Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

«Καλάθι του νοικοκυριού» - Διευρύνθηκε με νέα προϊόντα για διαβητικούς.

 



Παρά τις προσπάθειες κάποιων  να αμφισβητήσουν ακόμη και  να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία για το  «Καλάθι του νοικοκυριού» η πραγματικότητα τους διαψεύδει και τους εκθέτει. Καθώς μπήκαμε από χθες στην πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής της νέας πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο 94,7% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του νοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές. Αναλυτικά, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «Καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 192, (ποσοστό 23,5%) η τιμή μειώθηκε με τη μεσοσταθμική μείωση ανά προϊόν να διαμορφώνεται στο -25,8%. Στα 581, (ποσοστό 71,2%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 43, (ποσοστό 5,2%) η τιμή αυξήθηκε οριακά στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι  μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση - 9,65%.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι  το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι από χθες ακόμη πιο εμπλουτισμένο, καθώς διευρύνθηκε η κατηγορία των «κατεψυγμένων λαχανικών», ενώ εντάχθηκαν και νέα προϊόντα, για τους διαβητικούς.  Περιλαμβάνονται, πλέον, και οι κατηγορίες «γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς», όπως είναι η στέβια, καθώς και τα προϊόντα βρώμης. Σημειώνεται ότι ήδη περιλαμβάνονταν πέντε κατηγορίες τροφίμων για διαβητικούς και καταναλωτές με άλλα διατροφικά προβλήματα, όπως φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, το γιαούρτι από γάλα αγελάδος με χαμηλά λιπαρά, το τυρί με χαμηλά λιπαρά, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα ένταξης και άλλων ειδών που αφορούν καταναλωτές με δυσανεξία σε κάποια συστατικά όπως λακτόζη και γλουτένη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα 1η Δεκεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «καλάθι» έχουν λάβει οδηγίες να εναρμονιστούν με την υπουργική απόφαση για ειδικές σημάνσεις στα ράφια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου