».



Μακελειό: Μπήκε σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας και σκότωσε 8, τραυμάτισε 7, νεκρός και ο δράστης

 


Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Άλεν του Τέξας, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού.

Ο ένοπλος περπατούσε αργά στο πεζοδρόμιο και πυροβολούσε αδιακρίτως, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο WFAA. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πελάτες να απομακρύνονται τρέχοντας από καταστήματα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Δεκάδες πελάτες και υπάλληλοι απομακρύνθηκαν συνοδεία αστυνομικών προς την έξοδο του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου Allen Premium Outlets, το οποίο φιλοξενεί περίπου 120 καταστήματα και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντάλας.

Εννέα τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Δύο εξ αυτών υπέκυψαν στα τραύματά τους, τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και τέσσερις φέρεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος πιστεύεται ότι έδρασε μόνος, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Άλεν, Μπράιαν Χάρβι.








Εξαρθρώθηκε συμμορία Αλβανών κακοποιών με βεβαρημένο μητρώο για κλοπές σε σπίτια

 


Πέντε άνδρες και μια γυναίκα αλβανικής καταγωγής, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, έχουν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν, και μάλιστα ένας 38χρονος ο οποίος είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου και του πωλητή των κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους, είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση, εξέτισε τα οκτώ και βγήκε από την φυλακή πριν από ένα χρόνο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν -6- αλλοδαποί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση (συμμορία), διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών που η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, βία κατά υπαλλήλων καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα -3- μέλη της εγκληματικής ομάδας, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω τουλάχιστον από το μήνα Μάιο του έτους 2022 είχαν συστήσει και ενωθεί σε εγκληματική ομάδα-συμμορία, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη διαρρήξεων οικιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δρώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, και αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής ομάδας χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:


- κατόπτευαν την προηγούμενη ημέρα τους στόχους κινούμενοι πεζοί πέριξ αυτών, ώστε να καταρτίσουν σχέδιο δράσης και να εξασφαλίσουν την έγκαιρη διαφυγή τους,


- προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους βραδινές ή απογευματινές ώρες, επιβαίνοντες στο επιχειρησιακό όχημα το οποίο ήταν συνήθως ενοικιαζόμενο και προέβαιναν στη διάρρηξη αυτών παραβιάζοντας τα παράθυρα ή τις μπαλκονόπορτες. Παράλληλα, φρόντιζαν να σταθμεύουν το επιχειρησιακό όχημα μακριά από την οικία και κινούνταν προς τον στόχο πεζοί,


- επέλεγαν οικίες, των οποίων τα παράθυρα ή οι μπαλκονόπορτες δεν βρισκόταν σε κοινή θέα και τα παραβίαζαν είτε με χρήση αιχμηρού αντικειμένου είτε με θραύση του υαλοπίνακα,


- λάμβαναν αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας, καλύπτοντας όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες προστασίας και


- διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια.


Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν εκτός από επιχειρησιακό επιβατικό όχημα και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, την οποία οδηγούσε μέλος της εγκληματικής ομάδας με διττό ρόλο. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της διάρρηξης εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου και στη συνέχεια παραλάμβανε τη λεία με σκοπό την ταχύτερη και ασφαλέστερη διαφυγή.

Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας λειτουργούσαν με χαρακτηριστική θρασύτητα αφού δεν εγκατέλειπαν την προσπάθειά τους ακόμα και αν χτυπούσε συναγερμός ενώ δεν δίσταζαν να επιστρέψουν στην ίδια οικία-στόχο όταν η λεία που αποκόμιζαν την πρώτη φορά ήταν σημαντική.

Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της εγκληματικής ομάδας κατείχε συλληφθείσα, η οποία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι δεν ήταν σεσημασμένη διοχέτευε τα κλοπιμαία σε ενεχυροδανειστήρια, ώστε να εισπράξει τα χρήματα και να τα διαμοιράσει στα υπόλοιπα μέλη.

Παράλληλα, μέλος που αναζητείται, είχε βοηθητικό ρόλο καθώς κατείχε το επιχειρησιακό όχημα, δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διασύνδεση με τα υπόλοιπα μέλη.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :


- πιστόλι με γεμιστήρα με -6- φυσίγγια,


- αλεξίσφαιρο γιλέκο,


- διαρρηκτικό εργαλείο τύπου σκύλα,


- 40 ρολόγια γνωστών μαρκών,


-28 ζευγάρια σκουλαρίκια,


-39 δαχτυλίδια,


-9 βραχιόλια,


-36 κολιέ μενταγιόν χρυσές αλυσίδες,


- ασημί σταυρός, χρυσό κόσμημα και χρυσή ταυτότητα


- ροζάριο,


-3 τσάντες επώνυμων οίκων,


-6.810 ρουπίες Πακιστάν,


-6.795 ευρώ,


-20 κινητά τηλέφωνα,


- τάμπλετ και κάρτα sim,


-3 μαχαίρια, από τα οποία το ένα τύπου «karambit»,


-0,7 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη,


-2 αυτοκίνητα,


- δίκυκλη μοτοσικλέτα,


- είδη ρουχισμού, φούτερ, -4- ζευγάρια παπούτσια, -2- παντελόνια, γιλέκο, καπέλο, ζακέτα,


- ηλεκτρονική συσκευή δειγματισμού υφασμάτων.


Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 20 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες, από τις οποίες η μία απόπειρα ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από τις ταυτοποιημένες κλοπές ξεπερνά τις 230.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει για παρόμοια καθώς και άλλα αδικήματα, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».



Καταγγελίες κατά του ΠΑΣΟΚ για διακίνηση «μαύρου χρήματος»

 



Η καταγγελία έγινε από το zougla.gr, που ανάρτησε την επιστολή του γραμματέα της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα

Η επιστολή έχει ως εξής: 

Πάτρα, 5 Μαΐου 2023

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Ν.Ε. το εκλογικό μας κέντρο θα είναι στην πλατεία Γεωργίου Α΄ στα πρώην Starbucks, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας.

Από σήμερα το απόγευμα θα έχουμε τα κλειδιά στα χέρια μας και ξεκινάμε δουλειές σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο.

Το αντίτιμο είναι 2.500 ευρώ μέχρι τις πρώτες εκλογές (25 Μαΐου), και ακόμη 2.500 ευρώ εάν οδηγηθούμε σε Δεύτερες εκλογές (10 Ιουλίου).

Τα χρήματα θα είναι μαύρα όποτε θα προσκομίσω μια τυπική απόδειξη για τον εσωτερικό μας έλεγχο.

Σας παρακαλώ πολύ ανταποκριθείτε όλοι σας άμεσα στην στήριξη που σας ζήτησε ο υπεύθυνος οργανωτικού, για να είμαστε εντός οικονομικού πλαισίου.

Δράσεις Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪ́ΑΣ:

Σάββατο 6 Μαΐου ομιλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας στο καφέ espresso στις 19:00.

Τρίτη 9 Μαΐου ομιλία στο παλιό Δημαρχείο Ωλενίας στα Λουσικά στις 20:00.

Για αυτές τις δύο εκδηλώσεις η παρουσία υποψηφίων βουλευτών, μελών Κεντρικής, Νομαρχιακής Επιτροπής και Συντονιστικών Οργάνων είναι απαραίτητη.

Παρακαλείσθε για την κοινοποίηση των δράσεων και την κινητοποίηση συντρόφων να τις ακολουθήσουν.

Με ΣΦΧ,

Ο Γραμματέας Ν.Ε.

Νίκος Μοιραλής»




Έντονη ήταν η αντίδραση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην καταγγελία για «μαύρο χρήμα» από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στην Αχαΐα για την ενοικίαση χώρου για την στέγαση εκλογικού κέντρου στην περιοχή.

To ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ρεφενέ» μεταξύ των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και προσθέτει ότι το Εκλογικό Κέντρο, για το οποίο γίνεται λόγος, δεν υπάρχει.

Ωστόσο, στην επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το zougla.gr, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής αναφέρει σαφώς ότι τα χρήματα για την ενοικίαση του εκλογικού κέντρου θα δοθούν «μαύρα» - δηλαδή με μία τυπική απόδειξη - και θα είναι 2.500 ευρώ, ενώ θα φτάσουν τις 5.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερων εκλογών. 

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: 

Αντιλαμβανόμαστε την απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμονές των εθνικών εκλογών.

Δεν μας εκπλήσσουν οι βρώμικες πρακτικές τους όπως η ανάρτηση εκβιαστικών μεταμεσονύκτιων tweet για δήθεν «αποκαλύψεις».

Ας γνωρίζουν, όμως, καλά ότι δεν εκβιαζόμαστε και δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βασίζεται στη στήριξη των μελών και των στελεχών του. Πορεύεται με εντιμότητα, ήθος και διαφάνεια.

Όση λάσπη και αν ρίξουν, την απάντηση θα τη λάβουν από τον ελληνικό λαό.

Επί του προκειμένου:

Στο email, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «zougla.gr», ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας εμφανίζεται να ζητά από τα 15 εκλεγμένα μέλη της επιτροπής οικονομική στήριξη για το εκλογικό τους κέντρο.

Δεν απευθύνεται ούτε σε επιχειρηματίες ούτε… σε δυνάμεις ξένων χωρών.

Ο ρεφενές μεταξύ των 15 μελών της Ν.Ε. είναι το μέγα σκάνδαλο του «zougla.gr» και μάλιστα για ένα εκλογικό κέντρο, που δεν υπάρχει.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν απόδειξη για το σύνολο των δαπανών τους. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν αποδέχεται και δεν επικροτεί άλλες πρακτικές.

Το μόνο επίσημο αίτημα, που έχει καταθέσει το κόμμα μας, είναι προς τον Δήμο Πατρέων στις 2-5-2023 και με αρ. πρωτ. 39611 για την απόδοση χώρου για εκλογικό κέντρο επί της πλατείας Γεωργίου.

Η ιστοσελίδα καλύτερα να αναζητήσει και να ενημερώσει, αν μπορεί, το αναγνωστικό της κοινό για το πώς χρηματοδοτούνται οι πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες εκείνων τους οποίους εξυπηρετούν οι κατάφωρα συκοφαντικές κατηγορίες της με τα χυδαία υπονοούμενα, τα οποία αν είχαν έστω και ένα ψήγμα αλήθειας, τα μέλη της Ν.Ε. δεν θα αναγκάζονταν να κάνουν ρεφενέ.




Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και στη δημοσιογράφο Ελένη Ευαγγελοδήμου

 



Ελένη Ευαγγελοδήμου: Σας πάω στην εκλογική βραδιά, κύριε Πρόεδρε… Έστω ότι είστε τότε πρώτο κόμμα, όπως αποτυπώνεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις. Τι θα κάνετε τη διερευνητική εντολή; Mε ποιους θα συζητήσετε -αν συζητήσετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Με πάτε στην εκλογική βραδιά, αλλά μόνο τότε θα γνωρίζω και εγώ το αποτέλεσμα με βάση το οποίο θα πορευτώ. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές. Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, θα λάβω τη διερευνητική εντολή. Και ασφαλώς θα καθορίσω τις κινήσεις μου ανάλογα και με το αποτέλεσμα.

Εφόσον, όμως, γίνεται λόγος για κυβερνήσεις συνεργασίας, σπεύδω να τονίσω πως η σύγκλιση των πολιτικών είναι σημαντικότερη από το άθροισμα των εδρών στη Βουλή. Και τέτοιου τύπου συναινέσεις δεν διαμορφώνονται μέσα σε τρεις ημέρες. Γι’ αυτό και επιμένω ότι δεν αρκεί να «βγαίνουν τα κουκιά». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πολιτικές τερατογενέσεις, σε κυβερνήσεις ηττημένων και νέες περιπέτειες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ακυβερνησία ή και παραλυσία. Κάτι που ίσως κάποιοι να το ονειρεύονται, αλλά το τρέμουν οι πολίτες.

Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να αποτραπεί ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο είναι να βγει η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Γιατί αυτή η κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και, βέβαια, θα αποδείξει αν οι πολίτες συμφωνούν με την ξεκάθαρη πρότασή μας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να το πω διαφορετικά, ένα υψηλό ποσοστό και μία μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα στην εξέλιξή τους.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Γιατί απορρίπτετε συλλήβδην τις κυβερνήσεις συνεργασίας; Λειτουργούν στην Ευρώπη -στη Γερμανία, μάλιστα, ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός δεν εκπλήσσει κανέναν…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω κατ’ επανάληψη εξηγήσει τους λόγους που δεν πιστεύω στην απλή αναλογική και η ιστορική εμπειρία στη χώρα μας το αποδεικνύει. Στις μέρες μας, που εντείνεται η διεθνής αβεβαιότητα και ο γείτονάς μας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος, σε μια συγκυρία, δηλαδή, που η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή και ενιαία ώστε να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, πιστεύετε ότι έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια και ατέρμονες διαβουλεύσεις;

Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσε σε μια αιφνίδια εθνική κρίση μια κυβέρνηση ηττημένων που οραματίζονται ορισμένοι. Εδώ καλά-καλά δεν ξέρουν οι ίδιοι από ποιους θα αποτελείται, ποιος θα τεθεί επικεφαλής και ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αν τους βγαίνουν οι αριθμοί μετά τις εκλογές. Για τους πολίτες, όμως, αυτή είναι η ουσία.

Επειδή αναφερθήκατε και στη Γερμανία, πρέπει να σημειώσουμε τη μακρά παράδοσή της σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ακόμη κι εκεί, όμως, μετά τις τελευταίες εκλογές απαιτήθηκαν πολύμηνες διαβουλεύσεις μέχρι να προκύψει ένα βιώσιμο σχήμα. Στο οποίο, παρεμπιπτόντως, έχουν ήδη ανακύψει αρκετά προβλήματα. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να σχηματιστεί στην Ελλάδα μέσα σε τρεις ημέρες μια σταθερή κυβέρνηση, όταν η Γερμανία, με αυτή την κουλτούρα, θέλει ολόκληρους μήνες; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να τοποθετηθούν όσοι μιλούν για τέτοιες επιλογές. Εγώ θα πω ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Σας ανησυχεί μήπως πετύχετε τον εκλογικό στόχο σας, αλλά βρεθείτε με ισχνή πλειοψηφία, η οποία θα εγκυμονεί ενδεχομένως κινδύνους αναταράξεων στη διακυβέρνηση;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η πλειοψηφία της επόμενης κυβέρνησης θα είναι συμπαγής, όπως άλλωστε ήταν και στην πρώτη τετραετία. Η νέα εντολή του ελληνικού λαού θα μας δώσει και νέα ώθηση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς είμαι και έτοιμος και αισιόδοξος.

Ξέρουμε τώρα ακόμη καλύτερα τι να αλλάξουμε και πώς να το κάνουμε. Όταν μιλώ για δεύτερη «εντολή στην προκοπή», αυτό εννοώ: ότι θα συνεχίσουμε οπλισμένοι με περισσότερη πείρα, αλλά και μεγαλύτερη ορμή στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Για να χτίσουμε μία Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή και πράσινη. Μια χώρα πιο ισχυρή. Και σε αυτήν την πορεία, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να βάλει εμπόδια.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Περιγράφετε συνεχώς χαοτικές αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Νιώθετε αντίστοιχα και με τον Νίκο Ανδρουλάκη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ουδέποτε δέχθηκε να με συναντήσει. Απέρριψε, μάλιστα, σιωπηλά τις δύο προσκλήσεις που του απηύθυνα, μετά την εκλογή του. Ενώ έκτοτε, τον ακούμε να διακηρύσσει ότι Πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά κάποιος «άγνωστος Χ» τον οποίο θα επιλέξει εκείνος. Όχι, δηλαδή, αυτός που θα ψηφίσουν οι πολίτες, αλλά ένα πρόσωπο που μόνο αυτός ξέρει και θα μας το αποκαλύψει όταν θελήσει ο ίδιος. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω.

Όσον αφορά τις θέσεις μας, πράγματι σε κάποια ζητήματα διαπιστώνουμε συγκλίσεις. Όμως σε κρίσιμα θέματα έχουμε σημαντικές διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν τολμά καν να μιλήσει για αλλαγές στο άρθρο 16 ώστε να δημιουργηθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Δεν ψήφισε, επίσης, και διαφωνεί με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως και στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων της χώρας και την επαναπρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων αρχικά διαφώνησε, μετά συμφώνησε. Αναφέρθηκα σε δύο – τρία ενδεικτικά, αλλά νομίζω και κομβικά παραδείγματα.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Σας προβληματίζει η δυσκολία της παράταξής σας να μιλήσει αποτελεσματικά στις νεότερες γενιές; Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν απλώς μια επιβράδυνση του brain drain. Και η ανεργία στους νέους εξακολουθεί να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς με προβληματίζει, όπως θα έπρεπε να προβληματίσει όλο το πολιτικό σύστημα. Αρκετοί νέοι γυρνούν την πλάτη όχι μόνο στα κόμματα εξουσίας, αλλά συνολικά στην πολιτική. Άλλοι θυμωμένοι γιατί αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Άλλοι οργισμένοι γιατί πληρώνουν τις «αμαρτίες» των προηγούμενων γενιών. Άλλοι απογοητευμένοι γιατί ζουν χειρότερα από τους γονείς τους.

Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, από 650 που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεσπίζοντας το «Πρώτο Ένσημο», ώστε να μπαίνουν στην εργασία και όσοι δεν έχουν προϋπηρεσία. Ενθαρρύνοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα με διευκολύνσεις και κίνητρα. Προωθώντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με το οποίο δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Και, βέβαια, έχοντας ήδη δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Και προσελκύοντας διαρκώς επενδύσεις που θα ανοίξουν ακόμη πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Διότι, πράγματι, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, όμως έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες από το 2019. Ενώ έχουμε τις πρώτες σαφείς ενδείξεις αναστροφής του brain drain.

Θα επικαλεστώ ένα μόνο παράδειγμα: μία στις τρεις αιτήσεις εργασίας στο Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, έχει υποβληθεί από νέους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τώρα επιστρέφουν. Δεν θα ισχυριστώ ότι όλα είναι καλά. Το αντίθετο, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Τους ζητώ, ωστόσο, να μας κρίνουν δίκαια, ώστε να αντιληφθούν ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» στην πολιτική κι ότι όσο αλλάζει η Ελλάδα, τόσο θα αλλάζει και η δική τους ζωή προς το καλύτερο. Έτσι θα ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Δεχόμαστε παράπονα από συνταξιούχους ότι το πρόγραμμά σας σε σχέση με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ είναι για αυτούς ετεροβαρές. Τι τους απαντάτε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχύει το απολύτως αντίθετο! Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους όσα έζησαν και ξέρουν καλά όσα ζουν. Θυμούνται τι τους έταξε και τι τους έκανε ο κ. Τσίπρας. Όπως και τι είπαμε και κάνουμε εμείς. Θυμούνται ότι ενώ ο κ. Τσίπρας μιλούσε για αυξήσεις, έφερε 17 διαδοχικές περικοπές. Ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μείωσε κατά 35% τις κύριες και κατά 45% τις επικουρικές στους νέους συνταξιούχους. Και, μετά, έκοψε ξανά τις υπόλοιπες συντάξεις και κατήργησε το ΕΚΑΣ. Υιοθετώντας, επιπλέον, την προσωπική διαφορά. Ενώ δύσκολα ξεχνά κάθε συνταξιούχος και όσα πέρασε στα πεζοδρόμια έξω από τις κλειστές τράπεζες, περιμένοντας για λίγα ευρώ.

Αντιθέτως, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις κατά 7,75%, ύστερα από 12 χρόνια. Ενώ όσοι αδικούνται από τον νόμο Κατρούγκαλου έλαβαν ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ. Εμείς, επίσης, καταργήσαμε την Εισφορά Αλληλεγγύης και άλλους φόρους που ελάφρυναν τα βάρη τους. Στηρίξαμε, ακόμη, με στοχευμένες κινήσεις στις κρίσεις ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και, βέβαια, εμείς λύσαμε τον γόρδιο δεσμό ώστε να βγαίνουν οι συντάξεις στην ώρα τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να αντιπαραθέσουμε υποσχέσεις αλλά πράξεις. Και οι συνταξιούχοι, που έχουν μεγάλη εμπειρία ζωής, ξέρουν και μπορούν να κρίνουν ποιος λέει την αλήθεια και ποιος άλλα λέει και άλλα κάνει.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Το σχέδιό σας για το «νέο ΕΣΥ» -για παράδειγμα, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει μικρότερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα για τους μη έχοντες;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητά μας. Γιατί μπορεί στην πρώτη μας θητεία να έγιναν όντως βήματα. Θυμίζω τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας. Τις 18.000 προσλήψεις νέων γιατρών και υγειονομικών. Τις αυξήσεις στο προσωπικό πρώτης γραμμής. Την ενίσχυση του προϋπολογισμού στα 5,2 δισ. από τα 3,8 δισ. του 2019. Δώσαμε μεγάλη σημασία για πρώτη φορά στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες και για τα βασικά νοσήματα.

Όμως δεν θα κρυφτώ: η υγεία συνεχίζει να νοσεί. Γι’ αυτό και αυξάνοντας εκ νέου τις δαπάνες, θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις 10.000, κυρίως νοσηλευτών. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Εξωτερικών Ιατρείων σε 80 νοσοκομεία και σε 156 Κέντρα Υγείας. Με στόχο έως το 2027 να έχουν καταργηθεί τα ράντζα και ο χρόνος αναμονής των ασθενών να έχει μειωθεί στο μισό.

Τώρα, σχετικά με τις συμπράξεις με τους ιδιώτες, αυτές αξιοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για να καλυφθούν τα κενά του συστήματος. Είτε για την έγκαιρη κατασκευή μονάδων είτε στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Συνεπώς, όχι μόνο δεν επιβαρύνεται ο ασθενής, αλλά όλες οι παροχές των συμπράξεων είναι εντελώς δωρεάν για τους πολίτες.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Τα μεγαλύτερα ελλείματα, πάντως, εντοπίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές με θέσεις ιατρών στα αζήτητα. Έχετε εξαντλήσει την προσοχή σας όσον αφορά την παροχή κινήτρων;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι όντως πρόβλημα. Γι’ αυτό δίνουμε πρόσθετη αμοιβή σε υγειονομικούς που μετακινούνται στα νησιά: 1.800 ευρώ και στέγη στους γιατρούς και 1.200 ευρώ στους νοσηλευτές. Ενισχύουμε όμως την υγεία στην περιφέρεια και με άλλους τρόπους. Ήδη, ιδιώτες γιατροί μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης με τις δομές του ΕΣΥ στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε, μάλιστα, αυτό το μέτρο από την Κω σαν να μην ίσχυε, ενώ το είχε καταψηφίσει στη Βουλή, κατηγορώντας μας για ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας!

Δεν στέκομαι, όμως, σε αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Εκπονούμε ένα συνολικό σχέδιο κινήτρων -όχι μόνο οικονομικών- ώστε το ΕΣΥ να ξαναγίνει ελκυστικό στους γιατρούς και να καλυφθούν κενά, ιδίως σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Σταθερή μας προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση του ΕΣΥ και θα την πετύχουμε.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Για την υπόθεση των υποκλοπών ποιο είναι το δικό σας συμπέρασμα; Τι έχουμε διδαχθεί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Διδαχθήκαμε πολλά. Αλλάξαμε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τις διαδικασίες επιλογής του προϊστάμενου της ΕΥΠ. Επικεφαλής εκεί μπορεί να είναι, πλέον, μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος στρατιωτικός. Αυξήσαμε, επίσης, τις δικαστικές δικλίδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις. Ενώ καθιερώσαμε και υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μία ΕΥΠ η οποία δεν θα είναι απλά αξιόπιστη, αλλά θα έχει τα εχέγγυα της διαφάνειας που επιβάλλει η φύση αυτών των υπηρεσιών. Κυρίως σήμερα, που συχνά η τεχνολογία «τρέχει» πιο γρήγορα από την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Στη Δικαιοσύνη παραδέχεστε και εσείς μεγάλα προβλήματα. Τι θα κάνετε για να πλησιάσουμε, έστω, τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς; Να μην υπάρχει -αυτό που πολλοί λένε- αίσθηση ατιμωρησίας…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο χρόνος απονομής παραμένει πράγματι μεγάλος και πρέπει να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι από τους κεντρικούς στόχους της νέας θητείας. Έχουμε πρόοδο, αλλά αυτή δεν αρκεί, καθώς μιλάμε για ένα θέμα με κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Ταλαιπωρώντας από τη μία πλευρά τους πολίτες, αλλά και αποτρέποντας όποιον θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και ζητά ασφάλεια δικαίου.

Έχουν δρομολογηθεί σημαντικές δράσεις. Αυτές, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένες μέχρι το 2027. Τις απαριθμώ: νέος Δικαστικός Χάρτης με 14 νέα Δικαστικά Μέγαρα. Ψηφιοποίηση όλων των αρχείων. Κατάρτιση και αξιολόγηση δικαστών. Πιλοτική δίκη. Εξειδικευμένα δικαστήρια.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Θεωρείτε εμβληματική μεταρρύθμιση την αλλαγή του άρθρου 16 και θα την επιδιώξετε. Με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι θα επιδιώξουμε αλλαγή του άρθρου 16 αφού είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία υπάρχει συνταγματική απαγόρευση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Βλέπω, όμως, δυστυχώς ότι και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε αυτόν τον αναχρονισμό. Έτσι όμως θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει φοιτητές από όλον τον κόσμο και να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, καθώς οι ροές των διεθνών φοιτητών έχουν πενταπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η χώρα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολύ γρήγορα πάνω από 100.000 ξένους φοιτητές, περιορίζοντας, παράλληλα, τις εκροές Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Μόνο το οικονομικό όφελος ετησίως υπολογίζεται στα 2 δισ. Θα συμβάλει επίσης σε έναν υγιή συναγωνισμό με τα δημόσια πανεπιστήμια και στη βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης για όλους. Όλα αυτά, με αυστηρές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και υπό την εποπτεία μιας Ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Συνδέετε την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Τι θα σημαίνει αυτό για οικογένειες και επιχειρηματίες;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές περιμένουν να δουν αν μετά τις εκλογές θα έχουμε σταθερότητα και μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ή αν θα διολισθήσουμε σε πολιτική αστάθεια και σε πρακτικές από το παρελθόν. Αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευτεί ξανά, εγώ θεωρώ ότι θα είναι ζήτημα λίγων μηνών να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Άραγε, μπορεί να εγγυηθεί αυτήν την προοπτική και ο κ. Τσίπρας; Δεν μπορεί. Κι αυτό γιατί το «πρόγραμμα» των 83 δισ. που παρουσίασε οδηγεί είτε σε νέα φοροεπιδρομή, είτε σε νέα πτώχευση και μνημόνια. Δηλαδή, αντίο επενδυτική βαθμίδα! Αντίο στον φθηνότερο δανεισμό για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κάτι που στο σημερινό περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων αποκτά ξεχωριστή σημασία.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Το θέμα της ακρίβειας στην καθημερινότητα απασχολεί την πλειονότητα -φαίνεται και δημοσκοπικά. Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει στο επίκεντρο τη μείωση ΦΠΑ, εσείς δείχνετε αρνητικός. Γιατί;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πληθωρισμός είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες και γι’ αυτό έχουμε προωθήσει ανάλογες απαντήσεις. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση, είχε όμως αποτελέσματα. Δώσαμε το «Market Pass», για όλα τα νοικοκυριά. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%. Αυξήσαμε τις συντάξεις. Και παράλληλα ελαφρύναμε τους πολίτες από φορολογικά βάρη 7 δισ. Εάν κάποιος γνωρίζει μία άλλη «μαγική φόρμουλα» να μας την πει για να λύσουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά περνάει στον καταναλωτή. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ. Μειώθηκε η τιμή του; Όχι. Γιατί πολύ απλά η μείωση του ΦΠΑ δίνει μία πρώτης τάξεως αφορμή να κερδίσουν κάποιοι στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όταν μπορέσουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία και η οικονομία θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε, τότε θα περάσουμε και σε ένα περιβάλλον όπου σταδιακά θα μειώνουμε τον ΦΠΑ για όλους, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα.

Πάντως θυμάστε πως, όταν στη Βουλή ρώτησα ευθέως τον κ. Τσίπρα «πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα», δεν ήξερε να μου απαντήσει. Άλλο, λοιπόν, να λέμε «κουβέντες του αέρα» κι άλλο να καταθέτουμε υλοποιήσιμες, κοστολογημένες προτάσεις.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Το νέο εξοπλιστικό -με F-35, νέες κορβέτες κλπ- θα έχει αλλάξει στο τέλος της δεκαετίας το ισοζύγιο στο Αιγαίο; Ή θα οδηγήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών και την Τουρκία με μια μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην περιοχή;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν από μία δεκαετία σημαντικών αποεπενδύσεων.

Αν θέλουμε να έχουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες, πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά. Άλλωστε, δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόση αποτρεπτική δύναμη που να μην μπορεί κανείς να διανοηθεί να μας εμπλέξει σε μια πολεμική σύρραξη.


Ελένη Ευαγγελοδήμου: Τι περιμένετε από τις τουρκικές εκλογές;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί, πρέπει να λάβει μία βαθιά στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές. Θέλει μία αληθινή επαναπροσέγγιση; Με τη σημερινή προσέγγισή της και με τον σημερινό αναθεωρητισμό της δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται να συζητήσει με την Ελλάδα, ως καλή γείτονας, πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ότι, ουσιαστικά, έχουμε μία διαφορά: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα. Ούτε, προφανώς, ζητήματα ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου ή αποστρατιωτικοποίησής τους.

Εφόσον, λοιπόν, μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα επιχειρήσω μία απευθείας προσωπική επαφή, είτε με τον κ. Erdoğan είτε με τον κ. Kılıçdaroğlu. Για να μπορέσουμε να πιάσουμε το «νήμα» της βελτίωσης του κλίματος και ενδεχομένως να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Ας αξιοποιήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας που φάνηκαν και στους πρόσφατους σεισμούς και ας διασφαλίσουμε ότι η γεωπολιτική ατζέντα θα εμπλουτιστεί με μία ευρύτερη ατζέντα που μπορεί να αφορά το εμπόριο, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και που μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε να αναπτύξουμε περισσότερη θετική δυναμική.