Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Αδειάζουν τα κέντρα κράτησης γεμίζει η Ομόνοια!!




Του Λουκά Βελιδάκη

Μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν κρατηθεί για περισσότερους από 10 μήνες στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας αφήνονται σταδιακά ελεύθεροι στο κέντρο της Αθήνας.

Την Τετάρτη οδηγήθηκαν στην Ομόνοια με λεωφορεία ακόμα 20 παράτυποι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν κάπου να μείνουν και -όπως δήλωσαν- θα κοιμηθούν στους δρόμους.

Όσοι απελευθερώνονται θα πρέπει να παρουσιάζονται στο οικείο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 15η του μήνα.

Αυτό γεννά ερωτήματα, ειδικά όσον αφορά στους μετανάστες που είναι άστεγοι. Ποιο είναι για εκείνους το οικείο αστυνομικό τμήμα;

Συνολικά, από του 1.111 μετανάστες που βρίσκονταν στην Αμυγδαλέζα, αυτή τη στιγμή παραμένουν 725 και μέρα με την ημέρα μειώνονται.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες τους, αποφάσισαν να μετατραπούν τα κέντρα κράτησης των μεταναστών σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής.

Ο υπουργός Γ. Πανούσης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι τα κέντρα κράτησης μεταναστών θα κλείσουν σταδιακά (ασχέτως του αλαλούμ που επικράτησε με την εντολή προς τις αστυνομικές αρχές).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Κέντρα Κράτησης ήταν σύγχρονα κολαστήρια και επ' ουδενί αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρόκειται για ορθή απόφαση στη βάση της.

Το να βλέπεις όμως λεωφορεία να φτάνουν στην Ομόνοια και να αποβιβάζουν μετανάστες που δεν γνωρίζουν προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν, μόνο με λύση δεν μοιάζει, παρά μόνο με επανάληψη ενός σκηνικού που προκαλεί δυσοίωνες σκέψεις.

Το κέντρο της Αθήνας δεν είναι χώρος αποθήκευσης ανθρώπινων ψυχών. Είναι λάθος η συνέχιση της γκετοποίησης ενός μεγάλου τόξου της πρωτεύουσας- ένα λάθος που παράγει τοξικές αντιδράσεις, όπως πολύ καλά είδαμε τα τελευταία χρόνια, είτε στους δρόμους είτε στις κάλπες...

Η εικόνα -και κυρίως η πράξη- με τους μετανάστες να αφήνονται χύμα στην καρδιά της Αθήνας είναι μεγάλο λάθος.

Αυτό που χρειάζεται -επιτέλους!- είναι ορθολογική και αδογμάτιστη μεταναστευτική πολιτική και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με σχέδιο, μετριοπάθεια και ανθρωπιστική διάθεση (κι ας αφήσει στην άκρη τους καβγάδες).

Όταν ένα τόσο σοβαρό θέμα γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων, βρίσκουν πεδίο τα τέρατα για να χορέψουν. Και όλοι το γνωρίζουμε αυτό...

"Θα είναι καταστροφή"

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μολονότι αυτό το ξεφόρτωμα των μεταναστών στην Ομόνοια εξελίσσεται από την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα είχε γίνει -πρωτοσέλιδο_ θέμα σε κυριακάτικες εφημερίδες, ο υπουργός Γ. Πανούσης, στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, εμφανίστηκε να αγνοεί το ζήτημα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε: "Ίσως είναι λάθος που οδηγούνται στην Ομόνοια. Θα βρούμε ένα άλλο μέρος για να τους πηγαίνουμε".

Αναλυτικά

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι πήραμε ένα μέτρο. Αυτό το μέτρο που πήραμε έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία και τις καταδίκες που έχουμε. Η πορεία του μέτρου θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί και διοικητικά, αν θέλετε, αν τους έχει επιβληθεί όρος περιοριστικός, θα ερευνηθεί και προφανώς ποινικά αν πάνε να κάνουν κανένα έγκλημα και θα ελεγχθεί και το ίδιο το μέτρο.

Αλλά μην μου πείτε τώρα ότι παίρνεις ένα μέτρο σε λιμνάζοντα ύδατα, σε κακοφορμισμένες ιστορίες, σε ταπεινωτικές μεταχειρίσεις και σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε. Μου το είπατε, να είστε βέβαιοι ότι σε μία ώρα θα το ψάξω, να δω αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, δεν διαφωνώ ότι δεν είναι αξιόπιστο αυτό που λέτε, να το δούμε γιατί μαζεύονται στην Ομόνοια. Διότι δεν πρόκειται να μαζευτούν χίλιοι άνθρωποι στην Ομόνοια. Θα είναι καταστροφή. Θα έχω κάνει λάθος. Θα έχουμε κάνει λάθος. Θα το αποτρέψουμε, θα το δούμε πως θα γίνει. Αλλά σε μια εβδομάδα δεν πέτυχε; Το άλλο από το '12 καταστρέφουν τα πάντα; Δεν είπαμε και σπουδαία πράγματα. Αλλά μέσα σε μια εβδομάδα... Α! Δεν πέτυχε;

Ερώτηση: Ναι, αλλά ο οδηγός του πούλμαν και το περιπολικό δεν ενήργησαν αυτοβούλως. Είχαν λάβει εντολές να τους αφήσουν στην Ομόνοια.

ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό. Αλλά εσείς πώς το βλέπετε; Να άφηναν έναν στην Κηφισιά και τον άλλο στο Μαρούσι; Δύο να κατεβαίνουν στο Ηράκλειο... Εσείς πως το βλέπετε; Κάπου έπρεπε να τους αφήσει. Δεν τους αφήνει στην Ομόνοια, λέγοντας: "Παιδιά, εδώ θα μένετε θα περνάμε να σας βλέπουμε". Ναι, μπορεί να έχετε δίκιο. Συμβολικά να έχετε δίκιο και να το κάναμε. Να μην έπρεπε να κατέβουν στην Ομόνοια. Να μην τους κατεβάζουμε, για να μην τους δίνουμε την ιδέα. Αλλά, αν είναι να μαζευτούν, θα μαζευτούν. Το θέμα είναι να μην μαζεύονται. Πάντως, σας ευχαριστώ, γιατί όλα αυτά θα ελεγχθούν.


Πηγή : Nooz.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου