Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Δεν πάμε καθόλου καλά οι δανειστές έστειλαν πίσω το... πακέτο μέτρων του Γιάνη Βαρουφάκη




Οι μέρες προς το κρίσιμο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας περνάνε, αλλά οι θεσμοί δεν πείθονται ακόμα από το «πακέτο Βαρουφάκη». Αν και αξιωματούχοι της ευρωζώνης έδειξαν αμέσως εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του καθηγήτή Γιώργο Χουλιαράκη που, ως νέος πρόεδρος του ΣΟΕ, είναι ο βασικός εκπρόσωπος της χώρας μας που «τρέχει» ως τώρα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αυτοί του ζητούν επιμόνως στοιχεία απόδοσης των μέτρων που κομίζει ο κ.Βαρουφάκης, πριν τεθούν αυτά προς συζήτηση και έγκριση στο Συμβούλιο του Γιούρογκρουπ.

Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) αλλά και κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, ζητούν να βρει επιπλέον έσοδα το δημόσιο από αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες όμως η κυβέρνηση ως τώρα... επανεξετάζει. Παράλληλα ανησυχούν ιδιαίτερα για την πραγματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα οικονομικά του κράτους και, όπως λένε πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, πιέζουν για να επιστρέψει η Τρόικα των ελεγκτών προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της δημοσιονομικής θέσης και των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Η κυβέρνηση πάντως αντιστέκεται σε κάθε έλεγχο και αποφεύγει να δώσει στοιχεία και αριθμούς. Ο κύριος Βαρουφάκης μάλιστα, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αναφορά της Άγκελα Μέρκελ στην Τρόικα, χαρακτηρίζοντάς την σαν γλωσσικό ολίσθημα της καγκελαρίου εξαιτίας της δύναμης της αδράνειας ή της συνήθειας.

Ο κύριος Βαρουφάκης έδειξε να «ποντάρει» πάντως πως θα επιτευχθεί συμφωνία για να επανέλθει η βασική γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που συνεδριάζει σήμερα στην Κύπρο. Ρόλο - κλειδί καλείται να παίξει ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, παρότι δεν θα έχει καν δικαίωμα ψήφου στην συγκεκριμένη διαδικασία -ενώ μόλις επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.

Όπως και να'χει, η κυβέρνηση θα επιζητήσει και πολιτική λύση στο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα, για να μην ανακύψει «ατύχημα» για τη χρηματοδότηση της χώρας. «Πάμε στον πόλεμο και σκεπτόμαστε μόνον τη νίκη» τόνισε μάλιστα χθες ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συμπλήρωσε πως «έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο» αν δεν πάνε καλά τα πράγματα.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να δώσει το συμβούλιο Γιούρογκρουπ την έγκριση για την εκταμίευση ενός μέρους τουλάχιστον από την δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης σχεδιάζει να επαναφέρει και το αίτημα για επιστροφή των 1,9δισ ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης.
Καλού-κακού πάντως, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και σταθμίζει κάθε δυνατή λύση, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Για να αποφύγει να θίξει μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, δοκιμάζει πρακτικές εσωτερικού δανεισμού. Σε αυτές συγκαταλέγεται και το ενδεχόμενο κάποιας καθυστέρησης στην αποπληρωμή ιδιωτών προμηθευτών του δημοσίου. Στόχος είναι να έχει ένα πλάνο κινήσεων «δια παν ενδεχόμενο» και με ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο.
Ήδη δοκιμάζει όμως την λύση της μεταφοράς ρευστότητος από φορείς του δημοσίου (ΟΠΚΕΠΕ κλπ) στο λογαριασμό του δημοσίου στην ΤτΕ, προσέχοντας πάντως να μην τους «στραγγίξει» –από τώρα τουλάχιστον- καθώς πρέπει να προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο μέχρι και τον Απρίλιο.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία πάντως, το επιχείρημα που ακούγεται στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι αφού επιχορηγούνται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώνουν συντάξεις, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ό,τι τυχόν περισσεύει για να κάθεται στις εμπορικές τράπεζες με σκοπό να εισπράττουν τόκους.

Πηγή 
-


Η μεσογειακή διατροφή καλύτερη από τη γυμναστική για την καρδιακή υγεία



Τα άτομα που ακολουθούν πιστά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής έχουν 74% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε ορίζοντα δεκαετίας. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται καλύτερη στην καρδιοπροστασία από την γυμναστική, σύμφωνα με στοιχεία ελληνικής μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Ερευνητική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τους Δημοσθένη Παναγιωτάκο και Εκάβη Γεωργουσοπούλου, ανέλυσαν δειγματοληπτικά στοιχεία για πάνω από 2.500 Έλληνες ηλικίας 18 έως 89 ετών. Η έρευνα συσχέτισε, σε βάθος δεκαετίας, τις διατροφικές συνήθειες κάθε ατόμου με την κατάσταση της υγείας του.

Η μελέτη διεξήχθη στην περιοχή των Αθηνών και των προαστίων της και, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πως οι γυναίκες ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή πιο πιστά από ό,τι οι άνδρες, οι οποίοι συχνότερα κάνουν διατροφικές «παρεκτροπές» δυτικού τύπου.

Πάντως, όσοι ήταν οι πιο «πιστοί» στη μεσογειακή διατροφή, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μεσογειακή διατροφή ωφελεί άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, υγιείς και ασθενείς. Τα οφέλη για την καρδιά είναι άμεσα, πέρα από τα έμμεσα οφέλη στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και χρόνια φλεγμονή.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια και κόκκινο κρασί.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν μάλιστα πως είναι σχετικά εύκολο οπουδήποτε στον κόσμο να ακολουθήσει κανείς αυτή τη δίαιτα και μάλιστα με χαμηλό κόστος.


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Φαρμακοποιοί προς ΕΟΠΥΥ: «Δεν θα γίνουμε οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων»




Σε μία προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επανακοινοποίησε εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας στους φαρμακοποιούς την υποχρέωσή τους να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό σκεύασμα (γενόσημο), ανά θεραπευτική κατηγορία, αλλιώς απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη και ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να την ανακαλέσει.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τις συνταγές των φαρμακοποιών και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, τότε θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα ημέρες. Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.
Την έκπληξή τους για την επανακοινοποίηση της εγκυκλίου εκφράζουν οι φαρμακοποιοί, κάνοντας λόγο για «μνημονιακό νόμο Βορίδη που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους, προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα».
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη, προσθέτοντας ότι «και αυτή η μνημονιακή απόφαση, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό». Επίσης, κάλεσε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να την ανακαλέσει. Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση του ΠΦΣ είναι «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». «Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει τη διάθεσή της για την ανατροπή των μνημονιακών διατάξεων. Μένει τώρα να την αποδείξει και εμπράκτως» σημείωσε ο κ. Λουράντος.
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι ως επιστήμονες υγείας δεν μπορούν να συνηγορήσουν στους ενδεχόμενους κινδύνους από την «υποχρεωτική» αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων».


Πηγή 


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 26% η ανεργία τον Δεκέμβριο


Στους 1.233.404 οι άνεργοι - 3.371.756 ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός

Αυξήθηκε η ανεργία το Δεκέμβριο στην Ελλάδα ανερχόμενη σε ετήσια βάση στο 26%, έναντι 25,9% το Νοέμβριο 2014. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.233.404 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.371.756 άτομα.

Ερευνα Εργατικού Δυναμικού - Δεκέμβριος 2014 από την ΕΛΣΤΑΤ

Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη πως το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2014 ανήλθε σε 26% έναντι 27,3% τον Δεκέμβριο του 2013 και 25,9% τον Νοέμβριο του 2014.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.505.569 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.233.404 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.371.756 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 17.972 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2013 (αύξηση 0,5%) και μειώθηκαν κατά 24.453 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (μείωση 0,7%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 76.053 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2013 (μείωση 5,8%) και κατά 296 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (μηδενική ποσοστιαία μεταβολή).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 252 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2013 (μηδενική ποσοστιαία μεταβολή) και αυξήθηκαν κατά 20.425 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (αύξηση 0,6%).


Πηγή







Ελεύθερος να... επιστρέψει στον Κορυδαλλό ο Κασιδιάρης για την υπόθεση Μπαλτάκου


Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το βίντεο Μπαλτάκου.

Ετσι ο Ηλ. Κασιδιάρης επέστρεψε και πάλι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε πως έκανε την επίμαχη καταγραφή και υποστήριξε πως δεν γνώριζε ποιος βιντεοσκόπησε την συνομιλία του με τον Τάκη Μπαλτάκο.

Σε βάρος του Η. Κασιδιάρη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση απορρήτου ίδιας προφορικής συνομιλίας και χρήση παράνομης αποτύπωσης ίδιας προφορικής συνομιλίας όσο αφορά αυτήν την υπόθεση.

Κατά την προσαγωγή του στο ανακριτή περίπου 100 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στην Ευελπίδων φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα πολλοί από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο ισόγειο του κτιρίου 6 όπου στεγάζεται ο ανακριτής σε μια κίνηση- δήλωσης συμπαράστασης στον ήδη προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Πηγή : tanea.gr




Απορρίφθηκε το αίτημα για κατάθεση Βενιζέλου στη δίκη Παπακωνσταντίνου


Απορρίφθηκε η πρόταση για κατάθεση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου και του υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΔΟΕ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη δίκη του πρώην υπουργού Γιωργου Παπακωνσταντίνου.

Την πρόταση είχε καταθέσει η Εισαγγελέας της έδρας κ. Ξένη Δημητρίου.

Νωρίτερα κατέθεσε η γραμματέας του κ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, η οποία αναφέρθηκε στους χειρισμούς για την λίστα Λαγκάρντ επί των ημερών του προϊσταμένου της στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Μπέλμπα πάντως ξεκαθάρισε ότι το πολυσυζητημένο usb με τα αρχεία της λίστας δεν το κράτησε καθόλου ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης εξετάστηκε και ο γνωστός καθηγητής πανεπιστημίου κ. Λουκάς Τσούκαλης.


Πηγή : kathimerini.gr


Μπακογιάννη: «Ολοι οι αρχηγοί μετά από ήττα παραιτούνται» Μετά το δεν παραιτούμαι του Σαμαρά έφυγαν απο την αίθουσα Μειμαράκης και Καραμανλής



Τη διεξαγωγή συνεδρίου ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη

Σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν» είπε χαρακτηριστικά.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης κινήθηκε σε αυτά που είπε η Ντόρα ζητώντας έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης. «Οποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα».

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι Κ .Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «Δεν διαβάσαμε σωστά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό».


ΚΑΤΣΙΚΩΘΗΚΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΕΣ ΔΕΝ ΘΕΣ : ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ



Την απόφασή του να μην παραιτηθεί από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές από την κλειστή συνεδρίαη της γαλάζια Κ.Ο., ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη θέση του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ιστορική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές, αλλά αντιθέτως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να δίνει τη μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποχωρεί, είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα τον δικαιώσουν, και στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με διαρροές της ομιλίας Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: “Όποιος βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το κάνει τώρα. Σήμερα. Να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου”.

Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα πολλών βουλευτών και στελεχών περί της διεξαγωγής εκτάκτου Συνεδρίου, αντί του οποίου δέχεται μονάχα μια Εθνική Συνδιάσκεψη, στην οποία φυσικά δεν μπορούν να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για τα όργανα, ούτε βεβαίως να τεθεί θέμα ηγεσίας.


Πηγή : ysterografa.gr


10 Καταπληκτικά Ξενοδοχεία που θα πρέπει να επισκεφθείτε πριν πεθάνετε


Εδώ έχουμε μια συνδυασμένη έκδοση του μερικά από τα πιο καταπληκτικά ξενοδοχεία στον κόσμο που είναι ένα πρέπει να επισκεφθείτε πριν πεθάνετε.
Παρά το γεγονός ότι, μπορεί να υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να αντέξουν αυτές τις θέσεις, αλλά οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας σε αυτά τα φανταστικά μέρη. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα ήρεμο καταφύγιο, εδώ θα πάτε.

1. Το Manta Resort, Ζανζιβάρη


Το υπέροχο θέρετρο βρίσκεται στην απομακρυσμένη βορειοδυτική άκρη του νησιού Πέμπα. Είναι σε μια υπέροχη παραλία με άσπρη άμμο που έχει θέα τα κρυστάλλινα νερά του καναλιού Πέμπα. Το θέρετρο είναι το συνώνυμο για ένα ρομαντικό και χαλαρωτικό καταφύγιο και θεωρείται ως μία από τις καλύτερες παραλίες για κολύμπι σε όλη την Ζανζιβάρη. Η εγκατάσταση καταδύσεις εδώ είναι παγκόσμιας κλάσης. Το θέρετρο προσφέρει περισσότερα από 17 πολύ άνετα και πολυτελή δωμάτια σε διάφορες κατηγορίες τιμών με τα superior δωμάτια κήπο με θέα τη θάλασσα από το φύλλωμα.


2. Ξενοδοχείο Kakslauttanen, Φινλανδία


Αν ποτέ ταξιδέψει στη Φινλανδία θα εκπλαγείτε να βρείτε ένα χωριό Igloo ως μέρος του ξενοδοχείου Kakslauttanen, στη φινλανδική Λαπωνία. Το χωριό Igloo είναι ένα από τα πιο πολύτιμα, μοναδικά και καινοτόμα ξενοδοχεία αρκετά δημοφιλή για τους τουρίστες που αγαπούν να εξερευνήσουν την περιπετειώδη πλευρά της Φινλανδίας. Το ξενοδοχείο διαθέτει 20 ιγκλού χιόνι γίνεται με γυαλί, έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε το Βόρειο Σέλας πέσει στο κρεβάτι σας.


3. Ladera Resort, Σάντα Λουσία


Αυτό είναι ένα μοναδικό πολυτελές θέρετρο που αποτελείται από 32 βίλες υπνοδωμάτιο. Κάθε υπνοδωμάτιο έχει καλλιτεχνικά λαξευμένα στους γύρω λόφους με θέα το γραφικό δίδυμο καρφιά.


Κάθε υπνοδωμάτιο έχει ένα εξαφανισμένο τέταρτο τοίχο που έχει αντικατασταθεί με μια καταπληκτική θέα το καταπράσινο περιβάλλον. Το θέρετρο διαθέτει επίσης εκπληκτικές ανέσεις, πανέμορφη πισίνα σε σχήμα λιμνοθάλασσας, θεαματικό υπαίθριο εστιατόριο και μπαρ με ένα υπέροχο σπα.


4. Αστάρτη Ξενοδοχεία, Ελλάδα


Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Σαντορίνη και διαθέτει καταπληκτική εξωτερική πισίνα και πλήρως εξοπλισμένο σπα. Τα δωμάτια διαθέτουν πλούσια μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα . Έχει περισσότερα από εννέα κλιματιζόμενα δωμάτια.


Συνολικά, η Αστάρτη σας προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία διαμονής που κάνει τις διακοπές σας να αξίζουν τον κόπο. Το εξαιρετικά αρμονικό περιβάλλον, η μαγευτική θέα γύρω σας δίνει μια ατελείωτη αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Κάθε σουίτα διαθέτει ιδιωτικό μπαλκόνι, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν ποτά τους, με θέα τη μαγευτική θέα στη θάλασσα. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν επίσης το προνόμιο να απολαμβάνουν την πισίνα, ενώ munching για ελαφριά σνακ πίνοντας αναψυκτικά. Τα πολυτελή μπάνια διαθέτουν επίσης τζακούζι και όλα τα λευκά είδη, τα υλικά και τα ρούχα είναι της καλύτερης ποιότητας και να διασφαλίζει την απόλυτη διαμονή για όλους τους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τις διακοπές τους.

5. Rayavadee Κράμπι, Ταϊλάνδη


Το ξενοδοχείο βρίσκεται πάνω στην παραλία σε Krabi. Μόλις είστε εδώ, μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με θεραπείες και απεριόριστες ανέσεις σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σπα. Διαθέτει μια εξωτερική πισίνα, ένα γήπεδο τένις και μπιτς μπαρ. Διαθέτει περισσότερα από 100 κλιματιζόμενα δωμάτια με παροχές που δεν μπορείτε ποτέ να βρείτε αλλού.


6. Conrad Maldives, Rangali Island


Σετ σε δύο διαφορετικά νησιά συνδέονται μεταξύ τους με μια γέφυρα, το νησί διαθέτει ευρύχωρες ιδιωτικές βίλες πολυτελείας, και το καλύτερο μέρος είναι ότι έχει υποβρύχια σπίτια είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από γυαλί. Stretching μέχρι το ένα τέταρτο στον Ινδικό Ωκεανό, αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο είναι εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά υψηλής ανέσεις και παροχές με θέα σε μια όμορφη θέα στη θάλασσα ή την παραλία με ένα πάτωμα σκληρού ξύλου στο παράθυρο οροφής.


7. Panchoran Retreat, Μπαλί


Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο που θα σας συνδέει τόσο με τη φύση ως το αγαπημένο ποτέ Panchoran Retreat, Μπαλί. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς στη μέση του δάσους κοντά στο Ubad, Ινδονησία. Έχει μια υπέροχη θέα και είναι πλήρως σχεδιασμένο με τη φύση ως πηγή έμπνευσης του. Κάθε δωμάτιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται δύσκολο να διαχωρίσουμε το εσωτερικό από το εξωτερικό. Το σύνολο του έργου γίνεται από βιώσιμες και ανακυκλωμένων υλικών, οπότε αν ψάχνετε για ένα εντελώς φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον κατοικία, αυτό είναι το σωστό προορισμό.

8. Το Hotel Ubud Hanging Gardens, Ινδονησία


Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Ayung, και σας δίνει μια καταπληκτική εμπειρία πολλών πολιτιστικά αξιοθέατων και μαγευτική φύση γοητεία της κεντρικής Μπαλί.


Το ακίνητο βρίσκεται σε ένα τέτοιο τρόπο ώστε οι τουρίστες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε διάσημα αξιοθέατα όπως το Jaang, Dalem Segara και Satung. Το θέρετρο σας δίνει μια εμπειρία με μιά φυσική γέφυρα από μπαμπού που φτάνει στο, Batur ηφαίστειο .


9. Dedon Island Resort


Τι θα λέγατε σε βίλα που βρίσκεται στο απομακρυσμένο νησί της παραλίες με λευκή άμμο, τα διαλείμματα surf παγκόσμιας κλάσης και μικρά ψαροχώρια; Λοιπόν, σας καλωσορίζουμε στο Dedon Island Resort, που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα με ανάκλιντρα αιώρησης του, Raten καρέκλες και την γύρω ατμόσφαιρα. Το θέρετρο ανήκει στον πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου και νυν σχεδιαστή επίπλων Bobby Dekeyser. Η στιγμή που θα μπείτε στα σούπερ άνετα jitney του θερέτρου, θα βρεθείτε στα στα χέρια της μεγάλης πολυτέλειας και σε  παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις δοκιμάζοντας υπέροχες γεύσης. Οι βίλες εδώ είναι άψογες και να δώσετε προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως τα οργανικά σαπούνια για καλλωπισμούς με κοχύλια. Το φαγητό εδώ είναι απλά υπέροχο βασίζονται σε φρέσκα ντόπια υλικά, όπως calamansi και ψητά λαμπούγγα.


10. Ascher Cliff Restaurant, Ελβετία


Το μέρος στην Ελβετία μπορεί να σας δώσει μια εξαιρετική θέα στο χιόνι και στο όρμο βραχώδες τοπίο στην περιοχή Alpstein. Για να φτάσετε μέχρι εδώ πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσετε από το σταθμό Wasserauen και να οδηγήσει προς το ανηφορικό μονοπάτι για την Seealpsee. Αυτή είναι μια λίμνη στην περιοχή Alpstein. Από εδώ θα πρέπει να ανέβει το εξαιρετικά δύσκολο και ανηφορικό μονοπάτι στο βουνό από Seealpsee στο Ascher και μετά αρχίζει η απόλαυση.




Επιμέλεια : Κώστας Βουκελάτος
Πηγή : earthporm.com


Το τάι τσι συναντά το μπάσκετ


Ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας








Πηγή : newsbeast.gr


Εκφοβισμός…Υπάρχει λύση…



«Καλησπέρα σας. Θέλω να μιλήσω με ένα ψυχολόγο. Αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με το παιδί μου», ακούστηκε φορτισμένη η φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής. Συνέχισε λέγοντας: «έχω ένα γιο 11 ετών, πηγαίνει στην Ε’ δημοτικού και περνάει πολύ άσχημα στο σχολείο».

Η κλήση στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» έγινε από τον πατέρα του 11χρονου Παναγιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα τελευταία 2 χρόνια ο γιος του εκφοβίζεται από ομάδα συμμαθητών του, οι οποίοι τον αποκαλούν «νάνο», «κοντοπίθαρο», «playmobil» και πολλές φορές τον έχουν χτυπήσει στις τουαλέτες του σχολείου. Υπάρχουν μέρες που ο Παναγιώτης αρνείται να πάει στο σχολείο. Η φωνή του πατέρα ήταν ένα μείγμα αγωνίας, θυμού και απελπισίας. Δεν ήξερε πώς να βοηθήσει το γιο του και συγχρόνως ένιωθε και ο ίδιος αβοήθητος.

Παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να του πει «χτύπα κι εσύ», αλλά ξέρει ότι αυτό δεν είναι λύση, ούτε ένδειξη δύναμης. Σε τέτοιο σημείο έφτασε μάλιστα η ένταση του πατέρα, ώστε βλέποντας και ο ίδιος τυχαία τον Παναγιώτη να υφίσταται εκφοβισμό την ημέρα των ελέγχων προόδου των μαθητών, προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα πηγαίνοντας να μιλήσει στα συγκεκριμένα παιδιά.

Με τον πατέρα συζητήσαμε για τα συναισθήματα που ένιωθε ο  ίδιος αλλά και για τα συναισθήματα του γιου του, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαχειριστούν την «κρίση» που είχε προκύψει.

Ο πατέρας ανέφερε ότι ο Παναγιώτης με δυσκολία τους εκμυστηρεύτηκε την κατάσταση και ότι δεν τους μιλούσε καθώς ντρεπόταν και θεωρούσε ότι και ο ίδιος έχει την ευθύνη για ό,τι υφίσταται. Συγχρόνως δικαιολόγησε τα παιδιά αυτά λέγοντας ότι είναι φίλοι του, το κάνουν για πλάκα και δεν ήθελε να το αποκαλύψει καθώς «αν τους κάρφωνε» θα επιδεινωνόταν η κατάσταση.

Συζητήσαμε με τον πατέρα για τη διαφορά ανάμεσα στον εκφοβισμό και το πείραγμα που συμβαίνει μεταξύ φίλων. Μιλήσαμε για τις κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει ώστε να ενδυναμωθεί ο Παναγιώτης και σταδιακά να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τυχόν νέα περιστατικά εκφοβισμού. Κυρίως μιλήσαμε για την ενημέρωση του παιδιού σχετικά με τα δικαιώματά του και τις απαραίτητες ενέργειες κατά τη διάρκεια του εκάστοτε περιστατικού εκφοβισμού. Ειπώθηκε λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό ο Παναγιώτης να απευθύνεται στους δασκάλους και τους γονείς του ώστε να τον βοηθήσουν να χειριστεί την κατάσταση. Επιπλέον, προτάθηκε να συζητά με τον Παναγιώτη για τα συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη δύσκολη αυτή κατάσταση και να τον στηρίξει τόσο συναισθηματικά, όσο και πρακτικά ώστε να τα χειριστεί, χωρίς να του ασκείται πίεση.

Επιπλέον, ζητήθηκε στον πατέρα να μας φέρει σε επαφή και με το σχολείο ώστε να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η σχολική κοινότητα να διαχειριστεί τέτοιου είδους περιστατικά. Τέλος, να καλέσει και ο Παναγιώτης όποτε νιώσει έτοιμος ώστε να συζητήσουμε για οτιδήποτε τον προβληματίζει.

Μέσα στις επόμενες μέρες βρήκε το θάρρος να μας καλέσει και ο ίδιος ο Παναγιώτης. Αρχικά με δισταγμό περιέγραψε την κατάσταση που βιώνει και στη συνέχεια αφού ένιωσε εμπιστοσύνη μίλησε για αυτά που τον ταλαιπωρούν όλο αυτόν τον καιρό. Εξήγησε ότι φοβόταν να μιλήσει στους γονείς του γιατί ήξερε ότι αν πήγαιναν στο σχολείο τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα για εκείνον και οι συμμαθητές του θα  τον εκδικούνταν.

Παρά τον αρχικό του δισταγμό, λοιπόν, κάναμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Παναγιώτη ενημερώνοντας τον για όσα αφορούν στον εκφοβισμό, στη διαφοροποίηση του από το φιλικό πείραγμα, τα συναισθήματα θυμού, ντροπής και ενοχής που ένιωθε, καθώς και τις κινήσεις τις οποίες είναι απαραίτητο να κάνει ώστε να ενδυναμωθεί και να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες.

Έπειτα από 2 μήνες κάλεσε ο Παναγιώτης για να μας ευχαριστήσει για τη βοήθεια και τη στήριξή μας. Αυτή τη φορά η φωνή του ακουγόταν πιο σίγουρη και σταθερή και μας ανέφερε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα για εκείνον στο σχολείο. Βέβαια μικροπροβλήματα υπήρχαν, αλλά πια ήξερε καλύτερα να τα διαχειριστεί. Οι συμμαθητές του έχουν σταματήσει να τον κοροϊδεύουν και ο ίδιος έχει σταματήσει να φοβάται. Ξέρει ότι η θέση του είναι στο σχολείο και ότι δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να του φέρεται άσχημα.


Πηγή : hamogelo.gr


Γιατί οδηγούμε μοτοσυκλέτα




Η Triumph δίνει την απάντηση με ένα βίντεο

Ένα δυνατό βίντεο που δίνει απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί οδηγούμε μοτοσικλέτα», δημοσίευσε η Triumph. Κι οι απαντήσεις είναι τόσες πολλές, όσοι είναι κι οι αναβάτες, καλύπτοντας τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Το βίντεο «Why do we do it» στοχεύει κατευθείαν στα δυνατά συναισθήματα που προκαλεί στον καθένα η οδήγηση μοτοσικλέτας, είτε αυτά έχουν επίκεντρο την αδρεναλίνη της γρήγορης οδήγησης, είτε την ηρεμία και την απόλαυση μιας απλής βόλτας.

Γιατί το κάνουμε, λοιπόν; Γιατί οδηγούμε μοτοσικλέτα; Γιατί παλεύουμε με τα στοιχεία, και με τις φωνές που μας λένε «μη»; Οι απαντήσεις των Βρετανών αρχίζουν από την αίσθηση ελευθερίας, που εισπράττουμε σε κάθε βόλτα.

«Για την ελευθερία, για την χαρά της οδήγησης, για τη βόλτα, για την κλίση που παίρνει το σώμα προς τα εμπρός, για τις κλίσεις που παίρνει ο αναβάτης στις στροφές, για την χαλαρή όρθια θέση μιας cruiser μοτοσικλέτας, για την αίσθηση μοναδικότητας, αλλά και για την αίσθηση της συμμετοχής σε μια ομάδα, για το commuting, για τους επαρχιακούς δρόμους, για τις πίστες, για το ταξίδι, τους αγώνες, την περιπέτεια, εν τέλει για τη βόλτα».

Και για αυτούς τους παραπάνω λόγους, το βίντεο συνεχίζει, η Triumph είναι αυτή που είναι. «Για αυτούς τους λόγους έχει δημιουργηθεί ο μοναδικός τρικύλινδρος ήχος που προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, αλλά και η ψυχή του βρετανικού δικύλινδρου, για μια τέλεια ισορροπία δύναμης, κρατήματος, και αισθητικής, και μια ψύχωση για την ιδανική, την τέλεια βόλτα. Για αυτούς τους λόγους, χρειάζεσαι το σωστό εργαλείο. Αλλά και για αυτούς, αξίζει να κάνεις δικό σου ένα εμβληματικό δίκυκλο. Για αυτούς τους λόγους, οι άνθρωποι της Triumph δίνουν τα πάντα, και για αυτούς μπορούν και διαθέτουν ακόμα περισσότερα να δώσουν».





Πηγή : newsbeast.gr



Μέχρι και στην Ταϊλάνδη είχε ταξιδέψει ο ανώμαλος παιδεραστής παλιάνθρωπος του Περιστερίου


Σύχναζε σε καφετέρια απέναντι από σχολείο για να προσελκύει τα θύματά του - Δείτε το προφίλ με το νεαρό αγόρι που είχε δημιουργήσει στο Facebook - Άγνωστοι είχαν γράψει στο μίνι μάρκετ που εργαζόταν τη λέξη «παιδεραστής» αλλά κανείς δεν τον κατήγγειλε

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για την αρρωστημένη δράση του 40χρονου Φίλιππου Λεβέντου, του παιδεραστή του Περιστερίου, μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψή του λίγο πριν ασελγήσει σεξουαλικά σε ένα αγόρι 13 ετών.

Ο Λεβέντος, ο οποίος εργαζόταν στο μίνι μάρκετ της οικογένειάς του, φαίνεται ότι δεν αρκούνταν μόνο στις επαφές μέσω Facebook προκειμένου να προσελκύει τα θύματά του αλλά είχε στήσει «δίχτυ» ακομα και στην περιοχή κοντά στο σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο 40χρονος παιδόφιλος, που πλέον κρατείται στις φυλακές μετά την απολογία του την Τετάρτη, σύχναζε σε καφετέρια απέναντι από την οποία υπάρχει σχολικό συγκρότημα και στην οποία σύχναζαν νεαρά αγόρια και κορίτσια.

Εκεί ο Λεβέντος έπινε τον καφέ του και χρησιμοποιούσε για «δόλωμα» ιστοσελίδες στο διαδίκτυο τις οποίες έδειχνε σε παιδιά που συχνά κάθονταν στο τραπέζι του για να γελάσουν.

Εκτός από το διαδίκτυο, ο 40χρονος «πούλαγε» στα υποψήφια θύματά του και «επιτυχίες» που δήθεν είχε σε γυναίκες με το «κινητό ξενοδοχείο» όπως χαρακτήρισε το ειδικά διαμορφωμένο βαν της φρίκης, προσκαλώντας τα να επισκέπτονται το οικογενειακό μίνι μάρκετ για κάνουν παρέα, χωρίς να αποκαλύπτει τις ορέξεις του.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως ο προφυλακισμένος παιδόφιλος κατά το παρελθόν είχε ταξιδέψει στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ταϊλάνδη τουλάχιστον δύο φορές.

Είχαν καταλάβει τη δράση του αλλά δεν τον κατήγγειλαν

Ο Λεβέντος δεν εργαζόταν πάντα στο μίνι μάρκετ των γονιών του στην οδό Κηπουπόλεως αλλά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 2001 και για αρκετά χρόνια εργαζόταν, αρχικά, ως πωλητής και, στη συνέχεια, ως υπεύθυνος καταστήματος μεγάλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στο Ίλιον. Από τη θέση αυτή απολύθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και κακής απόδοσης εργαζομένου.

Η αρρωστημένη δράση του, σύμφωνα με πληροφορίες της Espresso, ήταν, πάντως, γνωστή σε κάποιους στο Περιστέρι καθώς όπως καταγγέλλουν κάτοικοι δεν ήταν λίγες οι φορές που στον τοίχο του μίνι μάρκετ άγνωστοι είχαν γράψει τη λέξη «παιδεραστής». Κατά τις ίδιες πηγές η φράση αυτή «εξαφανιζόταν» άμεσα με μπογιά από τους οικείους του 40χρονου. «Τον είχαν καταλάβει στη γειτονιά. Αντί να πάνε, όμως, στην αστυνομία να τον καταγγείλουν, το έγραψαν στον τοίχο» δηλώνει γείτοντας του Λεβέντου.


Ο Λεβέντος προσπαθούσε επιμελώς να κρύβει τα ίχνη του και την αληθινή του ταυτότητα και για τα υποψήφια θύματά του και για την αστυνομία. Η έρευνα, ωστόσο, αποκάλυψε ότι ένα από τα προφίλ που χρησιμοποιούσε στο Facebook ήταν αυτό με το όνομα «κωνσταντίνος γεωργιαδάκης». Για φωτογραφία προφίλ είχε ενός νεαρού αγοριού με τατουάζ και για φωτογραφία «τοίχου» ένα τρομαγμένο αγόρι μέσα σε ένα μπαρ γεμάτο άντρες. Η τελευταία ανάρτηση στις 14 Φεβρουαρίου σοκάρει: «Poios mpemphs einai gia pο@@@sa shmera???».

Μετά τη σύλληψή του από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η ΕΛΑΣ πλεόν στρέφει το βλέμμα της για τυχόν συνεργασία του 40χρονου με άλλους παιδόφιλους στην χώρα μας και γι' αυτό συνεχίζει την έρευνα σε βάθος.


Πηγή 


Τον Απρίλιο θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας Δίας στου Ρέντη



Στις 3 Απριλίου θα συνεχιστεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία των νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη, τον Μάρτιο του 2011, στη διάρκεια καταδίωξης δραστών ληστείας καταστήματος στο Μενίδι.

Η διαδικασία σήμερα, Πέμπτη, διακόπηκε καθώς ένας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης, ωστόσο το κλίμα ήταν φορτισμένο αφού από νωρίς το πρωί παρόντες στο δικαστήριο ήταν συγγενείς των θυμάτων, αλλά και πολλοί συνάδελφοι τους.

Μάλιστα, κατά τη μεταφορά των κατηγορούμενων στη δικαστική αίθουσα, η μητέρα του ενός εκ των δύο θυμάτων άρχισε να τους φωνάζει: «Δολοφόνοι...σκουλήκια! Ζείτε ακόμη σκουλήκια; Ούτε μία ώρα μείωση της ποινής σας!».

Για τον φόνο των δύο αστυνομικών δικάζονται τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε ποινές δις ισοβίων και 25ετείς καθείρξεις, ενώ στην υπόθεση είναι άλλοι 11 κατηγορούμενοι που δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Το περιστατικό είχε συμβεί τη νύχτα της 1ης Μαρτίου 2011, όταν μετά από ληστεία καταστήματος ψιλικών στο Μενίδι αστυνομικοί εντόπισαν και καταδίωξαν το αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δράστες.

Η καταδίωξη είχε συνεχιστεί επί της λεωφόρου Κηφισού, μέχρι που οι δράστες μπήκαν σε παράδρομο στο ύψος του Ρέντη και ακινητοποίησαν το όχημα τους.

Όταν τους πλησίασαν τέσσερις μοτοσικλετιστές αστυνομικοί, πετάχτηκαν από το αυτοκίνητο και με καλάσνικοφ άρχισαν να πυροβολούν.

Από τα πυρά έπεσαν νεκροί οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιώργος Σκυλογιάννης, 22 ετών και Γιάννης Ευαγγελινέλης, 23 χρόνων. Άλλοι δύο αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί κατά τη συμπλοκή.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τώρα έχουν τα 83 εκατ. από τα 256 εκατ που υπεξαίρεσαν για να καταφέρουν να πέσουν στα μαλακά οι υπαίτιοι του σκανδάλου Energa και Hellas Power



Κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 256 εκατ. ευρώ. Στην αρχή αρνήθηκαν τα πάντα, αλλά τώρα που τα ισόβια μοιάζουν πιθανά έκαναν πρόταση επιστροφής του 1/3 των χρημάτων για να ελαφρύνουν τη θέση τους

Φορώντας κοστούμι και καθισμένος στην πρώτη σειρά των εδωλίων, ο Βασίλης Μηλιώνης, πάλαι πότε ισχυρός άνδρας της Hellas Power, μοιάζει απορροφημένος από τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται ενώπιόν του. Δείχνει σαν να μη θέλει να χάσει λέξη από όσα λέγονται μεταξύ των παραγόντων της δίκης. Δίπλα του, ο έτερος βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος παρακολουθεί με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον τη διαδικασία.


Στάση κάτι περισσότερο από αναμενόμενη για δύο νέους ανθρώπους που μέχρι πρόσφατα είχαν μια άνετη και πλούσια ζωή, αλλά τώρα απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Και αυτό διότι φέρονται ως οι πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου «Energa - Hellas Power», αμφότερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο 256.521.323,96 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεν απέδωσαν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Το ποσό της οφειλής,  ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ


Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Δημοσίου των τελευταίων ετών, η οποία αποκαλύφθηκε ενώ η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα λιτότητας περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις για να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Η εκδίκασή της βρίσκεται τώρα, περίπου τρία χρόνια μετά την αποκάλυψή της, σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα και της λαθρεμπορίας. Στην έδρα βρίσκονται τρεις γυναίκες δικαστές, με πρόεδρο του δικαστηρίου την κυρία Αννα Αγγελάτου και εισαγγελέα την κυρία Μερόπη Σάμπαλη. Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους -αν αποδειχτούν κατά την ακροαματική διαδικασία- επισύρουν ακόμη και ισόβια δεσμά, ποινή που μπορεί να «σπάσει» μόνο αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά. Μια κίνηση ωστόσο των κατηγορουμένων κατά την έναρξη της δίκης ίσως μεταβάλει τελικά προς το ηπιότερο το εύρος των ποινών που μπορεί να τους επιβάλει το δικαστήριο: με έγγραφες δηλώσεις τους γνωστοποίησαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αρμόδιες αρχές ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς τους.

Ο Βασίλης Μηλιώνης με χειροπέδες κρύβεται πίσω από δικηγόρους και αστυνομικούς ενώ οδηγείται στην αίθουσα των δικαστηρίων

Ο δρόμος ώστε οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων να μπορούν να επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει -και να διεκδικήσουν έτσι ηπιότερη ποινική μεταχείριση- άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον νόμο 4312/2014 για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατεσχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις» τον οποίο ψήφισε η Βουλή. Βάσει των διατάξεών του, η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των οφειλομένων, που στη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για το Ελληνικό Δημόσιο. Ηδη η πρόθεση των κατηγορουμένων να επιστρέψουν τα ποσά έχει κοινοποιηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, στους προϊσταμένους των αρμόδιων ΔΟΥ κ.ά.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία δίνει το δικαίωμα στους κατηγορουμένους της υπόθεσης «Energa - Hellas Power» να ελπίζουν, εφόσον οι δηλώσεις τους γίνουν δεκτές, ότι μπορούν να «μαλακώσουν» τις ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα που τους καταλογίζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί το αξιόποινο των πράξεών τους και ότι θα αποφύγουν κάθε ποινική τιμωρία.

Εισαγγελέας: Ολα ή τίποτα

Πάντως, μέχρι στιγμής το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί των δηλώσεων, κάτι που έχει επιφυλαχθεί να πράξει με παρεμπίπτουσα απόφασή του κατά τη διάρκεια της δίκης. Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το αν πρέπει να γίνουν δεκτές από το δικαστήριο οι σχετικές αιτήσεις. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την κυρία Σάμπαλη, με τις δηλώσεις τους οι κατηγορούμενοι δεν εκφράζουν την πρόθεση για πλήρη ικανοποίηση όλων όσους φέρονται να έχουν ζημιώσει, καθώς συναινούν μόνο στην ικανοποίηση του Δημοσίου και διάφορων δήμων. Κατά την εισαγγελέα θα έπρεπε να συναινέσουν για επιστροφή των οφειλομένων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), τα οποία επίσης ζημίωσαν, σύμφωνα με το βούλευμα, με τη δράση τους. Μάλιστα με αφορμή τη στάση αυτή των κατηγορουμένων, νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο «πάνε να καθαρίσουν επιστρέφοντας λιγότερα από τα μισά χρήματα που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει». 

Ο Αριστείδης Φλώρος προσάγεται με χειροπέδες στο δικαστήριο

Ωστόσο, όπως αντιτείνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η πλευρά των κατηγορουμένων δεν συναινεί -σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον της δίκης- στην επιστροφή των χρημάτων σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ καθώς οι  εταιρείες Energa και Hellas Power έχουν ανταλλάξει αγωγές με τους παραπάνω φορείς ως προς το ύψος των απαιτήσεων που τους οφείλουν, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να πουν το «ναι» για επιστροφή χρημάτων στα δύο παραπάνω ΝΠΙΔ προτού κριθούν από την αστική Δικαιοσύνη οι αγωγές που οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει. 

Την τελική απόφαση ωστόσο για το αν θα γίνουν ή όχι δεκτές οι αιτήσεις περί επιστροφής των 83 εκατ. ευρώ θα τη λάβει το δικαστήριο, το οποίο προς το παρόν αναμένει τις απαντήσεις των τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσει καταρχάς αν πράγματι τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και αν ναι, σε ποιους λογαριασμούς και σε ποια πιστωτικά ιδρύματα. 

Πρόκειται πάντως για ένα νομικό ζήτημα που θα κριθεί για πρώτη φορά από τη Δικαιοσύνη και η όποια απόφαση ληφθεί θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο. Πάντως, αν τα χρήματα αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, τότε το πιθανότερο είναι να πέσουν στα μαλακά τουλάχιστον οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δηλαδή οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος (πατέρας του Αριστείδη), Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης.


Τα «παγωμένα» εκατομμύρια και η υπεξαίρεση

Στη δίκη που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα μάλιστα από εμπόδια τεχνικής φύσεως, όπως δυσκολία εύρεσης κατάλληλης αίθουσας, καταξιωμένοι ποινικολόγοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, οι οποίοι πλέον είναι όλοι εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του 18μήνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα. Ως πολιτική αγωγή στη δίκη παρίσταται ο ΑΔΜΗΕ, ο ΛΑΓΗΕ, κάποιοι ΟΤΑ, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Την υπόθεση των Energa - Hellas Power, στην αποκάλυψη της οποίας είχε πρωτοστατήσει το «ΘΕΜΑ», είχε ερευνήσει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, ενώ την ανάκριση είχε διενεργήσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας. Τα ποσά που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν και τα οποία περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο. «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Β. Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλαν, κατά περίπτωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω της ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία Energa», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα. 

Ο Βασίλης Μηλιώνης σε πρόσφατο shopping με φίλη του πριν καθίσει στο εδώλιο

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων -το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα που πλέον έχει αντικατασταθεί από τον ΕΝΦΙΑ-, «αλλά τουναντίον το παρακράτησαν και το ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Το ποσό της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ. 

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι, με δεκάδες τραπεζικές συναλλαγές και μέσω του δικτύου offshore εταιρειών που είχαν στήσει, διακίνησαν τα έσοδα που προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα ώστε «να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Ενδεικτικά, στα στοιχεία αυτά, που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ. 



Η υπεράσπιση και οι μάρτυρες

Στο ακροατήριο έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων - αναμένεται να καταθέσουν συνολικά 29. Στην τελευταία συνεδρίαση κατέθεσε ο κ. Σπυρίδων Βάσσος, διευθυντικό στέλεχος του ΑΔΜΗΕ. Στην κατάθεσή του υποστήριξε πως το συνολικό ποσό που οφείλουν στον ΑΔΜΗΕ οι εταιρείες Energa και Helllas Power δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη!  Η παραδοχή αυτή του μάρτυρα οδήγησε μερίδα των συνηγόρων της υπεράσπισης να διερωτηθεί -ενώπιον του δικαστηρίου- πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί η υπεξαίρεση των 256 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το βούλευμα, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιο είναι το ακριβές ποσό της οφειλής των δύο εταιρειών προς τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, ο κ. Βάσσος κατέθεσε ότι υπήρχαν ποσά και μετρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που αμφισβητούνταν από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι για τον λόγο αυτό είχαν προσφύγει και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). 

 Το δικόγραφο με την πρόταση των κατηγορουμένων

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι θα δώσουν μάχη στο δικαστήριο για να αντικρούσουν (και) την κατηγορία της υπεξαίρεσης, με τους συνηγόρους τους να επισημαίνουν ότι οι εντολείς τους δεν έχουν διαπράξει το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς όλα τα ποσά από το «χαράτσι» βρίσκονταν κατατεθειμένα στους εταιρικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων. 

Οσον αφορά στους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, που σημειωτέον ήταν οι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ, θα αναφέρουν ότι και οι λογαριασμοί αυτοί ήταν εταιρικοί και πως ήταν επιχειρηματική επιλογή τους να βγάλουν χρήματα εκτός Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατούσε το 2011 στη χώρα. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 5 Μαρτίου.


Πηγή : protothema.gr


Στο χειρουργείο η μαθήτρια που έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου



Αναπάντεχη τροπή πήρε η σχολική εκδρομή στη Ρώμη

Σε χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται, αυτή την ώρα, σε νοσοκομείο της Ρώμης, η μαθήτρια γ΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας, η οποία χθες το βράδυ έπεσε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου, όπου διέμενε, στη διάρκεια της εξαήμερης εκδρομής του σχολείου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Κατσιανίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η μαθήτρια είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είναι σε κρίσιμη κατάσταση και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Είναι το μόνο που γνωρίζουμε τώρα» ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου το ατύχημα συνέβη χθες το βράδυ, μετά το δείπνο, όταν τα παιδιά ανέβηκαν στα δωμάτιά τους, στο ξενοδοχείο Cristoforo Colombo, προκειμένου να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους, ενόψει της προγραμματισμένης αναχώρησής τους, σήμερα.

Οι γονείς του 17χρονου κοριτσιού έχουν μεταβεί στη Ρώμη, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά επιστρέφουν σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

«Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι με τη μαθήτρια και τους γονείς της. Θα διερευνήσουμε στη συνέχεια, υπηρεσιακά, κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη το ατύχημα, μιλώντας και με τους καθηγητές, που ήταν συνοδοί στην εκδρομή» δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Χρήστος Σκούπρας.


Πηγή : newsbeast.gr



Αδειάζουν τα κέντρα κράτησης γεμίζει η Ομόνοια!!




Του Λουκά Βελιδάκη

Μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν κρατηθεί για περισσότερους από 10 μήνες στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας αφήνονται σταδιακά ελεύθεροι στο κέντρο της Αθήνας.

Την Τετάρτη οδηγήθηκαν στην Ομόνοια με λεωφορεία ακόμα 20 παράτυποι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν κάπου να μείνουν και -όπως δήλωσαν- θα κοιμηθούν στους δρόμους.

Όσοι απελευθερώνονται θα πρέπει να παρουσιάζονται στο οικείο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 15η του μήνα.

Αυτό γεννά ερωτήματα, ειδικά όσον αφορά στους μετανάστες που είναι άστεγοι. Ποιο είναι για εκείνους το οικείο αστυνομικό τμήμα;

Συνολικά, από του 1.111 μετανάστες που βρίσκονταν στην Αμυγδαλέζα, αυτή τη στιγμή παραμένουν 725 και μέρα με την ημέρα μειώνονται.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες τους, αποφάσισαν να μετατραπούν τα κέντρα κράτησης των μεταναστών σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής.

Ο υπουργός Γ. Πανούσης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι τα κέντρα κράτησης μεταναστών θα κλείσουν σταδιακά (ασχέτως του αλαλούμ που επικράτησε με την εντολή προς τις αστυνομικές αρχές).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Κέντρα Κράτησης ήταν σύγχρονα κολαστήρια και επ' ουδενί αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρόκειται για ορθή απόφαση στη βάση της.

Το να βλέπεις όμως λεωφορεία να φτάνουν στην Ομόνοια και να αποβιβάζουν μετανάστες που δεν γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν, μόνο με λύση δεν μοιάζει, παρά μόνο με επανάληψη ενός σκηνικού που προκαλεί δυσοίωνες σκέψεις.

Το κέντρο της Αθήνας δεν είναι χώρος αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών. Είναι λάθος η συνέχιση της γκετοποίησης ενός μεγάλου τόξου της πρωτεύουσας- ένα λάθος που παράγει τοξικές αντιδράσεις, όπως πολύ καλά είδαμε τα τελευταία χρόνια, είτε στους δρόμους είτε στις κάλπες...

Η εικόνα -και κυρίως η πράξη- με τους μετανάστες να αφήνονται χύμα στην καρδιά της Αθήνας είναι μεγάλο λάθος.

Αυτό που χρειάζεται -επιτέλους!- είναι ορθολογική και αδογμάτιστη μεταναστευτική πολιτική και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με σχέδιο, μετριοπάθεια και ανθρωπιστική διάθεση (κι ας αφήσει στην άκρη τους καβγάδες).

Όταν ένα τόσο σοβαρό θέμα γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων, βρίσκουν πεδίο τα τέρατα για να χορέψουν. Και όλοι το γνωρίζουμε αυτό...

"Θα είναι καταστροφή"

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μολονότι αυτό το ξεφόρτωμα των μεταναστών στην Ομόνοια εξελίσσεται από την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα είχε γίνει -πρωτοσέλιδο_ θέμα σε κυριακάτικες εφημερίδες, ο υπουργός Γ. Πανούσης, στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, εμφανίστηκε να αγνοεί το ζήτημα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε: "Ίσως είναι λάθος που οδηγούνται στην Ομόνοια. Θα βρούμε ένα άλλο μέρος για να τους πηγαίνουμε".

Αναλυτικά

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι πήραμε ένα μέτρο. Αυτό το μέτρο που πήραμε έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τις καταδίκες που έχουμε. Η πορεία του μέτρου θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί και διοικητικά, αν θέλετε, αν τους έχει επιβληθεί όρος περιοριστικός, θα ερευνηθεί και προφανώς ποινικά αν πάνε να κάνουν κανένα έγκλημα και θα ελεγχθεί και το ίδιο το μέτρο.

Αλλά μην μου πείτε τώρα ότι παίρνεις ένα μέτρο σε λιμνάζοντα ύδατα, σε κακοφορμισμένες ιστορίες, σε ταπεινωτικές μεταχειρίσεις και σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε. Μου το είπατε, να είστε βέβαιοι ότι σε μία ώρα θα το ψάξω, να δω αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, δεν διαφωνώ ότι δεν είναι αξιόπιστο αυτό που λέτε, να το δούμε γιατί μαζεύονται στην Ομόνοια. Διότι δεν πρόκειται να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα είναι καταστροφή. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος. Θα το αποτρέψουμε, θα το δούμε πως θα γίνει. Αλλά σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε; Το άλλο από το '12 καταστρέφουν τα πάντα; Δεν είπαμε και σπουδαία πράγματα. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα... Α! Δεν πέτυχε;

Ερώτηση: Ναι, αλλά ο οδηγός του πούλμαν και το περιπολικό δεν ενήργησαν αυτοβούλως. Είχαν λάβει εντολές να τους αφήσουν στην Ομόνοια.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Αλλά εσείς πώς το βλέπετε; Να άφηναν έναν στην Κηφισιά και τον άλλο στο Μαρούσι; Δύο να κατεβαίνουν στο Ηράκλειο... Εσείς πως το βλέπετε; Κάπου έπρεπε να τους αφήσει. Δεν τους αφήνει στην Ομόνοια, λέγοντας: "Παιδιά, εδώ θα μένετε θα περνάμε να σας βλέπουμε". Ναι, μπορεί να έχετε δίκιο. Συμβολικά να έχετε δίκιο και να το κάναμε. Να μην έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια. Να μην τους κατεβάζουμε, για να μην τους δίνουμε την ιδέα. Αλλά, αν είναι να μαζευτούν, θα μαζευτούν. Το θέμα είναι να μην μαζεύονται. Πάντως, σας ευχαριστώ, γιατί όλα αυτά θα ελεγχθούν.


Πηγή : Nooz.gr


Καταδικάστηκαν βουλευτής και στέλεχος της Χ.Α. για ξυλοδαρμό



Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών καταδικάστηκαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής για ξυλοδαρμό υποστηρικτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι δύο κατηγορούμενοι -μεταξύ αυτών ο πρώην βουλευτής Σερρών Νικήτας Σιώης- κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών, το οποίο τους έκρινε ένοχους για επικίνδυνη σωματική βλάβη, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επεισόδιο συνέβη τον Οκτώβριο του 2012, όταν ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, της οποίας φέρεται ότι ηγείτο ο πρώην βουλευτής, ενεπλάκη σε καβγά με μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με συνέπεια ο τελευταίος να καταλήξει στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και έντονο πρόβλημα στα μάτια από ψεκασμό με σπρέι πιπεριού.

Το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή για τρία χρόνια και έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.


Πηγή : imerisia.gr


Ν. Κορέα: "Σώος και κεφάτος" ο πρεσβευτής των ΗΠΑ


Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε την Πέμπτη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, Μαρκ Λίπερτ, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που πραγματοποιείτο στη Σεούλ, με θέμα την επανένωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, δήλωσαν αστυνομικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Λίπερτ, 42 ετών, τραυματίστηκε στο πρόσωπο χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και κεφάτος μετά την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε για την αντιμετώπιση των τραυμάτων που υπέστη στο πρόσωπο και στο χέρι.

"Είμαι καλά και πολύ κεφάτος! Οι Ρόμπιν, Σέτζουν, Γκρίγκσμπι κι εγώ -πολύ συγκινημένοι από την υποστήριξη", έγραψε ο Λίπερτ στον λογαριασμό του στο Twitter αναφερόμενος στη σύζυγό του, στον νεογέννητο γιό τους και στον σκύλο τους.

"Θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατό για να προωθήσω τη συμμαχία ΗΠΑ-Νότιας Κορέας!".

Ο Λίπερτ χρειάστηκε 80 ράμματα για το βαθύ τραύμα στο πρόσωπό του έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι από έναν 55χρονο Κορεάτη, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία, στη διάρκεια εκδήλωσης στην νοτιοκορεατική πρωτεύουσα.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Χαρφ.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον Λίπερτ προκειμένου να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία και αναγνωρίστηκε ως ο 55χρονος Κιμ Κι-Τζονγκ. 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε ένα μικρό μαχαίρι για να επιτεθεί στον Λίπερτ. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Κιμ έχει ιστορικό βίας, καθώς το 2010 προσπάθησε να επιτεθεί στον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Σεούλ εκτοξεύοντας προς το μέρος του ένα κομμάτι μπετόν. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Κιμ ήταν ντυμένος με παραδοσιακή κορεάτικη ενδυμασία και λίγο πριν επιτεθεί στον Λιπερτ φώναξε υπέρ της επανένωσης της Νότιας και η Βόρειας Κορέας. 

Φώναξε επίσης ότι είναι αντίθετος στις «ασκήσεις πολέμου», μια προφανή αναφορά στα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

«Ο άνδρας αυτός φορούσε την παραδοσιακή κορεάτικη καφέ και μαύρη ενδυμασία. Φώναξε κάτι και πλησίασε μεμιάς τον πρεσβευτή και τον χαράκωσε στο πρόσωπο», δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. 

«Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Ο πρεσβευτής προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει από τη θέση του… υπήρχαν ίχνη αίματος πίσω του. Έφερε μια βαθιά πληγή μήκους περίπου 17 εκατοστών στο δεξί μέρος του προσώπου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν-χίε, καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε σήμερα ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή, Μαρκ Λίπερτ. 

Η Παρκ τόνισε ότι η επίθεση κατά του Αμερικανού πρεσβευτή αποτελεί «επίθεση στη συμμαχία Νότιας Κορέας-ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της προέδρου.


Πηγή : Nooz.gr


Αυτό είναι δικαιοσύνη : Δια νόμου χημικός ευνουχισμός για παιδόφιλους στη Ρωσία



Η διάταξη, που ενισχύει τις ποινές, προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν...

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σήμερα νόμο, που επιτρέπει την καταδίκη σε χημικό ευνουχισμό παιδόφιλων που κρίνονται ένοχοι για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μικρότερων των 14 ετών.

Αυτός ο νόμος είχε υιοθετηθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Κάτω Βουλή (Δούμα) και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ('Ανω Βουλή) στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Για να καταδικαστεί ο δράστης ενός σεξουαλικού εγκλήματος σε χημικό ευνουχισμό, το δικαστήριο πρέπει να ζητήσει τη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων.

Ο νόμος, που ενισχύει τις ποινές για τους παιδόφιλους, προβλέπει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για όσους υποτροπιάζουν.

Το Μάιο του 2011 ο Μεντβέντεφ είχε προτείνει το χημικό ευνουχισμό "σε εθελοντική βάση". Το 2010 διαπράχθηκαν στη Ρωσία περισσότερα από 9.500 σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.


Πηγή 


Human Trafficking: Ο αθέατος κόσμος των σύγχρονων σκλάβων


Ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ  

Σύγχρονοι σκλάβοι που διοχετεύονται στις αγορές της Δύσης ως «ανθρώπινα καταναλωτικά προϊόντα». Γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, άνδρες που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, παιδιά που εξωθούνται στην επαιτεία. Η εμπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο, αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, μιλά στο in.gr και φωτίζει τον αθέατο κόσμο των σύγχρονων σκλάβων.

Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση δουλείας παγκοσμίως. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που γίνονται αντικείμενα εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας παρά τη θέλησή τους.

Υπάρχουν 1,39 εκατομμύρια θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως. Πάνω από 25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 90% των θυμάτων που διακινούνται προς κράτη-µέλη της ΕΕ καταλήγουν στην βιομηχανία του σεξ.

Μόνο 1% - 2% των θυμάτων διασώζονται και µόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ασχολούνται µε τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.

Η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού, αλλά και διέλευσης για τα θύματα διακινούμενης εμπορίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ, περίπου 20.000 γυναίκες, συµπεριλαµβανοµένων και 1000 κοριτσιών ηλικίας 13-15 ετών, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ.

Τι είναι το human trafficking;
«Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα. Αφορά στη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οργανωμένο έγκλημα, στις μεταναστευτικές ροές, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση. Η πιο συνηθισμένη παρανόηση και σύγχυση σχετικά με το trafficking έχει να κάνει με τη σχέση του με το smuggling. Δηλαδή τη σχέση της παράτυπης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, που είναι το trafficking» εξηγεί ο κ. Μοσκώφ.

«Αν αφορά γυναίκες αυτό μπορεί να οδηγήσει στην σεξουαλική εκμετάλλευση, αν αφορά άνδρες στην εργασιακή, αν αφορά παιδιά στην επαιτεία, στην εξώθησή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχουν και μορφές trafficking που έχουν να κάνουν με ανθρώπινους ιστούς, δηλαδή με την εκμετάλλευση εγκύων σε σχέση με την παράνομη υιοθεσία ή με τον "βομβαρδισμό" τους με πολλές ορμόνες ώστε να παραχθούν περισσότερα ωάρια προς πώληση» προσθέτει.

Το human trafficking στην Ελλάδα
Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα διεθνές πρόβλημα που σε κάθε γεωγραφική περιοχή έχει διαφορετική εμφάνιση. «Προφανώς η σεξουαλική εκμετάλλευση εμφανίζεται συχνότερα, αλλά και η εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που δεν έχει να κάνει μόνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με τα εργασιακά, κάτι σαν αυτό που ζήσαμε στη Μανωλάδα».

Όπως τονίζει ο κ. Μοσκώφ, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα του human trafficking είναι πολύ μικρά, κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα έγκλημα αθέατο που είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί.

«Το human trafficking διεθνώς έχει αντίστοιχα νούμερα με αυτά των ανθρωποκτονιών στην Ισλανδία ή στη Νορβηγία, δηλαδή είναι αυτό που λέμε σπάνιο έγκλημα. Αυτή είναι η στατιστική απεικόνιση, η οποία όμως προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους. Η πλειοψηφία έχει να κάνει με τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά επιμένω ότι η εργασιακή εκμετάλλευση είναι κάτι που έπρεπε να μας απασχολήσει πιο συστηματικά. Αν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί συστηματικά με τις υποθέσεις εργασιακής εκμετάλλευσης μπορεί να φτάσουμε να μιλάμε για 500, 600 ή και 1000 αναγνωρισμένα από εισαγγελέα θύματα».

Οι αιτίες του human trafficking
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκώφ η κυρίαρχη συνθήκη είναι η φτώχεια, η αποδόμηση των κρατικών δομών, η κατάρρευση καθεστώτων και χωρών, οι φυσικές καταστροφές και ο πόλεμος.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, όχι μόνο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα θύματα αλλά και στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

«Η κυρίαρχη αιτία, όμως, είναι η ζήτηση. Γιατί θέλει τρεις αυτή η αλυσίδα, τον διακινητή, το θύμα και τον πελάτη» σημειώνει.

Η κρίση ήρθε για να φωτίσει, να τονίσει και να διογκώσει το πρόβλημα. «Η κρίση δεν είναι η λέξη-κλειδί για το πρόβλημα. Σίγουρα έχει βάλει σε μεγαλύτερη δυσκολία τις δομές, οι οργανώσεις μπορεί να μην έχουν χρήματα, αλλά δεν θα έλεγα ότι από μόνη της είναι κάτι. Ουσιαστικά είναι ένας μεγεθυντικός φακός των προβλημάτων» τονίζει.

Τι έχει αλλάξει στο trafficking
«Το σεξουαλικό trafficking δεν έχει σημειώσει σημαντική μείωση, αλλά ούτε και έξαρση. Σίγουρα αυτό που αλλάζει είναι ότι από μια φάση βαρβαρότητας την οποία ζούσαμε πριν 15 χρόνια, όπου το θύμα κακοποιείται συστηματικά και έχει χάσει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, περνάμε στη φάση της διαχείρισης, δηλαδή στο γεγονός ότι οι διακινητές έχουν καταλάβει ότι μια πιο soft, "χαρούμενη" θα έλεγε κάνεις επιδοχή του trafficking είναι πιο επωφελής για αυτούς γιατί και το θύμα δεν αντιδρά και μπαίνει σε μια κατάσταση εκμετάλλευσης πολύ πιο ύπουλα».

Ο ρόλος της Ελλάδας, κατά τον κ. Μοσκώφ δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. «Πάντοτε λειτουργούσε και ως προορισμός και ως transit. Η μεγαλύτερη πρόκληση για το έργο μας είναι ότι προφανώς υπάρχει μια εγχώρια αγορά, μια δυνατή ζήτηση για υπηρεσίες ή προϊόντα που παράγονται από σύγχρονους σκλάβους, που οφείλουμε να μας απασχολήσει».

Το φαινόμενο της Μανωλάδας
Τον Απρίλιο του 2013, περίπου 200 μετανάστες που εργάζονταν σε γεωργική επιχείρηση καλλιέργειας φράουλας, είχαν συγκεντρωθεί στη Νέα Μανωλάδα, ζητώντας τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να δέχονται πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 αλλοδαποί.

«Ειδικά για το εργασιακό πιστεύω ότι χρειάζεται μια πιο δυναμική παρέμβαση και δυνατότητα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, όπως και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στόχος μας να μπορούμε να συνεργαστούμε με μεγάλες εταιρίες και να δημιουργηθεί ένα ISO που θα δείχνει ότι οι εταιρίες είναι θωρακισμένες απέναντι σε τέτοια θέματα εργασιακής εκμετάλλευσης, ότι εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους και το καταναλωτικό κοινό. Πρέπει να δημιουργηθεί μια καταναλωτική συνείδηση μηδενικής ανοχής σε τέτοια θέματα. Είχαμε δει ότι στη Μανωλάδα υπήρχε ένα εμπάργκο, το οποίο ήταν οργανωμένο από τα social media. Μπορούν να δοθούν και κίνητρα γιατί έχει αποδειχτεί ότι ο καταναλωτής δίνει κάτι παραπάνω όταν ξέρει ότι αυτό που αγοράζει είναι κοινωνικά υπεύθυνο. Η κοινωνική αφύπνιση παίζει σημαντικό ρόλο, οι οργανώσεις, η τοπική κοινωνία. Δεν είναι δηλαδή δυνατόν να ζουν άνθρωποι δίπλα στους σκλάβους της Μανωλάδας και να αλληθωρίζουν συνέχεια».

Η ιστορία με τις οροθετικές
Τον Μάιο του 2012 16 οροθετικές ιερόδουλες συνελήφθησαν και διώχθηκαν για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ στοιχεία και φωτογραφίες τους βγήκαν στη δημοσιότητα. Δύο χρόνια μετά μία από τις οροθετικές που διαπομπεύθηκαν έβαλε τέλος στη ζωή της.

«Η ιστορία με τις οροθετικές έδειξε ότι υπάρχουν νοικοκυραίοι που είναι έτοιμοι να αγοράσουν ανθρώπους που έρχονται μπροστά τους σαν λείψανα και είναι εμφανώς τοξικοεξαρτημένες. Και στιγματίστηκαν οι γυναίκες ως απειλή για τη δημοσία υγεία… Πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση για το κατά πόσο η γυναικεία επιθυμία και αξιοπρέπεια είναι παρεχόμενη υπηρεσία. Όλο αυτό ότι η πορνεία είναι κάτι θέσφατο και ότι είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, κατά τη γνώμη μου είναι τρομερά παρωχημένο, μια κοινοτοπία υποκριτική. Το αρχαιότερο επάγγελμα είναι ο κλέφτης και μάλιστα ο κλέφτης ανθρώπων, αυτός που κερδίζει από αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω ότι είναι ώρα να υπάρξει ένας ώριμος διάλογος στην Ελλάδα. Πρέπει να καλλιεργήσουμε στα σχολεία πολίτες αυριανούς που θα σέβονται τον συνάνθρωπο. Δεν πιστεύω ότι θα καταργηθεί η πορνεία, αλλά ας μιλήσουμε για τα δικαιώματα των εκδιδόμενων και για τον ρόλο του πελάτη που ενώ γνωρίζει, δεν πτοείται. Ας μιλήσουμε για την αλήθεια, για το ότι το 80% της πορνείας συνδέεται με εκμετάλλευση» τονίζει ο κ. Μοσκώφ.

Το όραμα…
Όπως τονίζει ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων θα πρέπει να καλλιεργηθούν συνειδήσεις, να επιμορφωθούν φορείς, να εξειδικευθεί το πρόβλημα και οι νόμοι.

«Έχουμε μάθει τόσα χρόνια να λειτουργούμε μέσα στα κουτάκια μας, ως κατακερματισμένοι φορείς με περιορισμένη ευθύνη. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει αυτή η συντεχνιακή αντίληψη, θέλουμε να λειτουργούμε out of the box» σημειώνει.

«Θέλουμε να ξέρουμε ότι όταν φύγουμε από αυτή τη δουλειά θα έχει γίνει ένας διάλογος, θα έχει επηρεαστεί ένα μέρος του κόσμου, θα έχουμε απαντήσεις σε κάθε αθέατη γωνιά, σε κάθε σκοτεινή, θολή ερμηνεία του νόμου. Μας ενδιαφέρει ο εθελοντισμός, οι οργανώσεις να είναι συγκροτημένες, να έχουν δυνατότητες, να έχουν χρήματα. Να ξέρουμε γιατί συνεργαζόμαστε, αυτό που λέμε εθνικό σύστημα αναφοράς, να ξέρουμε για τι μιλάμε, μια εθνική βάση δεδομένων τόσο για τα θύματα όσο και για τους δράστες. Να μπούμε μέσα στα σχολεία, να διδάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα. Να ενεργοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιτέλους ας βρούμε τους κατάλληλους επιστήμονες, ας δώσουμε τα απαραίτητα κονδύλια που δεν είναι πολλά. Είναι θέμα οργάνωσης και βούλησης».

Το γραφείο του εθνικού εισηγητή προωθεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης, όπως ένα πολυθεματικό φεστιβάλ για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. «Προσπαθούμε να βρούμε πολύ δυνατούς εταίρους για να δώσουμε καθαρό και δυναμικό μήνυμα, να έχουμε όλη την πολιτεία μαζί μας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια, τα υπουργεία. Χρειάζεται όραμα, αλλά και τα λεπτά εκείνα νήματα που θα κάνουν το όραμα πράξη...».


Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ