Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Είχαν ρημάξει τα Range Rover στην Αττική


 

Υπερπολυτελή Range Rover είχε βάλει στο στόχαστρο και έκλεβε συμμορία από την περιοχή της Δυτικής Αττικής τα οποία είτε εξήγαγαν με πλαστά έγραφα και παραποιημένους τους αριθμούς πλαισίων είτε τα επανακυκλοφορούσαν στην Ελλάδα είτε τα διέλυαν και τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά!

Η συμμορία είχε «αδυναμία» στα Range Rover τα οποία είναι πολύ ακριβά αυτοκίνητα όπως και τα ανταλλακτικά τους.



Η ΕΛΑΣ κατάφερε να συλλάβει ένα μέλος της συμμορίας και αναζητούνται ακόμη δύο άτομα ενώ ήδη οι Αρχές έχουν εξιχνιάσει 8 περιπτώσεις κλοπών.

Απογευματινές ώρες της 12-1-2023 ο κακοποιός εντοπίστηκε από αστυνομικούς να περιεργάζεται αυτοκίνητο στην περιοχή του Κορυδαλλού. Οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας όπου και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε τη δραστηριότητα της τουλάχιστον προ διετίας.

Τα μέλη της συμμορίας με τη χρήση ειδικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως διαγνωστικά που συνδέονται στις θύρες οχημάτων, τροχούς κοπής μετάλλων, φιάλες οξυγόνου κ.α., αφαιρούσαν κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σταθμευμένα οχήματα από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ακολούθως, τα στάθμευαν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία των Νοτίων Προαστίων ή της Δυτικής Αττικής. Μετά την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί, τα μετέφεραν σε χώρους στάθμευσης στην περιοχή της Πετρούπολης.

Στη συνέχεια, είτε τα εξήγαγαν στο εξωτερικό, είτε πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου και τα έθεταν εκ νέου στην κυκλοφορία, είτε αφαιρούσαν και επαναχρησιμοποιούσαν σε άλλα οχήματα τα εξαρτήματά τους.

Μετά από έρευνες, σε οικίες και σε διάφορους χώρους στάθμευσης στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι και στο Ίλιον βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, 1 μοτοσικλέτα, κλεμμένος κινητήρας, κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, 3 τιμόνια αυτοκινήτων και πλήθος ανταλλακτικών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, 54 φυσίγγια εντός σακιδίου, το χρηματικό ποσό των 260 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα.

Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής 8 περιπτώσεις κλοπών από τις περιοχές της Πεύκης, της Κηφισιάς, της Γλυφάδας, του Κερατσινίου, του Χαλανδρίου, του Πειραιά, των Πατησίων και της Βούλας.

Ο 42χρονος ημεδαπός συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για διακεκριμένες κλοπές οχημάτων κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια ενώ επίσης ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται και άλλα δύο μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 30χρονο αλλοδαπό και 40χρονο ημεδαπό.



Μητσοτάκης για «νεκρή Μαρία» στον Έβρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει ακόμη μία συγγνώμη

 


Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με αφορμή ερώτηση για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού, οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά σημειώνοντας πως η αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα έχει τσακίσει και τα κυκλώματα λαθροδιακινητών τα οποία εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Μιλώντας για την υπόθεση των 38 μεταναστών και τα fake news, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ίδιος είναι εξοργισμένος, καθώς εξαπολύθηκε μία επίθεση από διεθνή ΜΜΕ εις βάρος της χώρας μας η οποία ήταν εν τέλει άδικη. «Η υπόθεση αυτή ήταν όλη ένα ψέμα, ένα κατασκεύασμα, καθώς όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε ούτε νεκρό παιδί, ούτε μικρή Μαρία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας δε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε, ορισμένα διεθνή ΜΜΕ τα οποία είχαν κατηγορήσει την χώρα μας βρήκαν το θάρρος και ανακάλεσαν, κάτι που δεν έχει κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία είχε υιοθετήσει αυτές τις κατηγορίες. «Και ενώ τα ξένα ΜΜΕ ανακάλεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει ακόμη μία συγγνώμη», είπε και συμπλήρωσε πως «ορισμένα στελέχη του ακόμη επιμένουν». «Αυτό αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.



Κυβέρνηση για ΣΥΡΙΖΑ : Η υπονόμευση των Ενοπλων Δυνάμεων αγγίζει τα όρια σοβαρής ζημιάς στην πατρίδα

 


Ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που αναπαράγει δημοσιεύματα όπως αυτά που αφορούν τον αρχηγό ΓΕΕΘ σε μια κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια περίοδο

Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου κατήγγειλε ανοιχτά την « υπονόμευση των Ενόπλων μας Δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ -με ατεκμηρίωτο και απολύτως αναξιόπιστο υλικό από ρυπαρά δίκτυα» σημειώνοντας επιπλέον ότι αυτή η στάση «υπερβαίνει κατά πολύ την ανευθυνότητα και τον καιροσκοπισμό, αγγίζοντας πια τα όρια της πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στην Πατρίδα»

Και αυτό όπως υπογραμμίζει «σε μια συγκυρία μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια, εξαιτίας εξωτερικών επιβουλών» ενώ θέτει και το ερώτημα: «Αλήθεια, ποια είναι η διαδρομή αυτού του υποτιθέμενου υλικού;»

«Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η Κυβέρνηση περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτή την εμπιστοσύνη δεν θα την κλονίσει κανείς. Η Κυβέρνηση είναι εγγυητής της ασφάλειας, της Δημοκρατίας και της ομαλότητας, όπως έχει αποδείξει με την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, την αποτελεσματική διπλωματία, την προσήλωση στο εθνικό συμφέρον και τη θεσμικότητα. Είναι αποφασισμένη, και προπάντων ικανή, να μην επιτρέψει σε κανέναν, έσωθεν ή έξωθεν, να αποδυναμώσει και να πλήξει την Ελλάδα.» σημείωνει χαρακτηριστικά

Και καταλήγει: «Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη επιτελεί στο ακέραιο το έργο της, ώστε να απαντηθούν όλα, ανάμεσα στα οποία και με ποιον τρόπο και για ποιους σκοπούς διοχετεύεται συστηματικά, από ρυπαρά δίκτυα, τέτοιο περιεχόμενο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα μείνει καμιά σκιά και δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο βλάβης της Πατρίδα»

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε για μια ακόμη φορά να υιοθετεί πλήρως δημοσίευμα της εφημερίδας Documento και να κάνει λόγο για «εκβιαζόμενο» αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα ανέφερε οτι «οι νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΥΠ, που υπάγεται στον κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο παρακολουθούσε τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, αλλά είχε καταγράψει και ενδείξεις για μαύρο χρήμα, δεν αφήνουν περιθώρια σιωπής. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει:

Παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο για «λόγους εθνικής ασφαλείας» ή για να τον εκβιάζει αναφορικά με τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων που ήθελε να ελέγχει το Μέγαρο Μαξίμου;

Διαψεύδει τις αποκαλύψεις; Διότι εάν ισχύουν, ο μόνος λόγος για να τον κρατά στη θέση του είναι για να εκβιάζει τον αρχηγό του Στρατεύματος.  Ο κ. Μητσοτάκης που παριστάνει τον εγγυητή της εθνικής ασφάλειας δεν διστάζει να παίζει παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις στο βωμό των δισεκατομμυρίων των εξοπλιστικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν της πλήρους υιοθέτησης των δημοσιευμάτων επιχειρεί να αποδομήσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ρίχνοντας νερό στο μύλο της Τουρκίας και των προκλήσεων. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η τουρκική πλευρά είχε μιλήσει για «σκάνδαλα» και «διαφθορά» στην Ελλάδα, αναπαράγοντας τη λάσπη που εκτοξεύει η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Άθλια προπαγάνδα υποκινούμενη από ξένα κέντρα για να σπιλώσουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ


 

Την δική του απάντηση, με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για τον αρχηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, έδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Άμυνας.

Συγκεκριμένα, μέσα από ανακοίνωσή του μιλά ανοιχτά και απαντά για όσα προσάπτουν στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, η οποία τιτλοφορείται, «Η εξευτελιστική έκθεση της ΕΥΠ. Τον εμφανίζει να αγοράζει σπίτι με 600.000 ευρώ μαύρο χρήμα».

Η ανακοίνωση :

Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Επειδή, η πρωτοφανής στην ελληνική πολιτική ιστορία επίθεση λάσπης επεκτείνεται σε τεχνηέντως κατασκευασμένα αφηγήματα περί δήθεν περιουσίας του ιδίου ή μελών της οικογένειας του, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η οικονομική κατάσταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ περιγράφεται λεπτομερώς -όπως προβλέπεται- στα “Πόθεν Έσχες” πού έχουν κατατεθεί και στα “Ε9” και είναι στη διάθεση των αρμοδίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις των μελών της οικογένειας του.

Οι δήθεν ισχυρισμοί είναι απολύτως ψεύτικοι, συκοφαντικοί, αναπόδεικτοι και εκτός πάσης πραγματικότητας. Δεν πρόκειται δε επ’ ουδενί να αλλοιώσουν την σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική ηγεσία και με το ΚΥΣΕΑ.

Ο ΑΓΕΕΘΑ επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του και συνεχίζει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα, που η Πατρίδα τού έχει αναθέσει, πιστός στον όρκο του, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους.



Φλωρίδης για μαύρα χρήματα: «Πώς λένε οι Αμερικάνοι; “Follow the money”»


 

Η κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, στην οποία έγινε και προσπάθεια εκφοβισμού από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να ανακαλέσει, και οι αποκαλύψεις βόμβα περί μαύρων χρημάτων που πήγαιναν σε ΣΥΡΙΖΑ σε φακέλους και βαλίτσες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διεφθαρμένο κόμμα. 

Το σχόλιο του Γιώργου Φλωρίδη στα social media είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά αφού κάνει και μια αναφορά καρφί στους συνταγματολόγους !

«Τελικά κυκλοφορούσαν στην Αθήνα τσάντες με φράγκα, αλλά πήγαιναν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ (κατάθεση γραμματέως του Χ. Καλογρίτσα)» αναφέρει ο Γιώργος Φλωρίδης και πρσθέτει: «Πως λένε οι Αμερικάνοι; “follow the money”. Αναμένεται νέα γνωμοδότηση συνταγματολόγων…»



Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη

 


Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη.





Παρουσία του Πρωθυπουργού η παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 


Ο Πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε στην Κομοτηνή στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ.



«Το τεύχος το οποίο κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτυπώνει απλά το όραμά μας για την Περιφέρειά σας. Αποτυπώνει και μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αυτό το σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει πάνω από 360 έργα, σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το ύψος των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν, έχει εξασφαλισμένους πόρους. Η μεγάλη πρόκλησή μας δεν ήταν τόσο να βρούμε καινούριους πόρους όσο να τους κινητοποιήσουμε, να τους οργανώσουμε, να τους προτεραιοποιήσουμε, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, διότι οι τελικοί ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου δεν είμαστε εμείς η κεντρική κυβέρνηση, είστε εσείς, οι δημότες, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.


Μας δίνει μεγάλη γεωπολιτική δύναμη, η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται, ταχύτατα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία


«Ήταν προσωπική μου απόφαση να μην προχωρήσουμε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό το έκανα για λόγους οι οποίοι είναι και γεωπολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τόσο μεγάλη σημασία που σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συγκυρία δεν έπρεπε να φύγει από τα χέρια του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως ειπώθηκε, ότι δεν θα επενδυθούν σημαντικοί πόροι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να αναβαθμιστεί. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζουμε τις σχετικές μελέτες. Και επειδή το λιμάνι αυτό έχει ενταχθεί πια στα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική σημασία της αναβάθμισης της περιοχής. «Σκεφτείτε πόσο μεγάλη γεωπολιτική δύναμη μας δίνει αυτή η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας σε αυτό το σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Και η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα ο οποίος ουσιαστικά ήταν εν υπνώσει και ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημείωσε.


Ανοιχτό «θησαυροφυλάκιο» η βιοποικιλότητά μας


«Ξεχωριστή σημασία αποδίδω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είχα έρθει και θυμάμαι ακόμα την επίσκεψη που είχα κάνει στο Δέλτα του Έβρου, όταν ήμουν ακόμα Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σωστά το είπε ο Γιώργος, μού άρεσε αυτή η φράση: είναι ένα “θησαυροφυλάκιο” η βιοποικιλότητά μας, ανοιχτό, αρκεί να μην μπούμε και το ρημάξουμε. Και γι΄ αυτό και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτά τόσο μεγάλη, τόσο ξεχωριστή σημασία. Αυτό αφορά την οργάνωση του χρόνου, τα τοπικά χωρικά σχέδια τα οποία για πρώτη φορά δρομολογούνται σε αυτήν την έκταση, αλλά και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών


«Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Ο φράχτης ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε, ένα κομμάτι του θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους αν αυτό είναι απαραίτητο, διότι δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν χρηματοδοτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε τεχνητά εμπόδια. Δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας πια τη δυνατότητα να μάς επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.


Ήμασταν συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον


«Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα δικά σας προβλήματα πρώτα και πάνω από όλα. Και σε εσάς λογοδοτούμε. Και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, στο τέλος της τετραετίας, θα μπορούμε να σάς κοιτάξουμε στα μάτια και να σάς πούμε με ειλικρίνεια ότι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε ήμασταν συνεπείς και τα πράξαμε. Αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον.


Αλλά για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από ψέματα και από υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη, πρέπει να αφήνουμε το έργο μας να μιλάει. Το έργο μας είναι πολύ και σημαντικό και εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.


Οι βασικοί άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος


Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Τα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, τη βελτίωση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τη βελτίωση συνοριακών διαβάσεων και την ασφάλεια.


Στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, εγκαθιστώντας ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και βελτιώνοντας τη σύνδεση με το βουλγαρικό σιδηρόδρομο, η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ. στο Τμήμα Θεσσαλονίκη – Τοξότες, η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης και τη συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βορείου Ελλάδας στα τμήματα μεταξύ Στρυμόνα – Αλεξανδρούπολης και Πλατέως – Φλώρινας μέσω ΣΔΙΤ.


Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η κατασκευή των τμημάτων Σμίνθη – Εχίνος και Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και του τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.


Για τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία Οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της πόλης, ενώ παράλληλα εκτελείται και το έργο για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας.


Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, μέσα από την υλοποίηση έργων αποκατάστασης βαθών και την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την οδική σύνδεση νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις λιμενικές εγκαταστάσεις.


Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030 έχει ενταχθεί η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, για την οποία ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ, προκειμένου η υφιστάμενη χρήση υπόγειων υδάτων να αντικατασταθεί από τη διάθεση επιφανειακού νερού, δρομολογώντας την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής.


Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε πέντε περιοχές στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, συνολικής έκτασης 250 χιλιάδων στρεμμάτων.


Στο μέτωπο της ενέργειας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.


Για τη δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμότειχου και των κέντρων υγείας. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.


Στον τομέα του Πολιτισμού προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων.


Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.


Στα έργα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνονται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και η κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.


Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Τις δράσεις τους για το Πρόγραμμα παρουσίασαν κατά σειρά η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενω ομιλία απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.


Κ. Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος να στηριχθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο


Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτιο Μάρη και τα υπόλοιπα μέλη της Πρυτανικής Αρχής, συνοδευόμενος από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.


«Ακούγοντας από τη γενιά των παιδιών μου, που πολλά παιδιά σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο, όλα έχουν τα καλύτερα να πούνε για τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία, και για τις σπουδές τους, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε και όχι απλά να το διαφυλάξουμε, να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι πρυτανικές αρχές του παρουσίασαν αναλυτικά το έργο τους για το Πανεπιστήμιο.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι έχει ήδη γίνει πράξη η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, με τους δικαιούχους σπουδαστές του Δημοκριτείου να έχουν ήδη λάβει 6,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι 3,5 εκατ. που είχαν εκταμιευθεί το 2021.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του σχεδίου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030


Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, Σεβασμιώτατε, Σοφολογιότατε, κυρίες και κύριοι,


Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα για ακόμα μία φορά, μαζί σας στην Κομοτηνή, στην παρουσίαση αυτού του εξαιρετικά αναλυτικού σχεδίου για το πώς οραματιζόμαστε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα επόμενα χρόνια.


Ζητώ συγγνώμη αν σας κουράσαμε λίγο και πράγματι αν έπρεπε να παρουσιάσουμε όλο το σχέδιο αναλυτικά θα χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χρόνο, πιστεύω όμως ότι αυτό το κείμενο, αυτό το τεύχος το οποίο κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτυπώνει απλά το όραμά μας για την Περιφέρειά σας. Αποτυπώνει και μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.


Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία συνεργάστηκε η Ελληνική Κυβέρνηση, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Άκης Σκέρτσος, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ο κ. Κοντογιώργης, με σχεδόν όλα τα Υπουργεία, με την Περιφέρεια και τον αγαπητό Χρήστο, αλλά και με όλους τους Δημάρχους. Για να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε σε ένα σχέδιο πολλά διάσπαρτα έργα τα οποία, όμως, τώρα ενώνονται από ένα νήμα και από έναν συνεκτικό ιστό, έτσι ώστε να μπορούμε πραγματικά σήμερα να είμαστε σίγουροι ότι το σχέδιο το οποίο σας παρουσιάσαμε θα γίνει πράξη, θα υλοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και βάσει συγκεκριμένων πολιτικών δεσμεύσεων, τις οποίες είμαστε σήμερα σε θέση να αναλάβουμε.


Και το λέμε αυτό, διότι αυτό το σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει πάνω από 360 έργα, σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το ύψος των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν, έχουν εξασφαλισμένους πόρους. Η μεγάλη πρόκλησή μας δεν ήταν τόσο να βρούμε καινούριους πόρους όσο να τους κινητοποιήσουμε, να τους οργανώσουμε, να τους προτεραιοποιήσουμε -το τονίζω, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία- διότι οι τελικοί ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου δεν είμαστε εμείς η κεντρική κυβέρνηση, είστε εσείς, οι δημότες, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που έχετε κάθε δικαίωμα να ελπίζετε και να οραματίζεστε για σας και τα παιδιά σας ένα πολύ καλύτερο μέλλον από αυτό το οποίο σας επιφύλαξαν προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.


Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά σε όσα ειπώθηκαν σήμερα, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και σε λίγο στην κεντρική ομιλία την οποία διοργανώνουμε, αλλά θέλω να συγκρατήσετε από την παρουσίαση οποία σας έγινε το μεγάλο εύρος των παρεμβάσεων που καλύπτουν πραγματικά όλα τα πεδία πολιτικής τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη της πολύ όμορφης Περιφέρειάς σας με την οποία εξάλλου με συνδέουν -όπως γνωρίζετε- εξαιρετικά στενοί δεσμοί, καθώς την έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές.


Ξεκινώντας από τα ζητήματα των υποδομών, για τα οποία σας μίλησε αναλυτικά ο Κώστας Καραμανλής και τα οποία θα απορροφήσουν και το μεγαλύτερο ύψος των πόρων τους οποίους είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε, να σταθώ πολύ γρήγορα στη σημασία που αποδίδουμε στα τρένα, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις.


Έχει δίκιο ο Υπουργός όταν λέει ότι σιγά-σιγά φτάνουμε στο τέλος της εποχής των δρόμων. Έχουμε ακόμα εκκρεμότητες για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί: οι κάθετοι άξονες διασύνδεσης με την Εγνατία, η ίδια η ανακατασκευή της Εγνατίας -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια πολύ επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση η οποία έφερε στο κράτος πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που φανταζόμασταν πριν από κάποια χρόνια.


Όμως, τα τρένα και οι συνδυασμένες μεταφορές, λιμάνια, δρόμοι, τρένα, μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν την αναπτυξιακή δυναμική αυτής της Περιφέρειας που -όπως είπε και ο Άκης- είναι και πέρασμα και σταυροδρόμι. Πλην όμως μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει αυτό το δυναμικό να είναι σε θέση να μπορέσει να το ξεκλειδώσει.


Ξεχωριστές αναφορές έγιναν στα λιμάνια, όχι μόνο στο λιμάνι της Καβάλας, όπου η ιδιωτικοποίηση προχωρά, αλλά και στην εξαιρετικά μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ήταν προσωπική μου απόφαση να μην προχωρήσουμε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό το έκανα για λόγους οι οποίοι είναι και γεωπολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τόσο μεγάλη σημασία που σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συγκυρία δεν έπρεπε να φύγει από τα χέρια του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως ειπώθηκε, ότι δεν θα επενδυθούν σημαντικοί πόροι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου αυτό να αναβαθμιστεί. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζουμε τις σχετικές μελέτες. Και βέβαια, επειδή το λιμάνι αυτό έχει ενταχθεί πια στα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους.


Όμως η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στη θεμελίωση μιας ακόμα σημαντικής επένδυσης που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ένα ακόμα εργοστάσιο φυσικού αερίου με πολύ υψηλή απόδοση, το οποίο έρχεται να κουμπώσει στις ήδη υφιστάμενες επενδύσεις που δρομολογούνται.


Η Αλεξανδρούπολη ως σταθμός εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της πατρίδας μας, των Βαλκανίων, της ανατολικής Ευρώπης. Σκεφτείτε πόσο μεγάλη γεωπολιτική δύναμη μας δίνει αυτή η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας σε αυτό το σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Και η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα ο οποίος ουσιαστικά ήταν εν υπνώσει και ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα σάς μίλησε αναλυτικά ο Γιώργος Γεωργαντάς. Μεγάλα φράγματα, το σημαντικότερο αρδευτικό έργο, το έργο της μεταφοράς των νερών του Νέστου στην πεδιάδα της Ξάνθης είναι ένα έργο το οποίο, επιτέλους, είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει πράξη μαζί με τα υπόλοιπα σημαντικά αρδευτικά έργα.


Κληρονομήσαμε, ξέρετε, μία κατάσταση από το παρελθόν πολύ πονεμένη ως προς τα μεγάλα αρδευτικά έργα: μεγάλες καθυστερήσεις, εκκρεμότητες. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές όπως στην Καστοριά, ας πούμε, όπου και εκεί λύνουμε ζητήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Και τον απόλυτο παραλογισμό, συχνά, να φτιάχνουμε φράγματα τα οποία γέμιζαν με νερό και μετά διαπιστώναμε ότι δεν είχαμε τα αρδευτικά δίκτυα προκειμένου να διοχετεύσουμε αυτό το νερό στους αγρότες.


Όλες αυτές οι εκκρεμότητες, λοιπόν, που έρχονται από το παρελθόν τώρα αντιμετωπίζονται. Και σε μία Περιφέρεια όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, που είναι πρωτίστως αγροτική Περιφέρεια, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ο πρωτογενής τομέας θα είναι πραγματικό πεδίο συγκριτικού πλεονεκτήματος.


Και αυτό δεν αφορά μόνο τις πολιτικές μας σε σχέση με την άρδευση, αφορά την δυνατότητα να μπορούμε να αξιοποιούμε τα συνεργατικά σχήματα για τα οποία δίνουμε πια -όπως είπε και ο Υπουργός- ιδιαίτερα φορολογικά κίνητρα. Αφορά την τυποποίηση, αφορά τις νέες καλλιέργειες και αφορά τελικά τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και με τον τουρισμό και με τον πολιτισμό.


Η Περιφέρειά σας δεν έχει την ίδια τουριστική ανάπτυξη με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αλλά μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Διότι αυτά τα οποία έχει να προσφέρει η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη είναι πραγματικά μοναδικά, αν σκεφτεί κανείς τον πολιτιστικό πλούτο, τις πολιτιστικές διαδρομές, το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, τις προστατευμένες περιοχές από το Δέλτα του Έβρου μέχρι το Δάσος της Δαδιάς και τα όμορφα δάση της Ροδόπης.


Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία Περιφέρεια η οποία πραγματικά μπορεί να κάνει σημαντικότατα βήματα μπροστά ως προς την τουριστική της ανάπτυξη. Μία Περιφέρεια η οποία απευθύνεται σε 50 εκατομμύρια δυνητικούς επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να έρθουν με το αυτοκίνητό τους, όχι κατ’ ανάγκη παίρνοντας ένα αεροπλάνο. Γι’ αυτό και αποδίδω ξεχωριστή σημασία στην αναβάθμιση των πυλών εισόδου της χώρας μας.


Μείναμε πίσω, για να κάνουμε και λίγο την αυτοκριτική μας, δεν τα έχουμε κάνει όλα καλά και πρέπει να αναγνωρίζουμε και τις αδυναμίες μας. Αυτό το έργο έχει ακόμα μείνει πίσω. Δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη, στους Κήπους να παρουσιάζεται αυτή η συγκριτική εικόνα η οποία και μας αδικεί ως χώρα, αλλά ταυτόχρονα δυσχεραίνει πάρα πολύ και τις μετακινήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. To ίδιο ισχύει και για συνοριακούς σταθμούς με τη Βουλγαρία.


Εκεί, λοιπόν, έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να παρέμβουμε, να κάνουμε την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα μας πιο εύκολη, πιο γρήγορη. Ξέρετε ότι πολιτικά έχουμε στηρίξει και πολύ την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη του Σένγκεν, έχουμε ακόμα κάποιες καθυστερήσεις, αλλά πιστεύω ότι και το ζήτημα αυτό μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορεί να δρομολογηθεί.


Ξεχωριστή σημασία, το ξέρετε, αποδίδω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είχα έρθει και θυμάμαι ακόμα -κάποιοι από σας ήμασταν μαζί σε αυτή- την επίσκεψη που είχα κάνει και ακόμα τη θυμάμαι, στο Δέλτα του Έβρου, όταν ήμουν ακόμα Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.


Σωστά το είπε ο Γιώργος, μου άρεσε αυτή η φράση: είναι ένα «θησαυροφυλάκιο» η βιοποικιλότητά μας, ανοιχτό, αρκεί να μην μπούμε και το ρημάξουμε. Και γι΄ αυτό και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτά τόσο μεγάλη, τόσο ξεχωριστή σημασία. Αυτό αφορά την οργάνωση του χρόνου, τα τοπικά χωρικά σχέδια τα οποία για πρώτη φορά δρομολογούνται σε αυτήν την έκταση, αλλά και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Ξέρετε πόσο ταλαιπωρηθήκαμε, το ξέρετε πολλοί από εσάς που δουλέψατε μέρα-νύχτα στη δύσκολη πυρκαγιά την οποία είχαμε στη Δαδιά, που τελικά ευτυχώς η ζημιά ήταν μικρότερη από αυτό το οποίο αρχικά εκτιμούσαμε.


Αυτό το οποίο δε σας είπε ο Γιώργος, όμως, είναι ότι μέρος του προγράμματος «Antinero» ήταν και η διάνοιξη σημαντικών αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων στη Δαδιά, που μας επέτρεψε να έχουμε πρόσβαση στο δάσος, γιατί τα πράγματα αλλιώς θα ήταν πολύ-πολύ χειρότερα.


Μίλησε ο Τάκης αναλυτικά για τα ζητήματα της ασφάλειας και θυμάμαι πολύ έντονα και βιωματικά εκείνο το πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, σαν να επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες τις οποίες ήδη είχαμε, γιατί δεν ήμασταν απροετοίμαστοι, για την απόλυτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος από την Τουρκία και την οργανωμένη προώθηση δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων και την προσπάθειά τους να εισέλθουν στη χώρα μας.


Κι εκεί είπαμε όχι. Είπαμε όχι. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και εφαρμόσαμε, ουσιαστικά αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να εφαρμόσουμε μια αυστηρή αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική η οποία στηρίζεται στην προστασία των συνόρων, αλλά ταυτόχρονα και στην φροντίδα και στην απόδοση ασύλου σε αυτούς οι οποίοι έχουν το δικαίωμα και οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Όμως, θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Ο φράχτης ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε, ένα κομμάτι του θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους αν αυτό είναι απαραίτητο, διότι δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν χρηματοδοτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε τεχνητά εμπόδια. Δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας πια τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.


Θέλω να τελειώσω αυτή τη σύντομη επισκόπηση των όσων ακούσατε με μια ξεχωριστή αναφορά στα ζητήματα που αφορούν στην υγεία και στην παιδεία. Ξέρω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, προσθήκη σημαντικού νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, νέου εξοπλισμού. Παραδείγματος χάρη, καινούργιες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.


Όμως, έχουμε μπροστά μας ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο σχεδιάζουμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε. Για εμένα προσωπικά η υγεία -εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός- θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας. Έχουμε κάνει βήματα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα περισσότερα.


Και εδώ βέβαια στην Κομοτηνή, αγαπητέ Ευριπίδη, έχουμε τη μεγάλη τύχη, Σεβασμιώτατε, να μπορούμε να αποκτήσουμε σύντομα, το 2025, το πιο σύγχρονο νοσοκομείο στη χώρα. Μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο οποίο είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι για όσα έχει προσφέρει στη χώρα. Δική μας δουλειά είναι να το στελεχώσουμε, να το οργανώσουμε και τελικά το νοσοκομείο αυτό να αποτελέσει πρότυπο για το πώς πρέπει να γίνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.


Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι όταν δημιουργείται μια υπερσύγχρονη τέτοια δομή υγείας στην περιφέρεια αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, δεν αφορά μόνο τους πολίτες της Ροδόπης, της Κομοτηνής. Αυτό μπορεί να γίνει και πόλος προσέλκυσης κατοίκων, επενδυτών, συνταξιούχων.


Διότι αυτό το οποίο γίνεται σήμερα, και το είπε ο Νίκος Παπαθανάσης, στην Περιφέρειά σας σε επίπεδο επενδυτικό είναι εντυπωσιακό. Ξεκλειδώνεται το αναπτυξιακό δυναμικό της Περιφέρειας. Έχουμε δώσει ένα πλαίσιο όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, συνδέοντας διαφορετικά κίνητρα.


Και η τοπική επιχειρηματικότητα ανταποκρίνεται. Έχουμε μονάδες, εδώ, παραγωγικές, στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες δεν πρωταγωνιστούν μόνο στην εγχώρια αγορά, έχουν την δυνατότητα να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στο αντικείμενό τους, είτε μιλάμε για υψηλή τεχνολογία στη Δράμα, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για φαρμακευτική βιομηχανία, είτε μιλάμε για προχωρημένη αγροδιατροφή.


Σωστά ειπώθηκε ότι η μεγαλύτερη επένδυση αγροδιατροφής η οποία έχει γίνει στη χώρα έχει γίνει εδώ στην Ανατολική Μακεδονία, στην Δράμα. Η υδροπονική ντομάτα δείχνει το μέλλον, αν θέλετε, του τόπου με τον οποίο η τεχνολογία και η παραγωγικότητα θα πρέπει να γίνουν μέρος του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον πρωτογενή τομέα.


Όλα αυτά, όμως, και να κλείσω με αυτό, χρειάζονται εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Είχα μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και θα έλεγα αισιόδοξη συνάντηση, πριν έρθω να συμμετέχω σε αυτή την ημερίδα, με την καινούργια διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.


Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι το Πανεπιστήμιο έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πολύ σημαντικές δυνατότητες που δώσαμε στα δημόσια πανεπιστήμιά μας με τον καινούριο νόμο-πλαίσιο τον οποίο ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες.


Είναι πάρα πολύ σημαντικό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να είναι όχι απλά ένας περιφερειακός, αλλά ένας εθνικός πρωταγωνιστής στο νέο μεγάλο άλμα το οποίο πρέπει να κάνει η τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας στο μέλλον. Να καταρτίσει, να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων, κυρίως όμως των νέων παιδιών που θα θελήσουν να παραμείνουν εδώ και να προκόψουν στον τόπο τους.


Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και κάποιες πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες για τα θέματα αυτά σήμερα το απόγευμα, θα στηρίξουμε όμως το Δημοκρίτειο. Επιτελεί, ειδικά εδώ στη Θράκη, ένα εθνικό ρόλο που τολμώ να πω ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


Κλείνω, κυρίες και κύριοι, για να μην σας κουράσω άλλο, λέγοντάς σας ότι το έργο το οποίο παρουσιάσαμε, αυτά τα οποία έχουμε κάνει, αυτά τα οποία κάνουμε, αυτά τα οποία θα κάνουμε, είναι η καλύτερη απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνησή μας την πολιτική.


Είμαστε εδώ για να λύνουμε τα δικά σας προβλήματα πρώτα και πάνω από όλα και σε εσάς λογοδοτούμε. Και όταν θα έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, στο τέλος της τετραετίας, θα μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε με ειλικρίνεια ότι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε ήμασταν συνεπείς και τα πράξαμε, αλλά έχουμε πολλά περισσότερα ακόμα να κάνουμε στο μέλλον.


Αλλά για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από ψέματα και από υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη, πρέπει να αφήνουμε το έργο μας να μιλάει. Το έργο μας είναι πολύ και σημαντικό και εδώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που έλυσε το θέμα του 12%, το ξέρετε καλά. Από τα μεγάλα λοιπόν μέχρι τα μικρά, όπως το ζήτημα του καθαρισμού των δασών γύρω από την πόλη της Ξάνθης, το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει είναι σημαντικό. Και θέλουμε να μιλάει το έργο μας. Δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, δεν μας αρέσει η επικοινωνία για χάρη της επικοινωνίας.


Και να θυμάστε κάτι, αυτοί οι οποίοι έχουν έργο και μπορούν να μιλούν για το πώς οραματίζονται, όχι θεωρητικά -αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό ευχολόγιο, αυτό είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο- πώς μπορούμε λοιπόν να μιλάμε πειστικά για την Ελλάδα του μέλλοντος, ναι θα συγκρουστούν με αυτούς οι οποίοι θα μηδενίζουν, θα σκανδαλολογούν, θα πολώνουν.


Είμαι σίγουρος, όμως, ότι η κοινωνία θα τους αφήσει τελικά πίσω και θα εμπιστευτούν και πάλι την παράταξή μας, τη Νέα Δημοκρατία, ως μία μεγάλη δύναμη προοδευτικής ανατροπής, η οποία έχει και το σθένος και το θάρρος αλλά και τις γνώσεις, πια, να μπορέσει να οδηγήσει όχι μόνο τη δική σας Περιφέρεια αλλά και την Ελλάδα στη θέση που πραγματικά της αξίζει.


Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή χρονιά.



Δημοσιοποίηση φωτογραφιών 5 Αλβανών, μελών συμμορίας που διέπραττε κλοπές από καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής


 

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 5 αλλοδαπών, μελών συμμορίας  που διέπραττε κλοπές από καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και εξαρθρώθηκε την 8-12-2022 από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ειδικότερα :

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και τα Τμήματα Ασφάλειας Διονύσου και Κηφισιάς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές και απογευματινές ώρες της 8-12-2022 στα Εξάρχεια και στην Κηφισιά, τρεις αλλοδαποί 18, 23 και 32 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για ένταξη και συμμετοχή σε συμμορία που προέβαινε σε διακεκριμένες κλοπές και φθορά καταστημάτων. Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι αλλοδαποί, μέλη της συμμορίας, ένας εκ των οποίων είναι έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης.

Ο 23χρονος και ο 32χρονος εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, να έχουν προβεί σε διάρρηξη πρακτορείου τυχερών παιγνίων στην Κηφισιά, έχοντας προηγουμένως θραύσει τη γυάλινη πόρτα του καταστήματος με χρήση μεταλλικού φρεατίου και ακινητοποιήθηκαν πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν την εγκληματική τους δράση.

Στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικών κλοπών από καταστήματα με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, από τον Απρίλιο του έτους 2022, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, έπειτα από επισταμένη έρευνα των ανωτέρω Υπηρεσιών αποκαλύφθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας με διαρκή μεθοδική δράση και διακριτούς ρόλους.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής ομάδας, νυχτερινές ώρες, με τη χρήση συνήθως φρεατίων ή άλλων αντικειμένων, προέβαιναν, με εναλλασσόμενη σύνθεση, στη θραύση των υαλοπινάκων της εισόδου καταστημάτων και εν συνεχεία, εισέρχονταν σε αυτά και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους ηλεκτρονικές συσκευές και χρηματικά ποσά.

Τα μέλη μετέβαιναν στα καταστήματα με το επιχειρησιακό αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια, ιδιοκτησίας συγγενικού προσώπου του 19χρονου έγκλειστου και στάθμευαν συνήθως σε ικανή απόσταση από αυτά, ώστε να μην καταγραφεί από τις κάμερες των καταστημάτων.

Τη μετάβαση και διαφυγή των μελών της ομάδας με το ανωτέρω όχημα στα σημεία των κλοπών είχε αναλάβει ο 32χρονος, ο οποίος ήταν και επιφορτισμένος με την λήψη των κατάλληλων μέτρων κάλυψης τους. Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω οδηγός προσεγγίζοντας τα στοχοποιημένα καταστήματα αποβίβαζε τα υπόλοιπα μέλη που λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί στις κλοπές.

Έπειτα από τη σύλληψη και εγκλεισμό του 19χρονου σε κατάστημα κράτησης, μετά από κλοπή οχήματος από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα αρχές Νοεμβρίου, η εγκληματική ομάδα αναζήτησε και στρατολόγησε τον έτερο 19χρονο και τον 23χρονο για να λειτουργούν ως φυσικοί αυτουργοί.

Από την προανακριτική έρευνα των ανωτέρω υπηρεσιών και κατόπιν συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών δεδομένων και αποδεικτικών μέσων, έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής 36 περιπτώσεις κλοπών σε διάφορα είδη καταστημάτων σε περιοχές της Αττικής.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες :

(επ) ARIFAI ή ARIFAJ ή INDRIT (ον) INDRIT ή IDRIT ή ARIFAI του BESIM ή ΒΑSIM και της AFERDITA ή AFERDRITA, γεννηθέντα  την 24-7-2003 ή 14-7-2003 ή 24-7-2005 στην Αλβανία ή στην Αθήνα (προσωρινά κρατούμενος στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα),




(επ) HOXHA ή HOTZA ή XOXHA ή XOTZA ή XOXJA (ον) MARIO ή MARIOS ή MAPIA του SPETJIM ή SPETIM ή SCOUTIM ή SHPETIM ή SPUTIM ή ΣΠΕΤΙΜ και της SUSANNA ή SUZANA ή SUSANA ή SUZANNA ή ΣΟΥΖΑΝΑ, γεννηθέντα την 4-1-2004 ή 1-3-2004 στην Αλβανία ή στην Αθήνα,




(επ) KALA (ον) ADI ή ABI ή ADRIAN του ALI και της SADIE ή SADIJE ή SADJE γεννηθέντα την 12-3-1990 στην Αλβανία,




(επ) MUSTAFAJ (ον) ALTIN του HIQMET και της DRITA γεννηθέντα την 26-11-1999 στην Αθήνα.




Και του μη συλληφθέντα:


(επ) ROKO ή ROCO (ον) ARMANDO ή ARMAND του KASTRIOT και της ROZETA ή ROSSETA ή ROJETA, γεννηθέντα την 10-3-2003 ή 10-5-2003 στην Αλβανία.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτού και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-2791550 του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Ιωνίας Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 13-3-2023, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Νέα κτηνωδία με αλβανό οδηγό ΙΧ που τραβούσε σκύλο με αλυσίδα και συνελήφθη


 

Νέο περιστατικό κακοποίησης άτυχου ζώου από κτήνος, σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει το Tempo24, ένας 64χρονος αλβανός οδηγός αυτοκινήτου, που εκινείτο στην περιοχή του Ρίου, εθεάθη να τραβάει έναν σκύλο με αλυσίδα. Μάλιστα, κρατούσε ο ίδιος την αλυσίδα από το παράθυρο του οχήματος, τραβώντας το σκύλο, με συνέπεια το τετράποδο να τραυματιστεί στα πέλματα και στα πόδια.

Περαστικοί που είδαν την κτηνωδία ειδοποίησαν την Αστυνομία και αμέσως υπήρξε κινητοποίηση.

Οι άνδρες του Α' Αστυνομικού Τμήματος κατάφεραν να τον εντοπίσουν στην οδό Γ. Παπανδρέου, και τον συνέλαβαν.

Το σκυλάκι παρελήφθη από εθελόντρια, προκειμένου να εξεταστεί από κτηνίατρο και να αντιμετωπιστούν τα τραύματά του, και ο Αλβανός οδηγός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για να αντιμετωπίσει τα πρόστιμα και τις ποινές.



Ακροαριστεροί επιτέθηκαν με βαριοπούλες στο διοικητικό πρωτοδικείο

 


Υλικές φθορές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο προκάλεσε ομάδα ακροαριστερών το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στις 23:10 τέσσερα άτομα οπλισμένα με βαριοπούλες προσέγγισαν πεζή μέσω της οδού Λουίζης Ριανκούρ το Διοικητικό Πρωτοδικείο και έσπασαν την κεντρική είσοδο και υαλοπίνακες. Κατόπιν διέφυγαν.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.



Καλογρίτσας: «Ας κάνει όσες μηνύσεις θέλει ο Παππάς, για να ακουστούν όσα δεν ακούστηκαν»

 


Απάντηση στην προσπάθεια εκφοβισμού της μάρτυρος Ευθαλίας Διαμαντή από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Νίκο Παππά δίνει ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Ευ. Γεωργακόπουλος, ανέφεραν στο δικαστήριο ότι έχουν λάβει εντολή να υποβάλουν μήνυση σε βάρος της Ευθαλίας Διαμαντή.

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρ. Λοβέρδος και Αγγ. Καραχάλιος, μετέφεραν στο δικαστήριο τη δήλωση του επιχειρηματία. «Ας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν για να ακουστούν και αυτά που δεν έχουν ακουστεί», ήταν το σχόλιο του Χρήστου Καλογρίτσα.

Με λίγα λόγια, μετά την απάντηση Καλογρίτσα, φαίνεται ότι η υπόθεση έχει πολύ βρώμα και βάθος, με την συμμορία ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαφθορά.




Ενές Καντέρ : «Αν σκοτωθώ, θα είναι υπεύθυνο το καθεστώς Ερντογάν»

 


Απάντηση στην αθλιότητα του καθεστώτος Ερντογάν να τον επικηρύξει για μισό εκατ. δολάρια έδωσε ο Ενές Καντέρ με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το όνομα του διάσημου Τούρκου NBAer βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών του 2023, καθώς θεωρήθηκε από τον Ρετζέζ Ταγίπ Ερντογάν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή υποστήριξε τον Φετουλάχ Γκιουλέν κι έτσι η τουρκική κυβέρνηση προσφέρει έως και 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Καντέρ.

Ο 30χρονος Καντέρ, που έχει επικρίνει πολλές φορές τον Ερντογάν αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και «Χίτλερ του αιώνα μας» σε ανάρτησή του στο Instagram σχολίασε: «Δεν το πιστεύω ότι φτάσαμε στο σημείο να διακυβεύεται η ζωή μου. Αν με σκοτώσουν στο εγγύς μέλλον, υπεύθυνο θα είναι το καθεστώς Ερντογάν. Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ και οι ηγέτες της Δύσης παραμένουν σιωπηλοί και προσπαθούν με διπλωματία να χειριστούν αυτές τις δικτατορίες;».

Ο 30χρονος σέντερ επανήλθε λίγο αργότερα σημειώνοντας σε νέα ανάρτησή του: «Έλα να με πιάσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θέλεις να χάσεις μισό εκατομμύριο; Ελεύθερα…».



Νέο «όχι» Μενέντεζ για την πώληση F-16 στην Τουρκία - Η Ελλάδα θα πάρει F35

 


Την αντίθεσή του στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία  συνεχίζει να εκφράζει ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ενώ αντίθετα εγκρίνει την πώληση F35 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μενέντεζ επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ» ενώ παράλληλα υποστήριξε την πώληση F-35 στην Ελλάδα, τα οποία θα αρχίσει η χώρα να παραλαμβάνει από το 2028.

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Κρις Πάπας, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Ο Κρις Πάπας, είπε η Άγκυρα όχι μόνο συνεχίζει να παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο «Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων», γνωστό ως CAATSA, αλλά απειλεί να προχωρήσει και σε νέες παραβιάσεις.

«Η Τουρκία έχει επίσης καθυστερήσει αδικαιολόγητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις ρεκόρ στον ελληνικό εναέριο χώρο και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο» τονίζει ο βουλευτής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητη» την οποιαδήποτε πώληση αμερικανικών όπλων στη χώρα.

«Αυτή η πώληση δεν θα πρέπει να προχωρήσει και θα αντιταχθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα υποβληθεί ενώπιον του Κογκρέσου» διαμηνύει ο κύριος Πάπας.




Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν ξαφνικά νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα


 

"Η κυβέρνηση της Τουρκίας κινείται δυστυχώς σε έναν παροξυσμό προκλήσεων δηλητηριάζοντας κυρίως τους ίδιους τους πολίτες της. Βυθίζεται στη διεθνή απομόνωση. Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του σε εκδήλωση της ΝΔ στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής.



“Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, πιστοί στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στη συνθήκη της Λοζάνης”, συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: “Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Είμαστε δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας. Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία αλλά δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Όσοι φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά μπορεί μια νύχτα να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στη σκληρή πραγματικότητα”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας σύνορα θα παραμείνουν θωρακισμένα. “Να στείλουμε ένα χαιρετισμό στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, εκεί που η Ελλάδα αξιοποιεί για πρώτη φορά το φυσικό ενεργειακό της πλούτο. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή Θράκη και ισχυρή Θράκη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα”, σημείωσε.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως “χαράξαμε χαράξαμε μια πορεία ανάπτυξης και προκοπής εδώ και 3,5 χρόνια. Στην ίδια γραμμή συνεχίζουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε μία Ελλάδα που θα βαδίζει μπροστά και θα στοχεύει πάντα ψηλά”.

“Σε λίγο κλείνει χρονικά η πρώτη κυβερνητική μας περίοδος”, είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως “με την ψήφο του ελληνικού λαού ανοίγει και η δεύτερη θητεία στη δημιουργία. Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε όμως ακόμα περισσότερα με μία ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα πιο γρήγορο σταθερό και τολμηρό βήμα. Κυρίως με την ίδια αξιοπιστία η οποία μας ενώνει άρρηκτα με την κοινωνία. Αυτή είναι που διαψεύδει και διαρκώς τους αντιπάλους μας”.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, “μας έλεγαν ότι δεν θα εξαντλήσουμε την τετραετία και να που την ολοκληρώνουμε. Μας έλεγαν ότι θα αλλάξετε λέει τον εκλογικό νόμο, τον κρατήσαμε ως έχει. Κάποιοι πόνταραν ότι θα μας λύγιζαν οι πολλές κρίσεις. Κι όμως όλοι μαζί τις ξεπεράσαμε. Ήταν οι ίδιοι που προέβλεπαν ότι δεν θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας οι οποίες έγιναν πραγματικότητα στο σύνολό τους”

“Για να μιλήσουμε για αυτή τη νέα Ελλάδα είμαι κοντά σας. Επέλεξα την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την πρώτη περιοδεία μου στη νέα χρονιά. Εδώ πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία με την ισοπολιτεία. Εδώ, αυτή η ακριτική περιοχή, στάθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της πατρίδας. Εδώ έχουμε πετύχει αρμονική συνύπαρξη Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκειών. Ο πολίτης αρνείται να γίνει άβουλο πιόνι στην σκακιέρα της διχόνοιας όπως επιδιώκουν κάποιοι εκτός συνόρων”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας το 2020 όταν εκδηλώθηκε η μαζική προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων, εσείς κρατήσατε απόρθητα τα σύνορά μας. Η εμπειρία εκείνη ήταν και ένα παράλληλο μήνυμα σε όσους αντιτάχθηκαν στον αμυντικό φράχτη που σε λίγο θα επεκτείνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Είναι οι ίδιοι που άλλοτε δεν διέκριναν θαλάσσια σύνορα και δεν δίσταζαν να συκοφαντούν την ίδια τους τη χώρα ακόμα και με ψεύτικες κατηγορίες για δήθεν νεκρά παιδιά. Αναλογίζομαι πώς θα ήμασταν σήμερα εάν εκείνοι χειρίζονταν μία τέτοια υβριδική επίθεση και αν και σήμερα επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα με τους μετανάστες να έρχονται και μετά να εξαφανίζονται όπως έλεγε τότε η αρμόδια υπουργός τους. Αναρωτιέμαι αν στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται το αρχικό τους αίτημα να μην κατασκευαστεί ο φράχτης στον Έβρο”.




Ενημέρωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας για την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε στις 10 Ιανουαρίου επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, (την οποία κοινοποιεί στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και στον  Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius) σχετικά με το επεισόδιο (05.01.2023) κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σημειώνει ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Επισημαίνει την αποφυγή συνεργασίας και τη συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Σημειώνει ότι είναι εύκολα αντιληπτό, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις  ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αναφέρεται στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας.

Σημειώνει ότι σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo  της περιοχής.

Τονίζει την ανάγκη η Ε.Ε., εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα  οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη» και μπορούν να απαγορευτούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ε.Ε.. Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς Ε.Ε., θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου.