Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Πολίτη.

 



Αντικείμενο του σχεδίου νόμου είναι η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», ιδίως ως προς τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, τις αρμοδιότητες και τη διαδικασία έρευνας και παρέμβασης αυτής.

Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ζητήματα διοικητικής και λειτουργικής φύσεως του «Συνηγόρου του Πολίτη», τα οποία καθιστούσαν δυσχερές το θεσμικό του έργο, προκαλώντας αφενός καθυστερήσεις στο έργο αυτό, αφετέρου τη δυσαρέσκεια και έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Περαιτέρω, θα εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η θεσμική ανεξαρτησία του «Συνηγόρου του Πολίτη». 

Προτείνονται διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στον «Συνήγορο του Πολίτη»  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, οι οποίες αφορούν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό πλαίσιο. Προς το σκοπό αυτό, επιδιώκεται η αναδιοργάνωση του «Συνηγόρου του Πολίτη», ενισχύοντας σημαντικά τη λειτουργία του, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να καταστεί μία αποτελεσματική ιεραρχική δομή και το οργανωτικό πλαίσιο αυτής να είναι ικανό α) να ανταποκρίνεται στις κατευθυντήριες γραμμές, που έχει χαράξει ο νομοθέτης, και β) να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υποστήριξης του έργου του «Συνηγόρου του Πολίτη».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου