Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Βόμβες από Μανιαδάκη για Novartis : Δέχτηκα πιέσεις για να ενοχοποιήσω πολιτικά πρόσωπα


Ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος είχε γίνει γνωστός από τις καταθέσεις με το όνομα «Αναστασίου», αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές και ότι πιέστηκε  προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Σημαντικές αποκαλύψεις για όλο το σύστημα που φέρεται να είχε στηθεί πίσω από την υπόθεση Novartis καθώς και για τις πιέσεις που δεχόταν προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα, έκανε ο Νίκος Μανιαδάκης ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος είχε γίνει γνωστός από τις καταθέσεις με το όνομα «Αναστασίου», αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δέχεται απειλές και ότι πιέστηκε  προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

«Ξεκίνησε μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς το πρόσωπο μου προκειμένου να μοιραστώ με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Μανιαδάκης.

Υπογράμμισε ακόμη  πως δεν έχει καταθέσει κάτι σε βάρος πολιτικών προσώπων σε κάθε περίπτωση ωστόσο ερωτήθηκε και ξεκαθάρισε αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με αυτά.

«Πολλές φορές έγραψα τεχνικά κείμενα προκειμένου να εξηγήσω υπουργικές αποφάσεις και δεν αναφέρθηκα σε πολιτικά πρόσωπα» τόνισε.

«Δεχόμουν πιέσεις να καταθέσω εναντίον του Στουρνάρα»

Επιβεβαίωσε ότι είχε μιλήσει στον κ. Στουρνάρα σχετικά με τις πιέσεις που δεχόταν να καταθέσει εναντίον του προσθέτοντας πως ένιωθε φόβο να ακολουθήσει την συμβουλή του για καταγγελία των πιέσεων που δεχόταν.

Όπως ανέφερε μάλιστα παρακολουθούταν συνεχώς.

«Φοβόμουν για τη ζωή μου»

«Το έβλεπα», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως φοβόταν για την ζωή της οικογένειας και των παιδιών του. Παράλληλα πρόσθεσε πως τον είχαν πλησιάσει πράκτορες του FBI, εισαγγελικές αρχές, άλλα και κυκλώματα μέσω δικηγόρων.

«Αισθάνθηκα ένας άνθρωπος ευάλωτος στη μέση ενός μεγάλου σκανδάλου», τόνισε ενώ παραδέχτηκε πως ακόμη και τώρα νιώθει φόβο.

Γεραπετρίτης: Η Βουλή θα ασχοληθεί τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Στη συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εάν η Βουλή είχε κωφεύσει στο αίτημα για τη συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, θα είχαμε μείνει σε ένα κενό το οποίο θα μας συνόδευε για πολλά χρόνια.

Η αίσθησή μου είναι ότι στοιχειοθετείτε απολύτως η πρόταση κατηγορίας, υπερβαίνει τη Novartis, αφού φέρεται πέρα από τα ζητήματα που ανάγονται στην υπόθεση και θεωρώ κρίσιμο για τη δημοκρατία μας να φτάσει μέχρι τέλους και να διαλευκανθεί με μεγάλο σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας όλων των προσώπων».

Πρόσθεσε ότι η παρούσα Βουλή θα ασχοληθεί με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με πιέσεις θα διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη, πρόσθεσε.


ΤΑ ΝΕΑ


Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο του Μάντσεστερ - Τέσσερις τραυματίες


Επίθεση με μαχαίρι πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Παρασκευής σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Μάντσεστερ της Βρετανίας.

Όπως μεταδίδει το BBC άγνωστος επιτέθηκε με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Arndale τραυματίζοντας τέσσερα άτομα, ενώ το εμπορικό κέντρο έχει εκκενωθεί.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα για το περιστατικό. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συρία : Έκλεισε και το τελευταίο νοσοκομείο



Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρία αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους», επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.

70.000 οι εκτοπισμένοι

«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.


Πηγή : in.gr


Βαριά ποινή για όσους χάνουν το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων - Ποια θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση


Ποινή έξτρα φόρου με συντελεστή μεταξύ 20% και 25% θα αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 δεν θα πραγματοποιήσουν ποσοστό δαπανών ίσο με το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα.

Στα 30.000 ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος, εάν οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα υπολείπονται κατά 2.000 ευρώ του απαιτούμενου ορίου των 9.000 ευρώ, θα επιβάλλεται έξτρα φόρος από 400 έως και 500 ευρώ. Το πέναλτι της Εφορίας γίνεται διπλό από του χρόνου, τόσο με την αύξηση του απαιτούμενου ορίου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, όσο και με την αποσύνδεση της ποινής από το αφορολόγητο και τον εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν λόγο να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και οδηγώντας στο ταμείο του Δημοσίου πρόσθετα έσοδα 642 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει το προσχέδιο. Η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών ίσων με το 30% του εισοδήματος για όλους τους φορολογουμένους, με εξαίρεση κατοίκους μικρών χωριών και μικρών νησιών αλλά και φορολογουμένους άνω των 70 ετών, αποσυνδέεται πλήρως από το χτίσιμο του αφορολογήτου μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα, ο μέσος ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 19%, επομένως, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, θα είναι ασύμφορο για τον φορολογούμενο να μπει στο «παζάρι» έκδοσης απόδειξης από την ώρα που θα υπάρχει υποχρέωση εμφάνισης στην Εφορία πληρωμών με πλαστικό χρήμα ίσων με το 30% του εισοδήματος. Ακόμα και μια απειλή ποινής έξτρα φόρου με συντελεστή της τάξεως του 20% κρίνεται επαρκής προκειμένου να γίνει ασύμφορη για τον φορολογούμενο η μη λήψη απόδειξης. Επικρατέστερος θεωρείται συντελεστής 22%.

Το νέο όριο υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με τα ισχύοντα κλιμακωτά ποσοστά 10%-20%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ο οποίος δήλωσε φέτος εισόδημα 10.000 ευρώ είχε υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών 1.000 ευρώ προκειμένου να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο. Του χρόνου ο ίδιος φορολογούμενος θα πρέπει για εισόδημα 10.000 ευρώ να εμφανίσει ηλεκτρονικές πληρωμές 3.000 ευρώ. Εάν συμβιβαστεί με τη μη λήψη αποδείξεων πληρώνοντας με μετρητά και στο τέλος της χρονιάς του λείπουν υποθετικά ηλεκτρονικές πληρωμές 500 ευρώ, το 2021, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 125 ευρώ εάν «κλειδώσει» τελικά το ποσοστό της ποινής στο 25% ή 100 ευρώ εάν επιλεγεί συντελεστής 20% .

Το «κέρδος» από την άλλη πλευρά θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο εάν η δαπάνη πληρωθεί από τον φορολογούμενο με μετρητά χωρίς τη λήψη απόδειξης με το γνωστό παζάρι επί του ΦΠΑ. Στα 500 ευρώ δαπάνης, ο ΦΠΑ 24% ανέρχεται σε περίπου 97 ευρώ ενώ με συντελεστή 13% αντιστοιχεί σε περίπου 57 ευρώ. Οσο πιο ψηλά μπει η απειλή της ποινής έξτρα φόρου, τόσο το μέτρο γίνεται πιο αποτελεσματικό.

Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογουμένους.


Πηγή : newpost.gr


Τσιτσιπάς, απέκλεισε Τζόκοβιτς και πέρασε στα ημιτελικά



Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με απίστευτη εμφάνιση νίκησε με 2-1 σετ το No 1 της κατάταξης, Nόβακ Τζόκοβιτς, και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά του Shanghai Masters, όπου θ' αντιμετωπίσει τον Ντανίλ Μεντβέντεβ (No 4 της κατάταξης) που δεν έχει γνωρίσει την ήττα από τον Τσιτσιπά.




Μήνυμα Μαδρίτης σε Ερντογάν: Αποσύρουμε τους Patriot από το Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθεί η κατάσταση στη Συρία


Η Ισπανία προτίθεται να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και τη μονάδα 150 οπλιτών που διατηρεί στη βάση Ιντσιρλίκ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, εάν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί εξαιτίας της εισβολής δυνάμεων της Άγκυρας που επιχειρούν κατά των μαχητών των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόβλες.

Όπως διευκρίνισε η Ρόβλες, αυτή «η αποστολή στην Τουρκία είναι του ΝΑΤΟ κι όχι της Ισπανίας». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν εξάλλου στην εφημερίδα El Pais πως η δέσμευση της Ισπανίας ούτως, ή άλλως, λήγει τον Δεκέμβριο, μολονότι υπήρχε σιωπηρή συνεννόηση για παράτασή της επί λίγους μήνες ακόμη. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Μαδρίτη θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα διατηρήσει τους στρατιώτες της, ή όχι.

Αποστολή του ισπανικού στρατιωτικού σώματος, όπως και του αντίστοιχου ιταλικού, είναι να προστατεύει την Τουρκία από υποθετική επίθεση εναντίον της με βαλλιστικούς πυραύλους, προερχόμενους από το έδαφος της Συρίας. Μολονότι η εν λόγω απειλή δεν υφίσταται από πολλών ετών, το ΝΑΤΟ παρά ταύτα διατηρεί την αποστολή ως ένδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης προς την Άγκυρα. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε περίπτωση που κλιμακωθεί η επιχείρηση στην περιοχή, η Ισπανία θα ειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τη συμμετοχή της στην αποστολή. «Είναι μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτό θα εκδηλώσουμε την ανησυχία μας για τα όσα συμβαίνουν. Συμμετέχουμε σε μία ειρηνευτική αποστολή και εάν υπάρξει κίνδυνος για μία πολεμική κλιμάκωση, θα θέσουμε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ για να ληφθεί μία απόφαση», δήλωσε εξάλλου χθες η Ρόβλες.

Την περασμένη Δευτέρα είχε προκληθεί σύγχυση από tweet της πρεσβείας της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ, όπου δηλωνόταν πως «η στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία στόχο έχει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των συνόρων της Συμμαχίας».

Όπως εξήγησαν κατόπιν διπλωματικές πηγές, η ανάρτηση –που πλέον έχει κατέβει– αναφερόταν στο όνομα της επιχείρησης ‘Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Τουρκία’ (Nato Support to Turkey) στην οποία συμμετέχει η Ισπανία και στόχο είχε να επισημάνει πως η χώρα συμμετέχει με τη συστοιχία Patriot για αμυντικούς σκοπούς, όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσαν διαστρέφοντας το νόημα της φράσης, της έδωσαν άλλη σημασία, κάνοντάς τη να φανεί ως στήριξη της Ισπανίας στην εισβολή της Άγκυρας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η θέση της Μαδρίτης ταυτίζεται με αυτές που έχει διατυπώσει η ΕΕ: ζητεί άμεση παύση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης, προειδοποιεί για τις σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες που μπορεί αυτή να προκαλέσει και σημειώνει το κατά πόσο η εισβολή αποβαίνει αντιπαραγωγική στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ενδέχεται να βγει ενισχυμένο από την τουρκική επέμβαση.



Πηγή : newsit.gr


Τα έχει τα κιλά του αλλά στις κωλοτούμπες αίλουρος ο Βούτσης!! Διευκρινιστική δήλωση για να ξαναπεί το ίδιο



Τρικυμία στο μυαλό του Συριζαίου!!

Του έβαλαν "χέρι" και ο Νίκος Βούτσης χρειάστηκε να κάνει διευκρινιστική δήλωση για να ξαναπεί το ίδιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει το 2015.

«Μερικές φορές, δυστυχώς, χρειάζονται διευκρινίσεις και για τα πολιτικά αυτονόητα», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε δήλωσή του αναφορικά με τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά.

Και είπε το ίδιο δηλαδή ότι η Αριστερά έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση, όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό: «Μιλώντας για τις εμπειρίες διακυβέρνησης, οι οποίες καταγράφονται στο πολύ καλό και χρήσιμο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά, επεσήμανα το γεγονός ότι ενώ προγραμματικά -και από πλευράς στελεχιακού δυναμικού- ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμαστεί για το ορατό σοβαρό ενδεχόμενο, από το 2012 κιόλας, ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ήταν σαφές και εύλογο -εφόσον η Αριστερά δεν είχε διαδραματίσει ποτέ τέτοιο ρόλο- να υπάρχει μια έλλειψη ετοιμότητας σε σχέση, όπως διευκρίνισα μάλιστα, με την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού ανά Υπουργείο και Οργανισμό. Η ιστορία και η πράξη έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με τόλμη και ετοιμότητα, αποτελεσματικά και σε αυτό το πεδίο».


Τραγικός θάνατος για Ρώσο: Δεν άνοιξε κανένα από τα αλεξίπτωτα του σε βουτιά από ύψος 800 μέτρων



Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 35χρονος στη Ρωσία όταν κανένα από τα δύο αλεξίπτωτα του δεν άνοιξε σε άλμα από αεροπλάνο.

Ο άτυχος αλεξιπτωτιστής Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος ήταν έμπειρος αλεξιπτωτιστής, βούτηξε στο κενό από ελικόπτερο Mi-8.

Στο βίντεο φαίνεται ότι δεν ανοίγει το βασικό αλεξίπτωτο του άτυχου Ρώσου, ο οποίος προσπάθησε άμεσα να ενεργοποιήσει το εφεδρικό τα σκοινιά του οποίου, όμως, μπλέχτηκαν και βρήκε τραγικό θάνατο.




O OHE γιατί υπάρχει; Καμία απόφαση για την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία



Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία. Και τα πέντε κράτη δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσης τους.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη», καταλήγουν στην κοινή ανακοίνωση τους τα πέντε κράτη. 


Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν από τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019 – Θα δοθεί για τη στήριξη των ασθενέστερων τον Δεκέμβριο

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα.

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο μόλις πριν από έναν χρόνο», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, είπε ότι με την δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο […] Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλα να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις ‘αυτό είναι δικό μου’», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως κανόνας συμπεριφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Προσέθεσε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε πως η ΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά σύντομα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους.

Αναφερόμενος στην επέμβαση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου». Πρόσθεσε δε ότι «οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση σε μία ασταθή χώρα», δίχως την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι «ξεκάθαρα η λάθος στρατηγική», και μπορεί να ενισχύσει την τρομοκρατία.

Ερωτηθείς για την στάση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ίδιος συγκρατεί την δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Η υπέρβαση του λαϊκισμού

«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘πράσινο κόμμα’, ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συζητώντας για το πρόβλημα της Κλιματικής αλλαγής και χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.

Η Δημοκρατία και το Brexit

«Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.

Σε ερώτηση από τον κ. Cohen για το αν η Βρετανία πρέπει να κάνει kolotoumba, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Ερωτηθείς, τέλος, πως θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την «περίοδο του μέλιτος» ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αισιοδοξία που υπάρχει στη χώρα στηρίζεται στη λογική.




Οι 14 βουλευτές της ΝΔ που θα μετάσχουν στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο




Τους 14 βουλευτές της που θα μετάσχουν στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όρισε η ΝΔ.

Πρόκειται για τους βουλευτές : Θανάση Πλεύρη, Βασίλη Μπούγα, Σταύρο Κελέτση, Γιώργο Κώτσηρα, Ζωή Ράπτη, Βασίλη Υψηλάντη, Κώστα Καραγκούνη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Παναγή Καππάτο, Στάθη Κωνσταντινίδη, 'Αννα Μάνη -Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους 7 βουλευτές που θα μετάσχουν στην προανακριτική επιτροπή. Πρόκειται για τους βουλευτές : Δώρα Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Σπύρο Λάππα, Παύλο Πολάκη, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Τζανακόπουλο.



Επιτέλους αλήθειες! Ομολογία Βούτση : Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015



«Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015» παραδέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά με τίτλο «Εντός παρενθέσεως;», ο κ.  Βούτσης μίλησε για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υπογραμμίζοντας πως η αποτίμηση της ήττας του κόμματος πρέπει να γίνει «συντεταγμένα και τολμηρά». 

«Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές (...) για το τι πρέπει να κάνουμε, και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους, που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους, να βοηθήσουν, ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης» σημείωσε. 

«Είμαι ευθύς, λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα… Πουθενά. Σε κανένα υπουργείο, σε κανένα μαζικό χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ακόμα ότι «υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους για το αν θα προχωρήσουμε το ‘14 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, με αφορμή την εκλογική προεδρία ή δε θα προχωρούσαμε, με αφορμή τις πληροφορίες που είχαμε, όσες είχαμε, και την εκτίμηση που είχαμε από αυτές τις πληροφορίες  για το πώς ετοιμαζόντουσαν οι ξένοι κλπ» 

Αναφερόμενος εξάλλου στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη μιας «γενναίας πολιτικής συμμαχιών».

Πηγή


Δολοφονική επίθεση αναρχικών σε αστυνομικούς! Ένας αστυνομικός τραυματίας


Δολοφονική επίθεση με σχέδιο έγινε εχθές το βράδυ από αντιεξουσιαστές εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. 25 άτομα επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν μπροστά από κτίριο το οποίο ήταν παλιά υπό κατάληψη.

Οι κακοποιοί πέταξαν μολότοφ και οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Από τα επεισόδια ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο 401 νοσοκομείο όπου αναμένεται να πάρει εξιτήριο μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τους μαρτυρίες, ένα μπαλκόνι άρπαξε φωτιά από μολότοφ κακοποιού αντιεξουσιαστή, η οποία ήταν μικρής έκτασης και σβήστηκε αμέσως. 

Όπως γίνεται πάντα και έτσι γίνεται και με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχουν αναφορές για προσαγωγές και συλλήψεις κακοποιών αντιεξουσιαστών με δολοφονικές προθέσεις.




Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg


«Υποδέχθηκα, σήμερα, στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης.

Με τον Γενικό Γραμματέα ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Συμμαχία και τον δικό μας ρόλο σε αυτήν. Βεβαίως, συζητήσαμε και για τα όσα διαδραματίζονται στην Βορειοανατολική Συρία με τις επιχειρήσεις των τουρκικών στρατευμάτων.

Στο πλαίσιο και της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας -αλλά και του ΝΑΤΟ- είναι τώρα να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός. Για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων. Αλλά και για να μην ακυρωθούν οι επίπονες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της συριακής κρίσης. Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν, άλλωστε, μία πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού.

Πρόκειται για μία από τις νέες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Stoltenberg συμπέσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του αλλά και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα.

Συζητήσαμε, ακόμα, την κατάσταση στη γειτονιά μας -στα Βαλκάνια και, κυρίως, στην Ανατολική Μεσόγειο- όπου αναγνωρίστηκε και πάλι ο στρατηγικός ρόλος και η σημαντική προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας. Ενημέρωσα, μάλιστα, τον Γενικό Γραμματέα για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Που δημιουργούν ένταση αλλά και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, επανέλαβα την προσήλωσή της στην αρχή της αλληλεγγύης, που παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Stoltenberg και την κατάσταση στο Αιγαίο. Επισημαίνοντας -για άλλη μια φορά- πως κάθε συμπεριφορά εκτός Διεθνούς Δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών, όπως προβλέπει η ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον. Είναι εξάλλου -και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ- ένα από τα λίγα μέλη του που εισφέρουν σε αυτό περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους, για ετήσιες αμυντικές δαπάνες. Είναι, με άλλα λόγια, ένας σύμμαχος συνεπής και σταθερός, αλλά και κράτος κυρίαρχο με αναμφισβήτητα εθνικά δικαιώματα.

Μένω με την εντύπωση ότι ο Γενικός Γραμματέας κατανοεί απόλυτα και αντιλαμβάνεται αυτές τις Ελληνικές εθνικές ευαισθησίες. Διαθέτει, όμως, και μια βαθιά γνώση των εξελίξεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαπίστωσα στη συζήτησή μας σχετικά και με την επίσκεψή μας στο Κάιρο, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Ευχαρίστησα ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια σύνορά μας. Ζήτησα την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος. Του μίλησα, επίσης, για το ειδικό σχέδιο που ήδη προωθεί η Κυβέρνησή μας για το θέμα αυτό.

Ανανεώσαμε, τέλος, το ραντεβού μας για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, τον Δεκέμβριο, με τη σημαντική ευκαιρία των 70 ετών από την ίδρυση της Συμμαχίας, διαβεβαιώνοντάς τον Γενικό Γραμματέα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ. Υπηρετώντας πάντα και σταθερά την ειρήνη και την συνεργασία.

Δημοσιογράφος: Είναι μια ερώτηση και για τους δυο. Θα ήθελα να μου πείτε αν πραγματικά ανησυχείτε για τη στάση της Τουρκίας στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αν θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και αν κύριε Μητσοτάκη φτάνει μόνο η καταδίκη, η λεκτική καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και του ΝΑΤΟ. Αν, δηλαδή θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πρακτική καταδίκη, διάφορα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν κατά της Άγκυρας το επόμενο διάστημα.

Πρωθυπουργός: Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτή τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας εντός του Συριακού εδάφους. Συνταχθήκαμε απόλυτα με την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στη Συρία πρέπει να είναι μία πολιτική λύση, και οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, σε μία χώρα η οποία είναι βαθύτατα τραυματισμένη από έναν οκταετή εμφύλιο πόλεμο -ο οποίος έχει οδηγήσει στις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες- οποιαδήποτε τέτοια κίνηση υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει μία νέα ανθρωπιστική κρίση και να καταστήσει την πολιτική επίλυση της Συριακής κρίσης ακόμα πιο δύσκολη.

Θέλω, επίσης, να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το οποίο είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Εκτός από την πολιτική λύση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, αποτελεί κοινό τόπο της διεθνούς κοινότητας η απόλυτη εξαφάνιση όλων των εστιών του ISIS – Daesh, της ακραίας αυτής εκδοχής της τρομοκρατίας εντός των Συριακών εδαφών. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση -γνωρίζοντας την κατάσταση η οποία επικρατεί στο πεδίο- δεν θα επιτρέψει, ενδεχομένως, σε δυνάμεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ηττημένες και διάσπαρτες να βρουν ευκαιρία να ανασυνταχθούν. Ο πόλεμος και το μέτωπο της διεθνούς κοινότητας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των χωρών που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, πρέπει να είναι αρραγές και ισχυρό. Φοβάμαι ότι αυτή η κίνηση δεν εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα αυτά συζητούνται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε κύριε Κοτταρίδη, υπάρχει Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στην οποία σίγουρα θα τεθεί -κατόπιν και εθνικών πρωτοβουλιών- το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, άρα εκ των πραγμάτων και εξ αντανακλάσεως είναι δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Συρία.

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε το πρωί να λέτε ότι πιστεύετε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα θα αντιδράσει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένουμε να ακούσουμε από εσάς κάποιες συγκεκριμένες κυρώσεις; Και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές;

Πρωθυπουργός: Ένα σχόλιο και για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας (σ.σ. ερώτηση που τέθηκε στον κ. Stoltenberg). Καταλαβαίνω ότι το ΝΑΤΟ είναι μία μεγάλη συμμαχία, η πιο πετυχημένη αμυντική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία. Προφανώς όταν δύο χώρες που συμμετέχουν έχουν ζητήματα, θα πρέπει να βρεθεί σε μία θέση να λάβει υπόψη τους προβληματισμούς των χωρών. Η Ελλάδα θέτει μονίμως τα ζητήματα αυτά και εντός του ΝΑΤΟ. Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Κύπρο με τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων. Είτε μιλάμε για χωρικά ύδατα είτε μιλάμε για τον εναέριο χώρο είτε μιλάμε για υπερπτήσεις είναι ζητήματα τα οποία θέτουμε πάντα υπόψιν και της Συμμαχίας.

Προφανώς για να λειτουργεί μια συμμαχία αποτελεσματικά αυτό διευκολύνεται αν εξομαλύνονται και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών – μελών της. Για το δεύτερο ζήτημα δεν είμαι ακόμα έτοιμος να σας απαντήσω, είναι πολύ νωρίς. Τα ζητήματα θα συζητηθούν και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Ευρώπης στο ζήτημα αυτό θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη καλούν την Τουρκία να διακόψει αμέσως αυτή την επιχείρηση, πριν βρεθούμε μπροστά σε μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, το ΝΑΤΟ πώς μπορεί πιο αποτελεσματικά και σε όλο το μήκος του Αιγαίου να παίξει ρόλο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών; Λίγο απέδωσε, μέχρι στιγμής, η εμπλοκή του καθώς περιορίζεται κυρίως στο Βόρειο τμήμα των Μικρασιατικών ακτών και όχι κοντά στις ακτές ώστε να αποτρέπονται οι ροές και αυτά τα οποία πράττουν οι δουλέμποροι.

Πρωθυπουργός: Να ξεκινήσω εγώ αυτή τη φορά. Ζήτησα και συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα το εύρος της δυνατότητας της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι ήταν μια αποστολή χρήσιμη και θα αδικούσαμε τη σημασία της αν λέγαμε ότι δεν έπαιξε ουσιαστικά κανένα ρόλο. Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη, γι’ αυτό και ζητησα και ζητώ από τον Γενικό Γραμματέα, από τη Συμμαχία και από τα κράτη-μέλη βέβαια, να ενισχύσουν την παρουσία τους στα πλαίσια της SNMG2, της αποστολής του ΝΑΤΟ, στο Αιγαίο με περισσότερα πλοία. Όπως, ίσως, γνωρίζετε δεν υπάρχει κάποιος αριθμητικός περιορισμός στο πόσα πλοία μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν την αποστολή. Είναι ζήτημα το οποίο αφορά και τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας και ένα ζήτημα το οποίο θέτω και θα θέσω και εγώ στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής η οποία θα γίνει στο Λονδίνο.
Θεωρώ σημαντική την παρουσία πλέον του ΝΑΤΟ.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται ταυτόχρονα πάνω στα πλοία αυτά, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεννόηση στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, που εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς το οποίο πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό εάν θέλουμε ουσιαστικά να περιορίσουμε τη νέα έξαρση των ροών που βλέπουμε στο Αιγαίο. Βέβαια ζητάμε πάντα την επέκταση της αποστολής και στο νότιο Αιγαίο ώστε να μπορούμε να καλύψουμε όλο το εύρος των θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, αναγνωρίζοντας όμως ότι και η παρουσία των πλοίων στο βόρειο Αιγαίο, εκεί όπου αυτή τη στιγμή έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία.