Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Στον Πόρο καλούσαν σε «Corona» party αδιαφορώντας για τα μέτρα

 



Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iefimerida.gr κατά τη διάρκεια της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στον Πόρο κλήθηκε για εξηγήσεις από τις Αρχές μία γυναίκα η οποία παρείχε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, αλλά και υπηρεσίες μασάζ και ευεξίας στο νησί. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται πως η διασπορά του ιού στον Πόρο ξεκίνησε από τη συγκεκριμένη γυναίκα, καθώς ήταν θετική στον κορωνοϊό πριν από το ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η φυσικοθεραπεύτρια έκανε συνεδρία φυσικοθεραπείας σε γυναίκα, γνωστό δημόσιο πρόσωπο στο νησί και φέρεται πως την κόλλησε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται τώρα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ωστόσο η ανησυχία των Αρχών για τη διασπορά του κορωνοϊού δεν σταματάει εκεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως η φυσικοθεραπεύτρια παρείχε υπηρεσίες και σε άλλους κατοίκους και επισκέπτες του Πόρου.


Το ύποπτο pool party με την ονομασία «Corona» και ο συνωστισμός στα μπαρ

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν τα μαζικά κρούσματα κορωνοϊού στο νησί του Πόρου, στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, μπήκε ένα pool party, στο οποίο συμμετείχαν νεαρά άτομα.

Μάλιστα κάτοικοι του Πόρου ανέφεραν πως δεν αποκλείεται το σενάριο κάποια νεαρά άτομα που προφανώς συνωστίστηκαν στο χώρο του πάρτι να κόλλησαν τον ιό. Στη συνέχεια και μην γνωρίζοντας πως είναι φορείς του κορωνοϊού φαίνεται πως κόλλησαν μέλη των οικογενειών τους. Στα social media κυκλοφορούσε και η αφίσα για το συγκεκριμένο πάρτι, το οποίο διοργανωνόταν κάθε Τετάρτη σε ξενοδοχείο του νησιού.

Σημειώνεται πως πολλοί χαρακτήριζαν προκλητικό να πραγματοποιείται πάρτι που μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό και μάλιστα με την ονομασία «Corona».

Το ανησυχητικό όμως, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ, είναι ότι οι γονείς και οι συγγενείς των νεαρών εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επαφή με το κοινό.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ληφθεί στον Πόρο είναι και το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου με την εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται πάντως πως παρά τις συστάσεις για αποφυγή συνωστισμού, η διασκέδαση στα μπαρ του νησιού γινόταν και φέτος όπως κάθε καλοκαίρι. Μάλιστα αν και κάτοικοι του Πόρου τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπως σε νησιά με μαζικό τουρισμό με Ελληνες και ξένους επισκέπτες σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο το νησί δεν φαίνεται να είχε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Γι' αυτό και οι ειδικοί συνεχίζουν την ιχνηλάτηση με το ενδιαφέρον να στρέφεται και στους εργαζόμενους και τους θαμώνες των μπαρ, αλλά και σε όσους συμμετείχαν στο «Corona» pool party, καθώς φαίνεται πως είχε ήδη ξεκινήσει η διασπορά του κορωνοϊού στο νησί και ενδεχομένως να συνεχίστηκε και εκεί.


Πηγή: iefimerida.gr 



Πρόστιμο στο ΚΚΕ επειδή παραβιάζει τον νόμο και δεν αναφέρει τις πηγές των εσόδων του



Μέχρι τώρα γίνονταν ανεκτές οι παραβιάσεις του νόμου του 2014 από το ΚΚΕ το οποίο αρνούνταν τον έλεγχο στα οικονομικά του.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών του ΚΚΕ,  επιβλήθηκε πρόστιμο 4% της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης λόγω της μη συμμόρφωσης του κόμματος με νομοθέτημα που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνονται στις αρχές τα στοιχεία όσων ενισχύουν οικονομικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που τα αντιμετωπίζει σαν ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους. Με βάση αυτό το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο στο ΚΚΕ, το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ο νόμος προβλέπει για κάθε ενισχυτή στα κόμματα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, το ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητάς του.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση προς αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα, το οποίο ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014, και δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν.

Ο αντιδραστικός αυτός νόμος πρέπει να καταργηθεί και η όποια προσπάθεια εφαρμογής του πρέπει να πέσει στο κενό, γιατί είναι σε βάρος γενικά όλου του λαού και των λαϊκών οργανώσεων».



Πηγή : omadaalithias.gr



Η χαμηλή νοημοσύνη του Ραγκούση δεν τον αφήνει να καταλάβει ότι για την μείωση του τουρισμού ευθύνεται η πανδημία

 


Είναι τραγική προσωπικότητα αυτός ο Γιάννης Ραγκούσης και αναρωτιόμαστε εάν φταίει το IQ του η κάνει ότι να΄ναι αναρτήσεις για να δείξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίζεται στην βλακεία και την ανευθυνότητα με τους υπόλοιπους συντρόφους.

Φυσικά και ο Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι το καταλληλότερο στέλεχος για ένα κόμμα, ακόμα και για το ΜεΡΑ25  και την Ελληνική Λύση, κάτι που Αλέξης Τσίπρας δεν είδε, γιατί δεν έχει την ικανότητα να δει και να κρίνει αφού νοητικά κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ραγκούση.

Για να δείξει ότι υπάρχει ο Γιάννης Ραγκούσης και για να ξεφτιλιστεί ακόμα μία φορά κάνει μία ανάρτηση νομίζοντας ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη και οι πολίτες αναρωτιούνται; Δεν καταλαβαίνει; Πόσο χαμηλής νοημοσύνης είναι;

Την στιγμή που ο κορονοϊός καλπάζει σε όλη την υφήλιο με πολλούς νεκρούς διαλύοντας την παγκόσμια οικονομία, βρήκε θέμα για να ξεφτιλιστεί ο Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτησή του στο Facebook που προσπαθεί συνδέσει τον Μητσοτάκη με την πανδημία και τον τουρισμό που είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Η νέα ανάρτηση ξεφτίλα του Γιάννη Ραγκούση :

«Θα καταλάβαινε κανείς να βουλιάξει ο τουρισμός για να μην καλπάσει ο κορονοιός.

Αντίστροφα, σε κάποιες άλλες χώρες-ίσως-θα καταλάβαινε κανείς να καλπάσει ο κορονοιός για να μην βουλιάξει η οικονομία ή ο τουρισμός.

Στην Ελλάδα όμως δεν συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα πλέον εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο. Και ο τουρισμός βουλιάζει και ο κορονοιός καλπάζει.

Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη.

Δεν πρέπει να κοπιάσατε πολύ γι αυτό το δραματικό “δύο στα δύο”.

Πράγματι, για να το πετύχετε δεν ήθελε κόπο, ήθελε τρόπο … και βόλτες με στρατιωτικά ελικόπτερα από την Αντίπαρο».

Giannis Ragkousis
3 ώρες πριν

Θα καταλάβαινε κανείς να βουλιάξει ο τουρισμός για να μην καλπάσει ο κορονοιός.
Αντίστροφα, σε κάποιες άλλες χώρες-ίσως-θα καταλάβαινε κανείς να καλπάσει ο κορονοιός για να μην βουλιάξει η οικονομία ή ο τουρισμός.
Στην Ελλάδα όμως δεν συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα πλέον εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Και ο τουρισμός βουλιάζει και ο κορονοιός καλπάζει....

Δείτε περισσότερα
307
9
23


Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στην Εύβοια, ένα βρέφος μεταξύ των νεκρών από την κακοκαιρία



Οι πληροφορίες από την Πυροσβεστική κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, από την περιοχή των Πολιτικών Ευβοίας, έναν 85χρονο άνδρα, μία 86χρονη γυναίκα και ένα βρέφος 8 μηνών, με την οικογένειά του να βρίσκεται στην περιοχή για διακοπές.

Συνεχίζονται από την Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις για απομακρύνσεις των εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται τα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, Κυριακή 9 Αυγούστου.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν, ότι ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

Μέχρι πριν από λίγο, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 35 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 139 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Οι κλήσεις αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Πολιτικά και Λευκαντί.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.




Ρομά πήγαν να κλάψουν μετασχηματιστή στο εργοστάσιο της Πυρκάλ δημιουργήθηκε έκρηξη 1 νεκρός και 2 τραυματίες

 


Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της παράνομης εισόδου ομάδας Ρομά στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ για να κλέψουν μετασχηματιστή.

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες από την ΕΛΑΣ που αναφέρουν πώς γύρω στις 14.50 ομάδα τριών ατόμων προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στον χώρο προσπαθώντας να αφαιρέσει μετασχηματιστή.

Στο σημείο βρέθηκε άμεσα ασθενοφόρο, παραλαμβάνοντας τους δύο τραυματίες όπου και τους μετέφερε στο νοσοκομείο. Διενεργείται προανάκριση για το συμβάν.



Μεσαρά: «Να μπει σε καραντίνα το χωριό»



Eίχαν πυρετό τις τελευταίες 15 μέρες αλλά κυκλοφορούσαν κανονικά στο χωριό.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως το ζευγάρι των ηλικιωμένων από χωριό της Μεσαράς είναι θετικό στον κορωνοϊός, έχει σημάνει συναγερμός.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι μετά τη διάγνωση και τη διαπίστωση πως είναι θετικοί στον κορωνοϊο, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Κάτι που έγινε όμως ετεροχρονισμένα, μιας και οι δύο ηλικιωμένοι αν και είχαν πυρετό τις τελευταίες 15 μέρες, κυκλοφορούσαν κανονικά στο χωριό και έρχονταν σε επαφή με τους κατοίκους. Πριν μεταβούν στο νοσοκομείο για να δώσουν δείγμα είχαν πάει στην εκκλησία και είχαν αρκετές επαφές με τους συγχωριανούς τους,  οι οποίοι όπως είναι λογικό είναι θορυβημένοι από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, μιλώντας στο cretapost,  τονίζει ότι πλέον όλοι φοβούνται τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθήκαμε, προχωρώντας σε απολυμάνσεις σε όλο τον οικισμό και στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ ο ιερέας του χωριού απολύμανε την εκκλησία. Παράλληλα έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία και αναμένουμε απαντήσεις. Όμως η επικοινωνία όπως γνωρίζουμε όλοι δεν είναι και η πιο εύκολη ως διαδικασία», σημειώνει ο κ. Νικολιδάκης που συνεχίζει λέγοντας ότι έχει ζητήσει να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους κατοίκους του χωριού και περιμένει τι μέλλει γενέσθαι.

Παράλληλα η ανησυχία είναι τέτοια που ο ίδιος ο κ. Νικολιδάκης αναφέρει πως ίσως θα έπρεπε να μπει το χωριό σε καραντίνα:  «Δεν αρκεί μόνο η ιχνηλάτηση των επαφών τους, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ίσως θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα όλο το χωριό. Είναι κρίμα, τόση προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει στη Μεσαρά να πηγαίνει στράφι και υπάρχει φόβος πως ο ιός μπορεί να «χτυπήσει» την πεδιάδα», καταλήγει ο Δήμαρχος.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα κρούσματα στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ, δύο άνδρες 42 και 45 ετών βρέθηκαν θετικοί στα Χανιά. Και οι δυο είναι σε καλή κατάσταση και παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ενώ έχει αρχίσει ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Την ίδια ώρα εξιτήριο πήραν τόσο η σύζυγός του 70χρονου που νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ .  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 70χρονος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου σε καλύερη όμως κατάσταση , καθώς δεν είναι πλέον διασωληνωμένος.

Εξιτήριο πήραν επίσης ο ιερομόναχος αλλά και η 45χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Χανίων.

Στο ΠΑΓΝΗ εξακολουθεί να νοσηλεύεται και ο 31χρονος Γερμανός τουρίστας που μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο καραντίνας.



Πηγή : cretapost.gr



Από Δευτέρα εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ πιθανόν θα κλείνουν στις 11 το βράδυ

 


Τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού που κυμαίνονται σταθερά εδώ και μέρες σε τριψήφιο νούμερο, καθώς και τα 152 που ανακοινώθηκαν το Σάββατο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση η οποία φέρεται να προχωρά σε νέα μέτρα από αυτή την Δευτέρα. 

Πρώτα στο πλάνο μέτρων είναι τα εστιατόρια, τα μπαρ και γενικότερα ο χώρος της μαζικής εστίασις που πιθανότατα από την Δευτέρα θα ισχύει νέο ωράριο, 07:00 - 23:00.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι το νέο ωράριο να ισχύσει έως και την εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο και αυτό εξαρτάται απο την πορεία των κρουσμάτων.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ αναφέρουν ότι μιά τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι με την πτώση του τζίρου να είναι της τάξης του 50% με 60% ειδικά στα νησιά. στο σύνολο των καταστημάτων. 

Το μέτρο αυτό της μείωσης του ωραρίου έχουν πάρει ήδη στην Ισπανία όπου η κυβέρνηση της Καταλονίας από τα Ιουλίου έχει απαγορεύσει την λειτουργία των κλαμπς και των μπαρ μετά τις 12 το βράδυ και έτσι έχει περιοριστεί η διασπορά του ιού στους νέους ειδικά.





Δανία: Έκλεισε σφαγείο - Εντοπίστηκαν 150 κρούσματα σε εργαζόμενους

 



Το σφαγείο του Ρίνγκστεντ, σε απόσταση 50 χλμ από την Κοπεγχάγη, απασχολεί σχεδόν 900 υπαλλήλους

Ο δανέζικος κολοσσός επεξεργασίας κρέατος Danish Crown ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τη λειτουργία ενός μεγάλου σφαγείου στη Δανία, λόγω μιας σημαντικής ενεργής εστίας εκεί, που πλησιάζει τα 150 κρούσματα Covid-19 μεταξύ των εργαζομένων της μονάδας.

Το σφαγείο του Ρίνγκστεντ, σε απόσταση 50 χλμ από την Κοπεγχάγη, απασχολεί σχεδόν 900 υπαλλήλους.

Εκ των 600 υπαλλήλων που ήταν παρόντες, ένα πρώτο κύμα διαγνωστικών τεστ ανέδειξε 120 θετικά κρούσματα. Η Danish Crown στη συνέχεια υπέβαλε εκ νέου σε τεστ όλα τα αρνητικά κρούσματα και 22 επιπλέον μολύνσεις εντοπίστηκαν, εξηγεί η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου.

«Για αυτόν τον λόγο, κλείνουμε το σφαγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα προκειμένου να προσπαθήσουμε ξανά να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης μεταξύ των εργαζομένων της μονάδας», γράφει η Danish Crown.

Όλοι οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντίνα, διευκρινίζει η επιχείρηση.


Πηγή : protothema.gr



Στους 212 οι νεκροί

 


Ένας ακόμη θάνατος από κορονοϊό σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (8/8) στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 212.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία 90χρονη που νοσηλευόταν στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Το απόγευμα του Σαββάτου (8/8) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 152 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17 (76.5% άνδρες).

Από τα 152 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων 26 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και 43 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

εικοσιδύο (22) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

εικοσιέξι (26) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

σαραντατρία (43) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,

ένα (1) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

πέντε (5) στην Π.Ε. Έβρου,

τέσσερα (4) στην Π.Ε. Ημαθίας,

ένα (1) στην Π.Ε. Ικαρίας,

δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

έξι (6) στην Π.Ε. Καβάλας,

ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,

δύο (2) στην Π.Ε. Κέρκυρας,

ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,

ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,

ένα (1) στην Π.Ε. Κυκλάδων,

δέκα (10) στην Π.Ε. Λάρισας,

δύο (2) στην Π.Ε. Μυτιλήνης,

τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας,

τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,

δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,

τρία (3) στην Π.Ε. Πρεβέζης,

ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων,

δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας,

τέσσερα (4) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

δύο (2) στην Π.Ε. Χανίων



419 παραβάσεις σε 14.877 ελέγχους για τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο



Παρασκευή 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 14.877 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 419 παραβάσεις:

Συγκεκριμένα βεβαιώθηκαν 404 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας/μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.

Από αυτές, 121 παραβάσεις σημειώθηκαν στην Αττική, 41 στην Κεντρική Μακεδονία, 35 στη Δυτική Ελλάδα, 33 στη Θεσσαλονίκη, 25 στο Νότιο Αιγαίο, 23 στα Ιόνια Νησιά, 21 στην Πελοπόννησο, από 19 στην Κρήτη και στο Βόρειο Αιγαίο, από 17 σε Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα, 16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 15 στη Θεσσαλία 2 στη Δυτική Μακεδονία. Διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και συνελήφθη ένα άτομο. Σε τέσσερις περιπτώσεις δεν είχε συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.




Έρχονται οι εικονικές ταμειακές με ηλεκτρονικές αποδείξεις

 



Οι εικονικές ταμειακές μηχανές, (VCR) οι οποίες όχι μόνο θα είναι συνδεδεμένες με την εφορία αλλά θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις στους καταναλωτές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με sms, μπαίνουν σύντομα στη ζωή μας. 

Τέλος το χαρτί

Επί της ουσίας μπαίνει τέλος στις ταμειακές μηχανές όπως τις γνωρίζουμε. Αντικαθίστανται από ειδικό λογισμικό μέσω του οποίου, όταν «ετοιμάζεται» απόδειξη προς έκδοση, θα επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με την ΑΑΔΕ. Θα αποστέλλονται τα στοιχεία της απόδειξης και εν συνεχεία η επιχείρηση θα λαμβάνει τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης (ΜΑΡΚ). Με τον ΜΑΡΚ θα επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της συναλλαγής. Η επιχείρηση από την πλευρά θα έχει τη δυνατότητα να την τυπώσει ή να στείλει με sms ή email.

Ηδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις και αποστέλλουν στους πελάτες τους την ηλεκτρονική απόδειξη. Βέβαια, στην παρούσα φάση οι ανωτέρω επιχειρήσεις μέχρι σήμερα δεν ήταν συνδεδεμένες με την εφορία, κάτι όμως που μπορούν να πράξουν πλέον, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τις παλαιές κλασικές ταμειακές μηχανές, μέχρι την απόσυρσή τους και μέχρι να μεταβούν στο νέο σύστημα (υποχρεωτικά σε ένα χρόνο), στην τυπωμένη απόδειξη θα υπάρχει QR Code. Με το smartphone o καταναλωτής που θα λαμβάνει την απόδειξη θα μπορεί σκανάροντάς την να διαπιστώνει τη γνησιότητά της και εν συνεχεία να ενημερώνει την ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι χρήση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, myDATA, μπορούν πλέον να κάνουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Ηδη η Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας για την έγκριση λογισμικού υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων της ΑΑΔΕ –στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αγοράς από τον ΣΕΒ και τον ΣΕΠΕ– χορήγησαν τις πρώτες τέσσερις άδειες καταλληλότητας για λογισμικά ψηφιακής τιμολόγησης, που έχουν αναπτυχθεί από ισάριθμες εταιρείες.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια

Οσες επιχειρήσεις επιλέξουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτών των παρόχων μπορούν αυτόματα να διαβιβάζουν τα παραστατικά εσόδων, που εκδίδουν, στην πλατφόρμα myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) στον ιστότοπο mydata.aade.gov.gr. Η διαδικασία αδειοδότησης είναι διαρκής και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να ενημερώνονται για τους αδειοδοτημένους παρόχους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Η διαβίβαση των παραστατικών ψηφιακής τιμολόγησης γίνεται με ευθύνη του παρόχου, σε πραγματικό χρόνο, και αυτόματα, με την έκδοση των παραστατικών.

Τα προς έκδοση ψηφιακά τιμολόγια υποβάλλονται σε βασικούς ελέγχους από την πλατφόρμα myDATA και σημαίνονται με τον μοναδικό αριθμό καταχώρισης - ΜΑΡΚ, ο οποίος συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε τιμολόγιο, που εκδίδεται από αδειοδοτημένο λογισμικό.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου βελτιώνει την αξιοπιστία των συναλλαγών, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να ελέγξει σε ιστοσελίδα του παρόχου την αυθεντικότητα ενός τιμολογίου, με χρήση του QR code, που φέρουν υποχρεωτικά τα ψηφιακά τιμολόγια.

Ψηφιακή μεταρρύθμιση

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, «με την πιστοποίηση των πρώτων παρόχων ψηφιακής έκδοσης στοιχείων της ΑΑΔΕ, μπαίνει σε πλήρη λειτουργία το πρώτο στάδιο μιας μεγάλης και σημαντικής ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA έχει πολλαπλά οφέλη για όλους: για τις επιχειρήσεις, διότι μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους, μέσω της αυτοματοποίησης διαδικασιών, αλλά και γιατί αποφεύγουν τις περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Για το κράτος, άρα και για τους πολίτες, διότι περιορίζεται σημαντικά η φοροδιαφυγή και ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι συναλλαγές, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων όσο και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών».


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών τον Ιούνιο

 



Αντέχουν οι εξαγωγές παρά τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, ανοδική ήταν η πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιούνιο 2020 εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 125,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 6,5%, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να ανέλθουν στο ποσό των 2 δισ. ευρώ έναντι 1.9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2019.

Αντίθετα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,5%, δηλαδή 238,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2020 έναντι 2,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2019, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Αντίστοιχα, αρνητική πορεία είχαν και οι εισαγωγές που μειώθηκαν κατά 9,2%, δηλαδή 400,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 4 δισ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας παρέμεινε ελλειμματικό κατά 1,4 δισ. ευρώ, αλλά το έλλειμμα μειώθηκε κατά 162,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,3% συγκριτικά με πέρυσι. 

Συνολικά για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε €14.806,0 εκατ. έναντι €16.845,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά €2.039,9 εκατ., δηλαδή 12,1%. Οι εισαγωγές στο α΄εξάμηνο 2020 μειώθηκαν κατά €4.288,5 εκατ., δηλαδή 15,4% ανερχόμενες στο ποσό των €23.619,2 εκατ., ενώ το εμπορικό έλλειμμα από €11.061,8 εκατ. στο α’ εξάμηνο 2019, διαμορφώθηκε σε €8.813,2 εκατ. φέτος, βελτιωμένο κατά €2.248,6 εκατ., δηλαδή 20,3%. 

Σε κλαδικό επίπεδο, σημαντική ήταν η ενίσχυση των τροφίμων και των χημικών, καθώς οι δύο κλάδοι βελτίωσαν την εξαγωγική τους επίδοση κατά €231,0 εκατ., δηλαδή 9,8% και €422,7 εκατ., δηλαδή 21,4% αντίστοιχα. Αντίθετα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν κατά €253,4 εκατ., δηλαδή 9,5%, ενώ αρνητική ήταν και η πορεία των εξαγωγών μηχανημάτων και οχημάτων (€33,3 εκατ., δηλαδή 2,2%), των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων (€228,7 εκατ., δηλαδή 17,1%) και πρώτων υλών (€185,3 εκατ., δηλαδή 24,4%). Τέλος, οι εξαγωγές ποτών και καπνών αυξήθηκαν κατά €24,8 εκατ., δηλαδή 6,5%, ενώ τα λίπη και έλαια σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά €82,8 εκατ., δηλαδή 39,5%.



Ο διοικητής της ΕΛ.ΑΣ. στον Πόρο την πλήρωσε για την διάδοση του ιού! Ο Δήμαρχος τι έκανε για τα μέτρα;;



Από την πρώτη στιγμή  ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης είχε αποποιηθεί των ευθυνών του και όπως είπε σε δηλώσεις του αναγκάστηκε να προτείνει η Δημοτική Αρχή μέτρα, καθώς δεν έκανε τη δουλειά της η Αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχε μεταδοθεί μία γενικότερη στάση «μη παρέμβασης» στα στελέχη που υπηρετούν στο νησί.

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ πού σωστά αποφάσισε τη μετακίνηση του διοικητή του ΑΤ Πόρου, με αφορμή τους ελέγχους για τον κορωνοϊό και την μεγάλη διάδοση του ιού στο νησί, αλλά δεν είναι η μόνη αρχή στο νησί είναι και ο δήμος που δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες τους μέχρι στιγμής.

Σε εξέλιξη από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου, μετά από καταγγελίες για μειωμένους ελέγχους για τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα του φονικού ιού στο νησί του Αργοσαρωνικού είναι πάνω από 30 ενώ αναμένονται και αποτελέσματα από άνω των 100 τεστ και ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα από χθες, μετά από απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, έχει προκαλέσει η διαδικασία απομάκρυνσης του διοικητή του αστυνομικού τμήμα Πόρου, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου του νησιού πως «υπήρξαν ολιγωρίες και πλημμέλειες του τοπικού Α.Τ καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί εκεί, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τις συγκεντρώσεις, στην προστασία από τον κορονοϊό».

Η Ένωση εκφράζει την απορία της για τη «θέση που επιλέγει ο δήμαρχος» και τον παρακαλούν να «επιλέξει την οδό της συγγνώμης και σωφροσύνης πριν τα γεγονότα από μόνα τους τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα».

Επισημαίνουν στην ανακοίνωση πως «είναι γνωστή σ’ όλη την Ελληνική κοινωνία η προσφορά των εργαζομένων αστυνομικών και στην αντιμετώπιση του Covid 19»σημειώνοντας  πως «φαίνεται ότι ο κ. αξιότιμος Δήμαρχος τεχνηέντως για να απεμπολήσει τυχόν δικές του ευθύνες, επιλέγει να επιρρίψει αυγουστιάτικα ευθύνες στους λιγοστούς αστυνομικούς του Α.Τ. που πασχίζουν σε όλα τα μέτωπα» .

Αναλυτικά ανακοίνωση της Ένωσης

«Οι χθεσινές, 07-08-2020 αιτιάσεις και δηλώσεις του Δημάρχου Πόρου ότι υπήρξαν ολιγωρίες και πλημμέλειες του τοπικού Α.Τ καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί εκεί, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τις συγκεντρώσεις κλπ., στην προστασία από τον κορονοϊό μετά τα πρόσφατα κρούσματα εκεί, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Φαίνεται ότι ο κ. αξιότιμος Δήμαρχος τεχνηέντως για να απεμπολήσει τυχόν δικές του ευθύνες, επιλέγει να επιρρίψει αυγουστιάτικα ευθύνες στους λιγοστούς αστυνομικούς του Α.Τ. που πασχίζουν σε όλα τα μέτωπα.

Η όλη στάση του δεν είναι, αν μη τι άλλο γενναία, αφίσταται της πραγματικότητας και προκαλεί θυμηδία όταν ισχυρίζεται ότι το μοναδικό κατάστημα που σφράγισαν οι Υπηρεσίες του Δήμου, προσέφυγε στην διοικητική δικαιοσύνη και δικαιώθηκε και φυσικά επαναλειτούργησε.

Μήπως υπάρχουν εν μέσω θέρους έγγραφες αναφορές του κ. Δημάρχου για το θέμα αυτό κι αν ναι πότε ακριβώς και ποιός είναι ο αποδέκτης;

Είναι γνωστή σ’ όλη την Ελληνική κοινωνία η προσφορά των εργαζομένων αστυνομικών και στην αντιμετώπιση του Covid 19.

Είναι απορίας άξιον η θέση που ''επιλέγει'' ο κ. Δήμαρχος και τον παρακαλούμε να επιλέξει την οδό της συγγνώμης και σωφροσύνης πριν τα γεγονότα από μόνα τους τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα.

Για αρχή, ίσως θα ήταν φρόνιμο να αποδώσει ''τα του Καίσαρος τω Καίσαρι'', αφού ο κ. Δήμαρχος Πόρου κάνει την δική του αυτοκριτική καθώς οι εποχές του ''αποδιοπομπαίου τράγου'', έχουν παρέλθει στην Ελλάδα ανεπιστρεπτί.

Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος


ΛΙΟΤΣΟΣ Σπυρίδων


Η Γεν . Γραμματέας


ΜΑΛΑΧΙΑ Αργυρώ»


Ο νέος Διοικητής του τμήματος βρίσκεται στον Πόρο για να ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε όλο το νησί, ώστε να σταματήσει άμεσα η διάδοση. Ο πρώην Διοικητής του Α.Τ . που αποφάσισε το Αρχηγείο να αποσπάσει, δεν έχει την βασική ευθύνη της διάδοσης του κορωνοϊού στο νησί, και έχει καταθέσει ένσταση και αναμένεται να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει την ένστασή του και θα ληφθεί τελική απόφαση.