Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης

 



Τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών επεσήμανε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο «Σπίτι του Παιδιού» στο Παλαιό Φάληρο. Μια ειδικά διαμορφωμένη δομή όπου τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση μπορούν να μιλήσουν για τις τραυματικές εμπειρίες τους και να δώσουν πληροφορίες για την εξιχνίαση των εγκλημάτων σε βάρος τους. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην «πρόοδο έχουμε κάνει, ειδικά στα ζητήματα της παιδικής Δικαιοσύνης», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «να  μπορεί ένα παιδί να έρχεται σε έναν τέτοιο χώρο, φιλικό που δεν παραπέμπει σε τίποτα σε Αστυνομικό Τμήμα ή σε άλλη δομή».


Η πρόοδος της Ελλάδας στο πεδίο της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης αποτυπώνεται στον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboard) για το 2022, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία.

Το «Σπίτι του Παιδιού», που λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2021, έχει ως τώρα αναλάβει περισσότερα από 80 περιστατικά και αποτελεί μία κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την ενίσχυση της φιλικότητας του συστήματος Δικαιοσύνης προς τα παιδιά και την προστασία της ανηλικότητας.

Η πρωτοβουλία για το «Σπίτι του Παιδιού» συμπληρώνει μια σειρά σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία της ανηλικότητας και τη φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη. Επισημαίνονται ενδεικτικά:

Αλλαγή χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων εις βάρος ανηλίκων ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος, κατά τον οποίο ο ανήλικος θα μπορεί να τα καταγγείλει και η Πολιτεία θα μπορεί να τα διώξει ώστε να μην μένουν ατιμώρητες αυτές οι αξιόποινες συμπεριφορές.

Αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων.

Το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκων τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.

Για πρώτη φορά ξεχωριστή πρόβλεψη του αδικήματος του βιασμού ανηλίκου με μοναδική προβλεπόμενη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Θεσπίστηκε δυνατότητα για διεξαγωγή, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα της ανάκρισης και εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο για τα  παραπάνω κακουργήματα (εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής).

Επιπλέον:


Για πρώτη φορά τυποποιήθηκε διάταξη για την εκδικητική πορνογραφία με ιδιαίτερη έμφαση, μάλιστα, στην προστασία των ανήλικων θυμάτων.

Θεσμοθέτηση ειδικό ποινικό μητρώο για σοβαρά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων.

Υπήρξε ρητή νομοθετική πρόβλεψη, για πρώτη φορά, για επιμόρφωση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου