Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ξεκαθαρίσματα σήμερα στην Κ.Ο. της Νέα Δημοκρατία




Τελείωσε η κλεψύδρα - Σήμερα η μάχη στην ΚΟ - Ποια στάση τηρούν Ντόρα, Σαμαράς και Καραμανλής

Έφτασε η ώρα για την κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, όπου αναμένεται να γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι εκρηκτική, γεγονός που οδήγησε το επιτελείο της ΝΔ να την προγραμματίσει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, υπό το φόβο διαρροών.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 το μεσημέρι και αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς σχεδόν όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές θα πάρουν το λόγο, με τους περισσότερους να επικεντρώνονται στο ιδεολογικό στίγμα της παράταξης και την αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με την κοινωνία.

Στη γαλάζια παράταξη αποτελεί κοινό μυστικό πλέον ότι θέμα ηγεσίας θα τεθεί, καθώς κατά ριπάς εδώ και καιρό πρωτοκλασάτα στελέχη και δελφίνοι μέμφονται τον Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του για την προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ και η οποία κατέληξε στο ναυάγιο του -8,5% από το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ζυμώσεις και τα δείπνα μεταξύ δελφίνων και στρατηγών στη Νέα Δημοκρατία έχουν πάρει φωτιά από την επομένη των εκλογών και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον μεγάλο... αγώνα στα εσωκομματικά της ΝΔ, ο οποίος κρίνοντας από τις προθέσεις και τις προειδοποιητικές βολές γαλάζιων βουλευτών δεν αποκλείεται να λάβει διαστάσεις... εμφυλίου.

Πολλά είναι τα στελέχη πάντως που αναμένεται να ζητήσουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο νυν αρχηγός του κόμματος θα μπορεί να επαναβεβαιώσει την εσωκομματική «ψήφο εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και το στενό περιβάλλον του αναμένεται να επιμείνουν κατά ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας στο ορθό της επιλογής τους, καθώς όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού «επισημάνθηκαν οι φόβοι και οι κίνδυνοι οι οποίοι σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται από τις απειλές των ευρωπαίων εταίρων».

Το πραγματικό διακύβευμα ωστόσο που θα τεθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα στη Συγγρού είναι ο επαναπροσδιορισμός του ιδεολογικού στίγματος της παράταξης. Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος, τα οποία έχουν κατηγορήσει την ηγεσία του για υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας. Ενδεικτικό ήταν σε αυτό το μήκος κύματος το χθεσινό «τιτίβισμα» του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος ζήτησε «συνέδριο για να απαλλαγεί η ΝΔ από την ακροδεξιά σαβούρα».

Μεταξύ των στελεχών που θα ασκήσουν δριμεία κριτική στα πεπραγμένα Σαμαρά είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα θέσει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και θέμα ηγεσίας, χωρίς ωστόσο να έχει πρόθεση να διεκδικήσει το τιμόνι της γαλάζιας παράταξης, σύμφωνα με τα όσα είχε πει στο περιβόητο δείπνο που είχε διοργανώσει η Μαριέττα Γιαννάκου.

Έντονη κινητικότητα στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει παρατηρηθεί εκτός από την κ. Μπακογιάννη και από τους Νίκο Δένδια, ο οποίος παρασκηνιακά έχει ουσιαστικά μπει στην κούρσα της διαδοχής, αλλά και τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος, σε περίπτωση που ανοίξει θέμα διαδοχής.

Την ίδια ώρα κομβικής σημασίας είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχοντας τεράστιο έρεισμα μέσα στο κόμμα θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς και να γείρει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο κ. Καραμανλής παρά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να έχει πάρει, ανοιχτά τουλάχιστον, κάποιο μέρος. Όσον αφορά στο αίτημα πολλών στελεχών και βουλευτών να βγει ο ίδιος μπροστά, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει μία επάνοδο στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου