Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η αστυνομία της Φλόριντα χρησιμοποίησε δάχτυλο νεκρού για να ξεκλειδώσει το κινητό του



Έντονες επικρίσεις δέχονται δύο αστυνομικοί στη Φλόριντα από τους συγγενείς ενός νεκρού ύποπτου για το ξεκλείδωμα του κινητού του.   

Οι ντετέκτιβ φέρονται να μπήκαν σε γραφείο τελετών σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσουν το smartphone του νεκρού, χρησιμοποιώντας το παγωμένο δάκτυλό του. 

Ο Λάινους Φίλιπ σκοτώθηκε στις 23 Μαρτίου στο Λάργκο, καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από την αστυνομία σε ένα βενζινάδικο.    Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο Φίλιπ δεν δίστασε να σύρει με το αυτοκίνητό του έναν αστυνομικό που επιχείρησε να επιβιβαστεί σε αυτό, χάνοντας τελικά ο ίδιος τη ζωή του.   

 Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του Φίλιπ, όταν η σορός του 30χρονου παραδόθηκε στο γραφείο τελετών Sylvan Abbey, δύο αστυνομικοί ξεκλείδωσαν το κινητό του εκλιπόντος χρησιμοποιώντας το άψυχο δάκτυλό του.    

Η σύντροφός του παρουσιάστηκε εξαγριωμένη στο ABC Action News. «Είναι φρικτό. Επιτρέπεται να βγάλουν έναν νεκρό από τον θάλαμο ψύξης και να το κάνουν αυτό;», αναρωτήθηκε μιλώντας στην κάμερα.    

Νομικοί αναλυτές συγκλίνουν πως αυτό που έκαναν οι αστυνομικοί δεν ήταν παράνομο, δεδομένου του ενοχοποιητικού ιστορικού.    Άλλωστε οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά τα δάκτυλα θυμάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών για να ξεκλειδώσουν τα κινητά τους, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν μεσάζοντες και εμπόρους ναρκωτικών.    


Με πληροφορίες από BBC 
Πηγή: lifo.gr


Εξιχνιάστηκαν 7 εμπρησμοί οχημάτων στην Αλεξανδρούπολη



Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, επτά εμπρησμοί οχημάτων, που έλαβαν χώρα το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018, στην Αλεξανδρούπολη.

Συνελήφθησαν χθες (22-4-2018) το μεσημέρι, στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, τέσσερις ημεδαποί, ηλικίας 70, 65, 38 και 21 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εμπρησμού, της έκρηξης, της εκβίασης, καθώς επίσης για παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες και παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες των αστυνομικών, ο 70χρονος δράστης, έχοντας ποινικές και αστικές διαφορές με έναν 56χρονο ημεδαπό, έδωσε εντολή στον 65χρονο να προβεί στον εκβιασμό του 56χρονου, της οικογένειας του και των συνεργατών του.

Ακολούθως, ο 65χρονος συνεργάστηκε τουλάχιστον με τους άλλους δύο δράστες, προκειμένου να προβούν στον εμπρησμό έξι (6) οχημάτων, τα οποία ανήκουν στον 56χρονο, σε μέλη της οικογένειας του και σε συνεργάτη του, καθώς και ενός  οχήματος που ανήκει σε μια 49χρονη ημεδαπή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών, σε μία επιχείρηση, καθώς επίσης και από την κατοχή τους, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 25 ναρκωτικά δισκία, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, 1 μαχαίρι, 1 τσεκούρι, 1 αεροβόλο όπλο, 1 δίκυκλη μοτοσυκλέτα, 1.100 ευρώ περίπου και 12 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.


Έχουμε τους Σκοπιανούς, ζήλεψαν οι Αλβανοί και "Βάπτισαν" συμπατριώτη τους τον Αχιλλέα


Έχουμε τους Σκοπιανούς, ζήλεψαν και  οι Αλβανοί και παραποιούν την ελληνική ιστορία φτάνοντας στο σημείο να "βαφτίσουν" συμπατριώτη τους τον Αχιλλέα.

Σε ντοκιμαντέρ τους η Αλβανοί, παρουσιάζουν τον Αχιλλέα ως αρχαίο Αλβανό και την Τροία ως αρχαία αλβανική αποικία που δέχτηκε επίθεση από τους Έλληνες. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο τρωικός πόλεμος έγινε από τους Έλληνες που κατοικούσαν στην χώρα των Πελασγών δηλαδή των αρχαίων Αλβανών. Επιτέθηκαν, μάλιστα, εναντίον Αλβανών αποίκων που έμεναν στην Μικρά Ασία και φυσικά ο Αχιλλέας δεν είχε καμιά σχέση με την Ελλάδα.

Το βίντεο του ΑΝΤ1




Το ακούσαμε και αυτό από την Αυλωνίτου : «Είμαι ωραία, πολύ μορφωμένη και με πολιτικό λόγο»



Δεν υπάρχει ένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να την σταματήσει την Αυλωνίτου;

Πώς την αμολάν να μιλάει και να κάνει δηλώσεις χωρίς να την λυπούνται που ξεφτιλίζεται καθημερινά; 

Συνεργάτες δεν έχει;

Απαντώντας στη σάτιρα των «Δέκα Μικρών Μήτσων» που έκανε εναντίον της ο Λαζόπουλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τον εαυτό της ως έναν «συνδυασμό που σκοτώνει» τους «κομπλεξικούς». 

Και έκανε την αποκάλυψη ότι το διδακτορικό της χρησιμοποιήθηκε από τη NASA, αφήνοντας σχεδόν σε κώμα όσους το άκουσαν!

Εμφανίστηκε η κυρία Αυλωνίτου σε πρωινή εκπομπή του Epsilon TV και είπε για τον Λαζόπουλο:

«Προφανώς δεν με ήξερε και πριν. Δεν με ήξερε ούτε ποια είμαι, ούτε πως ντύνομαι, ούτε τι κάνω στη ζωή μου. Ας ήταν ικανοί να κάνουν το δικό μου διδακτορικό το οποίο είναι άριστο και είναι στη βιβλιοθήκη του Washington DC και κομμάτι του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί και στη NASA και μετά ας λένε ό,τι θέλουν. Έχουν δυσκολία να δεχτούν μια ωραία γυναίκα, η οποία είναι και πολύ μορφωμένη και έχει και πολιτικό λόγο. Τι άλλο να σας πω; Αυτός ο συνδυασμός “σκοτώνει” για μερικούς κομπλεξικούς. Μας περισσεύουν οι κομπλεξικοί στην Ελλάδα».



To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι.


Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων. Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη σύλληψη περίπου 300 ατόμων που ανήκαν στην ηγεσία της αρμένικης κοινότητας. Ακολούθησαν συνεχείς συλλήψεις, δολοφονίες, βασανισμοί και εκτοπισμοί Αρμενίων. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς υπάρχει διαφωνία στις καταγραφές. Οι Τούρκοι, οι οποίοι δεν δέχονται τη λέξη «γενοκτονία», κάνουν λόγο για 600-800 χιλιάδες, ενώ οι Αρμένιοι και δυτικές πηγές αναφέρουν πως οι νεκροί έφτασαν στο 1,5 εκατομμύριο.... 


Το σίγουρο είναι πως αφανίστηκε συστηματικά μεγάλο ποσοστό του αρμενικού λαού. Οι οθωμανικές αρχές πέτυχαν τον στόχο τους ο οποίος ήταν να εκμηδενίσουν έναν χριστιανικό λαό που ζούσε στη χώρα τους επί πολλούς αιώνες. Οι Οθωμανοί δικαιολόγησαν τις πράξεις τους, ισχυριζόμενοι ότι τιμωρούσαν τη συμμαχία των Αρμενίων με τους Ρώσους.... 

Η Ορόρα κατέγραψε τις σοκαριστικές σκηνές που βίωσε στη γενοκτονία...

Η μαρτυρία που έγινε ταινία

Παρόλο που οι Τούρκοι, δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, συγκλονίζουν. Μία από αυτές έγινε βιβλίο και στη συνέχεια ταινία, που αν και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1919, σοκάρει ακόμα. Η Ορόρα (ή Αουρόρα) Μαρντιγκανιάν (Aurora Mardiganian) ήταν η αυτόπτης μάρτυρας που διηγήθηκε όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της και όσα έζησε όταν τη συνέλαβαν οι Τούρκοι. Η κοπέλα ήταν τότε 14 ετών και η εύπορη οικογένειά της ζούσε στο Χαρπούτ, δολοφονήθηκε. Μόνο αυτή επέζησε. Συνελήφθη και μαζί με άλλες κρατούμενες εξαναγκάστηκαν σε πεζοπορία περίπου 1.400 μιλιών, μέχρι να φτάσουν στα σκλαβοπάζαρα για να την πουλήσουν σε κάποιο χαρέμι. Η Ορόρα κατάφερε να αποδράσει και διέφυγε στην Τιφλίδα, μετά στην Αγία Πετρούπολη, στο Όσλο και μετά από μια συγκλονιστική περιπέτεια κατέληξε στη Νέα Υόρκη. Εκεί γνωρίστηκε με ένα νεαρό σεναριογράφο, ο οποίος τη βοήθησε να καταγράψει όσα έζησε και η διήγησή της έγινε σενάριο ταινίας. 

Τα γυρίσματα έγιναν τα το 1918-19 στην Καλιφόρνια και η Ορόρα έπαιξε στην ταινία, ενσαρκώνοντας τον εαυτό της.... 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων χτύπησε στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να την κουβαλάνε στα χέρια, προκειμένου να γυρίσει τις υπόλοιπες σκηνές. Όπως δημοσίευσαν οι New York Times, στο πρώτο μέρος της ταινίας φαίνεται πώς ήταν η Αρμενία πριν από τη γενοκτονία και πώς έγινε μετά. Η ταινία σήμερα δεν σώζεται ολόκληρη, αλλά μόνο ένα μέρος της.... 


Η σοκαριστική σκηνή με τις σταυρωμένες γυναίκες... 

Μια από τις πιο σοκαρίστηκες σκηνές δείχνει τις γυναίκες των Αρμενίων γυμνές και καρφωμένες πάνω σε σταυρούς. Ήταν η τιμωρία τους επειδή δεν αλλαξοπίστησαν και αρνήθηκαν να πάνε στα χαρέμια. Η σκηνή ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιαιότητας των Οθωμανών, ωστόσο, όπως ανακάλυψε η ίδια η Ορόρα, δεν ήταν 100% αληθινή. Δυστυχώς για τις γυναίκες, η πραγματικότητα ήταν ακόμα πιο σκληρή. Όπως ανέφερε η κοπέλα, ο τρόπος με τον οποίο συνήθιζαν οι Οθωμανοί να σκοτώνουν δεν ήταν η σταύρωση, αλλά το παλούκωμα, η τοποθέτηση μυτερών ξύλινων πασσάλων μέσα στον κόλπο των γυναικών (ανασκολοπισμός), αφού πρώτα τις βίαζαν. Πρόσφατα μια φωτογραφία με σταυρωμένες γυναίκες ήρθε στη δημοσιότητα με την παρατήρηση ότι προέρχεται από τα αρχεία του Βατικανού. Η φωτογραφία είναι από αμερικάνικη ταινία του 1919 με τίτλο Auction of souls. Η πραγματικότητα, σχολιάζουν οι ιστορικοί, ήταν χειρότερη. Χιλιάδες αρμένισσες βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια των Οθωμανών.... 

Δείτε απόσπασμα από την ταινία «Auction of Souls»:... 



Πηγή : mixanitouxronou.gr


Έξι καθηγητές γράφουν στην «Κ»: Κυνική και υπολογισμένη εξαφάνιση των ΤΕΙ



Τι ακριβώς κάνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ τα τελευταία δύο χρόνια; Εξαφανίζει ένα-ένα τα ΤΕΙ και τα μετατρέπει εν μια νυκτί σε πανεπιστήμια χωρίς μελέτες σκοπιμότητας, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς μέριμνα για το μέλλον.

Πώς το κάνει αυτό; Με αδιαφάνεια, χωρίς γενικές αρχές και κριτήρια, με επιτροπές που ορίζει ο ίδιος, με μέλη από τα υπό «πανεπιστημιοποίηση» ΤΕΙ και τοπικούς παράγοντες.

Τι θέλει να επιτύχει; Οικονομία; Μα, τις μονάδες που υποτίθεται πως καταργεί, τις αφήνει στη θέση τους, διάσπαρτες σε κάθε νομό, με άλλο απλώς όνομα, υπό τη σκέπη τώρα των αντίστοιχων πανεπιστημίων. Εξορθολογισμό των τμημάτων και των σχολών; Μα οι διευθετήσεις που γίνονται αντανακλούν πρωτίστως τους συσχετισμούς ισχύος εντός των ιδρυμάτων και των σχέσεων που διατηρούν με το υπουργείο. Η ΑΔΙΠ, η ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη να αξιολογεί και να πιστοποιεί προγράμματα σπουδών και ακαδημαϊκές μονάδες, όχι μόνο περιθωριοποιείται αλλά και διαβάλλεται από τον υπουργό.

Τι επιτυγχάνει στην πραγματικότητα ο υπουργός; Να εξαλείψει προοδευτικά τα Τεχνολογικά Iδρύματα, εξαφανίζοντας την τεχνολογική εκπαίδευση μέσα σε ένα άμορφο και ασαφές πανεπιστημιακό τοπίο, σε απόκλιση από την τάση που παρατηρείται διεθνώς για ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, όταν στην πραγματικότητα τα διαλύει και τα περιφρονεί, καθώς αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει τους δικούς τους προϋπολογισμούς στα πανεπιστήμια, τα οποία επιζητούν απεγνωσμένα να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους. Η τεχνολογική εκπαίδευση, οι φοιτητές και καθηγητές τους, θυσιάζονται σε μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς. Μαζί θυσιάζεται και η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους, που θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Γιατί, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, μετά την έναρξη της κρίσης και ενώ η απασχόληση στη χώρα συρρικνώθηκε, η απασχόληση των αποφοίτων των ΤΕΙ στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς έναντι εκείνης των αποφοίτων πανεπιστημίων.

Η κυνική και υπολογισμένη εξαφάνιση των ΤΕΙ «χρυσώνεται» με την πανεπιστημιοποίηση και τους τίτλους του καθηγητή που, κατά παράβαση κάθε έννοιας αυτοτέλειας και δεοντολογίας, απονέμονται εντός 30 ημερών από επιτροπές που ορίζει ο υπουργός για να κρίνουν ακαδημαϊκό έργο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι μέλη αυτών των επιτροπών έχουν ήδη παραιτηθεί. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά: όποιος δεν συμπράττει στους σχεδιασμούς του υπουργείου, εγκαταλείπεται στη μοίρα του. Ετσι, θα υπάρχουν καθηγητές ΤΕΙ που θα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες καθηγητές πανεπιστημίου και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους θα μένουν πίσω σε ένα απαξιωμένο και ασαφές τοπίο ιδρυμάτων που δεν θα περιλαμβάνονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Παράλληλα, φοιτητές με υψηλή βαθμολογία που βρέθηκαν σε ΤΕΙ που δεν συνεργάζεται με το υπουργείο, θα έχουν πτυχίο το οποίο, κατ’ όνομα τουλάχιστον, θα υστερεί έναντι αυτών που θα βρεθούν με αδιαφανείς διαδικασίες να απολαμβάνουν ονομαστικά προνόμια που συνδέονται με το πανεπιστημιακό πτυχίο.

Τα ΤΕΙ έχουν πολλούς καθηγητές υψηλού επιπέδου και πολλά εξαιρετικά τμήματα που συχνά είναι περιζήτητα, πολύ περισσότερο από πολλά τμήματα πανεπιστημίων. ΤΕΙ και πανεπιστήμια αξιολογήθηκαν πρόσφατα από επιτροπές αξιολόγησης της ΑΔΙΠ. Αντί όμως, ως επόμενο βήμα, και τα δύο να ενισχυθούν για να βελτιώσουν τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν οι καλές πρακτικές τους, τα ΤΕΙ καταργούνται, ενώ τα πανεπιστήμια διευρύνονται χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμία ενημέρωση.

Τα ΤΕΙ χρειάζονται ενίσχυση στον σημερινό προσανατολισμό τους στις εφαρμογές της τεχνολογίας και των επιστημών. Γιατί προσφέρουν λύσεις στους νέους που επιδιώκουν να σπουδάσουν και να εργαστούν στο αντικείμενό τους, χωρίς να ξενιτευτούν.

Προσφέρουν λύσεις στις επιχειρήσεις που αναζητούν εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα πρόχειρα φτιαγμένα πανεπιστήμια. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ανέργους αποφοίτους πανεπιστημίων που είτε εγκαταλείπουν τη χώρα, είτε στριμώχνονται στις πόρτες των κομμάτων επιδιώκοντας διορισμό.

Χρειάζεται σταθερή αξιολόγηση όλων των ακαδημαϊκών μονάδων και ένας σχεδιασμός του ακαδημαϊκού τοπίου που θα γίνει με σοβαρότητα, διαφάνεια και κοινά μέτρα για όλους, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς καλές πρακτικές και, προπάντων, την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών μονάδων. Κυρίως, όμως, χρειάζεται να σταματήσει επειγόντως ο εκμαυλισμός και κανιβαλισμός του ελληνικού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του τεχνολογικού σκέλους του, των ΤΕΙ. Γιατί αργότερα η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Ο κ. Νίκος Βέττας είναι καθηγητής ΟΠΑ, 
ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, 
ο κ. Ορέστης Καλογήρου καθηγητής ΑΠΘ, 
η κ. Βάσω Κιντή καθηγήτρια ΕΚΠΑ, 
ο κ. Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής ΟΠΑ, 
ο κ. Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής ΟΠΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνελήφθησαν οι 3 Αλγερινοί που λήστεψαν και προσπάθησαν να βιάσουν 2 γυναίκες



Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, μεσημβρινές ώρες της 22-4-2018 στην πλατεία Κάνιγγος, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε, τρείς (3) υπήκοοι Αλγερίας, ηλικίας 21, 21 και 22 ετών, την στιγμή που επιχειρούσαν να ληστέψουν ηλικιωμένο άνδρα.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ληστείας, της αντίστασης και της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας καθώς και για παράβαση των νόμων περί Όπλων και περί Αλλοδαπών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, οι δράστες λίγη ώρα νωρίτερα στην περιοχή του Λόφου Στρέφη, με την απειλή πιστολιού αφαίρεσαν από δύο (2) γυναίκες χρηματικό ποσό και δύο (2) κινητά τηλέφωνα. Επιπρόσθετα, ένας εκ των δραστών, προέβη σε ασελγείς χειρονομίες σε βάρος μίας εκ των γυναικών.

Επιπλέον, εξιχνιάσθηκαν δύο (2) ακόμη περιπτώσεις ένοπλων ληστειών στα Εξάρχεια, και συγκεκριμένα:

Στις 25-3-2018 σε κατάστημα ψιλικών, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό
Στις 2-4-2018 στο λόφο Στρέφη σε βάρος δύο (2) αλλοδαπών, από τους οποίους αφαίρεσαν κινητά τηλέφωνα και μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.


Πώς το Μέγαρο Μουσικής βάφτηκε ΣΥΡΙΖΑ


Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες, το Μέγαρο Μουσικής βρισκόταν στα καλύτερά του: οι μεγάλες ορχήστρες έδιναν τη θέση τους στα πιο χαλαρά σχήματα του Κήπου που βρίσκεται δίπλα στα δύο εντυπωσιακά κτίρια, ένας θεσμός που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου - Φέτος,  για την ώρα, κανένα πρόγραμμα δεν είναι γνωστό.

Καμία εκδήλωση δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί που θα περιλαμβάνει κάποιο όνομα πρώτης γραμμής σε αντίθεση με το Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ετοιμάζεται να κάνει ανακοινώσεις για τις δικές του καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Πάρκο. Ούτε εντυπωσιακή συναυλία, ούτε μεγάλη εικαστική έκθεση που θα ανοίξει τους εντυπωσιακούς κήπους του Μεγάρου στον κόσμο. Υποτίθεται ότι ο διορισμός της Αννας Καφέτση στο πόστο της υπεύθυνης των Εικαστικών του Μεγάρου με την καθιέρωση ειδικού Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και την εξαγγελία του θεσμού «Ο Κήπος βλέπει» θα έφερνε έναν άλλο αέρα, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να προχωρά. 

Ακόμα και η ορχήστρα του Ντουνταμέλ, το μοναδικό μεγάλο όνομα που αναμενόταν να αφιχθεί στο Μέγαρο μέσα στον Μάιο, ακύρωσε την εμφάνισή του δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στο πολλαπλά βαλλόμενο Μέγαρο. Το πρόγραμμά του άνευρο, χωρίς όραμα και ουσιαστική πρόταση για τον πολιτισμό, μοιάζει άκρως αποσπασματικό, φορτωμένο με πειραματικές ομάδες και δίχως μεγάλες ορχήστρες οι οποίες ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν του. Μοναδική συνέπεια ως προς την περιοδική εμφάνισή τους εμφανίζουν οι τηλεοπτικές αναμεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας καθώς και οι γνωστές συζητήσεις των πανεπιστημιακών της Αριστεράς που οργανώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, κάτι που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα αν ο φορολογούμενος θα πρέπει να φορτώνεται με τα αδιανόητα χρέη του κρατικού πλέον Μεγάρου για να ακούει συζητήσεις για τη σεξουαλική βία ή τον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό (όχι δεν είναι τρολιά αλλά συζήτηση που πρόκειται να λάβει χώρα στο Μέγαρο με ομιλητή τον Eric Fassin!). Δεν έχει κανείς αντίρρηση ότι οι συζητήσεις ποτέ δεν έβλαψαν έναν πνευματικό οργανισμό, αλλά είναι τραγική ειρωνεία να είναι αυτές που καθορίζουν το πρόγραμμα σε ένα υπερχρεωμένο φαραωνικό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε για να τιμά την κλασική μουσική και να φιλοξενεί μεγάλες ορχήστρες και σπουδαίους μαέστρους. 

Εξτρα δώρο 60 εκατ. εκτός από τα «πάγια» 400 εκατομμύρια!

Γι’ αυτό και είναι παράδοξο αντί για την Ορχήστρα του Ισραήλ -μια ορχήστρα που έκανε συχνά την εμφάνισή της στο Μέγαρο- αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα να συμπληρώνεται από επετειακές εκδηλώσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - και αντί για τον Ζουμπίν Μέτα να υπάρχει μόνο ο Μίλτος Λογιάδης, δηλαδή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου που διευθύνει και την ΚΟΑ! Η απάντηση φυσικά είναι ότι η οικονομική επιχορήγηση που δίνεται στο Μέγαρο είναι μικρή και τα λειτουργικά του έξοδα τεράστια καθώς όλες οι έξτρα επιχορηγήσεις πηγαίνουν στα υπέρογκα χρέη του, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία οράματος. Μόλις πριν από λίγο καιρό δόθηκαν άλλα 60 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση χρεών που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες βραχυπρόθεσμες οφειλές του Μεγάρου, εκτός φυσικά από τα χρήματα που δίνονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του. Ας μην ξεχνάμε ότι το κράτος αυτή τη στιγμή έχει επιβαρυνθεί συνολικά με χρέη που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία σημειωτέον δημιουργούσαν σοβαρή τρύπα στον Προϋπολογισμό. Ολα αυτά αφορούν συσσωρευμένα χρέη χρόνων, -τόσο λειτουργικά όσο και κατασκευαστικά- που είχαν δοθεί για την ανέγερση του δεύτερου κτιρίου με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στους διάφορους διοικητές του Μεγάρου, αρχής γενομένης από τον Χρήστο Λαμπράκη, ο οποίος είχε οραματιστεί την ολοκλήρωσή του. Να σημειώσουμε φυσικά ότι στα χρέη αυτά δεν προσμετρούνται τα χρέη προς τρίτους - μουσικούς, προμηθευτές. 

Ναι στον Πλούταρχο, όχι στον Βοσκόπουλο! 

Δεδομένων των οικονομικών αναγκών οι χώροι του Μεγάρου στην πλειονότητά τους παραχωρούνται σε κάθε λογής εκδηλώσεις και συνέδρια, τα οποία υποτίθεται ότι αποφέρουν αρκετά λεφτά στα ταμεία ανεβάζοντας τις εισπράξεις. Ετσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες είδαμε την άλλοτε λαμπερή αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» να μαυρίζει κυριολεκτικά από τους ρασοφόρους, καθώς εκεί έλαβε χώρα ειδική εκδήλωση προς τιμήν του ηγούμενου Εφραίμ, του γνωστού δηλαδή ηγούμενου από την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Η εκδήλωση «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός» ήταν απλώς ένα συμπλήρωμα σε άλλες αλά λούνα παρκ εκδηλώσεις του Μεγάρου με πολυθεάματα, οικογενειακά σόου, βραδιές ρεμπέτικου, λευκούς κύκνους - ακόμα και ειδική βραδιά με τον Γιάννη Πάριο. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η αλησμόνητη βραδιά, αφιερωμένη στον γνωστό τροβαδούρο είχε λάβει χώρα παράλληλα με τον «Φάουστ» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, απόδειξη ότι η έλλειψη πολιτιστικού προγραμματισμού και πρότασης δικαιολογεί και την πρωτόγνωρη για τα σημερινά δεδομένα αδιαφορία. Τη στιγμή, δηλαδή, που το κράτος δαπανά τεράστια ποσά για τη συντήρηση του εντυπωσιακού -και υποτίθεται κρατικού- Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δεν μπορεί να φροντίσει για την ανανέωση αλλά και τη συντήρηση του Μεγάρου Μουσικής. Επισκέπτες καταγγέλλουν μια εικόνα που θυμίζει εγκατάλειψη, με καμένες λάμπες στους δημόσιους χώρους κ.λπ. Το βασικότερο, όμως, είναι η απουσία οράματος όπως και μεγάλων ονομάτων που θα μπορούσαν να φέρουν ξανά τον γνωστό κόσμο του Μεγάρου - σε αντίθεση με την εντελώς ανανεωμένη Εθνική Λυρική Σκηνή στην οποία δίνεται το μεγαλύτερο βάρος καθώς πρέπει να διαθέτει ένα καλό πρόγραμμα για να μπορέσει να επιβιώσει στο εξαιρετικά κοστοβόρο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο. Η εύλογη απορία γιατί να μη μετακόμιζε η Λυρική από το θέατρο Ολύμπια στο Μέγαρο από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση το τελευταίο να κρατικοποιηθεί δεν έχει απάντηση και έτσι προτιμήθηκε η κατασκευή ενός τεράστιου οικοδομήματος, έστω και με τα χρήματα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ωστόσο το κράτος αδυνατεί να βρει πόρους για να το συντηρήσει στο μέλλον. 

Για την ώρα το μόνο που ανησυχεί τους ιθύνοντες του Μεγάρου είναι να μη χαλάσει το προφίλ του με τον Τόλη Βοσκόπουλο, στον οποίο αρνήθηκαν τη δυνατότητα συναυλίας, τη στιγμή που κατά καιρούς στο Μέγαρο έχουν φιλοξενηθεί από τη Μαρινέλλα έως τον Πάριο και από τον Σταμάτη Κόκοτα έως τον Πλούταρχο. Δεν θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι αυτό που σοκάρει δεν είναι προφανώς το ιστορικό πλέον όνομα του Βοσκόπουλου, αλλά αυτό της άμεσα συνδεδεμένης με το ΠΑΣΟΚ συζύγου του. Οσο για το επιλεκτικό του πράγματος, ας μην ξεχνάμε ότι το Μέγαρο μπορεί να προκρίνεται ως πολύ «ποιοτικό» για να υποδεχθεί στις ολόχρυσες αίθουσές του τον Βοσκόπουλο, αλλά αρκετά «σεμνό» (;) ώστε να φιλοξενεί ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ούτε χρόνος από τότε που τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του εν λόγω κόμματος επισκέπτονταν -πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά- το περίφημο «Αίθριο των Μουσών», ή ανέβαιναν τις κυλιόμενες του δεύτερου κτιρίου προβληματιζόμενοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. 

Τα «δικά μας» παιδιά

Το συγκλονιστικό είναι ότι επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου και επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως υπουργού Οικονομικών το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να επωμιστεί για τα καλά τα χρέη του Μεγάρου αναλαμβάνοντας τον ρόλο του πρωτοφειλέτη αντί για του εγγυητή που ήταν μέχρι τότε, με αντάλλαγμα το δικαίωμα να μπορεί το Δημόσιο να ορίζει την πλειοψηφία των μελών που διοικούσαν το Μέγαρο - δηλαδή του ΟΜΜΑ. Το δικαίωμα αυτό ασκήθηκε μόλις πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το Μέγαρο θεωρείται πλέον κρατικό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα νεο-διορισθέντα μέλη του να είναι είτε πρώην μέλη της κυβέρνησης είτε φιλικά προσκείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σημερινός νούμερο ένα άνδρας του Μεγάρου, ο πρόεδρος Νίκος Θεοχαράκης,γνωστός από τον καιρό της επιτελικής θέσης που διατηρούσε στο υπουργείο Οικονομικών επί εποχής Βαρουφάκη. Γνωστός, δηλαδή, και για την εποχή των capital controls, ως επιβράβευση εκείνης της θητείας προκρίθηκε ορθή και η «αναβάθμισή» του διά της υποβαθμίσεως στα ουδέτερα, για την κυβέρνηση, άδυτα του Μεγάρου. 

Στο πλάι του διάφοροι συγγενείς και φίλοι που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στο κρατικοποιημένο Μέγαρο, μεταξύ των οποίων και ο πιο πρόσφατος διορισμός της Κατερίνας Κνήτου, η οποία είναι και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει εργαστεί και στο γραφείο της Θεανώς Φωτίου. Ενώ δηλαδή οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να επωμίζονται τα χρέη του Μεγάρου, όλοι ποντάρουν με κάθε τρόπο στην κατάπτωση τόσο της φήμης όσο και της ίδιας του της ταυτότητας, άμεσα συνυφασμένη με τις μεγάλες ορχήστρες και τα αστέρια της κλασικής μουσικής. Τουλάχιστον η Ρίτα Σακελλαρίου -σε αντίθεση με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- είχε το θάρρος κάποτε να παραδεχθεί ότι προτιμάει να μείνει με τον δικό της «παίδαρο», επαναστατώντας για πρώτη φορά κόντρα στον φημολογούμενο ελιτισμό του Μεγάρου που σήμερα θυμίζει απλώς περασμένα μεγαλεία.


Τίνα Μανδηλαρά


Απολογήθηκε η ξαδέρφη του Πολάκη για τον θάνατο της μικρής Μελίνας



Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης απολογήθηκε εχθές Δευτέρα η Νεκταρία Πολάκη.


Η αναισθησιολόγος και ξαδέρφη του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, έδωσε εξηγήσεις για τον θάνατο της 4χρονης Μελίας Παρασκάκη.

Το κοριτσάκι, έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 έπειτα από επέμβαση ρουτίνας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου προκειμένου να αφαιρέσει κρεατάκια από τη μύτη.

Μαζί με την εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για την ίδια υπόθεση απολογήθηκε και η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Ρεγγίνα Ρουχωτά. 

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας των γιατρών, αναμένεται η τελική απόφαση αναφορικά με τις κυρώσεις που θα υπάρξουν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΔΥΠΕ Κρήτης. 




Κουκουλοφόροι έσπασαν καταστήματα και αυτοκίνητα τα ξημερώματα στην Καλαμαριά


Φθορές σε καταστήματα και σε οχήματα προκάλεσαν άγνωστοι στις 4 τα ξημερώματα στην οδό Χανίων, στην Καλαμαριά.

Ομάδα περίπου 15 -20 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έσπασαν τις τζαμαρίες από τρία καταστήματα. Το ένα είναι κατάστημα με είδη δώρων και τα άλλα δύο είναι κενά, εκτός λειτουργίας. Στη συνέχεια οι δράστες έσπασαν τα παρμπρίζ από τρία αυτοκίνητα.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της δράσης τους, ενώ έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές.



Πηγή: voria.gr


Κοροϊδεύει η κυβέρνηση Τσίπρα ότι θα μισθώσει γαλλικές φρεγάτες; Το έχει εύκολο το ψέμα!



Επιπολαιότητα και μπόλικο ψέμα ακόμα μία φορά από την ακατάλληλη κυβέρνηση Τσίπρα, με την Γαλλία να διαψεύδει την μίσθωση δύο φρεγατών της.

Η επιπολαιότητα και η έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνηση φάνηκε και από την διαβεβαίωση Κουβέλη πριν λίγες ημέρες στον ΣΚΑΙ που διαβεβαίωνε για την μίσθωση χωρίς να έχει πει το ναι η Γαλλική πλευρά.

Έντονα ερωτήματα προκαλούν δημοσιεύματα στα γαλλικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διαψεύδει την Ελλάδα ότι η Γαλλία θα μισθώσει το καλοκαίρι δύο φρεγάτες τύπου FREMM στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα Mer et Marin,  αναφέρει ότι η Γαλλίδα υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών -αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας- καθώς εκτιμάται ότι με την παραχώρηση των φρεγατών θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η La Τribune αναφέρει για παρανοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας : «Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι "δεν υπάρχει είδηση, αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά". Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Τα ερωτήματα πολλά που αφήνουν για ακόμα μία φορά εκτεθειμένη την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Υπήρξε όντως συζήτηση Τσίπρα- Μακρόν για το θέμα με τις φρεγάτες από την οποία ουσιαστικά υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να συζητήσει το ζήτημα;

Υπάρχει επίσημα και γραπτώς το Ελληνικό αίτημα παραχώρησης από την Γαλλία των φρεγατών;

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.

Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».


«Την έχω κάνει μέσα στα αίματα, αλλά δεν μιλάει»



Οι άγνωστες δικογραφίες για τις αιματηρές ληστείες – Ο θάνατος του επιχειρηματία στην Κηφισιά, οι δολοφόνοι και η «ανακύκλωση» των 500 κακοποιών από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Δύο άγνωστοι άντρες, περίπου 30 ετών, μπήκαν στο σπίτι μας από ανασφάλιστη πόρτα και άρπαξαν εμένα και την αδελφή μου από τον λαιμό. Τους ρώτησα για ποιον λόγο ήρθαν στο σπίτι μας και μου
απάντησαν ότι τους έστειλαν δικοί μας άνθρωποι και ότι ξέρουν πού έχουμε τα λεφτά. Δεν πρόλαβα να τους δω καλά στο πρόσωπο και άρχισαν να με χτυπούν στον τοίχο. Εγω άρχισα να φωνάζω και ο ένας άρχισε να με χτυπάει με μπουνιές στο κεφάλι και με ένα σίδερο που κράταγε. Με είχε ρίξει στο πάτωμα και είχε κάτσει πάνω μου. Ο άλλος έψαχνε, έσπασε τα ξύλα στο πάτωμα και όλο το σπίτι για να βρουν τα λεφτά. Οι άντρες παρέμειναν στο σπίτι μας για μία ώρα περίπου και μας απειλούσαν ότι θα μας σκοτώσουν και μας χτυπούσαν με χέρια και πόδια. Μας χτυπούσαν ακόμα με ένα ρόπαλο, μάλλον ξύλινο, που είχαν μαζί τους. Υστερα μας έδεσαν, μας πήραν τα κινητά και μας απείλησαν ότι θα μας σκοτώσουν αν βγούμε από το σπίτι ή αν καλέσουμε την Αστυνομία».

Αδίστακτοι δολοφόνοι

Η κατάθεση αυτή που έδωσε πριν από μερικούς μήνες μια 80χρονη, θύμα αιματηρής ληστείας και βασανισμού σε κεντρική περιοχή της Ελλάδας, αποτελεί μόνο ένα μικρό δείγμα της εγκληματικότητας που βιώνουν χιλιάδες πολίτες. Ο θάνατος του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη που είχε πέσει θύμα άγριας επίθεσης στο σπίτι του στην Κηφισιά, πριν από 20 ημέρες, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση για την ανεξέλεγκτη δράση και «ανακύκλωση» περίπου 400-500 ελλήνων και αλλοδαπών κακοποιών. Οι περισσότεροι από αυτούς πλαισίωναν περίπου 60-80 εγκληματικές οργανώσεις που είχαν εξαρθρωθεί εν μέρει την περίοδο 2010-2014 και οι οποίοι με γοργούς ρυθμούς αποφυλακίζονται και επανέρχονται στο εγκληματικό προσκήνιο. Με κύριο πρόβλημα ότι λόγω της «θωράκισης» και των ειδικών μέτρων ασφαλείας σε καταστήματα τραπεζών, σε εταιρείες κ.λπ. οι κακοποιοί προσπαθούν να... αναπληρώσουν τη χαμένη λεία με επιδρομές σε σπίτια προχωρώντας σε αγριότητες και χωρίς να διστάζουν να δολοφονήσουν...

Ενδεικτικό αυτής της μεταβολής είναι ότι το 2010, όταν οι τράπεζες δεν είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας, είχαν σημειωθεί στην Αττική 164 ληστείες τραπεζών και μόλις 268 ληστρικές επιδρομές στα σπίτια. Ωστόσο την επόμενη χρονιά που άρχισε η τοποθέτηση ειδικών συστημάτων ασφαλείας οι ληστείες στα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σε 39 και οι επιδρομές σε σπίτια της Αθήνας εκτοξεύθηκαν στις 605. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σημειώνονται στην Αθήνα περίπου 480-550 ληστείες σε σπίτια και το ποσοστό αυτών που καταλήγουν σε αιματοχυσία είναι περίπου 13%-16%. Το ποσοστό εξιχνιάσεων των ληστειών των σπιτιών είναι της τάξης του 15%-25%.

«Δεν μιλάει με τίποτα»

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία από δικογραφίες που παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» σε σχέση με τη μεθοδικότητα και την αγριότητα των δραστών. Ενδεικτικές είναι οι συνομιλίες μελών μιας συμμορίας 15 Αλβανών ηλικίας 22-51 ετών και ενός 41χρονου Ελληνα, που εξαρθρώθηκε προ μερικών μηνών και είχε προχωρήσει σε πέντε ληστείες και 28 διαρρήξεις και κλοπές σε Παγκράτι, Ιλίσια, Νέο Κόσμο και Αγιο Παντελεήμονα. Σε δύο από αυτές τις επιθέσεις τα θύματα των ληστειών έχασαν τη ζωή τους.

Σε μία από τις φονικές ληστείες ένας από τους δράστες ακούγεται να λέει στο τηλέφωνο: «Είμαστε μέσα, είμαστε μέσα, τις έχουμε πιάσει (σ.σ.: δύο ηλικιωμένες γυναίκες, η μία 87 ετών, η οποία τελικά πέθανε από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε) αλλά κάνουν πολλή φασαρία». Για να συμπληρώσουν αμέσως μετά: «Δεν μας δείχνουν τίποτα οι γ...ες, την έχω κάνει μέσα στα αίματα τη μία, τίποτα»!

Ωστόσο σε μια άλλη ληστεία στην οποία δεν υπήρξε αντίδραση από τους έντρομους ενοίκους ακούστηκαν να λένε: «Ηταν ήσυχα, ρε αδερφέ. Τους ξυπνήσαμε ήσυχα τον έναν μετά τον άλλον, κάτσαμε δύο-τρεις ώρες μέσα. Ησυχους τους είχαμε, φασαρία δεν μας έκαναν».

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. σχεδόν για όλους τους δράστες σημειωνόταν: «Εχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ομοειδείς πράξεις και παρ' όλα αυτά συνεχίζει αδιαλείπτως τη δράση του, σχεδόν σε καθημερινή βάση». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για την προαναφερόμενη περίπτωση με τα χτυπήματα με ρόπαλα και σίδερα σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών οι δράστες καταδικάστηκαν πριν από μερικές ημέρες σε 16 χρόνια φυλάκιση και αφέθηκαν ελεύθεροι (λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης), παρότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει δύο φορές ισόβια! Οπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος ενός εξ αυτών, ο δικηγόρος Πειραιά κ. Ιωάννης Γλύκας, «το Δικαστήριο δέχθηκε την ειλικρινή μεταμέλεια και ειλικρίνειά τους, κάτι που ουσιαστικά αφαίρεσε την κατηγορία για χρήση ιδιαίτερης σκληρότητας».

Οπως επισημαίνει ο ποινικολόγος κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, «η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να ικανοποιήσει την κοινωνική επιταγή για παραδειγματική τιμωρία ειδεχθών εγκλημάτων, παράλληλα με την υπαρκτή ανάγκη αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των φυλακών. Ισως έφτασε η ώρα για τον διαχωρισμό των εγκλημάτων σε "βίαια" και "μη βίαια"».

Τρόμος στην Ακρόπολη και «χαμένες» περιπολίες


«Ληστείες λαμβάνουν συνήθως χώρα κατά τις νυκτερινές ώρες (21.00 - 03.00) με αυξητική τάση το Σαββατοκύριακο, στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στον λόφο Φιλοπάππου, καθώς και στις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου. Συνηθέστερα οι δράστες, δραστηριοποιούνται σε ομάδες των 3-4 ατόμων (σπανιότερα και σε ομάδες των 8-10) και με τη χρήση λεκτικής βίας, υπό την απειλή αιχμηρών αντικειμένων προβαίνουν σε αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων από τους επισκέπτες της περιοχής». Αυτή την κατάσταση τρόμου περιγράφει έκθεση 13 σελίδων που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. – προ μερικών ημερών – σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν χιλιάδες πολίτες και τουρίστες στον χώρο της Ακρόπολης και στα πέριξ.

Η έκθεση έχει θέμα «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης», όπου προβλέπει την πραγματοποίηση πεζών και εποχούμενων περιπολιών. Ωστόσο η προσπάθεια των επιτελών της Κατεχάκη για να αναστείλουν την εγκληματικότητα με την επονομαζόμενη «εμφανή αστυνόμευση» παρουσιάζει σειρά προβλημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το 2017 πραγματοποιήθηκαν 17.734 πεζές περιπολίες, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 41.525 έλεγχοι σε άτομα και 5.841 σε καταστήματα. Από την περαιτέρω ανάλυση προκύπτει ότι το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 18.453 περιπολίες αυτής της μορφής και είχαν ελεγχθεί 70.029 άτομα και 21.777 αυτοκίνητα. Τα στοιχεία δηλαδή αναδεικνύουν ότι το 2017 παρότι οι πεζοί αστυνομικοί ήταν σχεδόν ίδιοι με την προηγούμενη χρονιά έκαναν κατά 60%-70% λιγότερους ελέγχους. Κι αυτό γιατί απλώς επόπτευαν διαφόρων μορφών στόχους (συμβολαιογραφεία, στόχους αναρχικών κ.λπ.) και δεν ασχολούνταν με την πρόληψη του εγκλήματος. 


Βασίλης Λαμπρόπουλος 
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Ν.Δ. : Πανηγυρίζουν επειδή έχουν αφαιρέσει όλη τη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία



Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων»

Πλήρης Δήλωση

«Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017, για την οποία πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οφείλεται αποκλειστικά στη συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιδοθεί σε ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, σε αναπτυξιακά κρίσιμους τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής είναι να συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος και να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι.

Αναλυτικότερα, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς διογκώνονται, υπερβαίνοντας πλέον τα 130 δις ευρώ (αύξηση κατά 50% από το τέλος του 2014).

Ταυτόχρονα, η χώρα παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση, κατέχοντας την τελευταία θέση σε οικονομική μεγέθυνση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών Κρατών - μελών.  

Η Κυβέρνηση, επομένως, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, ενίσχυσης της ρευστότητας, δημιουργίας περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων. Με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».


Αλγερινοί λήστεψαν και προσπάθησαν να βιάσουν δύο γυναίκες στο κέντρο της Αθήνας



Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι τρεις Αλγερινοί αφού ακινητοποίησαν τις νεαρές στον λόφο του Στρέφη και με την απειλή όπλου, τις λήστεψαν, στη συνέχεια ασέλγησαν επάνω τους, αλλά εκείνες αντιστάθηκαν και τότε αυτοί έφυγαν.

Τα θύματα κατήγγειλαν το περιστατικό στο Τμήμα Εξαρχείων, και άρχισε η αναζήτηση τους.

Οι δράστες συνελήφθησαν λίγο αργότερα, από την ομάδα ΟΠΚΕ, τη στιγμή που προσπαθούσαν να ληστέψουν ηλικιωμένο, πάλι με την απειλή όπλου, στην πλατεία Κάνιγγος.

Μάλιστα κατά την σύλληψη τους οι Αλγερινοί αντιστάθηκαν στην σύλληψη τους και ήταν επιθετικοί στους αστυνομικούς.

Η αστυνομία ερευνά εάν οι τρεις Αλγερινοί, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, εμπλέκονται και σε άλλες ληστείες.


Η στιγμή της σύλληψης του μακελάρη στο Τορόντο



Βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter και στο youtube από αυτόπτη μάρτυρα δείχνει την στιγμή της σύλληψης του μακελάρη, μόλις είχε εγκαταλείψει το λευκό βαν, λίγα λεπτά μετά την τρελή πορεία του σε κεντρική λεωφόρο του Τορόντο. 




Γερμανικός τύπος: «Γιατί χαίρεται ο Τσίπρας για το πλεόνασμα;»



Το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2017 δεν περνά απαρατήρητο από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Η Ελλάδα ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί», γράφει η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de), επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα επτά δισ. ευρώ, ξεπερνώντας έτσι αισθητά τους όρους των δανειστών. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υπερδιπλάσιο από τον απαιτούμενο στόχο».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε υπερβεί αισθητά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και το 2016 (3,9%) και επισημαίνει ότι «οι όροι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι επίμαχοι. Επικριτές φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο ανακόπτεται η ανάπτυξη».

Το περιοδικό Focus σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «η Ελλάδα κατάφερε να εκπλήξει τους διεθνείς δανειστές. Στη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2017 ξεπέρασε αισθητά τους στόχους που είχαν τεθεί».

Κι ενώ η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων εξαίρει τις αριθμητικές επιδόσεις της Ελλάδας, η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν θα έπρεπε να χαίρεται και τόσο» για το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεπέρασε αισθητά τον στόχο του 1,75% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. «Βεβαίως πρωτεύων στόχος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τα βγάζουν πέρα από τον Αύγουστο χωρίς τα δάνεια της τρόικας. Ότι αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και οι υπουργοί του αναγκάστηκαν να πιουν πολλά πικρά ποτήρια, είναι γνωστό. (…) Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη, σκοτεινή όψη του νομίσματος. 

Με αυτήν ήρθε αντιμέτωπος κατά πρόσωπο ο Τσίπρας τη Δευτέρα: Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Και δεν πρόκειται για την πρώτη κοινωνική διένεξη που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως αριστερό κόμμα που είναι, αυτό θα πρέπει να τον βάλει σε σκέψεις», σχολιάζει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Τσίπρας και οι περί αυτόν «ίσως θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το παράκαναν με την τακτική τους να εκπληρώνουν τις επιθυμίες των δανειστών και θα πρέπει να θυμηθούν γιατί είχαν εκλεγεί κάποτε: ως κοινωνική εναλλακτική ενάντια στην επιβολή της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων».


Πηγή: DW
ΤΑ ΝΕΑ


Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες από την επίθεση με ημιφορτηγό στο Τορόντο



Ένα λευκό βαν παρέσυρε στο θάνατο δέκα πεζούς και τραυμάτισε σοβαρά άλλους 15 στο Τορόντο του Καναδά. 

Ο οδηγός που έριξε το νοικιασμένο όχημα πάνω σε πλήθος πεζών ενήργησε «από πρόθεση», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, ο Μαρκ Σόντερς.


Ο απολογισμός της επίθεσης με το φορτηγάκι, που έπεσε με ταχύτητα σε ανυποψίαστους πολίτες στο πεζοδρόμιο σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της καναδικής μεγαλούπολης, αυξήθηκε στους δέκα νεκρούς, ενώ τραυματίες είναι άλλοι 15.



Ο οδηγός του βαν είναι ένας άνδρας ηλικίας 25 ετών, ο Άλεκ Μινασιάν, από το βόρειο Τορόντο, δεν είχε ποινικό μητρώο, δεν υπήρχε τίποτα γι’ αυτόν στους φακέλους της αστυνομίας και τα κίνητρα της πράξης του δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή.

Ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ραλφ Γκουντέιλ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι το περιστατικό είναι «ξεκάθαρα πολύ σοβαρό», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν θύματα».





Ενδοκυβερνητικές γκρίνιες για συντάξεις, ΔΕΗ και υιοθεσίες


Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι, βουλευτές έθεσαν με ένταση ερώτημα για τις περικοπές στις συντάξεις, που θα γίνουν από τις αρχές του 2019. Υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται επιστολή στον πρωθυπουργό για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ η πώληση μονάδων της ΔΕΗ προκαλεί προβληματισμό.

Ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκαλούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι, βουλευτές έθεσαν το ερώτημα αν οι περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μπορούν να ανακληθούν, μετά και τα στοιχεία για το πλεόνασμα για το 2017, που έφτασε το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75%.

Περισσότεροι από 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές έως 18% από τον επόμενο χρόνο, και διερωτήθηκαν πώς θα μπορέσουν να πάνε σε εκλογές υπό τη σκιά νέων μέτρων.

Υποστήριξαν πως οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις μπορούν να αναστείλουν τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ παράλληλα τόνισαν πως η πορεία της οικονομίας δεν επιτρέπει ούτε την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019 - ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης, ομάδα 10 βουλευτών αναμένεται να εκφράσει γραπτώς τη διαφωνία της για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αντιτιθέμενη στην σχετική πρόβλεψη που αναμένεται να περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Ενδέχεται μάλιστα να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά στο θέμα της ΔΕΗ, κυβερνητικοί βουλευτές που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις μονάδες της ΔΕΗ που πρόκειται να πωληθούν, ενώ διατύπωσαν ανησυχίες και για το ύψος του τοπικού πόρου.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πάντως για τον μεν τοπικό πόρο ότι θα είναι ισοδύναμος του σημερινού ενώ εξετάζεται και η ενίσχυσή του, για τα δε εργασιακά διαβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις νέες εταιρίες θα πάνε με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα έχει υπογράψει προηγουμένως η ΔΕΗ και διατηρώντας όλα τα δικαιώματά τους. 

Ο υπουργός παραδέχτηκε πάντως τη δυνατότητα που θα έχουν οι επενδυτές να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων μετά την παρέλευση 6ετίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στους όρους της σχέσης που διέπουν δύο ιδιώτες.


Πηγή: skai.gr