Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Προκλητικός ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός δεν βάζει μυαλό : «Αλυτο το μακεδονικό ζήτημα»

 



Δεν βάζουν μυαλό οι Σκοπιανοί Βόρειο Μακεδόνες και θυσιάζουν το οποιοδήποτε μέλλον τους στην Ευρώπη.

Άλυτο» και υπαρκτό ακόμη θεωρεί το «μακεδονικό ζήτημα» ο προκλητικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος την Τετάρτη είχε συνάντηση στο Νιου Τζέρσεϊ με ομογενείς της χώρας του που ζουν στις ΗΠΑ.

Σε ομιλία του, ο προκλητικός Σκοπιανός εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε και της κυβέρνησής του, να ενισχύσει τους δεσμούς και τις σχέσεις με τη «μακεδονική διασπορά». Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνησή του, στους επτά μήνες που βρίσκεται στην εξουσία δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη της χώρας, για καλύτερες υποδομές, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ποιοτικότερη παιδεία και ανταγωνιστική οικονομία.

«Όμως φοβάμαι πως ο αγώνας αυτός, για έναν από τους μικρότερους λαούς στην Ευρώπη, όπως ο μακεδονικός λαός δεν αρκεί. Πρέπει να καταγάγουμε νίκες και εδώ, στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη και σε άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, αν θέλουμε να λυθεί επιτέλους το μακεδονικό ζήτημα. Διότι αυτό δεν έχει επιλυθεί. Σιγοκαίει επί αιώνες και διαρκεί και συνεχίζει να υπάρχει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι δεσμοί που διατηρεί η πατρίδα με τους Μακεδόνες του εξωτερικού να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί, να ενισχύονται και να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί» συμπλήρωσε ο προκλητικός Σκοπιανός που κάνει κακό στην Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ του πρόσκληση για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το Σκοπιανό νούμερο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε πολυάριθμες αναρτήσεις που έκανε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να παραβρέθηκε στην παρέλαση στο κλειστό στάδιο Capitol One Arena που οργάνωσε το Ρεπουμπλιανικό Κόμμα και όχι εντός του Καπιτωλίου.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων έδωσαν σχεδόν διαστάσεις θριάμβου στο γεγονός. Σχολίασαν δε, πως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ήταν ο μοναδικός Βαλκάνιος ηγέτης που παρέστη την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) τους ξεφτίλησε αφού έκανε λόγο για «φθηνά επικοινωνιακά κόλπα» από τη μεριά της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση εδώ και τρεις ημέρες «πουλάει» το ταξίδι αυτό ως «ιστορική επιτυχία». Αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: ο πρωθυπουργός ούτε είχε επίσημη πρόσκληση να παραστεί στην ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ ούτε ήταν μέρος αυτής. Αντίθετα, παραβρέθηκε σε μια κομματική συγκέντρωση που διοργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από όπου παρακολούθησε την εκδήλωση μέσω γιγαντοοθόνης» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δηλώσεις Μίτσκοσκι αποτελούν πρόκληση για την Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών

«Πρόκληση η επαναφορά ενός ζητήματος που έχει επιλυθεί οριστικά» είναι η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε δηλώσεις του στο New Jersey των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επέλεξε να μιλήσει για «άλυτο» και «υπαρκτό» Μακεδονικό ζήτημα» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο  ένα ζήτημα που έχει επιλυθεί, ως γνωστόν, οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς της σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία και η ομαλή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών και βεβαίως την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών», καταλήγει.



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το νεόδμητο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας, το οποίο ήταν σε εφημερία.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς στις νέες και μεγαλύτερες πτέρυγες του ΤΕΠ, το οποίο εκτείνεται σε σχεδόν διπλάσια έκταση σε σχέση με το προηγούμενο και περιλαμβάνει 37 κλίνες, έναντι 20 προηγουμένως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Καρδιολογικό, το Παθολογικό, το σηπτικό χειρουργείο, το Ορθοπεδικό εξεταστήριο, την αίθουσα βραχείας νοσηλείας καθώς και το Παιδιατρικό τμήμα. Το νέο κτήριο, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών ανακατασκευής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, δυναμικότητας 115 κλινών, καθώς και για τη γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρέτησε το 2024 περισσότερους ασθενείς κατά 28% συγκριτικά με το 2019 χάρη στην αύξηση του προσωπικού.

Παράλληλα, συνομίλησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ασθενείς για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ενίσχυση του προσωπικού, προμήθεια νέου εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό των κτηριακών υποδομών.



Στο τέλος της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε: 

«Καταρχάς, χαίρομαι πολύ που επισκέπτομαι το “Ασκληπιείο” και ειδικά τα ΤΕΠ. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Θανάση Μαρτίνο για μια ακόμα σημαντική δωρεά ουσιαστικής αναβάθμισης του ΤΕΠ. Και νομίζω ότι αυτή η εικόνα την οποία βλέπουμε σήμερα στο “Ασκληπιείο” είναι ουσιαστικά, αγαπητέ Θανάση, μια εικόνα από το μέλλον, καθώς ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις σε πάρα πολλά ΤΕΠ, σε πολλά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επομένως, μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να εγκαινιάζουμε και αυτά τα τμήματα, έτσι ώστε το βασικά παράπονο των πολιτών που έχει να κάνει με τα ΤΕΠ και τη διαχείριση των εφημεριών να μπορούμε να αρχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε πραγματικά στη ρίζα του.

Αλλά να συγχαρώ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για το γεγονός ότι πράγματι έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος και ως προς το προσωπικό το οποίο έχει έρθει στο νοσοκομείο και, νομίζω, συνολικά και ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Βήμα-βήμα αλλάζει η υγεία, δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη ούτε να διορθώσουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά θα εξακολουθούμε να επιμένουμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο το οποίο στην επόμενη έκφανσή του θα έχει και την πλήρη ψηφιακή παρακολούθηση της διαδρομής του ασθενή μέσα στην εφημερία, κάτι το οποίο νομίζω ότι θα βελτιώσει και τη δουλειά του ιατρικού προσωπικού, αλλά συνολικά και τη συνολική εμπειρία του ασθενή.

Και τέλος, να εκφράσω και την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι στην είσοδο – έξοδο της εφημερίας υπάρχει ένα εύκολο σύστημα αξιολόγησης. Θέλουμε οι πολίτες να μπορούν να μας λένε τη γνώμη τους για την εμπειρία την οποία έχουν, διότι καλές οι φωνές και οι κραυγές οι οποίες ακούγονται, και λογικές είναι, δημοκρατία έχουμε και κάθε διαμαρτυρία είναι προφανώς απολύτως συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά ο τελικός κριτής είναι ο πολίτης, τον οποίο πρέπει να ακούμε και ως προς τα παράπονα του για να γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά και όταν αποδίδει τα εύσημα, όπως το κάνει αρκετά συχνά, πιστεύω, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να παίρνουμε δύναμη από αυτή την αναγνώριση και να αγωνιζόμαστε διαρκώς να γίνουμε καλύτεροι».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Να σας πω ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Πρόεδρε, έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να κρίνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο. Και έτσι θα έχουμε σε έναν χρόνο από σήμερα ένα συνολικό σύστημα, όπου ο καθένας θα μπορεί πραγματικά να πει και το καλό και το κακό για το ΕΣΥ. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Το ΕΣΥ προοδεύει και το βλέπετε. Πάντα θα υπάρχουν διαμαρτυρίες αλλά το ΕΣΥ προοδεύει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον κ. Μαρτίνο για τη δωρεά».

«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη σας, για το καλό του νοσοκομείου, μας τιμά πάρα πολύ. Εμείς είμαστε εδώ, κάτοικοι νοτίων προαστίων, το αγαπάμε το νοσοκομείο», δήλωσε από την πλευρά των δωρητών ο Θανάσης Μαρτίνος.



Έλεγχος της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οδήγησε σε εντοπισμό 35χρονου διωκόμενου που αναζητούνταν με ένταλμα σύλληψης

 


Έλεγχος της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οδήγησε σε εντοπισμό 35χρονου διωκόμενου που αναζητούνταν με ένταλμα σύλληψης από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για διαρρήξεις – κλοπές από καταστήματα σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 20-1-2025 στο Κορωπί από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.), 35χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του σε συμμορία που προέβαινε σε διακεκριμένες διαρρήξεις-κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα καθώς και ληστρική κλοπή.

Ειδικότερα, κατόπιν κλήσης στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης για διάρρηξη οχήματος, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο στοχευμένων αναζητήσεων, εντόπισαν 35χρονο και 46χρονο να κινούνται ύποπτα σε παρακείμενο σημείο και προέβησαν σε έλεγχό τους και ακολούθως τους προσήγαγαν στο Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κρωπίας.

Εκεί οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης καθώς ήταν μέλος συμμορίας η οποία διέπραττε διακεκριμένες κλοπές και ληστείες από καταστήματα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Όπως προέκυψε ο 35χρονος, από κοινού με δύο συνεργούς του, ένας εκ των οπίων έχει συλληφθεί σε προγενέστερο χρόνο, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους προέβαινε σε διαρρήξεις – κλοπές από καταστήματα σε περιοχές της Νοτιανατολικής Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας κινούνταν κυρίως βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες με δίκυκλο και έθραυαν με χρήση εργαλείων και άλλων αντικειμένων τους υαλοπίνακες εισόδου των καταστημάτων, αποκτώντας πρόσβαση στο εσωτερικό και αφαιρώντας χρηματικά ποσά και άλλα αντικείμενα.

Επισημαίνεται ότι όλες οι διαρρήξεις-κλοπές τελέσθηκαν σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε δυνάμει δικογραφίας που σχημάτισε το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και περιλάμβανε εξιχνιάσεις -14- περιπτώσεων διαρρήξεων – κλοπών.

Επιπλέον συνελήφθη και ο 46χρονος και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κρωπίας, για κλοπή και πλαστογραφία καθώς το όχημα του έφερε πλαστή πινακίδα, καθώς κατείχε και πινακίδα που είχε αφαιρέσει από έτερο όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.



Έλεγχος αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. σε οικισμό Ρομά στο Μενίδι ανακάλυψε 7 κλεμμένα δίκυκλα

 



Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε. κατά τη διάρκεια περιπολίας τους εντός οικισμού στην περιοχή των Αχαρνών εντόπισε 16χρονο ανήλικο να επιβαίνει σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα και τον κάλεσε σε έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω μοτοσυκλέτα είχε αφαιρεθεί λίγες μέρες πριν από το Ο.Α.Κ.Α. ενώ ο ανήλικος στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Κατόπιν περαιτέρω προανάκρισης από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αχαρνών εντοπίστηκαν επιπλέον -6- δίκυκλα εντός του οικισμού τα οποία είχαν αφαιρεθεί τις τελευταίες μέρες από Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα και Ο.Α.Κ.Α. ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον -5- ανήλικοι ως συναυτουργοί του 15χρονου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ τα δίκυκλα αποδόθηκαν στους κατόχους τους.



Ο Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμα χαρακτήρισε ξανά «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» τους Χούθι της Υεμένης

 



Στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από τις ΗΠΑ μπήκαν ξανά οι Χούθι δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τράμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστή ως Χούθι, από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών της, εγγράφεται εκ νέου στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο χθες Τετάρτη.

Ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν είχε αφαιρέσει το κίνημα αυτό, που υποστηρίζεται από το Ιράν, από τον κατάλογο λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021· κατόπιν, πριν από έναν χρόνο, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου χαρακτήρισε ξανά τους Χούθι «τρομοκρατική» οργάνωση, πάντως κατατάσσοντάς τη σε κατηγορία που επέσυρε λιγότερο σκληρές κυρώσεις, κάτι που η Ουάσιγκτον δικαιολόγησε την εποχή επικαλούμενη την ανάγκη να συνεχιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους στην εμπόλεμη Υεμένη.

«Οι δραστηριότητες των Χούθι απειλούν την ασφάλεια αμερικανών πολιτών και αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια των πιο στενών εταίρων μας στην περιοχή, και τη σταθερότητα του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «αδύναμη» την πολιτική που ασκήθηκε από τον προκάτοχο του κ. Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον, κατά την ανακοίνωση, θα συνεργαστεί με συμμάχους της στην περιοχή για να «εξαλείψει τις δυνατότητες της Ανσάρ Αλλάχ», να σταματήσει τις «επιχειρήσεις» της, να της «στερήσει τους πόρους της» και έτσι να «τερματίσει τις επιθέσεις της».



ΕΛ.ΑΣ: Πού τοποθετούνται και πού μετακινούνται οι Αστυνομικοί Διευθυντές

 


Μετακινήσεις και τοποθετήσεις αστυνομικών διευθυντών πραγματοποιήθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ μετά από απόφαση του αρχηγού, Αντιστράτηγου Δημήτρη Μάλλιου.


Ειδικότερα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε τις ακόλουθες τοποθετήσεις και μετακινήσεις αστυνομικών διευθυντών:


ΑΖΕΛΗΣ Γεώργιος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ως Διευθυντής,

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης, από Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας, ως Διευθυντής,

ΑΝΤΩΝΙΟΥ Γεώργιος, από Διεύθυνση Αλλοδαπών/Α.Ε.Α. στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής,

ΑΞΗΣ Χρήστος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ως Διευθυντής,

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Επαμεινώνδας, από Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας,

ΒΕΡΡΑΣ Στέφανος, από Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου – Αναλήψεως στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, ως Υποδιευθυντής,

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ευαγγελία, από Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής στη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης/Α.Ε.Α., ληγομένης αποσπάσεώς της στην ίδια Υπηρεσία,

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος, από Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, ως Διευθυντής,

ΓΟΥΔΑΛΑΚΗΣ Πέτρος, από Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής/Υ.ΜΕ.Τ. στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής, ως Υποδιευθυντής,

ΔΑΚΤΥΛΟΥΔΗΣ Αθανάσιος, από Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων/ Τμήμα Προστασίας Προσώπων και Ευπαθών Στόχων Θεσσαλονίκης στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης,

ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ Δημόκριτος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας, ως Υποδιευθυντής,

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γεώργιος, από Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής/Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών,

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, από Β΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Φθιώτιδας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας,

ΖΗΦΟΣ Αναστάσιος, από Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Καρπάθου, ως Διευθυντής,

ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ευθύμιος, από Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου,

ΚΑΠΑΡΕΛΟΣ Βασίλειος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας,

ΚΑΠΕΛΛΑΚΗΣ Αντώνιος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, ως Διευθυντής,

ΚΑΠΝΙΑΡΗΣ Απόστολος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου, ως Υποδιευθυντής,

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Αλέξανδρος, από Αστυνομικό Τμήμα Σερρών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών,

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Σπυρίδων, από Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης/Υ.Α.Τ. στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης/Επιτελείο, ως Υποδιευθυντής, ληγομένης αποσπάσεώς του στην ίδια Υπηρεσία,

ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ Γεώργιος, από Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης/Επιτελείο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης,

ΚΕΝΤΙΣΤΟΣ Άγγελος, από Υπηρεσία “Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας”/ Υπηρεσία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής,

ΚΟΚΙΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας, ως Υποδιευθυντής,

ΛΕΝΟΣ Χρήστος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας,

ΜΑΜΑΤΣΙΑΣ Αλέξανδρος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, ληγομένης αποσπάσεώς του στην ίδια Υπηρεσία,

ΜΑΝΤΖΙΩΡΗΣ Κωνσταντίνος, από Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών,

ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ Αναστάσιος, από Αστυνομικό Τμήμα Σερρών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας, ως Υποδιευθυντής,

ΜΑΥΡΟΔΕΛΛΟΣ Ιωακείμ, από Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής,

ΜΠΑΚΑΛΩΝΗΣ Ανάργυρος, από Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μελών της Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων, ως Διευθυντής, ληγομένης αποσπάσεώς του στην Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων,

ΜΠΑΛΛΑΣ Αθανάσιος, από Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης στη Δ/νση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, ληγομένης αποσπάσεώς του στην ίδια Υπηρεσία,

ΜΠΙΖΙΩΤΗΣ Βάιος, από Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς,

ΝΤΕΝΤΑΣ Δημήτριος, από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς, ως Διευθυντής,

ΝΤΖΙΑΚΩΣΤΑΣ Μιχαήλ, από Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αγρινίου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, ως Διευθυντής,

ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗΣ Αντώνιος, από Διεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών/Α.Ε.Α. στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών,

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Παναγιώτης, από Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης/Υ.ΜΕ.Τ. στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης/Επιτελείο, ως Διευθυντής, ληγομένης προσωρινής μετακίνησής του στην ίδια Υπηρεσία,

ΠΑΠΠΑΣ Ιωάννης, από Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου,

ΠΑΤΡΩΝΟΥΔΗ Γεωργία, από Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων/Α.Ε.Α.,

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος, από καταργηθείσα Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας/Α.Ε.Α. στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης/Α.Ε.Α.,

ΠΟΤΟΥΛΗΣ Αχιλλέας, από Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου, ως Διευθυντής,

ΡΙΖΟΣ Κωνσταντίνος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

ΣΓΟΥΡΟΣ Νικόλαος, από Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής/Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων, Αρχείου και Ταυτοτήτων στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής/Επιτελείο,

ΣΙΩΖΟΣ Χριστοφάνης, από Διεύθυνση Αστυνομίας Λευκάδας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας,

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Κωνσταντίνος, από Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου στη Β΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, ως Υποδιευθυντής,

ΣΤΑΜΑΤΕΡΑΚΗΣ Νικόλαος, από Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας, ως Υποδιευθυντής,

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος, από Τμήμα Μεταγωγών- Δικαστηρίων Πατρών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας, ως Διευθυντής,

ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΑΤΟΣ Γεώργιος, από Τμήμα Μεταγωγών- Δικαστηρίων Αγρινίου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας, ως Υποδιευθυντής,

ΤΣΑΡΔΑΚΑΣ Σπυρίδων, από Δ.Α.Ο.Ε./Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος/Α.Ε.Α.,

ΤΣΑΤΑΛΠΑΣ Στυλιανός, από Τμήμα Τροχαίας Καστοριάς στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης, ως Υποδιευθυντής,

ΤΣΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ Βασίλειος, από Τμήμα Τροχαίας Καβάλας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας,

ΤΥΡΟΛΟΓΟΣ Χρήστος, από Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος,

ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Γεώργιος, από Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο Α΄ Τμήμα Τροχαίας Δυτικής Αττικής,

ΧΡΗΣΤΟΥ Γεώργιος από Β΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου–Ιωαννίνων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, ως Υποδιευθυντής,

ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΣ Χρήστος, από καταργηθείσα Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας/Α.Ε.Α. στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, ληγομένης αποσπάσεώς του στην ίδια Υπηρεσία.



Η Κου Κλουξ Κλαν μοίρασε ρατσιστικά φυλλάδια στο Κεντάκι -«Οι μετανάστες να φύγουν τώρα»

 



Η αστυνομία του Κεντάκι των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα μετά τη διανομή μιας σειράς ρατσιστικών φυλλαδίων της Κου Κλουξ Κλαν που έλεγαν στους μετανάστες να «φύγουν τώρα».

Η Κου Κλουξ Κλαν είναι μια από τις πιο διαβόητες ρατσιστικές ομάδες στις ΗΠΑ, και πήρε θάρρος με την επανεκλογή του Τράμπ.

Τα φυλλάδια δείχνουν ένα σκίτσο του «θείου Σαμ» να κλωτσάει μια πενταμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού και δύο μικρών παιδιών. Ο θείος Σαμ κρατάει ένα έγγραφο που γράφει «Προκήρυξη» και αναφέρει: «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Παρακολουθήστε και εντοπίστε όλους τους μετανάστες. Αναφέρετέ τους όλους».

Τα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν έναν αριθμό τηλεφώνου για την περιοχή του Κεντάκι και μια πρόσκληση να «ενωθείτε μαζί μας», διανεμήθηκαν την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δαιμονοποιήσει τους μετανάστες και έχει ορκιστεί να ξεκινήσει «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απέλασης στην αμερικανική ιστορία».

«Είμαστε ενήμεροι και έχουμε ήδη προβεί σε μία καταγγελία για αυτή την ενοχλητική και αηδιαστική προπαγάνδα της ΚΚΚ που κυκλοφορεί στην κοινότητά μας. Αυτά τα σκουπίδια μίσους έχουν εμφανιστεί και σε άλλες πόλεις» ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Λάντλοου, στο Κεντάκι, σε ανακοίνωσή του στο Facebook.

«Δεν υποστηρίζουμε ούτε συγχωρούμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά και αν αισθάνεστε ότι σας παρενοχλούν ή σας απειλούν μη διστάσετε να καλέσετε και να καταθέσετε αναφορά στην αστυνομία».

Φυλλάδια βρέθηκαν επίσης στο Φορτ Ράιτ του Κεντάκι, το οποίο, όπως και το Λάντλοου, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας.




Ρομά πετάνε πέτρες σε λεωφορεία και προαστιακό - Κίνδυνος για επιβάτες


 


Λίγες ημέρες μετά την επίθεση με μάρμαρο σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ, Ρομά και αυτό είναι ξεκάθαρο επιτέθηκαν με πέτρες σε βαγόνι του προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Κιάτο.

Ενώ ο συρμός βρισκόταν κοντά στα Άνω Λιόσια περιοχ΄ξη που παρασιτούν Ρομά, το απόγευμα της Τρίτης, άρχισαν να πέφτουν πέτρες με τη μία να χτυπά το παράθυρο και να θρυμματίζει το εξωτερικό τζάμι, σύμφωνα με το STAR.

Ο κόσμος πανικοβλήθηκε, ενημέρωσε τους υπαλλήλους και αυτοί από τη μεριά τoυς την αστυνομία. «Ήμασταν στο τελευταίο βαγόνι, κοίταζα στο παράθυρο και “έσκασε” μία πέτρα στο τζάμι, έγινε θρύψαλα. Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, πανικοβλήθηκε, φώναζαν. Νόμιζαν ότι δέχονται επίθεση, έπεφταν όλοι κάτω», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Το περιστατικό αυτό, ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, υπήρξαν ακόμη δυο επιθέσεις σε βαγόνια με πέτρες, στον Ασπρόπυργο και τη Θήβα, περιοχές που παρασιτούν επικίνδυνοι Ρομά.



Τραγικός θάνατος για 38χρονη Πολωνής, λύθηκε ιμάντας από το αλεξίπτωτο πλαγιάς

 



Τραγικό θάνατο βρήκε μια 38χρονη από την Πολωνία μετά από πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς όταν γλίστρησε από τον ιμάντα ασφαλείας.

Σε βίντεο που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος που σημειώθηκε την Τρίτη στη νοτιοδυτική Κολομβία, φαίνεται η Πολίνα Μπίσκαπ να αντιμετωπίζει για αρκετά δευτερόλεπτα προβλήματα, πριν τελικά να «φύγει» από τον ιμάντα και να πέσει στο κενό.

«Κοίτα έπεσε» ακούγεται να λέει το άτομο που κατέγραψε τη στιγμή του δυστυχήματος.

Η Μπίσκαπ, η οποία ζούσε στο Δουβλίνο, ήταν στην Κολομβία μαζί με φίλους της.




Έσπασε το «φράγμα» των 35 εκατομμυρίων επισκεπτών ο τουρισμός

 



Περισσότερα από 35 εκατομμύρια ταξιδιώτες από το εξωτερικό επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 11μηνο του 2024, αριθμός-ρεκόρ για αυτό το διάστημα του έτους, καθώς όλα τα στοιχεία πλέον συγκλίνουν πως η περασμένη χρονιά καταγράφηκαν ιστορικά υψηλά στον τουρισμό, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ότι η τουριστική περίοδος έχει πλέον επιμηκυνθεί πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από την Τράπεζα της Ελλάδας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου η εισερχόμενη κίνηση στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 9,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καθώς καταγράφηκε άνοδος περί το 10% στις αεροπορικές αλλά και στις οδικές αφίξεις, γεγονός που καταδεικνύει διάχυση του τουριστικού ρεύματος τόσο στους νησιωτικούς προορισμούς όσο και στη βόρεια Ελλάδα. Το «άλμα» στις αφίξεις είναι ακόμα εντυπωσιακότερο σε σχέση με το 2022 -την πρώτη χρονιά ανάκαμψης του τουρισμού μετά την πανδημία Covid-19- καθώς αγγίζει το 29%.
  • Η αύξηση των ταξιδιωτών οδήγησε σε σημαντική αύξηση και των εισπράξεων, οι οποίες πλησίασαν τα 22,27 δισεκατομμύρια ευρώ στο 11μηνο του 2024, επίδοση που ξεπέρασε τις εισπραξεις της αντίστοιχης περιόδου του 2023 κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και του 2022 κατά περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ότι με την πάροδο των ετών παρατηρείται βαθμιαία μείωση στη δαπάνη ανά ταξίδι, κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι η αύξηση των αφίξεων είναι μεγαλύτερη από την άνοδο των εσόδων. Ωστόσο, γνώστες της αγοράς εξηγούν ότι αυτή η εξέλιξη συνδέεται με πολλούς παράγοντες, όπως η καθιέρωση πιο σύντομων «αποδράσεων», όπως οι ολιγοήμερες διακοπές σε μία πόλη (το αποκαλούμενο «city break»).
  • Εντυπωσιακά, τέλος, ήταν τα στοιχεία αποκλειστικά για τον Νοέμβριο, μήνα που μέχρι πρότινος δεν ήταν συνδεδεμένος με τον τουρισμό από το εξωτερικό. Όμως η προσπάθεια της κυβέρνησης και του κλάδου για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου φαίνεται ότι αποφέρει πια καρπούς και, ως αποτέλεσμα, τον περασμένο Νοέμβριο οι αφίξεις άγγιξαν τα 1,3 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 23,6% έναντι του Νοεμβρίου του 2023. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στις εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 617 εκατομμύρια ευρώ, 44,7% υψηλότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
  • Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας δεν περιλαμβάνουν τις κρουαζιέρες, συνεπώς τα πραγματικά μεγέθη των επισκεπτών και των εισπράξεων είναι ακόμα μεγαλύτερα.


Τέλος εποχής για τα Υποθηκοφυλακεία – Το σύνολο των συναλλαγών ακινήτων αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο

 



Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα: 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα έκλεισαν οριστικά, σηματοδοτώντας μια ιστορική μετάβαση από τη γραφειοκρατία στο σύγχρονο ψηφιακό Κτηματολόγιο. Το 2024 έκλεισαν 201 από αυτά, δίνοντας το μήνυμα ότι η χώρα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα υπογραμμίζοντας εμφατικά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

  • Ένα Ενιαίο Σύστημα: Τα Κτηματολογικά Γραφεία. Με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων όλες οι αρμοδιότητες όπως και οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση και διαχείριση ακινήτων περνούν πλέον στο Κτηματολόγιο. Οι πολίτες αποχαιρετούν οριστικά τις χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες του παρελθόντος.
  • Ψηφιοποίηση 600 εκατομμυρίων σελίδων. Παράλληλα, το έργο της ψηφιοποίησης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται ήδη στο 45% ολοκλήρωσης (280 εκατομμύρια σελίδες). Με την ψηφιοποίηση 600 εκατομμυρίων σελίδων, ικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών για σύγχρονη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στα αρχεία από τους δικηγόρους χωρίς να απαιτείται μετάβαση σε κανένα Γραφείο με φυσική παρουσία.
  • Νέες Υπηρεσίες και Αποτελέσματα
    • akinita.gov.gr: Το σύνολο των αγοραπωλησιών που υποβλήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας πήρε πιστοποιητικό μεταγραφής μέσα σε μόλις 1 εργάσιμη ημέρα.
    • Κτηματογράφηση: Το ποσοστό κτηματογράφησης έχει αυξηθεί σε 60% και μέχρι το τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί στο 100%.
    • Ενσωμάτωση Τεχνητής Νοημοσύνης: Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος φορέας που εφαρμόζει σύστημα ΤΝ για έκδοση διοικητικών αποφάσεων με τα πρώτα αποτελέσματα να έχουν φέρει ήδη υπερδιπλασιασμό των εβδομαδιαίων αποφάσεων από τον Σεπτέμβριο του 2024 που ψηφίστηκε ο Νόμος 5142/24 έως σήμερα.


Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος: Μέσα σε 71 ημέρες εξαρθρώθηκαν 24 εγκληματικές οργανώσεις

 



Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε την πρώτη αποτίμηση της νεοσύστατης Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

  • Μέσα σε 71 ημέρες λειτουργίας και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, τα στελέχη της νέας Διεύθυνσης ερεύνησαν συνολικά 141 Υποθέσεις Σοβαρού και Οργανωμένου Εγκλήματος, (35 για κατοχή όπλων, 48 για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, 16 για εγκληματικές οργανώσεις, 8 για ανθρωποκτονία, 8 για υποθέσεις παιγνίων, 6 για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών κ.ά.).
  • Από τις έρευνες εξαρθρώθηκαν 24 Εγκληματικές Οργανώσεις ενώ συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη 355 κατηγορούμενοι (258 ημεδαποί, 97 αλλοδαποί).
  • Από τις 24 εγκληματικές Οργανώσεις, οι 10 διακινούσαν ναρκωτικά, οι 5 διέπρατταν ληστείες και διαρρήξεις, οι 3 διέπρατταν απάτες, οι 2 είχαν ως αντικείμενο την παράνομη εμπορία ανθρώπων, οι 2 παραβίαζαν συστηματικά τη νομοθεσία για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, η 1 διακινούσε λαθραία αλκοολούχα ποτά και άλλη 1 διακινούσε παράνομα ορμονικές ουσίες.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέλη αυτών των εγκληματικών οργανώσεων συμμετείχαν σε περισσότερες από μια παράνομες ενέργειες, όπως οι εκβιασμοί, κάτι που δείχνει το πόσο σύνθετο και απαιτητικό είναι το έργο του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας.


ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%

 



Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ECOFIN οι υπουργοί ενέκριναν τα αναθεωρημένα Εθνικά Σχέδια που υπέβαλαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου περιλαμβάνει:

  • Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για την αγορά πρώτης κατοικίας, με επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
  • Το πρόγραμμα χρηματοδότησης 37.000 απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα νοσοκομεία της χώρας.
  • Μικρής έκτασης τροποποιήσεις στην περιγραφή ορισμένων δράσεων και οροσήμων του 5ου αιτήματος πληρωμής, το οποίο υπεβλήθη από τη χώρα μας στις 20 Δεκεμβρίου.
    • Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αίτημα αφορά στην εκταμίευση πόρων 3,13 δισ. ευρώ (1,35 δισ. από επιχορηγήσεις και 1,78 δισ. από δάνεια), ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αναμένεται στο προσεχές διάστημα οι συνολικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ανέρχονται πλέον σε 21,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 64% των συνολικών πόρων που της αναλογούν.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια για 21 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα καθώς επίσης και συστάσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για οκτώ κράτη μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία). Υπενθυμίζεται ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η χώρα μας, προβλέπει αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3,7 δισ. για το 2025, ωστόσο η διαφαινόμενη υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού για το 2024 δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω θετικές πρωτοβουλίες, ιδίως μειώσεις φόρων, που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ.

 



Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν άριστες σχέσεις

 



Από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτησή του με τον Enrico Letta στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

  •  είναι σημαντικό να αφήσουμε να καθαρίσει το τοπίο, να διακρίνουμε αυτά που κατά τα φαινόμενα συνιστούν επανάληψη κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών και να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Ευρώπη… Αλλά πρέπει να επισημάνω ότι ο Πρόεδρος Trump είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις και το 2016. Τα χειρότερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφεύχθηκαν. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί.
  • Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άριστες σχέσεις. Δεν πιστεύω ότι η σχέση αυτή υπήρξε ποτέ καλύτερη από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε υπογράψει μια συνολική συμφωνία για την ασφάλεια και την άμυνα. Η σχέση μας υπερβαίνει κατά πολύ την άμυνα και την ασφάλεια. Έχουμε δει αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να επενδύσουν στην Ελλάδα. Φυσικά, έχουμε παραδοσιακά πολύ ισχυρούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς. Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να έρθουν και να συνεργαστούν με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή και, πιστεύω, ανθεκτική σχέση.
  • Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος, και σίγουρα ορισμένες από τις μεγάλες χώρες, έχουν επιδείξει ιδιαίτερο εφησυχασμό όσον αφορά στην ανάθεση των εγγυήσεων για την ασφάλειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς η Ευρώπη να επωμίζεται το κόστος και να αναλαμβάνει το μερίδιο που μας αναλογεί. Αυτό έγινε. Αυτό είναι πλέον παρελθόν. Αυτό δεν θα είναι πλέον αποδεκτό. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το 2% για το ΝΑΤΟ θα αποτελέσει επίσης παρελθόν. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα υψηλότερο όριο. Δεν ξέρω ποιο θα είναι αυτό. Δεν θα είναι το 5%, αλλά θα είναι σίγουρα υψηλότερο από το 2%. Η Ελλάδα προσεγγίζει αυτή τη συζήτηση, πιστεύω, από μια θέση ισχύος, διότι ήδη δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. … Θα πρέπει, λοιπόν, να ξοδέψουμε περισσότερα σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πώς θα ξοδέψουμε περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα θέμα το οποίο θα θέσω ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο…


Συνελήφθη 39χρονος Τούρκος και ομολόγησε τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Παλαιό Φάληρο

 


Ενας 39χρονος Τούρκος υπήκοος συνελήφθη και ομολόγησε τη δολοφονία του 61χρονου ιδιοκτήτη πρακτορείου  του ΟΠΑΠ στο Παλαιό Φάληρο. 

Οι αστυνομικοί έφτασαν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του αξιοποιώντας υλικό από κάμερες και άλλα στοιχεία που εντόπισαν στον τόπο του εγκλήματος. Στην κατοχή του βρέθηκε χρηματικό ποσό 7.000 ευρώ που θεωρείται ότι απέσπασε από το ταμείο του καταστήματος. Ο ίδιος, που βρίσκεται στην Ελλάδα με καθεστώς ασύλου, ομολόγησε κατά την ανάκρισή του τη δολοφονία. 

Ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι δεν είχε μπει για να ληστέψει, αλλά ότι ήταν πελάτης, τσακώθηκε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος που του επιτέθηκε με μαχαίρι και ρόπαλο και εκείνος του τα απέσπασε και τον σκότωσε.

Ένα τυχερό δελτίο παιχνιδιού του ΟΠΑΠ που είχε παραλάβει προς εξαργύρωση ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου στο Παλαιό Φάληρο, έφτασε η αστυνομία στα ίχνη του δολοφόνου του.

Ο Τούρκος που έχει ήδη ομολογήσει την πράξη του, εκτός από τα χρήματα που υπήρχαν στην ταμειακή μηχανή άρπαξε και το τυχερό δελτίο που βρισκόταν εκεί. Ωστόσο, το δελτίο είχε ήδη «χτυπηθεί» και ελεγχθεί ότι κέρδιζε και ο κάτοχός του, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, κατέθεσε ότι το είχε παραδώσει στον πράκτορα προς εξαργύρωση. 

Γνωρίζοντας τον κωδικό του δελτίου, η Αστυνομία ενημέρωσε τον ΟΠΑΠ, ώστε να την ειδοποιούσαν αν κάποιος προσκόμιζε σε άλλο πρακτορείο το συγκεκριμένο τυχερό δελτίο για να εισπράξει και τα κέρδη του.

Όταν πήγε ο Τούρκος σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, σήμανε συναγερμός. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών κινήθηκαν άμεσα και γρήγορα κατάφεραν να τον εντοπίσουν, έχοντας και την εικόνα του από τις κάμερες στην περιοχή του πρακτορείου.

Πάνω του, βρέθηκαν 7.000 ευρώ που σύμφωνα με την αστυνομία προέρχονται από τις εισπράξεις του 61χρονου πράκτορα που σκότωσε το βράδυ της Κυριακής, αλλά και από την εξαργύρωση του τυχερού δελτίου.