Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Ρεσιτάλ φαιδρότητας και αθλιότητας απο τον Τσίπρα, θα ξηλώσει και το ασφαλιστικό

 


Ρεσιτάλ φαιδρότητας και αθλιότητας από τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που είχε ποτέ η χώρα.

Αφού ξεφτιλίστηκε ο ίδιος ο Τσίπρας, το κόμμα του ,και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, δείχνοντας το πόσο ανεύθυνοι, φαιδροί είναι, δεν έβαλε μυαλό, κούναγε το δάχτυλο λέγοντας ψέματα και εκτόξευε άθλιες προσωπικές επιθέσεις στην βουλή.

Αφού είχε το θράσος να κάνει επίθεση στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, όταν η δικιά του κυβέρνηση κατέστρεψε την μεσαία τάξη με τον νόμο Κατρούγκαλο, φοβέρισε και τους πολίτες λέγοντας ότι εάν, όποτε, ποτέ γίνει κυβέρνηση θα το «ξηλώσει» και θα κάνει δικό του.

Η είδηση που έβγαλε ο φαιδρός Τσίπρας στην βουλή είναι ότι μάλλον πήγαν να παγιδέψουν Τσίπρας - Αποστολάκης τον Πρωθυπουργό, αφού όπως είπε ο απόλυτα ανήθικος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τον είχε ενημερώσει ο Αποστολάκης από την πρώτη στιγμή για την πρόταση που δέχθηκε ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού δεν αποτελεί κίνηση συναίνεσης αλλά πράξη «πολιτικής αγυρτείας και αμοραλισμού».

Με λίγα λόγια ο Αποστολάκης κορόιδευε τον Πρωθυπουργό μέχρι στην τελευταία στιγμή παίζοντας το παιχνίδι του φαιδρού, αλαζόνα και διχαστικού Αλέξη Τσίπρα.

Είναι τόσο ανήθικος και φαιδρός που επέλεξε την ημέρα που έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης να παραθέσει μαθήματα διχασμού, γιατί απλά αυτός είναι.

Για ακόμα μία φορά ντροπή του!!!



Αντιεμβολιάστρια πέθανε από κορωνοϊό - Αρνούνταν να διασωληνωθεί


 

Επεισοδιακή ήταν η νοσηλεία γυναίκας στον Ευαγγελισμό η οποία πέθανε χάνοντας τελικά την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και παραμένοντας μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήτρια τόσο του εμβολιασμού όσο και της πανδημίας.

Η 54χρονη γυναίκα η οποία ήταν ανεμβολίαστη, νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό και είδε τους γιατρούς να συστήνουν την διασωλήνωσή της καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε εξαιτίας και των υποκειμένων νοσημάτων που την ταλαιπωρούσαν.

Η διασωλήνωση θεωρείται μονόδρομος όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από 80%-75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες το οξυγόνο της έπεσε τόσο χαμηλά που η διασωλήνωση κρίθηκε αναγκαία.

Παρά την σοβαρότητα της κατάστασής της η ίδια αρνήθηκε την διασωλήνωση ζητώντας μάλιστα από δικηγόρο να την εκπροσωπήσει και να μην επιτρέψει το ιατρικό προσωπικό να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Η ίδια μάλιστα με αναρτήσεις της στα social media καλούσε σε βοήθεια προκειμένου να αποφύγει την διασωλήνωση.

Δείτε την ανάρτησή της:



Η συνέχεια ήταν επίσης επεισοδιακή αφού η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη και το νοσοκομείο ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση. Τελικώς αποφασίστηκε και προχώρησε η διασωλήνωση, ωστόσο η 54χρονη δεν τα κατάφερε χάνοντας την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Πότε αποφασίζεται η διασωλήνωση ενός ασθενούς

Σε ερώτηση του protothema.gr σχετικά με το πότε κρίνεται απαραίτητη η διασωλήνωση ενός ασθενής απάντησε από πλευράς του διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Δημήτρης Πιστόλας.

Όπως λέει ο ίδιος «στις περιπτώσεις που οι γιατροί κρίνουν αναγκαία την ιατρική πράξη της διασωλήνωσης, έχει διαπιστωθεί υποξυγοναιμία, δηλαδή πολύ χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στον οργανισμό, ή σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Και στις δυο περιπτώσεις, διαταράσσεται και το επίπεδο συνείδησης του ασθενή».

Λέει δε πως αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται πως ο ασθενής σε αυτή την κατάσταση δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για τη θεραπεία του. Όπως λέει ο κ. Πιστόλας στο protothema.gr «γι΄ αυτό ζητείται η σύμφωνη γνώμη του οικείου του, και σε περίπτωση διαφωνίας και αυτού με τους ιατρούς, ζητείται η άδεια από τις εισαγγελικές αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιατρική πράξη».

Η ανάρτηση της 54χρονης από όταν βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στις 13 Αυγούστου

Στις 13 Αυγούστου η ίδια γυναίκα είχε δημοσιεύσει στα social media πως είναι θετική στον κορωνοϊό. Εξηγούσε τι της συνέστησαν οι γιατροί και εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις δυσκολίες που περνάει καθώς όπως γίνεται αντιληπτό αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και ένα κατοικίδιό της.

«Διπλό χτύπημα για εμάς σήμερα. Τον είμαι θετική και με την βούλα. Όχι ότι θα πεθάνουμε κιόλας αλλά ταλαιπωρία, γραφειοκρατία, ελαφρύ φαγητό και καραντίνα (το σεξ κομμένο).

2ο και πολύ πιο βαρύ και σημαντικό για μένα, το Ρεξακι δεν την παλεύει άλλο. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει γίνει αγγελούδι. Περνάμε τις τελευταίες μας στιγμές και δεν μπορώ να του δώσω το 100% όπως του αξίζει. Αχ βρε αγόρι μου, ας ζούσες εσύ κι εγώ περνάω 10 κοβιντ. Βάρυναν τα ματάκια σου ψυχή μου. Π@@ζωή. Τέλος».



Πηγή : protothema.gr



Λευκός καρχαρίας στην Νότια Κρήτη


 

Ανάρτηση στο facebook δείχνει καθαρά την φωτογραφία του λευκού καρχαρία.

Νοτια κρητη σημερα,λευκος!Ταλεγαμε και γελουσαν.

"Σχολια"[Επικινδυνος για μας.

-Οχι,επικινδυνοι εμεις γιαυτον!]

Υγ.Πριν τρια χρονια ειχαμε δει στο αγ.ορος αλλα δεν μπορεσαμε να τον καταγραψουμε.

Photo.John.Jiggerman.




1 δις ευρώ για τη θαλάσσια συγκοινωνία και τις λιμενικές υποδομές

 


Τη χρηματοδότηση 44 έργων για την αναβάθμιση λιμενικών υποδομών σε νησιά και 47 ακτοπλοϊκών γραμμών, μέσω πολυετών συμβάσεων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Για το σκοπό αυτό διασφαλίστηκαν πόροι περίπου 1 δις ευρώ. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου περιλαμβάνει:

33 έργα προϋπολογισμού 175.210.000 ευρώ για αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στα νησιά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές – Μεταφορές 2021-2027.

Χρηματοδότηση έργων, μελετών και παρεμβάσεων για τη επέκταση, αναβάθμιση, συντήρηση και λειτουργία λιμενικών έργων, παρεμβάσεων σε χερσαίες ζώνες προϋπολογισμού σε βάθος 4ετίας έως 200.000.000 ευρώ μέσω του «ΝΕΑΡΧΟΣ – Πρόγραμμα έργων δημοσίου χαρακτήρα» μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

11 έργα συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διαβρώσεων σε λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις σε νησιωτικές περιοχές, μέσω ειδικής δράσης η οποία έχει ενταχθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών ακτοπλοϊκών γραμμών με 370.000.000 ευρώ, μέσω πολυετών συμβάσεων 4 έως 7 ετών και με κίνητρα ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας, μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Χρηματοδότηση 3 γραμμών του κεντρικού ακτοπλοϊκού δικτύου, με 300.000.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ – Πρόγραμμα Δημόσιας Θαλάσσιας Συγκοινωνίας», στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο Νησιωτικό χώρο, με υποχρέωση δρομολόγησης νέων πλοίων.

Σημειώνεται ότι:

Ήδη, από το 2019 έως σήμερα, οι άγονες γραμμές αυξήθηκαν σημαντικά καλύπτοντας νέα δρομολόγια, με αύξηση της σχετικής δαπάνης σε 138 εκ ευρώ το χρόνο, από 90 εκ ευρώ το 2018.

Εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την έγκριση της ΕΕ, υιοθέτησε άμεσα μηχανισμό για την ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιωτικού χώρου και χρηματοδότησε με 79 εκ ευρώ τη λειτουργία του συνόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, το οποίο αναμένεται να στηριχθεί αναλόγως της πορείας της πανδημίας με επιπλέον 26 εκ ευρώ έως τέλος του 2021.



Η συγκλονιστική κραυγή Αφγανού διερμηνέα στον Μπάιντεν: «Μη με ξεχάσετε, σας είχα σώσει τη ζωή, θυμάστε;»

 



Ένας Αφγανός πρώην διερμηνέας του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στην Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ζήτησε σήμερα τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, θυμίζοντάς του ότι τον βοήθησε κι εκείνος όταν έπεσε σε μια χιονοθύελλα στο Αφγανιστάν, το 2008.

«Καλημέρα σας κύριε πρόεδρε: σώστε εμένα και την οικογένειά μου. Μην με ξεχάσετε εδώ» παρακαλάει ο Μοχάμεντ, σε ένα μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του, καθώς φοβάται για τη ζωή του μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης οι μαρτυρίες Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά δεν κατάφεραν να φύγουν αεροπορικώς πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, την Δευτέρα.

Ο Μοχάμεντ κρύβεται μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους. «Δεν μπορώ να βγω έξω, φοβάμαι πολύ», παραδέχτηκε.

Ο πρώην διερμηνέας εργαζόταν στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ. Ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας που πήγε να βοηθήσει τρεις γερουσιαστές, ένας εκ των οποίων ήταν ο Τζο Μπάιντεν, όταν επισκέφθηκαν το Αφγανιστάν τον Φεβρουάριο του 2008. Το ελικόπτερο των Αμερικανών γερουσιαστών έπεσε σε χιονοθύελλα και προσγειώθηκε αναγκαστικά σε μια κοιλάδα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη βάση, σύμφωνα με έναν βετεράνο στρατιωτικό που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για αυτήν την υπόθεση.

Αφού βεβαιώθηκαν για την ασφάλεια των τριών γερουσιαστών, ο Μοχάμεντ παρέμεινε σκοπός επί τριάντα ώρες δίπλα στο ελικόπτερο, περιμένοντας να ανοίξει ο καιρός για να απογειωθούν και πάλι.

Σύμφωνα με την WSJ, ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί σε αυτό το ταξίδι, όταν θέλησε να αποδείξει την εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική, κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008, όταν διεκδικούσε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μοχάμεντ είχε ζητήσει να του χορηγήσουν ειδική μεταναστευτική βίζα, όπως εκείνες που δίνονται σε όσους έχουν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό. Όμως η εταιρεία για την οποία δούλευε έχασε τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με τον Μπράιαν Γκένθι, έναν λοχία από την Αριζόνα που μετείχε στην αποστολή διάσωσης.

Μετά τη νίκη των Ταλιμπάν, ο Μοχάμεντ δοκίμασε την τύχη του στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ήταν σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης. Αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να πάρει μαζί του την οικογένειά του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τους Αφγανούς συμμάχους τους. «Το μήνυμά μας (προς τον Μοχάμεντ) είναι το εξής: ευχαριστούμε που πολεμήσατε στο πλευρό μας αυτά τα 20 τελευταία χρόνια. Θα σας βγάλουμε» από τη χώρα, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Washington Post αναφέρεται εξάλλου στον Μάικ, έναν άλλο Αφγανό διερμηνέα που διαθέτει πράσινη κάρτα και ήδη ζούσε στις ΗΠΑ, αλλά επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να βγάλει από τη χώρα την οικογένειά του και τώρα κρύβεται στα περίχωρα της Καμπούλ μαζί με τη σύζυγό του, τα τρία παιδιά τους, τους γονείς του, δύο αδελφούς και μία αδελφή.

Ο Μάικ περίμενε επί 36 ώρες πίσω από το κιγκλίδωμα του αεροδρομίου αλλά δεν μπόρεσε να μπει μέσα μολονότι ο πρώην διοικητής του, ο Ζακ Ντίσμπροου, του είχε εξασφαλίσει θέσεις σε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος.


Πηγή: iefimerida.gr 



Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στο λαϊκισμό και το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την ελάχιστη βάση εισαγωγής εργαλείο κατάλυσης της κοινωνικής πολιτικής και δημιουργίας ανισοτήτων με λιγότερους ή ελάχιστους εισαχθέντες.

Κοινωνική πολιτική δεν συνιστά η εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2 στα 20, που εγκλωβίζει για χρόνια νέους ανθρώπους και τις οικογένειες τους σε αδιέξοδο, εφόσον η προοπτική να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν είναι μηδαμινή ή η προοπτική να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν είναι εξαιρετικά χαμηλή. Κοινωνική πολιτική συνιστά η παροχή πραγματικών δυνατοτήτων και εναλλακτικών διαδρομών, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται σε όλους την εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ, ακόμα και αναδρομικά, γνωρίζοντας και αδιαφορώντας για το ότι δεν θα γίνουν ποτέ πτυχιούχοι και θα εργάζονται μία ζωή με απολυτήριο Λυκείου. Τα στοιχεία αλλά και η εμπειρία μέχρι τώρα αυτό δείχνουν.

Εμείς θέλουμε φοιτητές που μπορούν και θα αποκτήσουν πτυχίο και επαγγελματίες που θα έχουν θέση στην αγορά εργασίας και προοπτική ζωής.

Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που προσεγγίζει και τους νέους, όπως και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, με λαϊκισμό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα ανοίγοντας τους πραγματικές προοπτικές αντί για ψεύτικες ελπίδες.




Ποιος ο σκοπός της μεταρρύθμισης στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα Δημόσια ΙΕΚ;



Με τη μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε (θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε Δημόσια ΙΕΚ κτλ) αναβαθμίζεται:

η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα ΑΕΙ

η επαγγελματική κατάρτιση και τα Δημόσια ΙΕΚ

Από τη μεταρρύθμιση αυτή βγαίνουν όλοι κερδισμένοι:

Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους: γιατί πλέον οι σπουδές τους παύουν να τους οδηγούν σε εγκλωβισμό χωρίς αποφοίτηση ή σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα, ξοδεύοντας χρήματα, ενέργεια και χρόνο, αλλά θα τους οδηγούν σε πραγματικές προοπτικές και διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης.

Τα ΑΕΙ

γιατί αναβαθμίζεται το κύρος των σπουδών (θα φοιτούν φοιτητές που πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την επιτυχή φοίτηση και ολοκλήρωση των σπουδών και δεν θα εισάγονται σε μια σχολή την οποία θα αφήσουν στη μέση). Σημειωτέον ότι  το 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτά ποτέ (ΙΟΒΕ 2017), ενώ υπάρχουν τμήματα από όπου αποφοιτούν 3 φοιτητές στους 100 ετησίως,

γιατί αποκτούν λόγο κατά την επιλογή συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, διαμορφώνοντας την ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία.

Τα Δημόσια ΙΕΚ, γιατί αναβαθμίζονται και συνιστούν πλέον αξιόλογη επιλογή και σοβαρή εναλλακτική διαδρομή για τις νέες και τους νέους μας ενώ ενισχύονται σημαντικά και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Το κοινωνικό σύνολο εν γένει, γιατί η εκπαίδευση οδηγεί σε πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού έτσι θα καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, αντί για την «παραγωγή» αποφοίτων, τα πτυχία των οποίων έχουν ελάχιστη ή καθόλου ζήτηση.



Πολάκης, Χρηστίδου, Καφαντάρη χέρι, χέρι με τους αρνητές! Του βάζουν η πάνε μόνοι τους;

 


Το βρώμικο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, το γνωρίζει όλος ο κόσμος, και τις προσπάθειες που κάνει κατά καιρούς να εξαπατήσει και να παραπλανήσει πιθανούς ψηφοφόρους.

Πολάκης, Καφαντάρη, Χριστίδου χέρι, χέρι με τους ανεμβολίαστους αρνητές, αγνοώντας Τσίπρα και επίσημη γραμμή του κόμματος; Η σε διατεταγμένη υπηρεσία εξαπάτησης και ανεύρεσης θυμάτων ψηφοφόρων με εντολή Τσίπρα;

Άν και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Τσίπρας λένε παντού εμβολιαστείτε, έχουν τον Πολάκη που μάλλον όπως δείχνουν τα πράγματα τον αμολάνε μήπως και κερδίσουν ψήφους από την ανευθυνότητα των αρνητών, και μαζί με τον Πολάκη και κανά δύο άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ντρέπονται να ξεφτιλιστούν που εξαπατούν πολίτες ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα τους.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε σοβαρότητα θα τον είχε απομονώσει και τον Πολάκη και τα άλλά στελέχη, με εντολή Τσίπρα, αλλά ο ακροαριστερός ανεμβολίαστος, αρνητής Πολάκης και τα υπόλοιπα στελέχη εξυπηρετούν βρώμικους σκοπούς, που τους έχει πάρει χαμπάρι ο πολίτης και θα τους απαξιώσει περισσότερο.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο υγείας από την ΠΟΕΔΗΝ μετά και τα πρώτα έγγραφα αναστολής που παραδόθηκαν σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, και έδωσε το παρών ο αρνητής, ανεμβολίαστος ακροαριστερός Παύλος Πολάκης ,μαζί  την Καφαντάρη και την πρώην τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου.




Κυριάκος Μητσοτάκης :Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα

 


Τριήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του οικουμενικού μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη στην έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη δήλωσε: 

Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.  Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος.



Digea: Δεύτερη Ψηφιακή Μετάβαση σε Αττική και άλλες 3 περιοχές την Παρασκευή

 



Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, Αργολίδας, στη Νότια Εύβοια και σε τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της Πολιτείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020) και του κοινού χρονοδιαγράμματος της ΕΡΤ και της DIGEA.

Οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου 2021 σε επανασυντονισμό των δεκτών τους για τη λήψη των καναλιών από τις νέες συχνότητες, ενώ επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αγορά νέου εξοπλισμού.

Αναλυτικά τα Κέντρα Εκπομπής που θα επηρεαστούν στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 είναι:

Α) Για τις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής & Νότια Εύβοια


ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ


ΑΙΓΙΝΑ


ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ


ΑΥΛΩΝΑΣ


ΒΑΡΗ


ΛΑΥΡΙΟ


Ν. ΜΑΚΡΗ


ΟΧΘΩΝΙΑ


ΠΑΡΝΗΘΑ


ΠΡΑΣΙΝΟ


ΣΟΥΝΙΟ


ΣΤΥΡΑ


ΥΜΗΤΤΟΣ


ΧΑΛΚΙΔΑ


Β) Για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας & τμήμα της Αρκαδίας


ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ


ΔΑΡΔΙΤΣΑ


ΔΙΔΥΜΑ


ΝΑΥΠΛΙΟ


Οι τηλεθεατές των περιοχών που καλύπτονται από τα συγκεκριμένα κέντρα εκπομπής θα πρέπει να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες και δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού.

Με τη δεύτερη φάση της ψηφιακής μετάβασης, που πραγματοποιείται βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα εκπέμπονται στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G.



Εθνικό πένθος: Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης


 

Εθνικό πένθος για την Ελλάδα, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης "έφυγε" σε ηλικία 96 ετών. Μια από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, ο σπουδαιότερος μουσικοσυνθέτης, δεν είναι πια στη ζωή, σκορπώντας ανείπωτη θλίψη.

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μας συνθέτης και αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης, πλήρης ημερών, στα 96 του. Έχοντας ζήσει μια ζωή συγκλονιστική από κάθε άποψη. 

Έζησε διώξεις, πολιτικοκοινωνικούς αγώνες, καταξίωση, έρωτες, εξορίες, επιτυχία, φιλίες, κι άλλους αγώνες, κι άλλες διακρίσεις, αναγνώριση, αμφισβήτηση. Βασανίστηκε ανηλεώς από Ιταλούς, στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, επί χούντας… Έζησε την λατρεία του κόσμου. Μα πάνω απ’ όλα, εκείνο για το οποίο και δια του οποίου έζησε ήταν η δημιουργία. Η μουσική δημιουργία πρωτίστως, μα όχι μόνο. Το «Είμαστε δυό, είμαστε τρείς/ είμαστε χίλιοι δεκατρείς/ καβάλα πάμε στον καιρό» δικό του είναι. Όπως και τόσοι άλλοι στίχοι εμβληματικών τραγουδιών του.

Έφυγε χορτασμένος και φτασμένος, κι όταν έπρεπε, γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1925 στην Χίο, και μεγαλώνοντας έγινε λαοφίλητος μουσικοσυνθέτης, λόγιος και λαϊκός ταυτόχρονα, κι ακόμη περισσότερο έγινε σύμβολο κοινωνικών αγώνων, πολιτικός αγωνιστής, πολιτικός κανονικός, διανοητής της Αριστεράς, γνήσιος ποιότητας αριστερός.

Τι να πούμε για τον «Ζορμπά» (Zorba the Greek, 1964) του Μιχάλη Κακογιάννη συνιστούν το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό πασαπόρτι παγκοσμίως, την «Τριλογία του Μαουτχάουζεν», που ο Θεοδωράκης δημιούργησε το 1965 μελοποιώντας τα αυτοβιογραφικά ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Συνθέσεις με αγγλικό στίχο έχουν τραγουδηθεί από την Σέρλι Μπάσεϊ και την Εντίθ Πιάφ, έως την Τζόαν Μπαέζ και τους Beatles, τραγούδια όπως το «Ένα το χελιδόνι», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Στρώσε το στρώμα σου για δυό», «Βράχο-βράχο τον καημό μου», «Άρνηση».

Ο Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που μελοποίησε ποιητές. Ξεκινώντας με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου το 1958-’59 –λέγεται, μάλιστα, πως τις πρώτες νότες για αυτά τα εξαιρετικά τραγούδια-ποιήματα τις έγραψε πρόχειρα μέσα στο αυτοκίνητο περιμένοντας την σύζυγό του, Μυρτώ, να ψωνίσει–, για να προχωρήσει με μελοποιήσεις Σεφέρη («Επιφάνια»), Αναγνωστάκη («Μπαλάντες»), Ελύτη («Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον εστί»), Σικελιανού («Πνευματικό εμβατήριο»), Λόρκα, Νερούδα.

Πριν, όμως, κάνει αυτήν την στροφή προς το λαϊκό τραγούδι (ένα λαϊκό τραγούδι ενισχυμένο με συμφωνικές δυναμικές, όμως), πριν γίνει ο βάρδος του 1-1-4 και της αντιδικτατορικής αντίστασης, ο Μίκης ήταν για μια πενταετία (1954-1959) ένας εντυπωσιακά ανερχόμενος νεαρός συνθέτης συμφωνικής μουσικής, με στιβαρές σπουδές μουσικής θεωρίας στα ωδεία Αθηνών και Παρισιού και λαμπρές ευρωπαϊκές προοπτικές. 

19 Οκτωβρίου 1959, το μπαλέτο «Αντιγόνη» του 34χρονου Μίκη Θεοδωράκη ανέβηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου με πρωτοχορευτές την Μαργκότ Φοντέιν και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ!

Παίρνει μέρος σε διαδήλωση του Ε.Α.Μ. στην Τρίπολη. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται ανάλγητα –δεν δίνει ούτε μισό όνομα. Κι εκεί, στο κρατητήριο με άλλους συναγωνιστές, ο πάντα ανήσυχος σπουδαστής μουσικής θεωρίας έρχεται σε επαφή με τον Μαρξισμό. Και τους κομμουνιστές. «Το 1942 υπήρξε για μένα σταθμός,» γράφει ο ίδιος ο Θεοδωράκης σε κείμενό του, τον Σεπτέμβρη του 2018, ενόψει μιας συναυλίας του έργου του «Αποκάλυψη» στο Μέγαρο (ολόκληρο το κείμενο εδώ ) «Πρώτον, άκουσα για πρώτη φορά συμφωνική μουσική (την 9η του Μπετόβεν). Δεύτερον, ανέπτυξα την θεωρία μου “Για τη Συμπαντική Αρμονία”, που έμελλε να γίνει ο οδηγός σε όλη μου τη ζωή (Σκέψη και Δράση). Και τρίτον, άρχισα τη σύνθεση του πρώτου χορωδιακού-συμφωνικού μου έργου με […] τίτλο […] “Αποκάλυψη”.»


Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την πολιτική, διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας Λαμπράκη (1963-1967), βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (1964-1967), συνιδρυτής του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου (1967), στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού (1970-1972), υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων (1978). και βουλευτής του ΚΚΕ (1981-1986). Σε μια από τις πολλές αμφιλεγόμενες ενέργειές του, ο Θεοδωράκης ολοκλήρωσε την κομματική καριέρα του ως βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Επικρατείας άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993).

Πρωτοστατεί, ας πούμε, στην προσέγγιση της ισραηλινής κυβέρνησης με τον Γιασέρ Αραφάτ το 1972 (παρεμπιπτόντως, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Αραφάτ και Σιμόν Πέρες το 1994 στο Όσλο έγινε υπό την ζωντανή εκτέλεση του «Μαουτχάουζεν»). Ή συνεισφέρει ενεργά στην ελληνοτουρκική πολιτιστική γέφυρα φιλίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Δίνει διεθνώς συναυλίες κατά της ατομικής ενέργειας, υπέρ της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά του πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Συγχρόνως, συνθέτει πάντα – το 2002 παρουσιάζει την πασιφιστική όπερά του «Λυσιστράτη», λόγου χάρη.

Ποιός θα ξεχάσει την παρέμβαση του, στο ζήτημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας (τότε ΠΓΔΜ) που ήταν κεντρικός ομιλητής στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο της Αθήνας (κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία») στις 4 Φεβρουαρίου του 2018.

Ο Μίκης ήταν μέγιστο εθνικό κεφάλαιο ο Μίκης για την χώρα. Θα λείψει. Το γέλιο του, η βαθιά φωνή του, οι απίθανες χειρονομίες του πάνω και κάτω από το πόντιουμ. Ο λόγος του, η σπίθα στο βλέμμα. Θα μείνει όμως για πάντα η μουσική του.

Καλό του ταξίδι!!!!



Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε εχθές ο Πρωθυπουργός

 



«Ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδος» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα σήμερα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια» πρόσθεσε μετά τις συναντήσεις που είχε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας και με τους αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην Θεσσαλονίκη.


Αναφερόμενος στην αναγνώριση που εκφράστηκε από την επιχειρηματική κοινότητα για την σημαντική οικονομική στήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπενθύμισε πως «μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας».



Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ανισότητες μεταξύ και εντός των Περιφερειών και η πορεία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης, οι ανάγκες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών-ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσονται στην πόλη, η ενεργειακή μετάβαση των παραγωγικών μονάδων και η θετική φετινή πορεία του τουρισμού.


O Πρωθυπουργός εκφράζοντας σε όλους την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.


Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό η πόλη έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο.


Ειδικά για το σημαντικότερο έργο της Θεσσαλονίκης, αυτό της κατασκευής του Μετρό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του «ότι ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους. Όπως εξάλλου ήδη θα ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό της Βενιζέλου».


Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν έργα ή παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε στρατηγικά μέτωπα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον χώρο της Παιδείας ενισχύουν την τεχνική κατάρτιση και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων στην πραγματικη οικονομία, προσθέτοντας ότι η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα.


Στις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο Πρωθυπουργός συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.


Στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.


Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος.


Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:


Πιστός στην δέσμευσή μου να βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη πριν από την ετήσια παρουσία μου στην Διεθνή Έκθεση, είχα την δυνατότητα σήμερα να έχω εκτενείς συζητήσεις με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης. Αλλά και να ενημερωθώ για την πρόοδο των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.


Καταρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την αναγνώριση από την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης και της Μακεδονίας συνολικά, της σημαντικής οικονομικής στήριξης που η Κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.


Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά. Η χώρα σήμερα δανείστηκε πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια. Και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδος.


Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να παρακολουθήσουμε μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο με συνόδευε την πρόοδο σημαντικών έργων υποδομής τα οποία δρομολογούνται στην πόλη. Και πρέπει να σας πω με μεγάλη ικανοποίηση ότι ανατρέχοντας τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ως Κυβέρνηση πέρυσι τέτοια εποχή από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα τα οποία πριν από ένα χρόνο είχαμε ανακοινώσει.


Ενδεικτικά αναφέρω την μεγάλη πρόοδο η οποία, ήδη, γίνεται στο σημαντικότερο έργο της πόλης -που δεν είναι άλλο από το Μετρό- με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου δόθηκε τελική λύση στο ζήτημα της κατασκευής του σταθμού της Βενιζέλου. Και νομίζω ότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ καχύποπτος για να μην αναγνωρίζει ότι σήμερα ήδη η πόλη αλλάζει, χώροι ελεύθεροι αποδίδονται καθώς εργοτάξια απομακρύνονται.


Και βέβαια θα επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους. Όπως εξάλλου ήδη θα ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό της Βενιζέλου.


Να πω, επίσης, ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προχωρούν με ταχύτητα τα έργα βελτίωσης, στην 6η προβλήτα. Αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024. Ήδη η πορεία του λιμανιού, είναι μία πορεία ανοδική, εκμεταλλεύτηκε το λιμάνι τη συγκυρία της πανδημίας και οι προοπτικές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικά ευοίωνες.


Επίσης, να τονίσω ότι άλλη μία μεγάλη εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε από το παρελθόν αντιμετωπίζεται, η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου του 2021. Και βέβαια και η σιδηροδρομική σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.


Επίσης, να αναφέρω το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προχωρά και αυτό εντός του προγράμματος ολοκληρώθηκε -όπως ξέρετε- ήδη ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και δρομολογούνται τα επόμενα βήματα και ο στόχος είναι οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023.


Θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά σε ένα έργο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και αναφέρομαι στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Χάρη σε συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και των συναρμοδίων Υπουργείων εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο.Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Αυγούστου για την ακρίβεια. Και η σύμβαση για το ανάδοχο είναι στο ελεγκτικό συνέδριο για το προσυμβατικό έλεγχο. Εκτιμούμε ότι τα έργα για αυτόν τον πάρα πολύ σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν εντός του μήνα Οκτωβρίου. Με μεγάλη χαρά θα βρεθώ, τότε, στον χώρο ώστε να υποδείξουμε και σε όσους συμπολίτες σας εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ότι το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα δρομολογηθεί ακριβώς όπως είχαμε δεσμευτεί.


Τέλος ένα από τα έργα για τα οποία είχαμε μιλήσει στο παρελθόν έχει ήδη ολοκληρωθεί. Και αναφέρομαι στην επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», το οποίο πια έχει ανοίξει τις πύλες του, είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι πολύ πιο σύγχρονο, στους επισκέπτες της πόλης, μέρος μιας πάρα πολύ σημαντικής επένδυσης εκσυγχρονισμού 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώνεται, ολοκληρώθηκε μάλλον, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια πάλι από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


Θα έχω την ευκαιρία το επόμενο Σάββατο, ευρισκόμενος πάλι στη Θεσσαλονίκη, να μιλήσω για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τον επόμενο χρόνο και βέβαια στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την επόμενη Κυριακή να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα τα οποία θα μου τεθούν.


Σας ευχαριστώ πολύ



Αρνήτρια του εμβολίου η γιατρός που πέθανε από κορωνοϊό


 

Συντετριμμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη από την τραγική κατάληξη που είχε η νοσηλεία της 62χρονου μικροβιολόγου η οποία προσεβλήθη από την Covid-19 και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη μικροβιολόγος εισήχθη στην κλινική covid του νοσηλευτικού ιδρύματος στις 4 Αυγούστου. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της άρχισε να επιδεινώνεται και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στην εντατική και εν συνεχεία η διασωλήνωσή της. Το απόγευμα της Τετάρτης η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε σύμφωνα με τους γιατρούς από βαριά πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η 62χρονη μικροβιολόγος υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα ενώ σύμφωνα με άτομα από το φιλικό της περιβάλλον η άτυχη γιατρός δεν είχε εμβολιαστεί καθώς ήταν αρνήτρια του εμβολίου με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία της και να χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένη με κορονοϊό, στην ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνα Καπαριανών, συγγενείς και φίλοι, θα αποχαιρετήσουν την 65χρονη γιατρό. Η σορός της εκλιπούσης, από το Διονύσι, στην περιοχή της Μεσαράς, θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11, ενώ στην κηδεία της θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.


Πηγή: protothema.gr



Νεκρός ο μαθητής που πυροβολήθηκε από συμμαθητή του μέσα στο σχολείο στις ΗΠΑ


 

Μαθητής σκοτώθηκε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα σε λύκειο της Βόρειας Καρολίνας όπου φοιτούσε, ανακοίνωσε η αστυνομία της αμερικανικής πολιτείας, διευκρινίζοντας πως συνέλαβε έναν ύποπτο.

Κυκλοφορούν βίντεο που έχουν τραβηχτεί από τα κινητά των υπόλοιπων μαθητών και κατά τη διάρκεια του επεισοδίου που φαίνεται ο διαπληκτισμός και ακούγεται ο πυροβολισμός.







Οι Ταλιμπάν έχουν πολεμική αεροπορία ισχυρότερη από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ!


 

Από τα 167 αεροσκάφη που εκμεταλλευόταν συνολικά η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία , συμπεριλαμβανομένων 108 ελικοπτέρων και 59 αεροπλάνων, σύμφωνα με επίσημη επιθεώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους πλέον 48 από αυτά. 

Σύμφωνα με τον απολογισμό της 30ης Ιουνίου από τον Αμερικανό Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (Sigar), η Αφγανική Αεροπορία είχε 43 ελικόπτερα MD-530, 33 Black Hawks, 32 Mi-17, 33 προωθητικά αεροσκάφη C-208, 23 A -19 αεροσκάφη turboprop ελαφρών επιθέσεων και 3 Hercules C-130.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την μία, από την εναπόθεση 46 αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων 24 ελικοπτέρων) στο Ουζμπεκιστάν και από τα 73 αεροσκάφη από την άλλη, τα οποία οι Αμερικανοί κατέστησαν αδρανή για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Έτσι, οι Ταλιμπάν διαθέτουν περισσότερη αεροπορική δύναμη από το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργο, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σλοβενίας.





Διαφωνία Μητσοτάκη με Σασόλι για το προσφυγικό: Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε το 2015

 


Tην ανοιχτή διαφωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι σχετικά με τα όσα ο τελευταίος ανέφερε για το προσφυγικό με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης», η οποία διεξήχθη στο 16ου Bled Strategic Forum, στο Μπλεντ της Σλοβενίας. 

H τοποθέτηση Σασόλι

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Είδαμε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. Όλοι δικαίως σκέφτηκαν αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς των οποίων η ζωή κινδυνεύει ακόμη και σήμερα. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, επειδή συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραστήκαμε τους στόχους της» ήταν η δήλωση του κ. Σασόλι, ο οποίος πρόσθεσε:

 «Μια δυνατή και κοινή ευρωπαϊκή φωνή στη διεθνή σκηνή είναι πιο απαραίτητη τώρα από ποτέ. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη θέση της, να ακουστεί, να καθορίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει δράση σταθεροποίησης, οικοδόμησης ειρήνης και ανάπτυξης μαζί με τους εταίρους μας σε πολυμερές πλαίσιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε και διαφώνησε με τον Σασόλι

Απαντώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι υπερασπίζεται την απόφαση αυτή «εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών».

Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει αυτό να γίνει με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο.

«Πρόσεξα αυτά που είπε ο David και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του David σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν. Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την συμφωνία του για το ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, «και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι αυτό που συνέβη το 2015 με τους πρόσφυγες ήταν λάθος:

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, David, λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας».



Πέτυχε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς, εμβολιάστηκαν οι μισοί την τελευταία στιγμή

 


Από τους περίπου 15.000 υγειονομικούς που παρέμεναν ανεμβολίαστοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ,περίπου οι μισοί πείστηκαν έστω και την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν. Έτσι, οι ανεμβολίαστοι στον χώρο της υγείας αγγίζουν πλέον περίπου τους 7.ο00.

Στον Ευαγγελισμό, από τους 3.500 εργαζομένους σε όλα τα τμήματα, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 120. 

Στο Λαϊκό από τους 1.450, οι 87 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 

Στο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη), από τους 1.200 εργαζομένους, οι 120 παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε σύνολο 2.000 υγειονομικών υπαλλήλων, οι 156 δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Στη Λάρισα, στα δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό, εργάζονται συνολικά 2.900, εκ των οποίων οι 253 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. 

Στα επτά νοσοκομεία της Κρήτης σε σύνολο 6.000 εργαζομένων δεν έχουν εμβολιαστεί 500 άτομα.

Στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας από τους 3.200 δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο 550. 

Στο Αγρίνιο, από τους 680 υγειονομικούς υπαλλήλους,  δεν έχουν εμβολιαστεί οι 90, ενώ 40 από αυτούς έχουν λάβει πονηρά αναρρωτική άδεια και δεν μπορεί να προχωρήσει η επίδοση των σχετικών εγγράφων αναστολής.



Νεκρός σε τροχαίο ο γνωστός τραγουδιστής Mad Clip


 

O 34χρονος καλλιτέχνης, διακομίστηκε μετά τον απεγκλωβισμό του σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο της Βούλας, όπου και κατέληξε. 

Το ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Porsche που οδηγούσε, ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα και στη συνέχεια σε δέντρο, κοντά στο Καβούρι, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. 



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ΙΧ είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Η πρόσκρουση ήταν τόσο σφοδρή με αποτέλεσμα ο οδηγός, το κανονικό του όνομα Πίτερ Αναστασόπουλος, γνωστός ως Mad Clip να εγκλωβιστεί εντός του οχήματος και να χρειασθούν περίπου δύο ώρες οι Πυροσβέστες για να τον απεγκλωβίσουν. 

Ο τράπερ διακομίσθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, όπου αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος του.





Έρχονται οι… κατάσκοποι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

 


Σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία υπέγραψε ο ΟΑΣΑ προκειμένου να καταγραφεί η συμπεριφορά των οδηγών και αν τηρούνται τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα πιάσουν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι ως αποστολή θα έχουν την καταγραφή παραπόνων και προβλημάτων των μετακινούμενων τόσο με τα οδικά μέσα μεταφοράς όσο και με τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα.

Οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την… συγκεκριμένη αποστολή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα είναι εργαζόμενοι ιδιωτικής εταιρείας και όχι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ και θα λειτουργούν με συστηματική παρουσία ως «ομάδα διασφάλισης ποιότητας», η οποία θα κινείται διαρκώς σε όλα τα μέσα ενώ θα πραγματοποιεί και δοκιμαστικές κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό του ΟΑΣΑ, προκειμένου να ελέγχει την απόκριση των υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών. Η σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΑΣΑ με ιδιωτική εταιρεία ανέρχεται σε 16.000 ευρώ πλέον του ΦΠΑ και τα αποτελέσματα θα πρέπει να παραδοθούν τους επόμενους μήνες.

Οι μυστικοί επιβάτες επίσης θα κρίνουν την καθαριότητα των οχημάτων, τη συχνότητα των δρομολογίων, το εάν τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τη συμπεριφορά και ευγένεια του οδηγού, ακόμα και την οδική του συμπεριφορά – το εάν δηλαδή οδηγεί με ασφάλεια, εάν τηρεί τον ΚΟΚ, κλπ.

Πρόκειται για ένα μέτρο αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό με σκοπό να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό.

Ο αριθμός των μυστικών επιβατών δεν έχει γίνει γνωστός αλλά σε καμία περίπτωση δε θα ασκούν καθήκοντα ελεγκτή κομίστρου και δεν θα μιλούν με τους επιβάτες, αλλά θα παρατηρούν και θα καταγράφουν.

Επίσης οι μυστικοί επιβάτες θα ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των μέσων, δηλαδή, τη γεωγραφική κάλυψη του δικτύου, το ωράριο λειτουργίας, τη συχνότητα των δρομολογίων, κλπ., την προσβασιμότητα των μέσων προς όλους και ειδικότερα τα ΑμεΑ, καθώς επίσης τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων σύμφωνα με τις ανάγκες των επιβατών, την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης προς τον επιβάτη (γενικές πληροφορίες, στοιχεία δρομολογίων, τιμές εισιτηρίων, δικαιώματα ελεύθερης – μειωμένου κομίστρου μετακίνησης, κ.λπ.), την ασφάλεια των επιβατών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας από τον Covid-19.


Πηγή



Δίωξη σε βάρος δύο προσώπων που πούλαγαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

 


Δύο γυναίκες διώκονται διότι φέρονται να δημιούργησαν κύκλωμα πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού για την COVID-19 μέσω λογαριασμού στο Instagram και καταχώρισης των ονομάτων των πελατών τους στη βάση δεδομένων της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τους ανοσοποιημένους, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν χθες Τρίτη.

Ο εισαγγελέας Σάιρους Βανς ο νεότερος απήγγειλε κατηγορίες στην Τζάσμιν Κλίφορντ, 31 ετών, κάτοικο Λίντχερστ (Νιού Τζέρζι) και στη Ναντέιζα Μπάρκλεϊ, κάτοικο Μπέλπορτ (Νέα Υόρκη), για πλαστογραφία επίσημου εγγράφου κατά συρροή και συνωμοσία, κατηγορίες σε πλημμεληματικό βαθμό.

Ο κ. Βανς απήγγειλε επίσης κατηγορίες σε 13 εργαζόμενους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές για αγορά και κατοχή πλαστών δημόσιων εγγράφων, που φέρονται να αγόρασαν από την κυρία Κλίφορντ. Η κυρία Μπάρκλεϊ φέρεται να καταχώριζε τα ονόματά τους στη βάση δεδομένων των εμβολιασμένων πολιτών της Νέας Υόρκης.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα καθώς η ζήτηση για πλαστές κάρτες εμβολιασμού κατά της COVID-19 αυξάνεται στις ΗΠΑ τελευταία, αφού ολοένα περισσότερες πολιτειακές κυβερνήσεις και τοπικές αυτοδιοικήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και επιχειρήσουν καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων, των μαθητών και φοιτητών τους.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Facebook, στην οποία ανήκει το Instagram, οφείλουν να λάβουν μέτρα άμεσα για την αποτροπή της απάτης στις πλατφόρμες τους.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να αρκεστούμε σε μερικές διώξεις εναντίον ανθρώπων που πουλάνε πλαστές κάρτες εμβολιασμού, ενώ ξεπετιούνται άλλοι στη θέση τους», εξήγησε ο κ. Βανς. «Η παραχάραξη, η αγορά και η πώληση πλαστών καρτών εμβολιασμού είναι σοβαρά αδικήματα, με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η κυρία Κλίφορντ, που αυτοχαρακτηρίζεται επιχειρηματίας με διάφορες ψηφιακές εταιρείες, άρχισε να διαφημίζει τις πλαστές κάρτες εμβολιασμού για την COVID-19 μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, με όνομα χρήστη @AntiVaxMomma, τον Μάιο. Πούλησε κάπου 250 πλαστές κάρτες έναντι 200 δολαρίων έκαστη μέσω του ιστότοπου, κατά τον κ. Βανς.

Αν οι πελάτες κατέβαλαν επιπλέον 250 δολάρια, η κυρία Μπάρκλεϊ, εργαζόμενη σε κλινική της Νέας Υόρκης, καταχώριζε το όνομα του πελάτη ή της πελάτισσας στη βάση δεδομένων για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Έχει καταχωρίσει τουλάχιστον 10 ονόματα ανθρώπων οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν εμβολιαστεί στη βάση δεδομένων της πολιτείας.

Δεν ήταν διαθέσιμοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο γυναικών για να σχολιάσουν την υπόθεση. Τα εμβόλια για την COVID-19 στις ΗΠΑ είναι ευρύτατα διαθέσιμα και χορηγούνται δωρεάν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr