Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Επιχειρηματικότητα: Έναρξη ατομικής επιχείρησης με πέντε κλικ

 



Κάποτε ίσως φάνταζε «εξωτικό» και άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα, γίνεται όμως πράξη πλέον και στη χώρα μας: η έναρξη μιας ατομικής επιχείρησης θα γίνεται με λίγα «κλικ» του υπολογιστή, από το γραφείο ή το σαλόνι του σπιτιού κάθε νέου επιτηδευματία.

Στο Gov.gr προστίθεται πλέον άλλη μία υπηρεσία (στις πάνω από 1.500 εφαρμογές που λειτουργούν ήδη) ώστε να μην χρειάζεται άλλο πια να τρέχει για έναρξη από ΔΟΥ σε ΕΦΚΑ, Επιμελητήρια, ΓΕΜΗ κ.λπ.

Με μόλις λίγα κλικ μέσω διαδικτύου:

θα κάνει έναρξη εργασιών στην ΑΑΔΕ

θα παίρνει βεβαίωση έναρξης με τα στοιχεία της νέας επιχείρησης που μόλις δημιούργησε

οι βεβαιώσεις που εκδίδονται, θα αποστέλλονται αυτομάτως από την ΑΑΔΕ, απευθείας στον ΕΦΚΑ

θα κάνει εγγραφή στο ΓΕΜΗ και θα παίρνει αριθμό Εμπορικού Μητρώου

θα εγγράφεται και στο Επιμελητήριο

Προσοχή:

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον χρήστη για την υποχρέωση εγγραφής του στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιλέξει και κλάδο ασφάλισης κ.λπ.

Ο χρήστης οφείλει μέχρι τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών να υποβάλει αίτηση εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του (efka.gov.gr).

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ο e-ΕΦΚΑ τότε προχωρά αυτεπάγγελτα σε εγγραφή του ως μη μισθωτού (βάσει του άρθρου 39Α του ν. 4387/2016) αντλώντας τα απαραίτητα στοιχεία προς τούτο από τη Φορολογική Διοίκηση.

Τα πάντα αλλάζουν έτσι από τις 13 Ιανουαρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ Κοινή απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος, και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιάννης Πιτσιλής.

Το μόνο που θα χρειάζεται για να μπει κάποιος στην νέα υπηρεσία του Gov.gr που θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, θα είναι τρία απλά πράγματα:

α) να διαθέτει ήδη ενεργό Ελληνικό ΑΦΜ

β) να έχει εκδώσει κωδικούς Taxisnet

γ) προτίθεται να ασκήσει εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.



Νέα απάτη ΣΥΡΙΖΑ με θύματα τους νέους - Τάζει με video μισθούς και σπίτια χωρίς ίχνος ντροπής


 

Άρχισε η αναίσχυντη, παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του πολιτικού απατεώνα Αλέξη Τσίπρα με στόχο τους νέους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε βίντεο που εμφανίζεται να τάζει μισθούς (800 ευρώ για τον κατώτατο) αλλά και… σπίτια αφήνοντας να εννοηθεί πως θα καταργήσει και το airbnb ώστε και προσφορά να υπάρχει και χαμηλότερα ενοίκια.

Το βίντεο ανάρτησε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας Αλέξης Τσίπρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και σε ένα βίντεο να είχαμε να λέγαμε αλλά σοβαρά να μην μιλάμε, απευθύνεται στους νέους προσπαθώντας να τους εξαπατήσει για μισθούς, ενοίκια μέχρι και αγορά ηλεκτρικών συσκευών.

Με λίγα λόγια οι ανήθικοι του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα ίδια όπως το 2014, τάζοντας στους πάντες τα πάντα, και προτρέπουν τα θύματα τους νέους να φύγουν απο το σπίτι τους, με πληρωμένα όλα απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα είναι αν και κατά πόσο θα πέσουν οι σημερινοί νέοι στην παγίδα που έπεσαν οι προκάτοχοί τους το 2015, και θα πιστέψουν τους αποδεδειγμένα απατεώνες που κάνουν τα πάντα για να τους εξαπατήσουν χωρίς ίχνος ντροπής.

Ο πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρας γράφει: “Θες να φύγεις από το πατρικό σου; Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα… ή μήπως όχι;” και διπλασιάζει (γιατί όχι; τσάμπα είναι) την επιδότηση ενοικίου…






Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Δεν έχει αρμοδιότητα η ΑΔΑΕ στην ενημέρωση για παρακολουθήσεις

 


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος σε 19σελίδη γνωμοδότησή του επισημαίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Με την επίμαχη εισαγγελική γνωμοδότηση διευκρινίζεται πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για το πότε επιτρέπεται να πληροφορείται η ΑΔΑΕ ή ενδιαφερόμενοι πολίτες (πολιτικά ή μη πρόσωπα) ενδεχόμενη παρακολούθηση τους από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας, κ.λπ. και αυτό είναι απάντηση στο καραγκιοζιλίκι του Αλέξη Τσίπρα που πήγε στην ΑΔΑΕ ζητώντας να ενημερωθεί.

Η υπ΄ αριθμ. 1/2023 γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου προκλήθηκε μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ΟΤΕ), μετά την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου.

Ο κ. Ντογιάκος γνωμοδοτεί, ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς όπως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ενώ περιγράφει λεπτομερώς τι ορίζει ο πρόσφατος νόμος (5002/2022).

«Η ενημέρωση του πολίτη -αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση- για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο τριμελές όργανο του άρθρου 4 του νόμου 5002/2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδείς άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του τριμελούς οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος»

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η ΑΔΑΕ επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους καθώς, όπως αναφέρεται, έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας- ΔΑΕΕΒ)

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη γνωμοδότηση:

«Ολόκληρο το κείμενο των διατάξεων και των βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου η απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Η γνωμοδότηση ως προς θιγόμενο πολίτη αναφέρει ότι μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλεφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του τριμελούς οργάνου (δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ) μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση, πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον έγινε.

Με το σκέλος αυτό της γνωμοδότησης δεν επιτρέπεται άλλοι πλην του θιγόμενου να ζητήσουν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, αρχηγός πολιτικού κόμματος ή άλλος πολιτικός παράγοντας. Ήδη εκκρεμεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Ο κ. Ντογιάκος επίσης αναφέρει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα για διαχείριση αιτημάτων για παρακολουθήσεις πολιτών ούτε κι αν αυτές έγιναν στο παρελθόν, και πάντως πριν τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που ανέθεσε σε τριμελές όργανο την αρμοδιότητα της διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών, καθώς ο πρόσφατος νόμος έχει αναδρομική ισχύ.

Ακόμη, η γνωμοδότηση αναφέρεται σε σειρά ποινικών διατάξεων ειδικών νόμων αλλά και του Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινές ακόμα και δέκα χρόνια κάθειρξη για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, μηδέ και της ΑΔΑΕ εξαιρουμένης. Ειδικότερα, ως προς τις ποινές αναφέρεται στη γνωμοδότηση:

«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

Παράλληλα, στην γνωμοδότηση αναφέρονται οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έτσι όπως προκύπτουν από το νόμο του 2003 και τονίζεται ότι η Αρχή ιδρύθηκε με συνταγματική διάταξη αλλά το ίδιο το σύνταγμα ορίζει ότι οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της καθορίζονται όχι από το ίδιο αλλά από κοινό νόμο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση: «Είναι πρόδηλο ότι ο νομοθέτης δεν αναγνωρίζει στην ΑΔΑΕ «λευκή επιταγή», δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα προβλέπει το σκοπό και την αποστολή της που συνίσταται στη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Ο τρόπος εκπλήρωσης και υλοποίησης της αποστολής της, όμως προβλέπονται από το νόμο, όπως επίσης οι όροι και η διαδικασία άρσης του απορρήτου. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει τη συγκεκριμένη Αρχή (ΑΔΑΕ) καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και τον τρόπο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μολονότι δε ανεξάρτητη δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη, ούτε legibus solutus, αλλά ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».



Μητσοτάκης για κέντρο ΟΟΣΑ στην Κρήτη: Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη

 


Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη Διασπορά, καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Κρήτη υπέγραψαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν (Mathias Cormann).

«Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στη χώρα μας, η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ που θα αφορά τον πληθυσμό. Υπάρχουν τεράστιες νέες προκλήσεις και στοιχήματα και καλείται πλέον το νέο κέντρο στην Κρήτη να τα εξετάσει» είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους και όταν γίνονται και μετακινήσεις πληθυσμών που είναι απόρροια κρίσεων όπως η κλιματική κρίση, ο κορωνοϊός, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για την μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας ότι «πριν από 100 χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατ. Έλληνες από την Ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια μετά μια μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπη με την πιο δραματική πτυχή του φαινομένου».

Κλείνοντας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε πως το πρόβλημα γίνεται «μοχλός πολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων». Η Ελλάδα, κατέληξε, προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και σώζει ζωές κατατρεγμένων.

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γγ του ΟΟΣΑ






Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε… κουρεμένος για Κουτούπη - Αμόλησαν την Τσαπανίδου να πετάξει λάσπη

 


Δύσκολος ο ρόλος της Πόπης Τσαπανίδου, αλλά όπως φαίνεται δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεφτιλιστεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει εξασφαλίσει μία εκλόγιμη θέση.

Έδειξε τον πραγματικό της χαρακτήρα η Τσαπανίδου δείχνοντας ότι ταιριάζει με το τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε καταγγελίες για Κουτούπη της Ν.Δ. Η Τσαπανίδου χωρίς να κάνει την διαφορά έχοντας κάποια σοβαρότητα, χρησιμοποιεί την ίδια φαιδρότητα που χρησιμοποιούσαν και οι προκάτοχοί της, κάνοντας λόγο για «νέο όργιο και πλιάτσικο με 420 απευθείας αναθέσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ», ζητώντας μάλιστα και τη διαγραφή του κ. Κουτούπη από τη Ν.Δ.

Η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της τονίζει, «ο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την κυβέρνηση, καταφεύγει στον μόνο δρόμο που ξέρει: στη λάσπη και σε λογικές πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων! Εφτασε στο σημείο να συνδέει την κυβέρνηση με την επαγγελματική δραστηριότητα ιδιωτών που δεν έχουν καμία οργανική σχέση με την ίδια και τη Ν.Δ. Ο ένας δεν είχε ποτέ καμία οργανική σχέση με την κυβέρνηση ή τη Ν.Δ. και ο άλλος δεν έχει οποιαδήποτε οργανική σχέση με τη Ν.Δ. εδώ και 10 μήνες! Η εν λόγω εταιρία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα άνθησε επί ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και σύναψε εκατοντάδες συμβάσεις, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ ο ένας εκ των δύο ιδιωτών που προσπαθούν να συνδέσουν με τη Ν.Δ. τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ως εσωτερικός ελεγκτής σε φορέα του Δημοσίου και σύναψε και ατομικές συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Πολάκη!».



Αυτή είναι η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ: Τέλος στο έντυπο δελτίο ανεργίας

 


Σημαντικά οφέλη, τόσο για τους ανέργους – ωφελούμενους, όσο και για το Δημόσιο, θα έχει η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, που αντικαθιστά την τυπωμένη κάρτα ανεργίας.

Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ είναι από χθες διαθέσιμη μέσω του gov.gr Wallet. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας, με τη νέα υπηρεσία οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές την νέα ψηφιακή κάρτα και να τη χρησιμοποιούν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται.

Τι αλλάζει με τη νέα Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ

Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ σηματοδοτεί την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας. Η κάρτα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και ενημερώνεται καθημερινά από αυτό. Εξασφαλίζεται, έτσι, σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποιες παροχές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022 «Δουλειές Ξανά». Ειδικότερα, σκανάροντας την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ από το Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα επαληθεύσιμο το είδος των παροχών, επιδομάτων, βοηθημάτων ή διευκολύνσεων που θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχός της.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ αποτελεί το τέταρτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο 2021 είναι διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Δίπλωμα Οδήγησης, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προστέθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Η προσθήκη της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η υλοποίηση έγινε από Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr. Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 930.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 760.000 διπλώματα οδήγησης και 5.900 κάρτες αναπηρίας.

Οδηγίες για τα βήματα έκδοσης ΕΔΩ




Πρόστιμο 31.000 σε ΚΤΗΝΟΣ στην Λάρισσα που έσερνε τον σκύλο του από τον προφυλακτήρα φορτηγού

 


Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους αφέθηκε τελικά χθες (9/1) ένα 75χρονο ΚΤΗΝΟΣ κάτοικος χωριού της Αγιάς, στη Λάρισα, ο οποίος συνελήφθη για κακοποίηση σκύλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», η σύλληψη έγινε από άντρες στο Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς μετά από καταγγελία περιπατητών στην περιοχή, οι οποίοι προχθές το απόγευμα ανέφεραν στην ΕΛ.ΑΣ. πως είδαν τον συνταξιούχο να σέρνει το σκύλο του στο δρόμο δεμένο από τον προφυλακτήρα του αγροτικού αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ζώου. 

Σε βάρος του 75χρονου ΚΤΗΝΟΥΣ σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς.

Ο 75χρονος κακοποιός υποστήριξε ότι όλα συνέβησαν από ατύχημα και πως δεν έσερνε τον σκύλο, αλλά τον έδεσε πάνω στην καρότσα από την οποία έπεσε κατά την κίνηση του οχήματος ενώ τον μετέφερε από τον Ρακοπόταμο που διατηρεί ποιμνιοστάσιο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο σκύλος, τον οποίο είχε από κουτάβι, εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά και του έφαγε μια προβατίνα, όπως και κότες στο παρελθόν.

Το ίδιο παραμύθι είχε ειπωθεί και από τον κακοποιό πρώην αντιδήμαρχο Ζίτσας, που έσερνε τον Γάιδαρο του, και τελικά απεβίωσε απο τα σοβαρά τραύματα του. Τότε ο κακοποιός της Ζίτσας είχε ισχυριστεί ότι τον είχαν δαγκώσει λύκοι τον έβαλε στην καρότσα και αυτός έπεσε.

Το τραυματισμένο ζώο σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό κτηνιατρείο στην Αγιά, συνεργαζόμενο με τον Δήμο Αγιάς, για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ο συλληφθείς, σε βάρος του οποίοι επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 31.000 ευρώ (30.000 ευρώ για κακοποίηση και 1000 ευρώ για μη εμβολιασμό), οδηγήθηκε χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Λάρισας όπου ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του για το κακούργημα του βασανισμό ζώων συντροφιάς.

Το 75χρονο ΚΤΗΝΟΣ χθες το μεσημέρι (9/1) παραπέμφθηκε στον Ανακριτή όπου μετά την απολογία του, με αφορμή και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενώ υπόθεση θα προσδιοριστεί δικαστικά.



Στο 11,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

 



Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο 6,5% τον Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στην ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριο 2021) ήταν 7,1%.

Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, έναντι 6,5% πριν από ένα χρόνο (Νοέμβριος 2021). Η Eurostat εκτιμά ότι 12,950 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 10,849 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο του 2022.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο κατέγραψε μείωση στο 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% το Νοέμβριο του 2021. Tο ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο μεταξύ των γυναικών στην Ελλάδα, με 14,7% τον Νοέμβριο του 2022, έναντι 8,7% για τους άνδρες.

Η Eurostat εκτιμά ότι στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022 υπήρχαν 528.000 άνεργοι από 534.000 τον Οκτώβριο. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ισπανία (12,4%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Τσεχία (2,2,%), στην Πολωνία και στη Γερμανία (3%).

Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών), το Νοέμβριο του 2022 ήταν 15,1% στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, από 15% τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων αυξήθηκε στο 31,3% το Νοέμβριο από 27,9% τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο του 2021 το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν στο 32,3%.

Πρώτη στο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ, είναι η Ισπανία με (32,3%), και το χαμηλότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων καταγράφεται στη Γερμανία (5,8%) και στην Ολλανδία (7,8%).



Έχουμε τα καραγκιοζιλίκια Ερντογάν με απειλές κατά της Ελλάδας, τώρα απειλούν και οι Τούρκοι κακοποιοί

 



Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο κακοποιός, πρώην μέλος των «Γκρίζων Λύκων» και μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της τουρκικής μαφίας Αλααττίν Τσακιτζί, επειδή οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν το αίτημά του για έκδοση βίζας προκειμένου να ταξιδέψει στη χώρα μας.

Ο κακοποιός αρχηγός της τουρκικής μαφία Αλαατίν Τσακιτζί, αφέθηκε ελεύθερος το 2020, μετά τη ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση περίπου 90.000 κρατουμένων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του Covid-19 στις φυλακές της χώρας.

Ο Τούρκος κακοποιός, είχε καταδικαστεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ηθική αυτουργία σε δεκάδες δολοφονίες, ανάμεσα σε αυτές και της συζύγου του μπροστά στον ανήλικο γιό του, για υποκίνηση επιθέσεων και για προσβολή του προσώπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο κακοποιός Τσακιτζί, απείλησε την Ελλάδα επειδή αρνήθηκε και σωστά να του εκδώσει βίζα, λέγοντας πως: «δεν έχει ξεχάσει την ήττα της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ούτε μετά από αιώνες» και πως: «Αν φυσήξουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, θα σημειωθεί σεισμός 15 Ρίχτερ στην Αθήνα».

«Είμαι Τούρκος πολίτης που έχω ταξιδέψει στον κόσμο 25 φορές. Πήρα βίζα από όλο τον κόσμο χωρίς καμία ταλαιπωρία. Ζω στις ΗΠΑ για 3,5 χρόνια, είμαι στον Καναδά για 6 μήνες, είμαι σε χώρες της Νότιας Αφρικής για περίπου 1 χρόνο, έχω πάει Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Μπουτάν, Μιανμάρ, Νεπάλ, Θιβέτ, Ταϊβάν 11-12 φορές.

Μπήκα και βγήκα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες 100 φορές, στην Κίνα και κάποιες χώρες του Κόλπου. Πήρα βίζα για την Ελλάδα δύο φορές πριν από πολλά χρόνια (…) Όταν έκανα αίτηση την τελευταία φορά μου υποσχέθηκαν πως η βίζα θα σφραγιστεί μπροστά μου. Μετά έμαθα ότι το αίτημά απορρίφθηκε. Αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα του σταυροφορικού πνεύματος της Ελλάδας, η οποία δεν έχει ξεχάσει την ήττα της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ούτε μετά από αιώνες. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης είναι 2,5 Ελλάδες. Αν φυσήξουν οι Κωνσταντινουπολίτες, σεισμός 15 Ρίχτερ θα σημειωθεί σε Αθήνα, Κομοτηνή, Καβάλα και Σπάρτη. Οι ΗΠΑ έχουν οπλίσει όλα τα νησιά από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν πως είναι μεγαλύτερος σύμμαχος του έθνους μας από το 1948, εξαιρουμένης της Αγγλίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πολιτικοί και στρατιωτικοί γραφειοκράτες γνωρίζουν καλά αυτό το έθνος. Ας μην ξεχνούν πως είμαστε μέλη ενός μοναδικού έθνους» 



Συνεχίζει το καραγκιοζιλίκι ο Τσίπρας με επερώτηση στον Μητσοτάκη για την έλλειψη φαρμάκων

 


Παρακολουθώντας την εργαλειοποίηση παγκόσμιων προβλημάτων απο τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια του να τα χρεώσει αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται η φαιδρότητα αυτού του ανθρώπου που ηγείται δυστυχώς στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Αφήνοντας την πανδημία την οποία είχε εργαλειοποιήσει για χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, χρεώνοντας την κατάσταση που επικρατούσε παγκοσμίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπιασε τώρα τα φάρμακα για να ξεφτιλιστεί περισσότερο και δείξει για ακόμα μία φορά το πόσο ανεπαρκής και φαιδρός είναι.

Στην προσπάθεια του αυτή ο φαιδρός και ακατάλληλος για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, την πρώτη για το νέο έτος, με αφορμή τις ελλείψεις που εντοπίζονται στα φάρμακα παγκοσμίως και αναρωτιέται ένα ο πρωθυπουργός θα «αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα;»

Υπενθυμίζουμε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, τα οποία αγνοεί ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να εξαπατήσει τους πολίτες  :


  1. Συνέχιση των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  6. Εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  7. Συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  8. Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  9. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  10. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.







Κλέφτες αυτοκινήτων κλέβουν ανταλλακτικά χιλιάδων ευρώ σε λίγα λεπτά

 


Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και χωρίς τη χρήση κάποιου εξοπλισμού, οι κλέφτες αρπάζουν τους προβολείς μιας Porsche Panamera, φεύγοντας ανενόχλητοι με λεία μερικών χιλιάδων ευρώ.

Οι προβολείς μιας Porsche Panamera, οι οποίοι αφαιρέθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία, χωρίς μάλιστα να γίνει χρήση κάποιου εξοπλισμού.





ΣΚΑΝΔΑΛΟ : Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελευθεριάδου έχει 55 εντάλματα πληρωμών από τον ΕΦΚΑ

 



Ανακοίνωση με την οποία καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τη βουλευτή του Σουλτάνα Ελευθεριάδου και τις υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Με θράσος η Συριζαία βουλευτής που έχει προκαλέσει πολλές φορές χαρακτηρίζοντας και τον πρωθυπουργό επιδειξία, ανακοινώνει ότι δεν έχει την ανάγκη να απολογηθεί σε κανένα.

Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ, καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως εάν η κυρία Ελευθεριάδου «έχει ή όχι 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή είχε βουλευτική ιδιότητα;».

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα εάν θα ζητήσει την άμεση παραίτησή της.

Η ανακοίνωση της ΝΔ για τη Σουλτάνα Ελευθεριάδου:

«Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελευθεριάδου ας αφήσει τις βαρύγδουπες αναρτήσεις και αντί να επιχειρεί να εμφανιστεί ως τιμητής, ας απαντήσει, τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της:

Έχει ή όχι 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή είχε βουλευτική ιδιότητα;

Στην περίπτωσή της ισχύει το ασυμβίβαστο ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεράνω του Συντάγματος;

Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση παραίτησή της ή όχι;».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω βουλευτής Σουλτάνα Ελευθεριάδου είχε προκαλέσει σάλο με τις κατά καιρούς δηλώσεις της: Τη μία δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι... επιδειξίας, ότι ο Αλέξανδρος Σβώλος - ηγετική μορφή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα - ήταν... «γνωστός υποστηρικτής της Δεξιάς» (!), αλλά και όταν αναφέρθηκε σε πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές, προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ.




Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης

 



Τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών επεσήμανε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο. Μια ειδικά διαμορφωμένη δομή όπου τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση μπορούν να μιλήσουν για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να δώσουν πληροφορίες για την εξιχνίαση των εγκλημάτων σε βάρος τους. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην «πρόοδο έχουμε κάνει, ειδικά στα ζητήματα της παιδικής Δικαιοσύνης», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «να  μπορεί ένα παιδί να έρχεται σε έναν τέτοιο χώρο, φιλικό που δεν παραπέμπει σε τίποτα σε Αστυνομικό Τμήμα ή σε άλλη δομή».


Η πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης αποτυπώνεται στον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboard) για το 2022, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία.

Το «Σπίτι του Παιδιού», που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2021, έχει ως τώρα αναλάβει περισσότερα από 80 περιστατικά και αποτελεί μία κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την ενίσχυση της φιλικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης προς τα παιδιά και την προστασία της ανηλικότητας.

Η πρωτοβουλία για το «Σπίτι του Παιδιού» συμπληρώνει μια σειρά σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ανηλικότητας και τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη. Επισημαίνονται ενδεικτικά:

Αλλαγή χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων εις βάρος ανηλίκων ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει και η Πολιτεία θα μπορεί να τα διώξει ώστε να μην μένουν ατιμώρητες αυτές οι αξιόποινες συμπεριφορές.

Αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.

Το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκων τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Για πρώτη φορά ξεχωριστή πρόβλεψη του αδικήματος του βιασμού ανηλίκου με μοναδική προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Θεσπίστηκε δυνατότητα για διεξαγωγή, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα της ανάκρισης και εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο για τα  παραπάνω κακουργήματα (εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής).

Επιπλέον:


Για πρώτη φορά τυποποιήθηκε διάταξη για την εκδικητική πορνογραφία με ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα, στην προστασία των ανήλικων θυμάτων.

Θεσμοθέτηση ειδικό ποινικό μητρώο για σοβαρά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων.

Υπήρξε ρητή νομοθετική πρόβλεψη, για πρώτη φορά, για επιμόρφωση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.



Προϊόν κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 



Απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει:


«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται μ​ε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από  σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κορυβαντιά («κορυβαντιώ»: βρίσκομαι σε κατάσταση έξαλλου ενθουσιασμού ή φανατισμού). Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της Κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα.  Κρίμα».




Μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

 


Μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάσταση της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα και για την αντιμετώπισή της, σε συνέχεια των συστάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη τα προληπτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν. Αυτά είναι:

Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους

Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών

Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών

Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες

Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα και θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση τους.