Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

«Οχι» σε εργοστάσιο VW στην Τουρκία από το συνδικάτο της αυτοκινητοβιομηχανίας




Το νέο εργοστάσιο της Volkswagen που η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει στη χώρα, φαίνεται πως απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Τα πανίσχυρα εργατικά σωματεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δεσμεύτηκαν χθες να εμποδίσουν το σχέδιο της Volkswagen να κατασκευάσει εργοστάσιο αξίας 1,3 δισ. ευρώ στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Θέλω να το πω πολύ καθαρά: οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν πρόκειται να εγκρίνουν (το σχέδιο) για όσο διάστημα προσπαθεί η Τουρκία να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους με πόλεμο και πίεση», δήλωσε χθες ο Μπερντ Οστερλοχ, επικεφαλής όλων των εργατικών σωματείων της Volkswagen παγκοσμίως, μιλώντας σε εφημερίδα των εργαζομένων. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου έχει βάλει από τον Οκτώβριο στον πάγο το σχέδιο για την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία και τη διεθνή ένταση που αυτή προκάλεσε. Η εισβολή έγινε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα που πέρασαν τα σύνορα και ανάγκασαν την κουρδική πολιτοφυλακή να αποτραβηχτεί από την περιοχή. Το σχέδιο της Volkswagen ήταν το εργοστάσιο που θα κατασκεύαζε στην Τουρκία να παράγει 300.000 αυτοκίνητα τον χρόνο και να αποτελέσει βάση για την επέκταση της γερμανικής εταιρείας στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Η κατασκευή του εργοστασίου θα αποτελούσε μεγάλο επίτευγμα για την κυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος θέλει απεγνωσμένα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις μετά τη νομισματική κρίση του 2018 και την οικονομική ύφεση που τη διαδέχθηκε.

Την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Volkswagen, Φρανκ Βάλτερ, είχε δηλώσει ότι ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είχε προσθέσει πως η γερμανική εταιρεία δεν πιέζεται χρονικά ώστε να αναζητήσει εναλλακτικές χώρες για την κατασκευή του εργοστασίου και ότι οι στόχοι παραγωγής μπορούν κάλλιστα να καλυφθούν από το εργοστάσιο της VW στη Σλοβακία αλλά και σε άλλες χώρες. Η διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων της Volkswagen, Μπερντ Οστερλαχ, δήλωσε ακόμα στην εφημερίδα των εργαζομένων της ότι στις κατευθυντήριες γραμμές της εταιρείας για την κοινωνική συνεισφορά των εργοστασίων της αναφέρεται σαφώς πως απαιτείται «ένα περιβάλλον σταθερότητας και αξιοπιστίας». Στη Volkswagen, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επηρεάζουν σημαντικά τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων της εταιρείας. Τα εργατικά σωματεία διαθέτουν τις μισές από τις θέσεις του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας και έχουν σημαντικά δικαιώματα αρνησικυρίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επιχορήγηση 60.000 μέσω ΕΣΠΑ για να στήσετε τη δική σας επιχείρηση



Προδημοσιεύτηκε το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που δίνει σε άνεργους τα οικονομικά εφόδια για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης.

Στου προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ- πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 1991.

Η χρηματοδότηση που δύναται να δοθεί στους δικαιούχους για τη σύσταση της επιχείρησης μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 60.000 ευρώ.

Η επιχείρηση θα πρέπει να δραστηριοποιείται σε έναν από τους παρακάτω τομείς:

Αγροδιατροφή
Ενέργεια
Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
Εφοδιαστική Αλυσίδα
Περιβάλλον
Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Υγεία – Φάρμακα
Υλικά – Κατασκευές

Η ενίσχυση θα αφορά:

Τον μηχανολογικό εξοπλισμό (Η/Υ, Software, μηχανήματα, κ.α)

Το λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία)
Τα έξοδα φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας (παροχή γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, χρήση εξοπλισμού, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες -ανάλυση αγοράς, κ.α.)

Τις δαπάνες προβολής και δικτύωσης

Το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου)

Τον γενικό εξοπλισμό (γραφεία, καθιστικά κ.α.)

Τις παρεμβάσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ
Αμοιβές τρίτων

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας:

Να γίνει έναρξη στη ΔΟΥ

Δυνατότητα υποβολής μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης.

Το επιχειρηματικό σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης.

Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.


Πηγή


Νεκρός σε τροχαίο ο πολίστας Αδαμάντιος Μαντής



Ο 21χρονος τερματοφύλακας και διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες, Αδαμάντιος Μαντής, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο.

Ο Μαντής “Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία μόλις 21 ετών ήταν τερματοφύλακας του Ναυτικού Ομίλου Χίου.

Ο Αδαμάντιος Μαντής έπεσε θύμα τροχαίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, διακομίστηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο και εξέπνευσε πριν από λίγο.

Στην καριέρα του είχε υπηρετήσει την Γλυφάδα, τον Πανιώνιο, το Παλαιό Φάληρο, τον Υδραϊκό, ενώ είχε αγωνιστεί σε όλα τα τμήματα υποδομών των εθνικών ομάδων.


Κρητικός ήταν ο πιθανός διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι!


Το "δεξί χέρι" του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να είχε καταγωγή από την Κρήτη. Πολέμησε στη Συρία και στη συνέχεια έγινε εκπρόσωπος του ISIS. Σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις, ο υποψήφιος διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι εξοντώθηκε, μετά την εξουδετέρωση του "χαλίφη" του Ισλαμικού Κράτους. Φωτογραφίες και λεπτομέρειες για την ζωή του.

 Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Γεωργελάς με καταγωγή από την Κρήτη φέρεται να ήταν ο υποψήφιος διάδοχος του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία του ISIS.

Ο Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ ήταν ο εκπρόσωπος ISIS και ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Αλ Μπαγκάντι, ωστόσο εξουδετερώθηκε αμέσως μετά την εξόντωση του “χαλίφη” του Ισλαμικού Κράτους. Το “Αλ Μουχατζίρ” (που σημαίνει μετανάστης) οδήγησε σε εικασίες ότι δεν ήταν ούτε Ιρακινός, ούτε Σύρος. Ορισμένες ιστοσελίδες θεωρούν ότι πρόκειται για τον Γιάχια αλ-Μπαχρούμι ή Γιάχια Αμπού Χασάν – τον κατά κόσμον Τζον Γεωργελά ή Ιωάννη Γεωργελάκη που γεννήθηκε στο Τέξας και έχει καταγωγή από την Κρήτη.

Είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνεται ο θάνατος του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχε πεθάνει το 2017 στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης Μαγιαντίν, βασικό προπύργιο τζιχαντιστών στην Ανατολική Συρία. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές αφήνουν συχνά να αιωρούνται πληροφορίες για τον θάνατο στελεχών τους, για να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό ψευδώνυμο.

Από την Ορθόδοξη Εκκλησία… στον ISIS

Ο Τζον Γεωργελάς γεννήθηκε το 1983 από τον Τίμοθι – πρώην στρατιωτικό γιατρό, συνταγματάρχη ε.α. του αμερικανικού στρατού – και τη Μάρθα, ελληνικής καταγωγής.



Στην παιδική του ηλικία υπέφερε από καλοήθεις όγκους και εύθραυστα οστά και στα 11 έμεινε αρκετό καιρό στο κρεβάτι για να ανακάμψει από ένα σπασμένο πόδι. Τότε άρχισε να ενδιαφέρεται έντονα για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου “The way of the strangers: Encounters with the Islamic State”.
Παρακολούθησε το γυμνάσιο της Ακαδημίας Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς “ήταν χαρούμενος, κοινωνικός, έκανε σπορ, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια, πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά“, όπως ανέφερε στην “Daily Mail” ο -τότε- κολλητός του, Νταν Τοπάκας.



Πώς προσηλυτίστηκε

Όλα άλλαξαν στο κολέγιο “Blinn” του Τέξας, όπου -ως φοιτητής- συναναστράφηκε μουσουλμάνους, γοητεύτηκε από το Ισλάμ και προσηλυτίστηκε τον Νοέμβριο του 2001, μόλις δύο μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια μετά, σε μία μουσουλμανική ιστοσελίδα, γνώρισε την σύζυγό του, Τάνια Τσάουντρι (Τζόγια), από το Μπαγκλαντές, με βρετανική καταγωγή. Και εκείνη είχε αρχίσει να ριζοσπαστικοποιείται την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου. Παντρεύτηκαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια έκαναν πολλά ταξίδια, στη Δαμασκό, το Λονδίνο και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γεωργελάς ήθελε να γίνει ιμάμης. Τελικά, εργάστηκε για λίγο στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών Rackspace.



Τον Απρίλιο του 2006, ο Τζον Γεωργαλάς συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές και καταδικάστηκε σε 34 μήνες κάθειρξη, επειδή προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων.
Αφού αποφυλακίστηκε, μετακόμισε στην Αίγυπτο, όπου απέκτησε φήμη και οπαδούς, τελειοποίησε τις αραβικές σπουδές του και μετά την πτώση του Μόρσι, πέρασε στη Βόρεια Συρία. Εκεί, φέρεται να πολέμησε στην πρώτη γραμμή μέχρι που τραυματίστηκε σοβαρά και έτσι ανέλαβε την προπαγάνδα του ISIS.


Πηγή ρεπορτάζ - Φωτογραφίες : Παραπολιτικά
newsit.gr


«Καλύτερος πρωθυπουργός από ότι περιμέναμε ο Κυρ. Μητσοτάκης» λέει το 68,2% των Ελλήνων



Και είναι μόνο η αρχή!!

Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δείχνει ένα εύρημα πρωτόγνωρο για δημοσκόπηση, το 68,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «καλύτερος πρωθυπουργός από ότι περιμέναμε», καθώς στο ερώτημα «ποια είναι η γνώμη των πολιτών για τον κ. Μητσοτάκη σήμερα σε σχέση με πριν», το 48,2% απαντά «καλύτερη» και ένα ποσοστό 20% λέει «το ίδιο καλή», όπερ σημαίνει ότι το 68,2%, απλά 7 στους δέκα Έλληνες πολίτες  βλέπει τον πρωθυπουργό με ιδιαίτερα θετική ματιά.

Το 81,4% πιστεύει πως «θα υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του».

Άσχημη η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, το 67,3% εκφράζει «θυμό και απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ» και ένα ποσοστό της τάξεως του του 76,1% των ερωτηθέντων στέλνει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «μήνυμα στον Τσίπρα για ήπια-δημιουργική αντιπολίτευση».




Αλλάζει ο ποινικός κώδικας σε όφελος της ασφάλειας των πολιτών και όχι υπέρ των κακοποιών



Σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών και όχι προς όφελος των κακοποιών όπως είχε φροντίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις γίνονται πράξη και έρχεται σκληρή τιμωρία στους κακοποιούς και όχι ατιμωρησία όπως είχε φροντίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξυπηρετήσει τους συντρόφους του να αποφεύγουν σκληρές ποινές.

Αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα για ζητήματα που άπτονται της προστασία της δημόσιας τάξης και περιούσιας, έρχονται με το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις τροποποιούν προβληματικές διατάξεις των Κωδίκων που είχαν εσπευσμένα ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Οι προκλητικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις τόσο στον νομικό κόσμο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, όσο και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στη χώρα μας για την υποβάθμιση σε πλημμέλημα του αδικήματος της δωροδοκίας που αρχικά διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος.

Πολυισοβίτες και τρομοκρατία

Οι πολυισοβίτες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο εφόσον θα έχουν συμπληρώσει πραγματική έκτιση ποινής μέσα στη φυλακή 22 έτη από 17 έτη, όπως προβλέπεται σήμερα.

Επιπροσθέτως ακόμα και με τον ευεργετικό υπολογισμό (ημερομίσθια εντός φυλακής) θα πρέπει να έχει εκτιθεί στην φυλακή πραγματική ποινή 20 ετών αντί 16 ετών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια αδειών των κρατουμένων, ώστε να εκτίονται εξολοκλήρου και χωρίς να προσμετρούνται τα ευεργετήματα των ημερομισθίων. Επίσης πραγματοποιούνται ουσιώδεις αλλαγές ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις αποφάσεις και τις Οδηγίες της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για ζητήματα τρομοκρατίας, θωρακίζοντας περαιτέρω το νομικό πλαίσιο κατά αυτών των εγκλημάτων.

Έτσι, για πρώτη φορά θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ τιμωρούνται η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Με ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

Αυστηρή ποινική μεταχείριση όσων χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν εκρηκτικές ύλες ή/και εκπαιδεύουν ακόμα άτομα στην τεχνική των εκρηκτικών υλών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών», ενώ αν χρήση των μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη (κακούργημα).

Φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον παράνομα εισέρχεται (σ.σ όπως για παράδειγμα μέλη του Ρουβίκωνα) και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας». Επιπλέον, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως οι ελεγκτές της εφορίας που έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού και οι συμβολαιογράφοι κατά τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Ακόμη, προβλέπεται ότι το δικαστήριο εκτός από ποινή φυλάκισης μπορεί να επιβάλλει σε κατηγορουμένους για τέτοιες υποθέσεις και χρηματική ποινή. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης έως τρία έτη σε όποιον «δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».

Μετατρέπεται και πάλι σε κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, η πράξη της (ενεργητικής) δωροδοκίας υπαλλήλου για ενέργεια ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του «τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη και χρηματική ποινή» (αντί της φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματικής ποινής). Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποκαθιστούν τις προηγούμενες ρυθμίσεις για το αδίκημα περί ενεργητικής δωροδοκίας, ώστε να εναρμονιστεί εκ νέου η χώρα μας με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στη σχετική σύμβαση της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ αλλά και τις υποχρεώσεις που υπαγορεύονται από τη GRECO.

Διευρύνεται ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της δωροληψίας. Συγκεκριμένα, για δωροληψία πολιτικών προβλέπεται κάθειρξη και χρηματική ποινή. Πολιτικά πρόσωπα θεωρούνται: ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων.

Με τις αλλαγές που επήλθαν (άρθρο 159), στον κατάλογο των πολιτικών προσώπων για τη δωροληψία περιλαμβάνονται πλέον και οι Υφυπουργοί.

Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, απαιτείται πλέον για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (και ειδικά αυτά που χορηγούν δάνεια) η προηγούμενη έγκληση. Απαιτείται, δηλαδή, ο θιγόμενος να καταθέσει μήνυση κατά του τραπεζικού στελέχους. Αντιθέτως, ως προς όλες τις άλλες περιπτώσεις, εφόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, η ποινική δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δηλαδή, δεν χρειάζεται η κατάθεση μήνυσης.

Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη, άλλα και χρηματική ποινή, θα είναι πλέον η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή, όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω των 120.000 ευρώ. Αλλά κακούργημα θα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό και είναι αδιάφορο το ύψος της αξίας των κλοπιμαίων, στην τελευταία αυτή περίπτωση. Να σημειωθεί ότι στην έννοια της διακεκριμένης κλοπής περιλαμβάνονται και η αφαίρεση κειμηλίων και άλλων αντικειμένων από εκκλησίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ποινές μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ειδικότερα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικινδύνους ελιγμούς ή λαμβάνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες, «κόντρες», ή κάνει «σούζες», τιμωρείται: Με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο. Με κάθειρξη έως 10 ετών εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών εάν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και με ισόβια κάθειρξη εάν επήλθε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.

Στο νομοσχέδιο επέρχεται μια σειρά αλλαγών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομή της Δικαιοσύνης. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου, ενώ συστήνεται θέση Αναπληρωτή Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κατ’ αναλογία των διατάξεων που αφορούν στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Αλλαγές με διορθώσεις και αποσαφηνίσεις έρχονται και για τις κατ’ οίκον έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκε αναγκαίο να διασαφηνιστεί ρητά ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού αφορά μόνον τις έρευνες σε κατοικία. Εισάγεται επιπλέον μεταβατική διάταξη όσον αφορά τη διατήρηση της ισχύος ερευνών που ήδη έχουν γίνει. Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να διατηρηθούν ισχυρές οι έρευνες, που έχουν διενεργηθεί από την 1.7.2019 , όταν άρχισε η ισχύς του Κώδικα που ψηφίστηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν έγιναν με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής. Εξαιρείται η έρευνα σε κατοικία, για την οποία απαιτείται πάντοτε η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής.


Αποτυχία η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει νέα μέλη! Μερικές χιλιάδες μόνο



Με το ζόρι έχει προσελκύσει 14.000 μέλη 

Διαβάζουμε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η καμπάνια στον isyriza δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει περισσότερα από 14.000 μέλη -πολύ κάτω από τις προσδοκίες του κ. Τσίπρα- και η ως τώρα μετεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πολλά ερωτηματικά και γκρίνια στο εσωτερικό του.Μετά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που ξεκίνησε στα… κάγκελα και κατέληξε συνθηκολογώντας και δικαιολογώντας τη στροφή 180 μοιρών και στην υπόθεση της εξαίρεσης των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου η στρατηγική της έντασης αποδείχθηκε λανθασμένη και τα υψηλά ντεσιμπέλ του Γιάννη Ραγκούση στη Βουλή μπορεί να ικανοποίησαν τον αρχηγό ως ειλικρινής ένδειξη «τσιπροφροσύνης», αλλά δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και κυρίως εξέθεσαν την αξιωματική αντιπολίτευση στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η άποψη πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκουν μεν στους φανατικούς υποστηρικτές του αρχηγού, αλλά, όπως λένε, «ο Τσίπρας έχει πίσω του έντεκα χρόνια ανοδικής πορείας και περίπου πέντε χρόνια πρωθυπουργός, δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται από κάθε λογής αυλοκόλακες», είναι ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης σαφούς πολιτικού στίγματος και σαφούς στρατηγικής, θα φωνάζει, θα κάνει θόρυβο, αλλά θα ηττάται τόσο με όρους πολιτικής όσο και με όρους επικοινωνίας.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την… Κουμουνδούρου ότι περισσότερο ο Παύλος Πολάκης και λιγότερο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρούσαν λανθασμένη τη στροφή στη… θεσμική αντιπολίτευση μετά την εξαίρεσή τους από την προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θεωρούσαν λάθος το ύφος στην επιστολή Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και από την αρχή διαφωνούσαν με όσους, επίσης κοντά στον κ. Τσίπρα, υποστήριζαν ότι η επιστολή Τσίπρα θα έφερνε τον κ. Τασούλα σε δύσκολη θέση και θα μετέθετε το πρόβλημα στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάζοντάς την να αλλάξει την αρχική απόφαση της επιτροπής.

Είναι γνωστό επίσης ότι έμπειροι κοινοβουλευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν εξαρχής λανθασμένη και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει τους τόνους στον… ουρανό από την αρχή, να απειλεί με «Κούγκι» και «λίμπα», χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα αν ο κ. Τασούλας δεν άλλαζε θέση και έστελνε τελικά αίτημα στον κ. Τσίπρα να ορίσει αντικαταστάτες των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, όπως και τελικά έγινε την Παρασκευή.

Ηταν επίσης γνωστό ότι υπήρχαν και πολλά στελέχη που διαφωνούσαν με την αρχική, πλήρως αρνητική θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Ν.Δ. για διάλογο στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως και με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, μήνυμα -όπως οι ίδιοι έλεγαν- ηττοπαθές και ανεξήγητα επιθετικό προς την ελληνική Ομογένεια αλλά και τους περίπου 500.000 Ελληνες που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και παραμένουν στο εξωτερικό. Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν ότι με τα μηνύματα που είναι από την αρχή σαφή και ξεκάθαρα, όπως η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλαγές στον χώρο της εργασίας ή με τη διαφωνία για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, κάποιους κερδίζεις και κάποιους χάνεις, «αν όμως δείχνεις ότι δεν έχεις θέσεις και αλλάζεις γνώμη κάτω από την πίεση του αντιπάλου ή των γεγονότων, τότε τους χάνεις όλους».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η ευθύνη για την προβληματική μετεκλογική πορεία αποδίδεται πλήρως στον κ. Τσίπρα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα έπονται εντός ή εκτός Βουλής.
Οσοι διαφωνούν με τις επιλογές του του καταλογίζουν ότι κάνει μεγάλο λάθος που δεν προωθεί τον εσωκομματικό διάλογο και δεν ικανοποιεί την ανάγκη για αποτίμηση και αυτοκριτική, φοβούμενος ενδεχόμενο κλίμα εσωστρέφειας ή αποδυνάμωσή του.

Οσοι τον στηρίζουν του καταλογίζουν ότι έχει αφήσει «εσωκομματικές εκκρεμότητες» και όσο δεν ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο, όσο είναι ισχυρός και αδιαμφισβήτητος, περιμένοντας να λυθούν όλα στο συνέδριο, κάνει λάθος. Είναι οι ίδιοι -πολλοί από αυτούς στις τάξεις των λεγόμενων «πασοκογενών» που έχουν εμπειρία διακυβέρνησης και άσκησης αντιπολίτευσης- που θεωρούν ότι τα πολιτικά πράγματα έχουν ξεφύγει από τον μνημονιακό κύκλο της ανόδου και της γρήγορης φθοράς και ο ΣΥΡΙΖΑ: Αφενός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να καταρρεύσουν ως «ώριμο φρούτο» επειδή έτσι συνέβαινε στην Ελλάδα από το 2010 και μετά.

Αφετέρου η πρώτη κυβέρνηση του μεταμνημονιακού κύκλου μπορεί να διαγράψει γραμμική και όχι κυκλική πορεία και να είναι η πρώτη που θα κριθεί θετικά ή αρνητικά για το έργο της σε καλύτερες συνθήκες από αυτές των προηγούμενων δέκα ετών.


Οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού εγκαταλείπουν το πλαστικό μπουκάλι


Όσο οι καταναλωτές απομακρύνονται από την πλαστική συσκευασία και δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, τόσο πονοκεφαλιάζουν οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού. Διότι καλούνται να λύσουν αυτήν τη σπαζοκεφαλιά. Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν πλέον πλαστικές φιάλες, αλλά πολλαπλών χρήσεων μπουκάλια και παγούρια για νερό, που βάζουν από τη βρύση του σπιτιού ή της δουλειάς. Οπότε, οι εταιρείες αυτές, όπως οι Danone, Nestle, Coca-Cola (Coke) και Pepsi, αντιλήφθηκαν ότι από τη βρύση μπορούν να προέλθουν τα αντισταθμιστικά έσοδα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αλλωστε, επί 40 χρόνια οι καταναλωτές αγόραζαν τρισεκατομμύρια φιάλες νερού Perrier, Evian, Dasani και Aquafina, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το τίμημα που κατέβαλαν, δεν ήταν τόσο για το νερό όσο για το πλαστικό και τα μεταφορικά του, αφού οι εταιρείες λαμβάνουν το νερό δωρεάν ή σε μία συμβολική τιμή. Αυτό σημαίνει ότι η εμφιάλωση, η μεταφορά και διανομή, καθώς και η διαφήμιση του συγκεκριμένου προϊόντος συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους.

Μακριά από το πλαστικό

Σήμερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σε ορισμένες πόλεις απαγορεύονται εντελώς οι πωλήσεις νερού σε πλαστική συσκευασία, ενώ γενικά στον κλάδο μειώνονται και οι πωλήσεις του προϊόντος αυτού. Ως απάντηση, οι εταιρείες εμφιαλώνουν το νερό σε μεταλλικά κουτάκια, κατασκευάζουν συσκευές, που προσθέτουν στο νερό γεύση ή ανθρακικό ή δημιουργούν άλλα προϊόντα, που διευκολύνουν τους καταναλωτές να φτιάχνουν μόνοι τους ανθρακούχο νερό κατ’ οίκον. Επίσης, δημιουργούν μηχανήματα - ψύκτες, που πουλάνε το δικό τους επώνυμο νερό «χύμα» και μπορούν οι καταναλωτές να γεμίσουν τα παγούρια και τα μπουκάλια τους. Είναι σαφές το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της Nestle, Μαρκ Σνάιντερ, όταν μιλούσε σε αναλυτές τον Οκτώβριο. «Ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού θα πρέπει να αντεπεξέλθει σε μία σειρά θεμάτων βιωσιμότητας, τα οποία αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία», είπε. Πάντως, ο Χάουαρντ Τέλφορντ, υπεύθυνος του κλάδου αναψυκτικών και νερού στην εταιρεία ερευνών στρατηγικής αγορών, Euromonitor, επισημαίνει πως οι εν λόγω προσπάθειες θα έχουν ισχνό αντίκτυπο στο ίδιο το ανθρακικό αποτύπωμα των εταιρειών, αλλά οι νέες παροχές στο καταναλωτικό κοινό, όπως οι γεύσεις στο νερό και το ανθρακικό θα ενισχύσουν τα κέρδη ομίλων τύπου Nestle, Coca-Cola και Pepsi. Και επεξηγεί: «Δείχνουν την τάση του μέλλοντος, όταν το ανθρακούχο νερό, οι γεύσεις του και τα πρόσθετα ωφέλιμα στοιχεία θα είναι η κινητήριος δύναμη του προϊόντος “εμφιαλωμένο νερό” και όχι πλέον η άνεση της συσκευασίας μιας χρήσεως». 

Ας κάνουμε μια αναδρομή. Μέχρι τις αρχές του 1970 το εμφιαλωμένο νερό πωλείτο σε περιοχές της Ευρώπης, όπου οι εταιρείες εκμεταλλεύονταν το νερό αλπικών πηγών (στην Ελλάδα πολλοί θυμόμαστε ότι μέχρι και την δεκαετία του 1980 το νερό Perrier θεωρείτο εξωτικό τρόπον τινά και οριακά άχρηστο μιας και υπήρχε η σόδα και το απλό νεράκι). Αίφνης το 1973, η DuPont έκανε πατέντα το πλαστικό μπουκάλι PET. Ηταν πιο φθηνό και ελαφρύ, αλλά και ανθεκτικότερο από το εύθραυστο γυαλί, το οποίο μέχρι τότε ήταν η συνήθης συσκευασία. Σε συνδυασμό και με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, το ΡΕΤ έδωσε την δυνατότητα στις εταιρείες  πώλησης να μεταφέρουν το προϊόν τους πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα και να δημιουργήσουν νέες αγορές. Σχεδόν σε κάθε χώρα κατασκευάστηκε εμφιαλωτήριο και κολοσσοί τύπου Νestle, Coca- Cola Pepsi και Danone ενέταξαν το νερό στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων τους. Κι αυτό, τις βοήθησε να διογκώσουν τα έσοδα από την διεθνή αγορά στα 130 δισ. δολάρια συνολικά το 2018, σύμφωνα με την Euromonitor.

Σήμερα η Danone με το γνωστό νερό Evian (από τις πηγές Εβιάν στις Γαλλικές Αλπεις)  το γ΄ τρίμηνο εμφάνισε τα χαμηλότερα έσοδα 10ετίας από το εμφιαλωμένο νερό, ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεις της Coke ήταν μειωμένες συγκριτικά με τις προβλέψεις, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Danone, απαντώντας, εστιάζεται στα μηχανήματα πώλησης του Evian σε συσκευασία σφαίρας με λιγότερο πλαστικό από το μπουκάλι - αργότερα, θα ασχοληθεί και με την κατασκευή μηχανημάτων για την διάθεση του δικού της νερού. Η Coke στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ διαθέτει το νερό Dasani σε λευκοσιδηρά τενεκεδάκια, ενώ ανάλογες κινήσεις κάνουν και οι Danone και Pepsi σε εθνικές αγορές η πρώτη και σε εστιατόρια και γήπεδα η δεύτερη - επίσης , η Coke διαθέτει το νερό Dasani μέσα από ψύκτες. Η Pepsi πέρυσι αγόρασε την SodaStream, που κατασκευάζει συστήματα για παραγωγή ανθρακούχου νερού στο σπίτι. Επίσης, δημιούργησε το σήμα Drinkfinity για ψύκτες και κάψουλες που προσαρμόζονται σε αντίστοιχα παγούρια της εταιρείας και δίνουν γεύση στο νερό είτε προσθέτουν δόσεις καφεΐνης, βιταμινών και ηλεκτρολυτών. Τέλος, η Coke κατασκευάζει ψύκτες, από όπου οι καταναλωτές ανανεώνουν το νερό τους και με  1 δολάριο ανά 20 ουγγιές (περίπου 625 γραμμάρια) προσθέτουν ανθρακικό ή γεύση. Και, προφανώς, έπεται συνέχεια.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κινεζικό πρακτορείο Xinhua


Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία, δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, με αφορμή την επίσκεψή του στη Σαγκάη για τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός», ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία, σημειώνει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές έχουν σφυρηλατήσει αρμονική και φιλική σχέση από τότε που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη των επενδύσεων

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η 2η έκθεση China International Import Expo συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία. Επισημαίνει πως το ανοιχτό Ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τη βούληση της χώρας μας να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, ειδικά τη στιγμή που η Ελλάδα «ανακτά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη ως μία εξωστρεφής οικονομία, που είναι ανοιχτή στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει πως Ελλάδα και Κίνα ήδη αποτελούν κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών.

«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», αναφέρει.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές.

Δηλώνει πως η Αθήνα προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω ποικίλων ευκαιριών, όπως το Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, και επιδιώκει να εντείνει τις πολιτικές σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Ενδεικτικό παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Τόσο η εταιρεία όσο και η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής και για αυτόν το λόγο έχει δρομολογηθεί νέος κύκλος επενδύσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως πρόκειται για κατάσταση «win-win», που αποτελεί «παράδειγμα αποδοτικής συνεργασίας διεθνώς» και μία από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες στο πλαίσιο της Κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI).

Η Ελλάδα άλλωστε, αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ασχολείται ενεργά με το BRI. Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί πως η εν λόγω πρωτοβουλία θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών υποδομών για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου κι ότι η ίδια έχει «πολλά να προσφέρει», λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σημείο όπου «συνδέονται» η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική.

Ένα ακόμα μέτωπο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα είναι ο μηχανισμός «17+1», όπου συμμετέχουν πολλά κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση πως η συμμετοχή της χώρας μας θα δώσει πρόσθετη αξία στο σχήμα, ευνοώντας όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ανοίγονται ευκαιρίες για νέες πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπράξεις στο εμπόριο και στις υποδομές.

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα»

Άλλωστε, προσθέτει ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα παραδοσιακά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στη γειτονιά της, και αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στα παγκόσμια δρώμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη τη συνεισφορά της Κίνας στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η προάσπιση του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου, με «πυρήνα» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που φέτος γιόρτασε τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυσή της, έχει κατορθώσει σε αυτό το διάστημα να αλλάξει πολλά στο εσωτερικό της, αλλάζοντας παράλληλα και τον κόσμο γύρω της, σημειώνει ο Πρωθυπουργός. Πλέον αποτελεί «κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα εντός και πέραν της περιοχής της».


Το ρήγμα της Πάρνηθας είναι ενεργό, θα δώσει και άλλους ισχυρούς σεισμούς



Ορατό από απόσταση 12 χιλιομέτρων είναι το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό το 1999.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «αυτό που ενεργοποιήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αλλά και στις 19 Ιουλίου του 2019 με τον γνωστό σεισμό της Μαγούλας. Αυτός ο τεράστιος βράχος είναι του ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών είναι το δημιούργημα της επανειλημμένης δράσης του ρήγματος λόγω των σεισμών».

Ο βράχος ''σκίστηκε'' στη μέση με τον σεισμό του 1999 όμως με το σεισμό της Μαγούλας μεγάλωσε το άνοιγμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια το έδαφος να έχει βυθιστεί κατά 8 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε σεισμό το ρήγμα διευρύνεται. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ρήγμα αυτό το έχουμε δει σε μήκος περίπου 10-12 χιλιομέτρων».

«Το ρήγμα είναι ενεργό, θα δώσει στο μέλλον και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Πιστεύουμε όμως ότι το δυναμικό του είναι τέτοιο που δεν θα μας δώσει μέγεθος μεγαλύτερο του 6 ή 6,2 Ρίχτερ», πρόσθεσε.


Πηγή : enikos.gr


18,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ,το 70% εκφράζει οργή και απογοήτευση για Τσίπρα



Διαφορά 18,1% στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει νέα δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τραβάει για τον ΣΥΡΙΖΑ.



Πρόθεση ψήφου :

ΝΔ 42,9%, 
ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, 
ΚΙΝΑΛ 6%, 
ΚΚΕ 5,4%, 
Ελληνική 3,1%
ΜέΡΑ25 3,1%.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις το 81,4% ναι! Χαρακτηριστικό είναι ότι το 68,2% δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «καλύτερος πρωθυπουργός από ό, τι περιμέναμε».

Το 67,3% των πολιτών εκφράζει θυμό και απογοήτευση για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 76,1% στέλνει μήνυμα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για ήπια-δημιουργική αντιπολίτευση.




Νέες αποκαλύψεις για Novartis που εκθέτουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ για στημένες κατηγορίες κατά πολιτικών


Αποκάλυψη - βόμβα για την υπόθεση Novartis φέρνει στο φως η Καθημερινή της Κυριακής. Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο της Έλενης Τουλουπάκη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου αποκαλύπτεται πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς γνώριζε πως οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων, είναι τα ίδια πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», η Ελένη Τουλουπάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, πως ο μάρτυρας είναι ακριβώς ο ίδιος που κατέθεσε στην Αμερική. 

«Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο προσώπων, τον οποία εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιον μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ‘’Μάξιμος Σαράφης’’» αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη στο έγγραφο.

«To έγγραφο αυτό έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες. Ήταν γνωστό άρα, όπως εγώ ισχυριζόμουν, ότι οι ίδιοι μάρτυρες με κουκούλα καταθέτουν και εδώ και εκεί, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Άρα ο νόμος απαγόρευε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Άρα αυτά όλα τα οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει είναι στον αέρα», είπε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος. 

Η δικονομική αστοχία είναι τεράστια, καθώς η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων ενεπλάκησαν 10 πολιτικά πρόσωπα, προσδοκούσαν οικονομικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και οι καταθέσεις τους είναι άκυρες. 

«Περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν μου επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες ‘’είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα’’», ανέφερε στο έγγραφο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς. 

Με τη νομιμότητα των καταθέσεων πλέον να ελέγχεται, τραντάζεται συθέμελα η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς, ενώ αντίθετα ενισχύονται τα στοιχεία της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά ενδείξεις περί σκευωρίας. 

«Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρονται στο συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σημειώνει στο έγγραφο η Ελένη Τουλουπάκη.  

Σε ό,τι αφορά στην προστατευόμενη μάρτυρα «Κελέση», η εισαγγελέας δεν αναφέρει ρητά πως είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε στην Αμερική. Ωστόσο, παραθέτει πολλά στοιχεία για το πρόσωπο της, όπως το email που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Novartis και περιγράφει με λεπτομέρειες τον ρόλο της. 

 «Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται με σοβαρά με Υπουργεία και αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Αν ναι, θα προκρίνετε μία προαγωγή;» ανέφερε email υπαλλήλων της Novartis προς την ελληνική Novartis με ημερομηνία 13 Απριλίου 2013.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, αλλά και για το περιεχόμενο των καταθέσεων τους.


Πηγή: skai.gr




Συνελήφθη 23χρονος για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια



Μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, ομάδα αντιεξουσιαστών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες εκδήλωσε επιθέσεις με ρίψεις πετρών σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. που εκτελούσαν υπηρεσία στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σουλτάνη συνέλαβαν 23χρονο ημεδαπό ο οποίος συμμετείχε στην ανωτέρω ομάδα αντιεξουσιαστών. 

Ο 23χρονος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του αντιστάθηκε σθεναρά προσπαθώντας να μην συλληφθεί.

Σε βάρος του ανωτέρω σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, της βίας κατά υπαλλήλων και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και θα οδηγηθεί αύριο στον κ. Εισαγγελέα.


Κράνη, κοντάρια και μπουκάλια για κατασκευή μολότοφ στην κατάληψη Μαυροματαίων



Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε εχθές το πρωί για την εκκένωση κτιρίου, στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη απο αντιεξουσιαστές από το έτος 2006.




Εντός του κτιρίου βρέθηκαν τέσσερα 4 άτομα δύο αλλοδαποί άνδρες, μία αλλοδαπή γυναίκα και μία ημεδαπή, οι οποίοι προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για "διατάραξη οικιακής ειρήνης" και παράβαση του νόμου "περί εξαρτησιογόνων ουσιών" καθώς εντός του κτιρίου βρέθηκε και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης .





Το κτίριο σφραγίστηκε.