Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κωνσταντοπούλου για Πολάκη: «Αν ήταν σήμερα υπουργός Υγείας θα είχαμε πεθάνει όλοι»


 

«Αν ήταν σήμερα υπουργός Υγείας ο Παύλος Πολάκης, θα είχαμε πεθάνει όλοι». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 πριν από λίγο καιρό, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελεθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μάλιστα πρόσθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι αντιπροσωπευτική περίπτωση εκείνων που αποτελούν και συγκροτούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ.


Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε μάλιστα «προκλητική» την επιστολή που συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, καθώς όπως είπε, στο στο όνομα όσων αντιστάθηκαν στη Χούντα προσκαλούν σήμερα τους πολίτες να αγνοήσουν τα μέτρα για την πανδημία και να συμμετάσχουν στις πορείες, ενώ σημείωσε ότι είναι εγκληματικό τα συγκεκριμένα κόμματα να παριστάνουν ότι αγωνίζονται ενώ δείχνουν αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή.



Νέο περιστατικό με 17χρονη που προσπάθησε να μπει με μαχαίρι στη Βουλή

 


Με μαχαίρι προσπάθησε να μπει στη Βουλή μια 17χρονη μαθήτρια, το δεύτερο σχετικό κρούσμα το τελευταίο διάστημα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης σχολείοου στο Κοινοβούλιο, ένας 14χρονος μαθητής πήγε να μπει με μαχαίρι και συνελήφθη. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, καθώς τα παιδιά έφτασαν στη Βουλή, ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικοί να τα στοιχίζουν για να εισέλθουν, αφού πρώτα έπρεπε να περάσουν από τα μηχανήματα X-ray. Μάλιστα, τότε ο 14χρονος από σχολείο της Αργυρούπολης είχε υποστηρίξει δήθεν ότι βρήκε το μαχαίρι και μετά αφέθηκε ελεύθερος.



Έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Μάτι: «Θυμάμαι να είμαι στη θάλασσα και να βγάζω τις σάρκες μου»

 


Το έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα που δεν πρόκειται κανένας να ξεχάσει!! Και δεν είναι το μοναδικό κατά της Ελλάδας και των πολιτών της.

«Θυμάμαι να είμαι στη θάλασσα με τα χέρια απλωμένα και να βγάζω τις σάρκες μου. Βγήκα έξω και μπήκα ξανά μέσα γιατί στέγνωσα και πέθαινα από τον πόνο», ανέφερε η μάρτυρας Ιωάννα Πεταλά, η οποία έχασε τους γονείς της στις φλόγες, ενώ και η ίδια έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια, τη πλάτη, τους γλουτούς και πόδια και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει, όπως είπε, σοβαρά προβλήματα.

Η μάρτυρας περιέγραψε σήμερα το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το οποίο σφυρίζει αδιάφορα ο Αλέξης Τσίπρας, αυτός που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος κατηγορούμενος για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα: «Εκείνη την ημέρα γύρω στις 17.30 άκουσα στην τηλεόραση για τη φωτιά στο Νταού. Δέκα λεπτά μετά κόπηκε το ρεύμα και βγήκε όλη η γειτονιά έξω. Υπήρχε κάτι περίεργο στην ατμόσφαιρα, ο αέρας ήταν δυνατός. Είπαμε να κλειστούμε στο σπίτι. Την ώρα που έκλεινα το τελευταίο παντζούρι ακούω τη μαμά μου να ουρλιάζει. Είχαν λαμπαδιάσει κάτι κλαδιά. Άρπαξε η μαμά μου την τσάντα της κι εγώ τα κλειδιά και φύγαμε προς Περικλέους. Την ώρα που φεύγαμε μια γειτόνισσα έμπαινε στο αμάξι της και πήγαμε μαζί της. Φύγαμε αναγκαστικά αριστερά κάτω. Η φωτιά μας κυνήγαγε από αριστερά και πίσω. Όταν ακινητοποιηθήκαμε είδα ότι η φωτιά ήταν πολύ κοντά. Τους λέω βγείτε έξω θα καούμε. Έπεσε πολύ πυκνός μαύρος καπνός».

Η μάρτυρας ανέφερε επίσης: «Έπεσα κάτω, έχασα τα γυαλιά μου. Γύρισα πίσω και είδα πύρινες νιφάδες. Ενστικτωδώς κατευθύνθηκα προς θάλασσα. Άκουγα ανθρώπους να ουρλιάζουν. Περνούσε ένα νεαρός μόνο με το μποξεράκι του και μια μάνα με ένα λιπόθυμο παιδάκι ή νεκρό… Κάποιος μου λέει κοπέλια καίγεσαι. Είχα πιάσει φωτιά από πίσω. Έφτασα στη θάλασσα κι έπεσα κατευθείαν μέσα. Από πάνω καιγόντουσαν τα πάντα. Είχε εκρήξεις. Κάθισα δίπλα σε μια οικογένεια. Κάποια στιγμή κρύωνα. Θυμάμαι να είμαι στη θάλασσα με τα χέρια απλωμένα και να βγάζω τις σάρκες μου. Βγήκα έξω και ξαναμπηκα μέσα γιατί στέγνωσα και πέθαινα από τον πόνο».

Η μάρτυρας είδε ανθρώπους να ζητούν απελπισμένα βοήθεια, η οποία δεν ήρθε ποτέ. «Κάποια στιγμή κάποιος μίλησε με ένα δικό του.

«Είμαστε όλοι στην παραλία, ειδοποίησε κάποιον να μας σώσει», του είπε. Κάποια στιγμή άκουσα τη φωνή κάποιου γνωστού μου. Ζήτησα βοήθεια γιατί δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω. Άκουσα στην παραλία τη φωνή της γειτόνισσας. Της λέω που είναι η μάνα μου. Μου λέει είναι καλά.», και συνέχισε: «Κάποια στιγμή ήρθε ένα καραβάκι. Έπεσα λιπόθυμη. Φτάσαμε στη Ραφήνα. Με πήγαν στο Θριάσιο και μετά στο ΓΝΑ και έμεινα 54 ημέρες. Έχω καεί στα χέρια, πλάτη, γλουτούς και πόδια. Έπαθα πνευμονική εμβολή, είχα επιπλοκές. Μπήκα σε ΜΕΘ για 8 ημέρες. Είχαν πει ότι δε θα γλιτώσω. Δε μπορούσα να περπατήσω. Ακόμα με πονάνε στη ζέστη τα εγκαύματα. Δεν μπορώ να λειτουργήσω σωστά. Δεν περνάει μέρα που να μη σκεφτώ αυτά που έχω ζήσει».

«Η μάνα μου ήταν πεσμένη στο πεζοδρόμιο, πεσμένη στα γόνατα, τόσο καμένη που δεν είχε μαλλιά. Ήταν γυμνή, χωρίς μαλλιά και ούρλιαζε. Της έφεραν ένα τραπεζομάντηλο από την ταβέρνα. Ξέρω από έναν κύριο που ήταν μαζί της ότι 5-6 ώρες ήταν ζωντανή. Με το που έφτασε στη Ραφήνα πέθανε. Ο πατέρας μου απανθρακώθηκε κοντά στο αμάξι. Δεν κατάφερε να πάει μακριά… Δεν μας ενημέρωσε κανείς. Υπήρξε η αντίληψη στο Μάτι ότι αν συνέβαινε κάτι επικίνδυνο χτυπούσαν οι καμπάνες. Αν μας ειδοποιούσε κάποιος έστω και δέκα λεπτά νωρίτερα οι δικοί μου θα ζούσαν».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στην αδελφή της η οποία νοσηλεύονταν και εκείνη ζήτησε να της μιλήσει: «Μου απάντησαν: «δεν μπορείτε, είναι καμένα τα χέρια της». Καταλαβαίνετε το σοκ. Πήγα να την δω και ο θάλαμος μύριζε καμένη σάρκα. Μάλιστα, ανέφερε ότι μόνη πήρε τηλέφωνο να αναγνωρίσει τους νεκρούς γονείς της. «Δεν είχα καμία ενημέρωση. Πήρα τηλέφωνο και τους λέω «νομίζω πως σε αυτούς τους σάκους που έχετε, έχω δυο νεκρούς μέσα», ανέφερε η μάρτυρας.



Ο Τσίπρας με μειωμένο καταλογισμό, σε απόγνωση έπιασε την πανδημία μήπως κερδίσει αρνητές

 


Δεν του βγήκε η απάτη με τις υποκλοπές στην οποία είναι ενορχηστρωτής και αυτό φάνηκε απο το αποτέλεσμα και είπε να πιάσει και πάλι την πανδημία.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρα, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει στην πλάτη της 35.000 θανάτους», δηλαδή τους θανάτους της πανδημίας.

Συγκεκριμένα και σε απόγνωση που τον έχουν απαξιώσει οι πολίτες και κοιτάζοντας τους αρνητές είπε: «Ξέρετε, το χειρότερο είναι ότι δεν αλλάζετε μυαλά, παρά το γεγονός ότι έχετε στην πλάτη σας -έχω χάσει το μέτρημα-, αν δεν κάνω λάθος, κύριε υπουργέ, πάνω από 35.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους στην περίοδο της πανδημίας, πάνω από 35.000 νεκρούς, παρά το γεγονός ότι, όπως δήλωσε και ο κ. Τσιόδρας ο ίδιος, πριν από λίγες μέρες, έχετε αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας.

Θέλω για άλλη μια φορά να αναρωτηθώ: αυτή η ατελείωτη αλυσίδα από χαμένες ανθρώπινες ζωές άραγε ήταν ένα τυχαίο γεγονός; Ηταν μοιραίο να συμβεί; Ξέρετε, συνεχίζεται αυτό και στις μέρες μας, παρά το γεγονός ότι δεν ασχολούμαστε. Διάβαζα προχθές, ότι την προηγούμενη εβδομάδα 118 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή. Ήταν μοιραίο που τόσες οικογένειες έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους;​».

Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας του αποδεδειγμένα μειωμένου καταλογισμού,  είπε εχθές στην βουλή, αυτά που είχε πει ο Κουρουμπλής πριν από ένα χρόνο και τον είχε διαγράψει δήθεν εξοργισμένος, και δείχνει για ακόμα μία φορά το πόσο φαιδρός και γελοίος είναι.




Σαν Φρανσίσκο: Η δημοτική Αρχή αποφάσισε υπέρ της χρήσης αστυνομικών ρομπότ που μπορούν... να σκοτώνουν

 


Η δημοτική αρχή στο Σαν Φρανσίσκο σκοπεύει να επιτρέψει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να χρησιμοποιούν ρομπότ ικανά να σκοτώνουν, απόφαση που έχει προκαλέσει πολεμική, αλλά η αστυνομία υπερασπίστηκε χθες Πέμπτη κάνοντας λόγο για «λύση της ύστατης προσφυγής».

Την Τρίτη, το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε, με 8 ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, απόφαση που προβλέπει τη χρήση από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης ρομπότ ικανών να σκοτώνουν σε ακραίες περιπτώσεις, όπως σε τρομοκρατικές ενέργειες ή μαζικούς σκοτωμούς με τη χρήση πυροβόλων όπλων, που είναι τραγικά συχνοί στις ΗΠΑ.

Η απόφαση, που μένει να υιοθετηθεί οριστικά σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που προβλέπεται να διεξαχθεί την Τρίτη 6η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, πυροδότησε πολεμική. Οι πολέμιοί της φοβούνται πως θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και σε μέλλον αντάξιο των ταινιών της σειράς «Εξολοθρευτής» («Terminator»).

«Η χρήση ρομπότ σε δυνητικά φονικές καταστάσεις (θα) είναι επιλογή της ύστατης προσφυγής», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η υπηρεσία του ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, ο Γουίλιαμ Σκοτ.

«Ζούμε σε μια εποχή που η μαζική βία γίνεται πιο συχνή», επέμεινε. «Χρειαζόμαστε αυτή την επιλογή για να μπορούμε να σώσουμε ζωές σε περίπτωση που αυτό το είδος τραγωδίας εκτυλιχτεί στην πόλη μας», πρόσθεσε ο κ. Σκοτ. Μόνο ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα μπορούν να διατάξουν χρήση ρομπότ για να σκοτωθεί ύποπτος, διαβεβαιώνει η ανακοίνωση.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο διαθέτει ήδη ρομπότ που μπορεί να ελέγχει από απόσταση και χρησιμοποιεί όταν δέχεται ειδοποιήσεις για τοποθέτηση βομβών, για τον χειρισμό δυνητικά επικίνδυνων υλικών και «σε άλλα περιστατικά όπου οι αστυνομικοί πρέπει να κρατήσουν τις αποστάσεις τους ώσπου να είναι ασφαλής η τοποθεσία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η νέα πολιτική θα επιτρέπει να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετούν «εκρηκτική ύλη» ικανή να «εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές», συνέχισε η αστυνομία. «Τα ρομπότ που θα είναι εξοπλισμένα κατ’ αυτό τον τρόπο θα χρησιμοποιούνται μόνο για να σωθούν ζωές αθώων», επέμεινε.

Πρόκειται για «φρικτή πολιτική», ιδέα «εντελώς αντίθετη από το πώς θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τα ρομπότ η αστυνομία», ήταν η αντίδραση μέσω Twitter του Πολ Σάρι, αντιπροέδρου του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (Center for a New American Security), ινστιτούτου μελετών με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Το πλεονέκτημα των ρομπότ είναι πως δημιουργούν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και μια απειλή, ακριβώς για να μη χρειάζεται η καταφυγή στη θανατηφόρα βία», πρόσθεσε, θυμίζοντας πως οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους διάφορα μέσα για να εξουδετερώνουν έναν ύποπτο χωρίς να τον σκοτώσουν (τέιζερ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κ.λπ.).

Για τον κ. Σάρι, η απόφαση του δήμου της Σαν Φρανσίσκο, που υπάρχει κίνδυνος να μιμηθούν κι άλλες πόλεις, αποτελεί «παράδειγμα της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας στην Αμερική».


protothema.gr



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS


 

Επίσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS. Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με ανθρώπους που ζουν με τον HIV, αφού πρώτα ξεναγήθηκε στους χώρους από τον Πρόεδρο της «Θετικής Φωνής» Νίκο Δέδε και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη.



«Είχα ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα από την εποχή που σάς είχα επισκεφτεί ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Θεωρούσα ότι έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να κάνουμε και εδώ μια σειρά από κινήσεις που να μπορέσουν να αυξήσουν, όπως λέτε, την ορατότητα του τι σημαίνει κανείς σήμερα να ζει με τον ιό. Κυρίως να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και το στίγμα. Να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την τεράστια πρόοδο της επιστήμης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης. Και βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μπορέσαμε και ψηφίσαμε -για εμένα η πιο σημαντική πρωτοβουλία- το νόμο κατά των διακρίσεων. Να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος να δίνει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το αν είναι ή δεν είναι θετικός στον ιό. Και βέβαια, ένα ζήτημα το οποίο μας είχε απασχολήσει και πριν από ένα χρόνο όταν είχαμε βρεθεί στο Μαξίμου και πείστηκα ότι πράγματι η PrEP θεραπεία είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τα νέα περιστατικά λοιμώξεων με HIV», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η δική μας η γενιά ενηλικιώθηκε με τον HIV. Τότε να πλανάται από πάνω μας το φάσμα μιας ασθένειας η οποία ήταν θανατηφόρα. Και αυτό άλλαξε πάρα πολύ και τις δικές μας συμπεριφορές και τη δική μας αντίληψη γύρω και από τα ζητήματα των σεξουαλικών επαφών. Η επόμενη γενιά ευτυχώς δεν έχει πάνω της αυτό το βάρος. Παρά ταύτα, είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι μπορέσαμε επιτέλους να βάλουμε στα σχολεία μας τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση -και στο Δημοτικό αλλά και στο Γυμνάσιο, με σκοπό πια να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις. Να μπορούμε να μιλάμε πιο ελεύθερα για αυτά τα ζητήματα. Να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά από μικρή ηλικία, χωρίς προκαταλήψεις, διότι ο περιορισμός των διακρίσεων στην επόμενη γενιά θα χτιστεί στην ενημέρωση που θα έχουν τα παιδιά μας από το σχολείο» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πιο σημαντικό από τη δική μας την πλευρά, σήμερα που μιλάμε, είναι ο νόμος ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας. Είναι αυτό το οποίο μάλιστα είχατε αναδείξει τότε στην προηγούμενη φορά που είχαμε συναντηθεί το 2018. Το άλλο πάρα πολύ σημαντικό φυσικά είναι η (αγωγή) PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), η οποία πλέον θα διευκολύνει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του HIV και φυσικά οτιδήποτε βοηθάει αφενός στην άρση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που καταπολεμά και το στίγμα, το γεγονός ότι πλέον άνθρωποι οροθετικοί που θέλουν να κάνουν οικογένεια μπορούν και να υιοθετήσουν παιδιά, αλλά και χάρη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να μπορούν να το κάνουν. Το άλλο πολύ σημαντικό το οποίο πρόσφατα επίσης ψηφίστηκε είναι ότι στα πλαίσια του σωφρονιστικού νόμου προβλέφθηκε η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, έτσι ώστε όλοι όσοι βρίσκονται εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», τόνισε ο Πρόεδρος της «Θετικής Φωνής» Νίκος Δέδες.

« Δεν σκοτώνει ο ιός πλέον. Έτσι όπως έχει προχωρήσει η επιστήμη, είναι ένας πολύ σοβαρός ιός, αλλά από τον ιό ζούμε. Πεθαίνουμε από το στίγμα, πεθαίνουμε από την απομόνωση», σημείωσε ο Σπύρος, χορευτής, απόφοιτος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Νομικής Σχολής, που σήμερα εργάζεται στη «Θετική Φωνή».

«Σε ευχαριστώ κατ΄ αρχάς που έχεις το θάρρος να μιλήσεις δημόσια. Γιατί από μόνη της αυτή η δημόσια συμμετοχή σε μία προσπάθεια να πείσουμε, όχι τόσο αυτούς οι οποίοι έχουν τον ιό να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους -γιατί κάποιοι μπορεί να μην το θέλουν και είναι απολύτως θεμιτό αυτό- όσο να εξηγήσουμε σε ολόκληρη την κοινωνία τα βασικά δεδομένα της επιστήμης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα. Δεν είναι διαφορετικό αυτό από αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε και στη διάρκεια της πανδημίας», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ που επί της θητείας σας έχετε δείξει την ευαισθησία να προχωρήσετε το θέμα των υιοθεσιών και με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του νόμου εξωσωματικής να μπορούμε κι εμείς που ζούμε με HIV να κάνουμε παιδάκι. Να έχουμε τη δική μας οικογένεια. Να ζούμε όπως πρέπει, με αξιοπρέπεια. Παρόλο που οι νόμοι περνάνε, η κοινωνία δεν έχει προχωρήσει. Υπάρχουν εμπόδια πολλά. Πώς μπορώ να γίνω μαμά όταν δεν υπάρχει μονάδα που να με δέχεται λόγω οροθετικότητας;» ανέφερε η Δήμητρα μέσω επιστολής της, την οποία διάβασε η Κωνσταντίνα εργαζόμενη στη «Θετική Φωνή», καθώς η ίδια φοβούμενη τον κοινωνικό αποκλεισμό σε περίπτωση που γνωστοποιούσε την κατάστασή της δεν παρέστη στη συζήτηση.

«Για την απαλοιφή του στίγματος θα χρειαστεί να αγωνιστούμε περισσότερο. Πολύ περισσότερο ακόμα. Το γεγονός ότι είναι η άλλη όψη αυτή, δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι καταλαβαίνουν την πραγματικότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν και να μιλήσουν για το πρόβλημά τους γιατί γνωρίζουν ακόμα τα πραγματικά κοινωνικά δεδομένα. Και αυτή είναι μία απόφαση η οποία πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή και για αυτό εξάλλου και την κατοχυρώνουμε πια νομοθετικά», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.


«Ήμουν τυχερός που συνέβη ενώ υπηρετούσα, γιατί αν συνέβαινε σε νεαρότερη ηλικία δε θα μπορούσα να εισαχθώ στη σχολή, γιατί στην Αστυνομική Ακαδημία αποκλείονται τα άτομα που είναι θετικά στον ιό του HIV. Και όντας μόνιμος και με τη διάγνωση υποβιβάστηκα σε υπηρεσία γραφείου, αν και η θεραπεία και όλη η υγεία μου είναι πολύ καλή και θα μπορούσα να είμαι πάλι μάχιμος και στο δρόμο», σημείωσε ο Κωνσταντίνος, αστυνομικός στο επάγγελμα, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό του HIV όταν υπηρετούσε ως μάχιμος στην Κεφαλονιά. Ο Κωνσταντίνος είχε επίσης στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια παρουσίασε την ιστορία του, ο 23χρονος σήμερα Έκπε ο οποίος στα 15 του έχασε και τους δύο γονείς του από έκρηξη βόμβας σε καθολική εκκλησία στη Νιγηρία και βρέθηκε ως ασυνόδευτος μετανάστης, μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα όπου του χορηγήθηκε άσυλο.

«Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες την ιστορία σου. Είμαστε χαρούμενοι που είχε καλή κατάληξη. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ένιωσες, όντας στη Μόρια με HIV, ευάλωτος. Το καλό είναι πως η Μόρια δεν υπάρχει πια. Και σε μέρη όπως αυτό έχουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθαρές, αξιοπρεπείς, με τις κατάλληλες υπηρεσίες για όλους. Και προσωρινές, γιατί ένα πράγμα που καταφέραμε να κάνουμε ήταν να επισπεύσουμε σημαντικά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτός ο χώρος Πρόεδρε ξεκίνησε ως ένας χώρος μαρτυρίου. Χάσαμε κόσμο, πολύς πόνος, καταστολή. Όμως έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο νίκης. Έχετε συμβάλλει κι εσείς, έχουμε συμβάλλει κι εμείς, έχουμε ακόμα να κάνουμε πράγματα, αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα όπου οι άνθρωποι πήγαν πάνω από τη ζωή τους και το διεκδίκησαν. Το σύνθημα το παγκόσμιο φέτος είναι «equal lives» και νομίζω ότι μπορούν και θα εκπληρωθούν όταν και η έκθεσή σας για την ισότητα γίνει 100%», τόνισε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής» Γρηγόρης Βαλλιανάτος.

Στη συζήτηση, στην οποία παρέστη και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, προβλήθηκε βίντεο με τίτλο «I’m Positive» της ετήσιας ομώνυμης καμπάνιας της «Θετικής Φωνής» με την Στέγη Ωνάση, ενώ παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία έρευνας της κοινής γνώμης για τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις για την HIV λοίμωξη στην Ελλάδα.

Οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των προκαταλήψεων για τον HIV

Με κύριο στόχο την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, του «στίγματος», που επί χρόνια αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί πολίτες, η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την προστασία των ίσων δικαιωμάτων τους και την αντιμετώπιση παγιωμένων ανισοτήτων.

-Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι τέτοια μέρα ψηφίστηκαν από τη Βουλή δύο τροπολογίες, για την πλήρη ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η δυνατότητα αναδοχής από άτομα που έχουν διαγνωστεί με HIV και ηπατίτιδα Β, εφόσον ακολουθούν πιστά την αγωγή τους.

-Παράλληλα δίνεται πλέον η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα οροθετικά άτομα. Συγκεκριμένα προβλέπεται η ίδρυση μονάδας αμιγώς για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οροθετικών συμπολιτών μας στο νοσοκομείο «Αττικόν», η οποία θα περιλαμβάνει τράπεζα Κρυοσυντήρησης.

-Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νεώτερου ασφαλιστικού νόμου του Υπουργείου Εργασίας, απαγορεύτηκε ρητά κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών συμπολιτών μας στην απασχόληση, τόσο στη φάση της πρόσληψης όσο και στη φάση της εργασίας.

-Στο μέτωπο της πρόληψης, έχει πλέον νομοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης προληπτικών αντιικών φαρμάκων (PrEP) σε ευάλωτες ομάδες ως προς τον HIV, μία ευρύτατα διαδεδομένη διεθνώς πρακτική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σύντομα θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό θα χορηγείται.

-Παράλληλα η προστασία από τον ιό HIV και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελεί μέρος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που διδάσκονται μαθητές στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στην Γ’ δημοτικού, την ΣΤ’ δημοτικού και την Β’ γυμνασίου.

Ακολουθεί η επιστολή της Δήμητρας προς τον Πρωθυπουργό:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι ο φόβος των συνανθρώπων μας, η άγνοια και η στάση τους απέναντι σε όσους ζούμε με HIV που με κρατούν σήμερα μακριά σας. Αυτό δε με σταματά να σας μιλήσω όμως για μένα.

Έχω ζήσει πολύ σκληρές καταστάσεις. Κι όμως κατάφερα να ορθοποδήσω.  Κι αυτό επειδή το θέλησα εγώ, αλλά κι επειδή βρέθηκαν άνθρωποι να πιστέψουν σε εμένα – όταν εγώ ακόμη δε μπορούσα να σταθώ από μόνη μου. Ναι είμαι γυναίκα. Όταν με ενημέρωσαν για την οροθετικότητά μου, ενστικτωδώς προσπάθησα να δώσω τέλος στη ζωή μου πηδώντας από μπαλκόνι νοσοκομείου. Με τράβηξε πίσω ένας καλός γιατρός, ένας καλός άνθρωπος που μου είπε πως μπορώ να έχω μια φυσιολογική ζωή και να μάθω να ζω με αυτό. Μου εξήγησε τα ιατρικά δεδομένα και μου έδωσε κουράγιο, φάρμακα και ελπίδα. Ελπίδα για νέα ζωή. Να είμαι καλά. Χρόνια πριν οι συνθήκες ήταν αυτές που με οδήγησαν κάποια στιγμή να βρεθώ στο δρόμο. Να κάνω χρήση. Μη με κρίνετε. Ακούστε. Επέζησα. Τα κατάφερα. Είμαι καθαρή 7 χρόνια σχεδόν. Απόφοιτη του ΚΕΘΕΑ. Είμαι περήφανη που δε τα παράτησα, ούτε κύλησα. Ζω πλέον μια κανονική, όπως θα έλεγε ο καθένας μας, ζωή. Έχω το σπίτι μου. Είμαι νομοταγής πολίτης, πληρώνω τους φόρους μου, εργάζομαι, και έχω τον άνδρα μου να με στηρίζει ψυχικά κάθε μέρα. Η αγάπη και η θαλπωρή των δυο μας είναι αυτό που μου δίνει χαρά για ζωή. Αυτό που επιθυμούμε απερίφραστα κι οι δυο μας είναι να γίνουμε γονείς.

Ευχαριστώ που επί της θητείας σας έχετε δείξει την ευαισθησία να προχωρήσετε το θέμα των υιοθεσιών και με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του νόμου εξωσωματικής να μπορούμε κι εμείς που ζούμε με HIV να κάνουμε παιδάκι. Να έχουμε τη δική μας οικογένεια. Να ζούμε όπως πρέπει, με αξιοπρέπεια. Παρόλο που οι νόμοι περνάνε, η κοινωνία δεν έχει προχωρήσει. Υπάρχουν εμπόδια πολλά. Πώς μπορώ να γίνω μαμά όταν δεν υπάρχει μονάδα που να με δέχεται λόγω οροθετικότητας; Γνωρίζω πως θα γίνει νέα μονάδα για εμάς, στο Αττικόν, όπως ανακοινώνεται στον Ν. 49582022, αλλά γιατί δεν έχει γίνει ήδη τόσα χρόνια; Πόσο θα πρέπει να περιμένουμε; Υπάρχει ήδη ο ΦΕΚ Β 170/2008 που κανείς δεν εφάρμοσε στις Μονάδες Εξωσωματικής. Ακόμη και με δανεικό γενετικό υλικό να ήθελα να προσπαθήσω, δε με δέχονται! Όταν χρειάστηκε όμως να υποβληθώ άμεσα σε γυναικολογική χειρουργική επέμβαση, κατέφυγα αναγκαστικά σε ιδιωτική κλινική και εκεί με υπερχρέωσαν· και ξέχασαν την οροθετικότητά μου; Γιατί η διάκριση ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό; Γιατί οι άλλες γυναίκες μπορούν να κάνουν εξωσωματική κι εγώ δε μπορώ; Γιατί γίνεται κοινωνική διάκριση; Γιατί αυτή η διάκριση ωαρίων και σπέρματος; Είμαι υγιής, με μη-ανιχνεύσιμο ιϊκό φορτίο, υψηλά CD4 και λαμβάνω αγωγή συμβατή για αναπαραγωγή καθ’υπόδειξη του γιατρού μου. Ο λοιμωξιολόγος μου, μου λέει πως μπορώ να προχωρήσω να κάνω παιδί. Ο γυναικολόγος μου το ίδιο. Όμως χρειάζομαι υποβοήθηση. Είμαι 42 ετών.

Θέλω να ακούσετε με προσοχή αυτά που σας καταθέτω με αυτήν μου την επιστολή. Σας μιλώ μέσα από την καρδιά μου, βοηθήστε να σταματήσει αυτός  ο κοινωνικός αποκλεισμός, φροντίστε να έχουν γνώσεις όλοι οι άνθρωποι για την HIV και να έχουμε προσωπικό στα νοσοκομεία ή/και στη νέα μονάδα εφάμιλλα με τη νόσο μας. Άλλοι ζουν με καρκίνο, άλλοι με διαβήτη κι εμείς με HIV. Είμαστε όλοι ίσιοι.

Φοβάμαι τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικογένειά μου, στο σύζυγό μου, στη δουλειά μου με τον εργοδότη μου και τους συναδέλφους μου. Για αυτό σήμερα δε μπορώ να είμαι εκεί και να έχω την τιμή να σας συναντήσω από κοντά, ως πρωθυπουργό της Ελλάδας, για να σας πω όλα αυτά γιατί φοβάμαι. Με τρομάζουν τα θλιβερά ποσοστά από έρευνες που δείχνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Δεσμεύεστε να κάνετε κοινωνική αλλαγή; Πείτε μας πως. Και κάντε το πράξη.

Σας ευχαριστώ.




Σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων


 

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η ανάθεση στην υφιστάμενη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης), καθώς και των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Για πρώτη φορά ρυθμίζονται κατά τρόπο συνεκτικό το πεδίο και ο φορέας της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και αποχετεύσεως, καθώς και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.

Η νέα ρυθμιστική αρχή θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου των υπηρεσιών διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, με τον καθορισμό ενός σαφούς και διαφανούς πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Περαιτέρω, δεδομένης της ανάθεσης αυτών των αρμοδιοτήτων σε αυτοτελή ανεξάρτητη διοικητική αρχή (ΡΑΕ), είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης των ζητημάτων που σχετίζονται ιδίως με τη διαχείριση των υδάτων, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στη νέα προσέγγιση από τα οικεία διοικητικά όργανα.

Επίσης με το νομοσχέδιο:

Εξορθολογίζονται και επικαιροποιούνται αρμοδιότητες των φορέων υδατικής διαχείρισης και πολιτικής.

Τροποποιούνται μεμονωμένες ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα.

Ενισχύονται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής και εν τέλει η θέση των καταναλωτών μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και του ελέγχου των αναπτυξιακών-επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών τους.

Προβλέπονται για πρώτη φορά ετήσιες εκθέσεις προγραμματισμού και πενταετή γενικά σχέδια υπηρεσιών ύδατος (masterplans).



Νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη.

 



Αντικείμενο του σχεδίου νόμου είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», ιδίως ως προς τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, τις αρμοδιότητες και τη διαδικασία έρευνας και παρέμβασης αυτής.

Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ζητήματα διοικητικής και λειτουργικής φύσεως του «Συνηγόρου του Πολίτη», τα οποία καθιστούσαν δυσχερές το θεσμικό του έργο, προκαλώντας αφενός καθυστερήσεις στο έργο αυτό, αφετέρου τη δυσαρέσκεια και έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Περαιτέρω, θα εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η θεσμική ανεξαρτησία του «Συνηγόρου του Πολίτη». 

Προτείνονται διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στον «Συνήγορο του Πολίτη»  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, οι οποίες αφορούν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό πλαίσιο. Προς το σκοπό αυτό, επιδιώκεται η αναδιοργάνωση του «Συνηγόρου του Πολίτη», ενισχύοντας σημαντικά τη λειτουργία του, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να καταστεί μία αποτελεσματική ιεραρχική δομή και το οργανωτικό πλαίσιο αυτής να είναι ικανό α) να ανταποκρίνεται στις κατευθυντήριες γραμμές, που έχει χαράξει ο νομοθέτης, και β) να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υποστήριξης του έργου του «Συνηγόρου του Πολίτη».



Νομοσχέδιο για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

 



Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η εξαντλητική ρύθμιση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, η αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο ποινικός κολασμός της εμπορίας, κατοχής και χρήσης απαγορευμένων λογισμικών παρακολούθησης, η σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, και η τροποποίηση των εθνικών ρυθμίσεων ενσωμάτωσης στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες Αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Με τον εκτελεστικό νόμο 2225/1994 που προβλέπεται στο άρθρου 19 του Συντάγματος, τέθηκαν γενικά οι προϋποθέσεις και οι όροι για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, για διακρίβωση εγκλημάτων, καθώς και η διαδικασία της άρσης αυτής. Δεδομένου ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ευνοούν την άμεση, απρόσκοπτη και ελεύθερη επικοινωνία και καθιστούν εύκολη την παραβίαση της εμπιστευτικότητας της επικοινωνίας, κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας αναγκαίας ισορροπίας με στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας, δίχως να απονευρώνει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας οι οποίες επιτελούν κομβικό για την εθνική ασφάλεια έργο, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.




Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο 4ος που καταθέτει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

 


Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο 4ος που καταθέτει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο 3ος που συντάσσεται σε συνθήκες διεθνών κρίσεων, σφραγίζοντας μια «πυκνή» - σε εξελίξεις και επιτεύγματα - τετραετία. Μέσα από τις σελίδες του Προϋπολογισμού:

Αναδεικνύεται η υπηρέτηση του διττού στόχου της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αποτυπώνεται η σταθερή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο απειλείται με ύφεση.

Καταγράφονται οι πολιτικές ενίσχυσης τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης στην οικονομία.

Επιβεβαιώνεται η, ήδη, συντελούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επικυρώνονται οι κυβερνητικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

Ενσωματώνεται η αναγκαία περιβαλλοντική διάσταση στην κατάρτισή του.

Είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας, σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας. Σε αυτή τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές.  Συγκεκριμένα:

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά. Προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022, και 1,8% για το 2023. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το Α.Ε.Π. αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25% από το 2018! Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023. Δηλαδή, κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και της ύφεσης σε κάποιες χώρες. Αυτό είναι απόδειξη ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά. Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου. Εφέτος εκτιμάται ότι  η χώρα θα πετύχει ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Παράλληλα, η Ελλάδα εξάγει, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η δε εξαγωγική βάση της διαφοροποιείται σημαντικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Η ανεργία συρρικνώνεται. Έχει, ήδη, υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010. Αυτό το στοιχείο, μαζί με τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, έχουν ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται στα 33 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2022, υψηλότερο και από το 2ο τρίμηνο του 2019, όταν δεν υπήρχαν οι πρωτόγνωρες, παγκόσμιες κρίσεις. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, υποχωρεί εντυπωσιακά. Το δημόσιο χρέος, μέσα σε μία τριετία, προβλέπεται ότι θα έχει υποχωρήσει κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες, και αναμένεται να πέσει κάτω από το 160% του Α.Ε.Π. το 2023. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στους κόλπους της Ευρώπης από το 2019. Επίσης, εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, στο 1,6% του Α.Ε.Π., με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως αυτά υλοποιούνται τα τελευταία έτη, είναι από τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και για το 2022 και για το 2023.

Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε σε αυτό το καθεστώς το 2018. Την Τετάρτη, μάλιστα, δημοσιεύθηκε και η 1η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα. Πρόκειται για μία Έκθεση-σταθμό, με την οποία ανοίγει και επίσημα ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα, πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα, έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις μεγάλες απαιτήσεις και τις πρωτοφανείς προκλήσεις της περιόδου. Είναι επιτεύγματα συλλογικά, της κοινωνίας και της πολιτείας, για τα οποία υπήρξε μεθοδική, συνεκτική και υπεύθυνη εργασία, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες. Όμως δεν παραγνωρίζεται  ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή.  Η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, συναισθάνεται  τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών. Κατανοεί -απόλυτα- ότι το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει τον κόσμο, «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών και αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων, ασκώντας τρομερές πιέσεις σε εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για αυτό και ο Προϋπολογισμός έχει ως βασικές προτεραιότητες αφενός τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της Πατρίδας μας. Συγκεκριμένα:


1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων. Παρεμβάσεις γενναίες και αποτελεσματικές, όπως είναι:


Οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η αναδρομική επιστροφή σημαντικού ποσοστού της επιβάρυνσης του ενεργειακού κόστους για οικιακά τιμολόγια.

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Η οικονομική ενίσχυση των πολιτών, με κοινωνικά κριτήρια, για τη σημαντική επιβάρυνση στα καύσιμα.

Η στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων με επιδοτήσεις, με τη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας.

2η Προτεραιότητα: Η συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι, κοντά στις περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τελευταίας τριετίας, έρχονται να προστεθούν:


Η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.

Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, του τέλους επιτηδεύματος.

Η επέκταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ.

Η επέκταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές.

3η Προτεραιότητα: Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.


4η Προτεραιότητα: Η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η Κυβέρνηση προχωρά  μεταξύ άλλων, σε:


Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων.

Στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ..

Στην άμεση διευθέτηση παγίων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

5η Προτεραιότητα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας.  Προχωρά η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατ. συμπατριωτών μας, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερήλικων, δικαιούχων επιδομάτων ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργων, δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχων επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ. Η συνολική ενίσχυσή τους, τόσο τον Απρίλιο που μας πέρασε όσο και τον προσεχή Δεκέμβριο, υπερβαίνει τα 820 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτής, της αύξησης των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, της επιδότησης του ρεύματος και των καυσίμων η Κυβέρνηση προχωρά:


Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Στην υλοποίηση πλέγματος παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια.

6η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του Προγράμματος θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


7η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων. Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.


 



Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

 


Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται ψηφιακά από τον δήμο τους την έκδοση της άδειας πολιτικού γάμου και να την παραλαμβάνουν στην προσωπική τους θυρίδα (my.gov.gr) σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γάμος / συμβίωση». Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα διαδικαστικά που απαιτούνται για την τέλεση πολιτικού γάμου γρήγορα, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Συγκεκριμένα:

Οποιοσδήποτε από τους δύο μελλοντικούς συζύγους εισέρχεται στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet ή web banking

Συμπληρώνει τα στοιχεία του, τα στοιχεία του/της μελλοντικού/ης συζύγου και επισυνάπτει τη σελίδα της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε η γνωστοποίηση του γάμου, καθώς και ένα αποδεικτικό της μόνιμης κατοικίας

Εκδίδει και πληρώνει το σχετικό ηλεκτρονικό παράβολο και

Υποβάλλει την αίτηση

Η άδεια πολιτικού γάμου εκδίδεται ύστερα από επτά (7) ημερολογιακές ημέρες, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την υποβολή καταγγελιών. Μετά την έκδοσή της, η άδεια πολιτικού γάμου αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη (my.gov.gr), ο οποίος ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και γραπτού μηνύματος (SMS).

Διευκρινίζεται ότι η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης άδειας πολιτικού γάμου παρέχεται μέσω των θυρίδων των δήμων στο gov.gr. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη δημιουργήσει θυρίδες για το σύνολο των 332 δήμων της χώρας. Η ενεργοποίηση της θυρίδας γίνεται ύστερα από αίτημα κάθε δήμου. Μέχρι στιγμής 159 δήμοι της χώρας έχουν ενεργοποιήσει τη θυρίδα τους. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους δήμους που έχουν ενταχθεί στο gov.gr στον παρακάτω σύνδεσμο: https://aitiseis-dhmoi.services.gov.gr/dhmoi/.




Παρατείνεται έως τις 20 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας



Παρατείνεται έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, από όλες τις επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας αποτελεί το προηγούμενο στάδιο για την πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Η παράταση αυτή παρέχεται προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος σε όσες εταιρείες δεν απογράφηκαν και στους λογιστές τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Σημειώνεται ότι από την 1η Νοεμβρίου που άνοιξε το σύστημα έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (εκπνοή της αρχικής προθεσμίας) είχαν γίνει εγγραφές για 1.346.205 εργαζομένους (ποσοστό 55,8%% επί του συνόλου) και για 195.967 επιχειρήσεις (ποσοστό 67%). Από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι έχει εγγραφεί η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων- πράγμα που αποδεικνύει ότι ενεγράφησαν πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις- αλλά και η πλειονότητα των εργαζομένων.

Το νέο αναβαθμισμένο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» είναι ένα βήμα μπροστά για όλους:

Για την Πολιτεία που έχει πληρέστερη εικόνα για την αγορά εργασίας.

Για τους εργαζομένους που μπορούν να υπερασπιστούν πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.

Για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές τους καθώς το «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα είναι ένα σύστημα με πολύ μικρότερο γραφειοκρατικό βάρος.

Καλούμαστε όλοι λοιπόν να στηρίξουμε αυτή την αλλαγή που έχει έντονο χρώμα διαφάνειας και προόδου.


 



Ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους θέρμανσης

 


Ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τους καταναλωτές. Ήδη χορηγείται επιδότηση  25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων και έχουν αυξηθεί τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης.

Μέχρι χθες περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση στην  ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022. Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Τα εισοδηματικά όρια έχουν αυξηθεί στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, το επίδομα έχει αυξηθεί από 300 ευρώ, σε 350 ευρώ.

Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους έως 1.600 ευρώ.




«Καλάθι του νοικοκυριού» - Διευρύνθηκε με νέα προϊόντα για διαβητικούς.

 



Παρά τις προσπάθειες κάποιων  να αμφισβητήσουν ακόμη και  να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία για το  «Καλάθι του νοικοκυριού» η πραγματικότητα τους διαψεύδει και τους εκθέτει. Καθώς μπήκαμε από χθες στην πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής της νέας πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο 94,7% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του νοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές. Αναλυτικά, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «Καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 192, (ποσοστό 23,5%) η τιμή μειώθηκε με τη μεσοσταθμική μείωση ανά προϊόν να διαμορφώνεται στο -25,8%. Στα 581, (ποσοστό 71,2%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 43, (ποσοστό 5,2%) η τιμή αυξήθηκε οριακά στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι  μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση - 9,65%.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι  το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι από χθες ακόμη πιο εμπλουτισμένο, καθώς διευρύνθηκε η κατηγορία των «κατεψυγμένων λαχανικών», ενώ εντάχθηκαν και νέα προϊόντα, για τους διαβητικούς.  Περιλαμβάνονται, πλέον, και οι κατηγορίες «γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς», όπως είναι η στέβια, καθώς και τα προϊόντα βρώμης. Σημειώνεται ότι ήδη περιλαμβάνονταν πέντε κατηγορίες τροφίμων για διαβητικούς και καταναλωτές με άλλα διατροφικά προβλήματα, όπως φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, το γιαούρτι από γάλα αγελάδος με χαμηλά λιπαρά, το τυρί με χαμηλά λιπαρά, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα ένταξης και άλλων ειδών που αφορούν καταναλωτές με δυσανεξία σε κάποια συστατικά όπως λακτόζη και γλουτένη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα 1η Δεκεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «καλάθι» έχουν λάβει οδηγίες να εναρμονιστούν με την υπουργική απόφαση για ειδικές σημάνσεις στα ράφια.



Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

 



Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταγράφει -σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat- αποκλιμάκωση καθώς το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 9% έναντι 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να λέει ότι «είμαστε πρωταθλητές», ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς στην Ευρωζώνη έφτασε τον Νοέμβριο στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν για μια ακόμα φορά, την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος εκθέτοντας το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αρχηγό του Αλ. Τσίπρα που άλλοτε μιλούν για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και άλλοτε καταγγέλλουν «ανοχή της Κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία για την οποία ο πληθωρισμός αποτελούσε ζήτημα- ταμπού κινείται στο 11,3%, στην Ιταλία 12,5%, Ολλανδία 11,2%, Αυστρία 11,1%, το Βέλγιο 10,5%, η Πορτογαλία 10,3%, η Λετονία 21,7%, η Εσθονία 21,4%, η Λιθουανία 21,4%, η Σλοβακία 15,1%, η Σλοβενία 10,8%, ενώ το ίδιο ποσοστό πληθωρισμού με τη χώρα μας είχαν η Φινλανδία και η Ιρλανδία.



Μεγαλύτερη από ποτέ η γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια

 


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην  γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια :

Διαρκές μέλημά μου, ως Πρωθυπουργός, είναι η διαφοροποίηση πηγών και η ευελιξία και η εξέταση για το ποιες επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί αυτή η πρωτοφανής κρίση αναμφίβολα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Με υπερηφάνεια δηλώνω πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής.

Η γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Και μεγάλο μέρος αυτού, πιστεύω, οφείλεται στην ενεργειακή μας στρατηγική, ιδίως στη στρατηγική μας για το φυσικό αέριο. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χρόνια της κρίσης και ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 6% φέτος.

Έχουμε καταστήσει την ενέργεια και την ενεργειακή μας στρατηγική κεντρικό σημείο της εθνικής μας οικονομικής στρατηγικής για το μέλλον. Αν δείτε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος.

Προσθέσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα για να επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεων κατά περίπου 65%.

Η πρώτη μας νέα μονάδα FSRU θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του 2023, αρχές του 2024. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί που εξετάζονται και οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια..

Οι υποδομές μας σε αγωγούς επίσης επεκτείνονται. Πριν από δύο χρόνια, όπως σίγουρα γνωρίζετε, εγκαινιάσαμε τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) που συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ιταλία. Εξετάζεται ήδη η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΤΑΡ για να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό στόχο να εισάγουμε περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Και την 1η Οκτωβρίου γιορτάσαμε στη Σόφια την εμπορική λειτουργία του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Αυτός είναι ο δεύτερος αγωγός μας, προς τη Βουλγαρία, όπου οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια δοκιμή αγοράς για έναν νέο αγωγό προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Θέλουμε να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να διαφοροποιηθούν πολύ γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο και να σπάσουμε τον ασφυκτικό κλοιό που είχε επιβάλλει η Ρωσία στους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενεργειακή ασφάλεια.

Σε εγχώριο επίπεδο, το φυσικό αέριο είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 80% σε μια δεκαετία. Και το φυσικό αέριο ήταν και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας για την ενεργειακή μετάβαση.

Ωστόσο, σύντομα θα μεταφέρουμε επιπλέον αέριο από την Κασπία Θάλασσα και φυσικά θα στέλνουμε περισσότερο αέριο προς τον βορρά, αλλά και προς την Ιταλία. Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι σε κάποιο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα.

Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να επενδύσουμε σε νέα παραγωγή. Καταφέραμε να πετύχουμε εφοδιαστική επάρκεια φέτος, αλλά το καταφέραμε επειδή εξαρτόμαστε ακόμα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά. Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε περισσότερο LNG, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα, επιταχύνουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ExxonMobil.

Αυτό σαφώς δεν θα γίνει σε βάρος της ανάγκης επιτάχυνσης της εξέλιξης του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουμε εγκαταστήσει πάνω από δέκα gigawatt αιολικής και ηλιακής ενέργειας και άλλα δυόμισι gigawatt υδροηλεκτρικής ενέργειας.